Pray For MH370

Pray For MH370

BONJELA SECARA TEORI BOLEH MENYEBABKAN SINDROM REYE

Sesetengah persediaan yang digunakan untuk masalah dental seperti BONJELA dan melegakan pertumbuhan gigi mengandungi garam salicylate. Bahan tersebut menyerupai aspirin yang dikaitkan dengan kesan Sindrom Reye's apabila digunakan pada kanak-kanak untuk merawat jangkitan virus seperti demam campak.

Belum Ada Laporan Kesan Guna Produk Mengandungi Choline Salisylate


KUALA LUMPUR, 19 Mei (Bernama) -- Kementerian Kesihatan sehingga kini masih belum menerima sebarang laporan berhubung kesan yang memudaratkan akibat penggunaan produk yang mengandungi choline salisylate yang dikatakan boleh menyebabkan Sindrom Reye's.

Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, Eisah A. Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata sekiranya ada pengguna yang pernah menggunakan produk yang mengandungi bahan itu kepada kanak-kanak, mereka tidak perlu risau kerana kesan tersebut tidak kekal lama.

"Pihak kementerian sedang meninjau keadaan di negara ini dan mengkaji bukti saintifik mengenai maklumat keselamatan yang baru diterima itu serta menjalankan pemantauan yang berterusan," katanya.

Kenyataan media tersebut dikeluarkan sebagai maklum balas kepada laporan akhbar bulan lepas, mengenai pengharaman oleh Britain terhadap penggunaan Bonjela bagi kanak-kanak berusia 16 tahun ke bawah.

Eisah berkata sesetengah persediaan yang digunakan untuk masalah dental dan melegakan pertumbuhan gigi mengandungi garam salicylate.

Beliau berkata bahan tersebut menyerupai aspirin yang dikaitkan dengan kesan Sindrom Reye's apabila digunakan pada kanak-kanak untuk merawat jangkitan virus seperti demam campak.

Sementara itu dalam perkembangan lain, Eisah berkata Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) kementerian tersebut masih belum menerima laporan tentang kesan memudaratkan berkaitan penggunaan produk berjenama Hydroxycut yang dilaporkan boleh menyebabkan masalah kegagalan hati serta mengakibatkan satu kematian di Amerika Syarikat.

"Di Malaysia, PBKD telah mendaftar satu produk dengan nama Hydroxycut sebagai ubat tradisional yang digunakan untuk mengurangkan berat badan. Walaupun ia tidak dinyatakan dalam senarai produk yang telah dipanggil balik oleh United States Food and Drug Administration (USFDA), pemegang pendaftaran di Malaysia iaitu Nutri-Active Sdn Bhd telah mengambil tindakan panggil balik produk ini secara sukarela dari pasaran," katanya.

Eisah berkata walaupun sehinggi kini tiada laporan kesan memudaratkan yang diterima oleh PBKD berkaitan dengan penggunaan produk Hydroxycut, bagaimanapun PBKD akan terus memantau perkara tersebut dengan lebih teliti dan menjalankan penyiasatan selanjutnya.

Katanya untuk sebarang pertanyaan, pengguna boleh menghubungi pembekal, GNC Live Well (M) di talian 03-92002368 (sambungan 102, 109 dan 112), 1800 88 GNC atau e-mel kepada livewell@gncmal.com.my.

BERNAMA

Video Mengenai ASPIRIN dan Syndrom Reye

Comments :

0 comments to “BONJELA SECARA TEORI BOLEH MENYEBABKAN SINDROM REYE”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com