Pray For MH370

Pray For MH370

AHMAD ZAHID HAMIDI PELAWA ADUN KAUM INDIA SERTAI BN

Wakil Rakyat Pembangkang India Di Perak Diajak Sertai BN

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Barisan Nasional mengalu-alukan wakil rakyat pembangkang berketurunan India di negeri ini menyertai BN untuk memajukan kaum itu.

"Pintu BN sentiasa terbuka tetapi itu bukan syarat. Kami tidak memberi syarat dan kami tidak mahu dikenakan syarat (iaitu melantik ke jawatan exco)... tetapi mereka juga mempunyai pertimbangan untuk memajukan kaum mereka dan cara terbaik ialah bersama-sama kami," katanya.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri, berkata ini kerana tidak ada seorang anggota Dewan Undangan Negeri daripada parti MIC, PPP dan IPF yang dipilih oleh rakyat bagi mewakili suara mereka di peringkat berkenaan.

Beliau ditemui pemberita selepas majlis pelantikan dan mengangkat sumpah jawatan Datuk Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang baru di Istana Iskandariah di sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata hasil perbincangan bersama Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Zambry, terdapat tiga elemen utama yang akan diberi penekanan di Perak.

Tiga elemen itu ialah perpaduan dan keharmonian antara kaum, pembasmian kemiskinan terutama miskin tegar tanpa mengira kaum dan agama serta pembangunan infrastruktur.


BERNAMA

Read More “AHMAD ZAHID HAMIDI PELAWA ADUN KAUM INDIA SERTAI BN”  »»

BN BERHASRAT UNTUK TERUS KEKAL DI PERAK

Najib berkata kerajaan pimpinan BN perlu bersih, bukan sahaja sebagai sebuah kerajaan yang mesra rakyat tetapi mesti mempunyai integriti.

"Ingat kerajaan Pas di Kelantan dapat terus kekal untuk beberapa tahun dengan hanya satu majoriti" menurut Najib.


"Kita pun boleh buat tunjuk perasaan, kita pun banyak penyokong, tapi kita hormat undang-undang negara dan budaya yang mulia. Kita tak boleh buat tunjuk perasaan jalanan seperti ini sebab kita pentingkan suasana aman dan keharmonian negara kita," katanya.


BN berhasrat untuk terus kekal di Perak


Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan Barisan Nasional (BN) yang baru dibentuk di Perak diharapkan akan terus kekal walaupun dengan majoriti mudah.

Walaupun hanya dengan satu majoriti, jika Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) tetap setia, kerajaan dapat dikekalkan, katanya.

"Ingat kerajaan Pas di Kelantan dapat terus kekal untuk beberapa tahun dengan hanya satu majoriti.

"Walaupun dengan satu majoriti, jika anggota itu kekal setia anda boleh kekal. InsyaAllah, kami berhasrat untuk terus kekal," katanya selepas merasmikan Hari Kastam Sedunia ke-27 di sini, Sabtu.

Najib berkata apa yang telah berlaku dibuat mengikut lunas-lunas perlembagaan dan "tiada apa yang tidak mengikut perlembagaan".

Beliau berkata BN akan akur dengan keputusan Sultan Perak Sultan Azlan yang telah membuat keputusan selaras dengan perlembagaan.

BN secara rasmi mengambil alih pentadbiran Perak semalam apabila ADUN Pangkor Datuk Dr Zambry Abdul Kadir mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar yang baru.

Majlis itu diadakan di hadapan Sultan Perak Sultan Azlan Shah di Istana Iskandariah di Bukit Chandan, Kuala Kangsar di tengah-tengah keengganan bekas kerajaan Pakatan Rakyat (PR) menerima kenyataan bahawa pakatan itu tidak lagi berkuasa.

Kerajaan pakatan itu hilang majoriti dalam Dewan Undangan Negeri apabila empat wakil rakyatnya meninggalkan parti masing-masing baru-baru ini.

Najib juga berkata kini terpulang kepada kepimpinan dan dasar yang bakal diambil oleh kerajaan baru di Perak bagi menarik sokongan rakyat Perak.

"Saya akan berbincang dengan mereka (pemimpin dan wakil rakyat BN) bahawa perkara utama yang perlu diberi perhatian ialah kita mahu berlaku adil dengan semua kaum dan masyarakat dan kita akan memastikan perkara ini dilaksanakan.

"Kita juga akan memastikan, ia sebuah kerajaan yang efisyen dan berkesan, dengan kata lain semua program akan dilaksanakan mengikut kehendak rakyat' katanya.

Najib berkata kerajaan pimpinan BN perlu bersih, bukan sahaja sebagai sebuah kerajaan yang mesra rakyat tetapi mesti mempunyai integriti.

Ditanya mengenai pengambilalihan kerajaan Perak itu, Najib berkata perkara itu dilakukan secara betul dan bukannya tidak betul.

"Tolong tanya kepada Pakatan Rakyat, kenapa mereka mulakan perkara ini. Mereka uar-uarkan nak tubuh kerajaan 16 Sept.

"Maknanya prinsip ini, prinsip yang telah disebut PR, prinsip ini mereka terima dan telah cuba amalkan. Mereka nak tumbangkan kerajaan pusat dengan curi 31 Anggota Parlimen BN. Siapa yang mulakan prinsip ini. Bukan BN.

Tolong tanya mereka," kata Najib yang juga Menteri Kewangan.

Beliau berkata BN sebagai kerajaan di Perak sekarang perlu menumpukan usaha membela dan berkhidmat kepada rakyat.

Ditanya mengenai tindakan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang enggan meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak walaupun diminta berbuat demikian selah-olah derhaka kepada Sultan Perak, Najib berkata apa jua keputusan Sultan itu hendaklah dihormati.

Katanya, apa yang diputuskan oleh Sultan Perak, sebagai bekas Ketua Hakim Negara, pasti baginda amat memahami peranan sebagai Raja Berperlembagaan.

"Tidak ada sesiapapun patut cabar keputusan Tuanku kerana itu sebagai menghina institusi Raja Berperlembagaan," katanya.

Najib berkata keputusan yang dibuat Sultan Perak adalah dari segi tafsiran perlembagaan dan beliau berharap ia dihormati dan tidak dipersoalkan.

Ditanya kemungkinan tiga Anggota Dewan Undangan Negeri Bebas yang menyatakan sokongan kepada Barisan Nasional kembali kepada Pakatan Rakyat, Najib berkata: "Mengapa anda suka membuat spekulasi. Perkara itu tidak mungkin terjadi dan jika ia berlaku, saya akan jawab."

Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Kapt (B) Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) dan Hee Yit Fong (Jelapang) telah mengumumkan keluar pakatan itu dan menjadi ADUN Bebas serta menyatakan sokongan kepada BN.

Mengulas tindakan penyokong Pakatan Rakyat yang mengadakan tunjuk perasaan sebelum dan semasa istiadat angkat sumpah Menteri Besar Perak yang baru berdekatan Istana Iskandariah semalam, beliau berkata BN juga boleh berbuat perkara yang sama.

"Kita pun boleh buat tunjuk perasaan, kita pun banyak penyokong, tapi kita hormat undang-undang negara dan budaya yang mulia. Kita tak boleh buat tunjuk perasaan jalanan seperti ini sebab kita pentingkan suasana aman dan keharmonian negara kita," katanya.

Mengenai pemilihan barisan exco yang boleh mewakili masyarakat kaum India memandangkan kesemua 28 ADUN Perak hanyalah wakil dari Umno dan MCA, beliau berkata perkara itu akan diumumkannya kelak.

BERNAMA

Read More “BN BERHASRAT UNTUK TERUS KEKAL DI PERAK”  »»

MELAYU RAMAI YANG MALAS BERFIKIR ISU PERKAUMAN

Satu perspektif tentang dinamisme hubungan antara kaum Cina-Melayu dan Cina-UMNO yang

wujud di Malaysia serta patologi masalah antara kaum Cina-UMNO dapat dilihat di

posting "Orang Cina tidak hargai sedekah Umno" di { SINI}

Kebanyakan kita tidak dapat melihat dan mengarap perbezaan antara hubungan intim

yang simbiosis sesetengah pemimpin UMNO dengan tauke Cina DAN hubungan / sikap yang

ultra nasionalis pemimpin UMNO terhadap kaum Cina bila berdepan dengan kaum (bangsa)

sendiri.

Di sana wujud dualisme watak dan sikap pemimpin UMNO terhadap kaum Cina di Malaysia.

Sebagai contoh, pemimpin UMNO dengan mudah digunakan sebagai boneka yang dilantik

menduduki kerusi Pengerusi Syarikat tersenarai di papan Utama Bursa Kuala Lumpur bagi

pemudahcara dan pembuka jalan untuk berurusan dengan Jabatan Kerajaan seperti Kastam,

JPJ, Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa.

Contoh yang terbaik ialah bagaimana PKNS telah didedahkan sebagai tidak langsung menolong

kontraktor bumiputra dalam pemberian tender PKNS.

