Pray For MH370

Pray For MH370

MATA HATI: ADA KATARAK? ATAU BUTA TERUS?

Wajib periksa kesihatan mata hati.Jangan sampai gelap langsung.Ketika itu kebenaran tidak nampak dan maksiat menjadi baik dan 'membahagiakan'

Read More “MATA HATI: ADA KATARAK? ATAU BUTA TERUS?”  »»

DUN SADONG JAYA; Sudah mulakan persiapan untuk PRU 13?

 YB Dr Halimah memeriksa tekanan darah penduduk Iban di rumah panjang di DUN Sadong Jaya semasa kempen pilihanraya PRN yang lepas
YB Dr Halimah bersama penduduk DUN Sadong Jaya selepas ceramah umum.

YB Dr Hjh Halimah di aiport Kuching bersama rombongan untuk pilhanraya Sarawak

Read More “DUN SADONG JAYA; Sudah mulakan persiapan untuk PRU 13?”  »»

SIFAT yang patut ada pada pejuang kebenaran Ilahi

Pejuang tidak boleh hanya mempunyai semangat yang berkobar-kobar tanpa ilmu dan persediaan rohani dan emosi yang menjadi daya kekuatan stamina berjuang hingga ke nafas terakhir.
Juga yang akan menentukan keberkesanan perjuangannya ditentukan oleh keperibadiannya yang mampu menarik jiwa manusia ke arah seruannya.

Read More “SIFAT yang patut ada pada pejuang kebenaran Ilahi”  »»

ADUN SELAT KLANG ziarah rakyat marhaen

23.4.11
Telok Pulai,KLANG
ADUN Selat Klang, YB Dr Hjh Halimah Ali bersama rombongan Briged Amal Selangor turun padang cari warga marhaen yang sakit, warga emas dan orang miskin untuk menyumbang sedikit bagi meringankan bebanan mereka serta menghibur hati mereka dengan kedatangan wakil rakyat mereka.
Ada yang mahu kerusi roda yang baru kerana kerusi roda yang dipinjam daripada kenalannya sudah berkarat dan rosak.Payah untuk isterinya mengendalikannya.
Seorang OKU berbangsa Tionghua tidak dapat membuka pagar rumahnya kerana beliau berada di atas kerusi roda kerana kaki kirinya sudah dipotong kerana kencing manis.Isterinya bekerja.Yang menjaganya ialah anaknya yang sakit mental!


menyantuni pesakit yang lengan hingga ke bahu  kanannya bergerak tidak terkawal
Meredah lumpur dan tanah becak

Read More “ADUN SELAT KLANG ziarah rakyat marhaen”  »»

Remaja perlu ikon yang mendorong kepada kebaikan bukan sebaliknya

REMAJA: Peringkat pencarian erti kehidupan

Golongan remaja baru keluar daripada alam kanak-kanak yang bergantung sepenuhnya kepada orang dewasa. Perubahan fizikal yang mendadak boleh menimbulkan kecelaruan dan ketegangan.Lazimnya secara tidak sedar mereka mengidentifikasi diri dengan figur-figur yang sering tertonjol dalam media massa tanpa mengambilkira positif atau negatif latarbelakang idola tersebut.Fenomena mengidolakan artis dan personaliti terkenal sinonim dengan remaja.
Justeru, pemikir dan pengemudi masyarakat khususnya pemimpin negara perlu
mempastikan ada program membentuk ikon-ikon positif yang dicorak sebagai contoh ikutan kepada remaja yang 'fragile' ini.
Kewujudan artis-artis berwawasan akhirat seperti Maher Zain sedikit sebanyak membantu mendidik mereka yang minat seni dengan cara yang santai dan lebih berkesan.

Read More “Remaja perlu ikon yang mendorong kepada kebaikan bukan sebaliknya”  »»

REMAJA PATUT DIPERSALAHKAN ATAU PEMIMPIN YANG MEMBUAT DASAR tidak BERKESAN UNTUK REMAJA?!!

