Pray For MH370

Pray For MH370

PRK N11 PMTG PASIR: CALON PAS IALAH UST MOHD SALLEH MAN

Permatang Pasir: Salleh Man lawan Rohaizad

PERMATANG PASIR, 14 Ogos: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengumumkan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Mohd Salleh Man dipilih sebagai calon PAS mewakili Pakatan Rakyat untuk pilihan raya kecil Permatang Pasir.


Dengan pengumuman ini, beliau akan bertanding melawan calon BN, Rohaizad Otman, Setiausaha Umno Bahagian Permatang Pauh.

Sehingga kini, Kamarul Ramizu, bekas calon bebas Penanti dan Bukit Gantang akan turut serta dalam pilihan raya kecil ini sebagai calon bebas.

Penamaan calon pilihan raya ini akan diadakan pada 17 Ogos ini manakala pilihan raya akan diadakan pada 24 Ogos.

Wartawan Harakahdaily

====================================================================================
PRK N11: Penempatan Petugas PAS

Tempat agihan penempatan: Pusat Khidmat DUN Pmtg Pasir

No Telefon : 04-3984226

Peta Lokasi SINI1.UPU Sama Gagah:
Ketua: Tuan Ibrahim Tuan Man (Naib Presiden PAS)
Negeri Pembantu: Pahang & Sarawak
Kawasan Pembantu: Jelutong & Tanjung

2.UPU Permatang Ara:
Ketua: DS Azizan Abdul Razak (MB Kedah)
Negeri Pembantu: Kedah & Sabah
Kawasan Pembantu: Tasek Gelugor

3.UPU Permatang Pauh:
Ketua: DS Ir Nizar Jamaluddin (MP Bkt Gantang)
Negeri Pembantu: Perak
Kawasan Pembantu: Bayan Baru

4.UPU Bukit Indra Muda:
Ketua: Dato' Dr Hasan Ali (Pesuruhjaya PAS Selangor)
Negeri Pembantu: Selangor
Kawasan Pembantu: Balik Pulau & Bukit Bendera

5.UPU Kampung Pelet:
Ketua: Dr Mahfodz Mohamad (Pesuruhjaya PAS Johor)
Negeri Pembantu: Johor & Melaka
Kawasan Pembantu: Bagan & Bukit Gelugor

6.UPU Kubang Semang:
Ketua: Dato' Ustaz Ahmad Yaacob (Timb. MB Kelantan)
Negeri Pembantu: Kelantan
Kawasan Pembantu: Nibong Tebal

7.UPU Tanah Liat:
Ketua: Hj Mohamad Nor Mohamad
Negeri Pembantu: Wilayah Persekutuan & Perlis
Kawasan Pembantu: Batu Kawan

8.UPU Cross Street:
Ketua: Zulkifli Omar (Pesuruhjaya PAS N Sembilan)
Negeri Pembantu: Negeri Sembilan
Kawasan Pembantu: Bukit Mertajam

9.UPU Permatang Tengah:
Ketua: Dato' Ustaz Harun Taib (Ketua Dwn Ulamak PAS Pusat)
Negeri Pembantu: Terengganu
Kawasan Pembantu: Kepala Batas

Read More “PRK N11 PMTG PASIR: CALON PAS IALAH UST MOHD SALLEH MAN”  »»

LARANGAN PEJUALAN ARAK KEPADA MUSLIM SATU BENTUK NAHI MUNKAR

Arak masih boleh dibeli di hotel kecuali sebuah hotel di Ampang iaitu Hotel De Palma, malah hotel ini juga menyediakan tempat istimewa untuk dijadikan "MASJID" pada hari Jumaat bagi pengunjungnya serta penduduk setempat. Hotel ini adalah milik PKNS.

Penjualan arak tidak dibenarkan kepada orang Islam. Dalam masa yang sama, tidak ada permit baru akan dikeluarkan bagi tujuan penjualan minuman beralkohol.

Hassan Ali, Ronnie Liu sepakat isu 'Arak' selesai


KUALA LUMPUR, 13 Ogos (Hrkh) - Pesuruhjaya PAS Selangor Dato' Dr Hassan Ali bersama Exco DAP Ronnie Liu menyatakan kata sepakat isu penjualan Arak dianggap sudah selesai.

Kedua-dua mereka dilihat berjabat tangan dan berdamai secara terbuka di satu sidang media bersama di Tropicanna dekat sini petang tadi.

Dalam kenyataan kedua-dua belah pihak, mereka bersetuju bahawa penjualan arak dibenarkan bagi orang bukan Islam.

Namun ianya mesti dikawal dan tidak dibenarkan kepada orang Islam. Dalam masa yang sama, difahamkan, kedua-duanya bersetuju bahawa tidak ada permit baru akan dikeluarkan bagi tujuan penjualan minuman beralkohol itu.

Turut hadir di sidang media yang dibuat sejurus selepas Seminar Pakatan Rakyat di Tropicana, ialah Penasihat KeADILan Dato' Seri Anwar Ibrahim, Penasihat DAP Lim Kit Siang dan Setiausaha Agung PAS Dato' Mustafa Ali beserta barisan pimpinan parti masing-masing.