Pemimpin yang sama ini apabila berucap dan beretorik dalam perhimpunan agung UMNO

akan berapi-api meniup semangat kebangsaan Melayu agar anti-Cina.

Pemberian atau keistimewaan yang diberi kepada penduduk kaum Cina secara keseluruhan

tidak sedikitpun dapat menghampiri jumlah dan volum projek serta tender yang

pemimpin UMNO berikan kepada segelintir tauke Cina sama ada atas dasar "ali baba"

atau lainnya seperti sebagai memulangkan "favour" dan menerima duit kopi.

Sebab itu ada sesetengah tauke dan ahli koporat kaum Cina tidak hormat atau

sedikditpun takut kepada bangsa Melayu yang memegang kuasa di Jabatan kerajaan

kerana mereka fikir orang Melayu mudah disuap.

Read More “MELAYU RAMAI YANG MALAS BERFIKIR ISU PERKAUMAN”  »»

LIPATAN SEJARAH DIBUKA SEMULA UNTUK DIAMBIL IKTIBAR
Exco Perak Angkat Sumpah Dlm Masa TerdekatVIDEO ISTIADAT PENERIMAAN WATIKAH PELANTIKAN EXCO

Read More “LIPATAN SEJARAH DIBUKA SEMULA UNTUK DIAMBIL IKTIBAR”  »»

VIDEO ISU RAMPASAN KUASA DI PERAK

BN Rampas Kuasa Cara Haram Di Perak
DEMO DI IPOH PADA 05/02/09
VIDEO DEMO DI KUALA KANGSAR PADA 06/02/09


Read More “VIDEO ISU RAMPASAN KUASA DI PERAK”  »»

VIDEO ISU PEMBERIAN TANAH DI PERAK SERTA PROJEK KERETAPI ELETRIK

VIDEO Isu kurnia tanah kapada parti politik 26/6/08
VIDEO berita utama NTV7 pada April 2008

Siapakah pemegang utama saham syarikat Gamuda dan MMC


Sila layari PAUTAN INI
VIDEO PROJEK lANDASAN KERETAPI ELETRIK BERKEMBAR (SEKTOR NEGERI KEDAH)

Read More “VIDEO ISU PEMBERIAN TANAH DI PERAK SERTA PROJEK KERETAPI ELETRIK”  »»

KENYATAAN BERSAMA PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT ISU RAMPASAN KUASA DI PERAK

Pakatan Rakyat masih berpendirian Nizar Menteri Besar yang sah Pimpinan Pakatan Rakyat menyatakan rasa kesal terhadap tindakan biadap rampasan kuasa di Perak termasuk layanan terhadap YAB Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin, Menteri Besar Perak di mana semua barangan telah dirampas dari pejabat beliau.


Kami mengutuk sekeras-kerasnya tindakan tersebut
Kami akan memfailkan satu saman bagi mencabar keabsahan perlantikan Menteri Besar yang baru dari Barisan Nasional. Panel peguam sedang mengkaji tindakan ini.


Kami masih berpendirian bahawa YAB Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin masih lagi Menteri Besar Perak yang sah.
Pada ketika ini pelbagai reaksi sedang ditunjukkan oleh rakyat
sebagai reaksi spontan kepada krisis di Perak ini. Reaksi tersebut adalah untuk meluahkan rasa tidak puas hati terhadap penyalahgunaan kuasa oleh Barisan Nasional.


Kami menggesa kepada semua agar bertindak secara aman dan tertib. Kami merayu agar pihak polis bertugas secara profesional dan tidak menimbulkan Imagesebarang provokasi atau huru hara.


* Kenyataan dikeluarkan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim, Ketua Umum KeADILan yang juga Ketua Pembangkang; Lim Kit Siang, Ketua Ahli Parlimen DAP; dan Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Timbalan Presiden PAS.

Harakahdaily

Read More “KENYATAAN BERSAMA PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT ISU RAMPASAN KUASA DI PERAK”  »»

AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI AKAN DIGUNAKAN DI PERAK

Syed Hamid berkata polis akan memberi perlindungan kepada mereka yang melompat parti dan keluarga mereka sekiranya ada menerima ugutan. Beliau juga dilaporkan berkata bahawa mana-mana pihak yang menghasut dan menimbulkan kekacauan yang boleh menggugat keselamatan di Perak akan diambil tindakan di bawah ISA.


Tindakan Tegas Termasuk ISA Jika Timbul Kekacauan Di Perak


Tindakan tegas termasuk penahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) boleh diambil terhadap mana-mana pihak yang menghasut dan menimbulkan kekacauan yang boleh menggugat keselamatan di Perak.

Demikian amaran yang diberikan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar berhubung tindakan anggota dan penyokong Pakatan Rakyat yang tidak berpuas hati selepas kehilangan majoriti bagi mengekalkan tampuk pentadbiran di negeri itu.

"Pakatan Rakyat boleh membawa perkara ini ke mahkamah jika mereka tidak berpuas hati tetapi jangan sekali membawanya ke jalanan sehingga menggugat keselamatan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas majlis pengisytiharan nama baru pasukan Polis Marin yang ditukarkan kepada Pasukan Gerakan Marin Polis Diraja Malaysia di Pusat Latihan Marin (Pulamar), Tampoi di sini, Jumaat.

Berdasarkan maklumat daripada Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan, Syed Hamid berkata sembilan orang ditahan kerana menghasut dan terlibat dalam aktiviti berdemonstrasi bagi membantah majlis angkat sumpah Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor Datuk Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang baru di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar hari ini.

Demonstrasi diadakan di luar Masjid Ubudiah, 300 meter dari istana, di mana mereka membaling kayu, batu dan botol ke arah polis dan kenderaan yang melalui Jalan Istana.

Katanya polis akan mengambil apa sahaja tindakan termasuk membawa anggota polis dari luar Perak bagi memastikan tahap keselamatan di negeri itu terjamin.

Sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno, beliau menyambut baik perkembangan politik di Perak itu yang memihak kepada Barisan Nasional (BN), namun katanya pada masa yang sama semua pihak dalam BN harus berhati-hati dan cuba untuk memenuhi kepentingan rakyat.

Mengenai tindakan empat ADUN Pakatan Rakyat yang keluar daripada parti masing-masing, beliau berkata pakatan yang terdiri dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan PAS itu memang mempunyai masalah dari awal lagi kerana mempunyai ideologi yang berbeza.

Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), kedua-duanya daripada PKR, dan Hee Yit Foong (Jelapang) daripada DAP mengisytiharkan menjadi wakil rakyat Bebas manakala Datuk Nasaruddin Hashim (Bota) yang baru-baru ini menyertai PKR telah kembali semula kepada Umno.

Ditanya sama ada ada ADUN terbabit menerima sebarang ugutan daripada mana-mana pihak berikutan tindakan mereka itu, Syed Hamid berkata polis akan memberi perlindungan kepada mereka dan keluarga mereka sekiranya ada menerima ugutan.

Bernama

Read More “AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI AKAN DIGUNAKAN DI PERAK”  »»

KENYATAAN AKHBAR PRESIDEN PAS


Bubar Dun Perak, beri peluang rakyat memilih


Parti Islam SeMalaysia (PAS) adalah sebuah parti yang sah berdaftar dan senantiasa mendukung prinsip rukunegara termasuklah prinsip kesetiaan kepada raja dan negara, keluhuran perlembagaan dan kedaulatan undang-undang.

Kami sepenuhnya percaya bahawa kedudukan kesemua prinsip-prinsip rukunegara ini haruslah dihormati oleh seluruh warga di dalam negara kita ini untuk memastikan keharmonian dan keadilan yang menyeluruh terus terpelihara. Oleh yang demikian, PAS berpendapat bahawa suasana kekalutan yang sedang berlaku di negeri Perak Darul Ridzuan pada masa kini boleh dielakkan dari menjadi lebih buruk sekiranya prinsip asas yang merujuk kepada undang-undang negeri dan perlembagaan persekutuan dijadikan rujukan.

PAS berpandangan bahawa Menteri Besar (MB) Perak pada masa ini, iaitu Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin, hanyalah boleh diturunkan dari kedudukannya sebagai menteri besar menerusi undi tidak percaya yang dilakukan di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) semasa ianya bersidang.

PAS yakin bahawa sekiranya permohonan MB untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri diterima, maka suasana yang tegang dan boleh menuju kepada satu krisis perlembagaan boleh dielakkan.

Pembubaran Dun akan membuka ruang kepada rakyat untuk membuat pilihan mereka menerusi satu pilihan raya yang menyeluruh di negeri Perak.

