Pray For MH370

Pray For MH370

TAHNIAH UNTUK SEMUA KERANA BERJAYA CEMERLANG

SM Imtiaz, Besut, dan SM Imtiaz, Kuala Berang, Sekolah Agama Menengah Bestari Subang Jaya dan Sekolah Agama Persekutuan Kajang serta SM Agama Persekutuan Labu, muncul sekolah menengah agama terbaik.

Sekolah Berasrama Penuh terbaik ialah Sekolah Seri Puteri Cyberjaya, Sekolah Tun Fatimah Johor Baharu, Sekolah Dato Abdul Razak dan Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, serta SM Sains Tengku Abdullah, Raub.

Sekolah harian terbaik termasuk SMK Jalan Empat Bandar Baru Bangi, Selangor, SMK Mak Lagam, Kemaman, Terengganu, SMK Sultan Badlishah, Kulim, dan SMK Sultanah Asmah, Alor Setar serta SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur.PMR: 28,188 Pelajar Peroleh Semua A


PUTRAJAYA, 24 Dis (Bernama) -- Seramai 28,188 pelajar memperoleh semua A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah tahun ini berbanding 26,378 pada tahun lepas.

Ketika mengumumkan analisis keputusan peperiksaan itu di sini Khamis, Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom berkata Gred Purata Nasional (GPN) pada tahun ini ialah 2.83 berbanding 2.78 tahun sebelumnya.

Beliau berkata calon luar bandar yang mendapat semua A ialah 4,775 berbanding 4,345 pada 2008 manakala 87,936 pelajar melepasi tahap minimum (A,B,C,D) berbanding 88,565 tahun sebelumnya.

Alimuddin berkata prestasi dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Bahasa Punjabi menurun sedikit menurun.

"Peratusan berbanding tahun lepas untuk yang memperoleh semua A dalam BM menurun daripada 26.3 peratus kepada 25.6 peratus tahun ini, BI pula menurun daripada 16.4 peratus kepada 16.1," katanya.

Terdapat peningkatan daripada 25.6 peratus kepada 26.7 peratus dalam bilangan pelajar yang memperoleh A dalam mata pelajaran Matematik manakala bagi mata pelajaran Sains ia naik daripada 17.2 peratus kepada 18.5 peratus.

Alimuddin berkata untuk pelajar istimewa pula, daripada 134 yang mengambil peperiksaan itu tahun ini, tujuh orang mendapat Semua A.

Pelajar istimewa, Siti Raihan Abdul Nasir dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato Syed Ahmad Kuala Nerang, Kedah, yang rabun, berjaya memperoleh 9A.

Dua lagi pelajar istimewa lain yang juga mengalami masalah rabun, Debbie Lim Huey Chin dari SMK Sultan Ismail dan Muhammad Azfar Firdaus Azlah dari SMK Dato Penggawa Barat di Johor Bahru, memperoleh 8A.

Sekolah harian terbaik termasuk SMK Jalan Empat Bandar Baru Bangi, Selangor, SMK Mak Lagam, Kemaman, Terengganu, SMK Sultan Badlishah, Kulim, dan SMK Sultanah Asmah, Alor Setar serta SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur.

Sekolah Berasrama Penuh terbaik pula ialah Sekolah Seri Puteri Cyberjaya, Sekolah Tun Fatimah Johor Baharu, Sekolah Dato Abdul Razak dan Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, serta SM Sains Tengku Abdullah, Raub.

SM Imtiaz, Besut, dan SM Imtiaz, Kuala Berang, Sekolah Agama Menengah Bestari Subang Jaya dan Sekolah Agama Persekutuan Kajang serta SM Agama Persekutuan Labu, muncul sekolah menengah agama terbaik.

Di Perak, Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR) mencatatkan kelulusan tertinggi iaitu seramai 85 dari 107 calon berjaya memperoleh 9A manakala satu-satunya sekolah harian yang mencatatkan kelulusan 100 peratus adalah SMK Taman Tasek Taiping.

Di Kuala Lumpur, keputusan secara keseluruhannya meningkat daripada segi kuantiti dan kualiti.

Pengarah Pelajaran Kuala Lumpur Sulaiman Wak berkata daripada 21,921 calon yang menduduki peperiksaan itu, 15,533 atau 70.86 peratus telah mencapai keputusan A, B, C atau D iaitu lulus dalam semua mata pelajaran berbanding 14,986 atau 70.20 peratus tahun lepas.

"Dari segi kecemerlangan individu di peringkat negeri, seramai 1,939 atau 8.85 peratus calon telah mendapat gred A dalam semua mata pelajaran berbanding 1,789 atau 8.38 peratus pada tahun 2008, iaitu peningkatan sebanyak 0.47 peratus," katanya.

Di Sabah, bilangan calon yang memperoleh gred A dalam semua mata pelajaran meningkat kepada 734 orang berbanding 659 orang tahun lepas.

Timbalan Pengarah Pelajaran Negeri Dr Muhiddin Yusin berkata 14 mata pelajaran yang ditawarkan kepada 38,741 calon di Sabah tahun ini menunjukkan peningkatan kelulusan memberangsangkan berbanding tahun lepas dengan kelulusan hampir 100 peratus.

Turut mencatatkan kelulusan hampir 100 peratus ialah mata pelajaran Bahasa Kadazan yang pertama kali ditawarkan dalam peperiksaan berkenaan, katanya.

Di Kedah, seramai 1,736 orang daripada 35,155 orang calon mendapat semua A sama ada dalam tujuh, lapan atau sembilan mata pelajaran yang diduduki dengan peratusan sebanyak 4.94 peratus.

Pengarah Pelajaran Negeri Kedah, Shahidan Abd Rahman berkata pencapaian gred purata bagi tahun ini ialah 2.878 berbanding 2.926 tahun lepas iaitu meningkat sebanyak 0.048.

"Peratus penguasaan tahap minimum dalam semua mata pelajaran telah meningkat sebanyak 0.37 peratus pada tahun ini, iaitu 58.22 peratus berbanding 57.85 peratus tahun lepas," katanya.

Shahidan berkata sebanyak 10 mata pelajaran dari 15 mata pelajaran yang ditawarkan telah meningkat peratusan pencapaian pada tahun ini iaitu Sejarah, Geografi, Bahasa Tamil, Bahasa Punjabi, Pendidikan Islam, Matematik, Sains, Kemahiran Hidup Teknikal, Kemahiran Hidup (Ekonomi Rumah Tangga) dan Kemahiran Hidup Pertanian.

Di Negeri Sembilan, bilangan pelajar yang mendapat 9A, 8A dan 7A bertambah daripada 1,317 tahun lepas kepada 1,418 manakala di Johor, seramai 3,308 pelajar atau 6.12 peratus daripada 54,016 calon memperoleh gred A dalam semua mata pelajaran yang diduduki.

Di Sarawak, pencapaian pelajar menunjukkan peningkatan 2.2 peratus dengan 24,787 calon atau 62.29 peratus menguasai tahap minumum D bagi semua mata pelajaran yang diambil.

Daripada 1,860 calon yang mendapat A, seramai 46 calon mendapat 9A, 1,134 mendapat 8A dan 680 calon mendapat 7A.

Terengganu mencatatkan keputusan yang lebih cemerlang, dengan Gred Purata Negeri (GPN) 2.60 mengatasi Gred Purata Nasional 2.78.

"Saya rasya keputusan ini adalah yang terbaik pernah dicatatkan pelajar Terengganu berbanding tahun sebelumnya," kata Pengarah Pelajaran Terengganu Ariffin Embong.

Mohd Fariz Hafizi Mohd Sepai, pelajar bermasalah penglihatan dari Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman di Kuala Terengganu adalah antara tiga murid Orang Kurang Upaya (OKU) di negeri itu yang memperolehi keputusan cemerlang iaitu 7A.

Dua lagi pelajar OKU ialah Hani Ndhirah Muhamad Taufik dari Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Negara di sini yang memperolehi 6A dan 2B dan Muhammad Syukri Abdullah dari Sekolah Menengah Kebangsaan Tok Dor, Besut (5A 3B).

Di Perlis, seramai 282 pelajar atau 6.10 peratus daripada 2,636 calon memperoleh gred A dalam kesemua mata pelajaran manakala tiga sekolah mencatat kelulusan 100 peratus iaitu SMK Derma, Sekolah Menengah Sains Tuanku Syed Putra dan SMK Dato Sheikh Ahmad.

Di Pahang, daripada 26,272 calon yang menduduki peperiksaan itu, seramai 256 pelajar mendapat 9A, 1,006 (8A) dan 105 (7A).

Pelajar terbaik Mohamad Nazmi Nordin, dari Maahad Tahfiz Negeri Pahang di Tanjung Lumpur, yang mendapat 9A, berkata rahsia kejayaannya adalah barakah menghafaz al-Quran dan sentiasa melakukan solat hajat.

"Melalui menghafaz al-Quran, ia membantu saya menghafal fakta-fakta penting subjek lain," katanya.

Kashfi Ibrahim turut berkongsi rahsia sama seperti Mohamad Nazmi iaitu kecemerlangan memperolehi 9A adalah berpunca daripada amalan menghafaz al-Quran dan melakukan solat hajat.

Di Selangor, seramai 6,592 pelajar atau 8.81 peratus daripada 74,855 calon ) memperoleh gred A bagi semua mata pelajaran iaitu peningkatan sebanyak 0.6 peratus berbanding tahun lepas iaitu seramai 6,005 orang (8.2 peratus).

Di Pulau Pinang, 1,976 atau 8.81 peratus daripada 22,172 pelajar mendapat A bagi semua mata pelajaran yang diambil.

Lima buah sekolah yang mencatat keputusan 100 peratus lulus semua mata pelajaran ialah SMK (P) St George, SM Sains Tun Syed Sheh Shahabudin, SMK Tinggi Bukit Mertajam, SMK Bukit Jambul dan SMK Seri Nibong.

Di Melaka, seramai 1,074 pelajar mencatat gred A dalam semua mata pelajaran berbanding 879 pelajar pada tahun lepas manakala di Kelantan, 1,510 pelajar memperoleh semua A, meningkat 0.06 peratus.

-- BERNAMA

LAPORAN KEPUTUSAN PMR MENURUT NEGERI

Read More “TAHNIAH UNTUK SEMUA KERANA BERJAYA CEMERLANG”  »»

LAUNCHING OF INTERNATIONAL ACADEMY OF MUSLIM EDUCATION

Read More “LAUNCHING OF INTERNATIONAL ACADEMY OF MUSLIM EDUCATION”  »»

TOKOH MAAL HIJRAH 1431 BERTEKAD BAWA KES LIWAT DS ANWAR KE PERSADA ANTARABANGSA

Yusuf Qardhawi Rujuk Penangguhan Kes Qazaf Anwar Ibrahim Ke Perhatian Dunia Islam

Pengerusi Kesatuan Ulama Islam Sedunia, Sheikh Dr Yusuf Al-Qardhawi berjanji akan membawa isu fitnah liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim ke persada antarabangsa untuk diselesaikan secara syarie.

Justeru, tokoh Islam terkemuka itu akan menggunakan pengaruh beliau untuk bertemu dengan organisasi Islam antarabangsa dan pemimpin Islam terkenal diseluruh dunia dalam masa terdekat.

“Hingga ini kes itu kata syeikh qardawi hendaklah diangkat dengan lebih kuat dan luas seantero dunia supaya datuk seri anwar terbela.

“Dari segi syarak dan digerakkan wadah-wadah antarabangsa seperti kesatuan ulama islam sedunia, dan juga untuk di kemukakan dengan lebih luas untuk sama-sama bekerjasama menyelesaikan kes fitnah anwar,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa sesi pertemuan khas Yusuf bersama Anwar Ibrahim di Putrajaya, semalam.

Menurut Dr Muhammad Nur lagi sekiranya kes qazaf yang difailkan Anwar pada Julai 2008 terus dilengahkan ini akan menjejaskan imej serta martabat Malaysia di mata ummah.

Ini kerana keadilan yang ditangguhkan adalah satu bentuk kezaliman, dan seorang Muslim berhak untuk membela diri di muka pengadilan.