Dalam sidang media itu Anwar menyatakan bahawa penubuhan Jawatankuasa Displin Pakatan Rakyat akan ditubuhkan di peringkat pusat bagi memantapkan lagi dasar dan pelan tindakan pemimpin Pakatan Rakyat.

Seminar itu juga adalah bertujuan memperkukuhkan Pakatan Rakyat sekaligus cuba menangkis pelbagai tohmahan dan serangan 'pyswar' yang dilakukan oleh Barisan Nasional (BN) dan Umno mutakhir ini.

azm/ Hazayani & Dzulfikar Mashoor/ Foto Wan Zahar/harakahdaily


DUNIA ARAK YANG SANGAT MENCABAR

Read More “LARANGAN PEJUALAN ARAK KEPADA MUSLIM SATU BENTUK NAHI MUNKAR”  »»

BERITA MENARIK

SINGAPURA, 11 Ogos (Bernama) -- Pengarah Cawangan Khas Polis Diraja Malaysia Datuk Seri Ramli Sha'ari Selasa dikurniakan Pingat Jasa Gemilang Singapura

atas peranannya dalam mewujudkan hubungan yang semakin kukuh antara Cawangan Khas dan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Singapura (ISD).

Majlis bersejarah itu diadakan di Kementerian Dalam Negeri di sini di mana Menterinya Wong Kan Seng, yang juga Timbalan Perdana Menteri, mewakili Presiden republik itu S.R. Nathan menyampaikan anugerah itu.

Dalam satu kenyataan di sini, kementerian itu berkata Ramli begitu aktif memperkukuhkan hubungan antara Cawangan Khas dan ISD, dan di bawah kepimpinan beliau, hubungan antara dua cawangan polis itu semakin rapat dengan pertukaran risikan penting anti-keganasan dan operasi bersama terhadap Jemaah Islamiah (JI) dan sasaran lain yang ada kaitan dengan keganasan.

Sejak beberapa tahun lepas, kementerian itu berkata kerjasama antara Cawangan Khas dan ISD telah membawa kepada penangkapan beberapa anggota JI Singapura yang melarikan diri dan bersembunyi di Malaysia oleh polis Malaysia.

Kementerian itu berkata paling penting, Cawangan Khas menumpukan kepada usaha untuk menyiasat kemungkinan pemimpin JI Singapura Mas Selamat Kastari bersembunyi di Johor selepas melarikan diri dari Singapura tahun lepas.

Penangkapan Mas Selamat pada April lepas merupakan satu bukti sikap profesional dan kecemerlangan operasi Cawangan Khas dan pimpinan yang cekap oleh Ramli dalam menangani keganasan, katanya.

Kementerian itu berkata usaha-usaha anti-keganasan dan kejayaan Cawangan Khas telah membantu menjadikan Singapura dan rantau ini lebih selamat.

-- BERNAMA

Read More “BERITA MENARIK”  »»

RAKAMAN CCTV DIPERTONTON DALAM PROSIDING INKUES KEMATIAN TEOH

*Rakaman CCTV Tunjuk Imej Teoh Semasa Memasuki Plaza Masalam - *MACC investigating officer did not make any notes -Bernama/sun2surf
Pegawai Penyiasat SPRM Tidak Buat Catatan Semasa Soal Siasat Teoh

Rakaman CCTV Tunjuk Imej Teoh Semasa Memasuki Plaza Masalam


SHAH ALAM, 12 Ogos (Bernama) -- Setiausaha politik seorang exco Selangor, Teoh Beng Hock, dilihat berjalan tanpa diiring dengan kawalan ketat ketika memasuki Plaza Masalam.

Imej itu dapat dilihat menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dipertonton kepada umum dalam prosiding inkues siasatan kematian Teoh hari ini dan rakaman kira-kira 10 minit itu menunjukkan Teoh berada di bahagian paling belakang dari individu lain.

Daripada 16 rakaman yang ditunjukkan hanya terdapat tiga imej Teoh dari posisi muka sebelah tepi dan bahagian belakangnya. Beliau juga dilihat bergerak dari bahagian lobi menuju ke satu sudut yang lain.

Di hadapan Teoh pula terdapat imej antara dua hingga tiga lelaki tetapi pergerakan mereka dengan Teoh tidak terlalu rapat.

Rakaman itu ditunjukkan kepada mahkamah kira-kira pukul 11.40 pagi ketika saksi ke-11 Inspektor Mohd Zulaimi Zubir, 29, memberi keterangan.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima plaza tersebut, selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu.

Ketika ditanya peguam yang mewakili kerajaan Malaysia, Tan Hock Chuan bagaimana Mohd Zulaimi boleh mengenal pasti imej Teoh pada rakaman itu, beliau berkata ia dikenal pasti menerusi baju yang dipakai.

Sebelum rakaman itu, Mohd Zulaimi telah memberitahu bahawa beliau telah melihat mayat Teoh dan didapati si mati memakai jaket berwarna gelap, berseluar putih dan berkasut hitam.

