Pray For MH370

Pray For MH370

METER SPIRITUAL menunjukkan perlu caj bateri iman

Buku manual rujukan induk mukmin yang bertaqwa (SURAH BAQARAH AYAT 2) jelas menyatakan kita harus sedar apa yang sedang kita jalani dan faham arah tuju hidup ini. Daya tarikan dunia melalui nafsu dan syaitan  yang menyebab kita hilang fokus dan lupa daratan akan menjerumus kita ke lembah dosa dan maksiat samada skala kecil atau besar.Justeru adalah bijak jika kita sentiasa mengintai meter spiritual kita setiap hari agar tidak ketandusan petrol iman.......

Read More “METER SPIRITUAL menunjukkan perlu caj bateri iman”  »»

EXCO KERAJAAN SELANGOR ziarah keluarga Allahyarham Ahmad Sarbani yang mati di premis SPRM


YB Dr Hjh Halimah Ali bersama Ketua Pengarah Briged Amal Selangor, Sdr Azri Arish menziarah keluarga Allahyarham Ahmad Sarbani, bekas penolong pengarah kastam Selangor.

Keluarga terdekat sangat terkejut.Begitu juga rakan-rakan kerja dan kenalannya lebih-lebih lagi ahli qariah surau kompleks kastam Kelana Jaya sendiri kerana dikatakan beliau rajin bersolat jemaah di surau tersebut.

Keluarganya rata-rata mengatakan beliau adalah orang yang gigih belajar dan menjadi pendorong kepada keluarga yang lain untuk mencontohi beliau.

YB Dr Halimah sempat berjumpa dengan ibunya yang dalam keadaan yang sangat tertekan.Sepupunya juga berasa amat kesal dengan kejadian yang tidak 'masuk akal'.Kelihatan rumahnya agak sederhana.

Read More “EXCO KERAJAAN SELANGOR ziarah keluarga Allahyarham Ahmad Sarbani yang mati di premis SPRM”  »»

SPRM: Penolong Pengarah Kastam mati di premis SPRM di pagi hari: jatuh???

Kenapakah feneomena yang menimbulkan seribu satu pertanyaan berkenaan kematian Teoh Beng Hock di Selangor seolah-olah berulang lagi. Kenapakah orang yang disiasat oleh SPRM begitu cenderung untuk 'terjatuh' daripada bangunan SPRM. Satu kebetulan??!!

http://malaysiakini.com/news/160754

Read More “SPRM: Penolong Pengarah Kastam mati di premis SPRM di pagi hari: jatuh???”  »»

HI FRIENDS! OPEN OUR EYES HEARTS AND MINDS.......MAHER ZAIN

His signs are aplenty.Do we see? His light is so bright.Do we see? His love is within and without ourselves. Do we perceive? His words are astounding. Do we hear?
Give HIM a chance friends....just open our hearts and feeeeeeeeeel it.

Read More “HI FRIENDS! OPEN OUR EYES HEARTS AND MINDS.......MAHER ZAIN”  »»

APA MAKNANYA INI SEMUA

Ayat-ayat Cinta yang mampu mengaitkan kes video lucah dengan UMNO:

“Ada isu moral di sini. Anwar bercita-cita mahu menjadi perdana menteri... kita tidak boleh ada seorang perdana menteri yang sudah tercalar, itu sebab kita perlu kenal pasti lelaki dalam video ini... jika ia Anwar, apakah fikiran anda tentang dia?"

Seakan-akan SENADA dengan buku "LIMA PULUH DALIL KENAPA ANUAR TIDAK BOLEH JADI PERDANA MENTERI"


Nazri: Suruhanjaya perlu tentukan unsur pelacuran, si pelaku Anwar

Oleh Shazwan Mustafa Kamal
 Malaysian Insider
April 08, 2011


KUALA LUMPUR, 8 April — Datuk Seri Nazri Aziz mahukan satu suruhanjaya diraja siasatan diadakan untuk menentukan sama ada wujudnya aksi pelacuran dalam video seks yang didedahkan oleh “Datuk T” bulan lalu, didakwa membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Malah menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, suruhanjaya tersebut juga perlu menentukan sama ada lelaki yang terlibat dalam aksi seks itu adalah Ketua Umum Pakatan Rakyat.

Anwar telah pun menafikan yang beliau adalah lelaki dalam rakaman hitam putih 21 minit itu, yang dipertontonkan kepada media pada 21 Mac lalu.

“Pelacuran adalah haram di Malaysia. Jika anda terlibat atau anda membantu dan bersubahat dalam (kerja-kerja) pelacuran, anda menaungi pelacur untuk tujuan seks, ini satu jenayah,” kata Nazri kepada The Malaysia Insider.

“Suruhanjaya diraja akan menentukan identiti lelaki dalam video dan wanita yang dia adakan hubungan seks, sama ada dia itu adalah pelacur,” kata beliau lagi.

Seksyen 327(1) yang berkaitan dengan aspek menyalahgunakan mana-mana orang bagi tujuan persundalan mengatakan bahawa barang siapa “menjual, menyewa atau dengan cara lain menyerahkan, atau memperoleh, membeli atau menyewa atau dengan cara lain mendapatkan milikan harta mana-mana orang dengan niat sedemikian supaya orang itu akan diberi kerja atau digunakan untuk maksud persundalan atau membuat persetubuhan dengan mana-mana orang lain, sama ada di dalam atau di luar Malaysia atau mengetahui atau ada alasan untuk percaya bahawa orang itu akan diberi kerja atau digunakan.

Dalam pada itu, Seksyen 372A pula berkaitan dengan soal seseorang yang hidup hasil daripada atau perdagangan persundalan manakala Seksyen 372B pula tentang perbuatan mencari langganan bagi maksud persundalan.

Mengulas lanjut, Nazri hari ini menjelaskan, suruhanjaya diraja siasatan mengenai video seks itu adalah perlu demi kepentingan awam.

“Jika orang awam berpuas hati dengan penemuan, maka tidak perlu bagi suruhanjaya diraja.