Saya juga ingin meminta kepada seluruh rakyat di negeri Perak khususnya dan seluruh ahli dan penyokong kerajaan Pakatan Rakyat di seluruh negara secara amnya supaya bertenang dan tidak terjebak dalam perangkap provokasi yang mungkin ditimbulkan oleh pihak-pihak tertentu.


harakahdaily
Fri | Feb 06, 09 | 4:17:21 pm MYT

Read More “KENYATAAN AKHBAR PRESIDEN PAS”  »»

KERAJAAN BARU PERAK "HARAM" DARI SEMUA PERSPEKTIF

Kerajaan baru Perak 'haram' - Nik Aziz


Mursyidul Am PAS menyifatkan kerajaan baru Perak yang bakal diketuai Dato' Dr Zambry Abdul Kadir (BN - Pangkor) sebagai sebuah kerajaan haram.

Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, apa yang dimaksudkan haram kerana Umno 'menculik' wakil rakyat Pakatan Rakyat sehingga mereka hilang beberapa hari tanpa dapat dikesan.

"Kemudian apabila keluar dari persembunyian tiba-tiba mereka menyatakan sokongan kepada Barisan Nasional. Tentunya mereka diberi sesuatu sehingga sanggup meninggalkan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat.

"Kemungkinan ada unsur rasuah bagi menarik Adun terbabit tidak dapat ditolak. Apabila kerajaan baru cuba dibentuk dengan cara seperti itu tidakkah ia wajar dinamakan sebagai sebuah kerajaan yang haram," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

ImagePetang ini Zambry dijangka mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak di hadapan Sultan Azlan Shah di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar. Manakala barisan Exco kerajaan negeri yang baru pula dijadual dilantik 10 Feb ini.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, tindakan yang dilakukan Umno merampas kerajaan yang dipilih rakyat Perak jelas membelakangi tamadun manusia.

Oleh itu beliau mempertahankan tindakan Dato' Seri Nizar Jamaluddin memohon kepada sultan membubarkan Dewan Undangan Negeri bagi memberi ruang rakyat menyelesaikan krisis yang berlaku sekarang.

"Saya menyokong penuh usaha yang dibuat kerajaan Pakatan Rakyat di Perak. Tidak ada jalan lain lagi untuk keluar daripada kemelut tersebut melainkan diadakan pilihan raya semula.

"Saya juga menafikan dakwaan sebuah stesen televisyen yang mengatakan saya menyokong tindakan istana Perak memecat Nizar. Kenyataan saya semalam sengaja diputar belit," ujarnya.

Ditanya tindakan Sultan Perak enggan membubarkan Dun dan tetap mahu melantik Menteri Besar baru daripada BN, katanya hak itu terpulang kepada pihak terbabit.

Bagaimanapun katanya, isu berkenaan tidak akan selesai dengan mudah tanpa diberi semula mandat kepada rakyat bagi menentukan kerajaan mana yang layak mentadbir.

Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Kelantan, Drs Zainuddin Awang Hamat yakin kemelut yang melanda Perak sekarang tidak ada penghujungnya tanpa diserah semula mandat kepada rakyat.

Sementara itu, difahamkan tokoh agama ternama di Perak juga menyifatkan kerajaan baru yang diketuai Umno sebagai tidak sah dan haram.


Lanjusoh / Harakahdaily
Fri | Feb 06, 09

Read More “KERAJAAN BARU PERAK "HARAM" DARI SEMUA PERSPEKTIF”  »»

PROTES BERMULA, MASJID UBUDIYAH MULA PENUH

12.30 tgh. Menteri Besar Perak, Dato' Seri Mohd Nizar Jamaluddin bersama pimpinan peringkat negeri akan bergerak ke Masjid Ubudiyyah,Kuala Kangsar sebentar lagi.

Turut kelihatan selain Adun-adun Pakatan Rakyat adalah beberapa pimpinan PAS peringkat negeri seperti Pesuruhjaya PAS Negeri, Ustaz Ahmad Awang, dan Pengarah Pilihan raya PAS Pusat, Dato' Mustafa Ali, Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo Hj Ghazali serta pimpinan daripada DAP dan KeADILan.

Difahamkan kawasan Masjid Ubudiyyah ketika ini mula dibanjiri dengan orang-ramai yang ingin melihat dari dekat perkembangan terkini dan amanat pimpinan negeri terutamanya daripada Nizar sendiri.

Sebelum ini, Ketua Dewan Pemuda PAS Perak, Ustaz Nor Azli Musa menyeru orang ramai agar memenuhi Masjid Ubudiyyah tengahari ini sebagai protes terhadap upacara angkat sumpah Adun-adun BN petang nanti.

Katanya,"mari datang beramai-ramai selepas Jumaat kita buat demonstrasi boikot Umno-BN melakukan angkat sumpah menubuhkan kerajaan baru cara rampas kuasa itu di Istana Iskandariah, Bukit Chandan, Kuala Kangsar esok.

"Semua lapisan masyarakat termasuk kaum Muslimat dan pimpinan Pakatan Rakyat kalau tak cukup tempat sediakan sejadah untuk bersembahyang di luar dan kemudiannya kita buat protes terhadap perbuatan keji Najib Razak,"tegasnya.


Salmiyah Harun & Intan Abdullah
Fri | Feb 06, 09 | 12:43:16 pm MYT

Read More “PROTES BERMULA, MASJID UBUDIYAH MULA PENUH”  »»

PROTES ANGKAT SUMPAH ADUN DI MASJID UBUDIYAH HARI NI 06/02/09

Rakyat dan penyokong Pakatan Rakyat diseru datang bersolat Jumaat di Masjid Ubudiyyah, Bukit Chandan, Kuala Kangsar hari ini untuk melakukan protes membantah upacara angkat sumpah Adun Umno-BN di Istana Iskandariah hari ini.


Ketua Dewan Pemuda PAS Perak, Ustaz Nor Azli Musa menyeru demikian di majlis Himpunan 100,000 orang yang membajiri setiap ruang di Kediaman Menteri Besar Perak, Dato' Seri Muhammad Nizar Jamaluddin di sini malam tadi.

Katanya,"mari datang beramai-ramai selepas Jumaat kita buat demonstrasi boikot Umno-BN melakukan angkat sumpah menubuhkan kerajaan baru cara rampas kuasa itu di Istana Iskandariah, Bukit Chandan, Kuala Kangsar esok.

"Semua lapisan masyarakat termasuk kaum Muslimat dan pimpinan Pakatan Rakyat kalau tak cukup tempat sediakan sejadah untuk bersembahyang di luar dan kemudiannya kita buat protes terhadap perbuatan keji Najib Razak,"tegasnya.

Jelas Nor Azli, Najib adalah seperti ketua lanun merampas Kerajaan Pakatan Rakyat yang sah kepada kerajaan baru Umno-BN untuk kepentingan politik dirinya sahaja itu harus ditentang habis-habisan.


Ekmal Yusof / Harakahdaily
Fri | Feb 06, 09

Read More “PROTES ANGKAT SUMPAH ADUN DI MASJID UBUDIYAH HARI NI 06/02/09”  »»

WARKAH NIZAR KEPADA SULTAN PERAK


5 Februari 2009

Mengadap Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Shah Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahu-Lah Paduka Sultan Negeri Perak Darul Ridzuan Yang bersemayam di atas takhta Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan dengan beberapa amat kebesaran dan kemuliaannya.


Assalamualaikum Ampuan Tuanku,

Dengan hormat dan takzimnya patik merafa'kan sembah dan berdoa kehadrat Allah Suhanahu Wata'ala, mudah-mudahan Duli Yang Maha mulia Tuanku sentiasa berada dalam keadaan selamat dan kesejahteraan.


Ampuan Tuanku, MERAFA' SEMBAH MEMAKLUMKAN PERKEMBANGAN TERKINI DEWAN UNDANGAN NEGERI PERAK DARUL RIDZUAN Warkah yang tidak sepertinya ini sebagai pengganti diri patik untuk menyembahkan kepada Duli Yang Maha Mulia Tuanku mengenai isu kedudukan terkini Dewan Undangan Negeri Perak Darul Ridzuan.


Patik merafa' sembah menjunjung kasih di atas perkenan Duli Yang Mah Mulia Tuanku pada pagi ini. Patik memohon izin untuk menyembahkan beberapa perkara:
1. Artikel XVl (6) Undang-undang Perlembagaan Negeri Perak menyatakan bahawa "If the Menteri Besar ceases to command the confidence of the majority of the Legislative Assembly, then, unless at his request His Royal Highness dissolves the Legislative Assembly, he shall tender the resignation of the Executive Council".


Ini bermakna sokongan Menteri Besar itu perlu diputuskan oleh Persidangan Dewan Undangan Negeri.


2. Jumlah Ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional adalah sama iaitu 28 orang. Adalah kurang tepat andaian Barisan Nasional mempunyai majoriti. YB Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Perak telah memutuskan bahawa Adun bagi kawasan Behrang, Changkat Jering dan Jelapang bukan lagi Adun. YB Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Perak dan Kerajaan Negeri Perak juga telah memfailkan satu permohonan untuk satu perisytiharan bahawa ketiga-tiga Adun berkenaan bukannya Adun untuk kawasan-kawasan tersebut, di Mahkamah Tinggi pada pagi ini. Sewajarnya kita menunggu keputusan mahkamah dalam kes tersebut.


