Pray For MH370

Pray For MH370

BERSIHKAN NAMA DI MATA RAKYAT DAN DUNIA SEBELUM MELANGKAH LEBIH JAUH

Skandal dan masalah peribadi boleh dijadikan bahan untuk musuh memeras ugut seseorang.

Apatah lagi jika seseorang itu ialah seorang Perdana Menteri sebuah negara, maka implikasinya tersangat besar kepada negara serta rakyatnya dari pelbagai perspektif seperti keselamatan, kedaulatan, kewibawaan di mata para pemimpin dunia dan sebagainya.Laporan akhbar Perancis, Nik Aziz gesa Najib bersihkan tuduhan

Mursyidul Am PAS Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, pendedahan dibuat akhbar Peranchis, Liberation yang membuat tohmahan membabitkan bakal Presiden Umno Dato' Seri Najib Tun Razak dengan pembunuhan Altantuya Shaaribu perlu dibersihkan kerana dikatakan bakal Perdana Menteri Malaysia.

"Jadi dalam kes Najib itu, apabila dituduh begitu hebat, dia senyap, maka amat sukar bagi rakyat untuk membersihkan diri bakal Perdana Menteri itu. Oleh itu beliau mesti membersihkan dirinya."

Katanya Nabi Muhammad saw sendiri menjawab setiap persoalan yang dibangkitkan dan tidak melarang sahabat yang lain daripada bertanya.

"Pemimpin utama dan pertama dalam Islam ialah Nabi Muhammad saw sama ada dalam hal ehwal ekonomi, akhlak, pengurusan luar dan dalam rumah tangga, dan Baginda adalah pemimpin bersih.

"Oleh itu, kalau mahu menjadi pemimpin, mestilah meniru kepimpinan Nabi Muhammad saw.

Beliau yang juga Menteri Besar berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Majlis Perasmian MAPEX ; kempen pembelian rumah rasmi Kerajaan Negeri dan Expo Hartanah Malaysia 2009 di sebuah pasar raya di sini semalam.

Mengulas pengumuman Pengerusi Lembaga Disiplin Umno Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail berhubung kes Dato' Seri Mohd Ali Rustam, yang terbabit dengan politik wang namun beliau masih memegang jawatan Ketua Menteri Melaka, Mursyidul Am PAS itu berkata, memang beliau telah didapati bersalah.

"Memang pemimpin itu bersalah, tapi kenapa hendak memegang jawatan lagi.

"Kalau orang Melayu hendak menjadi pemimpin, tetapi tidak mahu meniru kepimpinan Nabi Muhammad saw, hendak menjadi pemimpin buat apa," katanya.

Mengulas cadangan kerajaan perpaduan Melayu (kerajaan campuran), beliau tetap berpendirian tidak bersetuju dengan cadangan itu.

"Oleh itu, persoalan 'bangsa' adalah persoalan kedua, sebaliknya persoalan utama ialah 'Islam' itu sendiri," katanya sambil merujuk pemerintahan PAS di Kelantan yang sudah lebih 18 tahun diterima rakyat dengan baik.

azm / Muhammad Yusri Amin/ Harakahdaily

Read More “BERSIHKAN NAMA DI MATA RAKYAT DAN DUNIA SEBELUM MELANGKAH LEBIH JAUH”  »»

FAIRUS SAH LETAK JAWATAN TKM1 P.PINANG

Terjawab sudah teka teki dan spekulasi. Fairus akan menyambung
pelajaran di peringkat ijazah lanjutan di luar negara , namun masih berkhidmat sebagai ADUN Penanti.

Fairus letak jawatan TKM Pulau Pinang


Mohamad Fairus Khairuddin disahkan telah meletakkan jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang dan Exco negeri.


Perkara itu disahkan oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng tengah hari tadi">

Keputusan itu berkuat kusa 8 April iaitu sehari selepas tiga pilihan raya kecil serentak.

Bagaimanapun beliau akan kekal sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti.

Dalam pada itu, Pengerusi Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) Pulau Pinang, Dato' Zahrain Mohamed Hashim berkata, dalam surat letak jawatan yang dikemukakan hari ini ada disebutkan bahawa Fairus mahu melanjutkan pengajian ijazah lanjutan.

Penasihat KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim juga berkata, Fairus telah meminta cuti untuk memikirkan kedudukannya dalam kerajaan selepas mendapat tawaran belajar.

"Dia telah pilih untuk teruskan pelajaran dan hal itu menyukarkan beliau untuk teruskan tugas sebagai Exco dan Timbalan Ketua Menteri," katanya.

Difahamkan beliau telah menerima tawaran untuk belajar di luar negara.

Zahrain berkata, Fairus telah mengadakan perbincangan dengan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum mengemukakan surat letak jawatan pagi ini.

azm /Harakahdaily

Read More “FAIRUS SAH LETAK JAWATAN TKM1 P.PINANG”  »»

PROGRAM MINI KARNIVAL "WHISTLE STOP" SEMPENA SATU TAHUN PENTADBIRAN BARU SELANGOR DI SG BESARRead More “PROGRAM MINI KARNIVAL "WHISTLE STOP" SEMPENA SATU TAHUN PENTADBIRAN BARU SELANGOR DI SG BESAR”  »»

PERMATA DI BLOG SAHABAT BLOGGER PERIHAL PPSMI

Masih lagi pada tajuk PPSMI, sebelum Perhimpunan Agung UMNO yang bakal berlangsung minggu depan. Semoga para perwakilan UMNO dibuka pintu hati dan "mata" untuk dapat "melihat" kebenaran dan mampu "memandang" ke hadapan dalam jangka masa 10-15 tahun akan datang.

Dalam meninjau apa yang sahabat blogger telah curahkan buah fikiran mereka dalam blog masing-masing, saya ambil tiga artikel sebagai contoh.

Pertama pendedahan yang dibuat oleh Dr Tan Seng Giaw, salah seorang ahli parlimen yang baru dilantik menganggotai SPRM. Maklumat ini mengukuhkan lagi kepercayaan serta pendirian saya bahawa pelajar sekolah rendah Tionghua cekap dalam matematik kerana mereka ada kaedah pembelajaran dan pengajaran yang tersendiri dalam bahasa ibunda mereka.
Artikel penuh di SINI

Artikel kedua dicatat oleh Drs Khalil Idham Lim dan blog Cina Islam yang simple, Tun Dr Mahathir pun masih belum faham apa isu sebenar PPSMI.

Artikel ketiga agak panjang, tulisan saudara Ali Bukhari Amir dari Sekolah Pemikiran Kg Baru yang telah mengupas beberapa insiden dan laporan media perdana mengenai isu sebenar di belakang tabir PPSMI. Selamat membaca. Sebarkan.

Lebih RM3 bilion di sebalik pelaksanaan PPSMI?


Apakah sebabnya Kementerian Pelajaran dan kerajaan bekeras sangat mempertahan PPSMI itu? Terbaru, dalam perjumpaan antara Dato' Hassan Ahmad bersama Menteri Pelajaran Hishammuddin Hussein sebagai yang tersiar di Buletin Utama, ada satu maklumat yang tidak kalah menariknya untuk diteliti bersama.

"Dah jumpa. Buang masa! Cuba mengelak isu, merayu supaya GMP tok sah adakan perhimpunan lagi, Kementerian Pelajaran dah belanja lebih RM3B (bilion?)..Saya kata mengapa membazir buat benda salah. Dia nampaknya takut kesan buruk terhadap politik dirinya. Tapi perjumpaan mesra. Kami beritahu dia GMP akan terus berjuang hingga PPSMI dihapuskan."

Petikan kiriman khidmat pesanan ringkas itu dikirim mungkin dalam kalangan para penggiat GMP dan akhirnya singgah ke dalam telefon bimbit saya. Dengan sedikit suntingan, maka petikan sms Dato' Hassan Ahmad itu saya salin di sini.

Sila teliti pada ayat yang dihitamkan->Kementerian Pelajaran dah belanja lebih RM3 bilion. Angka ini mungkin silap dan boleh dibetulkan semula dalam Dewan Rakyat oleh Hishammudin Hussein. Di Dewan Negara Senator Dato' Dr Firdaus Abdullah boleh sahkan jumlah peruntukan sebenarnya kalau beliau berani bangkitkan pertanyaan berhubung hal tersebut.

Kalaulah Hishammuddin Hussein nak berdalih lagi mengenai jumlah peruntukan sebanyak RM3 bilion lebih itu, maka rakyat, guru-guru, pelajar, siswa, pensyarah dan setiap pembayar cukai setiap tahun mahu bertanya jumlah yang sebenarnya kalau jumlahnya bukan seputar RM3 bilion itu.

Katakanlah jumlah menyelenggara peralatan bagi melengkapkan serta menyempurnakan dasar PPSMI itu sebenarnya melibatkan jumlah peruntukan RM1 bilion, itu pun sudah melibatkan angka yang besar juga! Jawab Hishammuddin jangan tak jawab!

Rakyat Malaysia, secara jumhurnya akan berfatwa bahawa mereka sudi kehilangan RM1 bilion - RM3 bilion atau lebih kalau kerajaan dan Kementerian Pelajaran bersedia memansuhkan dasar PPSMI itu. Kalau tidak percaya, sila buat pungutan suara dan bancian atau undian melalui sms di Buletin Utama, TV3.

