Pray For MH370

Pray For MH370

Bidang Pendidikan Serah Pada Pendidik

Dr Halimah : Serahkan Dasar Pendidikan Kepada Pakar, Jangan Campur Politik


KLANG 16 MEI : Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali mahu Menteri Pelajaran dan Pendidikan yang baru tidak mencampuri dasar pendidikan negara dengan agenda politik mana-mana parti.

Katanya, Menteri seharusnya membenarkan dasar pendidikan digubal oleh pakar-pakar pendidikan tanpa sebarang campur tangan parti politik demi memastikan negara dapat melahirkan pelajar cemerlang.

“Mereka juga harus membenarkan Jabatan Pelajaran (berfungsi) sebagai perlaksana dasar baru. Biar mereka buat kerja mereka, jangan keluarkan surat-surat arahan yang menekan pihak sekolah dan jabatan.

“Begitu juga dengan Institusi Pengajian Tinggi, jangan ganggu profesionalisme, intelektualisme pelajar dan pensyarah-pensyarah itu.

“Apa yang menteri lakukan sebelum ini sebenarnya hanya menyebabkan pelajar kita jauh ketinggalan berbanding pelajar di negara maju yang lain,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri Sambutan Hari Guru di Sekolah Menengah Kampung Jawa di sini.

Halimah menambah Kementerian Pelajaran juga harus memberhentikan larangan wakil rakyat ADUN Pakatan Rakyat daripada memasuki sekolah kebangsaan.

“Kami bukan mahu berjumpa pengundi tetapi kami mahu memahami masalah guru dan pelajar supaya kami dapat membantu meningkat taraf pembelajaran atau kemudahan yang mereka perlukan.

“Jika di negara lain, parti yang memerintah dan pembangkang bekerjasama membangunkan masyarakat,” katanya.

Semalam, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilantik semula sebagai Menteri Pelajaran dan Pendidikan Tinggi 1 dan manakala Datuk Seri Idris Jusoh dilantik Menteri Pelajaran dan Pendidikan Tinggi 2.

Manakala Datuk Mary Yap Kain Ching dan P. Kamalanathan masing-masing dilantik Timbalan Menteri.


Comments :

0 comments to “Bidang Pendidikan Serah Pada Pendidik ”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com