Pray For MH370

Pray For MH370

RASUAH BN ADA GAYA MUTU DAN KEUNGGULAN

Nilailah sendiri akan kebenaran dakwaan ini.


Rasuah PR lebih tidak bermoral

SHAH ALAM – Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo menyifatkan kes rasuah yang berlaku di Selangor sekarang lebih tidak bermoral berbanding ketika pemerintahan Barisan Nasional (BN).

Dr Khir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang berkata, mungkin berlaku penyelewengan atau rasuah ketika pentadbiran BN tetapi rasuah yang melibatkan pemimpin PR lebih menjijikkan apabila membabitkan habuan seks.

“Mungkin semasa BN memerintah dahulu terdapat beberapa kes rasuah, tetapi penyelewengan pemimpin PR pada hari ini lebih teruk dan tidak bermoral kerana sanggup menerima haseks sebagai habuan,” katanya.

Ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang menggesa siasatan dilakukan ke atasnya, Dr Khir berkata, beliau pernah disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah malaysia (SPRM) tetapi terbukti beliau bersih.

“Saya pernah disiasat dan terpaksa isytiharkan semua harta saya. Namun tidak semua aduan yang dilaporkan benar atau boleh disabitkan kesalahan.

“SPRM menjalankan siasatan dengan baik sebelum sebarang pertuduhan atau hukuman dijatuhkan,” katanya.

Kelmarin, Abdul Khalid menggesa SPRM menyiasat penyalahgunaan peruntukan RM1.7 juta oleh Dr Khir berikutan penahanan setiausaha kerja kepada seorang Exco Kerajaan Negeri bagi membantu siasatan berhubung kes penyeludupan pasir.

Terdahulu, suspek bersama 33 individu ditahan kerana disyaki menawar dan menerima rasuah RM280,000 serta habuan seks bagi menjalankan aktiviti dan kes penyeludupan pasir ke negara jiran.

Dalam pada itu, Dr Khir turut menafikan bahawa SPRM cuba melindungi pihak kerajaan terutamanya pemimpin BN dan hanya menjalankan siasatan terhadap pihak pembangkang.

“Kalau SPRM cuba lindungi orang BN sahaja, adakah dia (Abdul Khalid) pernah disiasat berhubung kes rasuah yang dibuat terhadapnya.

“Sebelum ini ada juga wakil rakyat BN yang disiasat oleh SPRM misalnya seperti Ahli Parlimen Sabak Bernam. Ini menunjukkan BN juga tidak dilindungi oleh SPRM,” katanya.

sinarharianonline

Read More “RASUAH BN ADA GAYA MUTU DAN KEUNGGULAN”  »»

KISAH BENAR

Lelaki korek mata buaya untuk selamatkan diri


Seorang pemandu lori terpaksa bergelut dengan seekor buaya selama kira-kira 10 minit untuk menyelamatkan diri daripada menjadihabuan reptilia yang menyambar kakinya itu semasa beliau sedang mandi di Sungai Semada, Balai Ringin dekat Kuching, Sarawak semalam.

Mathias Winston, 37, dari Kampung Semada Belatok, kira-kira 40km dari pekan Serian mengalami kecederaan di paha kiri, betis dan tapak tangan kanannya selepas diterkam dan dihempas buaya yang 'mengamuk' itu.

Pada kejadian kira-kira pukul 6.30 petang, Mathias yang sedang mandi bersendirian di sungai, diserang buaya berukuran kira-kira enam meter panjang itu, yang pada mulanya menyambar bahagian betis kanan.

Isteri Mathias, Mira Dehim, 37, yang ditemui di Hospital Umum Sarawak hari ini berkata ketika kejadian beliau sedang memasak di rumah apabila beliau terdengar jeritan suaminya meminta tolong.

"Saya ingat suami saya akan mati. Buaya itu ganas dan menerkam kaki selain beberapa kali menghempas badannya. Saya terus tarik tangan suami, tapi buaya itu tidak lepaskan gigitan, saya hampir jatuh," katanya.

Mira berkata buaya itu melepaskan gigitannya hanya selepas Mathias mengorek biji mata reptilia itu.

"Suami saya cuba membuka mulut buaya untuk melepaskan diri namun gagal. Dia sempat capai bahagian mata buaya itu dan cuba mengorek biji matanya. Buaya itu kemudian melepaskan gigitan dan terus menghilangkan diri," katanya.

Mathias yang dibawa ke Hospital Serian kemudian dirujuk kepada HUS untuk lawatan lanjut.

Mira berkata ini merupakan kes kedua serangan buaya di Sungai Semada, di mana sebelum ini pada tahun 2008, pakciknya turut diserang seekor buaya tidak jauh dari tempat kejadian dan mengalami kecederaan di bahagian pinggang, paha serta tulang rusuk.