“Pendirian Syeikh Qardawi begitu tegas, dan hendaklah mengikut prinsip al-quran dan sunnah dengan menggunakan prosedur-prosedur.

“Anwar mempunyai hak syarak untuk mempertahankan dirinya bagi menjawab tuduhan fitnah yang tidak berasas ini,” katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru, Zulkifli Nordin berkata Sheikh Al-Qaradawi berasa hairan mengapa pemerintah melengah-lengahkan kes qazaf tersebut.

Zulkifli berkata KEADILAN akan menghantar satu delegasi untuk mengadakan perbincangan secepat mungkin dengan Kesatuan Ulama Islam Sedunia untuk membincangkan kemelut Qazaf ini.

“Dia juga nasihatkan bawa isu ini ke pringkat pentas antarabangsa, isu ini besar kerana membabitkan orang yang dikenali, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dikenali di pentas antarabangsa sebagai tokoh pejuang Islam, macamana boleh dikenakan pertuduhan sebegitu rupa, sepatutnya tak dilengah-lengahkan,” katanya.

–ATIQAH YAACOB

Read More “TOKOH MAAL HIJRAH 1431 BERTEKAD BAWA KES LIWAT DS ANWAR KE PERSADA ANTARABANGSA”  »»

KITA SAMA TAPI TAK SERUPA

Bukan sekadar bangsa Asia serumpun tetapi manusia sejagat berasal dari Adam dan Hawa.
"Tiada kelebihan Arab dari bukan Arab: Yang membezakan hanyalah darjah takwa"

Bangsa Asia Serumpun Terbukti Secara Saintifik


PETALING JAYA, 23 Dis (Bernama) -- Konsep bangsa Asia adalah serumpun kini terbukti secara saintifik apabila satu kajian terhadap 73 kumpulan etnik di Asia Tenggara dan Asia Timur menunjukkan bahawa warisan genetik sangat bersaling-kait dengan kumpulan etnik dan linguistik.

Ia merupakan penemuan dalam kajian memetakan spektrum kepelbagaian genetik di Asia dan menyelusuri asal-usul genetik orang Asia yang dikendalikan oleh lebih 90 saintis dari Pan-Asian SNP Consortium di bawah Human Genome Organisation (HUGO PASNP).

Anggota konsortium HUGO PASNP Malaysia, Prof Madya Dr Zilfalil Alwi, berkata kajian yang dijalankan bersama kumpulan saintis dari 10 negara di Asia itu menunjukkan bahawa penyelidikan terhadap variasi jujukan gen manusia yang dikenali "single-nucleotide polymorphism" (SNP), menunjukkan kaitan rapat antara kumpulan linguistik dan geografi.

"Setiap individu mempunyai gen yang sama, tetapi jujukannya mungkin berbeza, variasi ini yang dinamakan polymorphism ataupun perbezaan yang wujud bagi setiap individu secara warisan.

"Kaedah SNP digunakan untuk mengkaji perbezaan atau persamaan antara kumpulan etnik ini. Dari SNP yang diperoleh, kita boleh tengok profil SNP bagi sesuatu kumpulan etnik dan boleh tentukan apa hubung kait antara 73 kumpulan etnik dan bagaimana mereka saling berhubung kait dan berbeza," katanya pada sidang akhbar di sini Rabu.

Dr Zilfalil, yang juga ketua penyelidik bagi kajian di Malaysia, berkata sebanyak enam sampel diambil di negara ini iaitu dari etnik Negrito (Kensiu dan Jehai), Proto-Malay (Temuan), Bidayuh dan Melayu (Kelantan dan Minang).

"Melayu Kelantan, Melayu Minang, Melayu Singapura terletak dalam kluster yang sama walaupun dari segi kerakyatannya berbeza, tetapi dari segi genetik, bahasa (mereka) sama. Ini menunjukkan bahawa rumpun kita adalah luas," kata Dr Zilfalil, yang juga penyelidik dari Pusat Genom Manusia, Fakulti Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Kubang Kerian, Kelantan.

Beliau berkata implikasi kajian ini ialah ia dapat meningkatkan hubungan antara satu kumpulan etnik dan kumpulan yang lain selain dapat mengelakkan perpecahan antara kaum disebabkan perbezaan etnik.

Kajian yang dijalankan pada April 2005 dan selesai pada pertengahan tahun lepas itu menelan belanja hampir RM200 juta. Malaysia disertai oleh USM, Universiti Malaya dan Universiti Monash yang turut mendapat geran dari Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

Ketua penyelidik dari Universiti Monash, Prof Madya Dr Maude E Phipps, berkata selain genetik, kajian itu juga menyarankan terdapat satu aliran migrasi manusia secara besar-besaran dari benua Afrika ke Asia, melalui Asia Tenggara, dan bukannya beberapa aliran migrasi dari selatan dan utara seperti yang dicadangkan sebelum ini.

Beliau berkata Asia Tenggara khususnya Semenanjung Malaysia dan utara Thailand merupakan sumber geografi utama bagi 10,000 manusia sejak 100,000 tahun dahulu sebelum mereka berhijrah ke Asia Timur dan Asia Utara.

"Migrasi pertama menunjukkan manusia keluar dari Afrika dan tidak mengikuti jalan utara, tetapi kajian kita menunjukkan mereka keluar dari Afrika melalui jalan pesisir pantai di India dan terus ke utara Thailand dan Semenanjung Malaysia sebelum mereka berhijrah ke utara seperti di China dan Jepun.

"Sekarang kita ada bukti secara arkeologi dan anatomi melalui tulang-tulang homosapien masih menunjukkan Afrika adalah tempat asal manusia, tetapi mungkin ada bukti di Asia yang belum ditemui yang mungkin akan merubah konsep itu," katanya.

Beliau berkata fasa kedua kajian oleh HUGO PANSP itu sedang dalam perbincangan bagi meneliti mengenai hubungan antara sesuatu kumpulan etnik dengan penyakit kronik yang akan memerlukan dana yang lebih besar kerana menggunakan peralatan teknologi yang maju dan canggih.

"Universiti Monash sedang menjalankan kajian mengenai penduduk peribumi untuk mengaitkan sindrom metabolik dan diabetes, ada sesetengah kaum etnik cenderung dengan komplikasi, ada juga yang boleh elak dari mendapat penyakit diabetes.

"Jadi kita ingin mengenal pasti genetik tertentu yang boleh mencegah daripada menghidapi penyakit kronik, mungkin dari segi keturunan, gaya hidup dan pemakanan kaum itu," katanya.

BERNAMA

Read More “KITA SAMA TAPI TAK SERUPA”  »»

BUKAN ALAT TULIS LESAP TETAPI ENGIN PESAWAT (dwibahasa)

Sah tiada dokumentasi dan kawalan inventori wujud. Perlu ISO di ATM. Jika skru pesawat hilang, masih boleh diterima, tetapi DUA ketul engin pesawat lesap bagaimana nak beri alasan. Berlaku pada tahun 2007, baru kini dapat dikesan kehilangan berkenaan.

Badan Engin boleh dijual, "maklumat" perihal ATM, kekuatan serta kelemahannya lagi "laku". Lu fikirlah sendiri.

Selain enjin pesawat, peralatan lain turut lesap

Selain dua buah enjin pesawat tempur F-5E milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang dilaporkan hilang, peralatan lain yang berkaitan turut lesap, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini.

Beliau berkata Kementerian Pertahanan akan mengambil tindakan terhadap pegawai atasan dalam perkhidmatan itu yang bertanggungjawab ketika kes itu berlaku.

Satu mesyuarat Majlis Angkatan Tentera (MAT) akan diadakan dalam masa terdekat bagi membincangkan isu itu serta mengambil tindakan ke atas pegawai atasan tersebut, katanya.

"Hasil mesyuarat akan diberikan kepada saya selaku pengerusi untuk ulasan," katanya dalam sidang media selepas menerima kunjungan hormat Menteri Pertahanan untuk Keselamatan Sosial Maldives Ameen Faisal di ibunegara.

Menurutnya, selain empat anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang ditahan terlibat dengan kes itu, pihaknya turut mengenal pasti beberapa orang lagi dalam ATM yang terlibat.

"Kami telah menempatkan mereka di tempat tertentu dalam perkhidmatan serta telah mengambil tindakan terhadap mereka. Mereka masih berkhidmat dalam ATM kerana kita sedang menunggu siasatan dari aspek perundangan Angkatan Tentera," katanya.

Ahmad Zahid berkata mereka yang ditahan itu merupakan pegawai bawahan lain-lain Pangkat (LLP) di Lembah Klang yang turut mempunyai rangkaian di Butterworth.

Beliau berkata sebuah syarikat pembeli enjin pesawat yang berada di ibunegara dan mempunyai cawangan di negara jiran turut disiasat.

Siasatan menyeluruh

"Penyiasatan dilakukan secara menyeluruh dan saya tidak fikir syarikat penyelenggara pesawat itu terlibat secara langsung kerana ia melibatkan sebuah syarikat pembeli yang berpangkalan di sini dan mempunyai cawangan di negara jiran.

"Saya fikir syarikat itu mempunyai rangkaian di peringkat antarabangsa. Enjin dan peralatan ini dipercayai dihantar ke negara Amerika Selatan," katanya.

Beliau berkata kehilangan peralatan itu tidak boleh diterima langsung walaupun perkara seperti itu pernah berlaku di beberapa negara luar.

"Pengkhianat, penderhaka berada di mana-mana. Kementerian Pertahanan bukan sahaja menjalankan siasatan dalaman tetapi sebagaimana yang disebut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam, kita telah menyerahkan kes ini kepada polis 100 peratus.

"Pejabat Peguam Negara pun sudah mengeluarkan kenyataan bahawa siasatan yang diperlengkapkan dengan beberapa aspek perundangan harus dibuka kepada umum melalui tindakan mahkamah," katanya.

Ahmad Zahid berkata sistem rekod dan iventori semua perkhidmatan ATM cukup
kemas tetapi sekemas manapun sistem itu, pengkhianat negara mesti mencari jalan untuk membolosi semua peraturan yang sedia ada.

Beliau turut meminta bloggers tidak cuba untuk menyeleweng fakta dan memesongkan keadaan dengan pelbagai analisis dan spekulasi.

Katanya Perdana Menteri sendiri akan terus memantau hasil siasatan itu dan tindakan selanjutnya akan diambil terhadap mereka yang bersalah serta akan diumumkan dari semasa ke semasa kepada orang ramai bagi memperlihatkan ketelusan kementerian.

Ahmad Zahid berkata kementerian telah meminta syarikat pengeluar peralatan itu memberi butir-butir spesifikasi dan teknikal enjin serta peralatan lain yang hilang dan dijangka menerimanya dalam masa terdekat.

Beliau berkata bagi mengelak perkara yang sama berulang, sistem penghantaran peralatan persawat untuk diperbaiki kini diperketatkan dan dipantau dengan lebih terperinci. - Bernama

=====================================================================================

Besides Aircraft Engines, Other Equipment Also Missing


KUALA LUMPUR, Dec 22 (Bernama) -- Besides the two Royal Malaysian Air Force (RMAF) F-5E fighter jet engines reported missing, other related equipment is also missing, Defence Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said Tuesday.

He said the ministry will take action against senior officers responsible when the case happened.

He said a meeting of the Armed Forces Council will be held soon to discuss the issue and to take action against the senior officers.

'The outcome of the meeting will be given to me as chairman for comment," Ahmad Zahid said at a news conference after a courtesy call by the Maldives Minister for Social Security, Ameen Faisal, here.

He said besides four Malaysian Armed Forces (MAF) personnel who had been detained in the case, several other MAF personnel involved had also been identified.

"We have placed them in specific places in the service and have taken action against them. They are still serving in the MAF as we are awaiting investigation from the aspect of armed forces laws, he said.

Ahmad Zahid said those detained were from other ranks in the Klang Valley who had links to Butterworth.

He said a company here which buys aircraft engines and has a branch in a neighbouring country was also being investigated.

"The investigation is being done comprehensively and I do not think the aircraft maintenance company is involved directly as it involves a purchasing company based here and has a branch in a neighbouring country.

"I think the company has an international network. The engines and equipment are believed to have been sent to a South American country," he said.