Betul.. Mereka sedia menanggung kerugian lebih RM3 bilion itu asalkan saja dasar PPSMI dihapuskan. Itulah wang rakyat, hasil cukai setiap tahun termasuklah cukai judi nombor ekor dan cukai arak yang turut dilanggah Melayu di Jalan Yap Ah Shak pada saban malam Friday Nite Fever sehingga jam 3 pagi di Le Blanc Club dan Sunshine Club.

Pengalaman peribadi
Malah, saya punya pengalaman peribadi sendiri ketika membangkitkan pertanyaan kepada seorang ahli tertinggi dalam GPMS apabila beliau selesai membentang pandangannya berhubung isu kemahasiswaan hari ini di DBP.

Dalam pertanyaan itu, seperti biasa saya menyeru mahasiswa 'menghasut' guru-guru, pelajar-pelajar pulaukan kelas Sains dan Matematik sehingga suatu tempoh yang menyebabkan Hishammuddin Hussein terpaksa mengalah dengan tuntutan itu.

"Sebenarnya, kami pun tidak mahu PPSMI itu dilaksanakan," demikianlah kata pendokong GPMS itu. "Kerajaan dah habis berbelanja beberapa juta untuk PPSMI ini. Rugilah kalau tak dilaksanakan."

Mungkin kerana beliau adalah penyokong Aspirasi yang masih belia dan jiwa sucinya tak pandai menipu, maka dia berlaku jujur kepada hadirin ketika menjawab persoalan itu. Alasan yang beliau berikan lebih jujur dan murni berbanding Page, sebuah lembaga yang baru dibentuk bertujuan menyanggah keluh-kesah GMP dan rakyat yang ingin mansuhkan PPSMI itu.

Page dan pensyarah lain telah mengemukakan kajian demi kajian yang menunjukkan bahawa PPSMI itu berhasil terlaksana, sebagai kaedah menolak kajian para penyelidik yang menunjukkan PPSMI telah gagal di beberapa buah sekolah tertentu.

Sebenarnya.. inilah jawapan tersirat dalam dada Hishammuddin yang enggan dimuntahkan keluar dari dadanya. Akhir-akhir ini, sejak tertekan dengan tsunami aksi demonstran di jalan raya sehingga merebak aliran ombak kesedaran, mencecah ke pagar Istana Negara, maka jubah hipokrit menteri itu tertanggal sedikit demi sedikit hingga tertelanjang ketelusannya.

Kalau Hishammuddin cakap awal-awal begini kan senang? Tidak perlu beliau bazirkan masa dan waktu bertemu dengan orang tertentu untuk mewujudkan Page sebagai kota pertahanan peribadinya daripada serangan rakyat Malaysia dan GMP!

Bukan ada niat memartabatkan anak bangsa pun dalam isu ini. Akhirnya.. lewat sms Dato' Hassan Ahmad yang terpencar ke dalam telefon bimbit pihak tertentu, melompat-lompat pula pertanyaan baru dalam fikiran rakyat; jujurkah Hishammuddin ketika menyelenggarakan segala peralatan PPSMI itu? Isunya duit ringgit atau memang untuk kemajuan bangsanya?

Sejumhur rakyat Malaysia kini sedar bahawa Hishammuddin Hussein telah lencun berpeluh oleh Perhimpunan Agung Umno yang semakin mendekat!

Apakah modal awal sebagai bekalannya menjelang kiamat di Padang Mahsyar menjelang Muktamar Pekembar kali ini akan berhasil? Iaitu isu 'kemanusiaan' seorang pemimpin yang mahu rakyat maju melalui PPSMI, apakah mungkin akan diterima lagi?

Terbayang di ruang mata Hishammudin tentang helah apakah yang mahu diangkatnya selepas kemarau hujah mempertahan PPSMI itu akhirnya dibanjiri ratusan ribu rakyat yang melimpah sokongannya hingga mencecah ke pagar Istana Negara.

Apakah tindakanku mempertahan dasar PPSMI itu tidak akan dibangkitkan oleh para perwakilan Umno? Demikian fikir Hisham seorang diri.

Hishammuddin pun tahu bahawa tipu daya mengolah helah melalui tindakan menjulang keris Panca Warisan itu sudah tidak berhasil memukat perhatian, menjala simpati khalayak perwakilan Umno lagi.

Segala-galanya tergantung kepada kebijaksanaan Hishammuddin. Itu pun kalau beliau masih lagi bijaksana. Manusia bijak akan mendapat banyak maklumat pada zaman YouTube, Facebook, Skype, Friendster (semuanya menggunakan istilah Inggeris) dan rakyat bermaklumat khasnya anak-anak muda ini tidak mungkin dapat ditipu untuk 3 bilion tahun lagi!

4:00 a.m, 20 Mac
Sekolah Pemikiran Kg Baru

Ali Bukhari Amir/ harakahdaily

Read More “PERMATA DI BLOG SAHABAT BLOGGER PERIHAL PPSMI”  »»

PASANGAN PELAJAR CEMERLANG SPM NEGERI SELANGOR

Tahniah dan syabas buat Pelajar LIM SHU YONG dan TAN CHIN HUAT dari SMJK Yoke Kuan Sekinchan Selangor di atas kejayaan dalam peperiksaan SPM 2008 dengan ,masing-masing memperolehi 16 1A. Tidak lupa juga ibu bapa kedua pelajar dan para pendidik di SMJK Yoke Kuan terutama Pengetua En Chia Kean Hock.

Kelihatan Lim, Tan, keluarga keduanya dan ADUN Sekinchan YB Ng Suee Lim

Read More “PASANGAN PELAJAR CEMERLANG SPM NEGERI SELANGOR”  »»

HADIAH PENGAJIAN IPT KERAJAAN NEGERI SELANGOR

Untuk sebarang pertanyaan serta maklumat lanjut, sila hubungi Urusetia Hadiah pengajian IPT beralamat seperti di bawah atau layari http://hpipt.selangor.gov.my

Tel:03-5544 7385 / 7484 / 7453. Sila klik pada imej untuk lebih jelas.

Read More “HADIAH PENGAJIAN IPT KERAJAAN NEGERI SELANGOR”  »»

VIDEO SIDANG DUN SELANGOR 17 MAC 2009


Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri Selangor Ke-12 Tahun 2009


VIDEO DI SINI

Read More “VIDEO SIDANG DUN SELANGOR 17 MAC 2009”  »»

HISHAMMUDDIN ULAS ISU DALAMAN UMNO

Menteri Pelajaran kata tidak ada perpecahan dalam UMNO serta tidak wujud pasukan A atau B, yang ada hanyalah dua pemimpin yang bijaksana......


Tidak Wujud Pasukan A Atau B Dalam Umno - Hishammuddin


Zaid memang pegang Faham Liberal - Mukhriz


Ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata tiada perpecahan dalam Umno dan tidak wujud pasukan A atau B yang menyokong mana-mana pemimpin dalam parti itu.

"Tidak wujud perpecahan dalam Umno. Apa yang kita lakukan merupakan satu perkara berkisar kepada dua pemimpin yang bukan sahaja bijaksana tetapi meletakkan parti sebagai keutamaan.

"Apa yang kita tahu bahawa hubungan mereka (Presiden yang juga Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak) tidak wujud pasukan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Pemuda Umno di sini Jumaat.

Hishammuddin yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tanggapan bahawa wujud konspirasi untuk menjatuhkan Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang dilihat sebagai penyokong Abdullah.

Selasa lalu, Lembaga Disiplin Umno melarang Mohd Ali yang juga Ketua Menteri Melaka daripada bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti minggu depan kerana didapati bersalah mengamalkan politik wang.

Hishammuddin berkata tanggapan itu hanyalah khabar angin yang digembar-gemburkan oleh pihak yang mempunyai kepentingan sendiri dan tidak mahu melihat Umno kembali pulih.

"Kita Pemuda Umno kenal pemimpin kita, kita tidak akan layan khabar angin," kata Hishammuddin sambil menambah kenyataan yang dibuat bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim baru-baru ini yang meminta Yang di-Pertuan Agong tidak melantik Najib sebagai Perdana Menteri, tidak masuk akal.

Beliau berkata ia merupakan usaha untuk menjejaskan transisi dan proses peralihan kepimpinan dalam parti yang seharusnya berjalan dengan lancar.

"Apa yang penting kita buktikan (hujung) bulan Mac nanti, selepas pemilihan Umno segala desas desus itu tidak ada asasnya kerana akhirnya Umno tahu bagaimana hendak pilih pemimpin. Kita tidak akan layan khabar angin yang tiada asas kerana Pemuda meletakkan perjuangan dan pendirian kepada fakta dan asas yang kukuh," katanya.

Hishammuddin berkata Pemuda Umno akan mempertahankan proses peralihan dengan bersungguh-sungguh serta menghormati dan menghargai kepimpinan Presiden parti di samping menyokong tanpa berbelah bagi terhadap kepimpinan Najib sebagai ketua parti dan kerajaan yang baru.

Sementara itu, calon Ketua Pemuda Umno Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Zaid bahawa kepimpinan Najib akan membawa perpecahan dalam parti, menafikan dakwaan itu.

