Pray For MH370

Pray For MH370

MEK BERKORBAN DEMI ANAK-ANAK LANTARAN SISTEM YANG TEMPANG

‘Biar sebulan gelumang dosa’

KUALA LUMPUR: Tersepit dengan kemiskinan seorang ibu sanggup melacurkan diri dengan meninggalkan tujuh anaknya di Pahang sejak awal Ramadan lalu, semata-mata untuk mendapatkan wang bagi membeli pakaian raya baru anak-anaknya sempena Aidilfitri.

Ibu terbabit mendakwa apa yang dilakukannya pengorbanan kecil bagi memastikan anak-anaknya dapat menyarung baju raya selain bergembira seperti kanak-kanak lain.

Aktiviti ibu berkenaan dibongkar wartawan Harian Metro yang membuat tinjauan ke sebuah rumah pelacuran di Jalan Thamby Pillay, Jalan Brickfields di sini dan menemuinya yang menawarkan seks pada caj RM40 untuk sekali perkhidmatan.

Selepas dipujuk dan dibayar sejumlah wang, ibu terbabit yang hanya mahu dikenali sebagai Mek, 43, bersetuju mendedahkan kepayahan hidupnya hingga terpaksa menjadi pelacur pada bulan Ramadan.

Menurutnya, dia terdesak untuk membesarkan tujuh anak berusia empat hingga 18 tahun selepas ditinggalkan suami yang juga seorang penagih dadah tegar.

“Suami saya sudah kerap ditangkap polis dan disumbat ke pusat pemulihan hingga saya lali, malah tidak ingat berapa kali dia dihantar ke sana.

“Kali terakhir selepas dibebaskan dari pusat pemulihan di Kuala Lipis, Pahang, Januari tahun lalu, dia hanya insaf sebulan di rumah sebelum kembali terjebak atas hasutan kawan-kawan lamanya,” katanya yang berkahwin pada usia 18 tahun.

Menurutnya, kehidupan suaminya itu menyebabkan dia dan anak-anak terabai.

“Hidup saya susah dan banyak bergantung belas ihsan keluarga, selain hasil pajakan seekar dusun buah-buahan.

“Kesempitan hidup saya menjerut perasaan dan diri saya selepas dipujuk rakan lama sekolah supaya berhijrah ke ibu kota untuk menjalankan kegiatan pelacuran dengan dijanjikan pendapatan lumayan,” katanya.

Mek berkata, walaupun mulanya malu, namun dia menebalkan muka demi memastikan nasib anak-anaknya yang ditinggalkan sementara bersama ibu bapanya tidak terus sengsara.

“Walaupun mulanya, Ila (rakannya) memberitahu pekerjaannya sebagai GRO atau teman minum pengunjung kelab dangdut di Chow Kit, namun saya sebaliknya dibawa ke sebuah rumah tumpangan di Brickfields.

“Di situ, saya diperkenalkan kepada seorang lelaki yang juga ‘bapa ayam’ sebelum ditawarkan ‘kerja’ pelacur dengan pendapatan RM20 bagi setiap pelanggan. Lelaki itu menerima komisen RM20 bagi sewa bilik yang saya gunakan,” katanya.

Menurutnya, walaupun pada mulanya dia ‘segan’ untuk menawarkan khidmat seks ‘pakej’, namun dia berubah fikiran apabila mendapati kerjaya barunya itu amat mudah dan tidak memenatkan.

“Sebelum bertolak ke ibu kota, tiga minggu lalu, saya menipu keluarga dan anak-anak kononnya ingin membantu rakan berniaga tudung sempena Ramadan di Jalan Tunku Abdul Rahman di sini.

“Kerja saya bermula jam 9 pagi dan tamat jam 10 atau 11 malam. Dalam tempoh berkenaan saya memperoleh tidak kurang 10 pelanggan. Jika ditolak komisen, saya mengutip RM200 sehari,” katanya yang mendakwa turut ditemani lima rakan lain.

Katanya, dia diberikan kondom dan buku nota kecil oleh bapa ayam yang digunakan bagi menanda jumlah pelanggan diperoleh setiap hari sebelum pendapatannya itu dibayar serentak setiap hujung minggu.

“Setakat semalam, saya mengutip lebih RM5,400 dan separuh sudah saya kirimkan ke kampung halaman untuk persiapan menyambut Aidilfitri.

“Malah, saya menggunakan cuti Ahad lalu untuk membelikan baju Melayu, songkok dan baju kurung untuk tujuh anak saya,” katanya.

Ditanya, sama ada dia sedar wang digunakan terbabit haram di sisi Islam, Mek memberi alasan dia tidak mempunyai pilihan lain apatah lagi dengan tahap pendidikannya yang rendah.

“Biar dosa ini ditanggung saya. Lagipun saya melakukan kerja ini hanya untuk sebulan sebelum kembali semula ke kampung di Pahang untuk menyambut hari raya bersama anak-anak.

“Lebih penting, anak saya tidak berlapar dan mampu tersenyum dan memakai baju baru di pagi raya. Jika keadaan masih tidak berubah dan saya masih gagal mendapat kerja tetap selepas ini...ada kemungkinan saya akan kembali semula ke sini,” katanya tanpa rasa kesal pada riak wajahnya.

Mohd Jamilul Anbia Md Denin/METRO
anbia@hmetro.com.my

Read More “MEK BERKORBAN DEMI ANAK-ANAK LANTARAN SISTEM YANG TEMPANG”  »»

JEMPUTAN RUMAH TERBUKA EIDUL FITRI 1400

TARIKH: 1 SHAWAL 1400 bersamaan 20-09-09

WAKTU:10.00 PAGI HINGGA 3.00 PETANG

TEMPAT: SHAH ALAM CONVENTION CENTER (SACC) ATAU CONVEC

DIPERSILAKAN DATANG BERAMAI-RAMAI. TERIMA KASIH

Read More “JEMPUTAN RUMAH TERBUKA EIDUL FITRI 1400”  »»

BERAPA ORANGKAH STAF SPRM YANG BERADA DI PEJABAT SEMASA TEOH DISOALSIASAT DAN MENEMUI MAUT?

Malik Imtiaz Sarwar, peguam yang dilantik oleh Kerajaan Selangor memohon buku log "biometric card" di pintu utama pejabat SPRM Selangor di Plaza Masalam pada tarikh siasatan serta kematian Teoh Beng Hock untuk mengetahui berapa orang sebenarnya staf SPRM yang berada di pejabat ketika kejadian berlaku.

(counsel for the Selangor state government, applied for copies of the X-rays taken of Teoh by pathologist Dr Khairul Ibrahim and the logs for the biometric cards used at the main entrance of the MACC offices.)

Saksi Terdengar Tan Boon Wah Memarahi Teoh Dalam Tandas

SHAH ALAM, 17 Sept (Bernama) -- Seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberitahu prosiding inkues kematian Teoh Beng Hock bahawa beliau terdengar Ahli Majlis Perbandaran Kajang Tan Boon Wah memarahi Teoh dengan suara yang kuat dan tinggi di dalam tandas pejabat SPRM Selangor, beberapa jam sebelum Teoh ditemui mati.

Penolong Penguasa SPRM Putrajaya, Bulkani Paharuddin berkata kejadian itu berlaku kira-kira pukul 2.30 pagi ketika beliau mengiringi Tan ke tandas.

"Sewaktu Tan masuk ke dalam tandas, saya berdiri di luar pintu tandas dan tidak lama selepas itu seorang lelaki Cina yang berseluar putih dan berbaju gelap (Teoh) datang dari arah bertentangan saya dan terus memasuki tandas yang sama.

"Ketika saya pusing nak berjalan semula ke arah pantry saya terdengar suara Tan memarahi lelaki berbaju gelap dan berseluar putih dalam bahasa Mandarin dengan menyebut "Ni Lor" iaitu "Awaklah" dalam nada kuat dan tinggi.

Bagaimanapun saya tidak mendengar respons atau jawapan daripada seorang lagi lelaki itu (Teoh)," katanya.

Bulkani kemudian menjelaskan beliau memahami bahasa Mandarin kerana pernah mendapat pendidikan di sekolah Cina dari darjah satu sehingga darjah enam.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai lepas di tingkat lima Plaza Masalam di sini selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penylahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu.

Kepada soalan peguam Tan Hock Chuan yang mewakili kerajaan Malaysia berapa lama insiden itu berlaku, saksi itu berkata beliau hanya berada di luar tandas kira-kira dua minit sebelum berjalan ke pantri untuk menghabiskan makanan yang ditinggalkannya ketika mengiringi Tan ke tandas.

Seterusnya saksi ke-22 itu berkata kira-kira lima minit selepas insiden itu, beliau melihat Tan berjalan melepasi pantri dan beliau tidak bertanyakan apa-apa (mengenai insiden dalam tandas) kepada Ahli Majlis itu.

Ketika ditanya Hock Chuan bagaimana beliau boleh mengetahui bahawa lelaki berseluar putih dan berbaju gelap itu adalah Teoh, Bulkani berkata beliau dapat mengecam Teoh setelah beberapa kali melihat gambar Teoh disiarkan di televisyen ekoran penemuan mayat mangsa di tingkat lima bangunan Plaza Masalam.

"Selepas beberapa hari televisyen tunjuk gambar Teoh, kemudian baru saya teringat dialah lelaki yang saya terjumpa di tandas yang memakai seluar putih dan berbaju hitam," katanya sambil menambah selepas insiden di tandas itu beliau tidak lagi berjumpa Teoh sehinggalah mangsa ditemui mati pada hari yang sama.

Terdahulu, Bulkani berkata beliau dan dua lagi pegawai SPRM ditugaskan untuk mengiringi Tan dari rumahnya di Balakong ke pejabat SPRM Selangor bagi tujuan membantu satu siasatan.

Ketika disoal peguam pemerhati keluarga Teoh, Gobind Singh Deo sama ada beliau mengetahui berapa ramai yang keluar atau masuk tandas ketika insiden itu berlaku, Bulkani berkata beliau tidak tahu kerana tidak masuk ke dalam tandas dan tidak menunggu lama di luar tandas.