"Akhir-akhir ini, dua hingga tiga ekor buaya selalu timbul di sungai itu
pada sebelah petang. Saya harap pihak berkuasa dapat ambil tindakan agar kejadian serangan buaya tidak berulang," katanya.

- Bernama

================================================================
Golfer sues golf resort over crocodile bite

A golfer is suing a resort in Malaysia after a crocodile grabbed his leg and tried to drag him into a pond as he played the seventh hole, local media reported on Wednesday.

The 42-year-old company director, Terry Hong Kee Siong, needed 38 stitches in his left leg after managing to escape by thumping the five-metre reptile on the head at the A Famosa Golf Resort in the tourist town of Malacca, several papers said.

He is suing the resort for damages, saying that apart from physical injuries he suffered mental shock and anguish and has not hit a golf ball since the incident on January 22.

Hong told reporters he was looking for his ball after playing a shot when he stepped on what he thought was a piece of wood. "It turned out to be a crocodile. It bit me," he said.

The New Straits Times carried a front-page picture of Hong's leg, showing long gashes behind the knee and on the calf.

In February, golfers looking for eagles and birdies on another Malaysian course also got more than they bargained for when a five-metre python slithered into play.

Staff and golfers fled as the python made its way into the buggy centre at the Bukit Unggul Golf and Country Club near the capital Kuala Lumpur. The snake was later captured and handed over to the Malayan Nature Society.

Golf is an increasingly popular sport in Malaysia, a jungle-clad tropical Southeast Asian country where encounters with less intimidating playing partners such as gibbons are a common occurrence.
===================================================================================

Bukan buaya - Perhilitan - Hasil ujian pemadanan kesan gigitan ke atas kaki HelmeIshak (berdiri) memerhatikan kakitangan Perhilitan memadankan gigitan buaya di kaki Mohamad Helme di rumahnya di Alor Gajah Semalam.

ALOR GAJAH - Meskipun ujian pemadanan kedua membuktikan bahawa bukan buaya yang menyerang Mohamad Helme Leman, namun posmen tersebut tetap menafikan.

Semalam, pemuda berusia 25 tahun itu dikunjungi beberapa pegawai Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Negeri Sembilan termasuk Pengarahnya, Ishak Muhammad (gambar kecil).

Lebih menarik, Ishak turut terlibat melakukan pemadanan tersebut dengan menggunakan seekor buaya tembaga yang baru mati.

Mohamad Helme juga ditunjukkan menerusi komputer bagaimana serangan buaya berlaku untuk mendapatkan gambaran sebenar.

Hasil daripada pemadanan tersebut, Ishak mengesahkan bahawa bukan buaya yang menyerang mangsa.

Kosmoonline/ ROSLI HASSAN rosli@kosmo.com.my

Read More “KISAH BENAR”  »»

PEMBANTU EXCO SELANGOR DITAHAN SPRMPembantu Exco Selangor Ditahan Reman

Read More “PEMBANTU EXCO SELANGOR DITAHAN SPRM”  »»

GEJALA SOSIAL DI SELANGOR: SIDANG AKHBAR

SIDANG AKHBAR
Oleh
Dr. Halimah Ali
EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi & Pembangunan Modal Insan
Kerajaan Negeri Selangor

Berhubung
Usaha Kerajaan Negeri Selangor Dalam Menangani Isu Gejala Sosial di kalangan Rakyat Selangor

Bertempat : Hotel Quality Shah Alam
Tarikh : 22 januari 2010
Masa : 11.00 pagi


Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor ingin menegaskan keprihatinannya terhadap aspek pembangunan modal insan rakyat Negeri Selangor dan akan secara berterusan mencari jalan terbaik dalam menjayakannya. Pihak kerajaan negeri juga telah mengenal pasti kekangan dan halangan yang timbul dalam usaha membentuk keperibadian mulia rakyat terutama yang melibatkan golongan remaja dan belia. Antara kekangan dan halangan ini ialah isu gejala sosial, yang banyak diperkatakan tetapi kurang diambil tindakan, bukan sahaja menjolok mata dan hati nurani kita tetapi turut juga serta mengganggu-gugat ikatan kekeluargaan dan kemasyarakatan.

Gejala sosial yang melanda masyarakat terutama yang melibatkan golongan remaja dan belia seperti sumbang mahram, buang bayi, video lucah, lumba haram dan sebagainya telah memporak-perandakan institusi kekeluargaan dan mengancam keutuhan dan keharmonian masyarakat dan negara. Fenomena ini dijangka akan bertambah tenang jika tiada tindakan yang drastik dan efektif dirangka dan dilaksanakan segera.