He aid the loss of the equipment is unacceptable although it had happened in several other countries.

"Traitors and betrayers are everywhere. The Ministry of Defence is not only carrying out internal investigation but, as mentioned by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak yesterday, we have passed the case to the police 100 per cent.

"The Attorney-General's Chambers has issued a statement that the investigation complete with several aspects of law should be open to the public through court action," he said.

Ahmad Zahid said the record and inventory systems of all services of the MAF were up-to-date but however up-to-date traitors will find a way around all existing regulations.

He called upon bloggers not to try to twist facts and complicate the matter with various analyses and speculation.

He said the prime minister himself will monitor results of the investigation and action will be taken against those guilty and will be made known from time to time to the public to reflect the ministry's transparency.

Ahmad Zahid said the ministry had asked companies producing the missing engines and other equipment to provide specifications and the information was expected soon.

He said to avoid a repeat, the system of sending aircraft equipment for repair was now tightened and monitored more closely.

BERNAMA

Read More “BUKAN ALAT TULIS LESAP TETAPI ENGIN PESAWAT (dwibahasa)”  »»

WELCOMING SPEECH AT COME-2009 BY EDUCATION EXCO

Assalamualaikum Warahmatuhllahi Wabarakatuh


* Right Honourable Chief Minister Selangor Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim
* My fellow Honourable state ministers of Selangor
* Dato' Hj Adnan Isman, Rector os Selangor International Islamic University College(KUIS)
* Professor Dr Khazani Abdullah, Director of 7thWorld Conference on Muslim Education(WORLD-COME 2009)
* Respected scholars, scholars, speakers,distinguished guests, ladies and gentlemen

Distinguished Guests from the Muslim Education fraternity of the world.

It is with joy and happiness that I extend Selangor's warmest greetings to all delegates attending the 7th World Conference On Muslim Education.

I sincerely hope you had a pleasant flight, that checking in to your gracious accommodation was hassle free and that your palates have already been treated to the taste of Selangor's glorious array of sumptuous cuisine.

I am confident that by the time you bid goodbye to Selangor you would take back home pleasant memories of having attended a fruitful and invigorating conference.

Brothers and sisters, Ladies and Gentlemen, educators are the pillars of society. They are the untiring cultivators of the seed of knowledge who have untiringly tilled the bedrock of civilization to its present state.

It is worthy to be aware that there is a distinct difference between educators of knowledge and faith educators. Whilst the former deals with the material progress of life, the latter is concerned with task of instilling moral, spiritual and ethical values to empower individuals, communities and nations to realise their full human potential in harmony with their fellowmen and other God created beings and the world at large.

The rapid progress of Science has made the world a different place to live especially with the advent of the Internet and other instant communication technologies. As much as we are shaped by our culture and environment, today we are equally influenced by gadgets of every description. It has made its impact on our daily lives as well as impinged on our senses in offering us a global array of choices.


Naturally, all this makes the task of faith educators an excruciating task to keep with the pulse of time and how it impacts our relationship within our own communities as well as communities of other faiths.


The question that Muslim Educators of today must ask themselves is whether the education being imparted and instilled among the faithful are bearing the desired results. What is the ROI for every cent , every drop of sweat, every minute spent in the so called education process of our young generation


Ladies & Gentlemen, I am proud to be a Muslim but I will be the first to confess that I am both awed, amazed and perplexed as well as anxious on the present state of Muslim education against the backdrop of the maze of problems confronting the Muslim psyche right here in Malaysia.


Malaysia is unique in the Islamic league of nations for a very simple reason. Although it is a multi-racial country, Islam is its official religion. Yet the the shine of our uniqueness is dimmed based on the fact that our ratings on the Corruption Index of the World continues to nose dive. Corruption is contemptible in Islam but here in Malaysia it seems to be compatible and even “protected”.


Since the nation's Independence in 1957, millions and millions of Ringgit, running into the billions have been invested on Muslim Education. Having invested such phenomenal resources it is only logical to ask whether these investments have empowered the desired returns, yields and dividends.A brief glance at the diversity of social ills plaguing the Muslim psyche would suggest that we have very serious problems. From the menace of Mat Rempits(illegal racings), to drug addiction, teenage pregnancies, abortions, abandoned babies, incest, divorces, domestic violence and broken homes, we are tops for the wrong reasons.


Ladies and Gentlemen, it is praiseworthy to note that the target groups of concern of this Conference include women, youth and children. Given the litany of ills besieging the Malaysian Muslim psyche, it is my sincere hope that remedial recommendations to these problems would be forthcoming from this esteemed gathering of Muslim educators.


It has to be acknowledged that in any society, the rot starts from the top where corruption reigns supreme and like a cancer it has filtered down to the masses and manifested itself in diverse problems plaguing the Muslim mindset.


To make matters worse, there are sinister racially-incited orchestrations that have trampled on the sensitivities of other faiths. The grace and wisdom of Islam is inclusive of all creation and humanity in the Oneness of the Almighty. That there are Muslims who are seeking to equate Islam exclusively with race goes against the basic spirit of Islam. Islam is for all humanity. Again it becomes the duty and conscience of Muslim Educators to address this blurring of the lines of race and religion for political expediency.


Ladies & Gentlemen, it almost looks like it is dark and depressing times for the Muslim community in Malaysia. The truth of the matter is that there is a new thinking sweeping across the nation among both the Muslim and non-Muslim mindset throughout the country. Fed up with the mismanagement, poor governance and arrogant attitude of the authorities of the day, Malaysians exercised their right to give the Opposition party an opportunity for the first time in the history of the nation to rule 5 of the 13 States in Malaysia.


Today Malaysians are open and receptive to a two party system. The results of the last General Elections was testimony of the fact that both Muslims and non-Muslims are desirous of ridding Malaysia of its corrupt leaders and usher in a new dawn of governance that is fair and just to all.


Even the Malaysian Government at the Federal level is aware that if they do not mend their corrupt ways and empower good governance, their future might be consigned to the annals of the nation's archives.


Ladies & Gentlemen, in intense political times, educators must be more vigilant and alert of serving the aspirations of the citizenry rather than doing the bidding of their political master. Truth is integral in Islam. It is pointless to paint a rosy picture when it is otherwise .Worst still is to be in a state of denial to the malaise surrounding us because it will prevent us from seeking and attaining the desired answers to overcome the problems plaguing the Malaysian Muslim society.


Just as a lotus ascends from the mud to sprout and shoot its resplendent petals, Malaysian Muslims with their non-Muslims will rise from the present day muck of corruption and its attendant maze of social ills. Educators for all ends and purposes must be a dynamic part of this process.


Ladies n Gentlemen, the challenge for Muslim education in today's globalized world is how to live the message of Islam as the sure means for Muslim individuals to realise their full potential of life in the diversity of unity in the Oneness of the Almighty.


The glory of Islam is in the deed. To speak about Islam is not as convincing as to live as a true Muslim who appreciates and understands that Islam for all times is inclusive of all humanity. Educators must investigate what is it in the present Muslim Education system that prevents or inhibits what is being taught from being a dynamic way of life. Why do students fail to grasp the vital fact that ISLAM is a blessing to ALL HUMANS, CREATURES HEAVEN AND EARTH ( ANBIYA: 107)Al Baqarah 44: WHY do teachers of Islam fail to practice what they preach?Educators should be courageous to review, revamp or even overhaul our Muslim education system if that is what is needed to empower Muslims to walk the talk of Islam. Woe betide us all if Muslim Education is a reduced to a mere academic subject which can be taught and learned but cannot be put into practice!

As the Chairperson for the Standing Committee for EDUCATION, HIGHER EDUCATION AND HUMAN CAPITAL DEVELOPMENT OF THE SELANGOR STATE GOVERNMENT I 'm very grateful to have all of you here, the chosen ones who will strive to continue the mission of Rasulillah saw to educate/tarbiyyah his ummah. I'm also thankful to the Chief MINISTER and my colleagues in the Selangor government who had agreed to sponsor this conference so that all of you can gather for a noble cause. And, who have also kindly made their presence with us today. I am especially passionate about the positive outcome and the follow-up and follow through programmes that will ensue from this collaboration of ours.

Distinguished Guests of the World Muslim Education Conference, I sincerely thank you for being a polite and attentive audience. It is my sincere hope that you have a fruitful and productive 7th World Conference on Muslim Education.

Read More “WELCOMING SPEECH AT COME-2009 BY EDUCATION EXCO”  »»

PERSIDANGAN KALI KE 7 PENDIDIKAN MUSLIM BERMULA HARI INI
Aturcara Program di SINI

Read More “PERSIDANGAN KALI KE 7 PENDIDIKAN MUSLIM BERMULA HARI INI”  »»

JEMPUTAN KE FORUM

Read More “JEMPUTAN KE FORUM”  »»

MODUL SPIES KE LUAR NEGARA


Read More “MODUL SPIES KE LUAR NEGARA”  »»

READINGS ON ISSUES IN COPENHAGEN CLIMATE CONFERENCE

COP15: Climate-Change Conference took place in in Copenhagen beginning Dec. 7, 2009

For all its limitations, however, the Copenhagen Accord is the first real step to fighting climate change in the 21st century. The real value of Copenhagen of the summit may lie in what it teaches us about dealing with climate change — and much more. Here are five lessons of the summit:

1. George W. Bush was right, sort of. After ignoring climate change for much of his tenure, Bush in late 2007 called a Washington meeting of the major economies — hoping to make headway on combatting global warming by focusing on the handful of countries, developed and developing, that produce the vast majority of carbon emissions. Environmentalists, unsurprisingly, lambasted the idea, assuming it was a ploy to undercut the U.N. system. The meeting came and went with little impact.

But last Friday morning, after two weeks of fruitless negotiations among most of U.N. member states, President Obama arrived in Copenhagen to find the summit on the verge of collapse. So, he plunged into seven hours of hard, direct bargaining with a select group of world leaders, eventually cutting a deal with those from China, India, Brazil and South Africa — the world's largest and most important emerging economies, and the leading country in Africa, the continent that will suffer most from climate change. Their agreement was presented on a take-it-or-leave-it basis to the other 180 plus nations. While Copenhagen won't end the U.N. process for addressing climate change, but it marks a shift to decision making by smaller groups of powerful nations working in more manageable numbers. As undemocratic as that may be, Copenhagen showed that it may also be the only way to get something done. (Read Obama's remarks in full.)

2.China will be decisive. When Obama landed in Copenhagen, to key leader with whom he needed to huddle was China's Premier Wen Jiaobao. But Wen played hard to get, twice sending a lower-level official to meet with Obama and other world leaders. Washington and Beijing clashed throughout the summit over the issue of transparency: whether developing countries would expose their domestic climate actions to international review.

But the real battle was to persuade China, now the world's largest emitter of carbon gases, to relinquish its outdated developing-nation status under the Kyoto Protocol, and commit to targets more in line with its status as a leading industrial power. China is investing hundreds of billions in clean energy, and brought to Copenhagen pledges to improve energy efficiency. Yet, Beijing remained largely passive at Copenhagen, resistant to throwing in its lot with an international system and reluctant to use its growing power to influence the talks in a positive way. Although it looks set to become the world's second largest economy by the end of the year, it is also home to hundreds of millions of poor people — hence the developing-nation mindset. But unless China can be coaxed to play a leadership role in any future concerted global action on climate change, there simply won't be any. (See pictures of the world's most polluted places.)

3. We can agree to save the forests. Although no smart observer expected a Copenhagen accord to include legally binding emission-reduction targets, the final accord omitted even the long-term emissions goals included in earlier drafts. Expect a renewal of the same debates a year from now at the next U.N. climate summit in Mexico City. But Copenhagen's bright spot was progress on slowing deforestation. The logging and burning of tropical rainforests accounts for around 15% of global carbon emissions, and eliminates important carbon sinks such as the Amazon. A plan excluded from Kyoto — titled Reduced Emissions from Deforestation and Degradation (REDD) — under which wealthier nations pay rainforest countries for preserving their trees made a comeback at Copenhagen. Stopping deforestation is a cheap way to slow carbon emissions and protects the most important wildlife habitat on the planet.

