Pray For MH370

Pray For MH370

DOKTOR SWASTA MASIH BOLEH "MEMBERI" UBAT

Oleh kerana masih lagi kekurangan ahli farmasi (chemist, apotek, druggist) Kementerian Kesihatan Malaysia masih lagi membenarkan pengamal perubatan swasta untuk membuat "dispensing" atau mengeluarkan ubat kepada pesakit mereka. Di negara yang mempunyai ahli farmasi yang mencukupi (mengikut nisbah pesakit dan doktor), pengamal perubatan hanya memeriksa pesakit dan membuat diagnosis seterusnya menulis preskripsi atau satu arahan bertulis kepada ahli farmasi senarai ubat-ubatan yang perlu diberi kepada seseorang pesakit.

Maka seorang pengamal perubatan khususnya general practitioner(GP, Family Doctor, Family Physician) hanya memberi khidmat perundingan sahaja. Tugas mengeluarkan ubat-ubatan dilakukan oleh ahli farmasi yang mungkin beroperasi di premis yang agak jauh dari klinik di mana pesakit diperiksa dan mendapat preskripsi.

Keratan akhbar Sinar Harian bertarikh 28hb Ogos 2008\

Comments :

0 comments to “DOKTOR SWASTA MASIH BOLEH "MEMBERI" UBAT”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com