Siapa yang menentukan acuan mana yang digunakan untuk membentuk remaja?

Apabila negara dilanda krisis keruntuhan akhlak, semua pihak meneropong remaja. Seolah-olah masalah dadah, rempit, masalah juvana, ponteng sekolah, kes buang anak,vandalisme dan seribu satu macam lagi masalah gejala sosial berpunca dan berkisar sekeliling perangai dan tindak tanduk mereka sahaja.
      Ini persepsi kebanyakan remaja. Persepsi ini mencetus perasaan tidak puas hati di kalangan mereka yang memang pun sudah mempunyai ciri yang suka memberontak. Apabila kumpulan mereka dihentam, dikutuk dan dikritik bertalu-talu samada di corong radio, di kaca television mahupun terpapar saban hari di media cetak, gejolak perasaan malu bercampur marah akan meledak dan menyumbang kepada tindakan memberontak dan menatijah kerosakan harta benda kerana gangguan perasaan serta pengambilan dadah dan menghidu gam.
     Majoriti remaja boleh mengawal kemahuan dan mengendalikan perasaan.Segelintir bermasalah besar menempuh hidup, lebih-lebih lagi yang berada dalam keluarga yang dilanda krisis..Iklim sekolah yang sekular dan terus menekan jiwa remaja diantara faktor penting yang mendorong seseorang bertindak diluar fitrahnya sebagai insan. Ketandusan input spiritual melumpuh daya tahan kepada serangan hawa nafsu yang menolaknya kepada tindak tanduk yang merugikan dirinya dan mendedahkannya kepada risiko bahaya akan datang bukan sahaja sekadar balasan di dunia tetapi akhirat. Rembesan hormone pertumbuhan(growth hormone) seiring dengan hormon seks yang memuncak diperingkat remaja akan mengakibatkan kadar perlakuan berkaitan dengan seks semakin sukar untuk dibendung.  
   Justeru, para pembuat dasar daripada kerajaan, pimpinan masyarakat, institusi pendidikan seperti sekolah, university dan pusat latihan kemahiran belia termasuk PLKN serta media massa, peniaga,ibubapa, PIBG, keluarga dan jiran tetangga, NGO memainkan peranan penting berkolaborasi secara sinergistik untuk melahirkan suasana kondusif yang boleh membantu remaja membangun secara positif dan memungkinkan mereka menjadi modal insan berkualiti yang produktif dan bukan insan liabiliti yang merugikan diri sendiri, keluarga dan masyarakat amnya..
  Pihak pemerintah sebagai pentadbir harus merancangkan pelan strategik untuk membangunkan remaja berpotensi menjadi pemimpin pelapis bagi mempastikan pembangunan lestari yang mendapat restu Ilahi insyaallah. Rakyat pula harus memainkan peranan untuk memilih pemimpin rabbani yang bertunjangkan kejayaan ukhrawi dan mengemudikan ummat untuk mencapai kejayaan duniawi. Barulah konsep insan sebagai khalifah seperti yang disebutkan dalam surah Al BAQARAH AYAT 30 menjadi kenyataan.Inilah sebahagian tuntutan kepada manusia supaya khusyu’ tunduk kepada arah perintah Ilahi agar ‘good governance’ boleh dilaksanakan.Justeru lengkap dan  syumulnya Islam hingga menerangkan konsep urustadbir yang baik dalam Al Quran itu sendiri.


Read More “REMAJA PATUT DIPERSALAHKAN ATAU PEMIMPIN YANG MEMBUAT DASAR tidak BERKESAN UNTUK REMAJA?!!”  »»

Rasuah: betul bersungguhkah nak basmi? PM demi PM dah cakap...bikin??