The Copenhagen negotiations on REDD made real progress, signaling that both the developed and developing nations want it to succeed. Although the lack of a more ambitious wider agreement limited the progress that could be made on REDD, the Copenhagen Accord does include a mention of it — which raises the hope that forests are at least one thing that governments may find a way to save.

4.Green schism. The Environmental Defense Fund — a U.S. green group that often works with business — praised the Copenhagen Accord as an "important step," and other mainstream environmental groups had a similarly measured response. But the new group 350.org — which demands extremely sharp and immediate carbon reductions — denounced the deal and protests outside the venue began almost immediately.

The differing response among environmentalists suggests that Copenhagen may produce splits similar to those among liberal Democrats over how to respond to compromises over health-care reform in the U.S. While most greens remain firmly in Obama's corner even if they're far from satisfied, we can expect an escalation of civil skirmishes within a movement that's generally been a happy family.

5. It's going to get harder, and that's a good thing. In the weeks preceding the summit, world leaders had downgraded expectations for a binding agreement, aiming instead for a broad political agreement while kicking tough decisions such as emission targets down the road. Logically, that should have made the talks at Copenhagen easier. Obviously that's not what happened, as the summit's final 48 hours were passed on the brink of collapse. But if Copenhagen was tough, Mexico City will be a lot more so, because there, countries will be tasked with filling in details sketched in the Copenhagen Accord.

Yet the very struggle to reach agreement at Copenhagen, and the tougher talks to come, demonstrate that climate diplomacy has finally come of age. The negotiations at Copenhagen were so contentious because of the very real impact the proposals on the table will have, not only on the environment, but also on national economies. China and the U.S. played hardball — and sent heads of government to do the talking — precisely because they had something to lose. The onset of a kind of climate realpolitik, which eschews hot air for real action, signals is a sign that global climate talks have moved beyond symbolic rhetoric.

Copenhagen also signaled a profound change in the U.S. role. During the plenary of the previous U.N. climate summit in Bali two years ago, Kevin Conrad, the delegate from the small rainforest nation of Papua New Guinea, electrified the room when he told the recalcitrant U.S. delegation: "We seek your leadership, but if for some reason you are not willing to lead, leave it to the rest of us. Please get out of the way." At the very least, Copenhagen shows the U.S. is willing to lead. The question is for how long, and who will follow.


Lessons From the Copenhagen Climate Talks

 1. Obama's Climate Compromise Leaves a Bitter Aftertaste
 2. In Copenhagen, a Last-Minute Deal That Satisfies Few
 3. As Time Runs Out, Obama Tries to Save a Climate Deal
 4. With One Day to Go, Climate Talks Remain Stalled
 5. In Copenhagen's Dark Mood, a Ray of Light for Forests
 6. Frustration Mounts in Copenhagen As Talks Stall
 7. A Tiny Pacific Island Faces Climate Change
 8. Study: Airport Noise Increases Risk of Strokes
 9. Crunch Time in Copenhagen: Will Week 2 Make a Difference?
 10. Amid Copenhagen's Climate Din, a Corporate Silence
 11. How Global Warming Could Change the Winemaking Map
 12. Q&A: The U.N.'s Ban Ki-Moon on Climate Change
 13. Do Rich Nations Owe Poor Ones a Climate Debt?
 14. Copenhagen's Real Challenge: Technology to Meet the Targets
 15. Refining the Projections on Global Temperature Rise
 16. 5 Things to Watch for at the Copenhagen Climate-Change Conference
 17. The Tragedy of the Himalayas
 18. Beyond Copenhagen
 19. Banking on Carbon
 20. Get Smart
 21. Network Power
 22. As Climate Summit Nears, Skeptics Gain Traction
 23. China's Pledge on Carbon Emissions: Is It Enough?
 24. Will 'Climategate' Cast a Shadow Over Copenhagen Summit?
 25. East Antarctica, Long Stable, Is Now Losing Ice
 26. Obama Will Promise U.S. Carbon Cuts in Copenhagen
 27. Are the Earth's Oceans Hitting Their Carbon Cap?
 28. U.S. vs. China: Working Together on Global Warming?
 29. World Leaders Put Off a Climate Change Treaty
 30. On the Copenhagen Agenda, Saving Forests May Still Work
 31. What if the Water Wins?
 32. Should Obama Attend the Copenhagen Climate Summit?
 33. Floods and Droughts: How Climate Change Is Impacting Africa
 34. Is There Any Hope for Agreement at Copenhagen?
 35. Why India Is Playing Hard to Get on Climate Change
 36. Russia Still Dragging Its Feet on Climate Change
 37. Getting Air Traffic Under Control
 1. Airport Noise Increases Risk of Strokes
 2. Q&A: Ban Ki-Moon
 3. Are Poor Nations Owed a Climate Debt?
 4. 5 Things to Watch For
 5. Temperature Rise Projections
 6. Meeting Carbon Targets
 7. Viewpoint: Beyond Copenhagen
 8. An E-Mail Scandal at Copenhagen?
 9. The Tragedy of the Himalayas
 10. Skeptics Gain Traction
 11. Are Oceans Hitting Their Carbon Cap?
 12. East Antarctica Is Losing Ice

Read More “READINGS ON ISSUES IN COPENHAGEN CLIMATE CONFERENCE”  »»

UST ABD GHANI SAMSUDDIN: BLOG SEBAGAI ARENA DAKWAH DAN BUKAN MEDAN FITNAHMotto:

Allah berfirman dalam Surah al Nur ayat 19:

إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَن تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لا تَعْلَمُونَ

“Sesungguhnya orang-orang yang suka tersibarnya kebejatan dan kelucahan di kalangan orang yang beriman untuk mereka siksa yang amat pedih di dunia dan di akhirat. Allah Maha tahu, tapi kamu yang tidak tahu.”

Pendahuluan

Perkembangan teknologi informasi, bahkan segala cabang pengkhususan teknologi kini begitu pesat dan pantas. Khasnya teknologi yang berkaitan dengan internet. Daripada laman web biasa, hinggalah kepada Web Blog kini semakin popular apabila penulisnya orang ternama dan kerap menulis pandangan peribadi mereka untuk ditatapi dan mempengaruhi pemikiran orang ramai atau para pembacanya. Blog sudah menjadi media social yang sangat berpengaruh sehingga para pemimpin setengah negara turut menjadi blogger.

Melalui blog dan laman peribadi seperti ini seseorang atau malah kumpulan; baik parti mahupun organisasi dapat diruntuhkan pengaruh dan nama baik mereka. Lebih-lebih lagi apabila diangkat dan dihebohkan oleh media perdana dan dijadikan tajuk utama dalam pemberitaan mereka.

Memandangkan besarnya pengaruh media baru ini sehingga dia memungkin banyak peristiwa besar boleh berlaku apabila diarah dan dimanfaatkan secara jitu dan sistemetik maka wajar kita membicarakan tajuk ini dengan mengenal pasti apakah yang dimaksudkan dengan blog, apakah kebaikan menggunakan blog, apakah ciri-ciri blog yang baik, etika penulisan blog dari perspektif syara’ dan umum untuk meningkatkan kebijaksanaan masyarakat umum ; khasnya khalayak blogger sehingga kebaikkan dan manfaatnya dapat diraih semaksima mungkin demi kepentingan masyarakat dan Negara.

Pengertian Blog

Blog adalah kependekan dari Weblog, istilah ini pertama kali digunakan oleh Jorn Barger pada bulan Desember 1997. Jorn Barger menggunakan istilah Weblog untuk menyebut kelompok laman-laman web (websites) peribadi yang selalu dikemaskini secara berterusan dan berisi pautan-pautan (hyperlinks) ke laman web lain yang di anggap menarik disertai dengan komen-komen mereka sendiri.

Umumnya dalam weblog ia menampilkan berbagai jenis isi pada web dengan mudah, seperti karya tulis, kumpulan pautan internet, dokumen-dokumen pelbagai format (e.g. Word, PDF, dll), gambar ataupun multimedia dan malah klip video melalui YouTube dan sebagainya

Sebenanya blog memuat tulisan tentang apa yang seorang penulis blog atau blogger fikirkan, rasakan, hingga apa yang dia lakukan sehari-hari. Namun blog akhirnya kini menjadi diari atas talian yang dicapai melalui Internet. Apa yang membedakan Blog dari Diari atau Jurnal yang biasa kita miliki adalah bahawa Blog dibuat untuk dibaca oleh orang lain.

Kebaikan menggunakan Blog

Sebagai sebahagian daripada laman internet yang kini mencapai angka trillion, blog mempunyai banyak faedah. Antara lain ialah:

1. Melalui weblog, kita dapat memperluas hubungan teman/ kenalan hingga dapat membentuk suatu jaringan komuniti yang besar.

2. Weblog melebihi surat elektronik (Email), kerana satu hantaran blog yang anda bahas, dapat dibaca oleh pengunjung blog yang tak terbatas. Beda dengan email yang hanya dapa dibaca oleh orang yang kita kirimkan. Selain itu, pengunjung blog juga dengan cepat dapat memberikan respon terhadap hantaran blog melalui komen yang secara langsung dituliskan di laman blog tersebut.

3. Blog juga boleh memaparkan klip-klip video ceramah, forum, perbahasan atau perdebatan, pengetahuan dan sebagainya; terlepas daripada halangan seperti tauliah, tangkapan , kekangan ruang kuliah oleh JKKK atau ajk masjid dan surau.

4. Bahkan ada blog yang memuatkan permohonan bantuan kewangan berbagai bentuk, bahkan juga iklan-iklan perniagaan yang memberi pulangan lumayan hasil dari jumlah pengunjungnya yang ramai.


Ciri-ciri blog yang baik

Blog yang dibangunkan dengan baik dan menarik berupaya menarik lebih ramai pelawat dan pembaca. Blog yang baik perlulah memenuhi kriteria berikut (http://www.bestbloglist.com/criteria.php):

Estatik Visual – ”Content is King, but Design is Queen”, itulah ungkapan popular dalam menilai sesebuah laman web termasuk blog. Kandungan yang menarik di baca tidak akan dapat menarik pembaca jika ianya dipersembahkan secara tidak terurus dan caca merba. Estatik Visual adalah keupayaan pemilik blog merekacipta dan menyusun struktur kandungan, berserta pilihan warna yang diadunkan secara harmoni dan menarik. Apa yang penting, pembaca merasa selesa dengan keaslian, warna, rekacipta dan cara persembahan kandungan.

Mesra Pembaca – Blog yang cantik rekacipta sahaja tidak mencukupi. Ianya juga perlulah Mesra Pembaca. Pertama, pemilihan bentuk fon, saiz fon, perbezaan warna latar dan warna fon hendaklah memudahkan pembacaan tanpa meletihkan mata. Struktur yang baik memudahkan pembaca mencari maklumat, membuat cetakan, menghantar emel, kurang klik, kurang tetingkap iklan popup, dan laju muat turun kandungannya.

Seronok Membaca – Blog yang cantik estatik visual, mesra pembaca, seterusnya perlu menyeronokkan pembaca untuk datang selalu ke blog tersebut. Samada kandungan blog itu terlalu santai membincangkan tentang selipar, atau serius membincangkan isu politik, kandungan yang menarik berupaya melekatkan pembaca setia dan baru untuk datang kembali. Blog yang baik perlu ada ruangan feedback, kerana pembaca yang seronok, selalunya mahu memberi maklum balas yang positif mahupun negatif. Blog yang seronok di baca juga adalah blog yang mempunyai nada dan intonasi penulis yang menceriakan apabila di baca. Nada tidak perlu sejuk, kaku atau garang.

Maklumat & Fakta yang Berfaedah – Kini, ada puluhan juta blog di internet. Malangnya, kebanyakannya hanya mengulangi atau ”cut & paste” dari blog-blog lain. Blog yang menarik dan menyeronokkan ialah blog yang asli kandungannya, dan memaparkan maklumat dan fakta yang berfaedah walaupun sumbernya dari laman atau blog lain. Kandungan yang asli dan disokong pula dengan maklumat dan fakta menarik dari sumber lain akan memberi kelainan dan keunikan pemilik blog tersebut.