"Jadi kamu tidak lihat siapa yang bersuara kerana kamu tidak masuk dan berada lama di luar tandas?" soal Gobind dan Bulkani menjawab: "Ya, tetapi saya anggap itu suara Tan, suara lain saya tidak dengar."

Gobind: Tan menafikan mengenai insiden itu dan saya cadangkan kamu tidak tahu siapa sebenarnya yang bersuara kepada lelaki berseluar putih dan berbaju gelap itu (Teoh).

Bulkani: "Saya yang bawa Tan ke tandas."

Kepada soalan Gobind sama ada beliau terlibat dalam kumpulan yang menyoal siasat Tan pada malam 15 Julai, Bulkani berkata beliau tidak terlibat, cuma ada bertanyakan beberapa soalan kepada Tan di bilik ping-pong bersama seorang lagi pegawai SPRM.

Gobind: Saya cadangkan yang segala kenyataan kamu tentang insiden di tandas itu adalah penipuan semata-mata.

Bulkani: "Saya tidak tipu".

Sementara itu, penolong kanan penguasa SPRM Selangor Raymond Nion Anak John Timban dalam keterangannya pada prosiding hari ke-21, berkata beliau ada ternampak Teoh bersama seorang lelaki Cina di ruang tamu bahagian pendidikan masyarakat di pejabat SPRM Selangor, kira-kira pukul 12.30 tengah malam, 16 Julai lepas.

"Masa itu saya tidak tahu siapa lelaki Cina itu kerana dia adalah orang luar dan semasa saya nampak Teoh bersama lelaki Cina itu tiada pegawai SPRM bersama mereka," katanya.

Seterusnya, saksi ke-23 itu berkata beliau sekali lagi ternampak Teoh sedang baring seorang diri di atas sofa di depan bilik penolong kanan penguasa SPRM Selangor Mohd Nadzri Ibrahim semasa beliau ingin meninggalkan pejabat kira-kira pukul 6 pagi (16 Julai).

Kepada soalan Hock Chuan sama ada beliau terlibat dalam siasatan dakwaan penyalahgunaan peruntukan kerajaan negeri Selangor oleh majikan Teoh, Yong, Raymond berkata beliau hanya terlibat pada peringkat permulaan kerana perlu mengendalikan dua kes lain yang dibicarakan di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya dan Klang.

Ketika disoal Koroner Azmil Muntapha Abas yang mengendalikan inkues, sama ada beliau ada ternampak sesiapa melalui pejabatnya sepanjang berada di pejabat SPRM Selangor, Raymond berkata beliau ada melihat Mohd Nadzri, pemangku Penguasa Kanan SPRM Selangor Mohd Anuar Ismail dan Timbalan Pengarah SPRM Selangor Hishamuddin Hashim lalu di depan pejabatnya kira-kira pukul 5.45 pagi (16 Julai) tetapi tidak mengingati mereka menghala ke arah mana. Prosiding inkues bersambung 29 Sept.

--BERNAMA
=======================================================================
No injuries on Teoh's body when his statement was recorded

SHAH ALAM (Sept 17, 2009) : No injuries were visible on the body of political secretary Teoh Beng Hock when his statement was recorded, the inquest into his death was told today.

Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) officer Mohd Nadzri Ibrahim, the inquest's 21st witness, said he did not ask Teoh if he had been beaten or was hurt as he did not see any injuries on Teoh's body when he took the statement from 1.30am to 3.30am on July 16.

He said that while Teoh seemed "restless", his demeanor grew calmer as Teoh got tired during the two-hour long recording of his statement.

"Near the end of the recording, Teoh was cooperative. He did not look restless, he looked tired," Nadzri said during questioning by Tan Hock Chuan, the lawyer appointed by the government to assist in the inquest.

He said there was a break when Teoh used the toilet at 2.30am.

Asked whether anyone else had gone into the room when Teoh's statement was being recorded, he said MACC investigating officer Mohd Anuar Ismail was there between 2am and 2.30am to check on the recording.

"He came in at about 2 to 2.30. He was in my room for a few minutes, to ask about the condition of the witness and myself. I told Anuar everything was 'OK'."

Asked what he did next, Nadzri said he went to Anuar for instructions, who told him to release Teoh to go home to retrieve certain documents which were relevant to the investigation.

"I informed Teoh he could go home but to come back later with other documents," he said, adding that Teoh had asked to rest for a while in the MACC offices on the 14th floor of Plaza Masalam here.

Earlier, MACC officer Bulkini Paharuddin told the Teoh Beng Hock inquest he heard someone shout "It's you" in Mandarin in the men's toilet of the Selangor MACC offices.


Mohd Nadzri Ibrahim
Bukini said he had accompanied a witness, municipal councillor Tan Boon Wah, to the restroom when he heard the shout.

He said he had earlier seen a man in white long pants and black jacket, who he identified as Teoh Beng Hock, go to the toilet.

"I am not fluent in it (Mandarin) but I understood it meant 'It's you'," Bulkini said during questioning by lawyer Tan Hock Chuan, appointed by the government to assist in the inquest.

Asked if he had heard anything else, he said he had not as he had gone back to finish his meal in the pantry.

Bulkini said Boon Wah had interrupted his meal to ask for directions to the toilet.

Asked how he could understand Mandarin, Bulkini, who repeated what he heard in Manadrin to the court, said he received his primary education in a Chinese school.

Bulkini, the inquest's 22nd witness, also said he did not recognise Teoh initially but only knew who he was after seeing photographs of him on TV.

Questioned by Gobind Singh Deo, the lawyer for the Teoh family, Bulkini said he not know how many people were in the toilet at the time and did not see "who was speaking to whom" as he did not go in.

Malik Imtiaz Sarwar, counsel for the Selangor state government, applied for copies of the X-rays taken of Teoh by pathologist Dr Khairul Ibrahim and the logs for the biometric cards used at the main entrance of the MACC offices.

"This will put to rest certain doubts that have arisen whether people were there or not, from midnight to 8am on July 16," he said.

The inquest resumes on Sept 29.
sun2surf

Read More “BERAPA ORANGKAH STAF SPRM YANG BERADA DI PEJABAT SEMASA TEOH DISOALSIASAT DAN MENEMUI MAUT?”  »»

TEKS KHUTBAH EIDUL FITRI 1430 PRESIDEN PAS


خُطْبَةُ عِيدُ الْفِطْرِ الْمُبَارَكُ 1430

خُطْبَةُ فرتام


اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ

اللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا و الحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلا . الحَمْدُ ِللهِ الَّذِى وَفَّقَنَا لِعِبَادَتِهِ . وَجَعَلَ هذَا اليَوْمَ فَرْحًا لِعِبَادِهِ الُمتَّقِيْنَ الَّذِيْنَ فَازُوْا بِصِيَامِ رَمَضَانَ وَقِيَامِهِ .وَأَشْهَدُ أَنْ لاإِلهَ إِلا اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ اللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ
وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ .
أَمَّا بَعْدُ

…. فَيَا أَيُّهَا المُسْلِمُوْنَ اتَّقُوْا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاتمَوُتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ

فرمان الله دالم آية 112 سورة النحل

"Dan (berhubung dengan hal kaum yang kufur ingkar) Allah memberikan satu contoh: Sebuah negeri yang aman damai dan tenteram, yang didatangi rezekinya yang mewah dari tiap-tiap tempat, kemudian penduduknya kufur akan nikmat-nikmat Allah itu, maka Allah merasakannya kelaparan dan ketakutan yang meliputi keseluruhannya disebabkan apa yang mereka telah lakukan."

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati sekelian

Sesungguhnya umat Islam dituntut untuk sentiasa mentaati segala perintah Allah Taala, dan menjauhi segala larangannya sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w di dalam hadith yang diriwayatkan oleh Imam Tirmidhi ;
اتَّقُوا اللَّهَ رَبَّكُمْ ، وَصَلُّوا خَمْسَكُمْ ، وَصُومُوا شَهْرَكُمْ ، وَأَدُّوا زَكَاةَ أَمْوَالِكُمْ ، وَأَطِيعُوا ذَا أَمْرِكُمْ تَدْخُلُوا جَنَّةَ رَبِّكُمْ

Bermaksud: Hendaklah kamu takut kepada Allah Tuhanmu, dan hendaklah kamu menunaikan sembahyang lima waktu yang difardukan ke atas kamu, melaksanakan puasa pada bulan Ramadhan yang diwajibkan ke atas kamu, mengeluarkan zakat hartamu, mentaati pimpinan kamu nescaya kamu akan dimasukkan ke Syurga Tuhanmu.

Kamu juga diingatkan agar sentiasa berada dalam jamaah, menjauhi perpecahan, menjaga waktu sembahyang tepat pada waktunya sebagaimana yang diperintahkan kepada kamu, seterusnya mengimarahkan rumah-rumah Allah Taala pada setiap waktu sebagaimana kamu mengimarahkannya pada bulan Ramadhan.

الله أكبر ، الله أكبر ، لا إله إلا الله ، الله أكبر ، الله أكبر ولله الحمد

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati sekelian

Hari raya yang kita sambut pada setiap tahun dalam keadaan penuh kegembiraan bagi merayakan kemenangan kita dalam melawan hawa nafsu dan segala bentuk godaan syaitan selama sebulan di bulan Ramadhan, sebenarnya mempunyai makna dan maksud yang perlu difahami oleh setiap umat Islam, antaranya ialah;

Pertama: Hari mengunggkapkan kebesaran Allah Taala..