Parti Islam Se-Malaysia PAS terkejut dengan kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak yang baru sedar tentang  bahaya rasuah boleh menjejaskan pendapatan negara. Mungkin beliau baru sedar rasuah merupakan barah yang boleh membawa kehancuran negara apabila wang negara semakin mengucup, sehingga projek untuk kroni tidak boleh diberikan lagi. Kerisauan beliau mengenai perkara ini dinyatakan  ketika  majlis perasmian mesyuarat agung tahunan Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) cawangan Pahang di Ibu Pejabat UMNO Bahagian Pekan.Ucapan Datuk Najib hendak memerangi rasuah dan ketirisan, sama seperti kita menasihat orang miskin untuk berjimat cermat. Sepatutnya nasihat berjimat ketika kaya bukan waktu miskin. Sama juga dengan nasihat Datuk Seri Najib. Jangan bercakap tentang bahaya rasuah ketika kantung negara makin kosong dan projek pun semakin kontang.

Kesan rasuah boleh merbahaya keselamatan negara kerana sempadan akan terbolos, dadah terlepas masuk, maklumat negara tergadai, projek terbengkalai kerana beri pada mereka yang tidak wibawa, kos meningkat, pendapatan negara berkurangan dan banyak lagi bahayanya.

Kerajaan Barisan Nasional gagal untuk membasmi rasuah kerana ia parti yang hidup dengan rasuah samaada pemilihan parti atau pilihanraya umum.

PAS merasa pelik, apabila kerajaan hendak memerangi rasuah, yang diburu ialah pegawai-pegawai kerajaan. Baru-baru ini 60 orang pegawai kastam Diraja Malaysia  yang diburu oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)  untuk siasatan berhubung kes rasuah dan penggubahan wang haram.

Persoalannya kenapa pemimpin-pemimpin politik yang berskala jerung tidak diburu. Selalunya yang menjadi mangsa ialah ikan bilis dari kalangan pegawai kerajaan sahaja. Isu wang PPRT RM32 juta, yang ditangkap ialah Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar, sedangkan  Menterinya Datuk Anuar Musa entah ke mana. Begitu juga yang ditangkap ialah Setiausaha Politik Datuk Mohd Nor Yaakob yang memiliki wang tunai RM2 juta.


Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Read More “Rasuah: betul bersungguhkah nak basmi? PM demi PM dah cakap...bikin??”  »»

SOALAN CEPU EMAS: Rumah kediaman manakah yang tak siap-siap?!

