Pray For MH370

Pray For MH370

KENAPA SENTIMEN BURSA KITA MALAP


Lazimnya berlaku peningkatan indeks saham di Bursa Saham di negara Asia seperti Hong Kong, Taiwan, Singapura, Malaysia dan Jepun beberapa hari sebelum Tahun baru Cina. Dalam satu kajian yang dibuat oleh Gili Yen dan Gang Shyy pada data dari tahun 1976 hinggga tahun 1990 mereka dapati Indeks utama Bursa Saham di negara berkenaan meningkat. Dengan kata lain, bursa Asia bullish sebelum perayaan Tahun Baru Cina. Sila lihat kertas mereka yang diterbitkan oleh Jurnal NTU keluaran Taiwan.


 


Indeks Kumulatif Pulangan pada pelaburan sebelum dan selepas Tahun Baru Cina

Namun kesan fenomena ini tidak berlaku di Bursa Malaysia pada minggu lepas kecuali hari terakhir iaitu jumaat 8hb Februari 2013 apabila KLCI meningkat 4.23 mata.


Indeks KLCI Kuala Lumpur data selama 5 tahun. Tahun Baru Cina sekitar Februari setiap tahun

Graf KLCI candlestick period enam bulan
Tidak berlaku "kesan Tahun Baru Cina" di Bursa Malaysia pada tahun ini menunjukkan beberapa faktor dalaman dan luaran di negara kita mutakhir ini  tidak membantu dan menyokong pasaran saham. Iklim politik yang tidak telus seperti merahsiakan tarikh PRU 13 menjadi faktor penyumbang.

Comments :

0 comments to “KENAPA SENTIMEN BURSA KITA MALAP”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com