"Seperti semua sedia maklum, tindakan (melarang Mohd Ali bertanding) adalah daripada sebuah lembaga bebas dan terbukti mereka bertindak atas bukti yang kukuh. Andaian bahawa individu-individu yang disabitkan itu daripada pasukan tertentu tidak benar sama sekali. Setiap kali melakukan proses peralihan, Umno akan menjadi lebih kuat," katanya ketika ditemui selepas mesyuarat itu.

Mukhriz yang juga anggota Exco Pemuda Umno berpendapat bahawa Zaid sejak dari dulu lagi mempunyai kecenderungan fahaman liberal yang dipelopori pembangkang.

"Pandangan peribadi saya, walaupun beliau dilantik sebagai Senator dan menteri pada waktu itu saya ragu-ragu dengan kesetiaan beliau kerana sering membangkitkan perkara yang tidak merangsang kekuatan parti.

"Malah saya sering bertengkar dengan beliau dalam Parlimen sebab beri tumpuan kepada perkara yang dibangkitkan pembangkang dan tidak langsung berusaha untuk menunaikan janji dalam manifesto Barisan Nasional," katanya.

Beliau berkata kenyataan yang dibuat Zaid itu mungkin kerana beliau cemas dengan proses peralihan kuasa yang akan berlaku tidak lama lagi.

"Adanya Datuk Seri Najib sebagai ketua dalam parti dan kerajaan mempunyai gagasan baru untuk berdepan dengan cabaran politik dan pembangkang," katanya.
BERNAMA

Read More “HISHAMMUDDIN ULAS ISU DALAMAN UMNO”  »»

COMPARE AND CONTRAST STATEMENTS MADE BY 2 PERSONALITIES


"We must be able to differentiate that a breach of party ethics and discipline is not criminal in nature" said the MACC Chief Commissioner.


“Some are found guilty but they can carry on. Some were found guilty, (but) cannot contest but can hold position in government; some are known to be involved in corruption but are cleared.” chided former PM and UMNO President.

*Umno needs to be more serious


*MACC: Breach of ethics "not criminal in nature"


Umno needs to be more serious


Former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad said today the future of Umno depends on its leaders and their seriousness in getting rid of money politics in the party.

“If they choose to be serious to clean up Umno, then there is a future for Umno. If not, they are going to lose the next election,” Mahathir told reporters after the launch of Wisma Sahoca (Sultan Abdul Hamid Old Collegians Association) at Kelana Jaya here.

Mahathir said Umno's disciplinary board had an opportunity to clean the party's name and restore public confidence in the party but it failed to deliver because "they did not do their task properly or completely".

Mahathir, who is also permanent president of Sahoca, said the decision by the board was unfair.

He then cited the example of the board finding two persons guilty of the same offence, but were given different punishments, "which goes against the principle of justice".

“I believe many of them are lawyers, they (board) ought to know.”

Although Mahathir did not mention names, he was obviously referring to the board finding Malacca chief minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam and Umno youth deputy chief Khairy Jamaluddin guilty of breach of ethics, but the former was barred from contesting the deputy president's post while the latter was only given a warning.

Asked to elaborate, he said: “Some are found guilty but they can carry on. Some were found guilty, (but) cannot contest but can hold position in government; some are known to be involved in corruption but are cleared.”

However, he did not mention who he thought was known to be corrupt.

When asked if the board should allow an appeal from Mohd Ali, Mahathir said the move will further erode public confidence in the board and the party.

Asked if he was confident with the next batch of Umno leaders, he bluntly said he was not, with "most of them".

Mahathir said he received an invitation to attend next week’s Umno general assembly although he had quit the party. He said he might be “going as an observer” but would not confirm his attendance.

Hemananthani Sivanandam / sun2surf
------------------------------------------------------------------------------------------------

MACC: Breach of ethics "not criminal in nature"


The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) said today they are not involved in investigations pertaining to political parties' ethics as a breach of discipline or ethics "is not criminal in nature".

Its chief commissioner Datuk Seri Ahmad Said Hamdan said this when asked to comment on calls by opposition parties that the MACC investigate Umno vice-president Datuk Seri Mohd Ali Rustam who was barred from contesting in party elections after he was found guilty of money politics.

"We welcome anyone who wants to make a report but we must be able to differentiate that a breach of party ethics and discipline is not criminal in nature," he said.

He said the MACC investigations director Datuk Shukri Abdullah was still awaiting reports if there were criminal elements in the case being acted on by the Umno Disciplinary Board recently.

On another matter, he said the MACC will record statements from several more Perak assemblymen pertaining to the suspension of Menteri Besar Datuk Dr Zambry Abdul Kadir and six executive council members from attending the state legislative assembly.

Ahmad Said said their statements would be crucial to the investigations on the matter.

Asked whether the assemblymen were from the Barisan Nasional or the opposition pact, he said, "We will also call those from the BN if necessary."

He was speaking to reporters after attending the commission's event with the Tengku Mahkota of Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah, here today.

Yesterday, the MACC recorded the statements of four members of the Perak rights and privileges committee, namely Loke Chee Yan (Kepayang assemblyman), Ong Boon Piow (Tebing Tinggi), Sum Cheok Leng (Bercham) and Chan Ming Kai (Simpang Pulai).

Another committee member, Husin Din (Selinsing), was question by the MACC on March 17 while Speaker V. Sivakumar had his statement recorded on Feb 26.

Asked on their statements, Ahmad Said said the process was to establish whether there were elements of abuse of power in the suspension of Zambry and his six executive council members.

"To us, there seem to be so, that is why we carry out the investigations in the first place," he said.

Bernama

Read More “COMPARE AND CONTRAST STATEMENTS MADE BY 2 PERSONALITIES”  »»

KES ISTIMEWA YANG MAMPU MENILAI HALATUJU SPRM

Pengagihan saham khas sebanyak 1.5 juta unit untuk Bumiputera pada 1993 oleh seorang menteri ketika itu KINI dipertikaikan dan dokumen diserahkan kepada SPRM, walhal banyak lagi kes besar dan berprofil tinggi tidak "nampak cahaya matahari".

Ini jelas menunjukkan GERAK mempunyai agenda tersendiri. Tahniah. Awas, kelajuan anda menyelongkar dan menggali dokumen sedang diperhatikan.

Gerak Serah Dokumen Babitkan Kes Rasuah Bekas Menteri

Gerakan Rakyat Anti Korupsi (GERAK) Jumaat menyerahkan dokumen yang didakwa tuduhan penyalahgunaan kuasa oleh seorang bekas menteri, yang melibatkan pengagihan saham khas sebanyak 1.5 juta unit untuk Bumiputera pada 1993, kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Setiausaha GERAK Siti Faridah Abdul Samad dan dua anggota jawatankuasanya Adlin Jalaluddin dan Wan Afifi Wan Zainuddin menyerahkan dokumen setebal 12 muka surat itu kepada pegawai-pegawai penyiasat SPRM di sini.

"GERAK berharap agar SPRM dapat menjalankan siasatan yang menyeluruh terhadap kes ini dan sekiranya wujud bukti yang kukuh berkaitan kes, maka pihak yang terbabit perlu menjalani proses undang-undang," katanya.

Siti Faridah berkata pengagihan saham khas Bumiputera pada asasnya adalah untuk memenuhi pegangan ekuiti Bumiputera selaras dengan Dasar Ekonomi Baru.

Pengagihan saham khas Bumiputera itu didakwa diberikan kepada seorang anggota keluarga bekas menteri itu.

"Pengagihan saham kepada anggota keluarga yang membabitkan jumlah 1.5 juta unit saham ini tidak wajar dilakukan kerana ia memperlihatkan amalan kronisme yang dilakukan dengan menggunakan kuasa (menteri) ada," katanya.

Beliau berkata dokumen itu telah dihantar ke pejabat GERAK oleh seorang pengadu yang tidak dikenali melalui pos minggu lepas.

BERNAMA

Read More “KES ISTIMEWA YANG MAMPU MENILAI HALATUJU SPRM”  »»

TAKRIFAN "PERLEMBAGAAN" DAN "UNDANG-UNDANG TUBUH" MASIH DIPERTIKAIKAN

Sulaiman Abdullah, peguam utama mewakili Mohammad Nizar sebelum ini telah memohon mahkamah agar menetapkan sama ada Hakim Lau membuat keputusan yang betul dalam merujuk kes itu ke Mahkamah Persekutuan berdasarkan Seksyen 84.

Ini kerana Seksyen 3 Akta Mahkamah Kehakiman menjelaskan bahawa perkataan "Perlembagaan" hanya merujuk kepada Perlembagaan Persekutuan dan bukan Undang-undang Tubuh Negeri.

Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail pula berhujah bahawa , Seksyen 84 perlu dilihat secara menyeluruh bagi merangkumi undang-undang tubuh negeri bagi mengelak sebarang kejanggalan dalam tafsirannya.

Hakim Md Raus, menegaskan "Kami bersetuju bahawa perkataan 'perlembagaan' mengikut Seksyen 84 tidak hanya terbatas kepada Perlembagaan Persekutuan."

Mahkamah Persekutuan Tentukan Siapa Antara Zambry/Nizar MB Perak

Siapa antara Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin merupakan Menteri Perak yang sah akan ditentukan oleh Mahkamah Persekutuan, demikian ditetapkan oleh Mahkamah Rayuan di sini Jumaat.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan terdiri Datuk Md Raus Sharif, Datuk Abdull Hamid Embong dan Datuk Ahmad Maarop sebulat suara bersetuju bahawa Hakim Mahkamah Tinggi membuat keputusan tepat untuk merujuk persoalan mengenai isu perlembagaan dalam kes itu untuk ditentukan oleh Mahkamah Persekutuan.

