Pray For MH370

Pray For MH370

PERUNTUKAN PUSAT, MAIS-JAIS BELUM TERIMA

Buktikan Slogan "RAKYAT DIDAHULUKAN, PRESTASI DIUTAMAKAN" menjadi kenyataan!!!

Hasan Ali:Penangguhan penyaluran peruntukan jejas pembangunan keagamaan Selangor

Pembangunan keagamaan di negeri Selangor hampir terjejas apabila kerajaan persekutuan menangguhkan penyaluran bantuan seperti yang dilakukan sebelum ini.

Exco Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Dato’ Dr Hasan Ali berkata, dana hampir 100 juta ringgit yang disalurkan menerusi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) masih belum diturunkan kepada kerajaan negeri.

“Peruntukan sudah turun sejak tahun lalu daripada Jabatan Perdana Menteri, namun tak masuk lagi peruntukan itu sehingga sekarang kepada tabung Jais, Mais.

“Guru-guru Kafa kini dibiayai penuh oleh kerajaan negeri, padahal sepatutnya ini tanggungjawab kerajaan pusat melalui Jakim untuk biayai sara hidup guru-guru Kafa ini,” katanya.

Katanya, pelbagai program yang telah dirancang akan terjejas, jika dana berkenaan tidak diperolehi.

Antaranya, rancangan menubuhkan Akademi Imam bagi membantu menjaga kebajikan imam-imam, meliputi kenaikan elaun dan lain-lain perkara yang berkaitan.

Menurut beliau, kebanyakan imam di negeri ini seakan-akan terabai dari segi kebajikan mereka, walaupun mereka tidak pernah mendesak untuk mendapat ganjaran.

Beliau berkata, disebabkan penyaluran peruntukan yang masih ditahan, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid telah mengarahkan agar beliau mengadakan pertemuan dengan kerajaan persekutuan dan memohon agar ia disalurkan secepat mungkin.

“Saya harap supaya guru-guru kafa, imam, pegawai penyelaras masjid daerah, semoga kerajaan persekutuan akan dapat salurkan dengan secepat mungkin dengan nama 1Malaysia kerana untuk kebaikan bersama dan akan memujuk kerajaan persekutuan,” katanya.

ATIQAH YAACOB-TVSELANGOR

Comments :

0 comments to “PERUNTUKAN PUSAT, MAIS-JAIS BELUM TERIMA”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com