Pray For MH370

Pray For MH370

PETRONAS: HENTIKAN SUBKONTRAK PADA SYARIKAT ASINGSebenarnya dari dahulu lagi PETRONAS menguntungkan syarikat asing seperti Exxonmobil, Esso, Shell dan lain-lain dengan memberi konsesi berpuluh tahun untuk mencarigali petroliam dan gas di Malaysia. Mana tidaknya, segala peralatan seperti plantar minyak dan lain-lain adalah hak milik petronas, kos penyelenggaraan dibiyaai  oleh Petronas  tetapi digunakan oleh syarikat asing. Di bawah PSC (Production Sharing Contract) peratus habuan untuk PETRONAS ditentukan oleh beberapa faktor seperti jarak kedalaman dan isipadu pengeluaran oleh kotraktor PSC.Sudah sampai masanya anak syarikat PETRONAS iaiatu Petronas Carigali mengendalikan sendiri kerja-kerja mencarigali minyak dan gas, bukan hanya  bulat-bulat menyerahkan pada kontraktor asing.Pengerusi Petronas perlu berundur gesa Majlis Tindakan Ekonomi Melayu

February 02, 2013

KUALA LUMPUR, 2 Feb — Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) hari ini menggesa pengerusi syarikat minyak negara Petronas Tan Sri Mohd Sidek Hassan supaya meletak jawatannya kerana kegagalan melaksanakan tanggungjawab membangunkan ekonomi bumiputera dan hanya mementingkan syarikat-syarikat asing.

Semasa sidang media sempena mesyuarat agung MTEM, pengerusinya Datuk Syed Ali Al-Attas (gambar) mendakwa Petronas mengambil sikap menganaktirikan golongan bumiputera walaupun berkelayakan.

“Dalam mesyuarat yang kali pertama dianjurkan ini, kami sebulat suara menggesa pengerusi Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan lembaga pengarahnya meletak jawatan dan mengundur diri.

“Sepanjang beliau memegang jawatan, kami mendapati Petronas sudah lari daripada tanggungjawabnya dan membantutkan perkembangan usahawan tempatan yang berkecimpung dalam industri kecil dan sederhana,” kata beliau.

Tan Sri Mohd Sidek telah dilantik pada Jun tahun lalu bagi menggantikan pemangku sementara yang dipegang oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Shamsul Azhar Abbas.

MTEM juga mendakwa aliran wang tunai kumpulan Petronas telah menurun pada kadar RM2.1 bilion kepada RM162.2 bilion dan keuntungan selepas cukai menunjukkan tren penurunan termasuklah penutupan operasi mereka di Sudan.

Kebimbangan juga disuarakan MTEM yang mengatakan Petronas akan mencaturkan nilaian risiko bernilai RM300 bilion untuk tempoh 5 tahun hadapan ini.

Syed Ali juga menggesa pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak untuk meneliti perkara yang dibangkitkan MTEM sebelum ia memberikan impak negatif kepada syarikat minyak utama negara tersebut.

“MTEM melihat Petronas sebagai pelindung dan benteng ekonomi, sebarang perkembangan negatif harus dipantau dan diperbetulkan sebelum ia rosak serta perubahan harus berlaku sebelum pilihan raya tahun ini,” tambah beliau.-Malaysian Insider

Rujukan http://www.bakerinstitute.org/programs/energy-forum/publications/energy-studies/docs/NOCs/Papers/NOC_Petronas_TronerVDM.pdf

Comments :

0 comments to “PETRONAS: HENTIKAN SUBKONTRAK PADA SYARIKAT ASING”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com