Pengalaman Keseluruhan di Blog Tersebut – Blog yang berjaya ialah blog yang ada sinergi yang didefinisikan ” the whole is greater than the sum of the parts”, yang mengadunkan dengan baik estatik visual, mesra pembaca, keseronokan membaca dan memaparkan maklumat & fakta yang berfaedah. Kesemuanya ini menhasilkan satu pengalaman keseluruhan oleh para pembaca di blog tersebut.


Etika Blogger

Persatuan Wartawan Profesional “Society of Professional Journalists” pernah menggariskan etika blogger secara khusus. Etika ini telah di tokok tambah dan di ubahsuai oleh CyberJournalist.net dan di ketengahkan sebagai berikut:

Be Honest and Fair

Bloggers should be honest and fair in gathering, reporting and interpreting information. Bloggers should:

Never plagiarize.

* Identify and link to sources whenever feasible. The public is entitled to as much information as possible on sources’ reliability.
* Make certain that Weblog entries, quotations, headlines, photos and all other content do not misrepresent. They should not oversimplify or highlight incidents out of context.
* Never distort the content of photos without disclosing what has been changed. Image enhancement is only acceptable for for technical clarity. Label montages and photo illustrations.
* Never publish information they know is inaccurate — and if publishing questionable information, make it clear it’s in doubt.
* Distinguish between advocacy, commentary and factual information. Even advocacy writing and commentary should not misrepresent fact or context.
* Distinguish factual information and commentary from advertising and shun hybrids that blur the lines between the two.

Minimize Harm

*Ethical bloggers treat sources and subjects as human beings deserving of respect.
Bloggers should:
*Show compassion for those who may be affected adversely by Weblog content. Use special sensitivity when dealing with children and inexperienced sources or subjects.
*Be sensitive when seeking or using interviews or photographs of those affected by tragedy or grief.
*Recognize that gathering and reporting information may cause harm or discomfort. Pursuit of information is not a license for arrogance.
*Recognize that private people have a greater right to control information about themselves than do public officials and others who seek power, influence or attention. Only an overriding public need can justify intrusion into anyone’s privacy.
*Show good taste. Avoid pandering to lurid curiosity.
*Be cautious about identifying juvenile suspects, victims of sex crimes and criminal suspects before the formal filing of charges.

Be Accountable

Bloggers should:

* Admit mistakes and correct them promptly.
* Explain each Weblog’s mission and invite dialogue with the public over its content and the bloggers’ conduct.
* Disclose conflicts of interest, affiliations, activities and personal agendas.
* Deny favored treatment to advertisers and special interests and resist their pressure to influence content. When
* exceptions are made, disclose them fully to readers.
* Be wary of sources offering information for favors. When accepting such information, disclose the favors.
* Expose unethical practices of other bloggers.
* Abide by the same high standards to which they hold others.

Etika blogger ini jika dikaitkan dengan sumber-sumber dalil nas maka kita akan dapati betapa Islam menghargai penulisan dan tanggungjawab menulis atau menuturkan sesuatu samada dengan lisan, tulisan atau imej dan sebagainya. Allah berfirman dalam Surah al Qalam ayat 1:

ن وَالْقَلَمِ وَمَا يَسْطُرُونَ

“Nun demi pena dan catitannya.”

Dalam surah Qaf ayat 18 Allah menegaskan bahawa ;

مَا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلاَّ لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ

“Setiap perkataan yang dituturkan semuanya di bawah pemantauan Malaikat Tuhan Raqib dan Atid” .

Dalam Surah Yasin ayat 65 Allah menegaskan:

الْيَوْمَ نَخْتِمُ عَلَى أَفْوَاهِهِمْ وَتُكَلِّمُنَا أَيْدِيهِمْ وَتَشْهَدُ أَرْجُلُهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ

“Pada hari Kami menutup rapat mulut mereka, manakala tangan mereka mengatakan kepada Kami keperihalannya, kaki mereka menjadi saksi terhadap segala perbuatan mereka yang lalu.”

Ini bermakna penulisan apa juga bentuknya mestilah disertai dengan rasa tanggungjawab yang tinggi. Manusia tidak terjerumus dalam neraka kecuali hasil penuturan lisan atau pengungkapan penanya. Seorang penulis blog umpamanya mestilah:

1. Mengikhlaskan niat menulis kerana Allah. Tulisan kerana Allah menghalakan kandungannya kepada suatu yang benar, betul dan berfaedah. Niat berkenaan mengangkat martabat penulisan itu sebagai ibadah yang diganjari oleh Allah dengan pahala dan kebaikan.
2. Penulisan itu mestilah menyebarkan nilai-nilai kebenaran dan kandungan ayat dan wahyu agama. Ia wajar menampilkan saranan yang berguna dan tidak bersifat munkar dan fahsya’.
3. Penulis blog perlu memainkan peranan sebagai penyeru ke arah kebaikan atau al Aamir bil ma’ruf dengan kepintaran berbahasa, mengadun warna atau imej grafik yang bernilai tinggi, menampilkan blog yang mesra pembaca dan sebagainya.
4. Penulis blog juga perlu melaksanakan tugas nahy ’anil munkar. Mencegah kecenderungan ke arah kejahatan serta meminggirkan pautan-pautan buruk yang boleh menyeret muda mudi serta pengunjung blog ke laman-laman web lucah dan porno.
5. Sebagai pemangkin kepada reformasi pemikiran, sosial, politik , ekonomi dan budaya maka bloger perlu mempersiapkan diri dengan ilmu serta keupayaan kepimpinan setakat yang terluang oleh persekitaran.
Tidak menggunakan blog untuk memfitnah dan menganiayakan orang lain, mencerca dan sebagainya.


Video Mengenai ”Ethical Blogging” di YouTube

Pengetahuan mengenai menulis blog secara beretika adalah masih kurang dikalangan penulis-penulis blog di Malaysia. Beberapa video mengenai Menulis Blog Secara Beretika boleh dicapai melalui portal YouTube dari alamat-alamat berikut:

http://www.youtube.com/watch?v=iaztftmd-pM
http://www.youtube.com/watch?v=zEpcy3DtPKo
http://www.youtube.com/watch?v=joBN3SbD2L0
http://www.youtube.com/watch?v=IEfaKzujCxA
http://www.youtube.com/watch?v=rO0FyudvYK0


Beberapa Saranan

Penerimaan Blog dan media baru yang dapat menyalurkan maklumat kepada ratusan ribu atau jutaan orang dalam masa yang amat singkat, menimbulkan cabaran dan ancaman baru kepada ahli dan pimpinan PAS. PAS tidak boleh lagi memantang enteng kesan dan impak dalaman dan luaran ekoran dari kepantasan komunikasi dan maklumat yang disalurkan portal media sosial di kalangan ahli dan pimpinan PAS yang kian meningkat.

Lajnah ICT PAS Pusat (LICTPP) yang diamanahkan untuk memantau perkembangan dunia siber ini telah menyarankan tiga (3) langkah jangka panjang yang boleh dijadikan polisi dan garis panduan dalam memanfaatkan komunikasi dan sebaran maklumat secara pantas dengan lebih bertanggung jawab dan berhikmah dalam konteks Parti Islam Semalaysia (PAS):

Tanggung Jawab Kepimpinan dalam Memanfaatkan ICT dan Media Baru – Kepimpinan dan ahli-ahli PAS perlulah memikul amanah dan pertanggung jawaban dengan apa jua maklumat yang berpunca dari diri mereka. Kepimpinan terutamanya, akan tetap memikul tanggung jawab kepimpinan walaupun penulisan peribadi mereka, samada di tulis sendiri atau melalui wakil, telah dipapar dan disebarkan melalui media baru seperti blog dan Facebook. Masyarakat melihat dan menerima penulisan kepimpinan sebagai mewakili organisasi walaupun ditulis atas kapasiti peribadi.

Memanfaatkan Laman Web Rasmi PAS untuk Sebaran Maklumat Rasmi Organisasi – LICTPP telah sekian lama mewujudkan platform dan laman web rasmi parti di alamat web ”pas.org.my”. Namun, platform dan laman web rasmi PAS ini telah tidak dimanfaatkan dengan sepenuhnya oleh kepimpinan PAS di semua peringkat. Penyebaran maklumat melalui laman web rasmi ini boleh disebarkan dengan lebih bertanggung jawab dan terurus, melalui proses penyebaran yang selamat.

Memantau Saluran Media Baru demi Mengurangkan Mafsadah dan Fitnah – LICTPP meyakini ungkapan berikut, ”Miscommunications Breed Wrong Perceptions”, boleh menimbulkan pelbagai mafsadah dan fitnah sebagai sebahagian mehnah perjuangan di era maklumat ini. Maka, sudah tiba masanya untuk diwujudkan satu badan ”New Media Watch” yang memantau saluran-saluran media baru (seperti blog dan media sosial) agar kandungannya dipastikan menguntungkan perjuangan Islam itu sendiri.

Penutup

Sebenarnya untuk merumuskan satu etika blogger muslim yang baik satu seminar atau bengkel khusus para blogger perlu dianjurkan untuk diperincikan dengan menyeluruh etika berkenaan serta dibahas dan dirumuskan secara jama’i sehingga dapat diguna pakai oleh khalayak blogger muslim yang multazim dan berbudi mulia.

Keperluan mengadakan kod etika penulisan blog sangat penting demi meningkatkan kewarasan dan kebijaksanaan umat dalam berinteraksi dengan wahana informasi global yang berpengaruh ini. Meskipun kita tidak memiliki kuasa bertaraf dunia untuk mengawal selia kandungan wahana ini secara global namun kita boleh menjadi pengguna yang proaktif dan resfonsiv sehingga kebaikannya dapat diserlahkan demi kepentingan orang ramai.

Dalam masa yang sama harus disedari bahawa teknologi informasi dan komunikasi terus berkembang dengan pesat dalam pelbagai bidang. Para bloger muslim perlu mengikuti serta menguasai teknologi terkini dengan keupayaan pembalajaran secara gigih dan berterusan. Kaedah kaedah baru dari sudut video editing serta kaedah menyematkan klip video dalam laman blog mungkin akan menyebabkan blog seseorang lebih diminati pengunjung.Ini harus seiring dengan usaha mereka mencorakkan hasil usaha mereka dengan ciri dan nilai-nilai keislaman.

Dengan pembaharuan yang berterusan kita mungkin dapat menghalakan salah satu jalur globalisasi ke arah yang menguntungkan Islam dan menyemarakkan dakwah. Pertarungan sekarang ialah bagaimana kita boleh memenuhkan sebanyak mungkin ruang siber dengan bahan-bahan yang berguna, mulia dan lohor demi membangun jati diri umat dan memperkasa sahsiah Islamiah, bahkan manusia seluruhnya agar mereka tidak tenggelam dan hanyut dalam arus pemodenan negatif serta globalisasi yang tidak menguntungkan diri, umat dan negara dalam jangka panjang.

Wallahu a’lam

Ustaz Abdul Ghani Samsudin
Meru 13 Dec.09

Read More “UST ABD GHANI SAMSUDDIN: BLOG SEBAGAI ARENA DAKWAH DAN BUKAN MEDAN FITNAH”  »»

PRESIDEN PAS BERI PERINGATAN KEPADA BLOGGER SEMUA

Penulisan dengan menyebarkan maklumat yang baik akan menghasilkan pahala yang berpanjangan, manakala penyebaran berita dengan niat jahat menghasilkan dosa berterusan kata Ust Hadi.

Jangan hanya fikir populariti dengan jumlah pelawat yang ramai serta Alexa ranking dan sebagainya menjadi asas kepada posting dalam blog.

Blogger jangan syok sebar fitnah-Presiden PAS


KUALA LUMPUR, 20 Dis: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mengingatkan para blogger supaya tidak ghairah menyebarkan maklumat yang boleh memecahbelahkan masyarakat biarpun maklumat tersebut difikirkan benar.

Bercakap sewaktu merasmikan konvensyen blogger di Taman Melewar hari ini, Hadi berkata tidak semua yang benar boleh didedahkan apatah lagi jika yang benar itu boleh membawa kepada mudarat yang besar terhadap masyarakat.

