Pray For MH370

Pray For MH370

Gula yang berharga RM170 sekilo

Giatmara ‘bought’ sugar for RM170 per kilo

October 25, 2011
KUALA LUMPUR, Oct 25 — The Majlis Amanah Rakyat (Mara) training centre paid RM25,500 for 150kg of sugar before realising it had made a mistake, according to the government.
The Treasury said in its explanation to the Auditor-General’s findings made public yesterday that the Giatmara centre had mistakenly paid RM170 per kg instead of RM1.70 per kg for sugar for a poverty eradication programme last year.
The reply, found in the 2010 audit report, said that “the mistake was not detected ... resulting in overpayment of RM25,245.”
It added that after Giatmara sent written requests to JD Works Enterprise to reclaim the surplus payment, the supplier “agreed to return the difference by instalments.”
JD Works Enterprise paid RM1,000 a month from July to September 2011, leaving a balance of RM22,245.
Mara management then ordered Giatmara chairman Datuk Shahiruddin Ab Moin to investigate the matter on September 23, 2011.
It was only then that JD Works issued a cheque for the remainder.

Read More “Gula yang berharga RM170 sekilo”  »»

Air di sekolah dicemari bakteria dari najis: di mana TPM?!

Air berkuman dibekalkan ke 10 sekolah
Laporan Ketua Audit Negara 2101 mendapati bahawa bekalan air terawat ke kantin sepuluh sekolah rendah mengandungi tahap bakteria dan logam yang tidak selamat untuk diminum.

NONEPenemuan ini berdasarkan ujian air tawar, yang dijalankan pasukan audit ke atas air yang telah dirawat dan air paip ke kantin di 13 buah sekolah.

Air yang digunakan di kantin SK Kg Kudong, Segamat; SK Sejagong, Batu Pahat didapati mengandungi kehadiran bakteria seperti Total Coliform dan E Coli yang tinggi.

“Pihak KKM memanadang berat pelanggaran paarmeter bakteria dalam air terawat yang dikesan dalam kajian ini kerana kehadiran bakteria seperti Total Coliform dan E Coli dalam air minum boleh menyebabkan wabak penyakit bawaan air seperti kolera, tifoid dan hepatitis A sekiranya air yang tercemar diminum secara terus dan berterusan,” petik laporan itu.

NONEAir yang dianggap selamat untuk diminum tidak seharusnya mempunyai sebarang Coliform dan E Coli manakala paras 6.5 hingga 9 pada skala pH.

Sekolah-sekolah lain yang disenaraikan mempunyai tahap 'terlalu tinggi' bakteria yang boleh  menyebabkan keracunan makanan, adalah:
 • SRJK (T) Ladang Lambak, Kluang
 • SMK Alor Pasir, Tanah Merah
 • SK Lata Rek, Kuala Krai
 • SK Juara, Rompin
 • SK Luat, Lenggong
Keputusan dari SK Benggol Petai, Pasir Mas dan SK Kuala Koyan, Kuala Lipis juga menunjukkan tahap 'terlalu tinggi’ untuk kiraan bakteria Coliform.

Read More “Air di sekolah dicemari bakteria dari najis: di mana TPM?!”  »»

Jom Remaja Islam!JOM !Remaja Islam intan permata.
Perlu digilap.Perlu dipelihara.
Jangan sampai dirosak si HASAD.
Kesal berlipat tidak tersukat!

Ibubapa, kaum kerabat
sahabat taulan pemimpin berkiblat
Apa kata kita sepakat
Di meja bulat pelan dicatat
Mengukir masa depan pembela ummat
Pemuda pemudi Pembantu Muhammad
s.a.w kekasih Ya Ahad


Darah mengalir tauhid sememang berkat
Tuah ibu bapa dan ummat
Mari saudara perah keringat 
Kita bernekad selamatkan ummat

Ummat selamat syariat didaulat
Masyarakat maju ihsan tersemat
Kenal tujuan dan matlamat
Hidup teratur berteman malaikat
Terhindar pengaruh syaitan terlaknat


Wahai empunya syurga bertingkat
Curahkan kasih dan juga rahmat
Kepada kami hambaMu yang nekad
Meneruskan perjuangan RasulMu Muhammad s.a.w

Read More “Jom Remaja Islam!JOM !”  »»

Nasib warga negara Malaysia ditentukan warga asing?!

Skandal IC amat membahayakan negara | Print |
Aziz Muda   (harakahdaily)
KUALA LUMPUR, 24 Okt: Skandal kad pengenalan (IC) terutama yang membabitkan kod "71" dan pemberian kad pengenalan biru dengan mudah kepada warga asing perlu diberikan perhatian serius oleh kerajaan kerana ia amat merbahaya keselamatan negara.