Di mana kita diperintahkan agar berhimpun di masjid, di surau untuk melaungkan takbir memuji Allah s.w.t. Hari ini adalah Hari kebesaran Islam, Hari ini adalah hari keagungan Islam, memberi gambaran yang jelas kepada konsep kepatuhan manusia dan pengabdian manusia kepada Alllah Taala. Mereka yang benar-benar meneliti lafaz

Pastinya memahami rahsia disebalik lafaz tersebut, di mana ianya menjelaskan bahawa Allah Yang Maha Besar dari segala yang menyangahi manhajNya, Allah Yang Maha Besar dari segala yang mengingkari syariahNya. Allah Yang Maha Besar dari segala manusia yang menentang segala perintah dan kekuasaaNya.

Allah Yang Maha Besar dari sesiapa yang memperkecil-kecilkan syariah dan perundanganNya.

Di mana tidak bererti sekiranya hanya mengakui diri Islam tanpa akidah yang suci bersih, tunduk patuh kepada segala perintahNya.

Sebagaimana juga tidak bererti segala bentuk amal ibadah tanpa pentauhidan yang sebenar kepada Allah Taala. Kerana kesyirikan tidak mampu berada bersama-sama dengan ketauhidan, amal-ibadat yang disertakan dengan kesyirikan hanya akan menjadi debu-debu yang berterbangan sebagaimana firman Allah Taala:

Bermaksud: "Dan Kami tujukan perbicaraan kepada apa yang mereka telah kerjakan dari jenis amal( yang mereka pandang baik) lalu kami jadikan dia terbuang sebagai debu yang berterbangan " (Al-Furqan 23)

الله أكبر ، الله أكبر ، لا إله إلا الله ، الله أكبر ، الله أكبر ولله الحمد

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati sekelian

Kedua: Hari kemenangan Islam

Hari raya juga bermaksud hari kemenagan bagi umat Islam dalam kita melawan hawa nafsu dan segala bentuk godaan syaitan samada ianya berbentuk material mahupun pemikiran.

Umat manusia sekarang ini dihadapkan dengan satu ribu bala dan pancaroba bagi menguji iman umat akhir zaman. Ada dikalangan mereka yang lemas dan hanyut dalam dakapan hawa nafsu dunia, ada dikalangan mereka yang gugur dengan tawaran harta-benda dan kemewahan, ada di kalangan mereka yang tenggelam dengan pangkat dan kedudukan, bahkan yang lebih parah ada dikalangan mereka yang tertipu dengan diri sendiri tenggelam dengan ego kecerdikan dan keintelektualan. Sehingga mereka membesar-besarkan pemikir-pemikir barat daripada ulama-ulama Islam, mentafsirkan nas-nas al-Quran dan perintah Allah dengan akal semata-mata.

Sebenarnya mereka lupa bahawa mereka diperalatkan oleh barat, menjadi juru cakap kepada barat bagi menimbulkan keraguan dan perpecahan di kalangan umat Islam.

Isu tentang Kartika Dewi Sukarno Putri adalah antara contohnya.Ianya telah mendapat liputan meluas media asing yang menggambarkan hukuman 6 rotan yang dikenakan ke atas beliau adalah sesuatu yang kejam dan keras. Sedangkan hukuman Islam memperuntukan hukuman meminum arak sebanyak 40 atau 80 rotan.

Mereka cuba memberi gambaran kepada kita bahawa sekiranya 6 rotan adalah hukuman yang keras dan kejam maka apabila dilaksanakan hukuman Islam maka ianya jauh lebih kejam dan keras.

Hukum Islam adalah hukuman alternative di dunia yang ditawarkan oleh Allah Taala kepada umatNya yang melakukan kesalahan dan kesilapan di atas muka bumi ini bagi mengelakkan mereka mendapat hukuman yang jauh lebih pedih dan lebih lama yang disediakan oleh Allah diakhirat.

Api neraka yang digambarkan oleh Allah Taala dipanaskan selama 1000 tahun lalu warnanya menjadi merah, kemudian dipanaskan 1000 tahun lagi lalu bertukar menjadi putih dan kemudiannya dipanaskan 1000 tahun lagi akhirnya bertukar menjadi hitam legam dan dengan api inilah kita akan dibakar dan diseksa diakhirat nanti.

Apakah kita mampu untuk menahan kepanansan api neraka Allah tersebut, atau kita memilih untuk dijatuhkan hukuman hudud di dunia ini. Dan Allah telah menyatakan bahawa Dia merasa malu untuk menjatuhkan hukuman kali kedua terhadap hambanya yang telah bertaubat dan menerima hukuman alternative yang ditawarkanNya di dunia sebagaimana hadith Nabi s.a.w

Hadith

Sedangkan mereka yang menjalani hukuman buatan manusia di dunia pasti sekali lagi tidak akan terlepas dari menerima hukuman Allah di akhirat yang mana hitungan satu hari di akhirat menyamai seribu tahun di dunia.

Jesteru itu janganlah kita memperlekehkan dan mempermainkan hukuman Allah Taala bahkan menjadi kewajipan bagi setiap kita yang mengaku beriman kepada Allah dan kepada al-Quran yang diturunkan kepada NabiNya Muhammad s.a.w untuk memastikan hukum Allah terlaksana di atas muka bumi ini kerana al-Quran yang diturunkan kepada manusia sebagaimana yang dinyatakan oleh Imam Qaradhawi:

القرآن نزّل ليحكم بين الأحياء لا ليقرأ على الأموات

Bererti: al-Quran diturunkan sebagai perundangan kepada manusia yang masih hidup dan bukannya untuk dibaca kepada manusia yang telah meninggal dunia.

الله أكبر ، الله أكبر ، لا إله إلا الله ، الله أكبر ، الله أكبر ولله الحمد

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati sekelian

Ketiga: Hari Raya juga adalah hari Persaudaraan.

Dimana kita digalakan untuk mempertingkatkan ukhuwah Islamiyyah sesama kita, ziarah menziarahi, tidak membezakan antara miskin dan golongan berada kerana aspek material tidaklah diperkirakan di sisi Allah, sebaliknya yang menjadi pengukur ialah tahap ketakwaan sebagaimana yang dinayatakan dalam firman Allah Taala:

Bermaksud:" Wahai umat manusia sesungguhnya kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku kaum supaya kamu berkenal-kenalan(dan beramah mesra antara satu sama lain)Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah ia-lah orang yang lebih taqwanya diantara kamu Sesunguhnya Allah Maha Mengetahui dan Maha Mendalam Pengetahuannya." (Al-Hujuraat 13)

Justeru itu, Ukhwah Islammiyyah dapat ditingkatkan, kerana Islam tidak mampu dibawa dan dilaksanakan secara persendirian bahkan ianya memerlukan kepada ikatan kerjasama yang padu dan kukuh di kalangan umatnya, saling bantu-membantu, tolong-menolong berpesan-pesan dengan kebenaran dan juga berpesan-pesan dengan kesabaran.
الله أكبر ، الله أكبر ، لا إله إلا الله ، الله أكبر ، الله أكبر ولله الحمد

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati sekelian
Keempat: Hari Raya juga adalah Hari Kegembiraan.

Umat Islam dituntut untuk mengenakan pakaian baru dan haruman bagi menzahirkan kegembiraan selepas sebulan kita berpuasa tidak dibenarkan makan dan munum di siang hari dan makruh menggunakan bau-bauwan maka dipagi raya kita disunatkan untuk menjamah sedikit makanan sebelum menunaikan sembahyang hari raya. Islam menggalakkan umatnya berkongsi kegembiraan, saling memberikan pertolongan, mendoakan kebaikan, mengasihani dan memberikan ucapan yang sebaik-baiknya.

Rasul pernah mengucapkan pada Sayyidina Abu Bakar, sabdanya

وقال صلى الله عليه وسلم : يا أبا بكر إن لكل قوم عيداً وهذا عيدنا.

Sesungguhnya Islam adalah agama fitrah, di mana Allah mengkhususkan bagi hambanya waktu-waktu untuk menzahirkan kegembiraan mereka kerana itu Islam mengharamkan hambanya menyambut bersama atau membesarkan agama-agama lain, kerana itu tiada di dalam Islam Hari Ibu, Hari Bapa, hari kekasih dan sebagainya kerana sudah menjadi kewajipan bagi kita umat Islam sepanjang hari, sepanjang bulan dan sepanjang tahun memuliakan ibu-bapa dan mengembirakan mereka. Maka menjadi hak bagi setiap muslim mukmin menyatakan kegembiraan mereka pada hari ini selama mana ianya tidak bertentangan dengan syariat Allah.

Di samping kita bergembira di hari kemenangan ini, perlulah kita ingat akan saudara-saudara kita yang tidak semampu dengan kita. Mereka yang telah kehilangan keluarga, mereka yang kehilangan ayah, mereka yang kehilangan ibu, mereka yang kehilangan adik beradik, mereka meraikan hari yang sepatutnya menjadi hari kegembiraan bertukar menjadi hari yang penuh dengan kepiluan. Kerana di hari ini mereka tidak dapat bersama orang yang tersayang,

Namun di sana masih lagi terdapat saudara-saudara kita yang tidak dapat meraikan hari kegembiraan ini seperti kita. Seperti saudara-saudara kita yang berada di bumi Palestin, setiap hari mereka ditindas oleh tentera Israel. Saudara-saudara kita yang digelar pejuang agama Allah yang sanggup menjadikan diri sebagai penahan dan pelindung bagi agama Allah dan kita meyakini bahawa mereka adalah golongan yang dijanjikan oleh Allah akan syurgaNya.

Setiap hari bumi Palestin dihujani peluru-peluru sesat yang tidak mengenali akan sasarannya. Seluruh jasad manusia sama ada lelaki, perempuan, orang-orang tua dan kanak-kanak ditenggelami dengan peluru-peluru yang dilepaskan oleh pihak celaka dan tidak berperikemanusiaan, akhirnya gelaran syahid yang diimpikan selama ini menjadi satu kenyataan di sisi mereka. Kita mendoakan agar islam di bumi Palestin akan terus berkekalan dan kita juga sebagai umat Islam turut melaknat Israel yang berterusan menzalimi saudara-saudara kita di Palestin.