"Kami berpendapat hakim kes itu memberi takrif yang betul bagi Seksyen 84 Akta Mahkamah Kehakiman 1964," kata Hakim Md Raus ketika menolak rayuan Mohammad Nizar terhadap keputusan Hakim Lau Bee Lan yang dibuat pada 6 Mac lepas bagi merujuk persoalan itu kepada Mahkamah Persekutuan.

Panel tiga hakim itu melahirkan penghargaan kepada Sulaiman Abdullah, peguam utama mewakili Mohammad Nizar, dan juga kepada Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail kerana membantu mahkamah membuat keputusan menerusi penghujahan mereka hari ini.

Sulaiman sebelum itu memohon mahkamah agar menetapkan sama ada Hakim Lau membuat keputusan yang betul dalam merujuk kes itu ke Mahkamah Persekutuan berdasarkan Seksyen 84 itu kerana Seksyen 3 Akta Mahkamah Kehakiman menjelaskan bahawa perkataan "Perlembagaan" hanya merujuk kepada Perelmbagaan Persekutuan dan bukan Undang-undang Tubuh Negeri.

"Hakim Lau tersilap menggunakan Seksyen 84 kerana pertikaian dalam kes itu hanya melibatkan Undang-undang Tubuh Negeri Perak. Mahkamah Persekutuan tidak ada kuasa mendengar dan membuat keputusan dalam kes ini," katanya.

Dalam hujah balasnya, Abdul Gani berkata, Seksyen 84 perlu dilihat secara menyeluruh bagi merangkumi undang-undang tubuh negeri bagi mengelak sebarang kejanggalan dalam tafsirannya.

Berhubung perkara itu, Hakim Md Raus, berkata : "Kami bersetuju bahawa perkataan 'perlembagaan' mengikut Seksyen 84 tidak hanya terbatas kepada Perlembagaan Persekutuan."

Pada 13 Feb, Mohammad Nizar, 52, yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, memohon diadakan semakan kehakiman bagi mengisytihar dirinya sebagai Menteri Besar Perak yang sah dan untuk mendapatkan injunksi melarang Zambry daripada melaksanakan tugas sebagai Menteri Besar.

Beliau juga memohon mendapatkan takrif mengenai Perkara 16 (6) Undang-undang Tubuh Negeri Perak sama ada jawatan Menteri Besar boleh dikosongkan jika :

* Menteri Besar telah memberi nasihat kepada Sultan supaya membubarkan Dewan Undangan Negeri;

* Tidak berlaku pembubaran dewan;

* Tidak ada undi tidak percaya terhadapnya di dewan undangan negeri;

* Tidak berlaku peletakan jawatan oleh beliau.

Mohammad Nizar juga mahu supaya Zambry membuktikan kesahihannya sebagai Menteri Besar.

BERNAMA

Read More “TAKRIFAN "PERLEMBAGAAN" DAN "UNDANG-UNDANG TUBUH" MASIH DIPERTIKAIKAN”  »»

POPE VISIT TO PROMOTE PEACE BETWEEN JEWS, MUSLIMS AND CHRISTIANS


Explaining his demand that Benedict hide the very symbol of the Catholicism he represents, Rabbi Shmuel Rabinovitch, the spiritual authority responsible for overseeing Judaism's most sacred site, told TIME, "I wouldn't go into a church wearing Jewish symbols, out of respect for the place, and I would expect that the Pope would act the same here."

There exists among ultra-Orthodox Jews "a certain allergy towards the cross." Asking the Pope to remove his cross, he says, is "part of the ongoing paranoia of Jewish history. But it doesn't show respect for the leader of another major religion."

Pope also plans to tour the nearby Dome of the Rock, built on the site where Christianity, Judaism and Islam all believe that God prevented Abraham from sacrificing his son. For centuries, the shrine has been under Muslim control. A leading Muslim cleric, Sheikh Tayseer Tamimi, Chief Justice of the Shariah law courts in East Jerusalem, told TIME that cross or not, the Pope would be honored. "We would never object to his physical appearance. We don't believe in interfering in another religion's affairs."

Jerusalem Rabbi Insists the Pope Must Hide His Cross


Pope Benedict XVI hopes his planned visit to Jerusalem's Western Wall next month will be taken as a gesture of reconciliation in the long-troubled relationship between Judaism and the Catholic Church. But at least one influential rabbi will take offense — unless the pontiff removes or conceals the golden cross he wears on a chain around his neck, "out of respect" for the Jews.


Explaining his demand that Benedict hide the very symbol of the Catholicism he represents, Rabbi Shmuel Rabinovitch, the spiritual authority responsible for overseeing Judaism's most sacred site, told TIME, "I wouldn't go into a church wearing Jewish symbols, out of respect for the place, and I would expect that the Pope would act the same here."

Quoting King Solomon, the rabbi says that the Temple in Jerusalem (the Western Wall is believed to have been a part of the Second Temple, destroyed by the Romans in 70 A.D.) was "a house of prayer for all people, not just Jews." He added: "We welcome this Pope. But he should show respect for other religions."

But Catholics counter that it is the rabbi who should show a bit more respect for the pontiff, and not ask him to hide the cross that symbolizes his faith. Said Wadie Abunassar, Media Coordinator in Jerusalem for Benedict's trip, said, "I can't see the Holy Father removing his cross for any reason. He always wears a cross."

Given the legacy of bitterness left by centuries of Jewish persecution at the hands of the Catholic church, the Pope's sartorial choices during his visit to the Wall are unlikely to be the only political minefield of the trip. The Jewish community is in an uproar over Benedict's decision in January to lift the excommunication of a Holocaust-denying bishop, a decision for which the Pope later apologized. During his Jerusalem visit, Benedict will pay respects at the Holocaust Memorial at Yad Vashem, but he will bypass a room containing a plaque claiming that the wartime pontiff, Pius XII, failed to stand up for the Jews against the Nazis.

Even though the Vatican says it has received no formal request for the Pope to remove his golden crucifix during his visit to the Wall, Rabbi Rabinovitch's comments are bound to raise tensions on the eve of the trip. Israel's Foreign Ministry tried to smooth the waters by saying in a statement that "in accordance with rules of hospitality and dignity," the State of Israel will not prevent the Pope from wearing his cross when he visits the Western Wall.

But it is the rabbis rather than the government who hold sway at the Western Wall, and Rabbi Rabinovitch has twice previously turned away Christian delegations. In November 2007 he refused to let Austrian bishops near the wall after they would not remove or conceal their crosses, and in May 2008 he refused a request from a group of Irish bishops and prelates to visit the site. "They wanted to wear their crosses openly," Rabinovitch says. His rebuff of the Irish bishops was deemed "provocative" by one Church source who asked to remain anonymous.

Explaining the intensity of feeling over the quintessential symbol of Christianity, Rabbi Ron Kronish, director of the Interreligious Coordinating Council in Israel, a Jerusalem group promoting religious dialogue, says that there exists among ultra-Orthodox Jews "a certain allergy towards the cross." Asking the Pope to remove his cross, he says, is "part of the ongoing paranoia of Jewish history. But it doesn't show respect for the leader of another major religion."

Rabinovitch was in charge of the Western Wall during the visit of the late Pope John Paul II in 2000, when the pontiff prayed and twisted a written message into the cracks of the ancient stones, observing the Jewish belief that all prayers made at the Wall are answered. Rabbi Rabinovitch insists that John Paul II did not wear a visible crucifix during his visit to the site, but photographs taken during that visit clearly show the Polish Pope wearing his familiar golden cross as he touched the wall, head bowed.

Benedict, on his Jerusalem visit, also plans to tour the nearby Dome of the Rock, built on the site where Christianity, Judaism and Islam all believe that God prevented Abraham from sacrificing his son. For centuries, the shrine has been under Muslim control. A leading Muslim cleric, Sheikh Tayseer Tamimi, Chief Justice of the Shariah law courts in East Jerusalem, told TIME that cross or not, the Pope would be honored. "We would never object to his physical appearance. We don't believe in interfering in another religion's affairs."

It's possible that the fuss over the Pope's cross will blow over before Benedict arrives, since Rabinovitch's edict could be overruled by Israel's two chief rabbis, who are more politically attuned to the questions of the country's international image. Abunassar, the pontiff's media coordinator, says that the goal of Benedict's trip is "to promote peace between Jews, Muslims and Christians alike. " In these troubled times, that can be an uphill battle in the Holy Land.

With reporting by Aaron J. Klein/Jerusalem

Read More “POPE VISIT TO PROMOTE PEACE BETWEEN JEWS, MUSLIMS AND CHRISTIANS”  »»

KONDOM BUKAN PENYELESAI MASALAH AIDS


Since becoming pope four years ago, Benedict has stressed that the church is on the front lines of the battle against AIDS; with the Vatican encouraging sexual abstinence as the way to stop the disease from spreading.

Sejak dilantik sebagai Pope 4 tahun yang lalu, Benedict
menegaskan bahawa pihak Gereja sentiasa berada di hadapan dalam menghadapi peperangan melawan AIDS;
Vatican menyeru agar hubungan seksual bebas TIDAK diamalkan bagi menyekat menularnya AIDS. (Bukan dengan memberi CONDOM percuma di lorong-lorong gelap atau di kaunter resepsi hotel 5 bintang- komen penulis).