Prosiding di hadapan Koroner Azmil Muntapha Abas disambung esok.

-- BERNAMA
=====================================================================================

Pegawai Penyiasat SPRM Tidak Buat Catatan Semasa Soal Siasat Teoh


SHAH ALAM, 12 Ogos (Bernama) -- Prosiding inkues kematian Teoh Beng Hock pada Rabu dikejutkan dengan kenyataan seorang pegawai penyiasat polis yang menyatakan tiada sebarang catatan dibuat oleh pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) ketika menyoal siasat Teoh.

Insp Mohd Zulaimi Zubir, 29, dari cawangan jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam berkata perkara itu disedari selepas melakukan pemeriksaan ke atas 10 muka surat buku catatan harian rasmi milik pegawai SPRM Mohd Anuar Ismail yang dirampas 18 Julai lalu.

Peguam yang mewakili kerajaan Malaysia, Tan Hock Chuan mengesahkan Mohd Anuar bertanggungjawab menyoal siasat Teoh.

"Hasil pemeriksaan saya dapati dalam buku bertarikh 8 Julai 2009 tercatat 'rumah/putrajaya/pejabat/tol RM' sahaja. Pada 15 dan 16 Julai tiada sebarang catatan dibuat," katanya.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam, di sini selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu.

Kepada soalan Tan iaitu dari 1 Julai hingga 18 Julai lalu, adakah hanya terdapat satu catatan sahaja yang beliau nampak, Mohd Zulaimi berkata: "Ya."

Sebelum itu Mohd Zulaimi berkata beliau hanya merampas buku harian milik Mohd Anuar dan buku yang lain dirampas oleh pegawai polis lain.

Dalam prosiding, buku asal itu tidak ditandakan eksibit memandangkan ia masih diguna pakai dan hanya salinan dikemukakan tetapi ia telah disahkan oleh Timbalan Pengarah SPRM.

Mohd Zulaimi turut memberitahu beliau juga telah merampas cakera keras rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Plaza Masalam dan diarah menyiasat pergerakan Teoh, pegawai SPRM dan individu lain di plaza itu yang dipaparkan dalam rakaman CCTV itu.

Mohd Zulaimi, saksi ke-11 berkata sebelum rampasan beliau telah melihat pergerakan di dalam rakaman CCTV itu dan mendapati terdapat pergerakan Teoh yang memasuki ruang lobi di tingkat 4 pada pukul 6.08 petang.

"Keesokan hari (selepas kejadian), saya diarahkan untuk mengenal pasti pukul berapa si mati masuk, pergerakan pegawai SPRM dan individu lain dalam banguanan dari jam 00:00 15 Julai hingga 7 pagi esoknya," katanya.

Beliau berkata rakaman CCTV itu kemudiannya diserahkan kepada jabatan forensik 18 Julai lalu untuk siasatan lanjut tetapi terdapat beberapa kesukaran untuk mengesan pergerakan kerana masalah teknikal.

Pergerakan Teoh hanya dilihat menerusi salinan yang dibuat melalui 'pen drive' tetapi ia tidak boleh dicetak dan Mohd Zulaimi berkata menerusi bantuan bahagian sekuriti di bahagian Plaza Masalam, sebanyak 47 imej orang keluar masuk pada 16 Julai dapat dikesan.Katanya, rakaman itu dilihat pada 19 Julai lalu di pejabat keselamatan Plaza Masalam dan bukannya di jabatan forensik Bukit Aman.

Terdahulu Mohd Zulaimi memberitahu hasil siasatannya, tiada CCTV diletakkan di tempat Teoh ditemui mati dan kebanyakan kamera berada di tempat letak kereta, pintu utama dan jalan masuk ke pasaraya.

Menceritakan penglibatan beliau dalam siasatan kes itu, Mohd Zulaimi berkata beliau berada di tempat kejadian pada pukul 2.20 petang dan ketika itu mayat mendiang telahpun ditutup dengan plastik hitam.

"Selepas itu saya telah membuka plastik tersebut dan melihat keadaan mayat dan saya mendapati ia mayat seorang lelaki berbangsa Cina dalam keadaan tertiarap sebelah kanan dan terdapat kesan darah kering di bahagian mulut dan hidung.

"Mayat itu telah ditinggalkan di situ dan tidak lama kemudian saya lihat beberapa pegawai dipercayai dari SPRM turun ke tempat kejadian dan saya menemui mereka. Mereka mengesahkan si mati itu adalah salah seorang saksi mereka," katanya.

Mohd Zulaimi berkata pada pukul 3.10 petang hari yang sama, beliau dan beberapa anggota telah pergi ke pejabat SPRM untuk mengenal pasti butiran si mati dan beliau kemudiannya diarahkan mengesan rekod Teoh menerusi nombor kad pengenalannya.

Katanya hasil siasatan tiada sebarang rekod jenayah dicatatkan menerusi nama Teoh.

Prosiding yang didengar di hadapan Koroner Azmil Muntapha Abas hanya berhenti rehat kira-kira pukul 1.35 tengah hari selepas peguam keluarga Teoh dan peguam yang mewakili kerajaan Selangor menonton beberapa pergerakan Teoh dalam rakaman CCTV itu.

