Pray For MH370

Pray For MH370

UMNO BARU KALAH! TAK HAIRAN...

Kekalahan BN bukan perkara pelik — Aspan Alias


22 JUN — Sesudah 54 tahun berkuasa dan bermaharajalela, Umno Baru akan sampai ke penghujungnya dan sudah terlalu banyak dalil dan tanda-tanda yang menunjukkan ia akan berlaku. Tidak payah disebut dan diulangi kali ini kerana kenyataan itu sudah dirasai oleh ramai rakyat dan ia dirasakan di dalam naluri mereka yang memerhati keadaan ini.

Ia tidak usah disedihkan kerana ia perlu berlaku bagi menjauhkan negara daripada terjerumus ke lembah kerosakan kepada budaya politik negara kita yang kita sayangi ini. Parti Liberal Demokrat Jepun (LDP) telah tumbang setelah memerintah negara matahari terbit itu selama lima puluh tahun.
LDP merupakan parti yang telah berjasa kepada negara Jepun. LDPlah yang telah membangunkan Jepun dengan begitu pantas setelah negara itu mengalami kekalahan yang menghinakan dalam peperangan dunia ke-2 dahulu.


Negara Jepun yang telah hancur lebur hasil dari ledakan bom atom di Hiroshima yang menjadi penyebab kepada kekalahan Jepun itu, telah dibangunkan kembali oleh LDP sehinggakan Jepun menjadi kuasa ekonomi yang besar di dunia ini.

Jasa LDP kepada negaranya begitu “quantifiable” kerana dalam tempoh lima dekad dalam pentadbiran dan pemerintahan parti LDP itu, Jepun telah menebus kekalahan yang dialaminya yang begitu hina, menjadi sebuah negara yang tidak boleh ditinggalkan dalam segala urusan antarabangsa, khususnya dalam bidang ekonomi dan perdagangan antarabangsa. Keributan kecil di Jepun boleh menjejaskan keadaan ekonomi dan seterusnya politik dunia, lebih-lebih lagi rantau Asia ini.

Pemimpin LDP tahu dan faham apa yang mereka lakukan dan mereka tidak melakukan sesuatu tindakan itu berdasarkan kepada politik kepartian semata-mata. Jepun khususnya pimpinan LDP membangunkan negara bukan kerana diasaskan kepada kepentingan kepartian LDP semata-mata tetapi berdasarkan kepada matlamat yang “ultimate” bagi rakyat dan negara iaitu untuk mencapai pembangunan negara (nation building) dalam erti kata yang sebenarnya.
Negara Jepun setelah mengalami kekalahan peperangan dunia kedua tidak menunggu lama untuk memperbaiki keruntuhan hasil dari peperangan itu. Jepun terus sahaja membangunkan industri negaranya dengan memilih “formula” dan pendekatan yang radikal dan prakmatik.

Yang pertama dilakukan oleh Jepun ialah untuk membangunkan industri “precision”nya dengan disampingi oleh “R&D” nya kerana mereka tahu yang cara untuk menyaingi pembangunan negara-negara lain yang sedang membangun dengan pesatnya ialah dengan mencapai “perfection” yang tinggi. Jepun tahu yang cara untuk mencapai “competitiveness” yang tinggi ialah untuk membina industri kepada produk-produk yang mampu dieksport dan mudah diterima oleh pasaran antarabangsa.

Jepun di bawah pimpinan LDP sedar bahawa negara itu tidak mempunyai kekuatan “export” untuk apa-apa komoditi kerana Jepun merupakan negara secara “geographic”nya merupakan negara yang tidak mempunyai keluasan untuk kediaman yang besar. Jepun hanya mempunyai satu pertiga kawasan negaranya yang boleh didiami oleh manusia dan negara itu tidak mempunyai hasil bumi yang besar seperti di negara kita ini.

Mahu tidak mahu Jepun terpaksa menumpukan usahanya untuk pembangunan industri sahaja semasa itu. Pembangunan industri “precision” itu telah membantu pembangunan industri yang lain kerana kos pengeluaran barangannya menjadi rendah kerana kos yang dibelanjakan terhadap “capital goods” dalam sesuatu pengeluaran itu menjadi rendah. Ini ialah kerana mesin-mesin untuk mengilang itu dikeluarkan oleh negara Jepun sendiri hasil dari “R&D”nya yang berjaya itu.
Di sebaliknya, di negara kita sampai ke hari ini kita belum pun lagi mempunyai industri Malaysia itu sendiri. Malaysia belum lagi mempunyai barangan industri kita sendiri untuk dieksport atau menjadi kegunaan masyarakat antarabangsa. Kesemua industri yang ada di negara kita hanyalah merupakan industri “footloose” yang boleh dipindah dan dianjak kemana-mana oleh pengilang-pengilang antarabangsa yang ada disini.

Malahan banyak di antara kilang-kilang gergasi kepunyaan negara lain yang beroperasi di negara kita telah memindahkan operasinya di negara-negara jiran kita seperti Thailand dan Vietnam.
Begitulah besarnya jasa LDP kepada negara Jepun tetapi setelah memerintah selama lima dekad rakyat menolak parti itu kerana kepentingan negara dan rakyat. LDP telah melakukan kesilapan demi kesilapan kerana mereka (LDP) telah mengambil segala-galanya “for granted” kerana telah terlalu biasa dengan kuasa yang rakyat mandatkan.

Rakyatnya mementingkan kepentingan negara sebagai perkara yang utama. LDP sudah mula diselaputi oleh kegiatan rasuah dan salahguna kuasa dan kadar rasuahnya tidaklah sebesar apa yang berlaku di negara kita. Itu pun rakyat Jepun menolaknya setelah berjasa kepada Jepun selama lima puluh tahun.