Oleh itu, di samping kegembiraan kita ini janganlah kita leka dan abaikan saudara-saudara kita yang berhajat kepada pertolongan kita. Mereka juga inginkan kehidupan yang sempurna seperti kita lalui sekarang, bantulah mereka dengan sedaya upaya kita sama ada pertolongan kita itu berbentuk harta benda, kewangan dan yang paling penting jikalau kita tidak mampu membantu mereka secara zahiriyah maka bantulah dengan mendoakan mereka agar mereka diberikan kesabaran dan kekuatan untuk menentang musuh Allah laknatul Allah alaihim dan seterusnya menghancurkan tentera Israel dan mengembalikan semula bumi Palaestin sebagai masra Nabi s.a.w dan kiblat pertama umat Islam.

"Sesungguhnya orang-orang yang sebenar-benarnya beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada Allah dan RasulNya, kemudian mereka (terus percaya dengan) tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah; mereka itulah orang-orang yang benar (pengakuan imannya). " (Al-Hujuraat 15)

اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ

نسألُ اللهَ تعالَى أنْ يتقبَّلَ منَّا الصِّيامَ والقيامَ وأنْ نكونَ مِمَّنَ أعتقَ اللهُ عزَّ وجلَّ رقابَهُمْ مِنَ النَّارِ، وأنْ يَجعلَ هذَا العيدَ عيدَ خيرِ وبركةٍ وأمنٍ وأمانٍ علينَا وعلَى المسلمينَ أجمعينَ .
بَارَكَ الله لِي وَلَكُم بِالْقُرْءآنِ العَظِيْم وَنَفَعَنِي وَإِيّاَكمْ بِالآياَتِ وَالذّكْرِ الحَكِيْم وَتَقَبَّلَ مِنّي وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْم. أُوصِيْكُمْ عِبَادَ الله وَإِيَّايَ بِتَقْوَى الله فَقَدْ فَازَ المُتَّقُوْن وَاَسْتَغْف لله العَظِيْم لِي وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ المُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَات وَالْمُؤْمِنِيْن وَالمُؤْمِنَاتِ فَاسْتَغْفِرُوْه فَيَا فَوْزَ الْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَيَا نَجَاةَ التَّائِبِيْنَ
أقولُ قولِي هذَا وأستغفرُ اللهَ لِي ولكُمْ فاستغفرُوهُ.

خُطْبَةُ عِيدُ الْفِطْرِ الْمُبَارَكُ 1430خُطْبَةُ :كدوا

اللهُ أَكْبَرُ ( 3 كالي ) اللهُ أَكْبَرُ ( 3 كالي )
اللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا و الحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلا. الحَمْدُ ِللهِ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ وَأَعَزَّ جُنْدَهُ وَهَزَمَ الأحْزَابَ وَحْدَهُ . أَشْهَدُ أَنْ لاإِلهَ إِلا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيْكَ لَهُ , وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ , اللّهُمَّ صَلِّ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ .
أَمَّا بَعْدُ…….فَيَا أَيُّهَا المُسْلِمُوْنَ اتَّقُوْا اللهَ وَأَطِيْعُوْهُ وَاعْلَمُوْا أَنَّ اللهَ يُحِبُّ المُتَّقِيْنَ….

Firman Allah dalam ayat 166 dan167 surah al-Baqarah :

إذ تبرأ الذين اتبعوا من الذين اتبعوا ورأو العذاب وتقطعت بهم الأسباب وقال الذين اتبعوا لو أن لنا كرة فنتبرأ منهم كما تبرءوا منا كذلك يريهم الله أعمــلهم حسرت عليهم وماهم بخـــرجين من النار

Maksudnya :" Ketika orang-orang yang diikuti (pemimpin) itu berlepas diri daripada mereka yang mengikutinya dan mereka melihat siksa dan (ketika) segala hubungan antara mereka terputus sama sekali. Dan berkatalah para pengikut : ” Sekiranya kami dapat kembali (ke dunia) sudah pasti kami akan berlepas diri daripada mereka (pemimpin) sebagaimana mereka (pemimpin) berlepas diri daripada kami”. Demikianlah Allah memperlihatkan kepada mereka amal perbuatan mereka yang menjadi kesesalan bagi mereka dan mereka tidak sekali-kali akan dikeluarkan daripada api neraka.

Muslimin/mat yang dirahmati Allah

Laungan kalimah وأعز جنده وهزم الأحزاب وحده ) ) yang bermaksud :

Dan Dialah (Allah) yang telah memenangkan tenteraNya serta mengalahkan tentera Ahzab di mana kalimah ini menyemarakkan semangat jihad dan keyakinan bahawa Islam pasti menang walau pun diserang dan dimusuhi.

Islam terus diperangi oleh kuffar samada melalui serangan fizikal atau pemikiran. Kini Kementerian Pertahanan Amerika telah menubuhkan pusat pemikiran khas (Rain Cooporation) bagi mengkaji hala tuju Islam dan bagaimana kehendak penduduk Islam sendiri.

Akhirnya Amerika mengakui bahawa 2 halangan besar dalam menghancurkan Islam ialah Kota Mekah dan al-Quran. Oleh itu Amerika cuba mencari Islam yang tidak menentang mereka antaranya pengiktirafan Islam Hadhari oleh ketua pengganas Dunia mantan Presiden Bush.

Kegagalan Islam Hadhari sebagaimana yang telah diperingatkan oleh seorang ulama’ Mesir pada tahun 1982 lagi di mana beliau menyatakan bahawa Islam Hadhari merupakan suatu usaha dalam mencari kemajuan kebendaan semata-mata tanpa menghiraukan aqidah, syariah dan akhlak rakyat.

Akhirnya benda yang disangka ubat rupanya racun berbisa, ia umpama jerat yang sedang menunggu mangsa yang berjaya ditipunya

"Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah dengan iltizam dan istiqamah , nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. Dan (sebaliknya) orang-orang yang kafir, maka kecelakaanlah bagi mereka, dan (Allah) mensia-siakan amal-amal mereka." Surah Muhammad Ayat : 7 – 8

اللهُ أَكْبَرُ! اللهُ أَكْبَرُ! اللهُ أَكْبَرُ وَلِلهِ الحَمْدُ

Selamat hari raya eidil fitri diucapkan kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat.

Banyakkan bersedekah agar mereka yang memerlukan bantuan turut bergembira dan ziarahilah sanak saudara pada hari yang mulia ini bagi merapatkan lagi tali persaudaraan.Rebutlah peluang untuk menambahkan saham akhirat dengan berpuasa enam hari dibulan Syawal bagi menyahut sabda nabi s.a.w :

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثٌمَّ أَتْبَعَهٌ سِتًّا مِنْ شَوَّال كَانَ كَصِيَامِ الَّدهْرِ ( رواه مسلم )

Maksudnya : Sesiapa yang telah berpuasa fardhu Ramadhan kemudian diikuti pula dengan berpuasa enam hari di bulan Syawal maka adalah pahalanya seperti dia berpuasa sepanjang tahun.

اللّهُمَّ صَلِّ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ اللّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالمُسْلِمَاتِ وَالمُؤْمِنِيْنَ وَالمُؤْمِنَاتِ الأحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأمْوَاتِ إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ وَقَاضِيَ الحَاجَاتِ
وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوْبِهِمْ وَأَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِهِمْ وَانْصُرْهُمْ عَلَى عَدُوِّكَ وَعَدُوِّهِمْ , اللّهُمَّ لا تُسَلِّطْ عَلَيْنَا مَنْ لايَخَافُكَ وَلا يَرْحَمُنَا, اللّهُمَّ انْصُرْ إِخْوَانَنَا المُسْلِمِيْنَ فِى عِرَاق وَفِى فَلَسْطِين وَفِى كَشْمِيْر وَفِى الهِنْد وفى أفغانستانِ وَفِى شِيْشَان وَفِى جَنُوْبِ بِلِيِبين وَفِى إينْدُوْنِيْسِيَا وَفِى تَايْلَنْدِ وَفِى بَلَدِنَا ماليزيا
اللّهُمَّ انْصُرِ المُجَاهِدِيْنَ الَّذِيْنَ يُجَاهِدُوْنَ فِي سَبِيْلِكَ فِي كُلِّ زَمَانٍ وَمَكَانٍ.
اللهم اصلح ائمتنا وولاة امورنا . اللهم اجعل ولا يتنا فيمن خافك واتقاك يا رب العالمين. اللهم انصر الاسلام والمسلمين واذل الشرك والمشركين والكفر والكافرين والنفاق والمنافقين والظلم والظالمين وانصرنا على هؤلاء الذين يوعدوننا ويصدوننا عن سبيل الله .
اللهم دمر الكفرة والمنافقين واهلك اعداءك اعداء الدين . اللهم انا نجعلك في نحورهم , ونعوذ بك من شرورهم , اللهم رد كيدهم على نحورهم ,اللهم بدد شملهم وفرق جمعهم وشتت كلمتهم وزلزل اقدا مهم وسلط عليهم كلبا من كلابك , يا قهار يا حبار يا منتقيم , يا الله , يا الله , يا الله اللهم يا منزل الكتاب ويا مجري السحاب ويا هازم الاخزاب اهزمهم وانصرنا عليهم .
اللّهُمَّ يَا مُنْزِلَ الكِتَابِ وَ يَا مُجْرِيَ السَّحَابِ وَ يَاهَازِمَ الأحْزَابِ اِهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِاليَهُوْدِ وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِالنَّصَارَى وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِالهُنَوْدِ وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِالأمِيرِكَان وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِالِبرِيطَان وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِأَحْزَابِ المُشْرِكِيْنَ الطَّاغِيْنَ الظَّالِمِيْنَ وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ دَمِّرْهُمْ تَدْمِيْرًا وَ تَبِّرْهُمْ تَتْبِيْرًا وَاجْعَلْهُمْ هَبَاءً مَنْثُوْرًا اللّهُمَّ انْصُرْ مَنْ نَصَرَ دِيْنَكَ وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَ دِيْنَكَ , اللّهُمَّ أَعِزَّ الإسْلامَ وَالمُسْلِمِيْنَ وَأَذِّلَّ الشِّرْكَ وَالمُشْرِكِيْنَ وَدَمِّرْ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ وَانْصُرْ عِبَادَكَ المُؤْمِنِيْنَ .
اللّهُمَّ تَقَبَّلْ مِنَّا صَلاتَنَا وَصِيَامَنَا وَقِيَامَنَا وَزَكَاتَنَا وَجَمِيْعَ حَسَنَاتِنَا وَاجْعَلْهَا خَالِصَةً لِوَجْهِكَ الكَرِيْم.
رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ. سبُحْاَنَكَ اللّهُمَّ وَتَحِيَّتُهُمْ فِيْهَا سَلامٌ وَآخِرُ دَعْوَاهُمْ أَنِ الحَمْدُ ِللهِ رَبِّ العَالَمِيْنَ
ان الله ياء مر بالعدل والاء حسان وايتاء ذى القرب وينهى عن الفحشاء والمنكر والبغى , يعيظكم لعلكم تذكرون فاذكرواالله العظيم يذكركم واشكروه على نعمه يزدكم واسئلوهمن فضله يعطكم ولذكر الله اكبر .

