Pray For MH370

Pray For MH370

ADUN SELAT KLANG MAHU ANJAKAN PARADIGMA UMMAT NABI S.A.W.

Bismillah.
Ramai orang tersedarkan wujudnya Nabi saw dengan sambutan maulidur Rasul saban tahun. Namun adakah penganjur merancang hubungannya dan ummat Nabi saw akan semakin akrab dan semakin berkesan dengan gaya dan cara sambutan itu diadakan.
Lazimnya sambutan agak stereotype......'copy paste'. Tidak ada kelainan. Tidak ada kejutan yang menyeronokkan. Mungkin salawat beralunan sedikit mendorong ketenangan jiwa. Syarahan agama juga membugarkan ingatan kepada junjungan besar saw. Perarakan bermaksud ada pakaian seragam, sepanduk kreatif, mesyuarat, kemudian makan. Boleh dijangka aturcaranya daripada satu tempat.

Riuh rendah beberapa hari kemudian balik asal....takuk lama. Kenal Nabi saw seperti sebelumnya program. Sayang Nabi ala kadar. Tak mahu mengikut jejak langkah Nabi saw. Tak berdaya mematuhi perintah Nabi saw. Tak mampu mencontohi akhlak Nabi saw. Tak malu melakukan perkara yang dibenci oleh Nabi saw.
Solat sama kualiti. Ukhuwwah masih longgar dan kabur.
Walaupun banyak keringat yang telah diteteskan. Walau banyak bersengkang mata. Walau beribu pamphlet diagihkan..........cinta Nabi saw masih belum melonjak ke permukaan lagi.

Strategi ADUN SELAT KLANG merangkap EXCO PEMBANGUNAN MODAL INSAN KERAJAAN SELANGOR cuba mencetus kelainan untuk memungkinkan gelombang besar kesedaran ummat Islam apa erti Nabi saw dalam hidupnya khususnya di DUN SELAT KLANG menatijahkan pendekatan sambutan maulidur Rasul yang disusun untuk menggelembengkan semua kelompok modal insan utama dalam DUN. Maka, semua JKKK dan MASJID serta surau kariah mereka digabungkan dalam sambutan kali ini yang bertema YA RASULALLAH, KAMI CINTA PADAMU.Semua lapisan masyarakat juga dilibatkan agar riuh semua kampung bukan riuh sekampung sahaja. Kanak-kanak tadika juga dilibat sama dalam perarakan mengikut jarak yang sesuai bagi mereka, sekolah rendah, sekolah menengah, maahad tahfiz bahkan kaum veteran dan belia serta jabatan kerajaan juga dijemput bersama.
Program yang berunsur kewanitaan, seperti masakan sunnah, aktiviti memanah dan gerai jualan di perkarangan masjid, pidato, pertandingan khat dan ARC memeriahkan lagi program.Pertandingan surau terbersih, lorong terbersih juga cuba menerapkan ajaran Nabi saw secara praktikal.

Yang lebih utama, penglibatan semua AJK MASJID di DUN SELAT KLANG dan surau-surau ini adalah proses pembudayaan SPIES D'Village , satu lagi produk EXCO PENDIDIKAN KERAJAAN SELANGOR dalam mengEHSANkan insan di Selangor Darul Ehsan. Perancangan rapi serta pelaksanaan program yang agak licin ini telah disempurnakan oleh SEKRETARIAT SPIES D'VILLAGE SELAT KLANG yang diketuai oleh modal insan yang cekap dan gigih Sdra Abdul Razak Rashid.
Mudah mudahan Allah merahmati dan memberkati segala usaha untuk menjunjung titah perintah Allah swt dan selaku ikhtiar mengikut jejak langkah Nabi saw. Amin Ya Rabbal 'alamiin.

Comments :

1
Halimah Ali said...
on 

Saya juga sempat memberi amanat kepada kesemua nazir masjid agar meneruskan kempen CINTA RASULULLAh SAW SEPANJANG TAHUN SEHINGGA BERTEMU LAGI maulidru Rasul tahun hadapan

 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com