Itulah sebabnya jika Umno Baru mengungkit-ungkit apa yang mereka telah lakukan terhadap rakyat dan meminta rakyat mengenang jasanya untuk meneruskan kuasa itu, ia merupakan satu penganiayaan kepada negara sendiri.
Umno Baru mahukan rakyat mengenagkan jasa-jasa lama dan melupakan sahaja isu rasuah yang berluas-luasa yang mereka lakukan. Bagi Umno Baru “aku boleh rasuah kerana aku telah lama berjasa” itu merupakan budaya dan pemikiran yang amat hina terhadap rakyat.
Umno Baru telah mengungkit sampai ke perkara yang kecil dan di kampung saya suatu ketika dahulu pemimpin Umno Baru mengungkitkan bantuan gigi palsu sebagai cara untuk menyambung sokongan terhadap mereka (Umno) Baru.

Kita perlu mengambil contoh yang baik seperti contoh yang dilakukan oleh rakyat Jepun. Mereka (rakyat Jepun) mengutamakan nasib dan masa depan negara. Mereka tidak termakan dengan cerita jasa lama dan membiarkan negara mereka dipunah-ranahkan oleh pemimpin-pemimpi parti yang telah berjasa lebih besar kepada rakyatnya dari jasa Umno Baru kepada rakyat Malaysia.

Kita juga elok mengkaji apa yang berlaku kepada Parti Kongress India yang telah ditumbangkan oleh rakyat negara India setelah hampir lima dekad berjasa kepada negara demokrasi terbesar di Asia itu. Semuanya mengambil giliran untuk turun apabila masanya tiba.

Begitu juga Parti Golkar dari Indonesia. Ini semuanya merupakan contoh-contoh yang hampir dengan kita yang sejarahnya masih baru dan muda. Kita tidak payah membaca tentang sejarah lama seperti kejatuhan Empire Roman dan sebagainya.

Apa yang berlaku di sekeliling kita sudah memadai untuk dijadikan contoh dan teladan.

SUMBER: aspanaliasnet.blogspot.com

Read More “UMNO BARU KALAH! TAK HAIRAN...”  »»

BOB LOKMAN, AISHAH, DAYANGKU INTAN SERTA HAIRIE KINI TERANG-TERANG AKTIVIS PAS

 


Dayangku Intan (gambar kiri) menyeru rakan artis terutama yang semakin meminati perjuangan Islam, membuat penghijrahan terbuka dengan tidak perlu bersembunyi di belakang lagi.

Katanya, zaman kini bukan lagi teguran atau kritikan yang perlu dibuat, sebaliknya ‘penghijrahan’ secara terbuka rakan artis demi untuk masa depan negara.

Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily ketika ditemui sebentar tadi di sebuah restoran sempena program ceramah anjuran Majlis Tindakan Dun Jelawat, malam ini.

Beliau yang hadir bersama suami Rosman Tahil dan anggota keluarganya berkata sesuatu perubahan akan berlaku apabila berada di dalam perjuangan ini.

Katanya, perjuangan ini bukan hanya untuk dunia sahaja, sebaliknya akhirat sehinggakan akan merasai ketenangannya.

“Kalau sebagai artis kita hanya memperjuangkan diri kita, keluarga kita, namun dalam pentas politik kita memperjuangkan hak semua orang dan yang pasti ianya bukan hanya akan dihitung di dunia sahaja, sebaliknya akhirat juga.Laporan selanjutnya di Berhijrah demi masa depan negara - Dayangku Intan

Sementara itu Hairie Othman pelakon filem Leftenan Adnan  mengakui tindakan menyertai PAS akan memberi kesan kepada karier lakonannya namun beliau sanggup menghadapinya.

"Kalau saya fikir dunia, saya tidak akan membuat keputusan menyertai perjuangan ini namun saya sanggup menerima risiko kerana yang memberi rezeki bukannya BN tetapi Allah ," jelasnya.

Hairi menjelaskan, umat Islam perlu mengetahui serta mengakui politik dan Islam tidak boleh dipisahkan.

Oleh itu, katanya Umat Islam perlulah menyokong parti yang memperjuangan Islam iaitu PAS dan menolak parti yang memperjuangkan assobiyyah.

"Saya akan bersama-sama membantu dalam misi menawan Putrajaya dan saya sanggup untuk turun ke seluruh negara untuk bantu berkempen dan memberi ceramah kepada rakyat," jelasnya. Cerita selanjutnya di
 
Pelakon Hairie Othman pula sertai PAS

Read More “BOB LOKMAN, AISHAH, DAYANGKU INTAN SERTA HAIRIE KINI TERANG-TERANG AKTIVIS PAS”  »»

HARI ILMU SELANGOR daerah SEPANG anjuran PPAS

Daerah Sepang: Pegawai Daerah dan YDP serta anugerah pengguna terbaik

Bandar Baru Salak Tinggi
Sepang

Selasa
19.6.12

Hari Ilmu Selangor yang diisytiharkan pada 26.6.2010 oleh DYMM Sultan Selangor sudah menjadi acara tahunan bagi kerajaan negeri Selangor.

Program yang telah dirancang oleh Jawatankuasa Tetap Pendidikan Kerajaan Selangor ini mendapat sambutan hangat dari seluruh pelusuk negeri Selangor. Bermula dengan majlis ilmu berskala besar yakni Gerakan Membaca Perdana yang telah memecah Malaysia Book Of Records sebagai The largest outdoor reading event pada HARI ILMU PERTAMA 26-6-10  telah dilanjutkan momentum tersebut dengan acara tahunan sambutan HARI ILMU dengan acara 15 minutes reading break di semua daerah di Selangor.
Pada tahun 2012 ini acara yang diadakan di semua daerah diurusetiakan oleh PPAS(Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor) di rasmikan sendiri oleh YB Dr Hjh Halimah Ali selaku EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah PPAS.
   Di sertai oleh Pegawai Daerah selaku Pengerusi Gerakan Membaca Daerah dan YDP PBT serta pegawai kerajaan dan swasta, guru dan pelajar serta orang awam, JKKK, AHLI MAJLIS termasuk kanak-kanak tadika.