-- BERNAMA
=====================================================================================

MACC investigating officer did not make any notes

SHAH ALAM (Aug 12, 2009) : The inquest into the death of Teoh Beng Hock was shocked by the statement of a police investigating officer that no notes were made by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) investigating officer who questioned Teoh.

Inspector Mohd Zulaimi Zubir, 29, from the Shah Alam police district headquarters' crime branch said the non-existence of the notes was detected during investigation on 10 pages of the official daily note boke belonging to Mohd Anuar Ismail (a MACC officer) which was seized on July 18.

The lawyer appointed by the Government to assist in the inquest, Tan Hock Chuan, confirmed that Mohd Anuar was responsible for questioning Teoh.

"My examination revealed that in the book under July 8, 2009 there was noted 'rumah/ Putrajaya/ pejabat/ tol RM' (house/ Putrajaya/ office/ toll RM) only. For July 15 and 16 there were no notes made," he said.

Teoh, 30, political aide to Selangor executive councillor Ean Yong Hian Wah was found dead on July 16 on level five of Plaza Masalam after giving a statement as a witness into alleged abuse of state government allocations at the Selangor MACC office located in the same building.

Asked by Tan that from July 1 till July 18, whether there was only one entry that he saw, Mohd Zulaimi said: "Yes".

Before this Mohd Zulaimi said he only seized the daily day of Mohd Anuar and other daily books were seized by other police officers.

In the proceedings, the original book was not marked as an exibit as it was still being used and only a copy was tendered but it was certified by a MACC deputy director.

Mohd Zulaimi also said he seized the hard disk of the CCTV recoring at Plaza Masalam and was ordered to investigate the movements of Teoh, MACC officers and other individuals in the building.

Mohd Zulaimi, the 11th witness said before the seizure he had seen the movements on the CCTV recording and saw Teoh entering the lobby at the 4th floor at 6.08pm.

"The next day (of the incident), I was instructed to identify the time the deceased entered, of the movements of MACC officers and other individuals in the building from 00:00 hours July 15 till 7am the next day," he said.

He said the CCTV recording was later turned over to the the Forensics Department on July 18 for further investigation but there were several difficulties to detect movements due to technical problems.

Teoh's movements were only seen through a copy made using a 'pen drive' but it could not be printed and Mohd Zulaimi said with the help of the security division at Plaza Masalam, 47 images of people going in and out on July 16 were detected.


A 10-minute long CCTV recording viewed at the inquest yesterday shows Teoh (in dark jacket and light trousers) arriving at the Selangor MACC
officer for questioning at 6.08pm on July 15. According to a Bernama report, of the 16 frames viewed, only three images of Teoh could be
seen -- from the side and rear -- walking from the lobby to a corner. Teoh was in the background, with two or three other individuals walking
ahead of him.

He said the recording was seen on July 19 at the office of security office of Plaza Masalam and not at the office of the Forensics Department of Bukit Aman.

Earlier Mohd Zulaimi said his investigation revealed that there was no CCTV camera in the area Teoh was found dead and most of the cameras were at the car park, the main entrance and the entrance road to the supermarket.

Relating his involvement in the case investigation, Mohd Zulaimi said he was at the scene at 2.20pm and the body had already been covered by a black piece of plastic.

"I lifted up the plastic and saw the condition of the body and saw that it was that of a Chinese man lying on his right and there was dried blood around his mouth and nose.

"The body had been left there and not much later I saw several officers believed to be from the MACC come down to the scene and I met them. They confirmed that the deceased was one of their witnesses," he said. He could not determine who the identifying officer was as he forgot to note the name.

"They knew the deceased was their witness after I directed the police to uncover the body covered by a plastic sheet. At that time there were about four to five MACC officers in the building about 10-20m from the body.

"Eventhough they were not near the body, but they could identify and see clearly the deceased's face from the glass window of the building," said Mohd Zulaimi.

Asked by counsel Gobind Singh Deo, for Teoh's family, if he could identify the MACC officers there, Mohd Zulaimi said: "I can remember only one person, an officer known as Azim. The others I cannot recognise."

He also rejected a suggestion by counsel that it was the MACC officers who actually asked the police to lift the plastic sheet for identification.

Mohd Zulaimi also said he did not find Teoh's wallet at the scene and was only provided the identity card number of the victim by Shah Alam police
district chief ACP Noor Azam Jamaluddin.

Mohd Zulaimi said after making observing the scene, he went up to the 14th floor for further investigation.

"On the 14th floor I saw Azim only. I did not see the MACC officers who were at the fifth floor, but other officers were at the office,"

He said at the MACC office, the district police chief had conducted investigation and took statements about the victim from the officers there.

"At the 14th floor, the district police chief asked about the deceased and took his details, and a female MACC officer confirmed that Teoh was their
witness," said Mohd Zulaimi.

Gobind: "Did you ask when was the last time the deceased was seen?"

Mohd Zulaimi: "I was told by the district police chief the deceased was last seen at about 6am (July 16)."