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكاَتُهُ

MUAT TURUN pdf Khutbah Tn Guru Hj Abd Hadi Awang

Read More “TEKS KHUTBAH EIDUL FITRI 1430 PRESIDEN PAS”  »»

RASUL MELAYU AKHIRNYA DICEKUP (DWIBAHASA)

Rasul Melayu, bekas pekerja Zoo Negara, dari Bukit Kemensah Ulu Klang Selangor berjaya dicekup dari maklumat orang ramai ketika sedang berehat selepas sarapan pagi di bulan puasa.

Para pengikutnya yang kononnya terdiri dari para pegawai Kerajaan yang bijak bestari, seharusnya berusaha mendapatkan ikat jamin serta khidmat guaman Peguam Syarie untuk "Rasul" mereka, bagi membuktikan kebenaran ajaran Pengajaran Kahar Ahmad.

Untuk pejuang hak asasi manusia, kes ini bukan suatu kes pencabulan kebebasan hak asasi individu untuk mengamalkan kepercayaan peribadinya kerana beliau telah menyalahgunakan hak asasi beliau untuk menceroboh hak individu serta institusi masyarakat sekaligus memporakperandakan serta menghancur institusi agama Islam.

Sebagai seorang penganut Islam beliau dikehendaki akur serta taat kepada semua ajaran Islam tanpa menokoktambah atau membuat sebarang perubahan kepada ajaran serta sistem Islam yang sedia wujud sekian lama. Beliau juga tidak berhak menyebarkan ajaran sesat beliau kepada masyarakat.
Rasul Melayu Bakal Beraya Dalam Penjara

SHAH ALAM, 16 Sept (Bernama) -- Selepas tiga tahun mengelak daripada dibicarakan, ketua ajaran sesat 'Rasul Melayu', Abdul Kahar Ahmad, bakal menyambut Aidilfitri dalam penjara apabila Mahkamah Tinggi Syariah di sini , Rabu memerintahkan supaya dia ditahan sehingga tarikh


perbicaraan akan datang.

Hakim Syarie Abu Zaky Mohammad mengeluarkan arahan itu selepas membenarkan permohonan Ketua Pendakwa Syarie Selangor Abdul Shukor Abdul Hamid agar Abdul Kahar, 59, ditahan kerana beberapa kali gagal hadir pada perbicaraan kesnya walaupun waran tangkap telah dikeluarkan.

Mahkamah turut menetapkan 24 Sept ini untuk sebutan bagi menyambung waran tahanan terhadapnya.

Abdul Kahar ditahan pasukan penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 9.45 pagi tadi di Sungai Long, Kajang.

Terdahulu, Abdul Shukor berkata kehadiran Abdul Kahar di mahkamah bukan atas kerelaan atau kesedarannya tetapi kerana telah ditangkap oleh penguatkuasa Jais, dan oleh itu, mahkamah perlu mengeluarkan waran tahanan terhadapnya sehingga tarikh perbicaraan akan datang pada 7 Okt ini.

"Tertuduh banyak kali mengelak untuk hadir ke mahkamah. Walaupun tindakan menahan tertuduh boleh memudaratkan kesihatannya tetapi mahkamah perlu pandang satu lagi kemudaratan lebih besar (iaitu) kepada agama Islam jika tertuduh dijamin," katanya.

Abdul Kahar mendakwa kegagalannya hadir pada perbicaraan sebelum ini disebabkan dia menerima beberapa ugutan bunuh sehingga terpaksa melarikan diri.

Tertuduh berkata sehingga kini dia juga masih gagal mendapatkan khidmat peguam dan memohon mahkamah memberi peluang kepadanya untuk mencari peguam bagi mewakilinya.

"Saya merayu agar mahkamah membenarkan saya dijamin bagi membolehkan saya menyambut hari raya bersama keluarga. Saya bukan nak mengelak tetapi takut dengan ugutan bunuh dan sekiranya saya ditahan saya tidak akan dapat menjalankan tanggungjawab saya kepada keluarga.

"Saya berjanji jika saya dijamin saya tidak akan melakukan apa-apa tindakan termasuk sebar risalah dan juga akan menghadiri perbicaraan," katanya.

Peguam pemerhati bagi Persatuan Peguam Muslim Malaysia Zainul Rijal Abu Bakar ketika merujuk dakwaan ugutan bunuh yang diterima tertuduh berkata, sekiranya tertuduh ditahan dalam penjara, keselamatannya akan terjamin kerana akan dikawal sepanjang masa berbanding jika dia berada di luar tahanan.

Abdul Kahar dituduh telah menyatakan, mendakwa dan mengisytiharkan diri sebagai "rasul orang Melayu di zaman ini" sedangkan pernyataan dan dakwaan tersebut adalah bertentangan dengan ajaran Islam.

Dia juga didakwa menjelaskan doktrin palsu yang bertentangan dengan hukum syarak berhubung agama Islam, antaranya menyatakan sembahyang hanya cukup sekadar mencegah daripada membuat perkara keji dan mungkar, dan ibadah haji pula sia-sia dan merugikan.

Bagi tuduhan ketiga, Abdul Kahar didakwa mengingkari dan melanggar arahan Mufti iaitu masih menjelaskan amalan dan mengajar Ajaran Kahar Ahmad sedangkan ia telah difatwakan sebagai menyeleweng daripada Islam.

Pertuduhan keempat menyebut bahawa tertuduh didakwa telah mempersendakan amalan Islam dengan menyatakan: "Ibadah haji ialah perkara yang diada-adakan oleh kerajaan Arab Saudi dengan tujuan mengaut keuntungan" dan "Buat apa sembahyang tunggang-tonggek, membebel sendirian dan ia umpama orang mabuk dan berjudi".

Abdul Kahar juga dituduh menyebarkan pendapat dan ajaran, antaranya rasul tidak benar, yang bertentangan dengan hukum syarak dan fatwa yang masih berkuat kuasa di Selangor.

Tertuduh, yang tidak bekerja, didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman bernombor 44, Jalan Bunga Ros, Kampung Kemensah, Hulu Klang, antara 19 Mei dan 23 Jun 2005.

-- BERNAMA
=====================================================================
Fugitive ‘Malay prophet’ held, to spend Raya in prison

SHAH ALAM: A fugitive deviationist sect leader who proclaimed himself as Rasul Melayu (Malay prophet) will spend Hari Raya Aidilfitri behind bars.

The Syariah High Court here has ordered Abdul Kahar Ahmad, 59, to be held at the Sungai Buloh prison pending the hearing of his case on Oct 7.

Denied bail: Jais officers accompanying Abdul Kahar (right) out of the Syariah High Court in Shah Alam yesterday.

Judge Abu Zaky Mohammad denied bail after syariah chief prosecutor Abdul Shukor Abd Hamid told him that Abdul Kahar had been evading the law since 2006.

Abdul Kahar was arrested by a team of Selangor Religious Department enforcement officers in Sungai Long, Kajang at 9.45am yesterday.

Over the past three years, he had allegedly preached the deviationist Pengajaran Kahar Ahmad while playing hide-and-seek with the law.

Syariah judge Abu Zaky Mohammad gave the order after allowing Selangor syariah chief prosecutor Abdul Shukor Abd Hamid’s application against Abdul Kahar who faces five charges under the Selangor Syariah Criminal Enactment.

The judge also fixed Sept 24 for mention to extend Abdul Kahar’s detention until the hearing.

Earlier, Abdul Kahar told the court that he had gone into hiding as he had received death threats.

He urged the court to grant him bail to enable him to celebrate Aidilfitri with his family.

Abdul Kahar faced charges of proclaiming himself as a prophet for the Malays, conducting deviationist teachings, violating the Selangor Mufi’s order, blasphemy and spreading false belief.

He was accused of committing the offences at No: 44, Jalan Bunga Ros, Kampung Kemensah in Hulu Klang between May 19 and June 23, 2005.


— Bernama/theStaronline

Read More “RASUL MELAYU AKHIRNYA DICEKUP (DWIBAHASA)”  »»

SATU LAGI PROJEK BARISAN NASIONAL

Berlumba-lumbalah membazirkan khazanah negara. Bersegeralah mencari peluang buat duit poket dengan cara projek mega yang sukar diaudit.

Pernahkah kajian dilakukan tentang untung-rugi, buruk baik, manfaat-mudharat penglibatan PETRONAS dalam sukan permotoran F1 ?

Mudah sekali untuk Unit Perancang Ekonomi untuk meluluskan projek sebegini mega.

Pasukan 1Malaysia F1 Team Sertai Perlumbaan F1 Tahun Depan, Kata PM


PUTRAJAYA, 15 Sept (Bernama) -- Pasukan 1Malaysia F1 Team, usaha sama kerajaan dan swasta negara ini, akan menyertai perlumbaan F1 mulai tahun depan, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pada Selasa.