Menyedari hakikat ini dan juga berdasarkan aduan dan rayuan daripada ibu bapa, pemimpin tempatan dan orang ramai, Kerajaan Negeri Selangor melalui EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan telah mengambil 3 pendekatan segera iaitu:

1) Menubuhkan Jawatankuasa Induk menangani isu gejala sosial Selangor yang dipengerusikan oleh EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan sendiri dan dianggotai beberapa ADUN, pegawai kanan kerajaan, Datuk Bandar dan YDP pihak berkuasa tempatan, pihak polis, JAIS, tokoh-tokoh yang berkaitan dan wakil-wakil badan bukan kerajaan (NGO). Jawatankuasa ini bertanggungjawab merangka polisi kerajaan negeri berhubung isu gejala sosial dan memantau pelaksanaan program-program susulan.

2) Melantik Pusat Kecemerlangan Umah (Ummah Centre), sebuah badan bebas bagi melakukan bancian berhubung ”Persepsi Pelajar-pelajar Di Selangor Berhubung Isu Gejala Sosial Dan Langkah-langkah Menanganinya”. Bancian ini bertujuan untuk melihat sejauh mana persepsi pelajar-pelajar di Selangor berhubung isu gejala sosial dan kesan terhadap kehidupan mereka.

3) Melaksanakan Program Generasi Idaman Selangor atau singkatannya GeMS, satu program khas bersepadu yang akan mengendalikan segala aktiviti berhubung isu gejala sosial di Selangor. Program GeMS akan dikendalikan oleh Jawatankuasa Pelaksana GeMS yang dipengerusikan oleh YB Dr. Ahmad Yunus Hairi, Pembantu EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan.

Bancian yang dibuat oleh Ummah Centre ke atas 1,905 responden yang terdiri daripada pelajar-pelajar tingkatan 1 hingga 5 di seluruh Selangor, yang ditemubual secara rawak antara 14 hingga 28 Disember 2009, mendapati:

I. 74.3% responden berpandangan bahawa gejala sosial adalah serius sementara 0.7% berpendapat bahawa ia tidak membimbangkan. Kajian mengikut etnik dan gender pula menunjukkan trend yang sama di mana lebih 70% berpandangan bahawa gejala sosial di kalangan mereka adalah serius.

II. 100% responden menyedari kewujudan isu gejala sosial di kalangan mereka dan 99.1% mengakui bahawa gejala sosial sememangnya mengganggu kehidupan mereka. Kebimbangan utama mereka ialah gejala sosial ini akan mempengaruhi diri mereka untuk terlibat sama (49.7%).

III. Responden Melayu memilih maksiat/pergaulan bebas, video lucah/pornografi dan lumba haram sebagai 3 jenis gejala sosial yang paling serius, manakala responden Cina dan India, mereka memilih gangsterisme/buli, disiplin pelajar dan dadah.

IV. Lebih 85% responden berpandangan bahawa masalah keluarga dan pengaruh rakan menyumbang kepada gejala sosial. Usaha Rehabilitasi, pada pandangan lebih 65% responden, adalah sukar kerana pengaruh rakan dan kegagalan mengawal diri sendiri.

V. 68.8% responden merasakan bahawa program kerajaan negeri setakat ini tidak berkesan dalam menangani isu gejala sosial dan hanya 14% yang berpendapat ia sangat berkesan. Lebih 60% responden berpandangan bahawa keluarga dan kerajaan persekutuan yang bertanggungjawab menangani gejala sosial diikuti kerajaan negeri (52.6%). Hanya 12.9% responden berpandangan bahawa guru/sekolah bertanggungjawab dalam menangani isu gejala sosial ini.

VI. 56.3% responden memilih aktiviti luar (outdoor activities) sebagai aktiviti yang sesuai untuk menangani isu gejala sosial, jauh meninggalkan program motivasi dan pendidikan (kurang dari 25%).

VII. Pemerhatian sendiri, maklumat dari rakan dan televisyen adalah 3 penyumbang besar kepada sumber maklumat berhubung isu gejala sosial di kalangan pelajar. Peratusan yang rendah kepada guru dan ibu bapa (kurang daripada 8%) membayangkan masalah komunikasi antara manusia yang mempunyai pengaruh besar terhadap pelajar dalam perkara-perkara yang menjadi kepentingan hidup mereka.

Program Generasi Idaman Selangor (GeMS) adalah program khusus kerajaan Negeri Selangor dalam menangani gejala sosial di kalangan remaja dan belia negeri Selangor. Ia berteraskan kaedah ”5P” yakni Pembangunan, Pencegahan, Pencelahan, Penguatkuasaan dan Pemulihan ke atas golongan sasaran secara bersepadu dan bersifat jangka panjang.

