Pray For MH370

Pray For MH370

BILAKAN BERAKHIR ISU HUKUM HUDUD DI TANAHAIRKU

Selagi undang-undang negara belum "SYARIAH COMPLIANT" atau menepati syariah, selagi itu Hukum Hudud akan menjadi isu yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas, EVERGREEN.

"Apakah Hukum jahiliah yang mereka kehendaki, dan hukum siapakah yang lebih baik dari Hukum ALlah bagi orang-orang yang yakin? " (AlQuran 5:50)

" Dan janganlah kamu mencampuradukkan yang hak dengan yang bathil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui" (Al Quran 2: 42)

"...apakah kamu beriman kepada sebahagian Al Kitab dan ingkar terhadap sebahagian yang lain? Tiadalah balasan ....." (Al Quran 2:85)

"Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya.." (AlQuran 2:208)

" Dan tidaklah patut bagi lelaki yang beriman dan tidak patut pula bagi perempuan yang beriman apabila ALlah dan RasulNya telah menetapkan sesuatu ketetapan akan ada pilihan yang lain tentang urusan mereka. Dan barangsiapa mendurhakai ALlah dan RasulNya maka sungguhlah dia telah sesat, sesat yang nyata." (Al Quran 33:36)

"Maka demi Tuhanmu, mereka pada hakikatnya tidak beriman sehinggalah mereka menjadikan kamu hakim terhadap perkara yang mereka perselisihkan, kemudian mereka tidak merasa dalam hati mereka suatu keberatan terhadap keputusan yang kamu berikan, dan mereka menerima dengan sepenuhnya." (Al Quran 4:65)

"...Dan barangsiapa yang tidak memutuskan perkara menurut apa yang diturunkan ALlah, maka mereka itu adalah orang-orang kafir,...........................orang-orang zalim, .............orang-orang fasik" (Al Quran 5:44,45 dan 47)


Hudud bukan tanggungjawab PAS sahaja, Umno halang hukum Allah
Peguam Mohamed Hanipa Maidin
LL.B ( Hons ) UIA DAN LL.B ( Sha) ( Hons )
Exco Dewan Pemuda Pas Pusat/ ahli jawatankuasa PAS Pusat
Pengerusi Lajnah Undang-undang PAS

"Umno jangan terus mengeluarkan kata-kata bodoh dalam isu hudud ini. Ini kerana kamu bercakap tentang hukum Islam." Hanipa memberi amaran.

"Saya optimistik DAP yang mempunyai ramai para intelektual boleh menerima hudud satu hari nanti kerana isu hudud bukan sahaja boleh dipertahankan dari sudut agama malahan juga menurut perspektif intelektual" menurut Mohamed Hanipa lagi.

Agensi berita melaporkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata bahawa Perlembagaan Persekutuan perlu dipinda jika PAS mahu melaksanakan hukum hudud di negara in.

"Kalau hajat mereka begitu, saya doakan supaya hajat mereka itu tercapai tetapi hakikat politik tidak begitu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Pegawai Penguatkuasa Agama dan Pendakwa Syarie Seluruh Malaysia dan Pelancaran Kod Etika Pegawai Penguatkuasa Agama di sini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa pada Sabtu lepas bahawa parti itu akan tetap melaksanakan hukum hudud di seluruh negara sekiranya pakatan pembangkang berjaya memerintah pada masa depan.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Seri Mahdzir Khalid pula berkata kenyataan Husam itu adalah "satu cerita politik" semata-mata kerana jikna PAS benar benar mahu melaksanakan, ia pasti sudah lama dikuatkuasa di Kelantan.

Saya percaya para pembaca boleh melihat kontradiksi ucapan kedua-dua pemimpim Umno tersebut. Mahadzir Khalid kata hudud boleh dilaksanakan di Kelantan, Zahid Hamidi pula mengatakan hudud tidak boleh dilaksanakan tanpa pindaan Perlembagaan.

Kenyataan kedua-dua pemimpin Umno di atas adalah refleksi wajah sebenar Umno ketika berpolitik. Bagi pemimpin Umno peribadi seorang ahli politik dan peribadi seorang Islam adalah berbeza. Sebagai seorang Islam, ia boleh menerima hudud sebagai hukum Allah tetapi sebagai ahli politik ia sukar atau tidak boleh menerima bahawa hukum hudud wajib dilaksanakan. Bagi Umno perbezaan sikap antara orang Islam dan orang politik tidak menjadi satu masalah.