“Tetapi jika wujud elemen keraguan, maka suruhanjaya diraja diperlukan,” katanya.

“Suruhanjaya diraja diperlukan bagi apa sahaja yang berkaitan dengan kepentingan awam, untuk menjelaskan apa sahaja isu kepentingan awam,” kata Nazri lagi.

Menteri yang berkaitan dengan hal ehwal Parlimen ini menekankan bahawa suruhanjaya diraja hanya akan diperlukan jika rakyat kekal tidak berpuas hati dengan hasil siasatan polis yang dijalankan sekarang.

“Kita perlu tunggu bagi polis selesaikan siasatan - kenal pasti lelaki dalam video ini,” kata Nazri.

Nazri berkata, Kabinet telah memutuskan untuk membolehkan polis melengkapkan siasatan terlebih dahulu.

“Ada isu moral di sini. Anwar bercita-cita mahu menjadi perdana menteri... kita tidak boleh ada seorang perdana menteri yang sudah tercalar, itu sebab kita perlu kenal pasti lelaki dalam video ini... jika ia Anwar, apakah fikiran anda tentang dia?” katanya lagi.

Read More “APA MAKNANYA INI SEMUA”  »»

Hadiah spiritual untuk kali ini

Walau sehebat tuan/puan selagi bukan malaikat maka sudah tentu akan terbuat dosa samada besar atau kecil . Maka ini adalah hadiah untuk peringatan kita bersama betapa kerdil diri kita ini dan betapa singkatnya hidup di dunia.Marilah kita penuhi dengan aktivit yang memungkinkan kita mendapat keredhaanNya. Bukan sebaliknya

Read More “Hadiah spiritual untuk kali ini”  »»

Untuk semua di medan satu peringatan dari langit

Bagi yang merasa diri sibuk berjuang di jalan Allah sila perhatikan amaran Allah ini.Jangan terperangkap dengan senyum dan cerita 'sedap' pereka hingga menjadi mata rantai penyampai cerita palsu dan emosi melulu kerana terpengaruh oleh layar cerita sipengumpat dan penabur fitnah.
Awas Allah mendengar dan Maha Melihat

Surah Hujurat(49):ayat 6
Sahih International
O you who have believed, if there comes to you a disobedient one with information, investigate, lest you harm a people out of ignorance and become, over what you have done, regretful.
Malay
Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.

Read More “Untuk semua di medan satu peringatan dari langit”  »»

PERLUKAH SPR KEPADA PIAWAIAN ISO?


 
Setelah beberapa peguam yang mewakili PAS menggesa SPR membuktikan dakwaan calon BN tidak menghantar penyata kewangan, SPR akhirnya menunjukkan warta kerajaan negeri yang mengandungi penyata kewangan tersebut. SPR telah mengambil masa lebih dua jam untuk membuktikan Mohamad Ali telah menyerahkan penyata kewangan tersebut.  Ini menunjukkan kelemahan rekod dokumentasi yang ada dalam simpanan SPR.

Peristiwa seperti ini membuktikan SPR bukan sahaja WAJIB kelihatan telus dan profesional, tetapi juga ada piawaian dalam rekod serta prosedurnyaMengapa SPR ambil masa sahkan calon BN
Hazayani Zakaria /harakahdaily

KOTA SAMARAHAN, 6 Mac: Bantahan PAS yang mendakwa calon BN-PBB, Datuk Seri Mohamad Ali Mahmud gagal mengemukakan penyata kewangan Pilihan Raya Negeri pada 2006 ditolak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini.

Penolakan ini menyaksikan pertandingan satu lawan satu satu di antara PAS dan BN-PBB di N15 Dun Muara Tuang.

PAS meletakkan calon wanita, Noraini Hamzah (gambar) manakala BN-PBB diwakili Datuk Seri Mohamad Ali Mahmud, adik kepada Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sendiri.

Pengumuman itu dibuat pegawai pengurus pilihan raya, Mohd Ainnie Wahab di pusat penamaan calon di Dewan Suarah Kota Samarahan jam 1.30 petang tadi setelah mengambil masa lebih dua jam untuk membuktikan Mohamad Ali telah menyerahkan penyata kewangan tersebut.

Setelah beberapa peguam yang mewakili PAS menggesa SPR membuktikan dakwaan itu, SPR akhirnya menunjukkan warta kerajaan negeri yang mengandungi penyata kewangan tersebut.

Mengulas perkara itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar kesal dengan kelemahan dokumentasi SPR sehingga mengambil masa yang lama untuk membuktikan penyata kewangan itu telah dihantar.

"Saya terima jawapan SPR bahawa Datuk Mohamad Ali telah menyerahkan penyata kewangan tapi kenapa mereka perlu mengambil masa yang begitu lama untuk membuat pengesahan bahawa penyata telah dihantar," katanya yang juga ahli Parlimen Pokok Sena.

Beliau juga berkata, situasi yang berlaku ini menggambarkan SPR tidak membuat persiapan rapi untuk menerima sebarang kemungkinan.

"Ini menunjukkan kelemahan rekod dokumentasi yang ada dalam simpanan SPR. Sepatutnya mereka telah meersediaan awal.

"Kalau kelemahan ini pun ketara apatah lagi pengurusan pilihan raya yang lain. SPR harus beri tumpuan kepada dokumentasi dan persoalan yang lebih bersifat demokratik dalam proses pilihan raya," katanya.

Terdahulu, Noraini menyerahkan borang pencalonan pada jam 9.10 pagi manakala Mohamad Ali menyerahkan borangnya pada jam 9.25 pagi.

Perarakan calon bermula dari Masjid At-Takwa kira-kira 1 kilometer dari pusat penamaan calon.

Selain Mhfuz, turut mengiringi calon pagi tadi ialah AJK PAS Pusat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan Mohamad Sabu, Pesuruhjaya PAS Perak dan Wilayah Persekutuan, Ustaz Abu Bakar Husain dan Mohammad Nor serta beberapa pimpinan lain.

Kira-kira tiga ratus penyokong menyertai perarakan dan berkumpul di luar pusat penamaan sehingga selesai proses penamaan.