Read More “HARI ILMU SELANGOR daerah SEPANG anjuran PPAS”  »»

NAJIB wary of NOT SO GOOD FEEL FACTOR!! GE13 now??

Najib’s cautious, methodical preparation seen delaying polls

By Jahabar Sadiq

Najib is anxious for BN to regain the parliamentary supermajority it lost in 2008


ANALYSIS, June 20 — When is the next general election? From last year to now, several dates have been cast as the “definitive” election date for Datuk Seri Najib Razak to get his personal mandate as prime minister, after he replaced Tun Abdullah Ahmad Badawi in April 2009. But as yet, the election date is as hazy as the smoke that blew across the Malay peninsula earlier this week, even as business groups and civil servants say an early election is preferable as it would end uncertainty and allow them to launch their plans at a time when the world economic outlook is gloomy.

An election must be called by next April 28, otherwise Parliament will be automatically dissolved and a general election held within 60 days.

Those familiar with Najib’s thinking say he is cautious and meticulous about ensuring that his Barisan Nasional (BN) can win big and reclaim their two-third parliamentary majority that was lost in Election 2008.

Many have blamed Abdullah for the shock loss, especially the influential Tun Dr Mahathir Mohamad, and Najib has been working hard to revive and regain support for the country’s only ruling coalition since Merdeka, when it had been called the Alliance.

“Najib has said an election is war and one has to be prepared for war. That [the election is] not being called shows they are not as prepared as he wants them to be,” a BN strategist told The Malaysian Insider.

This includes catering to every demographic, especially first-time voters, whose support could help grow the 330,000-vote margin between BN and political foes Pakatan Rakyat in March 2008.
The strategist pointed out that while Najib remains popular with the public, receiving a 65 per cent approval rating in the last Merdeka Center poll, the government is not as popular — securing only a 48 per cent approval in a survey done after the Bersih rally on April 28. The results for Najib’s Umno was not revealed but is said to be even lower.


Dr Mahathir had banked on BN’s support when he grew personally unpopular. — File pic

A BN leader recalled that even when Dr Mahathir grew unpopular for sacking Datuk Seri Anwar Ibrahim in 1998, Umno and BN were well-accepted enough to carry the vote and form the federal government with a two-third majority, although the ruling coalition lost Terengganu. “Najib is popular but he alone can’t carry the party and its slate of new candidates. So he needs time; Umno needs time,” said the BN leader, who declined to be named.
He also pointed out that Abdullah had a 71 per cent approval rating going into Election 2008 but still lost the supermajority and four states.
“It will be a miracle that Najib, at 65 per cent popularity rating, can top Pak Lah and get back the two-thirds,” he said, calling Abdullah by his popular moniker.

Several polling dates
The BN leader also said the coalition was ready for polls this month or July, but the violent crackdown during the Bersih 3.0 rally on April 28 had dented BN’s strengthening popularity.
“We had our chance but the police action blew it for Najib,” he said.

Opposition officials also said they were prepared for a July election after BN rushed through 22 Bills in Parliament in April.

“As you can see, we only have four bills to debate now. Najib had July in mind but the numbers don’t seem to be with him,” a DAP official told The Malaysian Insider.
Najib can still call a July election by dissolving Parliament this week, but polling would need to be done by July 21, the expected start of the Ramadan fasting month, politicians said.
“It is not likely to happen in July because of Ramadan and also Putrajaya just gave RM1.5 million to each BN MP. We’ll need time to spend it, soften the ground and get support,” said one BN lawmaker.

He also expects more benefits and good news from the Budget 2013 due to be tabled on September 28 by Najib, who is also the finance minister.
“That appears to rule out September, too, although Dr M would like it then,” the MP said.

The FGVH listing, among others, was expedited to avoid fallout from the euro zone crisis.

Economic factor

  Civil servants and businessmen privately agree with Dr Mahathir in wanting an early election, citing the world economic outlook that could put pressure on the local economy.
“I am all for an early election. My tenants don’t want to sign long leases until they know which government is in power,” said a landlord with a number of lots in one of the capital city’s shopping malls.
Federation of Malaysian Manufacturers (FMM) president Tan Sri Yong Poh Kon also called for early polls, saying the constant speculation and delays have affected the manufacturing industry.
“I am sure everyone in the business community would want the elections to be done with, and finished. It has created a certain amount of uncertainty.
“Decisions (about the future) would be much easier once elections are done with,” said Yong.
Several initial public offerings (IPOs) have also been delayed because of the uncertain polling date, according to merchant bankers.

They noted that government-linked companies such as energy provider Gas Malaysia Bhd, integrated plantation group Felda Global Ventures Holdings Bhd, and medical services provider IHH Bhd have brought forward their public listing before world markets tumble further due to the euro zone crisis.

A merchant banker said others are adopting a wait-and-see attitude.
“The PM must call elections soon as we have already delayed several IPOs for it. The markets are uncertain,” he said, pointing to the Formula One and Manchester United listings being delayed in Singapore.

Election campaign
Despite the uncertainty surrounding the timing of the election, all political parties have begun their campaigns by increasing their outreach, holding daily rallies, and putting up flags in various parts of the country.
Najib himself has walked farther than any BN politician, with almost daily activities to meet all and sundry to drum up support ahead of the country’s 13th general election.