Statistik AIDS di negara kita amat membimbangkan. Pergaulan bebas yang mengarah kepada hubungan seks rambang serta hubungan homoseks di kalangan remaja dan dewasa mungkin dilihat sebagai kebebasan individu yang dilihat di luar konteks hidup bermasyarakat.

Hidup bermasyarakat perlu kepada peraturan dan moral demi menjaga kesejahteraan majoriti dan kelangsungan sistem kekeluargaan. Puak yang ingin hidup bebas seperti burung atau haiwan yang melata perlu mencipta koloni atau meneroka pulau yang belum dihuni manusia.

Di sana, jika mereka sakit dan saling jangkit menjangkiti AIDS di kalangan mereka itu cerita atau masalah sampingan yang mereka sendiri akan selesaikan tanpa melibatkan majoriti anggota masyarakat. Jika semua anggota koloni AIDS ini mati, maka mereka akan pupus begitu sahaja tanpa menyusahkan mereka yang ingin hidup menurut norma masyarakat.

Ada orang akan berhujah mengatakan gay, penkid, lesbian serta penagih dadah juga rakyat negara ini dan ada yang membayar cukai. Lihat di bawah berapa banyak kos yang perlu ditanggung oleh rakyat keseluruhannya untuk membiayai rawatan AIDS.


Seorang meninggal akibat AIDS setiap hari

Dewan Rakyat hari ini diberitahu pada setiap hari terdapat tiga rakyat negara ini disahkan positif HIV dan seorang didapati meninggal dunia akibat AIDS .

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr. Abd Latif Ahmad berkata jumlah purata itu adalah berdasarkan kes positif HIV terkumpul yang sudah mencapai 80,000 kes setahun.

Sejak 2003, katanya, kementerian mendapati kes positif HIV menurun daripada 27 peratus bagi setiap 100,000 penduduk menjadi 17 peratus menjelang 2008.

“Oleh yang demikian, usaha-usaha bagi memastikan penyakit ini tidak menjadi ancaman kepada negara termasuk melaksanakan Pelan Strategik Kebangsaan (NSP) mengenai AIDS 2006-2010.

“Sebahagian daripada program yang dilaksanakan ialah pencegahan, kawalan, rawatan, penjagaan dan sokongan kepada pihak yang menghidap HIV,” katanya.

Abd Latif menjawab soalan Datuk Kamarul Baharin Abbas (PKR-Telok Kemang) yang ingin tahu langkah-langkah yang diambil kerajaan untuk mengekang merebaknya penyakit AIDS dan HIV daripada 80 ribu tahun lepas.

Beliau berkata pelbagai program membasmi HIV/AIDS digerakkan oleh kerajaan termasuk menubuhkan Jawatankuasa Kabinet Mengenai AIDS dan Jawatankuasa Membanteras Dadah yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurutnya, kerajaan memperuntukkan RM500 juta untuk program khususnya bagi mengurangkan kemudaratan bermula 2006 hingga 2010.

Bernama
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Pope: Condoms aren’t solution to AIDS; they make it worse


FROM CNN’s Jack Cafferty:

It’s time for the Catholic Church to enter the 21st century; or at least try to drag itself out of the 13th. On his first trip to Africa, Pope Benedict XVI said condoms are not a solution to the AIDS epidemic; rather, they make it worse.

Pope Benedict XVI believes condoms hinder the AIDS crisis.

In his first public comments on condom use, the pope told reporters that AIDS “is a tragedy that cannot be overcome by money alone, and that cannot be overcome through the distribution of condoms, which even aggravates the problems.” Huh?

Since becoming pope four years ago, Benedict has stressed that the church is on the front lines of the battle against AIDS; with the Vatican encouraging sexual abstinence as the way to stop the disease from spreading.

Obviously that message hasn’t delivered the desired results in Africa where parts of the continent have been ravaged by AIDS. Not to mention right here in our nation’s capital: a new report shows three percent of Washington D.C.’s residents have HIV or AIDS. That translates to almost 3,000 people for every 100,000 population. That figure represents a “severe epidemic.” One health official says Washington’s rates are higher than parts of West Africa — and “on par with Uganda and some parts of Kenya.”


Taxpayer Contributes 3K per addict per month

Aids menjangkiti Lapisan Normal


A.I.D.S.

Kadar AIDs di kalangan Wanita 16 Peratus


Excerpts On AIDS pandemics

Read More “KONDOM BUKAN PENYELESAI MASALAH AIDS”  »»

PROGRAM TENTATIF PERHIMPUNAN AGUNG UMNO

Setiausaha Kerja Umno Brig Jen (B) Datuk Husainay Hashim berkata perhimpunan agung (24/03- 28/03) akan ditamatkan lebih awal (1.00 tengah hari ) untuk beri Laluan Persiapan Tiga P/raya Kecil.


Perasmian serentak perhimpunan agung Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno di Dewan Merdeka pada 24 Mac pada pukul 8.00 malam dan disempurnakan oleh DS Najib.

Ketiga-tiga sayap Umno akan mengadakan perhimpunan dan pemilihan masing-masing di Dewan Tun Dr Ismail bagi Wanita Umno, Dewan Tun Hussein Onn (Pemuda Umno) dan Dewan Merdeka (Puteri Umno) pada 25 Mac.

Malamnya, berlangsung mesyuarat Majlis Tertinggi Umno.

Upacara menaikkan bendera Umno pada pukul 8 pagi, diikuti dengan majlis perasmian Persidangan Agung Umno di Dewan Merdeka yang akan disempurnakan Presiden Umno pada pukul 9 pagi.(HARI KETIGA 26 Mac 09)

Pemilihan jawatan tertinggi parti pada 11 pagi 26 Mac.


Makan Malam Bersama Presiden diganti dengan majlis makan malam "Jasamu Dikenang" pada 26 Mac.

Perbahasan usul dijangka diteruskan hingga ke lewat malam dan majlis Jamuan Bersama Timbalan Presiden dibatalkan pada 27 Mac.

Perhimpunan Tamat Awal Beri Laluan Persiapan Tiga P/raya Kecil

Perhimpunan Agung Umno pada 24 hingga 28 Mac ini dijadualkan tamat lebih awal bagi membolehkan anggota parti membuat persiapan bagi penamaan calon tiga pilihan raya kecil keesokan harinya.

Setiausaha Kerja Umno Brig Jen (B) Datuk Husainay Hashim berkata perhimpunan agung yang kebiasaannya tamat pada sebelah petang akan tamat pada tengah hari 28 Mac bagi membolehkan anggota parti pergi ke kawasan pilihan raya kecil terbabit.

"Perhimpunan akan tamat selepas Presiden parti menggulung perbahasan. Kita jangka semuanya akan selesai sekitar pukul 1 tengah hari," katanya ketika dihubungi Bernama bagi mengulas perjalanan perhimpunan parti itu pada 24 hingga 28 Mac di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di ibu negara.

Hari penamaan calon bagi tiga pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang, Perak dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau, Kedah dan DUN Batang Ai, Sarawak ditetapkan serentak pada 29 Mac manakala pengundian pada 7 April.

Selain perhimpunan tamat lebih awal, Husainay berkata majlis Makan Malam Bersama Presiden yang kebiasaannya diadakan pada malam ketiga persidangan diganti dengan majlis makan malam "Jasamu Dikenang" pada 26 Mac.

"Majlis 'Jasamu Dikenang' ini bagi menghargai jasa dan sumbangan Presiden parti Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi," kata Husainay merujuk kepada proses peralihan kuasa yang akan menyaksikan Abdullah menyerahkan tampuk pimpinan parti kepada timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata perbahasan usul pada 27 Mac dijangka diteruskan hingga ke lewat malam dan majlis Jamuan Bersama Timbalan Presiden yang kebiasaannya dilangsungkan pada hari keempat persidangan tidak akan diadakan.

Menurut jurucakap Unit Media ibu pejabat Umno, Norazilah Abdul Munir Perhimpunan Agung Umno bermula dengan perasmian serentak perhimpunan agung Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno di Dewan Merdeka pada 24 Mac.

Majlis yang bermula pada pukul 8 malam itu akan disempurnakan Najib.

Keesokannya, ketiga-tiga sayap Umno akan mengadakan perhimpunan dan pemilihan masing-masing di Dewan Tun Dr Ismail bagi Wanita Umno, Dewan Tun Hussein Onn (Pemuda Umno) dan Dewan Merdeka (Puteri Umno).

Pada sebelah malamnya, berlangsung mesyuarat Majlis Tertinggi Umno.

Hari ketiga persidangan akan menyaksikan upacara menaikkan bendera Umno pada pukul 8 pagi, sebelum diikuti majlis perasmian Persidangan Agung Umno di Dewan Merdeka yang akan disempurnakan Presiden Umno pada pukul 9 pagi.

Majlis akan diteruskan dengan pemilihan jawatan tertinggi parti pada 11 pagi sebelum persidangan diteruskan dan disusuli dengan majlis makan malam "Jasamu Dikenang".

Pada 27 Mac, perbahasan usul oleh perwakilan akan diteruskan sehingga ke lewat malam, sebelum presiden parti menggulung perbahasan dan perhimpunan tamat keesokan harinya.