Sehubungan itu, PAS akan memberikan perhatian serius terhadap perkara itu termasuk membawanya ke persidangan Dewan Rakyat bagi mendapatkan respon segera dari pihak kerajaan.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, antara tindakan segera yang dilakukan termasuk membantu Dewan Pemuda PAS menyerahkan memorandum kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nazri Aziz di bangunan Parlimen hari ini.

Menurutnya, memorandum yang diserahkan itu bertujuan mendesak kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja untuk menyiasat penyelewengan pengeluaran kad pengenalan di negara ini.

Katanya, dalam memorandum tersebut, pihak pemuda PAS turut menyuarakan kecurigaannya dengan insiden yang berlaku di Istana Dugang Country Resort di Kajang pada 12 Oktober lalu yang membabitkan 240 orang warga asing yang akan diberikan kad pengenalan biru.

"Dalam hal ini, kami amat kesal dengan tindakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Hishamuddin Tun Hussein yang seolah-oleh lepas tangan dengan kononnya mahu menyerahkan kepada Jawatankuasa Terpilih Parlimen berkaitan pilihanraya dan SPR," katanya pada sidang media di lobi Dewan Rakyat di bangunan Parlimen, di sini, hari ini.

Pada hal, menurut beliau, sebagai menteri yang menjaga Kementerian Dalam Negeri (KDN), Datuk Hishamuddin sebenarnya boleh menjawab terus isu tersebut tanpa menunggu untuk dibawa kepada jawatankuasa berkenaan.

Katanya, kod "71" adalah suatu kod warganegara yang tidak diketahui negara asal kelahirannya.

"Walaupun terdapat kecurigaan, tetapi oleh kerana nama mereka berada dalam Daftar Pemilih Induk (DPI), maka mereka diberi hak mengundi bagi memilih ahli Parlimen di negara kita," katanya.

Kini, ujarnya, bilangan mereka amat banyak sehingga jelas menunjukkan masa depan negara akan ditentukan oleh warga asing yang tidak diketahui asal usulnya.

"Perkara ini amat penting bagi negara. Ia bukan perkara kecil, tetapi melibatkan keselamatan negara yang perlu diberikan perhatian serius oleh kerajaan," katanya yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian.

Sejajar dengan itu,katanya, pihaknya akan terus membangkitkan perkara itu secara berterusan sama ada membawanya ke persidangan Dewan Rakyat dan menerusi saluran lain bagi menyedarkan pihak kerajaan agar tidak memandang sebelah mata mengenainya.

Read More “Nasib warga negara Malaysia ditentukan warga asing?!”  »»

Kerajaan Selangor 'BEBAS'kan mahasiswa membina jati diri dalam program KAMU2011

SHAH ALAM
22.10-23.10.11

          Majlis Permuafakatan Mahasiswa Selangor bergabung dengan pertubuhan-pertubuhan pelajar di seluruh negara menganjurkan program KARNIVAL ILMU ANAK MUDA 2011 yang dimuatkan program bersifat pembangunan spiritual(solat jemaah, kuliyyah maghrib, dan kerangka seluruh karnival adalah tauhid oriented; physical(STREET SOCCER); personaliti anggun; intelek( dialog facebokers, debat siswa, forum pimpinan gerakan);emosi(syurga cinta bersama Prof Muahya, Ustaz Zahirrudin) dan sosial(kemahiran mengurus program, konsert, majlis perasmian,mengawal khalayak, penjagaan masa). Ini menepati model pembangunan modal insan 9S.P.I.E.S) yang diketengahkan oleh kerajaan Selangor.
   64 buah universiti dan kolej di seluruh Malaysia telah berjaya menghantar wakil pimpinan pelajar daripada MPP dan persatuan di kampus.
  Program ini mengasah bakat kepimpinan mereka.Ini  peluang mereka merasa dihargai dan digalakkan untuk sentiasa membangun dan membina karakter dan syakhsiyyah yang amat diperlukan untuk menjadi pemimpin masa depan.Kreativiti mereka dibelenggu oleh undang-undang lapuk AUKU.Mereka tidak bebas bersuara, merancang dan bertindak.Mereka tidak dibenarkan belajar daripada kesalahan untuk menjadi insan rabbani yang produktif dan efektif sebagai khalifah yang diharapkan berfungsi untuk kelangsungan ummat

Read More “Kerajaan Selangor 'BEBAS'kan mahasiswa membina jati diri dalam program KAMU2011”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

 • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
  8 years ago
 • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
  8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com