Pihak kerajaan negeri telah melaksanakan Program GeMS di Shah Alam pada tahun 2009 sebagai program ujian dan akan mengembangkannya ke seluruh Selangor pada tahun 2010 dengan sasaran peserta seramai 12,000 orang. Golongan tersebut terdiri daripada golongan remaja dan belia yang terlibat dalam gejala sosial (dikenalpasti sebanyak 22 jenis gejala sosial) dan dari kalangan mereka yang berisiko tinggi yakni mereka yang berkawan dengan golongan yang terlibat dengan gejala sosial atau mempunyai keluarga yang bermasalah atau bermasalah di sekolah dan dalam pelajaran. Program GeMS juga akan melibatkan ibubapa dan guru golongan sasaran dalam aktivitinya.

Program GeMS juga akan memberi tumpuan khusus kepada kawasan fokus iaitu di Taman Flat Sri Perantau, Klang dan Desa Kasih di Sabak Bernam untuk pelaksanaan dan pemantauan aspek gejala sosial ke atas golongan remaja dan belia kawasan berkenaan.

Akhir kata, Kerajaan Negeri Selangor berharap, selain daripada program GeMS ini, kerjasama erat antara agensi kerajaan, pihak berkuasa, pihak keselamatan, jawatankuasa kampung, masjid dan surau, rukun tetangga, NGO dan penduduk setempat dalam membenteras gejala sosial amat diperlukan.

Read More “GEJALA SOSIAL DI SELANGOR: SIDANG AKHBAR”  »»

LAYAKKAH MCA DAN UMNO MENJUARAI DIALOG ANTARA AGAMA (DWIBAHASA)

Umno bukan pihak yang layak untuk menguruskan (penubuhan) Majlis Perundingan Antara Agama. Ini kerana Umno sendiri pun dalam bab pengamalan Islamnya boleh dipertikaikan.

MCA to host talks among religious bodies


Umno tidak layak tangani Majlis Perundingan Agama


KOTA BHARU, 20 Jan: Umno tidak layak untuk menangani isu Majlis Perundingan Antara Agama sekiranya ia ditubuhkan, sebaliknya hendaklah diserahkan kepada pihak yang berkelayakan dan mampu menangani berkaitan agama Islam dengan sebenarnya di negara ini.

Ini kerana Umno itu sendiri dalam segi pengamalan Islamnya, boleh dipertikaikan, kata Ketua Penerangan PAS Kelantan, Ahmad Baihaki Atiqullah.

Beliau berkata, ini kerana lebih 50 tahun Umno mendominasi pemerintahan negara, namun parti itu dilihat tidak serius dalam menangani permasalahan yang berkait dengan agama Islam dan isu yang berbangkit.

Katanya, setelah lebih 50 tahun mendominasikan pemerintahan negara, Umno enggan melaksanakan Islam, bahkan agama suci itu dilihat terkebelakang di bawah pemerintahan yang ada sekarang.

"Kalau mereka serius mahu menangani isu agama (Islam), sudah lama mereka berbuat demikian, bahkan boleh mereka berbuat demikian, justeru sudah lama imej Islam di negara dilihat lebih baik.

"Oleh itu, Umno bukan orangnya yang layak untuk menguruskan (penubuhan) Majlis Perundingan Antara Agama itu. Ini kerana Umno sendiri pun dalam bab pengamalan Islamnya boleh dipertikaikan," katanya.

Oleh itu, katanya, pengurusan majlis itu wajar diserahkan kepada pihak lain yang memang mahir dan berkelayakan serta mampu menerangkan mengenai Islam dengan sebenarnya.

"Bagi kita, Umno ini selamanya pun kalau menggunakan isu agama, hanya untuk (kepentingan) politiknya saja, dan apabila tersepit mengenai agama, barulah mereka kata boleh menggunakan agama.

"Sebelum ini ketika PAS membincarakan isu agama Islam, Umno menuduh PAS berpolitik. Ketika membicarakan mengenai agama Islam, Umno sebenarnya hendak memancing sokongan Melayu," katanya.

Muhammad Yusri Amin/HARAKAHDAILY

MCA to host talks among religious bodies
by Husna Yusop

PUTRAJAYA (Jan 20, 2010):
MCA will host roundtable talks with religious organisations next week to promote greater dialogue, understanding and cooperation among the different faiths.

Party president Datuk Seri Ong Tee Keat said the organisations include the Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism and will be held at the party headquarters.

