Pray For MH370

Pray For MH370

SYABAS TUN ABDULLAH (dwibahasa)

Tahmid. Semoga aliaran atau fahaman Islam Hadhari terkubur. Cabaran utama kepada ulama datang dari kumpulan berpendidikan tinggi kerana mereka adalah golongan yang menagih penerangan rasional kepada hampir semua perkara. Mereka ini bukan golongan taqlid yang mengikut sesuatu tanpa kajian serta usul periksa.

Ulama Diseru Beri Penjelasan Mengenai Sesuatu Keputusan


KUALA LUMPUR, 12 Nov (Bernama) -- Ulama diseru supaya menjelaskan dalil, sandaran atau kaedah bagaimana keputusan atau pendapat mereka mengenai sesuatu hukum atau isu berkaitan Islam dicapai, bagi mengelakkan kecelaruan di kalangan masyarakat.

Pengerusi Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim) Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata banyak isu dalam masyarakat yang menagih penjelasan daripada golongan bijak pandai agama seperti isu kalimah Allah, yoga, ajaran sesat, fahaman syiah, anti mazhab dan anti ahli Sunnah Wal Jamaah.

"Fenomena ini boleh dilihat, contohnya melalui pewartaan dan penerbitan fatwa-fatwa yang selalunya tanpa penerangan dan keputusan-keputusan mahkamah syariah yang seringkali tidak disusuli dengan penghakiman bertulis, yang menjelaskan alasan-alasan atau rasional penghakiman secara terperinci," katanya dalam ucapan semasa merasmikan Seminar Taqlid, Ijtihad dan Tafliq di sini Khamis.

Bekas perdana menteri itu berkata majoriti anggota masyarakat bukan pakar dalam hal-hal syariah dan agama dan mereka boleh dikategorikan kepada dua kumpulan, iaitu golongan yang tidak berpelajaran secara formal dan kelompok yang berpendidikan tinggi.

"Dalam kehidupan beragama, cabaran utama datang dari kumpulan kedua kerana mereka adalah golongan yang menagih penerangan rasional kepada hampir semua perkara.

"Keadaan ini yang menjadi cabaran paling hebat bagi golongan ulama kerana jika fatwa mereka tidak meyakinkan, perbalahan dan perpecahan dalam masyarakat boleh berlaku," katanya.

Beliau berkata pendekatan yang perlu diambil bagi menangani masalah itu ialah menerima 'ijtihad' sebagai kaedah untuk menghadapi penyelesaian dan keputusan kepada masalah-masalah yang dihadapi oleh masyarakat Islam.

'Ijtihad' bermaksud mengerah segala tenaga dan fikiran untuk menyelidiki dan mengeluarkan hukum-hukum yang terkandung dalam Al-Quran dengan syarat-syarat tertentu.

Abdullah juga berkata kewibawaan undang-undang syariah bergantung kepada intergriti dan kemampuan ijtihad masyarakat Islam.

"Kita perlu mengakui bahawa syariah bukan suatu perundangan Islam yang jumud. Syariah mesti terus berkembang dan berkemampuan untuk menentukan hukum-hukum yang berkaitan dengan kehidupan ummah dalam semua bidang.

"Para ulama perlu bersedia menghadapi cabaran baru sekarang. Fahaman ajaran Islam perlu ditingkatkan dan diperluaskan di peringkat persekolahan hingga ke peringkat pengajian tinggi," katanya.

Selain itu beliau juga berkata media perlu memainkan peranan dengan memberi penjelasan terbaik agar tidak memburukkan lagi kekeliruan dalam masyarakat.

Seminar tiga hari itu antara lain bertujuan memberi kefahaman mengenai konsep taqlid, ijtihad dan talfiq serta istilah lain berkaitan, di samping meningkatkan kefahaman mengenai objektif undang-undang Islam.

Sepanjang seminar itu, 300 peserta dari seluruh negara dijangka menghadiri pembentangan kertas kerja oleh ahli akademik terkemuka negara.

-- BERNAMA


Explain decisions and rulings, ulama urged

KUALA LUMPUR (Nov 12, 2009): Ulama have been urged to explain the reasons, guidelines or methods used in making decisions or opinions on religious rulings or issues to avoid public confusion.

Institute of Islamic Understanding (Ikim) chairman Tun Abdullah Ahmad Badawi said many issues in society were in dire need of explanations by the religious experts such as the use of the word Allah, yoga, deviant teachings, Syiah doctrine, anti-mazhab (anti-sect) and anti-Sunnah Wal Jamaah (anti-Sunni Islam).

"This phenomenon exists because the edicts gazetted and published are not always accompanied by explanations, while the decisions made by the syariah courts are often without written judgments which explain the reasons or rationale," he said when opening the Taqlid (imitation), Ijtihad (endeavour of making a religious decision by independent interpretation of the Quran andHadith) and Talfiq (deception) seminar here today.

Abdullah said the majority in society were no experts in syariah law and religious matters, and they could be categorised as the less educated and highly educated.

He said the biggest challenge was dealing with the less educated, especially those without formal education, who required rational explanations on almost all matters.

"It is especially an awesome challenge for the ulama group because if their fatwa (edicts) are not convincing, there can be conflicts and disunity in society," he said.

To address the problem, the best approach would be ijtihad, and the sanctity of syariah law depended on the integrity and ijtihad capability of the Muslim community.

"We have to acknowledge that syariah law is no conservative law. Syariah must continue to grow and be able to determine the rules which govern our lives as Muslims and in all fields," he said.

Abdullah said the ulama group must also be prepared to face new challenges.

"Islamic understanding must be expanded and enhanced from the school level up to the tertiary level," he said.

He said the media also had a role to play in providing the best explanations on religious matters and not add to the confusion in society.

The three-day seminar, attended by about 300 participants, is to provide understanding of the concepts of taqlid, ijtihad, talfiq and related terms, besides the Islamic law objectives.

Bernama

Comments :

0 comments to “SYABAS TUN ABDULLAH (dwibahasa)”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com