Read More “PERLUKAH SPR KEPADA PIAWAIAN ISO?”  »»

SENARAI CALON PILIHAN RAYA NEGERI SARAWAK

N. 1 - OPAR

1 . Stephen anak Sagir SNAP
2 . Joseph Jindy anak Peter Rosen BEBAS
3 . Boniface Willy anak Tumek PKR
4 . Ranum anak Mina BN

N. 2 - TASIK BIRU

1 . Peter Nansion anak Ngusie BN
2 . Frankie Jurem anak Nyombui SNAP
3 . John Tenewi Nuek @ John Tenewi PKR

N03: TANJONG DATU: SARAWAK: 7,936

1. Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas)
3. Nani Sahari (PAS)

Penyandang: Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,545
Majoriti: 4,136

N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 14,104

1. Suhaimi Selamat (Bebas)
2. Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)

Penyandang: Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,217
Majoriti: 2,164


N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: 10,437

1. Dr Hazland Abang Hipni (BN-PBB)
2. Ali Hossen bin Abang (PKR)

Penyandang: Dr Abang Draup Zamahari Abang Haji Zen (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,094
Majoriti: 3,605

N06: TUPONG: SARAWAK: 17,796

1. Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (PKR)

Penyandang: Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,885
Majoriti: 4,572

N07: SAMARIANG: SARAWAK: 15,942

1. Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR)

Penyandang: Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,365
Majoriti: 2,488

N08: SATOK: SARAWAK: 10,431

1. Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
2. Ahmad Nazib Johari (PKR)

Penyandang: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,222
Majoriti: 2,798

N09: PADUNGAN: SARAWAK: 23,576

1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas)
2. Wong King Wei (DAP)
3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP)

Penyandang: Dominique Ng Kim Ho (PKR)
Undi diperolehi: 8,002
Majoriti: 1,417

N010: PENDING: SARAWAK: 29,488

1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP)
2. Violet Yong (DAP)

Penyandang: Violet Yong (DAP)
Undi diperolehi: 11,632
Majoriti: 4,372

N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 27,833

1. Sih Hua Tong (BN-SUPP)
2. See Chee How (PKR)
3. Soo Lina (Bebas)

Penyandang: Voon Lee Shan (DAP)
Undi diperolehi: 8,806
Majoriti: 3,407

N012: KOTA SENTOSA: SARAWAK: 27,301

1. Chong Chieng Jen (DAP)
2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP)

Penyandang: Chong Chieng Jen (DAP)
Undi diperolehi: 6,579
Majoriti: 531

N013: BATU KAWAH: SARAWAK: 20,664

1. Christina Chew Wang See (DAP)
2. Tan Joo Phoi (BN-SUPP)

Penyandang: Tan Joo Phoi (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,755
Majoriti: 4,180

N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799

1. Abd Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
2. Arip Ameran (PKR)

Penyandang/Incumbent: Abdul Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,949
Majoriti/Majority: 5,063


N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799

1. Abd Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
2. Arip Ameran (PKR)

Penyandang: Abdul Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,949
Majoriti: 5,063


N015: MUARA TUANG: SARAWAK: 18,820

1. Datuk Seri Mohamad Ali Mahmud (BN-PBB)
2. Noraini Hamzah (PAS)

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Haji Mohammad Ali Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehil: 7,863
Majoriti: 6,327


N016: BENGOH: SARAWAK: 21,955

1. Willie ak Mongin (PKR)
2. Wejok ak Tomik (Bebas)
3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP)
4. Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)

Penyandang: Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,540
Majoriti: 3,988


N017: TARAT: SARAWAK: 16,352

1. Ateng ak Jeros (SNAP)
2. Roland Sageh Wee Inn (BN-PBB)
3. Peter Ato ak Mayau (PKR)

Penyandang: Roland Sageh (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,854
Majoriti: 3,256

N018: TEBEDU: SARAWAK: 12,497

1. Kipli bin Ale (Bebas)
2. Datuk Seri Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
3. Christopher ak Kiyui (PKR)
4. Anthony ak Nais (SNAP)

Penyandang: Datuk Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,107
Majoriti: 4,256

N019: KEDUP: SARAWAK: 17,466

1. Lainus ak Andrew Luwak (PKR)
2. Maclaine Ben @ Martin Ben (BN-PBB)
3. Amin ak Banti (Bebas)
4. Belayong ak Jayang (SNAP)

Penyandang: Frederick Bayoi ak Manggie (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,635
Majoriti: 1,981

N020: SADONG JAYA: SARAWAK: 7,656

1. Aidel Lariwoo (BN-PBB)
2. Mahayudin Wahab (Bebas)
3. Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (PAS)

Penyandang: Datuk Wan Abdul Wahab Wan Sanusi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 2,715
Majoriti: 858

N021: SIMUNJAN: SARAWAK: 10,104

1. Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
2. Mashor Hussen (PKR)
3. Zaini bin Le' (Bebas)
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM)

Penyandang: Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,786
Majoriti: 3,350

N022: SEBUYAU: SARAWAK: 8,042

1. Ali bin Semsu (Bebas)
2. Adam Ahid (PAS)
3. Julaihi Narawi (BN-PBB)

Penyandang: Julaihi Narawi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,748
Majoriti: 2,448

N023: LINGGA: SARAWAK: 7,745

1. Abang Othman Abang Gom (SNAP)
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (PKR)
3. Simoi Peri (BN-PBB)

Penyandang: Simoi Peri (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,245
Majoriti: 1,870


N025: BALAI RINGIN: SARAWAK: 8,798

1. Ibi ak Uding (PKR)
2. Snowdan Lawan (BN-PRS)
3. Dan ak Giang (SNAP)
4. Lipeh ak Mawi (PCM)
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas)
6. Sujal ak Gansi (Bebas)

Penyandang: Snowdan ak Donald Lawan (BN-PRS)
Undi diperolehi: 3,075
Majoriti: 1,516

N024: BETING MARO: SARAWAK: 7,868

1. Razaili Gapor (BN-PBB)
2. Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (PAS)

Penyandang: Bolhassan Di @ Ahmad Di (BN-PBB)
Undi diperolehi: 2,796
Majoriti: 895

