Pray For MH370

Pray For MH370

Selangor Terus Mengilmukan Rakyat melalui pendekatan Merakyatkan(Akses) Ilmu

S'gor teruskan bantuan Skim Tunas - Dr Halimah

Saidah Hairan, 15 Nov 2013

SHAH ALAM: Kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM3 juta untuk meneruskan Skim bantuan tadika Selangor (Tunas) bagi memberi peluang kepada ibu bapa yang berpendapatan rendah menghantar anak ke tadika.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pemodalan Insan, Dr Halimah Ali berharap semua pihak pengurusan Tadika perlu segera mendaftarkan pelajar yang pendapatan keluarga mereka di bawah RM3,000 sebulan.

Ini kerana katanya, mulai Januari tahun depan bantuan Tunas sebanyak RM50 akan dibayar terus kepada Tadika yang berdaftar dengan Majlis Pemuafakatan Tadika Selangor (MPTS).

"Mulai Januari tahun depan kita akan bayar terus kepada tadika. Kita tidak mahu menyusahkan tadika. Kita hendak bantu penduduk yang kurang berkemampuan untuk hantar anak ke tadika," katanya.

Berucap ketika menyampaikan replika cek RM1,515,595 kepada Pengerusi MPTS,  Prof Madya Dr Supyan Hussin katanya, tiada alasan bagi ibu bapa yang kurang kemampuan untuk menghantar anak mereka ke tadika.

Pada tahun 2013 seramai 3,071 orang pelajar layak menerima bantuan Tunas dan tahun 2014 kerajaan telah meningkatkan keluarga yang layak menerima Tunas mereka yang berpendapatan RM3,000 kebawah.

Skim Tunas kata beliau merupakan bantuan pendidikan kepada seluruh tadika yang berdaftar di bawah Tadika Pemuafakatan Selangor dan terbuka sama ada tadika di negeri Selangor dan Pusat.

Bagaimanapun katanya, Tadika Perpaduan dan Kemas dihalang untuk mendapat bantuan daripada Skim Tunas.

Di samping itu beliau turut menekankan tentang pemberian Tabung Warisan Anak Selangor (Tawas) yang merupakan perancangan panjang kerajaan Pakatan Rakyat terhadap pendidikan anak-anak Selangor.
harakahdaily....
Katanya, lahir sahaja bayi sudah ada duit dalam Tawas sebanyak RM100 dan duit tersebut boleh diambil ketika mereka berusia 18 tahun, maknanya mereka sudah ada simpanan sebanyak RM1,800.

Beliau berkata, Tunas, Tawas serta hadiah kepada pelajar yang dapat melanjutkan pengajian ke IPTA sebanyak RM1,000 merupakan program merakyatkan ilmu dikalangan rakyat negeri Selangor.

Read More “Selangor Terus Mengilmukan Rakyat melalui pendekatan Merakyatkan(Akses) Ilmu”  »»

PAS Mampu Menerajui Misi Merealisasikan Konsep 'Rahmat Untuk Semua'

PAS : The WAY FORWARD

PAS sudah sampai umur yang sangat matang. 60tahun. Bermula 22 November ini muktamar PAS PUSAT ke 59 bakal menjadi penentu utama pencapaian PAS akan datang, posisi dalam lanskap politik negara, dinamisme atau status quo.

Persoalannya, bersediakah pimpinan seluruh negara memilih pemimpin tertingginya yang berprinsip dan futuristik, praktikal dan inklusif, boleh menjadi sandaran dan harapan untuk rakyat Malaysia baik Melayu mahupun bukan Melayu, samada yang Muslim bahkan bukan Muslim. Inilah konsep PAS FOR ALL atau PAS Untuk Semua yang diarusperdanakan oleh LAJNAH PERPADUAN NASIONAL pada akhir tahun 2004.

Adakah ahlinya telah menguasai konsep ini. Persoalan kritikal untuk survival PAS dan kelestarian kekuatannya sebagai tunjang utama dalam tahalluf siyasi memerlukan daya maju, daya saing, daya tarikan dan daya kebijaksanaan. Keikhlasan bukan boleh diukur dengan sekeping sijil dan latar belakang.