BERNAMA

Read More “PROGRAM TENTATIF PERHIMPUNAN AGUNG UMNO”  »»

KEPALA SURAT KEMENTERIAN DIGUNAKAN UNTUK TEMPAH HOTEL

Menggunakan kepala surat Kementerian Pendidikan Tinggi bagi memudahkan tempahan sebanyak 70 bilik hotel membuka ruang spekulasi kementerian akan bayar bil penginapan perwakilan Perhimpunan Agung UMNO.
Setiap bilik berharga RM165 semalam.

Mohamed Khalid, bertanding jawatan Naib presiden memberi alasan bahawa ia memudahkan untuk menempah bilik hotel jika kepala surat kementerian digunakan. Namun, surat yang difaksimili menyebut bayaran akan dibayar selepas pelawat check-out dari hotel!!!!

Tian Chua alleges misappropriation of ministry funds for hotel rooms


The Higher Education Ministry's letterhead was used to book some 70 hotel rooms for Umno Pasir Division members attending the party's general assembly here next week, inviting allegations of impropriety and misuse of government facilities.

PKR information chief and MP for Batu Tian Chua alleged in a complaint to the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) today that the rooms were for delegates, but Minister Datuk Seri Mohamed Khalid Nordin said in an immediate response that they were for observers and division members, and not delegates.

Mohamed Khalid, who is contesting a vice-president post, admitted the ministry's letterhead was used because "it is very difficult to book hotel during the Umno assembly period".

He said he is not using the ministry’s money to pay for the rooms which costs RM165 per day.

Tian Chua earlier told reporters in Parliament lobby that there could be misappropriation of public fund by the Higher Education Ministry’s political secretary's office which sent out the letter.

He said he had received information that Zainal Abidin Othman, a special officer to the minister’s political secretary, allegedly booked a total of 70 rooms and produced a copy of letter of request with the ministry’s letterhead and a confirmation letter from the hotel as proof.

He said he had also submitted the report and evidence to the MACC.

"We have the fax with the ministry’s letterhead to the hotel as well as the confirmation letter from the hotel that each room cost RM165 per night.

"I was also told that a government cheque had been (allegedly) issued as the deposit for the hotel. This is a clear misuse of public money for party congress and election," he said.

Azan Ismail (PKR-Indera Mahkota), who was at the press conference, said it is wrong to use the letterhead of the ministry for the letter of request to the hotel as it will be taken as a guarantee to the hotel that the ministry will foot the bill.

He said this is because the letter stated that "we are hopeful that the hotel would allow our guests to check-in at the hotel at any time and the bill would be forwarded to us after the guests leave (we would prefer to pay weekly)".

He said it is very easy for the MACC to check if a government cheque was given to the hotel.

Mohamed Khalid said Zainal was not acting under his instruction.

Giam Say Khoon/sun2surf

Read More “KEPALA SURAT KEMENTERIAN DIGUNAKAN UNTUK TEMPAH HOTEL”  »»

UMNO TAK JAGA KEBAJIKAN PEKERJA SYARIKAT AKHBARNYA

"Piket ini adalah medan komunikasi yang berkesan untuk menyuarakan masalah kami" luahan hati Pengerusi Kesatuan Kebangsaan Wartawan Utusan Melayu yang menuntut hak mereka.

Pengerusi NUJ Utusan, Amran Ahmad berkata keputusan berpiket semasa Perhimpunan Agung UMNO dibuat oleh majoriti ahli exco kesatuan dalam mesyuarat pada 11 Mac lalu bagi memberitahu Umno, sebagai pemilik syarikat, mengenai masalah wartawan akhbarnya.


"Sebelum ini, kami telah menghantar surat kepada Presiden Umno, Timbalan Presiden Umno serta beberapa menteri dari Umno tetapi tidak mendapat maklum balas dan piket ini adalah medan komunikasi yang berkesan untuk menyuarakan masalah kami."


Tidak puas hati gaji:Wartawan Utusan ugut piket di sidang Umno

Kesatuan Kebangsaan Wartawan (NUJ) cawangan Utusan Melayu memberi kata kedua kepada majikannya iaitu Umno: meteraikan perjanjian bersama (CA) penggal 2008 hingga 2011 menjelang jam 6 petang Isnin depan atau menghadapi piket semasa perhimpunan agung Umno yang bermula keesokannya.

Pengerusi NUJ Utusan, Amran Ahmad berkata keputusan berpiket itu dibuat oleh majoriti ahli exco kesatuan dalam mesyuarat pada 11 Mac lalu bagi memberitahu Umno, sebagai pemilik syarikat, mengenai masalah wartawan akhbarnya.

"Kesatuan merasakan rundingan antara majikan Utusan dengan kesatuan tidak akan membolehkan kakitangan menikmati hak dan kebajikan yang setaraf dengan industri, justeru campur tangan pemilik Umno perlu bagi membantu kesatuan," katanya yang dipetik daripada Malaysiakini.

"Sebelum ini, kami telah menghantar surat kepada Presiden Umno, Timbalan Presiden Umno serta beberapa menteri dari Umno tetapi tidak mendapat maklum balas dan piket ini adalah medan komunikasi yang berkesan untuk menyuarakan masalah kami."

NUJ Utusan mewakili hampir 300 ahli yang terdiri daripada wartawan, jurugambar dan artis grafik yang menjadi nadi jabatan pengarang akhbar-akhbar keluaran Utusan Melayu (M) Berhad, Utusan Malaysia, Mingguan Malaysia dan Kosmo!.

Tuntutan NUJ Utusan bagi CA penggal 2008 hingga 2011, antaranya, pelasaran gaji sebanyak 10 peratus, kenaikan gaji tahunan RM5, tambahan elaun kenderaan sebanyak RM50 dan pengekalan faedah-faedah lain yang terkandung dalam CA itu.

Rundingan CA terbaru NUJ Utusan itu adalah sambungan kepada CA lama yang telah tamat pada 31 Julai tahun lepas.

Mengulas lanjut, Amran berkata, NUJ Utusan bertekad untuk meminta pelarasan gaji 10 peratus untuk tempoh tiga tahun akan datang kerana NUJ cawangan The Star mendapat pelarasan 14 peratus, manakala NUJ kumpulan New Straits Times Press (NSTP) yang sedang berunding menerima tawaran 12 peratus.

"Permintaan kami ini tidak keterlaluan kerana masih di bawah pelarasan gaji kakitangan The Star dan NSTP selain Utusan diyakini mempunyai dana yang mencukupi untuk membuat bayaran tersebut kerana sedang merancang untuk membina bangunan baru berharga RM60 juta," jelasnya.

Jika piket ini tidak berjaya untuk membantu matlamat kesatuan, tambah Amran, NUJ Utusan akan terus berusaha mengadakan pertemuan dengan lebih ramai pemimpin Umno bagi mendesak agar pengurusan atasan Utusan Melayu (M) Bhd memenuhi permintaan kesatuan.

azm /Harakahdaily/malaysiakini


Pautan NUJ-UM

Besar, Berani dan Berpengaruh

Read More “UMNO TAK JAGA KEBAJIKAN PEKERJA SYARIKAT AKHBARNYA”  »»

DR ROSTI NC UNISEL BARU (DWIBAHASA)

Tahniah dan syabas ditujukan kepada Datuk Dr Rosti Saruwono yang telah memulakan tugas di Unisel sejak 02Mac 2009 sebagai NC merangkap CEO Unisel.

Tidak jadi 'pak turut' - Dr Rosti


Naib Canselor Universiti Industri Selangor (Unisel) yang baru, Datuk Dr Rosti Saruwono berkata beliau tidak akan menjadi ’pak turut’ kepada mana-mana pihak dan memastikan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) milik kerajaan negeri itu tidak dijadikan medan berpolitik.

Beliau berkata Unisel komited dalam memastikan budaya belajar yang sepatutnya diterapkan dan bebas daripada sebarang pengaruh serta unsur-unsur luar yang boleh mengganggu proses pengajian.

Dr Rosti, berasal dari Klang, pernah berkhidmat sebagai Timbalan Presiden Bahagian Pendidikan Petronas dan Rektor pertama Universiti Teknologi Petronas (UTP) dilantik sebagai Naib Canselor Unisel 2 Mac lepas bagi tempoh setahun.

Beliau menggantikan Prof Datuk Dr Mohd Razali Agus yang mengosongkan jawatan itu pada Julai tahun lepas. Beliau adalah juga Ketua Pegawai Eksekutif Unisel.

Ditanya situasi dan tekanan yang mungkin dihadapi beliau memandangkan kedudukannya yang perlu berurusan dengan kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat dan Kerajaan Pusat, Dr Rosti berkata tidak timbul masalah kerana sebagai institusi pendidikan terdapat undang-undang yang perlu dipatuhi.

Sementara itu, Dr Rosti berkata Unisel telah melahirkan 4,000 graduan sejak 10 tahun dan mempunyai 1,500 rakan industri yang bukan sahaja menyediakan tempat untuk latihan praktikal tetapi juga peluang pekerjaan bagi penuntut yang layak.

“Kita juga mendapat maklum balas positif dari pihak industri berhubung penuntut kita yang menjalani latihan industri termasuk kemampuan mereka mengaplikasikan kemahiran dan etika kerja yang baik. Malah kebanyakan mereka telah dilamar bekerja sebelum menamatkan pengajian,” katanya.