"The sensitive issue on the usage of the word Allah is best resolved through discussion and consultation under the light of reason and civility, whilst we abide by proper due process and rule of law to take its course," he said in a statement today. He also said he was pleased to learn that the worshippers from Metropolitan Tabernacle Church were planning to hold their service at their new location on Sunday after holding it at the MCA headquarters for two weeks. MCA also pledges a sum of RM80,000 for Metropolitan Tabernacle Church," he said.Ong said he was heartened by the actions of the majority of Malaysians who not only remained calm during the "tense period" but had come forward to help fellow Malaysians affected by the attacks against their places of worship.This is what 1Malaysia is about and it reflects the teachings of all religions that teach peace and understanding of others," he said.At a press conference the ministry, Ong also said the government has agreed to allow the import of pork in conjunction with the Chinese New Year celebrations because of the high price now.
sun2surf

Read More “LAYAKKAH MCA DAN UMNO MENJUARAI DIALOG ANTARA AGAMA (DWIBAHASA)”  »»

VOODOO LAND STRUCK ONCE AGAIN

People Flee Into Streets as Strong Quake Strikes Devastated Haiti


Wednesday, January 20, 2010

A 6.1-magnitude earthquake struck Haiti on Wednesday morning, shaking buildings and sending screaming people running into the streets only eight days after the country's capital was devastated by an apocalyptic quake.

The U.S. Geological Survey said the new quake hit at 6:03 a.m. about 35 miles northwest of the capital of Port-au-Prince. It struck at a depth of 13.7 miles but was too far inland to generate any tidal waves in the Caribbean.

Wails of terror rose Wednesday as frightened survivors of last week's quake poured out of unstable buildings. It was not immediately possible to ascertain what additional damage the new quake may have caused.

Last week's magnitude-7 quake killed an estimated 200,000 people in Haiti, left 250,000 injured and made 1.5 million homeless. A massive international aid effort has been launched, but it is struggling with logistical problems, and many Haitians are still desperate for food and water.

Still, search-and-rescue teams have emerged from the ruins with some improbable success stories — including the rescue of 69-year-old ardent Roman Catholic who said she prayed constantly during her week under the rubble.

Associated Press

Read More “VOODOO LAND STRUCK ONCE AGAIN”  »»

IKHWANUL MUSLIMUN DAPAT KETUA BARUDr Muhammad Badi’ , dilahirkan pada 7 Ogos 1943 di Al-Mahalla Al-Kubra telah menggantikan Mursyid Am KeTujuh, Ustaz Mahdi Akef.

Ikhwan umum Dr Muhammad Badi' mursyidul am baru

KAHERAH, 20 Jan: Ikhwan Muslimin telah mengumumkan Mursyid Am barunya iaitu Dr Muhammad Badi’ Abdul Majid Samy, 67 tahun.

Beliau adalah Mursyid Am kelapan bagi jemaah Ikhwan Muslimin yang diasaskan oleh Mursyid Am Pertama, Imam Hasan Al-Banna pada tahun 1928.

Dr Muhammad Badi’ (foto kiri) menggantikan Mursyid Am KeTujuh, Ustaz Mahdi Akef yang tidak berhasrat menyambung jawatannya apabila umurnya melebihi 80 tahun.

Dr Muhammad Badi’ dilahirkan pada 7 Ogos 1943 di Al-Mahalla Al-Kubra, negeri Al-Gharbiyah, Mesir. Isteri beliau bernama Sumaiyah Asy-Syanawy, bekas pengetua Madrasah Ad-Dakwah Al-Islamiyah di Bani Suef, Mesir.

Beliau adalah anak kepada Haji Muhammad Ali Asy-Syanawy yang merupakan generasi awal Ikhwan Muslimin dan termasuk yang dijatuhkan hukuman mati oleh kerajaan taghut Mesir dibawah Presiden Jamal Abdul Nasir pada tahun 1954 tetapi kemudiannya diringankan kepada penjara seumur hidup. Mereka dikurniakan tiga orang anak, Ammar, Bilal dan Dhuha.

Ustaz Mahdi Akef mengumumkan nama Dr Mohd Badi’ Abd Majid Saamy sebagai Mursyid Am Ikhwan Muslimin kelapan dalam sidang akhbar antarabangsa di Kaherah, Mesir jam 11.00 am (waktu Mesir) tadi.

Read More “IKHWANUL MUSLIMUN DAPAT KETUA BARU”  »»

SUSPEK BAKAR GEREJA DITAHAN REMAN

Suspek lelaki berusia 25 tahun ditahan pukul 3.30 petang, ketika menerima rawatan di HKL berikutan kecederaan di bahagian dada dan tangannya akibat melecur.

Dua Beradik Antara Lapan Ditahan Berhubung Kes Kebakaran Gereja


KUALA LUMPUR, 20 Jan (Bernama) -- Dua beradik dan bapa saudara mereka antara lapan lelaki yang ditahan berhubung kes pembakaran gereja Metro Tabernacle Ag di Desa Melawati, Wangsa Maju di sini, baru-baru ini.