The 1 Malaysia concept has been used to brand BN’s efforts to win popular backing.
His 1 Malaysia concept has been used as an umbrella for various initiatives, including the Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) RM500 cash each for some 5.3 million households earning less than RM3,000 a month, a training scheme for youths called Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M), affordable grocery shops named Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M), 1 Malaysia clinics, and the latest, providing RM520 tyre vouchers for taxis this weekend under a scheme called Teksi Rakyat 1 Malaysia (TR1MA).

The son to second prime minister Tun Abdul Razak Hussein, who did much to develop Malaysia, Najib has also taken to social media, setting up two Facebook accounts to cater to the English- and Mandarin-speaking communities. He also boasts of more than 500,000 followers on microblogging service Twitter.

He was recently at #TwtupKami in Stadium Nasional Bukit Jalil on June 9, a day-long national gathering of music, sports and other events that is said to be organised with help from the ruling coalition.
.
BN lawmakers said Najib praised the event at the pre-council meeting before the current parliamentary sitting, noting that he has encouraged them to embrace social media to find support among the first-time voters.

“Calculations and projections show that the result will depend on new voters, and many of the new voters are young voters. They will be kingmakers,” Umno Youth chief Khairy Jamaluddin was quoted as saying after launching the PPP Youth convention here last Saturday.

Some 12 million are eligible to vote if elections are called this year, up from the nine million in 2008. According to Election Commission (EC) statistics, around 40 per cent of these are young voters.
These voters are said to eschew traditional media such as newspapers and television in favour of the Internet, leading to both BN and PR engaging them through social media and websites.

The big win
“Najib wants to win big, go past Pak Lah’s 140 seat win and get back the two-thirds majority of at least 148. It won’t happen now until the various campaigns take effect, so the elections won’t happen as yet,” a BN strategist said when summing up the election delay.
BN’s internal survey results from March showed the ruling coalition can win 80 federal seats outright, with possible wins in 66 seats. Another report in May indicated that only 118 federal seats were within its grasp, prompting coalition strategists to call for a delay until the numbers get better.
It is understood a series of surveys are being done now for the BN chairman to consider before deciding on the polls.

Najib is personally spearheading efforts to drum up support for BN.
“There are issues to overcome, such as Bersih, some missteps by ministers like the PTPTN issue, the WWW15 number plate issue. They are small issues but they build up,” said the BN strategist, referring to a student loan scheme suspended for a day in Selangor and a free premium vehicle registration number given to MCA deputy president and Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai, who later gave up the number after a public outcry. “BN just asked for RM13.8 billion extra for the Budget. That will help it in the short term but not the long term until the various

projects take off and pay back by 2020,” a senior government official told The Malaysian Insider on condition of anonymity.
The official was referring to the various projects under the Economic Transformation Programme (ETP) and feel-good initiatives under the Government Transformation Programme (GTP), which are expected to bear fruit by 2020.
“People need (to) feel good now if BN wants to win big,” said the official.
That, the BN strategists said, is what Najib is doing. The man they call the hardest-working politician in Malaysia is going around the country solving problems that snowballed in the past decades, under the programme called “Jelajah Janji Ditepati (Promises Fulfilled Tour)”.

The prime minister liked the “Janji Ditepati” tagline sufficiently for it to be made the theme for this year’s Merdeka Day and Malaysia Day celebrations.
“He’s fulfilling promises and expects that will help BN win the next election. It is a war that he wants to win,” said one of the strategists, adding wryly, “but it takes time, so we wait.”

Read More “NAJIB wary of NOT SO GOOD FEEL FACTOR!! GE13 now??”  »»

AHLI AKADEMIK TURUN TARAF JIKA KAKI AMPU


Kamaruddin Kachar malukan ahli akademik

KOTA BHARU: Prof Datuk Dr Kamaruddin Kachar (gambar) dianggap terlajak mengampu sehingga sanggup mendakwa Kelantan mundur 40 tahun kerana ditadbir kerajaan PAS.

Ketua Penerangan Pemuda PAS Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari  berkata, Presiden Persatuan Pemikir Profesional Melayu Malaysia itu tidak berfikir secara matang setaraf dengan gelaran yang dimiliknya.

“Barangkali beliau hanya membaca akhbar-akhbar pro Umno tanpa cuba menyelidiki fakta sebenar. Seharusnya seseorang bergelar profesor mendalami sesuatu fakta sebelum berhujah.

“Kami sangsi bagaimana gelaran prosefor boleh diperolehi kalau sedemikianlah pemikirannya. Bukankah boleh memalukan ahli akademik lain,” katanya di sini.

Pada kenyataan akhbarnya 18 Jun lalu Dr Kamaruddin yang dilihat ramai taksub Umno mendakwa rakyat Kelantan rugi berada di bawah kerajaan PAS dan menganggap mundur 40 tahun.

Fadhli yang juga Setiausaha Akhbar Menteri Besar berkata, apa yang tidak ada di Kelantan sekarang hanya kedai nombor ekor dan rumah urut, sedangkan aspek lain setanding negeri diterajui BN.

“Saya ingin mengajak profesor meneliti web Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri. Lihat Jadual 6 yang mengandungi fakta Insiden Kemiskinan Mengikut Etnik, Strata dan Negeri, Malaysia, 1970-2009.

“Indeks kemiskinan di Kelantan ialah 4.8 berbanding Perlis mencatat lebih tinggi iaitu 6.0, Kedah (5.3), Sarawak (5.3) dan Sabah (19.2),” ujarnya.

Atau profesor boleh meninjau Jadual 7 yang mengandungi indeks kemiskinan tegar yang mencatat indeks Kelantan sebanyak 1.0 berbanding Sabah (4.7).

Menurutnya profesor terbabit mungkin lupa tanggungjawab membina lebuh raya adalah di bawah kerajaan pusat.

