Pray For MH370

Pray For MH370

NAZIR MASJID DI SELANGOR MEMILIKI KRITERIA DITETAPKAN

Ketika era Barisan Nasional di Selangor khususnya, nazir masjid disyaratkan memiliki
kriteria tertentu tetapi senarai kriteria tersebut bukan berpaksikan Islam tetapi mengikut hawa nafsu UMNO.

BN 'mandulkan' institusi masjid


Ahli Dewan Negeri (Adun) Gombak Setia yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato' Dr Hasan Ali berkata, institusi Masjid di negeri Selangor dimandulkan oleh pemerintahan Barisan Nasional (BN) kerana rumah tuhan itu merupakan tempat yang terbaik untuk melahirkan Khaira Ummah.

Katanya, bagi melahirkan Khaira Ummah satu jawatankuasa masjid perlu dirombak kembali kerana ahli jawatankuasa perlu terdiri daripada golongan yang mempunyai tauliah.

Sebelum ini menurut beliau yang juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, kerajaan BN melantik ahli jawatankuasa masjid dengan menggunakan sistem 'tunjuk'.

Tambah beliau, sistem 'tunjuk' inilah akan membuka peluang kepada Ketua Bahagian Umno untuk menutup sinar agama Islam yang sebenarnya.

Bagaimanapun, katanya, setelah kerajaan baru Pakatan Rakyat memerintah negeri ini telah membuat perubahan untuk melantik ahli jawatankuasa baru untuk mengimarahkan masjid agar di penuhi cahaya siang dan malam.

"Proses pemilihan adalah seperti mesyuarat agung khas pencalonan ini hendaklah dipengerusikan oleh nazir masjid berkenaan dan pegawai agama Islam daerah atau perwakilan boleh mempengerusikan mesyuarat tersebut bedasarkan pekeliling yang diedarkan.

"Manakala kaedah pencalonan pegawai masjid atau jawatankuasa kariah masjid hendaklah dibuat sebulat suara atau lebih suara anak kariah yang hadir dan bilangan pencalonan adalah tiga orang calon nazir, tiga orang calon imam, dua orang calon bilal dan dua orang calon siak," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menjawab pertanyaan dari Ahli Dewan Negeri Selangor (Adun) Meru, Dr. Abdul Rani Osman yang ingin mengetahui proses pemilihan ahli jawatankuasa masjid dalam sidang Dun Selangor baru-baru ini.

Adun Meru itu juga bertanya mengenai kriteria untuk jawatan nazir.

Menurut Dr Hasan, keutamaan akademik minima ialah mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia atau Sijil Pelajaran Agama (SPA) dan diberikan keutamaan kepada calon yang mempunyai diploma bahkan ada nazir yang berkelayakan PHD.

"Calon tersebut tidak melebihi 60 tahun, tinggal tetap dalam kariah masjid atau surau, boleh membaca, menulis dan mengira, mempunyai pengetahuan Islam, mempunyai akhlak yang mulia dan amanah dan calon nazir hendaklah mampu mengetuai halaqah-halaqah ringan yang melibatkan institusi masjid.

"Selalu membuat amal kebajikan, sihat tubuh badan dan mental serta mempunyai daya kepimpinan," katanya.

mks/Muhammad Arif Ismail/harakahdaily

Comments :

0 comments to “NAZIR MASJID DI SELANGOR MEMILIKI KRITERIA DITETAPKAN”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com