Kesemua mereka berumur antara 21 hingga 26 tahun ditahan di beberapa lokasi di sekitar Lembah Klang bermula petang semalam hingga pagi ini selepas 12 hari kejadian kebakaran gereja yang berlaku pada 8 Jan lepas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata suspek pertama ditahan di Hospital Kuala Lumpur petang semalam.

"Lelaki berusia 25 tahun itu ditahan pukul 3.30 petang, ketika menerima rawatan di hospital tersebut berikutan kecederaan di bahagian dada dan tangannya akibat melecur," katanya kepada pemberita di Ibu pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur di sini Rabu.

Beliau berkata susulan daripada penahanan lelaki yang bekerja sebagai penghantar surat itu, polis kemudiannya menahan tujuh lagi lelaki di lokasi berasingan di sekitar Ampang, yang dipercayai mempunyai kaitan berhubung kes tersebut.

"Mereka yang ditahan adalah dua beradik yang berumur 24 dan 25 tahun, seorang lagi bapa saudara kepada adik beradik tersebut yang berumur 26 tahun, manakala lima lagi adalah kawan mereka.

"Dengan penahanan kesemua mereka itu, kita percaya kes kebakaran gereja di Desa Melawati selesai dan kita sedang menjalankan siasatan rapi bagi membolehkan mereka yang terlibat didakwa di mahkamah," katanya.

Mohd Bakri berkata adik kepada suspek pertama yang ditahan turut mengalami kesan melecur di bahagian tangan kirinya dipercayai berikutan kejadian tersebut.

"Kesemua mereka bekerja dengan syarikat swasta antaranya sebagai kerani, penghantar surat dan kerja pejabat.

"Mereka kini ditahan reman selama tujuh hari mulai hari ini dan kes disiasat di bawah Seksyen 436 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman maksimum 20 tahun penjara," katanya.

Beliau berkata semenjak kes pertama kebakaran gereja di Desa Melawati dan beberapa kawasan lain, polis telah menubuhkan satu pasukan khas bagi menyiasat kejadian tersebut.

Bagi kes gereja Metro Tabernacle Ag, katanya, polis Bukit Aman bekerjasama dengan polis Kuala Lumpur bagi menjalankan siasatan dan setakat ini polis tidak menemui kaitan kumpulan tersebut dengan pembakaran gereja lain yang berlaku di Lembah Klang.

"Kita minta orang ramai bersabar dan memberi peluang pada polis untuk menjalankan siasatan terperinci bagi membolehkan kita menghantar kertas siasatan kepada Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

"Jangan cuba kaitkan kumpulan yang ditahan dengan pembakaran gereja-gereja lain," katanya.

Mohd Bakri juga turut menegaskan kepada orang ramai agar tidak mengambil tindakan sama dengan melakukan tindakan yang boleh menjejeskan ketenteraman negara, kaum dan agama.

-- BERNAMA

Eight arrested for Church attacks, PAS support not to use ISA

Read More “SUSPEK BAKAR GEREJA DITAHAN REMAN”  »»

TAKZIAH KEPADA KELUARGA MANGSA

Insiden perahu naga terbalik ini boleh dianggap kecuaian yang terburuk melibatkan pelajar sekolah selepas tragedi jambatan gantung yang runtuh di Kuala Dipang pada 26 Oktober tahun lalu.

Perahu terbalik: PAS ucap takziah


KUALA LUMPUR, 18 Jan: Parti Islam SeMalaysia (PAS) mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa perahu naga yang terbalik di Pulau Pinang pada hari Ahad, 17 Januari baru-baru ini.

Demikian kata Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad dalam satu kenyataan beliau hari ini.

Insiden malang ini menyebabkan negara kehilangan enam warganegara muda melibatkan seorang guru berusia 20 tahun, Chin Ai Fang dan lima pelajar dari Sekolah Tinggi Chung Ling, Air Itam-Jason Ch’ng, Chin Aik Siang, Cheah Zi Jun, Koh Yizhiang dan Brandon Yeoh. Daripada 18 orang yang menaiki perahu naga tersebut, hanya 12 orang sahaja yang dapat diselamatkan.

Pastinya tragedi ini akan memberikan kesan yang mendalam kepada keluarga mangsa dan pelajar-pelajar lain, katanya.

Bagi beliau, insiden ini boleh dianggap kecuaian yang terburuk melibatkan pelajar sekolah selepas tragedi jambatan gantung yang runtuh di Kuala Dipang pada 26 Oktober tahun lalu.

"PAS mahu punca tragedi ini disiasat dan meminta Kementerian Pelajaran serta pihak sekolah bertanggungjawab sepenuhnya termasuk memberikan pampasan kepada keluarga mangsa kerana gagal mematuhi langkah-langkah keselamatan yang sewajarnya," katanya.