Perdana Menteri berkata projek itu melibatkan gabungan kepakaran Proton dan Lotus dengan disokong oleh Litar Antarabangsa Sepang (SIC), Persatuan Sukan Pemotoran Malaysia (MAM), Naza Motor dan Air Asia.

Najib yang juga Menteri Kewangan I memberitahu pemberita ketika membuat pengumuman itu di Kementerian Kewangan berkata tokoh korporat terkemuka seperti Datuk Seri Tony Fernandes, Datuk Kamarudin Meranun dan S.M Nasarudin S.M Nasimuddin turut terlibat dalam inisiatif tersebut.

"Ini pasukan Malaysia. Kereta direka bentuk di SIC, dikeluarkan di SIC, di uji di SIC dan kereta buatan Malaysia. Kumpulan pitstop pun rakyat Malaysia," katanya.

Beliau berkata pasukan 1Malaysia itu akan mengenal pasti pemandu Malaysia yang sesuai sambil menambah kata projek tersebut dapat meningkatkan imej negara di persada antarabangsa.

Najib berkata Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA) telah menerima permohononan Malaysia untuk menyertai kejohanan F1 dunia tahun depan.

Ditanya berhubung jumlah bajet tersebut dan pelaburan kerajaan, Najib berkata "pelaburan kerajaan Malaysia adalah melalui Proton".

Najib menyifatkan projek itu tidak membazir kerana ia akan memberi elemen pemasaran yang besar pada negara apabila menyertai kejohanan F1 itu.

"Kalau kita nak eksport Proton, kita kena tentukan jenamanya mantap, ada elemen pemasaran yang mantap. Ia bukan kegiatan sukan semata-mata kerana ada unsur pemasaran untuk Proton dan Malaysia serta jenama Air Asia dan Naza juga dapat dipopularkan," katanya.

Menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh syarikat perhubungan awam bagi pasukan 1Malaysia F1 Team, pasukan negara itu akan berpangkalan di SIC.

Universiti Teknologi Malaysia dan Universiti Petronas dan begitu juga Composite Technology Research Malaysia Sdn Bhd (CTRM), pakar pengeluaran komponen komposit tempatan, juga telah menyertai projek ini.

Kenyataan itu berkata pasukan F1 team negara akan mengintegrasikan krew pit dan teknikal Malaysia berjumlah 200 orang untuk diuruskan oleh pengarah teknikal Formula One yang disegani, Mike Gascoyne.

Beliau telah merekrut kumpulan yang mengandungi pakar antarabangsa dengan rekod yang telah terbukti dalam pelbagai disiplin pengeluaran, reka bentuk dan kejuruteraan yang diperlukan bagi memastikan bahawa pasukan 1Malaysia F1 team adalah pasukan yang mencapai standard antarabangsa, persediaan dan keupayaannya untuk bertanding dengan para pemandu hebat dunia.

Pada masa ini, enam pemandu tempatan dan antarabangsa telah disenaraikan untuk dinilai dan pasukan itu dijangka mengumumkan dua pemandunya penghujung bulan depan.

Kenyataan itu memetik Najib sebagai berkata bahawa penyertaan Malaysia dalam Formula One dengan pasukan negara mempunyai objektif untuk mendapat pengaruh yang meluas terutama dalam memajukan perkembangan industri automotif negara dari aspek teknologi termasuk inisiatif dalam teknologi hijau.

"Dengan mewujudkan pusat lumba di dalam negara, kami juga berharap untuk menarik lebih banyak pelaburan asing dan kepakaran teknikal terbaik yang boleh menjana pertumbuhan industri automotif kita di mana saya berharap untuk melihat lebih banyak R&D (penyelidikan dan pembangunan) bagi menghasilkan kereta yang berkesan dari segi kos, lebih ringan dan lebih selamat," katanya.

"Kami menjangka komitmen yang tinggi daripada banyak organisasi dan kehadiran individu semasa F1 Petronas GP Malaysia bersama dengan peningkatan dalam pulangan berkaitan pelancongan," kata Najib.

Dengan mewujudkan pasukan F1 team, Malaysia membawa sukan pemotoran ke kemuncaknya, dan dengan itu memastikan tempatnya dalam sukan di peringkat antarabangsa bagi mendaki kemuncak pencapaian.

Pasukan 1Malaysia F1 Team mendapat namanya daripada konsep "1Malaysia - Rakyat Didahulukan, Prestasi Diutamakan" yang diilhamkan oleh Najib pada Jun tahun ini sebagai asas penyatuan rakyat Malaysia untuk bersama-sama meraikan kerjasama di kalangan masyarakat pelbagai kaum, pelbagai budaya dan agama demi kegemilangan negara.

Malaysia telah menyertai F1 sejak 1999 melalui Sirkit Sepang yang telah berada di dalam kalendar perlumbaan sejak itu dan akan menjadi hos kepada F1 Petronas GP Malaysia ke-11 tahun depan.

Petronas, pengeluar minyak terbesar, juga telah banyak mencatat kejayaan dalam arena ini melalui penajaan pasukan BMW-Sauber sejak empat tahun kebelakangan ini.

Penubuhan pasukan nasional itu merupakan pergerakan semulajadi bagi meningkatkan pulangan negara daripada pelaburan dalam Formula One.

--BERNAMA

KBS Sambut Baik Penubuhan Pasukan 1Malaysia F1 Team


KEMAMAN, 15 Sept (Bernama)-- Kementerian Belia dan Sukan menyambut baik penubuhan pasukan 1Malaysia F1 Team dan bersedia menjalin kerjasama dengan Kementerian Kewangan untuk merealisasikan hasrat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak itu.

Menterinya Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata, pengumuman penubuhan pasukan 1Malaysia F1 Team oleh Perdana Menteri itu amat dialu-alukan dan sudah tentu membanggakan rakyat di negara ini terutama di kalangan mereka yang meminati sukan permotoran tersebut.

"Sudah sekian lama Malaysia hanya menjadi penganjur sukan itu dan dengan memiliki infrastruktur antara yang terbaik di dunia itu, sudah sampai masanya kita mempunyai pasukan sendiri.

"Ini satu peningkatan mendadak dan sudah tentu ia bukan satu perkara yang mudah memandangkan ia memerlukan kepakaran bukan sahaja dari segi pemanduan tetapi juga kejuruteraan dan reka bentuk," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama ketika diminta mengulas tentang pengumuman oleh Perdana Menteri mengenai penubuhan pasukan 1Malaysia F1 Team Selasa.

Ahmad Shabery yang ditemui selepas majlis berbuka puasa bersama pegawai Kemaman Supply Base (KSB), Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kertih, serta pegawai sukan di sini malam ini, turut melahirkan keyakinan terhadap kemampuan anak tempatan dalam sukan itu.

"Ia mungkin akan ambil masa untuk pasukan kita bersedia dan menjadi terkenal seperti pasukan F1 yang sedia ada sekarang. Macam pasukan BMW juga, mereka ambil masa untuk capai tahap yang tinggi seperti sekarang.

"Jadi kita tidak perlu negatif dan patut berbangga dengan perkembangan tersebut," katanya.

Najib hari ini mengumumkan pasukan 1Malaysia F1 Team, usaha sama kerajaan dan swasta negara ini, akan menyertai perlumbaan F1 mulai tahun depan.

Perdana Menteri berkata projek itu melibatkan gabungan kepakaran Proton dan Lotus dengan disokong oleh Litar Antarabangsa Sepang (SIC), Persatuan Sukan Pemotoran Malaysia (MAM), Naza Motor dan Air Asia.

-- BERNAMA


====================================================================================
1Malaysia goes F1
Maria J.Dass
PUTRAJAYA (Sept 15, 2009) : Malaysia will have its own home-bred F1 team blazing the world's fastest international circuits and races by next year.

He said the team is a government and private sector initiative, combining the collaborative experience of Proton and Lotus, backed by Sepang International Circuit (SIC), Motorsports Association of Malaysia (MAM) and Automobile Association of Malaysia (AAM).

The team will also be supported by a team of Malaysian entrepreneurs like AirAsia co-founders Datuk Kamarudin Meranun and Datuk Tony Fernandes, and Naza Group chief executive officer SM Nasarudin SM Nasimuddin.

A Reuters report from London gave the Malaysian team's name as Lotus, calling it one of the most successful and glorious names from Formula One's past.

It said Fernandez, 45, will be the Lotus team principal. He is currently sponsoring the Williams team.

Lotus will initially be based in Norfolk, some 16km from the original Lotus Cars factory in Eastern England, until it is transferred to SIC.

The original Lotus won seven Formula One constructors' titles and six drivers' crowns between 1963 and 1978 under the inspirational leadership of the late Colin Chapman, one of the most innovative engineers in the sport.

"We will be looking for a driver for the 1Malaysia F1 car," Najib said.

"We are also now evaluating the qualifications and suitability of six shortlisted drivers both local and international, and we hope to officially introduce you to our two drivers by Oct 31.

"Hopefully we can hear the Malaysian national anthem being played one day," he said.

He said the team will be based at the SIC and the cars will be designed, manufactured and tested there.

"It will all be made in Malaysia, and made by Malaysians," he said, adding that even the 200-member technical and pit-stop crew will be an all Malaysian outfit to be managed by one of Formula One’s most respected and accomplished technical directors, Mike Gascoyne.

The team’s base at SIC will also make it the first team to be located outside of Europe and only the second, after Ferrari, to have a race track 200m from its front door.

"We will ensure the team has access to the latest equipment, technology, systems and resources in accordance with FIA guidelines," said Najib.

On the huge funding that will be involved in this venture, Najib said the money will come from the public and private sectors, with the government's investment being channelled through national car maker Proton.

He said this project will not be a waste of money, as it will boost Malaysia's image internationally and is also as a marketing platform for Malaysia, and Proton, Lotus, AirAsia and Naza whose brands will be made popular globally.