"Tak semua fitnah itu bohong, fitnah ada bohong ada benar, tetapi tidak semua fitnah boleh disebar begitu sahaja walaupun ianya benar, benar tapi jahat.

"Kita perlu meletakkan yang benar pada tempat yang betul," katanya.

Ada sesetengah blogger katanya syok apabila diberikan sesuatu maklumat lalu menyebarkannya tanpa memikirkan kesan negatif tersebut kepada masyarakat.

Ada dikalangan mereka suka mendapat upah untuk menyebarkan maklumat yang bohong.

Lebih penting katanya, para blogger perlu memahami bagaimana islam mengajar kita agar teliti dalam setiap penyebaran maklumat mahupun berita.

Beliau turut memberi contoh bagaimana islam mementingkan empat orang saksi sebelum mengabsahkan sesuatu fitnah, manakala jika tiada empat orang saksi, sebarang fitnah itu tidak dikira sah biarpun ianya benar-benar belaku.

Penulisan dengan menyebarkan maklumat yang baik katanya akan menghasilkan pahala yang berpanjangan, manakala penyebaran berita dengan niat jahat menghasilkan dosa berterusan.

"Jihad paling afdal adalah bercakap benar," katanya lagi.

Beliau turut mengakui bahawa peranan blog cukup penting di kurun ke 21 ini.

Ianya telah dibuktikan dengan kemenangan besar Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum ke 12 lalu.

Suhubungan itu, melibatkan diri dalam aktiviti blog sekarang ini adalah satu kemestian yang perlu dipelajari.

"Wajib mengambil peluang dari perkembangan teknologi ini dan perli di lakukan dengan akhlak," katanya.

Blogger yang disifatkan beliau sebahagian dari dunia media mampu mempertahan mahupun menjatuhkan kerajaan.

(Gambar: ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim lebih dikenali dengan Blogger Cina Islam turut hadir konvensyen blogger hari ini)

"Tulisan blog boleh menjadi senjata tajam jika diguna untuk membela islam, tetapi boleh menjadi racun berbisa merosakkan masyarakat jika disalah guna," katanya.

Para penulis blog juga tegasnya perlu sentiasa meningkatkan ilmu pengetahuan agar penyebaran sebarang maklumat memberi manfaat kepada semua.

Manakala penganjuran konvensyen blogger PAS ini juga katanya langkah terbaik untuk memastikan bloger mempunyai matlamat jelas dan tahu untuk berperanan secara strategik.

"Oleh kerana kewajipan ini besar, maka adalah lebih baik ianya ditanzimkan (diorganisasikan)", katanya.

Lebih 300 peserta hadir menyertai konvensyen blogger kali ini.

Mereka terdiri daripada blogger ahli PAS dan bloger menyokong perjuangan PAS.

Turut membentangkan kertas kerja hari ini adalah Pensyarah Pengajian Media Universiti Malaya, Prof Madya Dr. Abu Hassan Hasbullah yang juga pengasas zentrum studies dengan tajuk 'Menguruskan Potensi Media Baru dalam Merekayasa Pengaruh Politik: Pemikiran Informasi Sebagai Strategi Menurut Perspektif Future Studies'.

Manakala Pengerusi Lajnah IT PAS Pusat, Ustaz Abdul Ghani Shamsudin membentangkan tajuk 'Blog sebagai Arena Dakwah dan Bukan Medan Memfitnah'.

Nazri Abdullah /HARAKAHDAILY

Read More “PRESIDEN PAS BERI PERINGATAN KEPADA BLOGGER SEMUA”  »»

INTIPATI MUAFAKAT RAKYAT MALAYSIA

Berdasarkan latar belakang ini kami mengajak rakyat Malaysia mencipta suatu muafakat baru yang berteraskan keadilan untuk semua dan prinsip-prinsip perlembagaan. Ini adalah agenda yang mesti dilakukan untuk mengembalikan maruah bangsa, kebebasan rakyat dan kemuliaan insan. Hanya dengan keadilan semua rakyat akan makmur dan bersatu padu.

1. Demokrasi Telus dan Tulen


a. Negara perlembagaan dan kedaulatan undang-undang

Perlembagaan Persekutuan merupakan penzahiran cita-cita dan harapan rakyat Malaysia yang merdeka. Di dalamnya hak asasi setiap rakyat termasuk hak agama, bahasa, kerakyatan dan budaya dijamin sepenuhnya. Justeru, Pakatan Rakyat beriltizam memartabatkan semangat dan peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

Pakatan Rakyat akan:

1. Mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Islam sebagai agama bagi Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana di negara ini serta melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-manaantara Negeri Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain sejajar dengan Perkara 153.

2. Mempertahankan peranan dan tanggungjawab institusi raja berpelembagaan.

3. Memartabatkan penggunaan Bahasa Melayu selari dengan Perkara 152 Perlembagaan dan memperluaskan Bahasa Melayu sebagai lingua franca serantau, melindungi dan memperkukuhkan penggunaan bahasa ibunda semua kaum.

4. Memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri dan undang-undang yang membenarkan tahanan tanpa dibicara. Serentak dengan itu mengesyorkan pembatalan semua pengisytiharan Darurat yang masih berkuatkuasa.

5. Memansuhkan atau meminda semua akta dan undang-undang yang zalin serta melanggar hak asasi.

6. Menjamin semangat persekutuan serta hubungan yang adil di antara Persekutuan dengan negeri-negeri, terutama Sabah dan Sarawak.

b. Pemisahan kuasa

Kebanyakan amalan sistem demokrasi bergantung kepada keutuhan pelaksanaan doktrin pemisahan kuasa. Integriti sesebuah kerajaan bergantung kepada kebebasan, kebolehpercayaan dan kewibawaan institusi-institusi yang diamanahkan untuk menjamin keseimbangan antara cabang eksekutif, kehakiman dan legislatif.

Pakatan Rakyat akan:

1. Memulihkan kewibawaan sistem kehakiman dan menjamin ketelusan serta kebebasan sepenuhnya Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman.

2. Menyusun semula perjalanan Parlimen untuk menjadikannya lebih telus, demokratik dan dapat menjalankan peranan kuasa semak dan imbang.

3. Menjamin pertangjawaban badan-badan seperti Suruhanjaya Pilihanraya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia, Petronas, Khazanah dan sebagainya secara langsung kepada Parlimen.

4. Mewajibkan pelantikan jawatan-jawatan seperti Ketua Polis Negara, Peguam Negara, Pesuruhjaya Pencegahan Rasuah dan Ketua Audit Negara mendapat kelulusan Parlimen.

5. Mewujudkan Jabatan Hisbah Negara (Ombudsman).

6. Mengukuhkan demokrasi kerajaan tempatan dan meningkatkan kecekapan serta keberkesanan sistem penyampaian dan menjamin ketelusan di semua peringkat secara demokratik.

7. Membebaskan media, meminda Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, menggubal Akta Kebebasan Maklumat dan memastikan kebebasan Internet.

8. Mempertingkatkan prestasi sektor perkhidmatan awam serta menjamin kebajikan anggotanya. Memastikan institusi tersebut berkecuali dan menjalankan tanggungjawabnya secara cekap.

9. Memberdayakan dan memugar masyarakat madani atau sivil. Menyemarakkan penyertaan rakyat melalui dialog dan perundingan.

c. Sistem pilihanraya yang bersih, bebas dan adil

Kewibawaan sistem pilihanraya yang tempang mesti dipulihkan. Kuasa keramat rakyat untuk memilih pemimpin negara mesti dipertahankan daripada sebarang kecurangan yang membuka ruang kepada penyelewengan. Makanya adalah penting untuk kita mengkaji semua akta yang berkaitan dengan pilihanraya.

Pakatan Rakyat akan:

1. Membolehkan setiap rakyat berusia 18 tahun ke atas mengundi melalui pendaftaran secara automatik.

2. Menghapuskan kelemahan dalam sistem pengundian dengan membersihkan senarai pengundi, memansuhkan undi pos bagi pengundi dalam negeri, memastikan semua rakyat di luar negara dapat mengundi dan menggunakan dakwat kekal.

3. Memastikan media massa memberi ruang kepada semua parti politik secara dil dan saksama, tempoh kempen yang munasabah dan pengendalian serta perjalanan pilihanraya yang bersih dan bebas.

4. Menentukan persempadanan kawasan undi dibuat dengan mencerminkan prinsip Satu Rakyat, Satu Undi demi menjamin perwakilan yang lebih adil dan saksama.

5. Memperuntukkan belanja kempen kepada parti-parti politik berdasarkan peratusan jumlah undi yang diperolehi pada pilihanraya umum.

6. Menggubal undang-undang yang lebih berkesan bertujuan menghukum calon atau parti politik yang terbabit rasuah atau amalan membeli undi.

2. Memacu ekonomi berprestasi tinggi, mampan dan adil

Pakatan Rakyat bertekad menjadikan ekonomi negara berprestasi tinggi dan memiliki pertumbuhan mapan. Pemunggahan sumber-sumber dan khazanah negara secara cekap dalam pelaburan di bidang-bidang dan sektor-sektor utama dan strategik adalah penting bagi menjamin daya saing negara.

Merancakkan pelaburan tempatan dan menjana permintaan domestik yang kukuh serta menggamit pelaburan asing langsung yang berterusan bakal menjadikan ekonomi berdaya maju dan berdaya tahan.

Pakatan Rakyat beriltizam untuk "Merakyatkan Ekonomi Negara" bagi memastikan kemakmuran dan kekayaan yang terhasil dikecapi oleh seluruh lapiran rakyat. Sekaligus merapatkan kesenjangan di antara kaya-miskin serta mengatasi ketidak seimbangan pembangunan wilayah akibat pengurusan tempang yang tidak mendahului kepentingan rakyat ramai.

a. Ekonomi kemahiran tinggi

Paksi kepada ekonomi berprestasi tinggi adalah tenaga kerja yang berpengetahuan, berketrampilan dan berkemahiran. Pakatan Rakyat akan membuat segala pelaburan yang diperlukan untuk membekalkan kewujudan warga kerja berproduktiviti tinggi ini bagi melonjakkan nilai tambah dalam kegiatan ekonomi negara.

Pakatan Rakyat akan:

1. Menjamin peluang pendidikan tinggi dan latihan berteraskan ketrampilan dibekalkan dalam seluruh sektor perkhidmatan pembuatan dan pertanian.

2. Memastikan warga kerja diberi peluang meningkatkan kemahiran serta diberi latihan berterusan untuk terus meningkatkan produktiviti.

3. Menggalakkan warga negara yang profesional dan berkemahiran yang bermastautin di luar negara kembali ke tanahair dengan menyediakan suasana kerja yang profesional dan menarik.

b. Ekonomi demokratik dan telus

Pakatan Rakyat beriltizam melaksanakan dasar-dasar pengurusan ekonomi yang bebas rasuah, penyalahgunaan kuasa dan kronisme bagi meningkatkan kepertanggungjawaban, ketelusan dan urus tadbir yang baik.

Kebejatan rasuah dan penyalahgunaan kuasa telah melenyapkan kekayaan dan mengekang pertumbuhan mampan serta menghakis daya saing negara.


Pakatan Rakyat akan:

1. Merombak sistem tender supaya adil, telus, terbuka dan memberi nilai terbaik untuk wang rakyat.

2. Menolak penswastaan yang membebankan. Merunding semula konsesi dan kontrak yang bersifat menguntungkan kroni dan tidak adil pada rakyat, termasuk yang melibatkan IPP, tol lebuhraya dan prasana air.

3. Melaksanakan sistem cukai progresif serta menolak sebarang cukai yang membebankan rakyat termasuklah cadangan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sehinggalah rakyat serta negara bersedia.

c. Desentralisasi dan pengupayaan pengurusan ekonomi negeri

Selaras dengan semangat persekutuan untuk meningkatkan sistem penyampaian kerajaan, keberkesanan dan kecekapan perbelanjaan, maka pelaksanaan pembangunan dan ekonomi yang meluas perlu diagihkan kepada kerajaan negeri mengikut keutamaan masing-masing.

Desentralisasi mampu mendorong perubahan struktural dalam kerangka ekonomi bagi lonjakan kecekapan ekonomi dan produktiviti menerusi peningkatan tahap kecekapan dalam perbelanjaan selain kesan gandaan yang meningkatkan hasil perbelanjaan kerajaan dalam ekonomi negara.