Katanya, tidak ada mana-mana kerajaan negeri di Malaysia membina sendiri lebuhraya tanpa bantuan kerajaan pusat, kecuali di Kelantan seperti apa yang sedang diusahakan sekarang.

Projek lebuhraya Kota Bharu-Gua Musang dijanjikan kerajaan BN sejak Rancangan Malaysia Ke-6 pada 1986 dan sehingga kini belum menjadi kenyataan.


“Kenapa profesor tidak menyalahkan kerajaan pusat kerana gagal melaksanakan projek tersebut. Atau mungkin profesor berhujah pula ramai rakyat Kelantan berhijrah.

“Sedangkan fakta dalam Pelan Induk WIlayah Ekonomi Pantai Timur yang dikeluarkan pada Oktober 2007 mencatat pada 2003, penghijrahan masuk ke Kelantan seramai 24,460 orang berbanding penghijrahan keluar 21,950 orang,” tambahnya.

Oleh itu katanya beliau bimbang Dr Kamaruddin Kachar dianggap pula seorang profesor yang layak menjadi pelakon lawak jenaka.

sumber: harakahdaily

Read More “AHLI AKADEMIK TURUN TARAF JIKA KAKI AMPU”  »»

ADUN SELAT KLANG bersyukur boleh selesai masalah tanah setinggan 40tahun

Penantian 40 Tahun Berakhir Hari Ini


ISU masalah penduduk Kpg Keretapi di DUN SELAT KLANG alhamdulillah boleh diselesaikan setelah 4 tahun ADUN Selat Klang YB Dr Hjh Halimah Alin bertungkus lumus berurusan dengan pihak Pengurusan Aset Keretapi, Pejabat Tanah Klang, EXCO Kerajaan Selangor dan wakil penduduk yang berbilang ideologi politik.KLANG 15 JUN : Hasrat 125 penduduk di Kampung Keretapi, di sini untuk memiliki geran tanah setelah menunggu lebih 40 tahun kini menjadi kenyataan.
Penderitaan penduduk itu mendapat perhatian Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor setelah sekian lama hak mereka dinafikan Kerajaan Umno-BN dahulu.
Penduduk mendakwa sebelum ini, pemimpin-pemimpin Umno-BN dahulu yang bertukar ganti sering berjanji untuk memberi hak milik menjelang pilihanraya.
Tetapi apabila pilihanraya berlepas, janji itu tidak ditunaikan.

Pengerusi penduduk, Redzuan Dahlan, 63, berkata rata-rata penduduk di kampung terbabit merupakan peneroka asal sejak tahun 1973.
Sebelum ini katanya, kebanyakkan penduduk memberi kepercayaan penuh kepada pentadbiran Umno-BN lalu. Tetapi kini tidak lagi.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri kerana membantu penduduk. Kami penduduk sangat terharu dan gembira dengan pemberian ini,” katanya ketika ditemui.
Walaupun sangat teruja, beliau juga berasa sedih.

Ramai penduduk kampung yang sudah lama mengejarkan tanah itu tidak sempat menikmati keistimewaan hari ini kerana sudah meninggal dunia.
Majlis Penyerahan Geran Hak Milik itu di sampaikan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Hadir sama Exco-exco Kerajaan Negeri, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Khusrin Munawi, Adun Meru, Dr Rani Osman dan MP Kapar, S Manikavasagam.
Turut disampaikan dalam Majlis Program Terima Kasih Rakyat Daerah Klang itu ialah kelulusan Lesen Menduduki Sementara (TOL) kepada penduduk Jalan Kenangan dan Jalan Benteng.

Abdul Khalid juga menyerahkan sijil Skim Pinjaman ASB negeri dan menyampaikan bantuan pendidikan sebanyak RM250,000 kepada Sekolah Menengah Chung Hua.
Penduduk Jalan Kenangan, Hamdan Bakri, 43, berkata seramai 67 orang menerima kelulusan TOL.
Kebanyakkan yang menerima merupakan waris yang tinggal di kawasan tanah milik ibu bapa mereka sebelum ini.

Beliau berkata beliau kesal apabila pimpinan kerajaan terdahulu menabur pelbagai janji kosong untuk membantu pemohon namun janji tinggal janji.

“Setiap kali menjelang pilihan raya umum parti politik tertentu sering kali memainkan isu ini dan berjanji untuk menyelesaikannya.

“Demi meraih undi dan sokongan namun itu, hanyalah omong kosong semata-mata,” katanya.
Hamdan berkata beliau bersyukur kerana penantian itu berakhir dan perjuangan untuk generasi ketiga itu tercapai.

“Kita akan usahakan untuk mendapatkan geran hak milik selepas ini.
“Tindakan Kerajaan Negeri ini kita nampak ketulusannya. Tahniah kepada Kerajaan Negeri kerana prihatin dan mentadbir negeri Selangor dengan baik,” katanya.

Read More “ADUN SELAT KLANG bersyukur boleh selesai masalah tanah setinggan 40tahun”  »»

UNISEL memBAKAU ditempuh gelora

Pelajar UNISEL Menangi Anugerah Terbaik Industri


KLANG, 15 JUN : Universiti Selangor (UNISEL) terbukti melahirkan pelajar-pelajar berkualiti dan diiktiraf seluruh Malaysia selepas dua orang pelajarnya berjaya menerima anugerah dalam bidang industri masing-masing.

Sufi Habibullah Roslan, 24, pelajar Ijazah Kejuruteraan Mekanikal diberi penghargaan oleh Institut Kejuruteraan Malaysia (IEM), badan profesional bidang itu, di Majlis Anugerah 2012 kali ke-53 IEM baru-baru ini.

