Pray For MH370

Pray For MH370

BERSIH 2.0 DAN 3.0 MEMANG PATUT

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) negara ini  duduk di bawah bidang kuasa Jabatan Perdana Menteri. Manakala Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang berfungsi sebagai agensi pendaftaran lahir,  mati , kawin,  cerai dan kewarganegaraan terletak di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang mana bosnya ialah Perdana Menteri Malaysia. Kesimpulannya, huru hara yang disebut oleh TS Rashid datang dari menteri perdana dan kuasa individu ini hanya dengan mengangkat telefon atau menulis memo.Siapa tak kenal bekas Pengerusi SPR, pernah berkhidmat 27 tahun di SPR.

“Masalah kad pengenalan dan bukannya masalah SPR, dia tidak ada kuasa, masuk campur dalam itu.. ini huru hara, itu JPN."kata TS Rashid.  "Saya hanya menurut perintah" mungkin bunyi bisikan hati kecil beliau.


 Kena ubah sistem pilihan raya – Tan Sri Rashid   

Aslani M,     23 Jan 2013

KOTA BHARU: “Kena ubah sistem pilihan raya yang ada sekarang, saya cadangkan kita daftar semula pemilih buat macam banci penduduk.“Sekarang timbul macam-macam orang yang mati pun didakwa mengundi,” kata bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman.Menurutnya dengan langkah tersebut barulah daftar pemilih betul-betul bersih.“Daftar pemilih sekarang saya tak kata tak bersih. Ini kerana daftar pengundi tidak boleh bersih dengan undang-undang yang ada dan keadaan sekarang,” ujarnya pada forum pemantauan PRU-13, “Kuasa Rakyat dan Menangani Isu-Isu Semasa” anjuran Gabungan NGO Kelantan di sini, kelmarin.Turut bertindak sebagai panelis Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa dan anggota jawatankuasa Bersih 2.0, Dr Wong Chin Huat. Manakala Pengerusi Mafrel Syed Ibrahim Syed Noh bertindak sebagai moderator.Forum tersebut dianjurkan Gabungan NGO Kelantan yang dipengerusikan Dr Abdul Halim Yusof, diadakan di Balai Islam.Abdul Rashid ketika memberitahu khalayak tidak berpihak pada mana-mana parti, turut mengakui daftar pemilih mempunyai masalah besar.“Masalah kad pengenalan dan bukannya masalah SPR, dia tidak ada kuasa, masuk campur dalam itu.. ini huru hara, itu JPN.“Ada IC boleh daftar, masalah di Sabah saya tahu, masa itu saya sebagai Setiausaha SPR, orang itu diberi warga negara dan ada hak hendak daftar sebagai pemilih,” tambahnya.Menurutnya pada masa lampau ketua-ketua kaum datang membawa penduduk yang hendak mendaftar sebagai pengundi.Beliau yang berkhidmat 27 tahun di SPR berkata, badan pengendali pilihan raya itu memberi hak untuk mengundi tidak kira kepada sesiapa, asalkan ada dalam daftar pemilih.

Sumber: harakahdaily, Sinar Harian, Wikipedia

Berminat? Lihat SPR bersekongkol dengan JPN dulu, kini,  

Comments :

0 comments to “BERSIH 2.0 DAN 3.0 MEMANG PATUT”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com