Pray For MH370

Pray For MH370

KENAPA KAFA MENENGAH?

Masalah yang 'bagus' yang perlu ditangani oleh kerajaan  negeri Selangor sejak 2008 ialah ibubapa pelajar Muslim semakin tahun semakin 'bising', semakin 'kecoh', semakin kuat mendesak kerajaan meneyelsaikan masalah anak mereka yang sudah selesai sekolah peringkat rendah dan lulus pula ujian PSRA(PENILAIAN SEKOLAH RENDAH AGAMA) JAIS tetapi tidak dapat diterima masuk untuk menyambungkan pelajaran ke peringkat menengah aliran agama. Purata 35,000 pelajar melalui ujian PSRA. Lazimnya 30,000 lulus atau maqbul ujian PSRA. Yang mencapai mumtaz atau cemerlang(>90%)  mencecah 6000 pelajar.

Isunya, hanya ada 23 SABK dan setakat hari ini ada 3 MAAHAD INTEGRASI TAHFIZ SAINS yang menjadi rebutan pelajar seluruh negeri ini.Bermaksud, hanya 3,000 pelajar sahaja yang boleh dimuatkan dalam sistem persekolahan yang mempunyai pendidikan agama secara khusus. Ada beberapa sekolah aliran agama yang mengajar bahasa Arab secara sampingan. Ada sekolah agama rakyat yang boleh menjadi pilihan bagi yang mampu.

'Bottomline'nya, masih ramai lagi yang tidak dapat sekolah pilihan mereka yang mengarusperdanakan sistem Islam. Exco Pendidikan Selangor memulakan projek perintis pada tahun 2012 menyediakan kelas agama selama 2jam setengah bagi pelajar yang bersekolah di SMK, mirip dengan kaedah KELAS AL QURAN DAN FARDHU AIN(KAFA) di peringkat rendah. yang dijenamakan sebagai KAMA yang dikendali di premis masjid. Ia bertujuan untuk membangunkan pelajar ini supaya terselamat daripada gejala sosial.

Sedikit kejayaan itu memberikan semangat untuk melebarluaskan konsep pembangunan pelajar remaja yang memasuki ambang akil baligh ini supaya dipimpin dalam biah solehah sementara mereka menjadi orang dewasa yang matang dalam kerangka ilmu fardhu ain yang lengkap. Justeru, jawatankuasa tetap Pendidikan negeri Selangor telah menggerakkan BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM JAIS menumpukan pelaksanaan dasar baru iaitu mewujudkan kesinambungan KAFA diperingkat rendah untuk diteruskan, ditambah nilai yang BUKAN BERKONSEP LULUS PEPERIKSAAN SEMATA-MATA tetapi BERKONSEP MEMAHAMKAN pelajar teras Islam hingga mampu menghayatinya.

Ini sejajar dengan dasar pembangunan modal insan yang mahu dipacu oleh kerajaan Selangor. Pembangunan holistik dan syumul berpaksikan konsep SPIES akan diterapkan untuk memungkinkan Selangor melahirkan khaira ummah apabila modal insan yang dilahirkan mencapai piawaian al KHALIQ yakni khalifah fil ardh.

Mata rantai ke arah menjadikan Selangor sebagai baldatun tayyibatun wa rabbun ghafur melalui langkah langkah baru seperti KAFA MENENGAH  ini diharapkan sokongan dan dokongan dari seluruh rakyat Selangor insya Allah.

Moga Allah perkenankan hasrat ini insya Allah. Amin. 

Read More “KENAPA KAFA MENENGAH?”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com