Gobind: "Did you feel there was a possibility that he (Teoh) fell by being pushed or thrown from the 14th floor?"

Mohd Zulaimi: "Initially I was of that opinion. After that the investigating officer conducted the investigation, he (the investigating officer) said there
was a possibility he (Teoh) fell accidentally or was pushed from one of the windows on the 14th floor.

Mohd Zulaimi said at 3.10pm of the same day, he and several personnel had gone to the MACC office to get details of the deceased and he later instructed to check Teoh's record using his identity card number. He said he found there was no criminal record.

The proceedings before coroner Azmil Muntapha Abas only rested at 1.35pm after the lawyers for Teoh's family and the Selangor government watched Teoh's movements in the CCTV recording.
SUN2SURF/BERNAMA

Read More “RAKAMAN CCTV DIPERTONTON DALAM PROSIDING INKUES KEMATIAN TEOH”  »»

AMALAN SYIRIK PARA PENGIKUT SERTA PEMIMPIN MEREKA

Kenapa Para Mufti serta Majlis Fatwa Keebangsaan membisu seribu bahasa


Read More “AMALAN SYIRIK PARA PENGIKUT SERTA PEMIMPIN MEREKA”  »»

LPK BUAT LAPORAN POLIS KUALA DIMENSI SELEWENG WANG

Pengerusi LPK Datuk Lee Hwa Beng berkata laporan itu dibuat susulan pengeluaran laporan pasukan tugas khas hari ini yang mengenal pasti dakwaan selisih antara RM500 juta dan RM1 bilion.


Foto kanan CEO KDSB Datuk Seri Tiong King Sing dan foto kiri ialah Datuk Faizal Abdullah, Timbalan Ketua Eksekutif.

Lee dipetik sebagai berkata lembaga akan bermesyuarat sekali lagi minggu depan bagi menangani butir-butir terperinci laporan itu dan memutuskan tindakan selanjutnya termasuk kemungkinan tindakan terhadap dakwaan sekurang-kurangnya enam salah urus PKFZ oleh bekas-bekas pengarah LPK. Sila lihat laporan dari sun2surf.

*PKA to lodge police report against PKFZ contractor-sun2surf

*Kuala Dimensi Minta Orang Ramai Usah Buat Kesimpulan Isu PKFZ-
bernama

PKA to lodge police report against PKFZ contractor

PUTRAJAYA (Aug 10, 2009) : The Port Klang Authority (PKA) is lodging police report tomorrow against the Port Klang Free Zone (PKFZ) turnkey developer Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) over alleged irregularities of up to RM1 billion.

Foto Lee Hwa Beng (left) handing over a set of the PKFZ special task force report to Ong Tee Keat on Monday afternoon.PKA chairman Datuk Lee Hwa Beng is lodging the police report on behalf of the authority at 11am in the Klang police station.

Lee said the report was being lodged following the release of the special task force report today which identified alleged discrepancies of between RM500 million and RM1 billion.

"We (the board) received the report this morning and immediately agreed that a police report should be lodged against KDSB over the irregularities. We have also instructed our lawyers to study and consider legal action against KDSB and other relevant parties.

"Our lawyers will henceforth deal with KDSB chief executive officer Datuk Seri Tiong King Sing and his deputy CEO Datuk Faizal Abdullah," he said.

Lee said the board would meet again next week to deal with the details in the report and decide further actions, including possible action against alleged mismanagement of PKFZ by ex-PKA directors.

In a statement, he said the board had met yesterday morning to deliberate on the report to look into legal and financial aspects of PKA and PKFZ following the audit report by PricewaterhouseCoopers.

"We have deliberated on the instances of possible serious irregular claims, negligence, wrongdoings and other irregularities identified as well as the issue of the unenforceability of certain agreements or parts thereof," he said.

The alleged irregularities include
:

1.Evidence to show KDSB had possibly made seriously irregular claims under the Development Agreement (DA), in particular, for the electrical infrastructure of the 33kv system worth RM55.8 million which had yet to be carried out on site, 33kv supply works and the civil infrastructure to the main intake station works worth RM83 million as Tenaga Nasional Bhd had rejected the proposal for KDSB to undertake the works;

2. In respect of claims for preliminaries of at least RM231 million under the DA, KDSB has not provided any documents to support the cost incurred as preliminaries. KDSB should prove that each item in the breakdown preliminaries was necessary and properly incurred before it is entitled to make claims for it. KDSB has also made claims for items which they are not contractually entitled to, for instance, claim for the procurement of a performance bonds and payment for insurance premiums, both totaling RM5 million;


3.In respect of KDSB's claims for variation works of RM62 million under Additional Development Works and New Additional Development Works, there appears to be no basis for these claims and KDSB should justify this;

4.There appears to be an over-claim for the hotel works, wherein KDSB had claimed RM69.9 million compared to quantity survey consortium, QS4's valuation of RM44.7 million;

5. In respect of claims for professional fees under DA3, KDSB is only entitled to actual fee and expenses incurred. KDSB has not produced any invoices and payment vouchers for RM121.6 million of the fees allegedly incurred. In any event, the sum claimed by KDSB appears to be on the high side given the value and nature of the project;

6. KDSB may not be entitiled to an extra claim RM254.9 million under DA3 because the purported revised works fell within the original scope of the works envisaged under Land Agreement 1 and not DA3 under which it is claimed.