Ampuan Tuanku, Atas alasan di atas dan berdasarkan prinsip demnokrasi dan Raja Berperlembagaaan, Patik dengan ini merafa' sembah memohon agar Dewan Undangan Negeri dibubarkan bagi membolehkan rakyat memilih semula kerajaan yang dikehendaki mereka.


Ampuan Tuanku, Patik dengan ini merafa' sembah bahawa pimpinan Pakatan Rakyat sebulat suara meminta patik untuk tidak meletak jawatan sehingga krisis perlembagaan ini diputuskan oleh Mahkamah atau Dewan Undangan Negeri Perak.


Ampuan Tuanku, Patik akhiri warkah yang tidak sepertinya ini dengan sekalung penghargaan ke atas keprihatinan dan pertimbangan Duli Yang Maha Mulia Tuanku, mudah-mudahan Allah Subhanahu Wata'ala melanjutkan usia Duli Yang Maha Mulia Tuanku dan seluruh kerabab Tuanku dan semoga sentiasa berada di dalam kesejahteraan dan kebahagian yang berkekalan. Amin Ya Rabbal 'Alamin.


Ampun Tuanku, Patik dengan segala hormat takzimnya bagi pihak Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat

YAB Dato' Seri Ir Haji Mohammad Nizar bin Jamaluddin Menteri Besar Perak Darul Ridzuan

Surat tersebut adalah reaksi kepada titah baginda yang tidak memperkenankan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak serta Mohammad Nizar Jamaluddin dan barisan exconya meletak jawatan berkuatkuasa serta merta.

Manakala Setiausaha kerajaan negeri Perak, Datuk Dr Abdul Rahman Hashim telah mengarahkan Mohamad Nizar dan semua anggota exconya mengosongkan pejabat mereka dengan segera.


Di atas adalah kandungan penuh surat Mohammad Nizar kepada baginda Sultan
Harakahdaily
Fri | Feb 06, 09 | 9:10:50 am MYT

Read More “WARKAH NIZAR KEPADA SULTAN PERAK”  »»

PEJABAT DYMM SULTAN PERAK DARUL RIDZUAN


Anda prihatin tentang apa yang berlaku di Perak masa kini? Jika ya, silalah berkunjung hormat menyembah ke bawah Duli Tuanku DYMM Sultan Azlan Shah sempena Sambutan Jubli Perak Pemerintahan Sultan Azlan di pautan SINI


Read More “PEJABAT DYMM SULTAN PERAK DARUL RIDZUAN”  »»

PR FAIL SAMAN ISYTIHAR 3 KERUSI SEBAGAI KOSONG


Pakatan Rakyat fail saman isytihar 3 kerusi kosong

Kerajaan negeri Perak pimpinan Pakatan Rakyat hari ini memfailkan saman di Mahkamah Tinggi di sini memohon bagi mengisytiharkan kekosongan di tiga kerusi Dewan Undangan Negeri iaitu kawasan Behrang, Changkat Jering dan Jelapang

Saman itu difailkan oleh Peguam Bela dan Peguam Cara Leong & Tan di Mahkamah Tinggi Ipoh pada pukul 11.40 pagi. Speaker Dewan Undangan Negeri Perak V. Sivakumar dan Exco Kanan negeri Datuk Ngeh Koo Ham hadir di mahkamah.

Ketiga-tiga penyandang - Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Kapt (B) Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering), dan Hee Yit Fong (Jelapang) - mendakwa surat peletakan jawatan mereka ditandatangani selepas mereka dipilih menjadi wakil rakyat pada Mac tahun lepas.

Menurut Bernama, Sivakumar dan Ngeh dalam satu kenyataan bersama hari ini mengulangi bahawa Sivakumar telah menerima peletakan jawatan ketiga-tiga wakil rakyat dan kerajaan negeri tidak lagi mengiktiraf mereka sebagai wakil rakyat bagi kawasan berkenaan.

"Pengisytiharan ini dipohon bagi memaksa Suruhanjaya Pilihan Raya mengiktiraf kekosongan ketiga-tiga kerusi dan pilihan raya kecil mesti diadakan," menurut mereka

Harakahdaily
Thu | Feb 05, 09

Read More “PR FAIL SAMAN ISYTIHAR 3 KERUSI SEBAGAI KOSONG”  »»

PAKATAN RAKYAT PADU DI BELAKANG NIZAR

10 ribu warga Perak, kini berkumpul di kediaman MB


Susulan keengganan Menteri Besar dan seluruh Exco Kerajaan Perak meletakan jawatan jam 9.30 malam ini, lebih 10 ribu penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat dari pelbagai kaum memenuhi perkarangan kediaman rasmi Menteri Besar Perak bagi menyatakan sokongan kepada Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin dan kerajaan Pakatan Rakyat Perak.

Ketika ini, ceramah perdana pimpinan utama Pakatan Rakyat sedang dilangsungkan di perkarangan kediaman tersebut. Semua 28 Adun Pakatan RakyaAdd Imaget Perak hadir disamping beberapa pemimpin lain seperti Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo'Lo' Dato' Ghazali, Ahli Parlimen Siputeh, Teresa Kok dan Adun-adun Pakatan Rakyat dari Selangor.

Bekalan elektrik di kediaman Menteri Besar itu dijangka akan diputuskan pada bila-bila masa sahaja bagi menghalang sebarang aktiviti diadakan oleh Pakatan Rakyat. Arahan memutuskan bekalan elektrik ini dipercayai arahan dari pihak BN, yang kinik ghairah untuk membentuk kerajaan esok.

Unit Simpanan Persekutuan (FRU) kini masih berada di luar pintu masuk utama kediaman rasmi tersebut dan turut sama mendengar ceramah yang diadakan. Mereka mengawasi keadaan di sini bagi mengelakkan sebarang insiden yang tidak diinginan dari terjadi.

Intan Abdullah & Salmiyah Harun / HARAKAHDAILY
Thu | Feb 05, 09 | 10:01:20 pm MYT

Read More “PAKATAN RAKYAT PADU DI BELAKANG NIZAR”  »»

KELUARGA NIZAR TABAH MENGHADAPI CABARAN

Isteri MB Perak tetap berdiri di bekalang suaminya


Kira-kira jam 9.20 malam tadi satu mesyuarat khas disertai 28 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat Perak yang diadakan di kediaman Menteri Besar, Dato' Seri Muhammad Nizar Jamaluddin selesai.

Menurut laporan wartawan Salmiyah Harun, sebaik saja keluar dari bilik mesyuarat mereka menuju ke perkarangan kediaman Menteri Besar untuk menghadiri majlis ceramah yang diadakan sebagai tanda sokongan kepada kerajaan Pakatan Rakyat.

Sementara itu isteri Menteri Besar, Datin Seri Fatimah Taat berkata beliau tetap berada di belakang suaminya.

Beliau yang berbaju kurung kelihatan tenang semasa berada bersama anak-anak, ibu bapa dan kaum keluarganya di dalam kediamannya. Dengan wajah yang penuh sabar beliau menasihat kaum keluarganya bertenang.

Malah katanya, sebagai seorang isteri Menteri Besar beliau akan meneruskan tugasnya iaitu sebagai presiden isteri-isteri wakil rakyat Perak.

"Selama sebelas bulan saya melihat sokongan rakyat tidak berbelah bagi kepada kerajaan Pakatan Rakyat.


Roy Rasul / harakahdaily
Thu | Feb 05, 09 | 10:40:03 pm MYT

Read More “KELUARGA NIZAR TABAH MENGHADAPI CABARAN”  »»

NOT IN PERAK CONSTITUTION TO DISMISS MB BUT WITHIN SULTAN'S POWER


Not in constitution, but sultan can dismiss MB

The Sultan of Perak has the power to dismiss his Menteri Besar even though the latter refuses to tender his resignation after being decreed to do so, a constitutional law expert said today.

However, the power to do so is not within the provision of the Perak constitution but from the Interpretation Act which says the power to appoint also includes the power to remove, said Prof Dr Shad Saleem Faruqi.

"Article 16 Clause 7 of the Perak constitution says a member of the executive council other than the MB (Menteri Besar) holds the office at the pleasure of the Sultan. In other words, the MB cannot be dismissed.

"But Article 16 Clause 6 says if he loses the confidence (of the majority) he must resign. So the grey area is what happens if he doesn't resign," he said when contacted by Bernama today.

He said the two separate provisions seemed to contradict, so one had to look beyond the Perak constitution and into the Interpretation Act, which states the power to appoint includes the power to remove.

"In a situation where the person (MB) doesn't want to step down despite having lost (the support of the majority), I think the Sultan will have the power to remove.

"I'm sure he (the Sultan) doesn't relish (having to remove the MB) but the whole world is watching. The government is collapsing not due to popular mandate but due to defections.