Najib said the team will be a product of local engineers, universities like Universiti Technology Malaysia and Universiti Teknologi Petronas and hi-tech centres of excellence.

"A strongly-supported motorsports industry will also create a platform for budding engineers specifically among our students, while attracting foreign investors and the best technical minds to our country. This will in turn spur the growth of our automotive industry where we hope to see more research and development into lighter cars, safer cars and more cost effective cars."

Earlier Najib launched the government- GLC cross fertilisation programme. The exchange programme between the government and government-linked companies (GLCs) aims to churn out GLC business leaders with strong understanding of the government’s operations.

It also aims to accelerate the development of business savvy leaders in the public sector by providing high-performing employees with broad work experience in the private sector, who can later play a role in facilitating business.

The first 40 participants from both sectors received their letters of trust from Najib yesterday.

Participants of the exchange programme will be stationed at their post for two years. Participating GLCs are Khazanah Nasional Bhd, Tabung Haji, Axiata Group Bhd, Malaysia

Airlines System Bhd, Malaysia Airport Holdings Bhd, Proton Holdings Bhd, Pos Malaysia Bhd, Telekom Malaysia Bhd and UEM Group Bhd.

sun2surf


CERITA BERKAITAN :UNTUNG rugi jika Membazir

Read More “SATU LAGI PROJEK BARISAN NASIONAL”  »»

LALUAN MUSIBAH / DANGEROUS ROUTES

Hari raya menjelang tiba. Jalanraya laluan semua. Pelbagai ragam pemandu-pengguna. Pemanduan berhemah jadi idaman. Proaktif mencegah kecelakaan. Paling minima elakkan saman.

Jalan persekutuan yang dikenal pasti sebagai kawasan risiko kemalangan ialah

1. Jalan Serting Tengah di Negeri Sembilan,
2. Jalan Damar Laut-Pantai Remis di Perak,
3. Jalan Alor Setar-Kangar,
4. Jalan Butterworth-Alor Setar,
5. Jalan Kuala Terengganu-Kuantan,
6. Jalan Kuantan-Segamat,
7. Jalan Batu Pahat-Kluang,
8. Jalan Klang-Teluk Intan,
9. Jalan Muar-Melaka
10.Jalan Gua Musang-Kuala Krai

10 Kawasan Berisiko Kemalangan Dinaiktaraf

KUALA LUMPUR, 14 Sept (Bernama) -- Sepuluh kawasan di jalan persekutuan yang dikenal pasti berisiko tinggi mengakibatkan kemalangan kini dalam proses dinaik taraf dan penambahbaikan untuk membendung kemalangan jalan raya, kata Menteri Kerja Raya Datuk Seri Shaziman Abu Mansor.

"Setakat ini proses menaik taraf dan penambaikan di jalan itu siap 40 peratus dan ia dijangka siap sepenuhnya pada akhir November ini," katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen keselamatan jalan raya peringkat Kementerian Kerja Raya 2009 di kawasan Rehat dan Rawat Dengkil arah utara di sini, pada Isnin.

Antara jalan persekutuan yang dikenal pasti sebagai kawasan risiko kemalangan ialah di Jalan Serting Tengah di Negeri Sembilan, Jalan Damar Laut-Pantai Remis di Perak, Jalan Alor Setar-Kangar, Jalan Butterworth-Alor Setar, Jalan Kuala Terengganu-Kuantan, Jalan Kuantan-Segamat, Jalan Batu Pahat-Kluang, Jalan Klang-Teluk Intan, Jalan Muar-Melaka dan Jalan Gua Musang-Kuala Krai.

Shaziman berkata proses penambahbaikan di jalan-jalan itu tidak melibatkan perbelanjaan yang besar.

"Kadang-kadang mungkin hanya perlu buat perubahan geometri jalan itu atau tambah lampu isyarat dan ia tidak melibatkan belanja besar," katanya.

Sementara itu Shaziman berkata beliau sudah mengeluarkan arahan kepada syarikat konsesi lebuhraya di seluruh negara supaya menghentikan buat sementara waktu semua kerja-kerja menaik taraf dan membaik pulih jalan untuk tempoh 10 hari mulai 17 Sept ini bagi kelancaran pengguna yang menggunakan lebuh raya untuk pulang berhari raya di kampung.

"Kami juga meminta mereka pastikan semua lorong di plaza tol dibuka dan lorong tambahan juga diarah supaya dibuka jika perlu bagi mengurangkan kesesakan di kawasan tersebut," katanya.

Sementara itu, katanya dalam membendung kemalangan maut dalam negara Kementerian Kerja Raya melancarkan inisiatif kempen keselamatan jalan raya berkonsepkan nilai murni iaitu C.A.R.E. (C untuk cermat, A untuk adab sopan, R untuk berfikiran rasional dan E untuk etika).

"Kempen ini bertujuan menerapkan nilai murni sebagai gaya pemanduan hidup mereka. Kempen ini bukan sekadar kempen hangat-hangat tahi ayam kerana untuk menanam budaya C.A.R.E dalam diri, ia melibatkan usaha yang bertersuan," katanya.

-- BERNAMA

Ten accident-prone areas upgraded


KUALA LUMPUR (Sept 14, 2009) : Ten areas along federal roads that have been identified as blackspots or high accident risk areas are being upgraded and improved to prevent road accidents, Works Minister Datuk Seri Shaziman Abu Mansor said today.


"Until now, upgrading and improvement work has been 40% completed and will be fully completed by the end of November," he told reporters after launching the Works Ministry 2009 Road Safety Campaign at the north-bound Dengkil rest and recreation area here.

The areas are Jalan Serting Tengah in Negri Sembilan, Jalan Damar Laut-Pantai Remis in Perak, Jalan Alor Star-Kangar, Jalan Butterworth-Alor Star, Jalan Kuala Terengganu-Kuantan, Jalan Kuantan-Segamat, Jalan Batu Pahat-Kluang, Jalan Klang-Teluk Intan, Jalan Muar-Malacca, and Jalan Gua Musang-Kuala Krai.

Shaziman said the upgrading of the roads did not involve a large cost.

"Sometimes we just need to make changes to the geometry of the roads or increase traffic lights and that does not cost much," he said.

He said he had also issued directives to highway concession companies to temporarily halt all upgrading and improvement works for 10 days beginning Sept 17 to smoothen road users' journeys home.

"We also asked them to ensure that all lanes at toll plazas were open and to prepare additional lanes if needed to reduce congestion," he said.

Shaziman said that to reduce road deaths, his ministry had launched a road safety initiative based on noble values called C.A.R.E. -- C for cermat (careful), A for adab sopan (courteous), R for berfikiran rasional (rational thinking) and E for etika (ethical).

"This campaign is to instill noble values as their driving lifestyle. This campaign is not a spur of the moment thing as to instill the C.A.R.E. culture needs continuous effort," he said.
Bernama

Read More “LALUAN MUSIBAH / DANGEROUS ROUTES”  »»

KENYATAAN AKHBAR ISU YB RODZIAH DIUGUT

Kenyataan Akhbar

Saya bagi pihak Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Sosial Negeri Selangor mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pihak yang tidak bertanggungjawab melontarkan ungkapan penuh penghinaan dan biadap kepada seorang wanita YB Rodziah Ismail yang merupakan seorang pemimpin wanita semasa dialog antara wakil kerajaan dan wakil-wakil rakyat tempatan bersama penduduk Seksyen 23 Shah Alam.

Saya juga menganggap ianya satu kelakuan yang amat memalukan dan tidak wajar bahkan boleh menimbulkan budaya contoh buruk kepada remaja belia dan mereka yang terdidik dengan didikan agama yang mantap. Kata-kata tersebut juga boleh merangsang mereka yang kurang mengerti isu sebenar dan termakan dengan lontaran penuh emosi sehingga akan sanggup benar-benar bertindak ke atas YB Rodziah seperti yang digesa oleh lelaki tersebut.

Saya ingin mengingatkan semua pihak untuk menangani gejala sosial termasuk pergaduhan dan apa sahaja yang akan dihadapi oleh golongan muda pihak yang dewasa lebih-lebih lagi ahli-ahli politik harus menjadi contoh yang baik dalam menangani perselisihan faham di antara mereka. Dalam proses menyelesaikan masalah masyarakat mereka perlu mempamerkan kematangan dengan menguasai luapan emosi dan menzahirkan tindak tanduk dan kata-kata yang menunjukkan peradaban tinggi. Dengan ini kita boleh melahirkan ahli masyarakat dan generasi akan datang dengan budaya Selangor yang bertamaddun.

Perlu di ingatkan bahawa tujuan dasar pembangunan modal insan Selangor yang terkandung dalam formula S.P.I.E.S. dalam menekan keperluan pembangunan elemen E(emosi) dalam SPIES tersebut adalah untuk mempasti pembangunan lestari di Selangor tidak akan tercapai tanpa focus kepada disamping rangakain pembangunan spiritual, ‘physical’, intelektual dan kemahiran sosial.

Sekiranya dikaji kenapa penyelesaian sukar untuk dicapai oleh manusia yang bertengkar adalah kerana mereka gagal menundukkan ego dan ledakan emosi walaupun diberi hujjah yang logik setelah mengambilkira dan menimbang kesemua aspek keperluan dan kehendak pihak-pihak yang bertelagah.

Dr Halimah Ali

Pengerusi Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Sosial Negeri Selangor

Read More “KENYATAAN AKHBAR ISU YB RODZIAH DIUGUT”  »»

3 OKTOBER PENAMAAN CALON & 11 OKT PRK BAGAN PINANG

11 Okt pilihan raya Bagan Pinang

Suruhanjaya Pilihan Raya hari ini menetapkan 11 Oktober depan sebagai tarikh pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang, Negeri Sembilan.

Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata tarikh penamaan calon pula ditetapkan 3 Oktober manakala tarikh keluar writ dan notis masing-masing pada hari ini dan esok.

