Pray For MH370

Pray For MH370

BUKAN ALAT TULIS LESAP TETAPI ENGIN PESAWAT (dwibahasa)

Sah tiada dokumentasi dan kawalan inventori wujud. Perlu ISO di ATM. Jika skru pesawat hilang, masih boleh diterima, tetapi DUA ketul engin pesawat lesap bagaimana nak beri alasan. Berlaku pada tahun 2007, baru kini dapat dikesan kehilangan berkenaan.

Badan Engin boleh dijual, "maklumat" perihal ATM, kekuatan serta kelemahannya lagi "laku". Lu fikirlah sendiri.

Selain enjin pesawat, peralatan lain turut lesap

Selain dua buah enjin pesawat tempur F-5E milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang dilaporkan hilang, peralatan lain yang berkaitan turut lesap, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini.

Beliau berkata Kementerian Pertahanan akan mengambil tindakan terhadap pegawai atasan dalam perkhidmatan itu yang bertanggungjawab ketika kes itu berlaku.

Satu mesyuarat Majlis Angkatan Tentera (MAT) akan diadakan dalam masa terdekat bagi membincangkan isu itu serta mengambil tindakan ke atas pegawai atasan tersebut, katanya.

"Hasil mesyuarat akan diberikan kepada saya selaku pengerusi untuk ulasan," katanya dalam sidang media selepas menerima kunjungan hormat Menteri Pertahanan untuk Keselamatan Sosial Maldives Ameen Faisal di ibunegara.

Menurutnya, selain empat anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang ditahan terlibat dengan kes itu, pihaknya turut mengenal pasti beberapa orang lagi dalam ATM yang terlibat.

"Kami telah menempatkan mereka di tempat tertentu dalam perkhidmatan serta telah mengambil tindakan terhadap mereka. Mereka masih berkhidmat dalam ATM kerana kita sedang menunggu siasatan dari aspek perundangan Angkatan Tentera," katanya.

Ahmad Zahid berkata mereka yang ditahan itu merupakan pegawai bawahan lain-lain Pangkat (LLP) di Lembah Klang yang turut mempunyai rangkaian di Butterworth.

Beliau berkata sebuah syarikat pembeli enjin pesawat yang berada di ibunegara dan mempunyai cawangan di negara jiran turut disiasat.

Siasatan menyeluruh

"Penyiasatan dilakukan secara menyeluruh dan saya tidak fikir syarikat penyelenggara pesawat itu terlibat secara langsung kerana ia melibatkan sebuah syarikat pembeli yang berpangkalan di sini dan mempunyai cawangan di negara jiran.

"Saya fikir syarikat itu mempunyai rangkaian di peringkat antarabangsa. Enjin dan peralatan ini dipercayai dihantar ke negara Amerika Selatan," katanya.

Beliau berkata kehilangan peralatan itu tidak boleh diterima langsung walaupun perkara seperti itu pernah berlaku di beberapa negara luar.

"Pengkhianat, penderhaka berada di mana-mana. Kementerian Pertahanan bukan sahaja menjalankan siasatan dalaman tetapi sebagaimana yang disebut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam, kita telah menyerahkan kes ini kepada polis 100 peratus.

"Pejabat Peguam Negara pun sudah mengeluarkan kenyataan bahawa siasatan yang diperlengkapkan dengan beberapa aspek perundangan harus dibuka kepada umum melalui tindakan mahkamah," katanya.

Ahmad Zahid berkata sistem rekod dan iventori semua perkhidmatan ATM cukup
kemas tetapi sekemas manapun sistem itu, pengkhianat negara mesti mencari jalan untuk membolosi semua peraturan yang sedia ada.

Beliau turut meminta bloggers tidak cuba untuk menyeleweng fakta dan memesongkan keadaan dengan pelbagai analisis dan spekulasi.

Katanya Perdana Menteri sendiri akan terus memantau hasil siasatan itu dan tindakan selanjutnya akan diambil terhadap mereka yang bersalah serta akan diumumkan dari semasa ke semasa kepada orang ramai bagi memperlihatkan ketelusan kementerian.

Ahmad Zahid berkata kementerian telah meminta syarikat pengeluar peralatan itu memberi butir-butir spesifikasi dan teknikal enjin serta peralatan lain yang hilang dan dijangka menerimanya dalam masa terdekat.

Beliau berkata bagi mengelak perkara yang sama berulang, sistem penghantaran peralatan persawat untuk diperbaiki kini diperketatkan dan dipantau dengan lebih terperinci. - Bernama

=====================================================================================

Besides Aircraft Engines, Other Equipment Also Missing


KUALA LUMPUR, Dec 22 (Bernama) -- Besides the two Royal Malaysian Air Force (RMAF) F-5E fighter jet engines reported missing, other related equipment is also missing, Defence Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said Tuesday.

He said the ministry will take action against senior officers responsible when the case happened.

He said a meeting of the Armed Forces Council will be held soon to discuss the issue and to take action against the senior officers.

'The outcome of the meeting will be given to me as chairman for comment," Ahmad Zahid said at a news conference after a courtesy call by the Maldives Minister for Social Security, Ameen Faisal, here.

He said besides four Malaysian Armed Forces (MAF) personnel who had been detained in the case, several other MAF personnel involved had also been identified.

"We have placed them in specific places in the service and have taken action against them. They are still serving in the MAF as we are awaiting investigation from the aspect of armed forces laws, he said.

Ahmad Zahid said those detained were from other ranks in the Klang Valley who had links to Butterworth.

He said a company here which buys aircraft engines and has a branch in a neighbouring country was also being investigated.

"The investigation is being done comprehensively and I do not think the aircraft maintenance company is involved directly as it involves a purchasing company based here and has a branch in a neighbouring country.

"I think the company has an international network. The engines and equipment are believed to have been sent to a South American country," he said.

He aid the loss of the equipment is unacceptable although it had happened in several other countries.

"Traitors and betrayers are everywhere. The Ministry of Defence is not only carrying out internal investigation but, as mentioned by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak yesterday, we have passed the case to the police 100 per cent.

"The Attorney-General's Chambers has issued a statement that the investigation complete with several aspects of law should be open to the public through court action," he said.

Ahmad Zahid said the record and inventory systems of all services of the MAF were up-to-date but however up-to-date traitors will find a way around all existing regulations.

He called upon bloggers not to try to twist facts and complicate the matter with various analyses and speculation.

He said the prime minister himself will monitor results of the investigation and action will be taken against those guilty and will be made known from time to time to the public to reflect the ministry's transparency.

Ahmad Zahid said the ministry had asked companies producing the missing engines and other equipment to provide specifications and the information was expected soon.

He said to avoid a repeat, the system of sending aircraft equipment for repair was now tightened and monitored more closely.

BERNAMA

Comments :

3 comments to “BUKAN ALAT TULIS LESAP TETAPI ENGIN PESAWAT (dwibahasa)”
maun said...
on 

Rasanya bukan lesap tapi memang tak ada..ini kes korek lubang timbus lubang.....

LanaBulu said...
on 

Itulah yg dinamakan PERTUALANG BANGSAT!
Namun..Atas pun lagu tu..nak salahkan yg bawah macam mana?
Jadi ketam ajar anak berjalan urus laa..

Anonymous said...
on 

saya cadangkan seluruh anggota tntera di malaysia menjalani lie test utk membasmi pengkhianat nagara..harap dapat bawa cadangan ini ke parlimen

 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com