Semoga pimpinan yang terpilih ialah 'learnable' dan 'teachable' yang mempunyai potensi berkembang dengan cepat dan mampu menjadi nakhoda di samudera yang bertarung dengan taufan dan ombak besar di lautan nan luas.

Moga PAS dipimpin oleh ALLAH swt untuk meneruskan perjuangan Rasulullah saw.

Read More “PAS Mampu Menerajui Misi Merealisasikan Konsep 'Rahmat Untuk Semua'”  »»

Takziah Buat Keluarga Cikgu Loo dan Cikgu Lee

"Kejadian ini berkemungkinan ada kaitan dengan permohonan Aivern untuk menukar jurusan pengajian dalam bidang perubatan pada pertengahan Ogos, tetapi ditentang sekeras-kerasnya oleh keluarga.
 Mungkin dirinya tertekan sehingga bertindak di luar batasan." seperti dilaporkan sinar harian.

Ibu bapa harus bertolak ansur dan mengkaji alasan kenapa anak mereka mahu menukar jurusan atau bidang pengajian di IPT. Mereka harus "menelan ego" dan menerima kenyataan bahawa anak mereka menghadapi masalah menyesuaikan diri atau kehilangan minat untuk meneruskan pengajian, walaupun telah bergolok bergadai.

Pelajar perubatan ditemui mati


KUALA PILAH – Seorang lelaki ditemui mati dalam keadaan tertiarap di dalam bilik tidur ibu bapanya, di Taman Pilah Perdana, di sini, kelmarin.

Mayat Aivern Loo, 21, pelajar tahun ketiga jurusan perubatan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ditemui ibunya, Lee Tai Giok, 56, kira-kira jam 12 tengah hari.

Menurut bapa mangsa, Loo Kwee Wah, 56, Aivern pulang untuk bercuti semester sejak 3 November lalu.

“Seperti biasa, saya dan isteri keluar rumah jam 7 pagi memandangkan saya bertugas sebagai Guru Penolong Kanan 1 di Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Cina (SMJKC) Chung Hua, manakala isteri saya bertugas sebagai guru di Sekolah Menengah Tuanku Muhammad, Kuala Pilah. Ketika itu Alvern sedang tidur seorang diri di biliknya.

“Namun, pada jam 9 pagi  semalam (kelmarin), saya dihubungi pihak pengurusan dekan UKM memaklumkan Aivern tidak hadir pada sesi perjumpaan di universiti berkenaan berkaitan keputusannya untuk bertukar jurusan,” katanya dekat sini.

Selepas itu, kata Kwee Wah, dia cuba beberapa kali menghubungi anaknya tetapi gagal. 

Curiga dengan keadaan ini, Kwee Wah menyuruh isterinya segera pulang rumah untuk melihat keadaan Aivern.

"Sejurus tiba di rumah jam 12 tengah hari, isteri saya menemui Aivern dalam keadaan tertiarap dengan kepala berselubung plastik putih dan muka berlumuran darah di dalam bilik tidur kami di tingkat atas.

“Isteri saya membuka plastik di kepala Aivern, namun mendapati dia sudah tidak bernyawa sebelum menghubungi saya," katanya.

Sementara itu, Kwee Wah berkata, kejadian itu berkemungkinan ada kaitan dengan permohonan Aivern untuk menukar jurusan pengajian dalam bidang perubatan pada pertengahan Ogos, baru-baru ini.

“Kami menentang sekeras-kerasnya permohonan Aivern untuk menukar jurusan itu tetapi beberapa hari lalu kami mengalah dan bersetuju mengikut kehendaknya. Mungkin dirinya tertekan sehingga bertindak di luar batasan.

“Aivern merupakan anak sulung daripada dua beradik, sementara  adiknya kini sedang menuntut di Universiti Malaya dalam jurusan perakaunan," katanya.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Kuala Pilah, Superintendan Azmi Abdul Rahim berkata, siasatan awal mendapati, tali pinggang yang diikat pada gril tingkap di bilik ibu bapa mangsa putus dan dipercayai mangsa menggantungkan diri di situ.