Lee said the board has also decided that the quantity surveyors in the task force continue to remeasure the value of the works performed by KDSB to establish the real sum owing to the main developer.

"Presently, they have already identified a difference of at least RM93 million between the claims made by KDSB and their measurements.

"We believe that there will be further differences in the re-measurement exercise," said Lee.

In June, the task force under the leadership of Skrine senior lawyer Vinayak Pradhan was formed together with a corporate governance committee and an executive committee to produce the recommendations to rectify problems in PKFZ.

Transport Minister Datuk Seri Ong Tee Keat, who was also present in the press conference with Lee, said: "I view with concern the various issues that have been identified by the special task force and brought to the attention of PKA members.

"Among the matters deliberated in the meeting in which the board has agreed is to consider further action over the serious irregularities, including serious irregular claims for payment, negligence, wrongdoings and other irregularities.

"Certain agreements and parts of others were also viewed to be unenforceable," he said.

Ong said his instruction to PKA is to do what is necessary and right in the exercise of their duties on the findings and recommendations of the report and if appropriate, the necessary legal action should be take
===================================================================

Kuala Dimensi Minta Orang Ramai Usah Buat Kesimpulan Isu PKFZ

KUALA LUMPUR, 10 Ogos (Bernama) -- Kuala Dimensi Sdn Bhd, pemaju siap guna Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKPZ), merayu kepada orang ramai supaya tidak membuat kesimpulan sendiri tentang isu PKFZ.

Ini memandangkan syarikat itu tidak diberikan peluang untuk menyangkal dakwaan atau mempertahankan diri terhadap hasil penyiasatan Pasukan Petugas Khas yang ditubuhkan bagi menyiasat aspek perundangan dan kewangan projek itu.

Timbalan ketua pegawai eksekutifnya, Datuk Faizal Abdullah, berkata Isnin, dalam tempoh dua bulan ini apabila pasukan petugas itu diberikan tugas tersebut, Kuala Dimensi tidak pernah sekali pun dipanggil untuk menyangkal atau mempertahankan diri terhadap sebarang hasil penyiasatan oleh pasukan petugas itu.

Laporan dan hasil siasatan itu dibuat oleh sebelah pihak, katanya dalam satu kenyataan.

Beliau yang menafikan kemungkinan berlakunya penipuan, kecuaian, salah laku dan penyelewengan seperti yang dikenal pasti berkata, dakwaan itu tidak adil bagi pihak mereka tanpa mengambil kira reputasi baik Kuala Dimensi yang telah dibina selama ini.

"Sekali lagi kami menjadi mangsa apabila realitinya LPK (Lembaga Pelabuhan Kelang) gagal membentuk satu lagi Pasukan Tugas Khas untuk secara khususnya meneliti pelbagai cara bagi membantu memasarkan Zon Bebas Pelabuhan Klang," katanya.

Beliau berkata sekiranya PKFZ mencatatkan prestasi baik hari ini, wang yang diperuntukkan bagi membangunkannya tidak akan menjadi isu dan perbelanjaan itu akan disokong.

Kenyataannya itu muncul ditengah-tengah laporan bahawa LPK akan membuat laporan polis esok terhadap Kuala Dimensi di atas dakwaan penyelewengan sehingga RM1 bilion.

Pengerusi LPK Datuk Lee Hwa Beng berkata laporan itu dibuat susulan pengeluaran laporan pasukan tugas khas hari ini yang mengenal pasti dakwaan selisih antara RM500 juta dan RM1 bilion.

Lee dipetik sebagai berkata lembaga akan bermesyuarat sekali lagi minggu depan bagi menangani butir-butir terperinci laporan itu dan memutuskan tindakan selanjutnya termasuk kemungkinan tindakan terhadap dakwaan salah urus PKFZ oleh bekas-bekas pengarah LPK.

-- BERNAMA

Read More “LPK BUAT LAPORAN POLIS KUALA DIMENSI SELEWENG WANG”  »»

KES TEOH: KESAN DARAH DITEMUI

Penemuan ?darah oleh peguam Teoh dan Koroner pada Jumaat lepas membuka pertanyaan baru kerana ia tidak pernah berbangkit atau dilaporkan sebelumnya.

Kes Teoh: Pakar siasat kesan darah

Ogos 10, 09 11:07am
Malaysiakini

Kumpulan pakar forensik dan peguam akan meninjau kembali kesan darah di tingkat 15 Plaza Masalam bagi menentukan sama ada ia milik manusia dalam siasatan inkues kematian Teoh Beng Hock.

Kesan darah itu ditemui Jumaat lalu oleh peguam Teoh dan koroner Azmil Muntapha Abas sewaktu kunjungan mereka ke tempat kejadian, termasuk tingkat 14 yang menempatkan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor, dan tempat mendiang ditemui di koridor tingkat 5 bangunan tersebut.

