Pray For MH370

Pray For MH370

Raya permit untuk buat dosa?

Ramai manusia berasa lega apabila tamatnya Ramadhan. Ini disebabkan rasa terkongkong oleh peraturan agak ketat tentang waktu makan, minum, hubungan suami isteri, bahkan tidak boleh marah, menipu, berbohong, khianat buat maksiat kerana bulan Ramadhan dianggap bulan yang mulia yang perlu dihormati. Samada mereka berpuasa atau tidak, ramai akur tentang  ketertiban yang dituntut semasa bulan Ramadhan.

Seusai Ramadhan, muncul anak bulan Syawal menjadi pembebas kongkongan bagi iman yang lemah dan gagal mensucikan jiwanya.
Harus diingatkan kepada semua kita insan yang bermujahadah agar memeriksa kecenderungan diri sebelum Ramadhan dan selepas Ramadhan. Sekiranya  tidak ada perbezaan malah makin teruk maknanya kita telah gagal merebut peluang terbaik berkursus intensif di bulan Ramadhan. Perlu istighfar banyak lagi. Perlu kloroks hati. Perlu berus qalbu. Gilap hingga bersinar dan dapat menangappi pancaran Nur Ilahi.Dengan Nur inilah kita merasa nikmat Ramadhan. Syawal hanya perayaan kemenangan sehari. Bukan untuk terus longgar  dan melanggar  peraturan Ilahi. Syawal bermaksud kita perlu bertarung lebih teruk bukan sahaja dengan hawa nafsu bahkan dengan syaitan yang dibebas lepas dengan tamatnya Ramadhan.


Comments :

0 comments to “Raya permit untuk buat dosa?”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com