Beliau mendapat keputusan Penilaian Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) cemerlang serta kejayaan projek tahun akhir yang melayakkannya menerima pingat emas IEM.

Sufi ketika ditemui berkata, UNISEL berjaya mewujudkan suasana pembelajaran menarik kerana dibantu oleh barisan pensyarah-pensyarah berkualiti.
“Ini bukan kejayaan saya seorang tetapi seluruh warga UNISEL perlu merasa bangga kerana ini membuktikan universiti ini mampu melahirkan graduan-graduan yang berjaya,” katanya.
Sementara itu, Kerajaan Selangor berbesar hati memberikan sumbangan penghargaan di atas usaha yang dipamerkan kedua-dua pelajar terbabit.

Penyampaian sumbangan dilakukan Menteri besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di iringi Pemangku Naib Canselor UNISEL, Prof Dr. Anuar Ahmad bersama barisan Exco Selangor di Dewan Orang Ramai, Taman Sri Kerayong, Kapar hari ini.

Seorang lagi pelajar, Berjilia Jun Im Kin, 24, menerima Anugerah Pelajar Akauntan Terbaik UNISEL daripada Institut Akauntan Malaysia (MIA) bersama 11 wakil universiti-universiti lain di Malaysia.

Beliau yang berasal dari Sri Aman, Sarawak juga menerima Anugerah Dekan selama lapan semester berturut-turut kerana mendapat PNGK 3.8 sepanjang pembelajarannya di UNISEL.

Katanya, UNISEL merupakan salah sebuah universiti yang terbaik di Malaysia kerana mampu melahirkan pelajar-pelajar yang berjaya dalam bidang masing-masing.
“Walaupun terdapat banyak universiti lain di Malaysia, saya memilih UNISEL untuk menimba pengalaman berdikari untuk mencapai cita-citanya,” katanya.

Read More “UNISEL memBAKAU ditempuh gelora”  »»

ISA DAPAT PERINTAH MAHKAMAH TIDAK BOLEH SERTAI MESYUARAT FELDA

Mahkamah benar cabar Isa sebagai pengerusi KPF

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan permohonan peneroka Felda bagi mencabar Tan Sri Isa Samad dari menjadi pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) dan keahliannya dalam koperasi itu.

Hakim Abang Iskandar Abang Hashim mendapati kes itu mempunyai merit dan menolak semua bantahan awal dari peguam Isa, kata Peguam Mohamed Hanipa Maidan.

Oleh itu, Hakim itu membuat keputusan dalam kamarnya untuk membenarkan judicial review dan membenarkan sekatan sementara ke atas Isa sebagai ahli KPF dan kedudukannya sebagai pengerusi.

"Oleh itu, Mohd Isa tidak boleh menyertai mesyuarat esok," kata Hanipa kepada wartawan.

Sumber: Harakahdaily

Read More “ISA DAPAT PERINTAH MAHKAMAH TIDAK BOLEH SERTAI MESYUARAT FELDA”  »»

Mendidik, dididik, terdidik


Entah sudah berapa billion ringgit yang telah kita habiskan untuk apa yang dikatakan satu masa dahulu Kementerian Pendidikan yang sekarang diberi nama baru Kementerian Pelajaran Malaysia.
Persoalan pokok yang mesti dianalisa ialah sejauh manakah keberkesanan proses mendidik generasi pelapis untuk menjadi generasi yang bermaruah, berakhlak dan berketrampilan yang berjaya menguruskan kehidupannya bersesuaian dengan tujuan penciptaannya.

Adakah orang yang diberi tanggungjawab dan menerima tanggungjawab itu benar-benar bersedia mendidik insan kecil yang seperti rebung mudah dilentur itu. Niat mendidik untuk menghasilkan satu bangsa bertamaddun adalah amat berbeza hasilnya dengan niat mendidik hanyalah sebagai kerjaya untuk mendapat ganjaran bulanan. Insan yang terhasil dari ‘air tangan’ pendidik yang berjiwa ikhlas berciri murabbi yang dididik dengan mahabbah war rahmah akan muncul sebagai insan produktif dan efektif dalam hidup yang terpancar nur kebahagiaan dek keberkatan ilmu, usaha gigih dan doa si pendidik.

Tasawwur yang jelas tentang erti sebenar kehidupan akan mencerah masa depan yang terdidik. Yang terdidik akan kenal dirinya siapa dan apa. Ia juga mampu menanggapi tanda-tanda wujudnya Pencipta dirinya serta dunia yang boleh dikesan oleh pancainderanya dan juga alam yang tidak boleh dikesan secara zahir oleh organ sensorinya namun tetap wujud, yakni alam ghaib seperti syurga, neraka, alam akhirat, malaikat dan jin/syaitan.
Jalan kehidupan insan terdidik akan mempamerkan kematangan dari segi sistem dan disiplin mengurus diri dan kemampuan menggunakan sumber yang sedia ada dalam jangkauannya untuk mempastikan jasadnya terpelihara dengan sempurna, akal diguna secara maksima dan ruh diberi santapan berkala. Beliau dididik
tentang konsep dirinya sebagai insan. Beliau diberi kunci ilmu teras dan asas. Beliau dilatih mendisiplinkan diri. Faham erti sabar, berpandangan jauh, panjang akal, berfikiran terbuka, berlapang dada, berbudi bahasa dan mengerti hidup berpasak peraturan Empunya bumi dan langit dan juga dirinya.
Insan yang menguasai kefahaman pola kehidupan dan arah tujuan, segala tindakan akan diatur mengikut kerangka rabbani ini.