N026: BUKIT BEGUNAN: SARAWAK: 7,778

1. Mong ak Dagang (BN-PRS)
2. Lias ak Julai (Bebas)
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (PKR)
4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP)

Penyandang: Mong ak Dagang (BN-PRS)
Undi diperolehi: 3,083
Majoriti: 1,007

N036: SEMOP: SARAWAK: 8,891

1. Abdullah Saidol (BN-PBB)

2. Ong Chung Siew (PKR)
3. Ajiji Fauzan (Bebas)

Penyandang: Datuk Mohamad Asfia Awang Nasar (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,479
Majoriti: 3,226


N039: REPOK: SARAWAK: 18,481

1. Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
2. Dr Wong Hua Seh (DAP)

Penyandang: Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 5,502
Majoriti: 576N040: MERADONG: SARAWAK: 15,337

1. Ling Kie King (BN-SUPP)
2. Ting Tze Fui (DAP)

Penyandang: Ting Tze Fui (DAP)
Undi diperolehi: 5,990
Majoriti: 3,578


N041: PAKAN : SARAWAK: 9,274

1. Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong ak Gunda (SNAP)

Penyandang: Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 4,138
Majoriti: 1,763

N. 42 - MELUAN

1 . John Brian Anthony Anak Jeremy PKR
2 . Wong Anak Judat BN
3 . Labang Anak Jamba SNAP

N. 43 - NGEMAH

1. Alexander Anak Vincent BN
2. Yakub Khalid Bebas
3. Adeh ak Denong PCM
4. Micheal Anak Lias SNAP
6. Aris Anak Alap PKR


N. 44 - MACHAN

1 . Kong Tat Kim PCM
2 . Gramong Juna BN
3 . Chen Nguk Fa PKR
4 . Augustine Anak Liom @ August Kiom SNAP

N045: BUKIT ASSEK: SARAWAK: 26,926

1. Hii Tiong Huat (Bebas)
2. Chieng Huong Toon (BN-SUPP)
3. Wong Ho Leng (DAP)

Penyandang: Wong Ho Leng (DAP)
Undi diperolehi: 10,380
Majoriti: 4,751


N047: BAWANG ASSAN: SARAWAK: 16,743

1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)

2. Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)

Penyandang: Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,804
Majoriti: 2,504

N048: PELAWAN: SARAWAK: 28,808

1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)

2. David Wong Kee Woan (DAP)

Penyandang: Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,375
Majoriti: 263


N049: NANGKA: SARAWAK: 14,197

1. Dr Annuar Rapaee (BN-PBB)
2. Norisham Mohamed Ali (PKR)

Penyandang: Awang Bemee Awang Ali Basah (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,202
Majoriti: 4,815


N051: BALINGIAN: SARAWAK: 11,792

1. Suriati Abdullah (PKR)

2. Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)

3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)

Penyandang: Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,393
Majoriti: 5,726


N052: TAMIN: SARAWAK: 12,244

1. Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)

2. Mengga ak Mikui (PKR)

Penyandang: Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
Undi diperolehi: 4,639
Majoriti: 2,377

N054: PELAGUS: SARAWAK: 15,322

1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)
2. Edward Sumbang ak Asun (PKR)
3. George ak Lagong (Bebas)

Penyandang: Larry Sng Wei Shien (BN-PRS)
Undi diperolehi: 5,965
Majoriti: 3,239

N056: BALEH: SARAWAK: 11,287

1. Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
2. Bendindang ak Manjah (PKR)

Penyandang: Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
Undi diperolehi: 5,330
Majoriti: 4,802


N057: BELAGA: SARAWAK: 8,463

1. John Bampa @ Tusau (SNAP)
2. Liwan Lagang (BN-PRS)
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR)
4. Michael Jok (Bebas)
5. Matthew ak Munan (Bebas)
6. Kenneth Adan Silek (Bebas)

Penyandang/Incumbent: Liwan Lagang (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 1,855
Majoriti/Majority: 227N059: KIDURONG: SARAWAK: 27,225

1. Chiew Chiu Sing (DAP)
2. Henry Ling Koung Meng (BN-SUPP)

Penyandang: Chiew Chiu Sing (DAP)
Undi diperolehi: 8,517
Majoriti: 1,664

N060: KEMENA: SARAWAK: 14,082

1. Liam Rengga (Bebas)
2. Bernard Binar Bayang ak Rading (PKR)
3. Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
4. Ungun ak Bayan (SNAP)

Penyandang/Incumbent: Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,750
Majoriti/Majority: 1,572


N063: PIASAU: SARAWAK: 16,600

1. Ling Sie Kiong (DAP)
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)

Penyandang: Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,573
Majoriti: 3,918

N065: SENADIN: SARAWAK: 22,432

1. Michael Teo Yu Keng (PKR)
2. Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)

Penyandang: Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,173
Majoriti: 4,799


N066: MARUDI: SARAWAK: 13,093

1. Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)

2. Michael Ding Tuah (Bebas)

3. Gerang ak Dagom (PKR)

4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)

Penyandang: Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 4,954
Majoriti: 4,284

N067: TELANG USAN: SARAWAK: 13,623

1. Harrison Ngau Laing (PKR)

2. Kebing Wan (SNAP)

3. Jok Ding (Bebas)

4. Dennis Ngau (BN-PBB)

Penyandang: Lihan Jok (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,593
Majoriti: 2,771


N068: BUKIT KOTA: SARAWAK: 14,471

1. Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
2. Leong Kwang Yew (DAP)
3. Usop Jidin (Bebas)
4. Ladis Pandin (Bebas)

Penyandang/Incumbent: Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,501
Majoriti/Majority: 3,229


N069: BATU DANAU: SARAWAK: 7,636

1. Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
2. Dr Lau Liak Koi (PKR)
3. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)

Penyandang/Incumbent: Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,961
Majoriti/Majority: 1,262

N070: BA'KELALAN: SARAWAK: 6,958

1. Baru Bian (PKR)

2. Willie Liau (BN-SPDP)

Penyandang: Balang Rining (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 2,064
Majoriti: 475


N071: BUKIT SARI: SARAWAK: 9,983

1. Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)

2. Japar Suyut (PKR)

Penyandang: Datuk Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,596
Majoriti: 5,275

Read More “SENARAI CALON PILIHAN RAYA NEGERI SARAWAK”  »»

SEORANG LAGI MATI DI PREMIS SPRM KUALA LUMPUR

Pegawai Kastam disiasat mati jatuh dari bangunan SPRM
April 06, 2011
Malaysian Insider


KUALA LUMPUR, 6 April — Seorang pegawai Kastam yang sedang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mati selepas jatuh dari bangunan agensi itu di Jalan Cochrane di sini hari ini.