"I'm sure Tuanku is very pained by all this, but he is in a dilemma, he has to have a government but there is an obvious stalemate," he said.

Shad Saleem said he personally favoured a dissolution to let the people decide but the move would involve a substantial amount of expenditure and disruption at the expense of the people, which he felt the Sultan had undoubtedly taken into account when making his decision.

He was commenting on Perak MB Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin's refusal to resign from his post even after being decreed to do so immediately by Sultan Azlan Shah.

A statement from the Sultan of Perak's office said that if Mohammad Nizar does not resign his post as Perak Menteri Besar together with the members of the state executive council, the posts of Menteri Besar and state executive councillors would be considered vacant.

However, Shad Saleem said that Mohammad Nizar's defiance was not a punishable offence.

Bernama / the NUT GRAPH
5 Feb 09 : 8.15PM

Read More “NOT IN PERAK CONSTITUTION TO DISMISS MB BUT WITHIN SULTAN'S POWER”  »»

BN MACHINERY IN FULL SWING IN PERAK

By hook or by crook, BN must end the PR rule in Perak, thus sparking a constitutional crisis. Rule of law but whose law? Must be the law of the jungle.

Sultan’s decision sparks debate


By Debra Chong

The Perak Sultan’s decision today in asking for the Mentri Besar Datuk Seri Nizar Jamaluddin’s resignation and denying consent to dissolve the state assembly has become the subject of legal debate among experts here.

“The problem in Malaysia is that the law is not allowed to take its course,” Abdul Aziz Bari, a law professor at the International Islamic University told The Malaysian Insider this afternoon.

He explained that while it is the Sultan’s “prerogative” to say “Yes” or “No” to a request to dissolve the state assembly and pave the way for fresh elections, the Sultan should not insist on the resignation of his appointed MB until it is clear he no longer holds the majority support of the state’s lawmakers.

“I think the Sultan has made a mistake,” said Abdul Aziz.

He explained the need to clear the disputed status of the three assemblymen for Behrang, Changkat Jering and Jelapang who yesterday announced their support for the Barisan Nasional (BN) coalition after having left the Pakatan Rakyat (PR) coalition to be independents.

Abdul Aziz said the courts must make a decision before a special sitting of the state assembly can be held to table a motion of no-confidence against MB Nizar.

Only then can the Sultan insist on Nizar’s resignation, paving the way for the BN’s takeover of the state government.

Human rights lawyer Malik Imtiaz Sarwar cautiously shared Abdul Aziz’s view.

He observed that the law states the ruler must be convinced the incumbent MB no longer commands the majority support of the state assembly.

But, he added the law was vague on how the ruler is to arrive at that conclusion.

“The Constitution only talks about the lack of confidence and does not talk about how it is to be manifested,” Malik said.

“The central question is whether the Sultan is in a position to be sure that the MB no longer has the confidence of the majority of the House,” he added.

He noted that conventionally, the state assembly can take a vote of no-confidence against Nizar, such as federal Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim attempted in Parliament against Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi late last year.

However, there may be other unconventional methods to convince the Sultan of the lack of confidence in Nizar.

“For example, if a big enough of the majority assemblymen meet him en masse to declare they no longer support the MB and he is convinced.

“In that scenario, the MB has no option but to tender his resignation,” said Malik.

He noted the 31-member delegation of BN and independent assemblymen who met up with Sultan Azlan Shah earlier this morning seems to have effectively convinced the ruler who was previously placed in a very difficult position.

But, Malik noted too that the political events in Perak which have been unfolding in such rapid-fire succession, may have been portrayed incorrectly.

He noted that it was complicated by the PR government asking the Sultan to dissolve the Dewan Undangan Negeri, leading to the messy deadlock between the PR and BN coalitions.

“It could be said there is no situation of no-confidence here because of the dispute over the two seats,” Malik said.

He added that Datuk Seri Najib Razak’s 31-assemblymen march to the Sultan for a show of no confidence against MB Nizar could not be accepted in the current political landscape.

“A vote of no-confidence can only be taken by people who are legitimately entitled to vote, meaning people who are still assemblymen,” he clarified.

“As such, the legal basis of the Sultan’s directive may not be found,” he added.

Malik agreed with Abdul Aziz for the status quo to remain until the courts have decided whether the Behrang and Changkat Jering state seats are vacant in line with the speaker’s order recognising the pre-signed quit letters of their incumbents Jamaluddin Mohd Radzi and Mohd Osman Mohd Jailu respectively.

“If the court decides in favour of the speaker, then everything would have to be unwound,” he remarked.

Likewise in the case of the Election Commission which on Monday denied the speaker’s call for by-elections in Behrang and Changkat Jering, Malik states that the Sultan does not hold the authority to conclude on the validity – or invalidity – of the PR-led state government.

“Keeping in mind that this is not a conventional situation of a no-confidence vote, that this is a crossing over, and that two seats are in dispute, the question whether the Sultan can direct the resignation of the MB or otherwise does not arise because respectfully, he does not have the power to do so,” Malik said.

He is alarmed at the pace at which the police are acting in Ipoh, even moving to surround the state secretariat building and ordering the incumbent government workers out for a BN takeover.

“The law enforcers are now enforcing rules untenable to the law. Where is the authority coming from,” Malik questioned.

He is worried the Perak crisis may point to a bigger crisis for Malaysia next month when DPM Najib is set to succeed Abdullah as Prime Minister after the Umno party elections.

He noted that while the BN may win in reclaiming Perak, it will affect its performance in the long run.

“If the Perak scenario is replayed at the federal level in favour of the Pakatan Rakyat, there is a high possibility of a similar outcome,” said Malik.

source: themalaysianinsider


MORE STORIES HERE

Read More “BN MACHINERY IN FULL SWING IN PERAK”  »»

VENUE SOLAT HAJAT DAN MUNAJAT DI STADIUM PERAK

Pimpinan Pakatan Rakyat berkumpul di kediaman MB

Seluruh pimpinan PAS Pusat dan Pakatan Rakyat, termasuk Dato' Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan pimpinan tertinggi ketiga-tiga parti, petang ini berkumpul di kediaman Menteri Besar Perak.

Dato' Seri Tuan Guru Hadi Awang yang baru pulang dari Gaza dikatakan akan terus bergegas ke Perak.

Mereka akan berbincang bagi mementukan tindakan seterusnya bagi menyelamatkan demokrasi dan mempertahankan hak rakyat.

Turut hadir MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, MB Kedah, Dato' Seri Azizan Abdul Razak dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Sementara itu solat hajat dan munajat perdana yang sepatutnya diadakan di kediaman MB akan dipindahkan ke Stadium Perak atas nasihat pihak keselamatan.

Orang ramai dinasihatkan tidak melakukan provokasi, kekacuan dan bertindak di luar batasan undang-undang.

Rakyat Perak diminta bertenang, berdoa dan solat hajat memohon kepada Allah S.W.T. supaya Kerajaan Pakatan Rakyat dapat dipertahankan.

Solat Hajat dan Munajat Perdana akan dipimpin oleh Dato' Tuan Guru Presiden PAS.

Semua pimpinan tertinggi dan MB akan memberi ucapan selepas Solat Hajat.

Dalam perkembanmgan lain, sehingga kini pembubaran Dun belum berlaku lagi,

Tuanku Sultan masih belum memberi perkenan Dun dibubarkan. Malahan Tuanku meminta Menteri Besar letak jawatan. Namun begitu Mohamad Nizar bertegas tidak akan meletak jawatan.

Kerajaan BN masih belum boleh dibentuk di Perak dan kerajaan Pakatan Rakyat masih sah di sudut undang-undang.

Menurut Undang-undang Tubuh Negeri Perak, terdapat tiga cara untuk menukar menukar kerajaan. Pertama, melalui pembubaran Dun. Menteri Besar Perak menasihati Paduka Seri Sultan Perak supaya membubarkan Dun bagi membolehkan pilihan raya peringkat negeri diadakan dan memberi mandat rakyat memilih kerajaan yang baru.

Kedua Menteri Besar Perak dan semua Exco meletakan jawatan dan menyerahkan jawatan kepada parti yang mendapat kerusi majoriti memerintah Perak.

Ketiga melalui usul undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri. Sekirnya pilihan pertama dan kedua tidak berlaku, rakyat kena menunggu sidang Dewan Undangan Negeri dipanggil bagi membolehkan Usul Undi tidak percaya dibentangkan.

Justeru, selagi Sidang Dun belum bersidang dan Usul Undi Tidak Percaya dibentangkan dan mendapat undi majoriti, selagi itulah Kerajaan Pakatan Rakyat kekal memerintah

Johari Jaafar/ HARAKAHDAILY
Thu | Feb 05, 09 | 4:47:01 pm MYT

Read More “VENUE SOLAT HAJAT DAN MUNAJAT DI STADIUM PERAK”  »»

PERAK GOVERNMENT CRISIS AS IT UNFOLDS

Perak state government crisis: Chronology of events today

9.50AM: Najib and Perak deputy Umno chief Ahmad Zahid Hamidi arrive at the Istana Kinta in Ipoh for an audience with Sultan Azlan Shah, and left at 10.30am.