Penggunaan jaket keselamatan adalah perkara wajib bagi aktiviti sukan khususnya yang melibatkan kawasan laut dan sungai. Maka adalah tidak wajar, pihak sekolah memandang remeh perkara ini hingga menyebabkan enam nyawa terkorban, katanya.

PAS, katanya, berharap agar pihak Kementerian mengambil iktibar dan dapat memastikan setiap sekolah dinegara ini mengambil langkah-langkah pencegahan dan keselamatan yang sewajarnya sebelum membawa mana-mana pelajar mereka menyertai aktiviti didalam atau diluar Sekolah.

"Penggunaan surat pelepasan tanggungjawab pada masa kini dilihat sudah tidak releven kerana pihak sekolah wajar bertanggungjawab termasuk memberikan jaminan insurans terhadap sebarang insiden yang berlaku sepanjang aktiviti dijalankan," katanya.

Menurut Idris, adalah menjadi tanggungjawab pihak Sekolah untuk memastikan setiap pelajar mereka dapat kembali dengan selamat ke pangkuan Keluarga masing-masing selepas menyertai aktiviti-aktiviti yang dianjurkan.

Harakahdaily /sun2surf foto

Read More “TAKZIAH KEPADA KELUARGA MANGSA”  »»

EKRAN BHD DINYAHSENARAIKAN DARI BURSA MALAYSIA

Selepas dinyahsenaraikan, Ekran akan terus wujud tetapi sebagai entiti yang tidak disenaraikan di Bursa Malaysia.

Projek Empangan Hidro Bakun bagaimana?

Bursa Malaysia Nyahsenaraikan Ekran 28 Jan


KUALA LUMPUR, 18 Jan (Bernama) -- Syarikat Nota Amalan, Ekran Bhd, akan dinyahsenaraikan dan dikeluarkan dari senarai rasmi Bursa Malaysia Securities Bhd mulai 28 Jan, 2010.

Dalam satu kenyataan di sini Isnin, Bursa Malaysia berkata Ekran gagal mengemukakan rancangan regularisasinya kepada bursa dan/atau pihak berkuasa relevan yang lain untuk kelulusan pada atau sebelum 4 Dis, 2009 dan penjelasan syarikat untuk lanjutan masa seterusnya telah ditolak.

"Sekuriti Ekran yang pada masa ini didepositkan dengan Bursa Malaysia Depository Sdn Bhd (Bursa Depository) terus kekal meskipun dengan penyahsenaraian itu.

"Secara alternatifnya, sesiapa yang berhasrat untuk memegang sekuriti mereka dalam bentuk sijil fizikal boleh mengeluarkannya dari akaun Sistem Depositori Berpusat mereka dengan Bursa Depository, pada bila-bila masa selepas sekuriti itu dinyahsenaraikan," katanya.

Katanya selepas dinyahsenaraikan, Ekran akan terus wujud tetapi sebagai entiti yang tidak disenaraikan.-- BERNAMA

Read More “EKRAN BHD DINYAHSENARAIKAN DARI BURSA MALAYSIA”  »»

SINGAPURA MEMANTAU SITUASI SERANG GEREJA DI MALAYSIA

Christians in Singapore constitute approximately 14.6% of the country's population; 4.8% (32.9% of Christians) being Catholics and the remaining 9.8% (67.1% of Christians) being of other mostly Protestant denominations and traditions.

Singapura Pantau Kejadian Serang Gereja Di Malaysia


SINGAPURA, 18 Jan (Bernama) -- Singapura turut memantau reaksi rakyatnya berhubung serangan ke atas rumah ibadat di Malaysia, tetapi setakat ini mendapati reaksi di peringkat bawahan secara umumnya adalah tenang, kata Timbalan Perdana Menteri, Wong Kan Seng.

"Saya fikir rakyat Singapura adalah berhati-hati tidak terlalu terbawa-bawa dengan masalah seperti ini," katanya yang dipetik oleh media tempatan semasa satu majlis kemasyarakatan di sini.

"Kita tinggal di dunia yang saling berhubung-kait, kita tidak boleh terpisah daripada apa yang berlaku di negara lain," katanya dan menambah, pada masa yang sama rakyat Singapura mesti rasional dan berfikir "apabila kita membawa masalah seperti ini ke dalam negara kita, apa yang kita cuba kita lakukan.

"Adalah kita sekadar cuba melahirkan rasa simpati, atau adakah dengan berbuat demikian, akan mendatangkan lebih banyak masalah kepada masyarakat kita sendiri," kata Wong.

Beberapa kes serangan ke atas gereja dilaporkan berlaku di Malaysia ekoran keputusan Mahkamah Tinggi baru-baru ini membenarkan akhbar milik gereja Katolik, The Herald menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan mereka.