Kesan darah ini membuka pertanyaan baru kerana ia tidak pernah berbangkit atau dilaporkan sebelumnya.

Peguam Lim Lip Eng yang mewakili keluarga Teoh berkata, pada mulanya koroner dijadualkan melawat keseluruhan tingkat 14, tetapi para peguam meminta supaya dibenarkan turut melihat tingkat 15.

"Kami sedang menaiki anak tangga ke tingkat 15 melalui pintu belakang. Bila kami sampai ke tingkat 15, kami dapat ada kesan sepanjang dua kaki atas lantai anak tangga tersebut.

"Kami bertanya kepada pengarah SPRM (Selangor) mengenainya, tetapi beliau tidak tahu. Pegawai penyiasat polis berkata beliau akan memeriksa kesan tersebut," Lim dipetik berkata.

Prosiding ditangguh hingga esok

Berikutan itu, prosiding inkues hari ini ditangguhkan bagi membolehkan pakar patologi dan forensik memeriksa dua kesan tompokan yang dipercayai darah itu.

Koroner membenarkan permohonan itu setelah peguam pemerhati Gobind Singh Deo, bagi pihak keluarga Teoh, memaklumkan mahkamah bahawa kedua-dua kesan itu ditemui semasa koroner melakukan tinjauan tempat kejadian Jumaat lalu, lapor Bernama.

Beliau mengarahkan supaya keputusan sama ada tompokan itu adalah darah, dan jika ia adalah darah si mati, dikemukakan kepada prosiding inkues esok pagi.

Pengambilan sampel tompokan itu akan dibuat hari ini juga dengan kehadiran Gobind, peguam Tan Hock Chuan, bagi pihak kerajaan dan Malik Imtiaz Sarwar, bagi pihak kerajaan Selangor.

Terdahulu dalam prosiding itu, Gobind memberitahu, selain kesan tompokan dipercayai darah itu, mereka juga telah menemui kesan yang mencurigakan di dalam pejabat SPRM.

"Perkara ini telah dibawa kepada perhatian pegawai penyiasat dan kami telah meminta supaya kawasan tersebut dikawal tetapi sehingga hari ini masih belum ada pemeriksaan dilakukan ke atas kesan-kesan tersebut.

"Kami berpendapat perkara ini cukup penting dan oleh itu pakar DNA dan pakar forensik perlu mengambil spesimen kesan-kesan ini untuk menentukan sama ada ia adalah kesan darah, dan jika ia adalah darah, sama ada ia darah si mati," katanya.

Tiada bantahan

Gobind seterusnya memohon mahkamah supaya mengarahkan ahli kimia Dr Seah Lay Hong untuk pergi ke tempat kejadian pagi ini juga bagi melakukan pemeriksaan tersebut.

Peguam Malik Imtiaz turut menyokong permohonan itu sementara Tan tidak membantah supaya pemeriksaan itu dilakukan.

"Bagi tujuan keadilan, maka pihak kami tidak membantah permohonan ini. Kami juga ingin memberi peluang kepada pakar untuk menentukan sama ada kesan-kesan tersebut adalah darah manusia atau tidak, dan jika ya, kita beri peluang kepada pakar untuk tentukan sama ada ia adalah darah si mati," kata Tan.

Tan juga memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihak polis telah pun mengawal tempat penemuan kesan tompokan itu berikutan surat yang diterima daripada Malik Imtiaz lewat Jumaat lalu yang meminta supaya tempat tersebut dikawal.

Kepada soalan koroner sama ada keputusan pemeriksaan itu boleh diperolehi hari ini, Tan menjawab: "Mahkamah boleh mendapatkan keputusan ujian itu pagi esok."

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima plaza tersebut, selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu.

Read More “KES TEOH: KESAN DARAH DITEMUI”  »»

SELANGOR MESTI DIRAMPAS DARI PAKATAN RAKYAT WALAU APA SEKALIPUN

Walau apa cara sekalipun, Selangor mesti kembali ke tangan UMNO/BN. Ini kerana negeri Selangor adalah NADI Malaysia. Begitulah saranan dan amaran DS Najib kepada ahli UMNO/BN Selangor yang mana beliau merupakan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, dan sekaligus kepada parti komponen Pakatan Rakyat.

Di antara agensi di bawah DS Najib yang akan membantu beliau dalam merampas balik Selangor ialah

SPRM,

SPR,

KEMAS,

Majlis Keselamatan Negeri

Jabatan Belia dan Sukan

Jabatan Penerangan Malaysia Bahagian Jabatan Hal Ehwal Khas

Jabatan Kemajuan Masyarakat

Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional

"Formula Pekan" yang disebut oleh DS Najib terdiri dari 3 budaya iaitu " mendengar, berkhidmat dan menyelesaikan masalah".

Selangor nadi negara - Najib

09/08/2009 1:01pm
UtusanOnLine

KUALA SELANGOR 9 0gos - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata, beliau mahu Selangor dikembalikan semula ke tangan Barisan Nasional (BN) kerana negeri ini penting sebagai nadi negara.