Beliau berkata dua kampus Unisel iaitu di Shah Alam dan Bestari Jaya, Kuala Selangor, menyediakan pelbagai kursus dalam bidang bio teknologi, kemahiran, pengurusan, komunikasi media dan kejuruteraan. Sehingga kini, Unisel mempunyai 14,000 penuntut termasuk 300 pelajar antarabangsa.

Will Not Be 'Yes' Man

Newly-appointed Universiti Industry Selangor (Unisel) Vice-Chancellor Datuk Dr Rosti Saruwono will not be a 'yes' man to anyone nor allow the university to be a political battlefield.

"(A) University is a place for study. The people involved in this business should be dedicated and interested in academia.

"Those with a tendency to venture into other businesses (including politics) should know that Unisel is not a suitable place for them," he told Bernama here today.

Dr Rosti was the former Petronas vice-president (education division) and the first Rector of Universiti Teknologi Petronas before he was made Unisel vice-chancellor on March 2, for a one-year term, in place of Prof Datuk Dr Mohd Razali Agus.

Asked on the situation and pressures he would face in dealing with both the Pakatan Rakyat-led state government and the federal government, he said he anticipated no problem because as an institution of higher learning, there were laws to be adhered to by Unisel.

Meanwhile, Dr Rosti said 4,000 students had graduated from Unisel over the past 10 years, adding that the university had 1,500 industry partners which not only offered places for practical training, but also job opportunities to eligible graduates.

So far, 14,000 students, including 300 from overseas, are pursuing their studies in various courses in bio-technology, management, communication and engineering at the two Unisel campuses in Kuala Selangor and here.

BERNAMA

Read More “DR ROSTI NC UNISEL BARU (DWIBAHASA)”  »»

NAKHAIE DARI YADIM MULA AMAR MA'RUF NAHI MUNKAR

Setelah sekian lama membisu, Datuk Ust Nakhaei Ahmad YDP Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia membuat kenyataan yang keras untuk tidak berkompromi dengan rasuah serta politik wang.

Beliau telah mengutip amaran dari Al Quran tetang balasan kepada pemberi serta penerima rasuah, "quoting verses from the Quran, he said those who bribe and receive bribes will end up in hell".

Beliau telah menyebut:

"Corruption is the most immoral practice whether in politics, administration, business or in any field. It is like a cancer that will destroy the society and country and is against religion and humanity,"

Anda bandingkan laporan di bawah ini bersumber dari Bernama dengan sun2surf, cuba cari kelainan antara keduanya. Baru kita tahu.....


Corrupt politicians lose right to lead: NakhaieThe Islamic Da'wah Foundation Malaysia has taken a swipe at politicians found guilty of graft, saying they have lost the right to hold public office or to lead the people.

"Leaders who are corrupt and compromise with such practices are not qualified to bear the people's mandate," its chairman Datuk Mohd Nakhaie Ahmad said in a statement today.

"Corruption should not be condoned and those who practice corruption are not qualified to lead the nation and be given the trust to defend the faith," he said.

Nakhaie said only leaders who are strong, clean, sincere and resolute in struggling for the nation are the ones qualified to lead the Malays in facing the country's challenges.

"Corruption is the most immoral practice whether in politics, administration, business or in any field. It is like a cancer that will destroy the society and country and is against religion and humanity," he said.

Quoting verses from the Quran, he said those who bribe and receive bribes will end up in hell.

Nakhaie said a nation and country that wants to succeed must fight corruption to the end and should not compromise.

"Where is the struggle (to succeed) now if those who support it is an organisation where corruption is rife?" he said.

Although Nakhaie did not mention any names in his statement, the fact that it comes in the wake of the Umno disciplinary board's decision to bar Malacca Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam from contesting the party's deputy president's post due to breach of ethics lends it context.

The decision on Mohd Ali had roused controversy over whether he should continue to be chief minister.

He said the Malay leadership should be strong and clean in championing the Malay rights and nationhood and in times like this they should understand more deeply the social contract which formed Malaysia

Karen Arukesamy/ SUN2SURF
-------------------------------------------------------------------------------------


Pemimpin Melayu Perlu Bersih Daripada Rasuah: Nakhaie


Majlis Amal Islami Malaysia (MAIM) meminta orang Melayu beriltizam memperkukuhkan perjuangan dan memperbaiki kepimpinan bangsa dengan membersihkannya daripada semua bentuk amalan tidak bermoral terutama rasuah.

Pengerusinya Datuk Mohd Nakhaie Ahmad berkata pembersihan itu perlu bagi melahirkan generasi yang kuat dan kembali mendokong perjuangan bangsa dengan ikhlas dan jujur.

"Pemimpin yang kuat, bersih, ikhlas dan beriltizam dengan perjuangan ini sahaja yang layak memimpin orang Melayu ketika berhadapan dengan cabaran besar seperti yang dihadapi negara sekarang.

"Orang yang mengamalkan rasuah tidak layak memimpin bangsa dan diberi amanah untuk membela negara," kata Nakhaie dalam satu kenyataan di sini Khamis.

Beliau berkata negara sedang berhadapan dengan cabaran besar bukan sahaja krisis kewangan global tetapi juga asas kenegaraan negara ini dipersoal dan cuba dirobekkan.

"Dalam keadaan mencabar seperti sekarang, kepimpinan Melayu mestilah kepimpinan yang kuat dan bersih dan tidak mengamalkan rasuah dan memahami secara mendalam kontrak sosial yang dipersetujui dengan bangsa lain di negara ini," katanya.

Nakhaie berkata ramai yang sudah lupa bahawa asas kenegaraan yang membentuk negara ini ialah keislaman dan kemelayuan dan acuan inilah yang menjadi teras kehidupan rakyat berbilang kaum.

Katanya walaupun mereka bebas menganut agama masing-masing tetapi mereka mesti menghormati teras kenegaraan seperti yang termaktub dalam perlembagaan negara.

BERNAMA

Read More “NAKHAIE DARI YADIM MULA AMAR MA'RUF NAHI MUNKAR”  »»

MUHYIDDIN TELAH BERSUMPAH TAK BUAT

“Wallahi, saya tidak buat kerja itu semua, sepanjang tempoh kempen ada yang melabelkan beliau sebagai calon kedekut kerana tidak menggunakan wang untuk membeli pencalonan atau sokongan."

“Soalnya kenapa sekarang baru semua tuduhan itu dilemparkan kepada saya. Jika mereka ada bukti kenapa tidak laporkan perkara itu kepada SPRM dulu lagi. Kenapa selepas Lembaga Disiplin telah buat keputusan baru semua fitnah ini dilemparkan."

Wallahi...saya tidak buat kerja itu semua - Muhyiddin


Sejak Lembaga Disiplin UMNO petang Selasa umum keputusan melarang Naib Presiden, Datuk Seri Mohd Ali Rustam bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO, tersebar pelbagai cakap-cakap politik.

Paling serius ialah dakwaan ia berpunca dari kerja jahat seorang lagi calon yakni Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk ‘mengenakan’ Ketua Menteri Melaka itu agar hilang kelayakan bertanding.

Naib Presiden UMNO itu dikatakan bukan saja mempengaruhi keputusan Lembaga Disiplin malah didakwa ada bagi AP kepada anak pengerusi lembaga itu Tan Sri Tengku Ahmad Ritahuddeen dan ia sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Soalnya kenapa saya” katanya dengan nada kesal kepada Agendadaily ketika diminta mengulas dakwaan itu yang turut disebarkan oleh pihak-pihak tertentu menerusi SMS.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu ditemui Rabu malam selepas majlis taklimat Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) kepada Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC) di sebuah hotel di Kuala Lumpur.

Dalam perbualan kira-kira setengah jam sambil berdiri dekat pintu masuk lobi hotel berkenaan beliau mengakui sedar mengenai cakap-cakap yang tersebar itu.

Lebih menarik pemergiannya ke Dubai malam Isnin malam sejurus majlis pengenalan calon-calon dengan calon-calon Selangor di Shah Alam dikatakan untuk ' elak diri macam tak terlibat apabila Lembaga Disiplin umum keputusan siasatan pada hari Selasa.

Sedangkan, katanya pemergiannya ke Dubai sehari semata-mata kebetulan kerana satu tugas rasminya sebagai menteri.

Muhyiddin menunjukkan telefon bimbitnya sambil memberitahu beliau sendiri ada terima sebilangan SMS fitnah yang di foward kan kepadanya.

Serentak dengan itu beliau yang kelihatan serius dan tegas mencabar mana-mana pihak yang membuat tuduhan terhadapnya untuk tampil mengemukakan bukti malah membuat laporan kepada pihak yang berkenaan.

“Saya ada maruah, saya ada integriti dan juga reputasi. Jangan buat tohaman dan fitnah hanya kerana ada orang lain yang dikenakan tindakan. Apa kaitan saya dengan tindakan yang dikenakan kepada orang lain oleh Lembaga Disiplin,” ujarnya.

Menjawab tuduhan ada beri AP kepada anak Rithauddeen beliau dengan tegas menjemput pihak yang membuat tuduhan itu bila-bila masa boleh datang ke kementeriannya untuk menyemak semua fail-fail berkenaan.

Katanya beliau tidak pernah memberikan AP kepada mana-mana syarikat individu yang baru sejak menerajui kementerian itu setahun lalu.

