Pray For MH370

Pray For MH370

20 TIPS MENCEGAH PECAH RUMAH / KEDAI

Gaya hidup kini yang mementingkan `privacy' menggalakkan pecah rumah kerana penduduk saling tidak mengenali jiran dan sesama mereka . Daritu sertailah kegiatan sukarelawan atau Rukun Tetangga di kawasan perumahan anda yang membuat rondaan secara bergilir pada waktu malam. Berbaik-baiklah dan bergaul dengan jiran tetangga.

Penjenayah kian bertambah canggih. Jika mereka tidak boleh masuk dari pintu atau tingkap, mereka akan masuk melalui atap/ bumbung/siling/airwell.

Selain dari itu mereka juga diketahui menggunakan ilmu hitam untuk memukau mangsa agar tidak terjaga dari tidur atau tergamam dan tidak dapat berbuat sesuatu jika dalam keadaan sedar.

Pengamal perubatan tradisional ada menyebut bahawa pemeliharaan ikan seperti puyu atau haiwan seperti kura-kura boleh mengaggalkan ilmu pukau dengan izin ALlah.

Memagar rumah dengan kaedah 'benteng Ayat Al Quran" juga merupakan suatu usaha mencegah pecah rumah atau kedai.

Jika anda bercadang untuk pergi bercuti panjang, pastikan rumah anda selamat untuk ditinggalkan. Ini kerana biasanya kecurian berlaku pada musim cuti panjang atau perayaan.


LANGKAH PENCEGAHAN DARI RUMAH / KEDAI DIMASUKI PENJENAYAH


1. Minta bantuan dari jiran-jiran anda untuk mengawasi rumah anda semasa ketiadaan anda di rumah. Berikan kunci pendua kepada kawan atau jiran yang dipercayai.

2. Pasangkan pintu masuk utama rumah anda dengan tanggam-puting (mortise) yang bermutu tinggi atau kunci pasak (Rim Latch) yang mempunyai bentuk selak mati (Dead Molting) serta kunci palang yang disokong oleh kunci yang kukuh.

3. Memperkukuhkan pintu masuk utama rumah serta tingkap-tingkap anda dengan besi gerigi kasi-kasi/pagar yang boleh dilipat.

4. Memperkemaskan pagar gerigi kasi-kasi (Grille Gate) dengan besi penyangkut (Iron Clasp) dan penutup gelangan mangga yang kukuh (strong closed shackle padlock).

besi penyangkut
Gunakan MANGA jenis tembaga seperti jenama VIRO


JANGAN GUNAKAN MANGA brass seperti jenama solex, kolex, sodex yang berbentuk empat segi kerana jenis ini mudah dibuka dengan penggunaan asid

5. Adakan alat-alat keselamatan yang lebih ke atas pintu utama anda, contohnya lubang pandangan, rantai pintu, selak keselamatan tanggam puting (mortise security bolts). Jika ada buget, pasang CCTV.
lubang pandang serta selak

6. Pasang sistem kecemasan kecurian yang sempurna di rumah atau di kedai anda.

7. Jika anda tinggal di rumah pangsa, "town house" atau bertangga khas menuju ke rumah anda, pastikan pagar ke rumah anda berkunci. Jika di dalam rumah anda juga memasang pagar, bertujuan mengelakkan anak kecil turun naik tangga), tangga ini pun sebaiknya dikunci juga.

8. Bersihkan kawasan luar rumah dari semak-semak yang boleh digunakan untuk penjenayah bersembunyi.

9. Ruang kosong alat penghawa dingin yang telah ditinggalkan perlulah ditutup dengan kasi-kasi besi

10. Jangan letakkan alat-alat/perkakas pecah rumah seperti pengumpil (crowbars), tangga dan alat-alat pemotong diluar rumah.Telah dihumpil dengan crowbar

11. Pasangkan lampu keselamatan yang boleh padam atau nyala secara automatik atau berkala seperti hanya menyala pada waktu malam, sama ada di dalam atau di luar rumah. Ini menandakan seolah-olah anda berada di rumah. Pasangkan lampu di dalam rumah sekurang-kurangnya 1 lampu seperti lampu tangga atau dapur dan sebagainya.

12. Batalkan langganan akhbar. Longgokan akhbar di halaman atau di pintu pagar menandakan rumah tiada penghuninya.

13. Jika wujud perkhidmatan rondaan pihak penguasa seperti polis, home guards dan sebagainya, maklumkan kepada mereka bahawa anda berada "outstation" dan rumah anda kosong untuk tempoh tertentu.


14. Cabut talian telefon rumah untuk mengelakkan telefon berdering. Sebaik-baiknya sediakan peti pesanan suara tetapi jangan sekali-kali memberitahu anda tiada di rumah.

15. Simpan semua barang berharga di tempat selamat dan sebaik-baiknya sorokkan daripada pemandangan bakal penyamun. Simpan wang tunai yang berlebihan dan barang-barang kemas dalam bank.


16. Jangan tinggalkan kunci rumah anda ditempat-tempat seperti dalam pasu bunga, di bawah pengesat kaki, di peti surat dan lain-lain di luar kawasan rumah.

17. Jangan tinggalkan nota di pintu atau peti surat yang menyatakan yang anda tiada dirumah.

18. PASTIKAN kunci semua pintu, tingkap, jeriji dan pintu pagar sebelum meninggalkan rumah atu sebelum masuk tidur.

19. Periksa semula untuk pastikan tips ke 18 telah diLAKSANAKAN.

20. Berdoa dan membaca "ayat-ayat pelindung seperti Ayatul Kursi, ayat Tujuh dan Tiga Qul".

Comments :

0 comments to “20 TIPS MENCEGAH PECAH RUMAH / KEDAI”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com