Persoalan asas apa dan siapa aku, kenapa aku dicpita, kenapa makhluk lain disekeliling ku dicipta, alam sekitar apa ertinya ini. Apa hubungan makhluk sekeliling denganku? Di mana aku? Kemana selepas ini akan aku pergi? Bila? Apa yang aku perlukan? Apa erti kejayaan dan kebahagiaan hakiki? Bagaimana aku nak capai matlamat? Bagaimana aku nak elak masalah dan kegagalan? Apa yang mesti aku lakukan sekiranya aku tersilap langkah? Adakah hidup ku hanya di sini? Berapa lamakah aku diberi tempoh? Kalau habis peluang apa akan terjadi kepaa ku?

Semua ini adalah bahan yang menjadi object kurikulum pendidikan.
Andainya manusia gagal menjawab soalan soalan kritikal ini, maka gagallah ia dalam hidupnya.

Read More “Mendidik, dididik, terdidik”  »»

EGYPT PRESIDENT-ELECT MAY BECOME TOOTHLESS?

Analysis: Egypt's chapter of Arab Spring ends not as scripted


(Reuters) - The Egyptian chapter of the "Arab Spring" ended not as it was scripted by the revolutionaries of Tahrir Square.

They deposed a military dictator, secured the first free presidential race in their history, and then may have lost it to a die-hard Islamist president. Not only this. The generals who had stood behind Hosni Mubarak remain firmly entrenched.

The Muslim Brotherhood claimed its candidate Mohamed Morsy, 60, won the election against military rival Ahmed Shafik, 60, but a sweeping legal maneuver by Cairo's military rulers made clear the generals planned to keep control for now -- even if Shafik's refusal to concede defeat turns out to be justified.
"This is more an episode in an ongoing power struggle than a real election," Anthony Cordesman, a veteran former U.S. intelligence official and now the Washington-based Center for Strategic and International Studies, told Reuters.

"It is unclear who will rule, who the real leaders will be, and who - if anyone - represents the people. What is clear is that Egypt is no closer to stability and a predictable path to the future than before."

In reality, the new president will be subordinate for some time at least to the 20-man military council which last year pushed fellow officer Mubarak aside to appease street protests.

In the latest twist on Egypt's far from complete path to democracy, the generals issued a decree on Sunday as voting ended which clipped the wings of the president by setting strict limits on his powers and reclaiming the lawmaking prerogatives held by the assembly it dissolved last week.

"This is their insurance policy against a Muslim Brotherhood victory. It shows the extent to which they (the generals) are willing to go to maintain their interest and their stranglehold on power," said Salman Shaikh of the Brookings Doha Center.

BROTHERHOOD RESTRAINT

The power struggle, analysts say, will almost certainly escalate between the two Leviathan powers after the army, which controls swathes of Egypt's economy, indicated that it had no intention of handing power to its old enemy the Brotherhood.

"This is the culmination of decades of rivalry between the army and Islamists," Shaikh said. "This could really explode."

"If we see any more aggressive approach then we will be talking about something similar to Algeria," he said, referring to Algeria in 1992 when the army dissolved parliament after Islamists won a vote and 20 years of conflict followed.

Adding to the legal quagmire, a ruling in a case challenging the legality of the Brotherhood, which under Mubarak was banned, could be issued on Tuesday.

The rulings further consolidated powers in the army's hands, after the justice ministry gave the generals and intelligence service extraordinary powers to arrest, detain and prosecute civilians without judicial warrants.

"What happens shows that it is a very deep state not willing to let go. It shows a dark side for this regime," Shaikh said.

Despite its victory declaration based on initial counts which gave it 52 percent compared to 48 percent, the Brotherhood is not out of the woods yet.

There are a number of scenarios under which the Brotherhood victory could be sabotaged. Although monitors have broadly given guarded approval to the vote there may yet be enough reports of irregularities should a determined state wish to use the judiciary to contest the result.

The onus, diplomats said, would be on the United States - major patron and paymaster of the army - to pressure Field Marshal Hussein Tantawi to meet his own deadline of July 1 for relinquishing control and allow a civilian president to rule.

The two candidates faced off in a second run-off which polarized the nation and left a section of society, which ousted Mubarak in popular protests, out of the game with neither of the candidates appealing to their liberal or reformist aspirations.

Many voters were dismayed by the choice between a man seen as an heir to Mubarak and the nominee of a religious party who they feared would reverse liberal social traditions.

The Brotherhood has contested the army's power to dissolve parliament and warned of "dangerous days" ahead. But their stamina, diplomats and observers said, has been sapped by 16 months of a messy and often bloody transition.

Diplomats said the group, outlawed under Mubarak, may well avoid confrontation on the streets for fear of offering its opponents in the deep state a pretext to crack down on them.

"What the counter revolutionary forces would like is for the Muslim Brotherhood to throw their forces onto the street then there would be a real pogrom. That is why I don't think it will happen," said one senior Western diplomat.

"I think the Brotherhood...would keep their people under control," the diplomat said.

TOOTHLESS PRESIDENT?

Tensions flared with the military when the Islamist group reneged on their pledge not to run for the presidency, a U-turn that came hard on heels of a bigger victory in parliament than it had said it would seek.

The diplomat said it was "a shock to everybody", notably the army when the Brotherhood named Khairat al-Shater as the group's first choice only to have him disqualified, forcing it to name Morsy instead.

Adding to its missteps, legislation proposed by some of its MPs to impose Islamic strictures turned the tide of public support against them. Some Egyptians also looked nervously at Islamist-fuelled militancy and violence in Tunisia.

For many Egyptians their revolution, which followed Tunisia's, now seems victim of a coup by generals who changed the chief executive, Mubarak, but have not touched the deep state that kept him and his predecessors in power for six decades.

Since the army toppled the colonial-era monarchy in 1952, it has built massive wealth and commercial interests across industries, followed by a close U.S. alliance that came with the signing in 1979 of a peace treaty with Israel. With this web of interests and alliances, it is unlikely it will cede its power.