“Soalnya kenapa sekarang baru semua tuduhan itu dilemparkan kepada saya. Jika mereka ada bukti kenapa tidak laporkan perkara itu kepada SPRM dulu lagi. Kenapa selepas Lembaga Disiplin telah buat keputusan baru semua fitnah ini dilemparkan.

“Wallahi, saya tidak buat kerja itu semua,” kata beliau sambil memberitahu sepanjang tempoh kempen ada yang melabelkan beliau sebagai calon kedekut kerana tidak menggunakan wang untuk membeli pencalonan atau sokongan.

Menurut Muhyiddin beliau berani untuk menyatakan pendiriannya itu kerana tidak terlibat dengan amalan menggunakan wang untuk mendapatkan sokongan.

“Buktinya setelah saya memperolehi pencalonan lebih dari 90 UMNO Bahagian kenapa selepas itu, trend pencalonan berubah di mana pencalonan kepada saya semakin kurang dan perlahan. Saya rasa semua orang tahu dan boleh fikir apa sebabnya,” ujar beliau.

Ditanya apakah dengan keputusan yang dibuat oleh Lembaga Disiplin itu memberi peluang yang lebih kepada beliau atau undi penyokong Ali akan beralih kepada seorang lagi calon iaitu Tan Sri Muhammad Muhd Taib, beliau berkata,

“Saya percaya ada undi yang akan pergi kepada Tan Sri Muhammad dan ada juga akan diberikan kepada saya”.

Beliau menambah, sejak proses pencalonan dari UMNO Bahagian-Bahagian, beliau mempunyai maklumat yang lengkap mengenai tahap sokongan padanya.

Kepada satu soalan berkaitan hal berkenaan, Muhyiddin berkata beliau tidak kisah samaada bertanding dua penjuru atau tiga penjuru.

“Saya dah biasa menang dan saya juga pernah kalah”,katanya.

Beliau juga menyingkap kembali sewaktu Tan Sri Isa Samad kena tindakan Lembaga Disiplin UMNO lepas pemilihan UMNO 2004 lalu ada juga kedengaran pihak yang menuding jari kearahnya.

"Waktu itu pun ada yang tuduh saya...soalnya kenapa saya,"katanya.

Namun beliau sanjung sikap cool Isa yang tidak buat kecoh dan terima keputusan Lembaga Disiplin dengan tenang dan terus setia dan bergiat cergas dalam parti sehingga bertanding semula kali ini.

Mengenai Lembaga Disiplin, Muhyiddin berkata, ia adalah sebuah badan bebas yang dibentuk oleh Majlis Tertinggi (MT).

Malah katanya, MT dan Jawatankuasa Pengurusan UMNO telah membincangkan peranan Lembaga Disiplin dan mahu ia terus kekal sebagai entiti yang tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak.

Malah katanya, sebarang keputusan yang dibuat oleh lembaga itu setelah melalui proses siasatan rapi.

MT juga,katanya bersetuju apa jua keputusan ia diumumkan oleh lembaga itu sendiri dan bukannya oleh MT atau Jawatankuasa Pengurusan.

“Peranan lembaga ini telah jelas dan difahami oleh semua ahli MT. Malah ini bukan kali pertama lembaga itu membuat keputusan… dah banyak kali termasuk selepas pemilihan parti pada tahun 2004 di mana Naib Presiden yang menang ketika itu Tan Sri Isa Samad dkenakan tindakan.

“Ketika itu semua pihak akur dan beri pandangan agar menghormati keputusan Lembaga Disiplin. Soalnya kenapa sekarang kita pertikaikan pula,” jelasnya.

Sehubungan itu beliau meminta semua pihak agar memahami peranan Lembaga Disiplin dan menghormati keputusan yang dibuat oleh lembaga itu kerana ia adalah badan yang diwujudkan dan ditentukan peranannya oleh UMNO sendiri.

Agendadaily

Read More “MUHYIDDIN TELAH BERSUMPAH TAK BUAT”  »»

GILIRAN MUHYIDDN MENGELUARKAN AYAT-AYAT CINTA

Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) yang tersebar sejak semalam mendakwa TS Muyiddin Yassin melakukan konspirasi bagi membolehkan Mohd.Ali dijatuhkan hukuman tidak dibenarkan bertanding kerana tiga ejennya didapati bersalah mengamalkan politik wang.

1. Saya mengelakkan daripada amalan rasuah politik kerana saya tidak mahu sejarah pengorbanan saya selama 40 tahun dalam politik tercemar kerana perbuatan itu

2. Semua pihak termasuk perwakilan hendaklah menilai keputusan Lembaga Disiplin yang dibuat atas budi bicara berdasarkan kepada hak dan kuasa yang diberikan oleh Majlis Tertinggi UMNO.

3. Saya kecewa dengan perkembangan kini dan kesal kerana dikaitkan pengeluaran Permit Import (AP) kepada orang tertentu. Kementerian saya memang mengeluarkan AP bukan saya, itu sudah lama sejak zaman Tan Sri Rafidah Aziz lagi dan ia diberikan kepada syarikat yang layak, itu saja, bukan ada orang lain".

'Fitnah paling buruk'


Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan dakwaan bahawa beliau melakukan konspirasi bagi memastikan calon Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd.Ali Rustam tidak layak bertanding pada pemilihan parti minggu depan sebagai satu tohmahan dan fitnah.

Sambil menafikan dakwaan itu dengan sekeras-kerasnya, Muhyiddin yang turut bertanding jawatan berkenaan berkata, perwakilan seharusnya tidak terpengaruh dengan dakyah tersebut kerana ia seolah-olah mempertikaikan kewibawaan dan kebebasan Lembaga Disiplin UMNO yang menjatuhkan hukuman ke atas Ketua Menteri Melaka itu.

"Kenapa perlu mempersoalkan kewibawaan Lembaga Disiplin, seolah-olah kalau Muhyiddin suruh, dia buat (jatuh hukuman), kalau Muhyiddin tak suruh, dia tak buat. Siapalah saya? Perwakilan kena fikir, mereka tidak harus terpengaruh begitu, apakah Lembaga Disiplin tidak ada status bebas dan berwibawa sehingga mudah terpengaruh dengan orang sekerdil saya ini bagi menentukan hukuman?

"Dalam soal ini, mereka yang terlibat harus lihat pada diri sendiri dan bukannya bila hukuman dijatuhkan maka orang lain disalahkan sedangkan orang yang melakukan perbuatan itu seolah-olah tidak bersalah," katanya dalam pertemuan khas dengan Utusan Malaysia di kediamannya, di sini hari ini.

Muhyiddin mengulas Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) yang tersebar sejak semalam yang mendakwa beliau melakukan konspirasi bagi membolehkan Mohd.Ali dijatuhkan hukuman tidak dibenarkan bertanding kerana tiga ejennya didapati bersalah mengamalkan politik wang.

Mengulas lanjut, Muhyiddin yang menyifatkan perbuatan memfitnah yang dialami itu sebagai usaha paling buruk mencemarkan nama baiknya sepanjang terlibat dalam politik berkata, beliau tidak tahu kenapa beliau yang menjadi sasaran apabila hukuman ke atas Mohd. Ali dijatuhkan.

"Mungkin kerana saya pesaing utama, maka ini dilakukan bagi menjatuhkan imej dan nama baik saya sedangkan ramai perwakilan tahu siapa saya.

"Saya mengelakkan daripada amalan rasuah politik kerana saya tidak mahu sejarah pengorbanan saya selama 40 tahun dalam politik tercemar kerana perbuatan itu," katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, dalam berhadapan dengan dakwaan ini, semua pihak termasuk perwakilan menilai keputusan Lembaga Disiplin yang dibuat atas budi bicara berdasarkan kepada hak dan kuasa yang diberikan oleh Majlis Tertinggi UMNO.

"Sejak dulu pun ada hukuman, kenapa kes-kes lain tidak dikaitkan dengan saya, apa kerana saya juga bertanding jawatan yang sama maka saya dijadikan sasaran? Bagi saya ini adalah sesuatu yang tidak adil," katanya.

Muhyiddin yang ternyata kecewa dengan perkembangan tersebut turut kesal kerana dikaitkan pengeluaran Permit Import (AP) kepada orang tertentu.

"Kementerian saya memang mengeluarkan AP bukan saya, itu sudah lama sejak zaman Tan Sri Rafidah Aziz lagi dan ia diberikan kepada syarikat yang layak, itu saja, bukan ada orang lain.

"Malah baru-baru ini kita mengkaji semula pemberian AP supaya mereka yang tidak buat betul, kita kurangkan jumlahnya, ada yang tidak puas hati tetapi itu untuk memperkemaskan pengurusan, kenapa dikaitkan dengan pemilihan parti," tegasnya yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Muhyiddin berkata, beliau akan meneliti sama ada fitnah itu akan berterusan atau tidak dalam usaha pihak tertentu mencemarkan nama baik dan menjejaskan peluangnya untuk terpilih dalam pemilihan kali ini.

"Dalam etika pemilihan sudah dinyatakan dengan jelas supaya kita tidak boleh membuat fitnah dan tohmahan, kalau betul saya terlibat buktikan, jangan membuat tuduhan melulu," katanya.
Utusan Online

Read More “GILIRAN MUHYIDDN MENGELUARKAN AYAT-AYAT CINTA”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com