Katanya, pilihan raya kecil tersebut akan menggunakan Daftar Pemilih Induk 2008 yang digabungkan dengan daftar pemilih tambahan suku tahun pertama 2009 dan daftar pemilih tambahan suku tahun kedua 2009 yang telah dikemas kini sehingga 4 September lalu.

"Daftar pemilih ini mengandungi 13,664 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 9,060 pemilih biasa dan 4,604 pemilih pos," katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat SPR di Putrajaya hari ini.

DUN Bagan Pinang mengalami kekosongan selepas penyandangnya Azman Mohammad Noor yang mewakili BN meninggal dunia pada 4 September lalu.

Menurut Abdul Aziz, daftar pemilih tersebut akan mula dijual pada 18 Sept.

"Para pengundi juga boleh membuat semakan menerusi laman web SPR iaitu www.spr.gov.my atau menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan menaip SPR SEMAK NO KAD PENGENALAN ke 15888 pada tarikh yang sama," katanya.

Beliau berkata, 8,577 atau 62.77 peratus pengundi terdiri daripada kaum Melayu, 2,834 atau 20.74 peratus pengundi India, 1,498 atau 10.96 peratus pengundi Cina dan 755 atau 5.54 peratus terdiri daripada lain-lain bangsa (lihat carta).

"Daripada pecahan itu, 7,912 pengundi terdiri daripada golongan lelaki manakala bakinya, 5,752 pengundi ialah pengundi wanita," katanya.

Menurut Abdul Aziz, dewan Majlis Perbandaran Port Dickson akan digunakan sebagai pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan rasmi undi manakala proses pengeluaran dan pengiraan undi pos akan dibuat di bilik mesyuarat Pejabat Daerah Port Dickson.

"Untuk pilihan raya kecil ini, SPR akan membuka lapan buah pusat mengundi yang melibatkan lapan buah sekolah dan 18 tempat saluran mengundi," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Abdul Aziz turut mengumumkan penubuhan tiga Pasukan Penguatkuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR) di bawah Seksyen 27B Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 untuk memantau dan mengawal aktiviti calon sepanjang tempoh berkempen.

"Pasukan berkenaan akan mula bertugas dari tarikh penamaan calon hingga tamat hari mengundi, dan akan diketuai oleh seorang pegawai penguatkuasa.

"Ia akan turut dianggotai oleh seorang pegawai polis, seorang wakil pihak berkuasa tempatan dan wakil-wakil calon yang bertanding," katanya sambil memberi amaran, tindakan tegas akan dikenakan terhadap mana-mana pihak yang melanggar subseksyen 26(1) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

"Saya ingin tegaskan sekali lagi, jangan terkejut jika kita bertindak tegas dan mengenakan tindakan, dan jangan kata SPR berlaku zalim. Kita dah ingatkan banyak kali," katanya.

Di bawah subsesyen berkenaan, mana-mana pihak yang disabitkan kesalahan boleh dipenjara tidak melebihi 1 tahun atau didenda tidak melebihi RM5,000 atau kedua-duanya sekali.

Seperti pilihan raya kecil yang lain, SPR turut membenarkan Malaysia For Free and Fair Election (Mafrel) menjadi pemerhati perjalanan pilihan raya kecil berkenaan. BERNAMA/malaysiakini

Read More “3 OKTOBER PENAMAAN CALON & 11 OKT PRK BAGAN PINANG”  »»

MELAYU YANG SERBA BOLEH KERANA JAHIL ATAU APA

Beberapa nama yang cemerlang, gemilang dan terbilang di alam Melayu dulu, kini dan mungkin selamanya pernah dan akan terlibat dengan menyebarkan kerosakan kepada umat Melayu yang rata-rata beragama Islam.

Tak percaya, Anda cuba layari laman web Carlsberg, siapa lembaga pengarah serta Pemegang saham terbesar, Genting siapa Timbalan pengerusinya, Sports Toto satu ketika dulu siapa ahli BOD.

Di bulan ramadhan al mubarak ini kita dikejutkan dengan berita seorang tokoh korporat Melayu haprak yang terlibat dengan pengeluaran arak, malah terlibat secara tidak langsung dengan penternakan KHINZIR di Vietnam (hog farm)laporan berkaitan:

1.Mirzan dilantik ahli lembaga pengarah pengeluar arak terbesar Filipina

2.Mirzan Mahathir appointed director on San Miguel Corp board

3.Mirzan says San Miguel stake is just business

Read More “MELAYU YANG SERBA BOLEH KERANA JAHIL ATAU APA”  »»

ADUN BATU TIGA LAPOR UGUTAN ROGOL

Pelbagai kata kesat dan mencarut telah keluat dari mulut hadirin Majlis Dialog Anjuran MBSA tentang pemindahan isu kuil sek 23 Shah Alam. Kesemua aksi dan ucapan peserta telah dirakamkan. Turut membuat laporan Polis ialah Ahli Majlis bandaraya Shah Aaalam Uthaya Sooriyan dan seorang penduduk Shah Alam Khairul Anuar Ahmad Zainudin.


Assemblywoman lodges report on rape threat


Maria J.Dass/sun2surf

SHAH ALAM (Sept 11, 2009): Batu Tiga assemblyman Rodziah Ismail who is embroiled in the heated issue pertaining the relocation of a temple from Section 19 to 23 in her constituency lodged a report today on a threat to rape her made during a Sept 5 dialogue with Section 23 residents.

The dialogue was organised to brief residents on the relocation and to gather their feedback on the matter but turned rowdy when a group of men claiming to be residents created a ruckus upon entry into the hall.

Some threatened to throw a chair and shoes, and hurled insults and profanities at Rodziah and her fellow panelist which included Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Shah Alam MP Khalid Abdul Samad, Selangor Development Corp general manager Othman Omar and Shah Alam City Council (MBSA) mayor Mazalan Md Noor.

The mother of three, who is also state executive councilor for Science, Technology, Innovation and Culture, lodged her report at the Section 11 police station here.

She said it was not her intention to prolong the issue but decided to lodge the report as she was concerned for the safety of her staff and herself.

In her report, she said among the audible words used against her were: “I will rape you Rodziah.” It is learnt that her staff had captured this threat on video.

Among other words used against her were "jalang" (slut), "babi" (pig) and "sundal" (loose woman) as the protestors asked her not to speak.

“This intimidation is a clear violation to my safety and honour, and I worry that other women too will have to face this environment when dealing with such people,” she said.

This kind of behaviour should be curbed to ensure that women everywhere feel safe, she added.

“The group had clearly attended the dialogue with the intention of tarnishing the image of the state government and individuals for certain political agenda,” she said.

Two other reports have been lodged on the threat, including one by a Shah Alam City Council (MBSA) municipal councilor Uthaya Sooriyan and Shah Alam resident and Keadilan Youth member Khairul Anuar Ahmad Zainudin.

Also present at the police station today were Bukit Lanjan assemblywoman Elizabeth Wong and Pas Muslimat, Wanita Keadilan and DAP members.

-------------------------------------------------------------------------------------Rodziah Buat Laporan Polis Terhadap Ugutan Seksual

SHAH ALAM, 11.September- Laporan polis dibuat, hari ini, berhubung kenyataan berunsur gangguan seksual yang dilemparkan terhadap Exco Hal Ehwal Wanita, Kebajikan, Sains Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail .

Beliau berkata, kata-kata kesat berbaur ancaman yang dilemparkan kepadanya semasa Sesi Majlis Dialog Awam bersama penduduk Seksyen 23, 5 September lalu dikhuatiri mengancam keselamatannya.

“Bukanlah hasrat saya, untuk memenjangkan isu ini, kerana isu sebenar ialah isu sebeanr ialah pemindahan kuil sek19 namun keputusan ini dibuat setelah hampir seminggu berlalu kerana tentang keselamatan diri saya, keluarga serta pegawai saya semakin hari semakin bertambah memandangakan pihak polis belum lagi mengambil sebarang tindakan dalam perkara ini,” katanya.

Beliau berkata kepada media sebelum membuat rakaman percakapan di Ibu Pejabat Polis, Shah Alam, tengahari tadi.

Beliau yang juga ahli penal Dialog tersebut dicemari perbuatan tidak bertanggungjawab kumpulan tertentu yang mencetuskan kekecohan dengat kata-kata seperti “ Aku akan rogol kau, Rodziah!” yang boleh memburukan nama beliau.

“Dialog yang lepas begitu jelas perkara itu berlaku, begitu jelas hamburan kata-kata tetapi setelah semingu yang berlalu tiada apa-apa tindakan yang dibuat oleh pihak tertentu,

“Saya telah hadir bagi wakil rakyat daerah itu bagi menyelesaikan masalah itu tapi apa yang saya dapati dalam dialog itu, beberapa perkataan yang menuju kepada saya iatu perkataan jalang, “Rodziah mengalahkan pelacur”, “babi” dan “sundal” dan satu kata yang menyentuh kepada keselamatan saya ialah, “Aku akan rogol kau Rodziah!, intimedasi ini jelas untuk memburukan nama dan menghina saya,” katanya.

Selain itu, katanya, tindakan melaporkan perkara ini juga bagi mewakili dan memperjuangkan melindungi hak kaum wanita diluar sana yang diancam dengan kenyataan berunsur ganguan seksual seperti itu.

“Saya akan bekalkan klip video yang menunjukan jelas perlakuan tersebut, saya tuntut pihak polis untuk menyiasat perkara ini sama-ada lemparkan kepada saya atau sesiapa yang yang dilamparkan, siasat mereka ini bawa kemuka pengadilan dan demi keselamatan semua individu terutamanya mereka tidak boleh menghina maruah wanita,” katanya.

KEMALIA OTHMAN/Selangorkini

Read More “ADUN BATU TIGA LAPOR UGUTAN ROGOL”  »»

"PAS FOR ALL" BERUSIA DUA TAHUN

Wawancara Bersama Pengerusi lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat: PAS for ALL - PAS untuk Semua

Read More “"PAS FOR ALL" BERUSIA DUA TAHUN”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com