Pray For MH370

Pray For MH370

FELDA DISENARAI DI BURSA MALAYSIA UNTUNGKAN UMNO TAPI KORBANKAN PENEROKA

Penjualan Pantai Group kepada Syarikat Temasek dari Singapura suatu masa dahulu dan pembelian balik berikutnya menguntungkan Khairi Jamaluddin, ketua Pemuda Umno. Pengajaran dari peristiwa tersebut ialah broker juga yang untung dalam apa jua transaksi. Juga syarikat atau organisasi yang mempunyai aset penting untuk rakyat dan negara jangan sesekali diperdagangkan di Bursa saham kerana pegangan saham di bursa mudah bertukar tangan sekaligus menjual harta/khazanah negara.

Tidak berapa lama dahulu, syarikat Telcos Maxis Bhd hendak dibawa keluar daripada Bursa Malaysia oleh pemegang saham utama jutawan Ananda Krishna. Kenapa? Sebab Maxis memiliki aset cair yang cukup banyak dan Ananda Krisna mahu menghadkan saham Maxis hanya untuk dia dan anak beranaknya..

Kenapa FELDA bersungguh-sungguh mahu disenaraikan? Siapa yang bakal mengaut keuntungan ? UMNO...Siapa yang bakal gigit jari? peneroka serta rakyat Malaysia.

Penyeneraian FELDA di Bursa bakal melonjakkan indeks dan ini modal kempen terbaik bagi menunjukkan ekonomi Malaysia di tahap yang TERBAIK. Pengundi kaum Tionghua akan mudah terpikat dengan strategi "kaunter untung mengatasi kaunter rugi dan indeks utama melonjak x mata".

Penyenaraian: Felda jerat leher sendiri

SHAH ALAM: Bekas Menteri Kabinet, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir menyifatkan tindakan kerajaan mahu menyenaraikan Felda Global Ventures Ventures Holding Berhad (FGVH) ke Bursa Malaysia sebagai cuba menjerat leher Felda sendiri.

"Dalam keadaan ekonomi sekarang banyak syarikat gergasi yang sedang cuba keluar dari penyenaraian untuk lebih bebas, namun Felda pula mengambil sikap sebaliknya.

"Ini perlu diperjelaskan kenapa," katanya yang merupakan bekas menteri penerangan.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Konvesyen Halatuju Felda anjuran gabungan NGO Selamatkan Felda di Dewan Serbaguna, Universiti Industri Selangor pagi tadi.

Selain itu beliau turut melemparkan persoalan, sekiranya benar kedudukan kewangan Felda kukuh, kenapa FGVH perlu disenaraikan dan sanggup berdepan risiko begitu besar.

"Syarikat bertindak melakukan penyenaraian adalah untuk mendapatkan duit tunai bagi mengembangkan perniagaan tetapi Felda sudah mempunyai jumlah aliran tunai yang banyak serta aset yang besar kenapa perlu disenaraikan.

"Kalau ingin mengembangkan perniagaan, Felda boleh menggunakan wang tunai yang dimiliki oleh mereka (Felda) dan tidak perlu berada dalam Bursa Saham bagi tujuan mendapatkan modal," katanya.

Konvesyen Halatuju Felda hari ini dihadiri hampir 1,000 peneroka dari seluruh negara.

Selain Kadir, turut akan membentangkan kertas kerja adalah Exco Kerajaan Kelantan Datuk Husam Musa, Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman, Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli dan bekas Adun Pulau Manis Datuk Ariff Sabri Abd Aziz.

Sumber:Harakahdaily

Comments :

1
Alisha Residenc said...
on 

anda boleh sila pertukaran pautan, sila? Saya akan melakukan perkara yang sama,
laman saya http://alisharesidence.blogspot.com/
berharap anda jangan keberatan

 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com