The worry for the military is that the Brotherhood could eventually challenge their position, just as Turkey's AK Party with its Islamist has reined in the generals there. The military also worries that Islamists with their fiery anti-Israel rhetoric will weaken the deal with Israel.

Regionally, the rise to power of the Brotherhood in the Arab world's most populous nation would unnerve Gulf Arab monarchies which have managed to avoid being swept away by an Arab Spring that has also toppled leaders in Tunis, Libya and Yemen.

Israel frets that the Brotherhood will embolden its offshoot, the Islamist Palestinian Hamas movement which is at war with Israel.

Despite regional and domestic misgivings the election was unprecedented for a nation which has never given ordinary Egyptians the chance to freely pick their leaders in a history that stretches back thousands of years.

But a toothless president, a dissolved parliament and an ascendant military in a country without a constitution is not what most Egyptians had in mind when they poured onto the streets to drive out Mubarak at the start of 2011.

"It is not the end of the story, but somebody flipped us back to page one," the diplomat said.

"Egypt is increasingly hard-wired for greater chaos and instability. It is an extremely tense and volatile environment. Nobody knows what will happen," Shaikh said.

Yahoo news

Read More “EGYPT PRESIDENT-ELECT MAY BECOME TOOTHLESS?”  »»

HIMPUNAN HIJAU PAS SELANGOR memenuhi ruang Dewan Jubli Perak Shah Alam

SHAH ALAM
16.6.12
PAS Selangor berjaya mengumpul  lebih 1000 pimpinan negeri dan kawasan serta dewan-dewan untuk himpunan hijau ke Putrajaya.
Peserta himpunan cukup bersemangat dan tekun mendengar pembentangan kertas kerja daripada AJK PAS PUSAT dan tazkirah daripada Dewan Ulamak PAS Wilayah.
Read More “HIMPUNAN HIJAU PAS SELANGOR memenuhi ruang Dewan Jubli Perak Shah Alam”  »»

JEREBU KEMBALI LAGI, HUJAN PAGI MEREDEKAN KEADAANIPU tidak sihat di enam kawasan

Enam kawasan mencatat bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat di seluruh Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sehingga 7 pagi ini berbanding lapan semalam.

Enam kawasan yang mencatat IPU tertinggi ialah Pelabuhan Klang (113), Shah Alam (125), Petaling Jaya (110), Kuala Selangor (113) di Selangor serta Cheras (106) dan Batu Muda (108) di Kuala Lumpur.

Sebanyak 39 kawasan di seluruh negara pula mencatat bacaan IPU sederhana berdasarkan bacaan dari 51 stesen pengawasan kualiti udara Jabatan Alam Sekitar (JAS) manakala 8 lagi kawasan mencatat bacaan IPU baik.

Menurut laman sesawang Jabatan Alam Sekitar, www.doe.gov.my, tiada kawasan di negara ini yang mencatat bacaan sangat tidak baik dan berbahaya di mana 70 peratus kawasan di seluruh negara berada di tahap bacaan IPU sederhana, 18 peratus di tahap baik dan hanya 12 peratus di tahap tidak sihat.

IPU pada tahap antara 0 dan 50 merupakan bacaan baik, sederhana (51-100), tidak sihat (101-200), sangat tidak sihat (201-300) dan berbahaya (lebih 301).

Kemerosotan kualiti udara yang sedang dialami di Lembah Klang ketika ini adalah disebabkan pencemaran jerebu merentas sempadan dari Sumatera, Indonesia.

Sementara itu, Jabatan Meterologi Malaysia meramalkan hujan di beberapa tempat di Selangor, wilayah Persekutuan Putrajaya dan Kuala Lumpur pagi ini.

Menurut laman sesawang jabatan itu, Malaysia kini dilanda Monsun Barat Daya, yang menyebabkan keadaan cuaca panas dan kering, dan keadaan ini dijangka berterusan sehingga September.

- Bernama/MALAYSIAKINI

Read More “JEREBU KEMBALI LAGI, HUJAN PAGI MEREDEKAN KEADAAN”  »»

Selamat Hari Bapa......Bapa tunggak generasi idaman

 Pengkalan Batu
DUN SELAT KLANG
16.6.12

DUN Selat Klang meraikan Hari Bapa untuk mengiktirafkan pengorbanan dan jasa para bapa yang selalunya dikesampingkan atau 'take for granted'.
Natijah daripada segelintir para bapa yang tidak bertanggungjawab dan mengabaikan kebajikan anak dan isteri, majoriti bapa yang bertungkus lumus dan ikhlas memberi makanan yang halal dan tempat tinggal dan pakaian serta memikirkan tentang keselamatan dan masa depan keluarga jarang diambil tahu oleh masyarakat.


 Susah payah, titik peluh dan pengorbanan rasa/perasaan serta mengambil pelbagai risiko untuk mempastikan kesinambungan hidup keluarga ditahap yang memuaskan juga jarang disebut.

Maka amatlah wajar tindakan terpuji biro HAL EHWAL WANITA(HALWA) DUN SELAT KLANG memberi nafas segar kepada kaum bapa agar mereka sedar bahawa jasa mereka dikenang dan dihargai.
ADUN SELAT KLANG, YB Dr Hjh Halimah Ali dijemput merasmikan program di Pengkalan Batu Klang bersama suami dan anak bagi memeriahkan lagi majlis.

Beberapa aktiviti kekeluargaan diatur untuk mengeratkan silaturrahim seisi keluarga sambil bersantai.

SELAMAT HARI BAPA.
Bapa tunggak generasi idaman.

Read More “Selamat Hari Bapa......Bapa tunggak generasi idaman”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com