11.00AM: Najib returns to Istana Kinta with the four former Pakatan Rakyat assemblymen -- Jamaluddin Mohd Radzi, Mohd Osman Mohd Jailu, Hee Yit Foong and Datuk Nasaruddin Hashim to meet the Sultan. They leave at 11.30am

11:38AM: Mohamad Nizar Jamaludin tells reporters at a function in Bagan Serai he has just been summoned to Istana Kinta.

11.50AM: Najib tells a press conference at the Perak Umno HQ that the Sultan wants to meet all BN assemblymen and three independents before deciding whether to dissolve the State Assembly or call for Nizar's resignation.

11.57AM: Perak Speaker V.Sivakumar leaves the High Court after applying to the court to declare the resignation letters of the three assemblymen as valid, and that their seats are vacant.

12:30PM: IGP Tan Sri Musa Hassan warns of stern action against those who take part in any illegal gatherings in the state.

12.50PM: Najib chairs an Umno meeting where the choice of a new MB is discussed.

1.10PM: Nizar leaves the palace, waving and smiling at reporters, after a 15 minute meeting with the Sultan.

1.30PM: Najib ends his Perak Umno meeting and left without meeting the press.

2PM: PKR de-facto leader Anwar Ibrahim arrives at the Mentri Besar's house. Also present were Penang Chief Minister Lim Guan Eng and PKR vice-president Azmin Ali.

3PM: Sultan's office issues statement, saying Mohd Nizar had been told to resign with the entire state executive council,

3.20PM: All top Pakatan leaders except Kedah MB Azizan Razak and Kelantan MB Niz Aziz Nik Mat converge at Nizar's official residence.

4.05PM: State Secretary Abdul Rahman Hashim instructs Nizar and all exco members to vacate their offices at the state secretariat as soon as possible. They are also told to hand in their official car keys and the keys to their offices. All Pakatan officials in the complex are told to pack up and leave by 5pm.

4.10PM: Roads leading to the state secretariat are blocked by police to stop people from gathering there. Police and FRU secure the State Secretariat building.

4.40PM: Nizar tells a press conference that he will not resign, and called on the people to back his Pakatan government, saying the BN's majority may not be a valid one.

4.45pm: PAS president Abdul Hadi Awang says Pakatan leadership fully backs Nizar's government which will not resign unless a special state assembly session is called or fresh elections are held. However, PM Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi calls on Pakatan Rakyat to accept Barisan's rule in Perak.

4.50PM: Anwar says Pakatan Rakyat wants to meet the Sultan to convince him to dissolve the assembly.

4.58PM : Najib and Perak BN representatives arrive at Istana Kinta.

5.50pm: Abdullah arrives at Istana Kinta for an audience with the Sultan Azlan Shah. He left at 6.15pm.

New government to be sworn in tomorrow.

SOURCE:SUN2SURF

Read More “PERAK GOVERNMENT CRISIS AS IT UNFOLDS”  »»

NIZAR TUNGGU KEPUTUSAN MAHKAMAH TINGGI


Nizar tegas tidak undur

Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi meninggalkan Istana Kinta jam 6.15 petang.


Difahamkan majlis angkat sumpah menteri besar BN dan barisan exconya akan diadakan esok.

Menteri Besar, Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin bertegas tidak akan mengundurkan diri.

Sumber pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang sedang berkubu di kediaman rasmi Menteri Besar menyatakan, mereka tetap mengadakan perhimpunan besar di lokasi tersebut seperti dirancang walaupun diberikan amaran oleh polis.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tengah hari ini berkata polis tidak akan bertolak ansur terhadap mereka yang mengadakan sebarang perhimpunan di negeri itu.

Harakahdaily
Thu | Feb 05, 09 | 6:50:03 pm MY

Read More “NIZAR TUNGGU KEPUTUSAN MAHKAMAH TINGGI”  »»

PIMPINAN UTAMA PR MOHON MENGADAP SULTAN

Pemimpin Pakatan Rakyat akan temui Sultan

Kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat menyokong penuh Dato' Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar dan meminta supaya pilihan raya baru diadakan untuk mengesahkan mandat baru daripada rakyat.


Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim berkata mereka akan memohon untuk menghadap Sultan Perak berhubung isu tersebut.

Setakat ini, semua pimpinan tertinggi Pakatan berkubu di kediaman menteri besar.

Pakatan Rakyat juga akan menganjurkan satu perhimpunan besar di Stadium Ipoh malam ini.

Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata dalam satu sidang media bahawa beliau tidak akan meletak jawatan sebagai Menteri Besar.

Beliau juga berkata, Speaker Dun telah memfailkan kes di mahkamah berhubung kesahihan surat peletakan jawatan bekas Adun Pakatan yang keluar parti. Menurutnya, adalah wajar untuk menunggu mahkamah memutuskan kes tersebut.


Harakahdaily
Thu | Feb 05, 09 | 6:01:41 pm MYT

Read More “PIMPINAN UTAMA PR MOHON MENGADAP SULTAN”  »»

PIMPINAN UTAMA PR DI KEDIAMAN MB PERAKTiga Pemimpin utama Pakatan Rakyat di Ipoh

Tiga pemimpin utama Pakatan Rakyat, Dato' Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang, Dato' Seri Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang kini berada di kediaman rasmi Menteri Besar Perak di Ipoh.

Ketiga-tiga mereka dipercayai sedang bermesyuarat untuk mendapatkan penyelesaian terbaik untuk menyelamatkan mandat rakyat ketika pilihan raya umum ke 12 lalu.

Menteri Besar, Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dikatakan enggan meletak jawatan dan berusaha untuk menghadap Sultan Perak sekali lagi bagi mendapatkan perkenan membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun) Perak.

Kerajaan Pakatan Rakyat berpendapat mengikut perlembagaan, Sultan wajib menerima cadangan dari Menteri Besar.

Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang lain juga dikatakan kelihatan berada di kediaman tersebut.

Di luar kediaman rasmi Menteri Besar juga sudah dipenuhi dengan rakyat yang menyatakan sokongan kepada kerajaan Pakatan Rakyat Perak

Irwan Muhammad Zain / harakahdaily
Thu | Feb 05, 09 | 5:03:06 pm MYT

Read More “PIMPINAN UTAMA PR DI KEDIAMAN MB PERAK”  »»

NAJIB DIIRINGI EMPAT ADUN LOMPAT BERTEMU SULTAN PERAK

'Keputusan hak mutlak Tuanku' - Najib

"Ada peraturan dan kaedah tertentu dalam undang-undang tubuh kerajaan negeri Perak yang perlu kita ikuti."

"Sama ada Tuanku akan membubarkan Dun atau meminta Menteri Besar yang ada meletakkan jawatan."

"Itu adalah hak mutlak Tuanku."

Itulah antara petikan kenyataan Dato Seri Najib Tun Razak sebentar tadi setelah membuat pertemuan dengan Sultan Perak hari ini sebanyak dua kali pagi tadi.

Ditanya tentang calon MB yang dikemukakan kepada Sultan, Najib menjawab bahawa itu tidak perlu diberitahu dahulu kepada umum.

"Kita buat satu-satu dulu. Kita tunggu dulu keputusan Tuanku," katanya dalam sidang media tengah hari tadi.

Wajah yang tidak ceria dan kelihatan sedikit cemas Najib, menenggelamkan reaksi ceria beliau semalam ketika mengumumkan kemasukan empat Adun dan mendakwa BN kuasai Perak, di Putrajaya semalam.

Dato' Seri Mohd. Najib Tun Razak berada di Istana Kinta, Ipoh dua kali hari ini - antara 9.50 dan 10.55 pagi untuk mengadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah dipercayai bagi memaklumkan secara rasmi Barisan Nasional (BN) mempunyai sokongan menubuhkan kerajaan baru.

Najib, Pengerusi BN Perak tiba di Istana Kinta pukul 9.50 pagi tadi dan keluar 30 minit kemudian.

Beliau meninggalkan istana pada 10.35 pagi dan kembali semula ke Istana Kinta dengan empat wakil rakyat yang keluar Pakatan Rakyat semalam - ADUN kawasan Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi; Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), Hee Yit Foong (Jelapang) dan Datuk Nasaruddin Hashim (Bota) untuk mengadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah pukul 10.55 pagi ini

Azamin Amin / harakahdaily
Thu | Feb 05, 09 | 12:51:42 pm MYT

Read More “NAJIB DIIRINGI EMPAT ADUN LOMPAT BERTEMU SULTAN PERAK”  »»

MURSYIDUL AM PAS MINTA DIADAKAN PILIHAN RAYA NEGERI

Wajar diadakan pilihan raya semula di Perak - Nik Aziz

Wakil rakyat yang berpaling tadah sehingga menyebabkan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak tumbang dianggap sebagai pengkhianat.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, perbuatan berpaling tadah di kalangan Adun tidak menghargai pengundi yang bersusah payah berkempen ketika pilihan raya umum lalu.