Perkara itu diumumkan oleh Pengarah Siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali.

Agensi itu akan mengadakan sidang media tengah hari ini.

Insiden terbaru ini berlaku ketika Suruhanjaya Diraja sedang mengadakan siasatan berhubung kematian bekas pegawai DAP Teoh Beng Hock ditemui mati selepas disiasat SPRM dua tahun lalu.

SPRM memulakan Operasi 3B minggu lalu dan telah menahan 62 pegawai Kastam di seluruh negara.

Cerita selanjutnya di SINI

Read More “SEORANG LAGI MATI DI PREMIS SPRM KUALA LUMPUR”  »»

BOMOH TAIB DISERANG CALON BEBAS


Balingian - Pertengkaran kecil berlaku apabila calon Bebas Salleh Jafaruddin meninggikan suaranya kepada seorang perempuan yang berambut perang dan mengenakan solekan tebal.

Difahamkan wanita itu Stella Kharleen Tashman adalah bomoh Taib.(foto kanan)

"Awak mahu sihirkan saya, awak mahu sihirkan Malaysia!” kata Salleh dengan marah.

Perempuan itu hanya gelak dan meninggalkan kawasan itu, manakala Salleh terpaksa ditenangkan oleh penyokongnya.

Sumber:
http://n51balingiankeadilan.wordpress.com/

http://www.malaysiakini.com/news/160735

Read More “BOMOH TAIB DISERANG CALON BEBAS”  »»

PENAMAAN CALON DI BETING MARO
Peluang PAS cerah di Beting Maro


Nazri Abdullah/harakahdaily
Foto Malaysiakini

BATANG LUPAR, 5 April: Peluang PAS untuk merampas Dun Beting Maro pada pilihan raya negeri Sarawak kali ini dilihat cerah ekoran pergaduhan dalaman melanda BN.

Utusan Borneo hari ini melaporkan, penyokong BN di kawasan tersebut berbalah sesama sendiri ekoran tidak berpuas hati dengan pemilihan Razaili Gapor sebagai calon.

Rasa tidak puas hati itu diluahkan ahli Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) sendiri yang mendakwa pemilihan Razaili dibuat tanpa rundingan dengan ahli parti di peringkat akar umbi.

Mereka yang bersama BN sejak 30 tahun dahulu itu mahukan calon pilihan mereka sendiri iaitu Mohd Eden Mohd Ali namun ditolak pemimpin BN.

Sementara itu, tinjauan Harakahdaily ke beberapa kawasan termasuk di rumah panjang Kampung Matong di sini mendapati, suara-suara tidak puas hati kepada BN memang wujud.

Sehinggakan mereka secara terbuka mengumumkan untuk memilih calon PAS pada hari pengundian 16 April ini.

Timbalan Ketua Bahagian Parti Pesaka Bersatu (PBB) Bahagian Matong, Sukun Anak Rembau antara yang sudah bosan dengan sikap kepimpinan BN.

Ianya ditambah lagi dengan isu hak milik tanah yang gagal diselesaikan, malah tanah-tanah mereka juga 'dirampas' kerajaan negeri.

"Kita sudah lama memberi sokongan kepada BN, kita sokong tetapi dia tidak sokong kita.

"Kita bawa masalah tanah kepada wakil rakyat, tetapi tidak ada penyelesaian," katanya.

Ujar Sukun, BN sangat lemah dalam menyelesaikan isu-isu membabitkan tanah adat di sini, sedangkan sejak Sarawak menyertai Malaysia lagi, isu-isu membabitkan tanah adat sudah diperkatakan.

Beliau yang juga Ketua Rumah Panjang Kampung Matang kesal dengan sikap kepimpinan Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang enggan menyelesaikan isu tanah adat di sini.

Lebih malang, tanah-tanah penduduk di sini diambil dengan pampasan sekitar RM200 seekar, menyebabkan penduduk hilang punca rezeki dan terpaksa bekerja sebagai buruh di sektor pembinaan, katanya.

"Kali ini sokong bulan (PAS) kita mahu ajar "Tok Uban" (Taib Mahmud), dia tak selesaikan masalah kami di sini," ujarnya lagi.

PAS mengumumkan Abang Ahmad Kerdie sebagai calon mereka bagi Dun Beting Maro.

Abang Ahmad merupakan seorang peguam yang dijangka dapat membantu masyarakat di sini dalam menyelesaikan isu-isu tanah adat.

"Kami mahu calon baru (wakil rakyat baru) tolong kami," ujar Sukun sambil disahut laungan 'hidup bulan' oleh penyokong rumah panjang.

Read More “PENAMAAN CALON DI BETING MARO”  »»

Ampunkan dosa -dosa kami ya Allah

Tuntunkanlah kami supaya kami dapat melihat kebenaranMu ya Allah. Janganlah Kau BIARKAN DIRI KAMI SESAT KERANA TIDAK NAMPAK NUR MU.
Sekiranya Engkau tidak membuka hijab daripada hati kami maka kami tidak akan berupaya untuk melihat mana yang benar mana yang salah.Maka kami akan sentiasa termasuk dalam golongan orang -orang yang mudah terpedaya lebih-lebih lagi oleh mereka yang telah Engkau sesat dan butakan mata hati mereka....Jangan sekali-kali Engkau biarkan kami secara kami tidak sedari termasuk dalam golongan orang-orang yang Engkau benci kerana kezaliman dan kedurjanaan mereka...selamatkanlah kami ya Allah...Amin

Read More “Ampunkan dosa -dosa kami ya Allah”  »»

40 PERATUS CALON PAS ADALAH WANITA
PAS TANDING LIMA KERUSI DI SARAWAK

KUCHING, 5 April: PAS mensasarkan untuk menghantar sekurang-kurang seorang hingga tiga wakilnya ke dalam Dewan Undangan Negeri Sarawak dalam pilihan raya negeri kali ini, kata Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali.