Pakatan Rakyat akan:

1. Melaksanakan formula geran pembangunan dan kesamaan berdasarkan faktor jumlah penduduk, kadar kemiskinan, kawasan pembangunan, kos, pembangunan modal insan dan indeks pendapatan kasar per kapita akan turut diberikan bagi memastikan negeri yang miskin tidak ketinggalan.

2. mengagihkan kuasa pentadbiran ekonomi dan pelaksanaan kerja prasarana kepada kerajaan negeri, misalnya hak rundingan saksama dalam menentukan reka bentuk dan jaringan pengangkutan awam.

3. Menjana pembangunan kawasan yang lebih seimbang, sekaligus mencipta bandar sekunder yang produktif di seluruh negara demi mengurangkan pemusatan pembangunan di Lembah Klang.

4. Mengutamakan dasar-dasar penjanaan pertumbuhan tinggi serta berjangka panjang, berasaskan pemahaman ekonomi di mana kerajaan negeri berada dalam kedudukan terbaik untuk menentukan serta melaksanakan strategi sosio-ekonomi.

d. Dasar afirmatif berdasarkan keperluan

Pakatan Rakyat memperakui bahawa setiap rakyat Malaysia berhak mendapat bantuan berdasarkan keperluan tanpa mengira latar belakang. Pakatan rakyat bertekad untuk merakyatkan ekonomi negara, agar khazanah negara dapat dinikmati dengan adil oleh semua.

Pakatan Rakyat akan:

1. Menjamin bantuan ekonomi dan pengagihan adil kepada semua berdasarkan keperluan.

2. Membantu golongan terpinggir dari semua kaum.

3. Memberi bantuan tunai secara terus kepada kumpulan sasar untuk menghapuskan golongan miskin.

4. Menjamin mobiliti sosial dengan memastikan peluang ekonomi yang lebih adil dan sama rata untuk semua.

5. Menggunakan penjimatan dari ketirisan dan pembaziran serta jihad menentang rasuah sebagai sumber tambahan bagi program membasmi kemiskinan.

e. Tenaga kerja

Tenaga kerja adalah tunjang kepada kemakmuran negara yang berterusan. Pakatan Rakyat akan menjamin semua pekerja Malaysia dilayan dengan adil serta memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat dipelihara.

Pakatan Rakyat akan:

1. Memperkenalkan gaji minima untuk semua pekerja Malaysia.

2. Mempertahankan hak pekerja untuk membentuk kesatuan sekerja mengikut kesesuaian dan pilihan pekerja sendiri dan memastikan mereka diberi hak dan perlindungan selaras dengan piawaian antarabangsa.

3. Memperkenalkan Akta peluang Saksama untuk memastikan peluang pekerjaan terbuka kepada semua.

4. Menyokong pengusaha dan peniaga Perusahaan Kecil dan Sederhana dengan menyediakan capaian kepada pinjaman dan prasarana yang mencukupi serta mengurangkan karenah birokrasi.

5. Mempermudahkan bantuan kepada nelayan dan petani untuk memacu peningkatan produktiviti.

6. menyusun dasar pekerja sing yang bersepadu dan mengurangkan kebergantungan negara kepada pekerja asing.

7. Menyediakan sistem sokongan kepada golongan terbabit dalam sektor ekonomi informal seperti peniaga kecil, penjaja, petani dan mereka yang bekerja sendiri.

f. Jaringan perlindungan sosial

Setiap rakyat Malaysia harus menikmati hidup yang bermaruah pada setiap masa. Rakyat yang hilang mata pencarian, warga emas, orang kurang upaya dan golongan berpendapatan rendah mesti dilindungi dan diberi peluang untuk turut menikmati faedah pembangunan ekonomi negara.

Pakatan Rakyat akan:

1. Memperkukuhkan sistem Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan memperkenalkan sistem pencen untuk setiap pekerja sektor swasta.

2. Menubuhkan Dana Penamatan Kerja untuk pembiayaan sementara rakyat yang hilang pekerjaan, subsidi untuk latihan semasa kerja dan latihan semula pekerja.

3. Memperkenalkan usia tamat tempoh perkhidmatan 60 tahun bertujuan memberi peluang kepada mereka yang ingin terus menyumbang kepada masyarakat.

g. Perumahan

Rumah merupakan keperluan asas manusia. Hakikatnya sebahagian besar rakyat Malaysia tidak berkeupayaan memiliki
rumah sendiri terutama mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana. Maka

Pakatan Rakyat akan:

1. Menubuhkan Perbadanan Perumahan dengan mandat untuk menambahkan bilangan rumah mampu milik dan mencapai matlamat Satu keluarga, Satu Rumah.

2. Mengatasi masalah 'setinggan/peneroka bandar' sebaiknya melalui pembangunan perumahan in situ dan/atau perkongsian
tanah dan melalui syarat-syarat pinjaman yang murah bagi membantu setinggan membeli rumah mereka.

3. Menyelaraskan sistem perundingan antara 'setinggan/peneroka bandar', pemaju dan pihak berkuasa untuk mencapai penyelesaian menang-menang bagi perkara-perkara berkaitan perumahan dan tanah.

4. Menyediakan bantuan bagi menaik taraf rumah kos rendah dan PPR untuk memenuhi penambahan bilangan isi rumah.

5. Melabur dalam kemudahan awam di sekitar pangsapuri bagi memastikan keseimbangan dan persekitaran yang sihat.

6. Menggalakkan ketelusan dan persaingan dalam sektor kewangan untuk membuat pinjaman perumahan lebih mudah dan mampu dinikmati.

7. Bekerjasama dengan kerajaan negeri untuk menyemak dasar perumahan dan memastikan perumahan kos rendah mampu milik disediakan untuk mereka yang memerlukannya.

h. Prasarana dan kemudahan awam

Penyediaan dan penyelenggaraan prasana awam yang baik merupakan tanggungjawab kerajaan. Pelaksanaannya mestilah tidak membebankan rakyat atau menguntungkan kroni tertentu. Prasarana dan kemudahan awam yang baik membolehkan rakyat Malaysia meningkatkan pendapatan boleh belanja dan produktiviti mereka.

Pakatan Rakyat akan:

1. Menjamin bekalan air bersih dan tarif elektrik dengan harga yang berpatutan kepada setiap keluarga di Malaysia.

2. Merunding semula segala perjanjian tol dan mengkaji pembelian balik lebuhraya PLUS dengan matlamat melupuskan tol dalam jangka masa 7 tahun.

3. Meningkatkan kecekapan sistem pengangkutan awam melalui penubuhan Suruhanjaya Pengangkutan Awam yang terdiri daripada pihak kerajaan dan wakil masyarakat.

4. Memperkenalkan sistem separuh tambang bagi warga emas, orang kurang upaya, pelajar dan pesara untuk semua jenis pengangkutan awam.

5. Menyemak semula pemberian permit teksi kepada syarikat-syarikat besar dengan keutamaan kepada pengusaha individu dan persatuan mereka.

6. Menyediakan perkhidmatan talian jalur lebar tanpa wayar yang cekap secara percuma untuk mengurangkan jurang digital.

i. Alam sekitar

1. Membudayakan amalan kitar semula dengan menyediakan prasarana dan sistem yang menyeluruh.

2. Memastikan segala aktiviti pembalakan dan penebangan hutan dijalankan secara terkawal.

3. Membina asas dan kemahiran teknologi bagi melicinkan peralihan kepada penggunaan sumber tenaga alternatif.

4. Mengawal sebarang pembinaan di lereng bukit dan kawasan-kawasan berbahaya.

5. Merendahkan kadar pelepasan karbon selaras dengan piawaian antabangsa dan meningkatkan daya sistem ekologi untuk menyerap karbon.

j. Pertumbuhan lestari dan pembangunan hijau

Pakatan Rakyat bertekad menjadikan ekonomi hijau sebagai teras kepada era kemakmuran baru yang lestari dan saksama untuk Malaysia. Penyediaan prasarana dan perkembangan industri baru sejajar dengan peralihan ke arah ekonomi hijau akan menjadi enjin penjanaan pertumbuhan ekonomi yang dinamik.

Pakatan Rakyat akan:

1. Memperkenalkan prasarana yang moden, lengkap dan sesuai untuk ekonomi karbon rendah, termasuk sistem pengangkutan awam berintegrasi bertaraf dunia dan sistem kita semula yang menyeluruh.

2. Membangunkan industri-industri yang berasaskan teknologi hijau seperti pembuatan panel surai dan sel fuel hidrogen.

3. Memimpin pembangunan sistem sumber tenaga alternatif dan tenaga keterbaharuan di rantau Asia.

4. Mengukuhkan sektor pertanian dengan kaedah dan teknologi terkini demi memastikan jaminan bekalan makanan negara.

3. Keadilan sosial dan pembangunan insan

a. Perpaduan dan keadilan sosial

Pakatan Rakyat bertekad untuk menyemai persefahaman dan perpaduan di kalangan rakyat berteraskan

prinsip memelihara kepentingan bersama. Perpaduan negara mesti mencerminkan kesepakatan, persefahaman serta muafakat sejati antara kaum, budaya dan agama. Pakatan Rakyat berjanji membina

semula sebuah masyarakat berbilang kaum yang padu, di mana kaum-kaum yang berbeza itu hidup dalam aman dan harmoni.

Pakatan Rakyat akan:

1. Memberi tumpuan kepada usaha memperbaiki hubungan kaum dan agama yang telah rosak.

2. Mengembleng tenaga semua pihak yang berkepentingan untuk menyuburkan sikap baik-sangka, saling hormat dan mempercayai yang memang telah begitu lama diamalkan rakyat berbilang kaum dan agama di Malaysia.

3. Mengubal Akta Perhubungan Kaum bagi menjamin kerukunan dan keharmonian rakyat serta tiadanya lagi diskriminasi antara kaum.

4. Pakatan Rakyat akan menjana sokongan setiap peringkat masyarakat supaya berpegang teguh kepada segala prinsip dan petunjuk yang wajar dipegang oleh sebuah masyarakat yang terbuka.

5. Menghapuskan amalan politik perkauman melalui pelbagai cara termasuk pendidikan, media massa, dialog dan perundingan.

6. Memupuk budaya Malaysia berasaskan nilai moral dan citra unggul yang boleh diterima semua kaum. Ini memerlukan sikap terbuka terhadap kepelbagaiaman budaya yang dianuti pelbagai kaum dan puak di Malaysia. Pakatan Rakyat akan melakukan semua ini dengan mengambil kira sejarah dan evolusi negara ini.

7. Meningkatkan kebajikan Orang Asli, Orang Asal dan golongan minoriti lain di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak selain mempertahankan hak asasi, ekonomi dan sosial mereka.

b. Agama

Agama dan anutan kepercayaan rakyat Malaysia seharusnya menjadi asas kesepakatan berlandaskan nilai murni yang bersifat sejagat. Rakyat Malaysia ini hampir tergelincir ke dalam kawah yang mendidih didorong angkara yang menyebabkan perpecahan dan ketegangan kerana berlainan agama. Tidak sewajarnya ada pertikaian mengenai hakikat bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang menganuti s istem demokrasi di mana agama Islam menduduki tempat istimewa sebagai agama persekutuan sementara hak agama-agama lain dijamin.

Pakatan Rakyat berikrar:

1. Mempertahankan kedudukan agama Islam sebagai agama persekutuan dan menjamin hak kebebasan beragama di Malaysia.

2. Menganjurkan dialog dan dialog dan rundingan antara peradaban untuk mengukuhkan persefahaman.

3. Menubuhkan mekanisme yang menyeluruh untuk memberi penyelesaian yang adil dalam kes-kes yang

melibatkan pertindihan sistem perundangan sivil dan syariah, termasuk sebuah Suruhanjaya Diraja untuk mengkaji semua isu-isu berkaitan dengan mendalam.

4. Memperkukuhkan pengurusan institusi Islam seperti Baitul Mal dan Tabung Haji bagi memastikan ia dikendalikan dengan berkesan, cekap dan memenuhi matlamat.