Atas dasar itulah setiap kali isu hudud timbul, Umno meletakkan beban perlaksanaan hukum Allah tersebut hanya kepada PAS seolah-olah PAS sahaja yang diamanahkan melaksanakan perintah Allah tersebut. Hudud adalah perintah Allah dan yang demikian sesiapa sahaja yang mengaku dirinya sebagai orang Islam ia bukan sahaja wajib beriman dengan perintah Allah tersebut tetapi juga mesti berusaha melaksanakan hukum tersebut . Mana-mana orang Islam sama ada di dalam Umno, PAS , Keadilan, NGO atau apa-apa pertubuhan sekalipun wajib berusaha melaksanakan hukum hudud tersebut . Perlaksanaan hukum hudud bukan milik eksklusif orang-orang PAS sahaja.

Umno benak tuduh PAS politikkan isu Hudud

Jika Umno tidak benak dan dapat memahami bahawa hudud adalah perintah Allah maka Umno tidak boleh, dalam apa keadaan sekalipun, menuduh PAS cuba mempolitikkan isu hudud ini sepertimana yang dikatakan oleh Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Seri Mahdzir Khalid tersebut.

Bagi PAS, tiada satu dikotomi ( pemisahan ) antara orang Islam dan orang politik. Apabila pemimpin PAS bercakap tentang politik ia bercakap sebagai seorang pemimpin Islam dan apabila ia bercakap tentang Islam ia juga bercakap sebagai pemimpin politik. Kenapa begitu ? Kerana itulah yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w iaitu Rasul bagi seluruh umat manusia termasuklah orang "orang PAS"dan "orang Umno".

Oleh itu sama ada PAS berjuang bersendirian atau bersama Pakatan Rakyat , PAS tidak akan sama sekali meninggalkan matlamat perjuangannya untuk menegakkkan Islam yang syumul yang merangkumi seluruh aspek kehidupan termasuk hukum hudud.

Tetapi dalam masa yang sama PAS juga amat maklum di atas kejahilan majoriti rakyat negara ini tentang hukum hudud tersebut dan batasan serta halangan perundangan, perlaksanaan hukum hudud mungkin tidak dapat disegerakan perlaksanaannya meskipun diandaikan Pakatan Rakyat dapat memerintah negara ini. Atas dasar itu hasrat melaksanakan hudud tidak pernah menjadi penghalang kepada Pas untuk berkerjasama dengan mana-mana pihak yang menuntut keadilan dan menentang kezaliman.

PAS maklum DAP masih belum menerima hasrat perlaksanaaan hudud di negara ini. Penentangan DAP bagi PAS bukan perkara yang pelik. Jika Umno yang bermajoritikan orang Islam juga menentang hasrat PAS untuk melaksanakan hudud apalah yang nak dihairankan DAP yang bermajoritikan orang bukan Islam juga menentang hudud. Apabila Kelantan dan Trengganu ( ketika diperintah oleh PAS ) ingin melaksanakan hudud , siapa yang mencabarnya di Mahkamah ? DAP atau Umno ?

Saya optimistik DAP yang mempunyai ramai para intelektual boleh menerima hudud satu hari nanti kerana isu hudud bukan sahaja boleh dipertahankan dari sudut agama malahan juga menurut perspektif intelektual. Melihat sokongan yang makin meningkat ke atas kelab penyokong PAS dari kalangan orang bukan Islam, DAP kini tidak boleh menyatakan hudud ditentang oleh semua orang bukan Islam.

Sepertimana yang saya katakan perlaksanaan hukum hudud bukan milik eksklusif PAS. Ia adalah tanggungjawab bersama baik Umno atau orang-orang Islam yang lain . Meskipun Umno menuduh PAS hanya berpolitik di dalam isu hudud , siapa yang boleh menidakkan kesungguhan PAS untuk cuba melaksanakan hukum Allah tersebut. Bukankah PAS yang telah bersungguh-sungguh menggubal enakmen hudud di Kelantan dan Trengganu ( semasa Pas memerintah ) .

Apa yang lebih menarik sebelum Kerajaan PAS Trengganu mengemukakan enakmen hudud di DUN Trengganu , PAS telah mengadakan seminar dan memanggil semua pihak termasukah Umno untuk memberikan pandangan dan kritikan mereka terhadap Enakmen yang ingin dibentangkan tersebut. Setahu saya ini tidak pernah berlaku dalam sejarah perundangan negara. Hal ini juga saya nyatakan kepada salah seorang Ahli Parlimen di London yang bertanyakan saya tentang enakmen tersebut ketika saya melawat Parlimen England bersama Y.B Salahudin Ayub suatu masa dahulu.

Umno halang hukum Allah

Jika PAS berusaha bersungguh-sungguh cuba melaksanakan hukum hudud semasa memerintah Kelantan dan Trengganu, Umno juga tidak ketinggalan bersungguh-sungguh cuba menghalang perlaksanaan hukum Allah tersebut. Tidak cukup pemimpin Nombor 1 UMNO ( pada masa itu ) menulis surat amaran kepada Kerajaan Kelantan agar tidak melaksanakan hukum hudud ada juga pemimpin UMNO yang sanggup mencabar undang-undang hudud tersebut di Mahkamah. Malahan yang lebih teruk sekali pemimpin UMNO sanggup melabelkan hukum Alllah tersebut sebagai hukum hudud PAS.

