Pray For MH370

Pray For MH370

MESTI BERMULA DENGAN LAPORAN POLIS

Laporan yang berasingan telah dibuat ke atas Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Dr Abdul Rahman Hashim dan Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Azisman Alias yang dikatakan telah menghalang anggota DUN Perak dari bersidang dengan mengunci Dewan serta mengarahkan Polis secara fizikal membuat sekatan.

*2 Adun buat laporan polis terhadap Ketua Polis Ipoh, SUK Perak

*Reports lodged against Ipoh OCPD

2 Adun buat laporan polis terhadap Ketua Polis Ipoh, SUK Perak


Anggota Dewan Undangan Negeri Perak kawasan Titi Serong, Khalil Idham Lim, dan Adun Pantai Remis, Nga Kor Ming, hari ini membuat laporan polis berasingan terhadap Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Dr Abdul Rahman Hashim dan Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Azisman Alias kerana didakwa menghalang mereka dan 26 Adun yang lain daripada memasuki Bangunan Perak Darul Ridzuan pagi tadi.


"Kami telah dihalang secara jelas oleh Azisman melalui pengumuman yang mengarahkan kami tidak masuk atas arahan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Abdul Rahman Hashim", kata Khalil kepada pemberita di perkarangan IPD Ipoh hari ini, seperti dilaporkan Bernama.

Nga pula berkata Abdul Rahman dipertanggungjawabkan kerana menghalang ADUN daripada memasuki bangunan dengan mengunci dewan menyebabkan persidangan DUN tidak dapat diadakan dalam bangunan.

Selepas tidak dibenarkan masuk ke dewan Bangunan Perak Darul Ridzuan, Speaker mengadakan persidangan tergempar Dun di bawah pokok, 100 metar dari bangunan itu pada pukul 10.05 pagi tadi.

Azisman ketika ditemui berkata kedua-dua wakil rakyat itu berhak untuk membuat laporan dan polis akan menyiasat.

"Terpulang kepada pihak atasan untuk mengambil tindakan kerana tugas yang dilakukan oleh polis adalah arahan daripada SUK," katanya.

Harakahdaily
---------------------------------------------------------------------------

Reports lodged against Ipoh OCPD

Two Pakatan Rakyat assembly persons have lodged police reports against the Ipoh OCPD for stopping 28 assemblypersons from entering the Perak Darul Ridzuan Building this morning.

The two assemblypersons, Khalil Idham Lim (Titi Serong) and Nga Kor Ming (Pantai Remis), also lodged a similar police report against the state secretary.

Both assemblypersons lodged the reports at the Ipoh police headquarters at 2.55pm today.

Khalil told reporters that a group of "thugs", whom he claimed to be Umno supporters, and a Federal Reserve Unit (FRU) team led by OCPD ACP Azisman

Alias had stopped him and 27 other Pakatan Rakyat assemblypersons from entering the building to attend the state legislative assembly sitting.

"We were told by Azisman not to enter the building on the instruction of the state secretary," he said.

He claimed that both Azisman and the state secretary had committed a criminal offence by restraining members of the assembly from exercising their duties.

Nga described the incident as "embarrassing" and "unprecedented in the country's 52 years of nationhood."

He said the state secretary should be held responsible for the incident for locking the door to the building, and forcing the state legislative assembly to convene an "emergency sitting" under a tree not far from the building.

Azisman, when met, confirmed that police had received both reports.

Bernama / thenutgraph

Comments :

0 comments to “MESTI BERMULA DENGAN LAPORAN POLIS”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com