"Saya rasa cukup dukacita mendengar berita wakil rakyat hilang selama dua tiga hari dan kemudian nak melompat. Saya tak faham macam mana keadaan ini boleh berlaku di Malaysia.

"Manusia macam ni patut dilemparkan dengan kasut. Selepas mendapat undi dalam pilihan raya, tiba-tiba mahu berpaling tadah. Perbuatan itu berlaku kerana ada pihak yang memujuk ," katanya di sini, lewat petang ini.

Sehubungan itu beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berharap pilihan raya negeri diadakan di Perak bagi membolehkan rakyat memberi mandat baru untuk membentuk kerajaan.

Beliau juga berkata, pemimpin yang sanggup menerima rasuah saja sanggup berpaling tadah sehingga menyebabkan pergolakan politik di negara ini tiada kesudahan.

Petang tadi tiga Adun iaitu dua dari KeADIlan dan seorang DAP di Perak mengisytiharkan memberi sokongan kepada BN. Manakala Adun Bota, Nasaruddin Hashim kembali semula ke pangkuan Umno.

Wartawan Kita / Harakahdaily

Read More “MURSYIDUL AM PAS MINTA DIADAKAN PILIHAN RAYA NEGERI”  »»

KETUA PENERANGAN PAS BERHUJAH

Sultan dimohon tidak izinkan penubuhan "kerajaan kaki rasuah"

Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar memohon agar Sultan Perak tidak mengizinkan Barisan Nasional (BN) menubuhkan kerajaan di Perak dengan mengheret dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang menghadapi tuduhan rasuah untuk mendapatkan majoriti mudah.

"Jika Sultan mengizinkan penubuhan kerajaan Perak dengan cara seperti itu, ia bukan sahaja dibimbangi akan mencemarkan nama baik istana malah ia akan memberi kesan kepada pertuduhan rasuah ke atas Jamaluddin (Mohd Radzi) dan Mohd Osman (Mohd Jailu).

"Sebagaimana yang diketahui Sultan Perak sendiri, Jamaluddin dan Mohd Osman akan menghadapi tuduhan rasuah dan tindakan mereka menyokong BN walaupun sebagai ADUN Bebas dilihat sebagai usaha untuk membolehkan tuduhan ke atas mereka digugurkan," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Jika tuduhan ke atas mereka digugurkan, katanya, adalah dibimbangi rakyat akan melihat tuduhan ke atas mereka digugurkan berikutan persetujuan istana membenarkan BN membentuk kerajaan melalui majoriti mudah hasil penyertaan kedua-dua ADUN yang dituduh rasuah itu.

"Jika perkara itu berlaku, adalah dibimbangi rakyat akan melihat istanalah yang membebaskan kedua-duanya dari tuduhan rasuah.

"Semua pihak maklum, jika mereka masih berada dalam kerajaan Pakatan Rakyat (PR), tidak mungkin tuduhan ke atas mereka digugurkan," katanya.

Mahfuz memohon Sultan Perak agar tidak melakukan sesuatu yang boleh menyebabkan baginda dituduh mengizinkan "penubuhan apa yang didakwa sebagai kerajaan kaki rasuah".

"Malah istana juga mungkin dituduh membiarkan dua orang yang dituduh rasuah berada dalam gerombolan yang memerintah Perak melalui apa yang dilihat sebagai tindakan merasuah juga - malah turut dilihat menggunakan ugutan untuk membentuk kerajaan.

"Tidak ada siapa pun yang dapat mahu melihat Sultan Perak dituduh membiarkan negeri di bawah naungan baginda dicengkam oleh gerombolan yang membentuk kerajaan melalui tindakan yang didakwa menggunakan ugutan dan rasuah," kata beliau.

Mahfuz juga tidak mahu melihat Sultan Perak dituduh merestui apa yang didakwa sebagai perancangan mengugut dan merasuah secara besar-besaran semata-mata kerana hendak menebus ego seseorang yang hendak menjadi Perdana Menteri ketika cita-citanya menerima tamparan hebat apabila indeks kepercayaan terhadapnya jatuh merudum.

"Jika Sultan terpalit dengan tuduhan sedemikian, ia merupakan satu detik hitam terhadap nama baik baginda yang selama ini merupakan Sultan yang sangat dihormati malah disanjung sebagai bekas Ketua Hakim yang begitu komited memelihara kedaulatan undang serta kesusilaan bangsa Melayu dan umat Islam.

"Kita tidak mahu sama sekali melihat Sultan Perak yang juga ketua urusan agama Islam di dalam negeri di bawah naungan baginda dituduh mencemarkan nama baik istana malah institusi Raja Melayu sendiri apabila didakwa mengizinkan penubuhan apa yang didakwa sebagai kerajaan perasuah," katanya.

Mahfuz juga mengecam Datuk Najib Tun Razak yang berharap sangat hendak menjadi Perdana Menteri Mac ini yang dilihat menjadi pengarah kepada konspirasi mengheret dua ADUN yang dituduh rasuah itu untuk membolehkan BN membentuk kerajaan di Perak.

"Kita tidak tahu berapa banyakkah wang terlibat dalam menjayakan konspirasi itu tetapi Najib dilihat tidak ada moral lagi untuk diterima oleh rakyat negara ini sebagai Perdana Menteri.

"Rakyat tidak akan menerima dan mempercayai Perdana Menteri yang dilihat mengotorkan nama negara" katanya.

Najib, katanya lagi, juga dilihat melaksanakan apa yang dibimbangi oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Dr Mahathir bimbang Malaysia akan dipimpin oleh perasuah selepas pemilihan Umno Mac ini yang diakui oleh para pemimpin Umno sendiri sebagai begitu tercemar dengan kejijikan rasuah.

"Adalah amat malang apabila Najib dilihat mengeksport kejijikan rasuah yang memburukkan Umno itu ke dalam pembentukan dan keanggotaan kerajaan Perak ," katanya.

Indeks penerimaan terhadap Najib baru-baru ini jatuh merudum apabila hanya 41 peratus sahaja dari mereka yang ditinjau pendapat mereka yang percaya Najib akan menjadi Perdana Menteri yang baik.

Tinjauan tersebut dibuat ke atas 1,018 pengundi Malaysia di negara ini oleh Merdeka Centre bulan lalu

Abdul Aziz Mustafa / Harakahdaily
Kuala Lumpur
Thu | Feb 05, 09 | 4:34:12 am MYT

Read More “KETUA PENERANGAN PAS BERHUJAH”  »»

TIMB PRESIDEN PAS BUAT KENYATAAN AKHBAR TENTANG DUN PERAK

Dun Perak: Media BN putar belit, rakyat jangan terpedaya

Rakyat khususnya di negeri Perak diingatkan agar jangan terpedaya dan tertipu dengan dakyah-dakyah dan maklumat yang sengaja diputar-belitkan oleh media ketika ini dalam isu yang melanda negeri tersebut.

Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa semasa menghubungi Harakahdaily sebentar tadi memaklumkan bahawa, rakyat khususnya penyokong PAS dan pendokong Pakatan Rakyat tidak terpengaruh dengan khabar-khabar angin yang disebarkan oleh media milik Barisan Nasional (BN).

"Kita minta ahli-ahli PAS dan pendokong Pakatan Rakyat bertenang. Kerajaan masih sah seperti yang dimaklumkan MB Perak."

"Jangan dengar khabar-khabar angin dan propaganda media yang digambarkan seolah-olah Perak kini tidak menentu dan huru-hara," jelasnya yang menerima puluhan SMS dan panggilan yang mengkhabarkannya mengenai ketidaktentuan di Perak.

Menurutnya, maklumat yang tepat wajar diperolehi daripada pimpinan tertinggi PAS di kawasan-kawasan masing-masing dan juga lidah rasmi PAS.

"Mandat yang ada diberikan oleh rakyat pada Pakatan Rakyat dan apa-apa pun mesti diputuskan di Dewan Undangan Negeri,"katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menerangkan bahawa Presiden PAS,Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang akan pulang esok daripada Gaza dan akan menghadiri mesyuarat lajnah politik tertinggi PAS yang akan diadakan esok.

"Presiden akan keluarkan kenyataan rasmi selepas itu,"katanya.

Sumber:Mohd Khalil Abdullah & Azamin Amin / Harakahdaily

Read More “TIMB PRESIDEN PAS BUAT KENYATAAN AKHBAR TENTANG DUN PERAK”  »»

PERAK SULTAN HAS THE ANSWER

A lot can be learned from the saga of the past few weeks. First and foremost, each component party of Pakatan Rakyat should have in place a mechanism to monitor the whereabout and safety of their elected representatives especially the state executive councillors. Secondly, PR should have lawyers who are well versed in Federal Constitution as well as state constitutions so as to be able to advise party leaders in matters pertaining to "fine prints" and "unusual events".
Thirdly, a high degree of rapport and cooperation must be maintained with the state rulers and the palace officials at all times to enable rules of law, justice and good governance prevail.