Jika PAS boleh menyokong Bank Islam, Takaful , Universiti Islam mengapakah Umno amat sukar menerima hudud hanya kerana ianya digubal oleh Kerajaan PAS. Mengapa Umno tidak boleh sama sekali memberi ruang kepada PAS dalam isu hudud ini. Jika Perlembagaan menjadi penghalang sepertimana yang dikatakan oleh Zahid Hamidi mengapa selama ini Umno tidak bersedia memindanya bagi membolehkan PAS melaksanakan hudud di Kelantan.

Paling minima yang Umno lakukan adalah jangan terus mengeluarkan kata-kata bodoh dalam isu hudud ini. Ini kerana kamu bercakap tentang hukum Islam. Dalam perkara yang bukan agama jika kamu salah bercakap, kamu hanya membuat kesilapan dan kesilapan tersebut tidak akan menjejaskan aqidah kamu.

Sebaliknya isu agama lain. Jika salah bercakap sila-silap akan tergelincir aqidah. Atas dasar itu dalam isu hudud diamnya para pemimpin Umno lebih baik daripada mereka bercakap. Ini kerana jika mereka diam kita mungkin rasa mereka jahil dalam isu hudud ini sebaliknya jika mereka bercakap barulah kita sedar memang confirmlah mereka ini memang jahil.


Berita dan ulasan selanjutnya HERE

Comments :

2 comments to “BILAKAN BERAKHIR ISU HUKUM HUDUD DI TANAHAIRKU”
Dr Halimah Ali said...
on 

Bagi mereka yang mahu melihat hujah UMNO untuk tidak menerima hukum hudud sila layari blo BELANTAN di

http://belantan.blogspot.com/2008/12/hudud-alapas-hududeologi-dap-siri-1.html

Anonymous said...
on 

Assalamualaikum wbt.

Menjelang saja ada pilihanraya, maka mulalah kita mendengar, melihat, menghidu, membaca isu-isu yang menunjukan kebodohan orang Melayu tak kiralah PAS, UMNO atau apapun yang hendak diberi nama.

Siapakah yang sebenarnya menunjukkan Islam itu seperti ugama yang teruk? Walhal semua yang mengaku ISLAM tahu bertapa agungnya ISLAM itu.

Ahli politik, ada diantara yang mengaku ulama dan tok guru, dan pengampu pemimpin yang kononnya tahu mengenai ISLAM.

Sudahlah, saya rasa rakyat sudah bosan dengan permainan politik orang Melayu, sekali lagi tak kira PAS atau UMNO.

Sama sahaja kedua-keduanya ahli politik yang menjaga kepentingan diri dan idealogi parti masing-masing. Berapa kerat saja yang betul-betul memperjuangkan ugama(ISLAM), bangsa (MELAYU) dan NEGARA (Tanah Persekutuan Melayu).

Kalau dulu kata undi UMNO (BN) (90%orang Melayu ISLAM) masuk neraka, sekarang undi PR yang terdiri daripada orang yang menentang Negara Islam dan hudud masuk kemana pula ya?

Yang UMNO (BN) memang tak boleh haraplah untuk menegakkan Negara Islam.

Ini sebagai contoh tidak konsistennya penjuang ISLAM (kononnya)

Mengapa tidak boleh duduk semeja dan fikirkan masa depan orang Melayu (ISLAM? Mengapa tidak wujudkan satu Majlis Melayu Malaysia (3M? Jika satu bangsa dan agama itu begerak dengan satu tujuan dan suara tidak ada yang berani untuk mengkotak-katekannya.

Mengapa Palestin sentiasa dizalimi dan teraniaya?
1. Mereka tidak bersatu dan berpuak-puak?
2. Tidak mempunyai ilmu perang yang cukup. Kalau tentera Islam di zaman Rasullallah dengan jumlah kecil boleh menang mengapa merekat tidak? Jawapannya pemimpin yang bodoh lagi sombong. Nak lawan Yahudi guna roket kecil, batu dan lastik, dah tahu mereka(Yahudi) akan guna senjata canggih. Strategi tidak ada, terus aja mengacah yahudi dan mangsanya orang awam.
3. Janganlah ajak berlawan dahulu sekiranya masih belum bersedia. Allah memberi akal tapi tidak digunakan.
4. Negara-negara Arab yang memang tidak boleh diharap untuk memperjuangkan Palestin.

Tapi apa kurangnya di Malaysia? Yang kita lihat ialah perjuangan mengikut masa dan keadaan. Kepada pemimpin PAS dan UMNO dan juga Melayu PKR... "Lu Fikirlah Sendiri"

 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com