Calon-calon wanita PAS adalah Puan Hani Shafi di Tanjung Datu dan Puan Noraini Hamzah (gambar kiri) di Muara Tuang.

Tiga lagi calon PAS adalah Pesuruhjaya PAS, Adam Ahid (foto atas kanan) kan bertanding di Sebuyau dalam Parlimen Batang Lupar.

Sementara itu, Abang Ahmad Kardee (foto kanan) seorang peguam muda anak tempatan Beting Maro akan bertanding di situ dalam pilihan raya kali ini. DUN ini juga terletak dalam Parlimen Batang Lupar di Sarawak Tengah.

Seorang lagi calonnya adalah Ketua Pemuda PAS Sarawak, Abang Eddy Allyanni Abang Fauzi yang akan bertanding di Sadong Jaya. Dalam pilihan raya umum 2008, Abang Eddy adalah calon PAS di Parlimen Batang Lupar namun tewas di tangan calon BN, Datuk Ruhani Karim.

LAPORAN HARAKAHDAILY DI sini


Read More “40 PERATUS CALON PAS ADALAH WANITA”  »»

CIKGU NORMALA SUDIRMAN BEKAS CALON DUN TENANG BERSAMA EXCO PENDIDIKAN SELANGOR raikan Pusat Tahfiz

YB Dr Halimah dan Cikgu Mala berbual mesra
YB Dr Halimah dan Cikgu Mala ahli panelis HIWAR MUSLIMAH
2.4.11
SHAH ALAM

Pusat Pengajian Al Quran Al Itqan menganjurkan satu program untuk mengutip dana pendidikan untuk memperkasakan lagi sistem pendidikan holistik yang mempraktikkan hafazan al Quran yang disertai dengan menyelami maksud dan tujuan ayat-ayat diturunkan. Pusat pendidikan sepadu ini juga menawar kurikulm yang mempersiapkan pelajarnya untuk hidup berdikari dengan mampu menyara diri dengan martabat sebagai umat Islam yang berwibawa dan punya jati diri serta kukuh ekonomi.

Pengerusinya Dr Shafie dan Pengetua Us Sahril Sartu turut hadir sama.Forum yang membicarakan tajuk :Muslimah daripada perspektif al Quran mendapat sambutan yang memberangsangkan. Moderator Norhayati Saparadi daripada radio IKIM mampu menghidupkan suasana.

YB Dr Halimah menyedarkan ummat Islam muslimin dan muslimat tentang peranan Muslimat semenjak daripada sebelum ayat pertama(Iqra') diturun lagi iaitu semasa Nabi s.a.w beruzlah di gua Hira' berbulan lamanya, isteri tercinta Saidatina Khadijahlah yang memberi sokongan padu menghantar bekalan makanan kepadanya.

Kemudian apabila ayat pertama turun dan baginda Rasulullah s.a.w ketakutan Saidatina Khadijahlah yang menyelimut dan mententeramkannya, memberi kepercayaan sepenuhnya.

Yang pertama beriman adalah wanita unggul ini.Yang menghayati ajaran al Quran sehingga hembusan nafas terakhirnya berkorban jiwa raga untuk membantu utusan Allah mengembangkan ajaran al Quran adalah wanita yang bernama Khadijah ini.


Ini jelas membuktikan Allah bukan sahaja mengiktiraf peranan utama wanita dalam membantu perjuangan menegakkan Islam seperti yang diajar oleh Al Quran tetapi mempunyai tujuan tertentu iaitu mengatur pembantu setia yang pertama dalam perjuangan Nabi s.a.w adalah wanita.Allah tidak menyusun sejarah berharga yang berupa seerah Nabi ini dengan secara kebetulan.

Itu mustahil bagi Allah.

Yang logiknya setiap lambaran sejarah yang berkaitan dengan Nabi s.a.w ada pengajaran ummatnya.

Sepatutnya ummat Nabi s.a.w yang mengkaji dan menghayati seerah Nabi s.a.w akan faham bahawa wanita mempunyai peranan besar dalam dakwah dan siyasah.barulah layak diterima sebagai pengikut Nabi s.a.w.

Read More “CIKGU NORMALA SUDIRMAN BEKAS CALON DUN TENANG BERSAMA EXCO PENDIDIKAN SELANGOR raikan Pusat Tahfiz”  »»

INSYAALLAH, PEOPLE OF SARAWAK WILL DO JUSTICE TO THEMSELVES

Khusus kepada pemimpin dan penyokong PAKATAN RAKYAT di Sarawak, rakyat Sarawak tidak akan tertipu oleh BN selama-lamanya

Read More “INSYAALLAH, PEOPLE OF SARAWAK WILL DO JUSTICE TO THEMSELVES”  »»

UMNO, MCA, DAN DAP TANGGUHKAN PEMILIHAN JAWATAN PARTI, PAS BAGAIMANA


AJK PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar.aruddin (foto)  mensarankan bahawa:

“Pimpinan PAS kena buat keputusan sama ada perlu diteruskan pemilihan jawatan tertinggi parti atau tidak jika BN menang besar di Sarawak kerana mungkin PRU akan diawalkan dan tumpuan mesti diberikan kepada PRU sebab itu lebih penting.

“Pada saya eloklah tangguhkan pemilihan, sebab sudah tentulah jika berlaku pertandingan dalam masa yang singkat sebelum PRU, sedikit sebanyak akan menjejaskan sedikit tumpuan dan persiapan parti,” katanya.

 Pimpinan Umno akan mengambil kira kemenangan mereka di Sarawak sebagai pengukur masa untuk pilihan raya dan jika mereka tewas turuk ada kemungkinan PRU dilewatkan.

