Pray For MH370

Pray For MH370

Buktikan......ISLAM Rahmat Untuk Sekelian ALAM bukan Slogan dn Rhetorik

Bukan Islam yakin ditadbir pemimpin taat agama

Oleh : NAZLI IBRAHIM/selangorkini

KLANG, 19 JAN: Masyarakat bukan Islam di negara ini percaya keselamatan nyawa dan harta benda mereka lebih terjamin jika Malaysia ditadbir pemimpin yang taat kepada ajaran Islam.

Exco Pendidikan Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali, berkata hal itu kerana ajaran Islam tidak pernah mengajar umatnya melakukan sebarang perkara yang mampu memudaratkan penganut agama lain.

“Orang bukan Islam yakin kalau orang Islam yang baik dan taat kepada agamanya, tidak akan kacau agama lain, ” katanya.

Dr Halimah berkata demikian dalam ucapan perasmian penutup Majlis Sambutan Maulidur Rasul peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Selat Klang. di sini, hari ini.

Pada masa sama, Dr Halimah turut menggesa masyarakat mencontohi sifat Nabi Muhammad SAW yang pengasih sesama manusia walaupun terhadap penganut agama lain.

“Nabi Muhammad SAW sendiri pernah menyuapkan roti kepada seorang Yahudi dengan penuh kasih, sedangkan ketika itu lelaki yang buta itu sedang memarahi baginda,” katanya.

Majlis Sambutan Maulidur Rasul peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Selat Klang itu diadakan di Masjid Darul Muttaqin memasuki hari terakhir sejak dimulakan, pada 16 Januari lalu.

Pada sambutan itu, pelbagai acara diadakan seperti bacaan Yassin Perdana, pertandingan pidato, pertandingan masakan sunah, pameran agensi kerajaan, pemeriksaan kesihatan percuma, acara memanah, cabutan bertuah dan perarakan.

Kira-kira 1,600 peserta menyertai 37 kontinjen yang mewakili masjid, surau, agensi kerajaan serta swasta dalam perarakan berjalan kaki sejauh lebih satu kilometer.

Comments :

0 comments to “Buktikan......ISLAM Rahmat Untuk Sekelian ALAM bukan Slogan dn Rhetorik”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com