Now it's up to the Sultan of Perak to grant or otherwise

(1) the Barisan Nasional, which has majority support (31 assemblymen vs 28 for the Pakatan Rakyat) in the 59-seat Legislative Assembly, to form a new government; or

(2)MB Datuk Sri Mohammad Nizar Jamaluddin’s request to dissolve the state assembly and get a fresh mandate from voters.


PM DS Abdullah was asked regarding the defection of two PKR ADUN,Perak govt collapses
Sun2surf
PUTRAJAYA (Feb 4, 2009) : Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Abdul Razak today announced that Barisan Nasional now has the mandate to take over the Perak government from Pakatan Rakyat (PR), with the return of Bota assemblyman Datuk Nasarudin Hashim to Umno and the support of three former PR assemblymen who quit their parties to become independents.

Speaking at a short press conference at his office here, Najib said: "BN Perak has the majority assemblymen in the state when three assemblymen, Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Kapt Mohd Osman Jailu (Changkat Jering) and Hee Yit Foong (Jelapang) informed me that they have each sent letters to Sultan of Perak Sultan Azlan Shah to inform him they have left their respective parties."

Jamaluddin and Osman won their seats on Parti Keadilan Rakyat (PKR) tickets while Hee won Jelapang as a DAP candidate and made history by being the first woman to be appointed deputy state legislative speaker.

"Today, Bota assemblyman Datuk Nasarudin Hashim also met me to say that he wants to rejoin Umno," Najib said.

All four assemblymen were with Najib at the press conference.

Nasaruddin had defected from Umno to PKR on Jan 25, causing a furore in Perak Umno that ended with Najib taking over as state Umno liaison and BN chief from former mentri besar Datuk Seri Tajol Rosli.

This means the BN now has 28 seats, equal to the PR's.

Asked how this would work out as the BN has an equal number of seats with PR in the 59-seat assembly, he said: "The three independents have pledged their support for the BN so we have 31 seats against 28."

Najib denied that the three assemblymen who are now independents were bought over.

"The trio (Jamaluddin, Hee and Osman) have also given me the mandate to nominate the new Menteri Besar," he said.

All four assemblymen (including Nasarudin) have informed the Perak state assembly Speaker V.Sivakumar, Parti Keadilan President Datuk Seri Anwar Ibrahim and DAP secretary-general Lim Guan Eng that they are no longer members of the respective parties.


Asked why BN was willing to be associated with Jamaluddin and Osman who have been tainted by corruption charges, Najib replied: "We have no problem, that is a separate issue."

He said Perak law states that a Menteri Besar who has lost the confidence of the majority has to relinquish his position together with his executive council members.

"We will be meeting the Sultan to inform him that BN now has the majority."

Asked what would happen if the Sultan dissolves the assembly to allow fresh elections to be held in the state as requested by the PR government today, Najib said: "That is entirely the prerogative of the Sultan."

Speaking of the PR, he said: "They probably did not expect this, but they wanted to form the government without following the due democratic process – so don’t blame the BN."

"Everything is the will of God, we are thankful for this. We did not start this, but somebody wanted to form the government on Sept 16," he said

On a statement by Perak Mentri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin that Nasarudin's wife had claimed that her husband had been "kidnapped" today, both Najib and Nasarudin denied the claim.

Nasarudin said: "With consciousness and a sense of responsibility, I have rejoined Umno and BN as of today. This is after listening to views and advice from political friends and individuals who want to see stability and a strong government in Perak. The present tumultuous political climate in the state has resulted in a weak government. I have also taken into account and respect the voters of Bota and democratic principles."

Meanwhile, PKR advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim told AFP: "The BN are trying to form the state government by hook or by crook -- more by crook."

Anwar's opposition seized control of five states and a third of national parliamentary seats in general elections a year ago, transforming Malaysia's political landscape.

Since then, the PR has won two parliamentary by-elections, in a major psychological boost to its ambitions of seizing power. Anwar himself had tried to woo BN MPs to form the federal government by Sept 16, but the gambit failed.

Read More “PERAK SULTAN HAS THE ANSWER”  »»

BE-END MENAMATKAN PEMERINTAHAN PR DI PERAK


Dengan izin Allah, strategi dan taktik PR yang kurang berjaya dan dengan berkat usaha BN/UMNO yang memiliki segala-segala sumber, kini sah BN memegang tampuk pemerintahan negeri Perak sekaligus menamatkan segala bentuk spekulasi dan teka teki.

BN Ambil Alih Pemerintahan Perak


PUTRAJAYA, 4 Feb 1756 (Bernama) -- Barisan Nasional memperoleh majoriti mudah untuk mengambil alih pemerintahan kerajaan negeri Perak ekoran tindakan empat Anggota Dewan Undangan Negeri daripada Pakatan Rakyat meninggalkan parti masing-masing untuk menyokong BN, demikian diumumkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak di sini, Rabu.

Empat wakil rakyat itu terdiri ADUN Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi dan ADUN Changkat Jering, Mohd Osman Jailu, kedua-dua daripada Parti Keadilan Rakyat, ADUN Jelapang, Hee Yit Foong daripada DAP, dan ADUN Bota Datuk Nasaruddin Hashim yang baru-baru ini menyertai PKR tetapi kembali semula kepada Umno, katanya.

"ADUN Behrang, Changkat Jering dan Jelapang telah maklumkan melalui surat kepada Sultan Perak mengenai tindakan mereka keluar dari parti masing-masing semalam manakala ADUN Bota kembali kepada Umno hari ini.

"Mereka telah beri mandat kepada saya untuk mencalonkan Menteri Besar dan memberi aku janji untuk menyokong Menteri Besar yang dicalonkan oleh BN," kata Najib, yang juga Pengerusi BN Perak, dalam satu sidang akhbar.

Berikutan perkembangan terkini, BN kini mempunyai 28 kerusi, Pakatan Rakyat juga 28 kerusi dan Bebas tiga kerusi, dan menurut Najib, walaupun BN mempunyai bilangan kerusi DUN sama banyak dengan Pakatan Rakyat tetapi BN boleh menubuhkan kerajaan negeri kerana ketiga-tiga wakil raktyat Bebas itu telah menyatakan sokongan kepada BN termasuk dalam soal pelantikan Menteri Besar daripada kalangan anggota BN.

"Sejajar dengan perkembangan ini, saya akan menghadap ke bawah Duli Paduka Seri Sultan Perak untuk memaklumkan secara rasmi bahawa Barisan Nasional Perak mempunyai sokongan yang diperlukan bagi menubuhkan kerajaan baru di Perak," katanya.

Najib berkata beliau akan menghadap Sultan Azlan Shah secepat mungkin dan nama calon Menteri Besar akan diumumkan dalam masa terdekat.

Beliau berkata Fasal 16 Undang-undang Tubuh Negeri Perak memperuntukkan jika Menteri Besar hilang keyakinan atau majoriti, beliau hendaklah meletak jawatan bersama anggota exconya.

Najib berkata keempat-empat wakil rakyat itu telah memaklumkan kepada Speaker DUN Perak selain Presiden PKR dan Setiausaha Agung DAP hari ini bahawa mereka tidak lagi menjadi ahli parti berkenaan.

Pada sidang akhbar yang turut dihadiri keempat-empat wakil rakyat berkenaan, Najib berkata ketiga-tiga ADUN Bebas itu akan menjadi "anggota Bebas sahabat BN".

Mengenai tindakan Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mengumumkan pembubaran DUN hari ini tanpa terlebih dahulu mendapat perkenan Sultan Azlan Shah, Najib berkata hanya Sultan Perak yang boleh memperkenankan pembubaran DUN.

Najib menyifatkan perkembangan terkini sebagai bermulanya era baru di Perak.

Menjawab soalan, Najib berkata keempat-empat wakil rakyat itu membuat keputusan berdasarkan kerelaan masing-masing tanpa habuan atau sogokan.

Mengenai kes rasuah membabitkan ADUN Behrang dan Changkat Jering, Najib berkata ia merupakan isu yang berbeza.

Kepada satu soalan, Najib berkata perkembangan yang berlaku tidak sampai sebulan selepas beliau dilantik pengerusi BN dan Umno Perak adalah secara kebetulan.

Turut hadir pada sidang akhbar itu Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan ADUN Barisan Nasional negeri itu.

Dalam pilihan raya umum Mac tahun lepas, Perak adalah antara lima negeri yang dimenangi Pakatan Rakyat. Yang lain ialah Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan Kelantan.

Read More “BE-END MENAMATKAN PEMERINTAHAN PR DI PERAK”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com