PAS pula akan memilih pimpinan pusat sesi 2011 – 2013. Pada ketika ini PAS kawasan-Kawasan sedang rancak melaksanakan pemilihan di seluruh negara. Laporan Harakahadaily di SINI

Read More “UMNO, MCA, DAN DAP TANGGUHKAN PEMILIHAN JAWATAN PARTI, PAS BAGAIMANA”  »»

PILIHANRAYA DUN BERASINGAN UNTUK TIGA NEGERI


Bubar DUN: PAS mahu tiga
negeri Pakatan sokong Selangor

Oleh G Manimaran
April 04, 2011
Malaysian Insider
KUALA LUMPUR, 4 April — PAS Selangor berharap kesemua kerajaan negeri diterajui Pakatan Rakyat (PR) akan ikut langkah Selangor yang memutuskan untuk tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) jika pusat memanggil pilihan raya umum ke-13 sebelum Mac 2012.

Ketua Penerangannya, Roslan Shahir Mohd Shahir  Foto kiri) berkata, pihaknya yakin langkah itu akan membolehkan ‘risiko’ jentera Barisan Nasional (BN) bertumpu di Selangor dapat dielakkan.

“Pendirian PAS Selangor ialah negeri-negeri lain, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan akan bubarkan DUN serentak dengan Selangor selepas Mac 2012... jika ini dilakukan, kita boleh mengelakkan jentera BN hanya tumpu di satu negeri,” kata beliau kepada The Malaysian insider.

Katanya, PAS selari dengan pendirian yang diumumkan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim Jumaat lalu bahawa DUN Selangor tidak akan dibubarkan sebelum 2012.

“PAS pun merasakan tempoh selepas Mac 2012 adalah sesuai kerana empat tahun selepas pilihan raya umum 2008, dan kita boleh menunjukkan hasil pentadbiran kerajaan di bawah Pakatan Rakyat,” katanya lagi.

Khalid berkata DUN Selangor tidak akan dibubarkan tahun ini walaupun kerajaan pusat bertindak membubarkan Parlimen.

Abdul Khalid berkata, beliau hanya akan membuat keputusan sama ada untuk membubarkan DUN selepas Mac 2012 kerana mandat kerajaan negeri sekarang hanya akan berakhir pada 2013.

“Ada desas-desus bahawa Kerajaan Persekutuan juga sedang menimbang untuk pembubaran Parlimen bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-13 lebih awal daripada tempohnya,” katanya.

Khalid dipetik berkata, keputusannya untuk tidak mengikut jadual pilihan raya kerajaan persekutuan kerana di bawah sistem persekutuan, negeri mempunyai hak dan kedaulatan untuk menentukan tarikh DUN akan dibubarkan seperti yang dilakukan Sarawak.

“Ia beri saya satu tempoh kira-kira setahun. Kini kita boleh nilai keberkesanan program kita,” kata Menteri Besar.

Tahun lalu, Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata beliau berharap kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat akan mempertimbangkan kepada soal risiko tumpuan jentera pilihan raya BN jika memutuskan untuk mengadakan pilihan raya berasingan.

Pakatan Rakyat juga menerajui kerajaan negeri Kedah dan Pulau Pinang.

Roslan Shahir berkata bagaimanapun pihaknya sudah bersedia untuk menghadapi pilihan raya peringkat Parlimen jika BN memutuskan untuk memanggil pilihan raya awal.

“Kami, PAS sudah menggerakkan jentera pilihan raya sejak Januari lalu. Kalau diadakan pilihan raya Parlimen awal, kami pun sudah bersedia,” katanya.

“Pada pilihan raya lalu, kami bertanding di 20 kerusi dan menang di lapan tetapi tewas 12 lagi. Kali ini daripada 12 kerusi itu, kami jangka akan tawan sekurang-kurangnya lapan, khususnya di dewan undangan negeri Seri Serdang di mana calon PAS hanya tewas dengan 45 undi,” katanya.

Kerusi lain yang juga sedang diintai PAS adalah Sabak, Sungai Ayer Tawar, Morib, Taman Templer dan Paya Jaras.

Roslan berkata parti itu juga yakin mampu mengekalkan lapan kerusi DUN dan empat kerusi parlimen yang disandang mereka ketika ini. Laporan penuh di SINI

Read More “PILIHANRAYA DUN BERASINGAN UNTUK TIGA NEGERI”  »»

PAS mesti tulus berjuang kerana Allah, insyaallah dapat bantuanNya

PARTI ISLAM SEMALAYSIA(PAS) perlu memperkemaskan modal spiritual untuk menghadapi modal melangit material dan fizikal yang disediakan oleh lawannya sekira benar bersungguh-sungguh untuk memimpin perubahan dan menyumbang secara maksima kepada pembangunan ummat.Para pemimpinnya harus melihat dan memantau kebersihan rohani kolektif PAS(SPIRITUAL); Kekuatan fizikal dan sistem sokongan yang jitu(Physical-P),sinergi daya intelek kolektif yang secara sedar dirancang(Intelektual), kekuatan/kestabilan emosi yang mampu menangkis godaan nafsu ammarah dan dikuasai secara berkesan(EMOSI) dan modal kekuatan sosial atau ukhuwwah yang benar dan kepemimpinan yang inklusif dan karismatik serta kemampuan membaca keadaan cepat dan tepat dan endorsmen daripada MALIKAL MULK.

http://www.malaysiakini.com/news/160508

Read More “PAS mesti tulus berjuang kerana Allah, insyaallah dapat bantuanNya”  »»

TAIB MAHMUD'S EMPIRE: FROM RAGS TO RICHES


 A vast pool of information has been made available in Sarawak Report (  http://www.sarawakreport.org )  , the website recently uploaded the entire database of the Land and Survey Department of Sarawak that shows more than 1,000 plots of land acquired in recent years by the state, much of which have been passed on to Taib’s close relatives and cronies at dirt-cheap premiums. Many of these plots of land, which total more than 1.5 million hectares, were in fact NCR land, secretively sequestered from the natives.(refer to map below)

 MACC fiasco over Taib Mahmud scandal — Kim Quek
April 02, 2011
Malaysian InsiderAPRIL 2 — The credibility of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) took a heavy beating when its two top officials floundered badly in a press conference over its failure to act against the notorious Chief Minister of Sarawak Taib Mahmud.

