Pray For MH370

Pray For MH370

BANTAHAN SAR ke PARLIMEN

Read More “BANTAHAN SAR ke PARLIMEN”  »»

SAR: terbelakah sistem ini oleh rejim pemerintah BN?

Kita bakal menyaksikan pertarungan antara kelompok ibubapa yang tidak percaya dengan sistem SEKOLAH KEBANGSAAN dengan pemerintah esok.

Ada beberapa jenis kelompok ibubapa di Malaysia yang diperuntukkan oleh perlembagaan kebebasan untuk menghantarkan anak mereka ke mana-mana jenis sekolah yang mereka pilih. Sekolah itu juga berhak mendapat bantuan kewangan daripada pemerintah. Ibubapa mahu teliti tentang jenis persekolahan yang akan mencorakkan anak kesayangan mereka. Lebih-lebih lagi diperingkat DASAR yakni sekolah rendah.

Apabila orang India memilih untuk tidak menghantar anak ke SK tetapi memeilih untuk menghantar anak mereka ke SJKT, kerajaan UMNO-BN memperuntukkan RM100juta. Kita setuju. Itu hak kaum India yang mahu memelihara bahasa ibunda, budaya dan adat resamnya.
Kita saksikan pula ibubapa Tionghua yang tidak mahu memilih SK(Sekolah kebangsaan), menghantar anak ke SJKC, kerajaan UMNO-BN beri RM100juta. Kita hormati pilihan kelompok ibubapa ini.Mereka mahu mengekal bahasa, budaya dan cara orang Tionghua. Apabila sesetengah orang Melayu, cina dan India tidak mahu menghantar anak mereka ke SK, SJKT, SJKC tetapi memilih untuk menghantar anak mereka ke sekolah MUBALLIGH, kerajaan UMNO-BN setkan RM100juta. kita  faham walaupun mereka riuh rendah tentang DUMC.

Yang pelik dan aneh, apabila ada golongan ibubapa yang juga tidak percaya kepada sistem SK, dan tidak mahu pula SJKC, SJKT dan muballigh. Mereka mahu satu sistem yang holistik, lengkap yang mempunyai framework akhirat-centric yakni sekolah agama rakyat(SAR) ........mereka ini  tidak diperuntukkan langsung oleh UMNO-BN. Walhal, golongan ini juga berhak menuntut jenis persekolahan yang mereka yakini adalah terbaik untuk anak mereka.Mereka mahu anak mereka belajar ilmu dunia dan akhirat di tempat yang sama, iklim dibentuk agar biah solehah terpelihara dan anak mereka lebih terjamin masa akhirat daripada jenis persekolahan yang ditawarkan oleh sistem sedia ada.

Adakah kerajaan UMNO-BN meletak tinggi  nilai SK, SJKC, SJKT, Muballigh dan nilai SAR(sekolah agama rakyat) TIADA NILAI di sisi kerajaan UMNO-BN??!!

Read More “SAR: terbelakah sistem ini oleh rejim pemerintah BN?”  »»

Rahsia BN kekal berkuasa lama: Projek IC Mahathir

Surirumah akui dapat warganegara dalam 'Projek Mahathir'
3:43PM Okt 8 2012  
Seorang penduduk Sabah mengakui menjadi sebahagian daripada "Projek Mahathir" dan mendapat taraf kewarganegaraan Malaysia selepas memasuki negara ini secara haram dari selatan Filipina.

Surirumah berkenaan, Fawziah Abdul, 50, dalam laporan agensi berita Reuters itu berkata beliau juga ingin menyampaikan penghargaannnya kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad atas peluang itu.

"Saya merupakan sebahagian daripada Projek Mahathir... Saya diberitahu supaya pergi ke satu pejabat dengan dua keping gambar dan sedikit wang," kata Fawziah dalam laporan itu.

Fawziah juga menunjukkan kad pengenalan yang menyatakan beliau sebagai seorang warga yang dilahirkan di Sabah, menurut laporan itu lagi.

Beliau seterusnya menjelaskan bahawa "Projek Mahathir" itu merupakan "rancangan sulit" yang dikatakan telah diluluskan Mahathir.

Projek berkenaan, menurut Reuters, membantu memacu peningkatan populasi Sabah kepada lima kali ganda sejak 1970 dan menjadikan negeri itu sebagai simpanan tetap untuk undi kepada BN.

Laporan itu juga memetik kenyataan seorang pengkaji politik di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Sabah yang berkata, kekecewaan masyarakat minoriti di negeri itu boleh menyebabkan Pakatan Rakyat berjaya meraih sehingga 10 daripada 25 kerusi parlimen.

Read More “Rahsia BN kekal berkuasa lama: Projek IC Mahathir”  »»

ADUN SELAT KLANG di PESTA TANGLUNG DUN SELAT KLANG
7/10/12

ADUN SELAT KLANG merangkap EXCO KERAJAAN SELANGOR, YB Dr Hjh Halimah Ali sudah biasa main tanglung.
Tahun ini adalah kali kedua pesta tanglung diadakan di padang Telok Pulai Klang anjuran Persatuan Penduduk Telok Pulai yang dipengerusi oleh Mr Loo Hock Chai.

Program bermula dengan sedikit ucapan.
Kemudian tanglung mula dinyalakan. ADUN Selat Klang dan ADUN Kota Alam Shah disambut dengan tarian singa.
Kemudian perarakan membawa tanglung diketuai oleh para VIP dan disertai oleh kanak-kanak dan orang dewasa. Dihadapan kumpulan tarian singa. Perarakan berjalan mengelilingi taman telah berjaya menarik perhatian penduduk disekeliling yang menjengah keluar rumah dan turut terhibur dengan tarian singa dan orang ramai berarak membawa tanglung.

Ada juga yang masih ikut berarak walaupoun api tanglung sudah padam!
 Tidak sukar mewujudkan perpaduan asal hati bersih dan mampu hormat menghormati antara satu sama lain.
 Ahli Majlis Perbandaran Klang yang juga merupakan Naib Pengerusi Dewan Penyokong PAS Selangor, Mr Song Soon Guan juga turut hadir bersama PA ADUN Selat Klang.


Read More “ADUN SELAT KLANG di PESTA TANGLUNG”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com