5. Memastikan kawasan yang sesuai untuk tempat ibadat dan pusara bagi semua penganut agama.

c. Pendidikan

1. Menjadikan sekolah kebangsaan sebagai peneraju sistem pendidikan negara. Memastikan sokongan dan pembiayaan secara adil kepada sekolah-sekolah agama rakyat, sekolah kebangsaan Cina dan Tamil, sekolah mubaligh, sekolah vokasional dalam usaha bersama untuk meningkatkan taraf pendidikan negara.

2. Mengimbangi penekanan kepada sistem peperiksaan dengan sistem pembelajaran berasaskan pemikiran kritis dan analitikal dengan matlamat mencari kebenaran.

3. Memastikan setiap pelajar yang berkelayakan mendapat tempat di institusi pengajian tinggi awam tanpa mengira latar belakang.

4. Meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti 1974 demi mewujudkan iklim yang kondusif dalam bentuk jaminan kebebasan akademik dan autonomi universiti ke arah mempertingkatkan mutu pendidikan setanding dengan negara-negara maju.

5. Memastikan pelantikan naib canselor, rektor dan lain-lain penjawat tertinggi akademik dilakukan berdasarkan kelayakan dan kelulusan Majlis Senat.

6. Memperbaiki mutu dan kemudahan sekolah yang daif di pedalaman di Sabah dan Sarawak.

7. Meningkatkan mutu pendidikan guru bagi setiap peringkat sekolah dan menambah jumlah guru terlatih mengikut permintaan.

8. Menyediakan peluang latihan peringkat tinggi untuk guru dan pensyarah supaya pengetahuan dan kemahiran profesional mereka sentiasa selaras dengan masa.

9. Mengkaji kembali skim perkhidmatan guru dan menambah skim rangsangan bagi mereka yang mengajar di pedalaman.

10. Menyediakan biasiswa berasaskan merit dan bantuan kewangan lain berasaskan keperluan dengan keutamaan kepada pelajar miskin dari kawasan luar bandar dan pedalaman.

11. Menekankan betapa mustahaknya pelajar menguasai pelbagai bahasa termasuk Bahasa Inggeris, Bahasa Arab, Bahasa Cina sebagai bahasa-bahasa utama dunia dan juga bahasa-bahasa ibunda.

12. Menyediakan tempat dan latihan kepada mereka yang keciciran.

13. Meluaskan skop Lembaga Pentauliahan Kebangsaan untuk memantau dan mencadang pengiktirafan sijil, diploma dan ijazah dari dalam dan luar negara yang memenuhi piawaian akademik yang boleh diterima termasuklah sijil UEC dan Diploma Muadalah (diploma berkembar.

d. Wanita dan institusi keluarga

Pakatan Rakyat meyakini bahawa dasar-dasar yang mencerminkan penghormatan, pengiktirafan dan pemahaman terhadap status dan potensi wanita dapat dijamin kesejahteraan maa hadapan negara, Hakikat ini kerana wanita mewakili separuh dari penduduk negara, justeru penyertaan mereka dalam proses pembangunan negara tidak boleh diabaikan.

Pakatan Rakyat akan:

1. Menggubal akta bagi memastikan golongan wanita mendapat layanan yang adil dalam segala bidang.

2. Memberi penekanan ke arah meningkatkan Kadar Guna Tenaga bagi wanita kepada tahap 60% dalam tempoh 10 tahun akan datang berbanding 46% sepanjang tempoh 20 tahun yang lalu.

3. Memperuntukkan 30% perwakilan wanita dalam semua barisan pimpinan politik dan kerajaan.

4. Menangani segala bentuk keganasan terhadap wanita dan anak-anak dengan hukuman yang lebih berat dijatuhkan ke atas pesalah serta memastikan keberkesanan pusat krisis di setiap hospital dan balai polis.

5. Memastikan kewujudan sistem sokongan dan bantuan seperti pusat jagaan kanak-kanak dan sebagainya untuk ibu yang bekerja di pejabat kerajaan dan sektor swasta.

6. Memberikan bantuan untuk meringankan beban keluarga ibu tunggal yang miskin dan memerlukan.

7. Mengambil kira perspektif gender dalam merangka belanjawan dan dasar-dasar negara.

8. Memperkenalkan program kepekaan jantina ke dalam kurikulum sekolah.

9. Mengiktiraf peranan suri rumah di dalam pengukuhan institusi keluarga dan sumbangannya kepada pembangunan masyarakat dan negara.

e. Golongan muda

Hala tuju dan kemakmuran sesebuah negara terletak pada bahu golongan muda sebagai generasi pelapis. Justeru adalah penting agar golongan muda diberikan ruang dan sokongan yang secukupnya agar dapat memenuhi peranan mereka kelak.

Pakatan Rakyat akan:

1. Menjamin peluang dan hak sama rata serta adil untuk golongan muda dari seluruh lapisan masyarakat bagi merealisasikan potensi diri.

2. Memastikan supaya tiada seorang belia akan dibiarkan mengakhiri pendidikannya tanpa peluang memperolehi kelayakan atau latihan yang secukupnya untuk menyumbang terhadap ekonomi kemahiran tinggi negara.

3. Mengiktiraf kepentingan peranan dan sumbangan oleh golongan muda melalui perkongsian pendapat secara jujur dengan gerakan-gerakan belia, khususnya dalam isu berkepentingan ke atas kehidupan mereka serta hala tuju negara.

f. Keselamatan

Terdapat peningkatan jenayah dan rasa tidak selamat di negara ini. Walhal rakyat Malaysia seharusnya berhak merasa selamat dan bebas dari ancaman jenayah pada setiap masa. Pakatan Rakyat bertekad memastikan pihak polis diurus, dilatih dan dikawalselia dengan lebih baik untuk menjadikan mereka lebih fokus tentang tanggungjawab utama yakni menentukan setiap kawasan dan rakyat Malaysia berada dalam keadaan aman dan selamat.

Pakatan Rakyat akan:

1. Menjadikan polis bebas dan profesional serta mengembalikannya kepada misi asal untuk mencegah jenayah dan memastikan keselamatan awam.

2. Merombak pengagihan tenaga polis supaya bilangan tenaga polis cukup ditugaskan untuk membanteras jenayah.

3. Melengkapkan pihak polis dengan peralatan dan latihan yang terkini dalam usaha membanteras jenayah.

4. Melaksanakan semua saranan Suruhanjaya Diraja Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan Polis, termasuk penubuhan IPCMC dan penambahbaikan kebajikan polis yang giat berbakti kepada negara.

5. Memperbaiki keadaan perkhidmatan pasukan polis khususnya peringkat bawahan bagi meningkatkan prestasi dan moral.

6. Memperkukuhkan peranan masyarakat dalam pencegahan dan pembanterasan jenayah melalui program komuniti.

7. Menangani dengan strategik dan tuntas segala masalah sosial yang menjadi punca kepada jenayah.

g. Kesihatan

Setiap rakyat Malaysia berhak menikmati perkhidmatan kesihatan awam yang terbaik pada kos yang berpatutan. Oleh yang demikian, perkhidmatan kesihatan awam sewajarnya diperkasa secara tuntas, sekaligus menjamin perkhidmatan kesihatan terbaik bagi rakyat.

Pakatan Rakyat akan:

1. Menimbang penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan Kesihatan bertujuan meningkatkan kualiti perkhidmatan kesihatan awam supaya lebih setanding dengan perkhidmatan sektor swasta.

2. Menjamin perkhidmatan kesihatan awam yang cekap, meluas dan bermutu kepada semua rakyat, pada kadar yang munasabah.

3. Meningkatkan skim ganjaran untuk kakitangan perubatan di hospital awam.

4. Memeriksa dengan teliti keadaan kemudahan penjagaankesihatan yang telah diswastakan bagi melindungi kepentingan rakyat.

h. Kebudayaan

Kepelbagaian adalah hakikat sosio-budaya nasional, yang tercerna daripada kemajmukan masyarakat, bermunculan daripada kaum-kaum utama, suku-suku kaum dan wilayah-wilayah.

Oleh itu, Pakatan Rakyat mengambil bertanggungjawab untuk memupuk dan mengembangkan potensi kepelbagaian ini di samping menolak sebarang bentuk hegemoni adi-budaya kepada mana-mana sosok budaya yang lain. Ia tidak lain sejajar dengan semangat kemerdekaan negara yang kemudiannya perlu digilap menjadi Muafakat Kebudayaan Baru lanjutan Dasar Kebudayaan Kebangsaan (1971).

Tiga cabaran utama yang wajar disedari adalah dengan:

1. Menjamin kebebasan pengucapan penghasilan karya melalui medium.

2. Hak untuk mengadakan persembahan atau pertunjukan seni-budaya tanpa sekatan dengan keyakinan awal bahawa setiap pengkarya ada tanggungjawab diri dan sosial mereka.

3. Pautan utuh terhadap akar kemurnian kebudayaan tradisi sendiri wajar ditambahkuat dengan kesediaan menjadi tidak canggung untuk menerima unsur murni kebudayaan luar yang bersifat sejagat daripada bangsa, benua dan faham kepercayaan manapun.


4. Hubungan persekutuan-negeri dan dasar luar negara

a. Sistem Persekutuan

Hak negeri-negeri untuk membuat pilihan mengikut kesesuaian sendiri mengenai strategi pembangunan negeri mesti dihormati. Teras kepada hak ini adalah peruntukan kewangan yang secukupnya kepada negeri-negeri berdasarkan sumbangan terhadap persekutuan serta keperluan rakyat.

Pakatan Rakyat akan:

1. Menjamin royali sebanyak 20% daripada hasil petroleum kepada kerajaan negeri dengan matlamat membasmi kemiskinan di kalangan rakyat.

2. Memulangkan sebahagian daripada kutipan cukai dari setiap negeri kepada negeri tersebut berdasarkan pengagihan yang adil.

3. Menambah geran per kapita untuk negeri-negeri.

b. Sabah & Sarawak

Semangat Perjanjian Malaysia 1963 akan dijadikan asas kepada hubungan adil antara Persekutuan dengan Sabah dan Sarawak. Di samping memulihkan imbangan kuasa yang memihak kepada kerajaan pusat, Pakatan Rakyat berjanji membuat penilaian yang adil dan terbuka mengenai persoalan pokok yang kini menghalang kemajuan politik dan sosioekonomi di kedua-dua negeri di Malaysia Timur.

Pakatan Rakyat akan:

1. Memastikan khazanah negeri Sabah dan Sarawak dinikmati sepenuhnya oleh rakyatnya dengan memperuntukkan royalti 20% daripada pendapatan petroleum mereka.

2. Menubuhkan Suruhanjaya Diraja demi mencari jalan penyelesaian terbaik bagi isu pendatang asing.

3. Menjamin hak Tanah Adat Orang Asal tidak dicabuli oleh mana-mana pihak.

4. Menghentikan dengan serta-merta penindasan terhadap rakyat kawasan pedalaman akibat kegiatan ekonomi yang tidak beretika.

c. Dasar luar negara

Kepimpinan Malaysia di kalangan negara-negara dunia mesti dipertingkatkan. Adalah menjadi matlamat kita untuk merangka satu dasar luar yang berasaskan prinsip keadilan sejagat, penyelesaian melalui perundingan, dialog peradaban demi keselamatan, keamanan dan kemakmuran.

Pakatan Rakyat akan:

1. Memelihara kepentingan negara dengan menjadi warga dunia yang bertanggungjawab di dalam menghormati hak asasi, memelihara prinsip-prinsip demokrasi dan menjunjung permuafakatan, perjanjian, pengisytiharan dan persetujuan antarabangsa, yang sejajar dengan nilai-nilai keadilan.

2. Aktif menjadi pelapor dan peneraju dialog antara peradaban.

3. Mengukuhkan kerjasama diplomatik dan perdagangan antarabangsa dengan rakan-rakan serantau, terutamanya anggota-anggota Asean.

4. Memperkukuhkan lagi peranan Malaysia dalam organisasi-organisasi antarabangsa.

Malaysiakini

Read More “INTIPATI MUAFAKAT RAKYAT MALAYSIA”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

 • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
  8 years ago
 • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
  8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com