"Peluang untuk BN berkuasa semula di Selangor tetap ada tetapi dengan syarat parti-parti komponen yang diterajui UMNO sudah insaf dan menyedari kekurangan diri dan sanggup berubah," kata beliau yang juga Presiden UMNO semasa berucap merasmikan mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kuala Selangor di sini hari ini.

Selain daripada itu, beliau berkata, UMNO tidak boleh mempunyai perasaan benci kepada orang lain dalam keluarga BN dan perlu berjuang bersama-sama dalam satu keluarga besar berganding bahu berjuang secara seia sekata dan sehaluan.

“Ini harapan saya ... pesanan saya kalau hendak menang buat cara nak menang, jangan kita kata nak menang tapi perbuatan kita menempah kekalahan,” katanya yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri.

Najib berkata, perancangan itu yang dipanggil sebagai “Formula Pekan” telah membawa beliau ke persada yang lebih tinggi di dalam politik negara sehingga menjadi Perdana Menteri dan presiden parti.

- BERNAMA
==========================================================

Amalkan tiga budaya untuk mantapkan kembali UMNO - Najib
08/08/2009 1:47pm

PEKAN 8 Ogos — Presiden UMNO Datuk Seri Najib Tun Razak berkata para pemimpin dan anggota parti itu mesti mempraktikkan tiga budaya - “mendengar, berkhidmat dan menyelesaikan masalah” bagi memantapkan semula UMNO.

Perdana Menteri berkata ketiga-tiga budaya itu penting bagi memastikan UMNO terus dapat mempertahankan kedudukannya sebagai parti memerintah dan mendapat sokongan padu daripada rakyat.

“Yang pertama, budaya mendengar - kita kena sentiasa mendengar suara rakyat, rintihan rakyat, sanggup sentiasa disisi rakyat dan bukannya jauh, bukan sombong tapi merendah diri dan jangan jadi golongan elit,” katanya ketika berucap merasmikan mesyuarat perwakilan UMNO bahagian Pekan di sini, hari ini.

Najib yang juga Ketua UMNO bahagian itu berkata budaya kedua ialah berkhidmat iaitu sentiasa memberikan khidmat yang terbaik sepanjang masa.

“Berkhidmat untuk rakyat, jangan berkhidmat kepada puak kita sahaja, berkhidmat mesti sepanjang masa, bukan masa dekat pilihan raya, (bila dekat pilihan raya), kepil biodata, harap-harap jadi calon. - Bernama
=======================================================================================

Cari "Salah Orang" atau "Orang Salah"

Siapa Sebenarnya Pemecahbelah Masyarakat

Pejabat Pembangunan Negeri Didakwa Mahu Jatuhkan Kerajaan Selangor


Friday, 13 March 2009

SHAH ALAM, 13 Mac - Persidangan dewan undangan negeri hari ini dikejutkan dengan pendedahan penyalahgunaan kuasa oleh Pejabat Pembangunan Negeri Selangor melalui program People Centric yang bermatlamat menjatuhkan kerajaan negeri.

Dato’ Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika mendedahkan perkara itu berkata program berkenaan bertujuan meningkatkan sokongan rakyat kepada kerajaan Persekutuan dengan meningkatkan imej dan kredibiliti kerajaan negeri.

“Program ini menjadi tanda tanya tentang kebebasan pegawai kerajaan yang nampaknya bertindak menyebelahi kerajaan Barisan Nasional (BN) sedangkan mereka sepatutnya bersikap bebas dan profesional dalam menjalankan tugas.

“Lebih teruk lagi program ini cuba memberi kredibiliti kepada Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung Persekutuan (JKKP) sedangkan DYMM Sultan Selangor telah pun bertitah tidak mengiktirafkan JKKP di Selangor,” katanya kepada pemberita malam ini.

Sehubungan itu, Abdul Khalid menggesa Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan untuk menjelaskan mengapa pegawai kerajaan dibenarkan bersubahat dengan BN sekaligus menjatuhkan maruah pegawai-pegawai itu sendiri.

Abdul Khalid menambah, timbul persoalan sama ada program itu turut menjadi sebab Selangor akhir-akhir ini diserang dengan pelbagai tuduhan serta tohmahan.

“Ingin saya nyatakan tuduhan seperti lembu dan kereta peribadi serta tuduhan yang dibuat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Kubu Bharu, Wong Koon Mun kononnya Menteri Besar terlibat dalam aktiviti mencuri pasir dan mempunyai pejabat di tingkat 5, Bangunan SUK tidak benar sama sekali,” katanya.

Beliau juga menafikan pernah memberi sebarang kebenaran kepada saudara mara melakukan sebarang perniagaan yang melibatkan kerajaan negeri.

Tambah Dato’ Menteri Besar, beliau telah mengarahkan pihak berkuasa tempatan (PBT), pejabat daerah dan semua anak syarikat kerajaan negeri supaya tidak melayan permintaan ahli keluarga, sanak saudara, rakan taulan ataupun pihak-pihak tertentu.

- NOOR ALLIA KASSIM/selangor kini

Read More “SELANGOR MESTI DIRAMPAS DARI PAKATAN RAKYAT WALAU APA SEKALIPUN”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com