“Tali pinggang tersebut terputus menyebabkan muka mangsa tersembam ke lantai sehingga sebahagian mukanya hampir pecah.

“Tiada kecederaan lain ditemui dan kesemua pintu serta tingkap berkunci sebaik ibunya tiba di rumah, malah tiada kesan pergelutan ditemui. Keadaan di dalam rumah juga tidak berselerak dan tiada barang hilang,” katanya.

Katanya, kes masih disiasat dan diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Read More “Takziah Buat Keluarga Cikgu Loo dan Cikgu Lee”  »»

Kerajaan Biarkan 447 Kesilapan Dalam Buku IQRA' sejak 18 tahun lalu

Satu kajian oleh aktivis pendidikan, Ustaz Haji As'ad Humam daripada Indonesia  mendapati Buku Iqra' (cara cepat membaca Al-Quran) Rasm Uthmani mengandungi 447 kesalahan dan kekeliruan. Kerajaan  sehingga kini masih belum membetulkan sejumlah 477 kesalahan berkenaan. Alternatif lain kepada pengajaran membaca Al Quran ialah QIRAATI dan kaedah lama mengeja muqaddam. 

Buku Iqra': 447 kesalahan, 18 tahun tiada pembetulan

 Harakahdaily/admin
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Bachok, Ahmad Marzuk Shaary, mempersoal tindakan kerajaan yang sehingga kini masih belum membetulkan sejumlah 477 kesalahan dalam buku Iqra' yang diajar kepada pelajar sekolah kebangsaan dalam mata pelajaran pengajian al-Quran di seluruh negara.Bercakap sewaktu membahaskan Belanjawan 2014 di Dewan Rakyat hari ni, beliau berkata, tindakan itu memperlihatkan sikap tidak serius kerajaan, yang memandang remeh terhadap pendidikan Islam khususnya dalam pengajian al-Quran.Beliau merujuk kepada satu kajian oleh aktivis pendidikan terhadap Buku Iqra' (cara cepat membaca Al-Quran) Rasm Uthmani, karangan Ustaz Haji As'ad Humam daripada Indonesia, yang didapati mengandungi 447 kesalahan dan kekeliruan."Kita kesal dengan sikap kerajaan yang seolah-olah memandang remeh soal pengajian Al-Quran."Kenapa buku Interlok ditarik balik hanya kerana ada perkataan 'paria', sedangkan dalam Buku Iqra' ada 447 kesalahan tapi terus dibiar untuk digunakan," katanya pada sidang media selepas itu.Menurutnya, isu ini pernah dibangkit oleh ahli parlimen PAS ketika penggal lalu, namun sehingga kini, kesalahan dalam buku yang diguna sejak 18 tahun itu, tidak dibetulkan."Saya mencadangkan kepada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) supaya membekukan pengagihan ini bagi mengkaji semula buku modul ini dengan diganti buku modul baru," katanya.Beliau juga mencadangkan kerajaan dengan kuasa Menteri Pendidikan melalui KPM menubuhkan sebuah Jawatankuasa Siasatan Khas di bawah Seksyen 127 dan 144, Akta Pendidikan 1996 (Akta 550).Peruntukan kewangan KPM bagi tahun 2014 sebanyak RM54,600,593,800 juga katanya diharap boleh dimanfaatkan untuk mengatasi masalah itu.Sementara itu, Ahli Parlimen Temerloh, Nasruddin Hassan menggesa kerajaan bertindak segera membuat semakan dan pembetulan terhadap dakwaan kesilapan itu."Kalau kerajaan gagal tangani isu ini dan memandang remeh, ini satu pengkhianatan besar kepada rakyat negara ini."Kita sedia gerakkan bantahan rakyat secara besar-besaran. Ini soal masa depan anak-anak kita khususnya orang Islam," katanya.


Read More “Kerajaan Biarkan 447 Kesilapan Dalam Buku IQRA' sejak 18 tahun lalu”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com