The latter has been in the limelight lately due to frequent exposures in the Internet of his fabulous wealth and massive land grabs, for which numerous reports have been lodged with the MACC.

In the press conference to present the annual report of MACC’s complaints committee on March 31, both chief commissioner Abu Kassim Mohammed and committee chairman Mohd Nor Abdullah were confronted by journalists over MACC’s deafening silence over long-standing accusations against the chief minister.

While Abu Kassim’s answers were hopelessly evasive, Mohd Nor’s reaction was outright obnoxious. The duo has conveyed this unmistakable message: Chief Minister Taib Mahmud is off-limits, don’t you dare push us further!

To reporters’ various questions such as: whether public complaints have been received, whether files have been opened, how many cases are there, will there be charges, Abu Kassim gave only irrelevant answers such as: we have to investigate all corruption, we cannot turn away any investigation, silence doesn’t mean inaction, etc. As questions persisted, he eventually repeated like a parrot to all further questions: “When there is a complaint, it will investigate.”

Mohd Nor, who was sitting next to Abu Kassim, stepped in to warn the reporters to back off. Obviously basking in his credentials as a former Court of Appeal judge, he asked reporters not to breach the Printing Presses and Publication Act (PPPA), which stipulates that news can only be published if there is reasonable cause to believe it is true. He said: “If you ask me whether there is any investigation on the chief minister, you may have breached the Act, as you already have the pre-conception of the CM’s corruption. You cannot ask me that. You cannot fish for evidence. Have you done your investigation? Inquire the truth first, then ask.”

While Abu Kassim’s utter timidity to touch on anything relating to the chief minister merely confirms what is already public knowledge — that the MACC is completely impotent to deal with any corruption case of ruling Barisan Nasional’s heavyweights — it is Mohd Nor’s menacing and stupid threats to news media that have riled the otherwise complacent public.

Mohd Nor talked as if we are ignorant of the mountain of evidence of corruption and abuse of power by Taib Mahmud unearthed and circulating on the Internet. Evidence against him is so voluminous and detailed that it formed a two-inch-thick book which was formally handed to the MACC. And reports that were lodged almost one year ago have met with only silence from the MACC.

The reports against Taib are mainly based on the website Sarawak Report (http://www.sarawakreport.org) which chronicles Taib family’s multi-billion ringgit fortunes in the form of overseas real estate properties, Malaysian enterprises and large areas of land in Sarawak. The Sarawak Report website carries amazing details of Taib family’s assets, complete with proof of ownership extracted from company registries and land registries. Perhaps it is these meticulous details appearing as incontrovertible proof that have unnerved the MACC, causing its two top officials to make a fool of themselves in public.

As an example of the vast pool of information made available in Sarawak Report, the website recently uploaded the entire database of the Land and Survey Department of Sarawak that shows more than 1,000 plots of land acquired in recent years by the state, much of which have been passed on to Taib’s close relatives and cronies at dirt-cheap premiums. Many of these plots of land, which total more than 1.5 million hectares, were in fact NCR land, secretively sequestered from the natives, whose complaints have resulted in more 200 land litigations. The few cases that have been heard by the courts have ended in favour of the native landowners, indicating the illegality of Taib’s land grab.

As proof that Taib’s family has been major beneficiaries of this illegal land grab, the names of some 50 companies featured in the land register as original recipients of land from the state were listed, each identified with members of Taib’s family.

Another piece of bad news for the embattled chief minister is the recent disclosure of a so-called black list of 49 companies spread worldwide, each linked to Taib’s family. This list, announced by the Bruno Manser Fund, a Swiss NGO dedicated to the cause of the oppressed Sarawak natives, shows 13 of these companies are located in Malaysia, 10 in Australia, nine in Canada, seven in Hong Kong, the balance in UK and other parts of the world.

The beauty of the entire Taib corruption episode is that Taib himself never really denies the existence of his family’s vast assets.

In an interview during the cyber campaign launched recently by him to fend off the various accusations, he attributed his family’s fortune to the entrepreneur genius of his daughter Jamilah. Taib explained that when he left the federal government three decades ago, he gave some money to Jamilah from his gratuity to start off her business in Canada. Due to her business acumen, that business eventually snowballed into an international business empire.

While one is still stretching his imagination as to what little credibility could be given to Taib’s rag-to-riches story, the answer came in another interview of Taib. To buttress the veracity of his story, Taib elaborated further that he had no choice but to do business abroad 30 years ago where his well-educated children were doing business. He said:

“I don’t want conflict of interests to haunt me all the time. If I do business inside the country, people will say I use my influence to enrich myself, so we did it outside the country.”

What a terrible lie that was! Who in Sarawak doesn’t know that the state’s largest conglomerate CMS is the flagship of Taib family’s business empire which creams off the juiciest contracts from the state, much to the revulsion of the local business community?

With that blatant lie, what credibility can we give to Taib’s self-made billionaire story?

Facing such awesome evidence of massive corruption, the chairman of MACC’s complaints committee had the gall to make legal threats to inquisitive inquirers, as if Taib is a victim of dubious accusation!

The Taib Mahmud story is only one of many of Barisan Nasional’s numerous mega corruption scandals involving its reigning elites which have been routinely neutered by our law-enforcing institutions, be it the MACC, police, Attorney-General or the judiciary.

And the latest theatrics of the MACC described here only confirms that nothing has changed despite Prime Minister Najib Razak’s much-trumpeted reforms via his numerous slogans.


exclusive-taibs-foreign-property-portfolio/http://www.sarawakreport.org/2010/06/exclusive-taibs-foreign-property-portfolio/

http://www.sarawakreport.org/2011/03/too-old-and-forgetful-taib-forgets-his-own-businesses/

Read More “TAIB MAHMUD'S EMPIRE: FROM RAGS TO RICHES”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com