Singapura menganggap sensitif isu yang mempunyai kaitan dengan kaum dan agama dan menyifatkannya sebagi isu keselamatan.

-- BERNAMA/wikipedia

Read More “SINGAPURA MEMANTAU SITUASI SERANG GEREJA DI MALAYSIA”  »»

NAIB PRESIDEN PARTI PROGRESIF PENDUDUK (PPP) BERSUMPAH GUNA NAMA ALLAH

Tindakan bersumpah dengan nama Allah dibuat oleh Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff Naib Presiden Parti Progresif Penduduk(PPP) yang didapati bersalah oleh mahkamah. Ini kerana beliau telah menyembur bahan berbahaya terhadap Tun. Dr. Mahathir Mohamad serta dijatuhkan hukuman namun merasakan dirinya dianiaya.

Nik Sapeia bersumpah nama Allah, dakwa dianiayaKOTA BHARU, 17 Jan: Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff yang didapati bersalah oleh mahkamah kerana menyembur bahan berbahaya terhadap Tun. Dr. Mahathir Mohamad hari ini tampil mempertahan dirinya dengan membuat akuan sumpah menggunakan nama Allah.

Beliau berbuat demikian di kediamannya di Pasir Tumboh pagi ini.

Menurutnya, tindakan bersumpah dengan nama Allah itu dibuat berikutan perbicaraannya telah selesai dan hukuman telah dijatuhkan namun merasakan dirinya dianiaya.

"Hari ini saya bersumpah dengan Nama Allah,Wallahi,Wabillahi,Wattallahi,demi Allah sesungguhnya saya dengan ini bersumpah tidak menyerang atau menyembur Tun Dr.Mahathir Mohamed sebagaimana yang dituduh kepada saya” ujar beliau yang juga Naib Presiden Parti Progresif Penduduk(PPP).

"Saya sedar akan sumpahan saya ini dan saya sudah mendapat pandangan daripada orang alim dan pimpinan parti demi menjaga maruah diri dan parti saya," katanya lagi.

Nik Sapeia juga berkata beliau akur dengan keputusan yang dijatuhkan oleh mahkamah dan kini sedang membuat proses rayuan ke mahkamah tinggi.

Mahkamah Majistret Kota Bharu baru-baru ini menjatuhkan hukuman penjara enam bulan selepas beliau didapati bersalah menyebabkan kecederaan dengan menyembur bahan berbahaya terhadap bekas Perdana Menteri Tun Dr.Mahathir Mohamed dan tiga yang lain dalam satu insiden di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di sini.

Majistret Azman Mustapha bagaimanapun membenarkan perlaksanaan hukuman penjara ditangguhkan sehingga rayuan selesai di putuskan oleh Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan nanti.

Mohd Nor Yahya/HARAKAHADAILY

Read More “NAIB PRESIDEN PARTI PROGRESIF PENDUDUK (PPP) BERSUMPAH GUNA NAMA ALLAH”  »»

PARTI MAKKAL SAKTI PULA BERGOLAK

RS Thanenthiran dibatalkan keahliannya, sekaligus dipecat dari jawatan Parti Makkal Sakti Malaysia (MMSP) hari kerana gagal menjawab beberapa tuduhan terhadapnya. Keputusan tersebut dibuat oleh 14 daripada 27 ahli jawatankuasa pusat selepas sejam bermesyuarat. Baki 13 ahli lagi tidak hadir

Presiden Parti Makkal Sakti dipecat


Jawatankuasa siasatan Parti Makkal Sakti Malaysia (MMSP) hari ini membatalkan keahlian presidennya, RS Thanenthiran selepas beliau gagal menjawab beberapa tuduhan terhadapnya.

Thanenthiran tidak hadir dalam mesyuarat yang diadakan di ibupejabat parti itu di Shah Alam.

Keputusan tersebut dibuat oleh 14 daripada 27 ahli jawatankuasa pusat selepas sejam bermesyuarat. Baki 13 ahli lagi tidak hadir.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, timbalan presiden MMSP, A Vathermurthy mendakwa enam daripada 13 ahli jawatankuasa yang tidak hadir itu, adalah atas pagar dan tujuh lagi menyokong presiden.

Di akhir mesyuarat tersebut, naib presiden, Ramesh yang juga saudara lelaki Thanenthiran, tiba di ibupejabat MMSP.

Menurutnya, mereka tidak mengiktiraf apa keputusan tersebut kerana keputusan muktamad hanya boleh dibuat oleh Pendaftar Pertubuhan.

MMSP yang menyokong BN dilancarkan Oktober lalu oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak

Malaysiakini

Read More “PARTI MAKKAL SAKTI PULA BERGOLAK”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com