Kediaman PM dan TPM tidak pernah siap
Subky Latif   
KETIKA saya ke Putrajaya tersesat ke satu jalan mati. Si hujung jalan mati di tebing sungai tersergam sebuah mini istana. Ia rupanya kediaman Timbalan Perdana Menteri.
Ia bukan jalan masuk ke kediaman Tan Sri Muhyidin Yassin itu. Jalan itu sempit. Untuk pusing ke belakang pun sulit. Ia sesuai bagi penghuninya lari kalau dia diburu dari jalan masuk yang sebenar.
Mengikut orang-orang di Putrajaya, Tan Sri Muhyiddin tidak tetap bermalam di situ dan dia belum betul pindah ke situ walau pun sudah lebih dua tahun jadi Timbalan Perdana Menteri.
Saya diberitahu, mini istana itu sedang direnovasi. Mungkin itu yang menyebabkan TPM tidak menetap tetap di situ.
Kononnya sebaik sahaja dia pindah ke situ, dia mengubah suainya.
Rumah itu dibina untuk Timbalan Perdana Menteri ketika penjawatnya Datuk Seri Anwar Ibrahim. Kerana malamnya sama banyak dalam dan luar negeri dan di dalam negeri pun dia ada rumah sendiri, maka kurang sangat dia bermalam di situ.
Bila Tun Abdullah Badawi menjadi tuan baru bangunan itu, dia dikatakan membuat ubah suai. Apabila dia pindah ke kediaman Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri Najib pun menjadi penghuninya.
Cita rasa pasangan suami isteri itu biasanya lebih tinggi dari penghuni sebelumnya. Lebih banyak ubah suai dilakukan.
(Kediaman Perdana Menteri, Seri Perdana)
Tidak diketahui besar mana belanja renovasi itu.
Tiba giliran Muhyiddin Yassin menjadi penghuninya, dia mengesahkan rumah itu tidak pernah siap. Sedang direnovasi lagi.
Jika 50 tahun Barisan Nasional memerintah, jika gaya hidup demikian diteruskan, berapa puluh lagi mini istana itu akan menghadapi ubah suai. Ia mungkin kekal menjadi bangunan yang tidak pernah siap.
Abdul Khalid Samad, Anggota Parlimen Shah Alam berceramah di Taman Melewar, Gombak. Dia menyebut satu peruntukan dalam bajet negara yang dibentang Najib ialah mengubah suai kediaman Perdana Menteri, Seri Perdana sebanyak RM65 juta.
Wau! Banyaknya!
Wang sebesar itu boleh membina sebuah kediaman yang kecil sedikit dari kediaman Perdana Menteri yang ada itu. Kalau dibina di tanah di luar Putrajaya bagi banglo sejuta ringgit sebuah, boleh dapat  65 buah.
Apa lagi kurangnya kediaman Perdana Menteri yang ada itu?
Adakah ia satu contoh mendahulukan rakyat? Atau ia mendahulukan Perdana Menteri dan anak-anaknya selama menjadi Perdana Menteri?
Adalah betul ia bukan rumah Najib dan Rosmah. Ia kediaman Perdana Menteri dan bagi sesiapa saja yang menjadi Perdana Menteri selepas ini.
Orang tidak tahu akan keperluan renovasi sehingga RM65 juta itu. Tetapi yang dapat dikhayalkan itu tuntutan yang dibuat oleh Puteri Gunung Ledang apabila Raja Melaka meminangnya.
Raja Melaka pun tak sanggup menunaikannya padahal baginda adalah raja. Ertinya dalam kediaman Najib itu ada ruh dan impian Puteri Gunung Ledang. Ia satu kehidupan kayangan yang fantasi. Impian Puteri Gunung Ledang itu satu kisah dongeng. Tetapi fantasi pasangan Najib ialah satu transformasi dongeng?
Biasanya peruntukan RM65 juta itu tidak dibelanjakan mengikut nilai peruntukan itu. Ia boleh memberi komisyen hingga 30 peratus. Barisan Nasional terkenal dengan keberanian menggandakan peruntukan sesuatu projek, hingga yang sepatutnya murah menjadi mahal tang-tang-tang.
Ia satu cara untuk menghalalkan lintah darat mengaut duit negara.
Tunku Abdul Rahman Putra dulu anak Sultan. Sebagai Perdana Menteri dia tinggal di bangunan yang dinama Residensi di tengah Jabatan Perdana Menteri. Bangunan lama yang digunakan oleh Orang Putih dulu. Kerajaan ketika itu membina kediaman Perdana Menteri yang dinamakan Seri Taman di belakang Masjid Negara. Bila siapa Tunku enggan pindah. Rumah itu pun didiami oleh Timbalan Perdana Menteri Tun Razak
Tunku itu anak Raja. Tetapi agaknya kerana berjiwa rakyat, dia memilih kediaman yang  sederhana. Tetapi anak rakyat yang menjadi Perdana Menteri, mungkin berjiwa raja, maka memilih gaya hidup dan impian bangsawan.
Amat tidak sedap mendengar cerita kediaman Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri yang tidak pernah siap ini. Ia cerita yang berkembang dalam masyarakat. Ia boleh memburukkan imej pimpinan negara.
Cerita yang saya dengar mungkin lagi memburukkan Perdana Menteri dan timbalannya. Maka wajar Perdana Menteri atas nama Menteri Kewangan membuat penjelasan supaya orang tidak bersangka tidak baik kepada pemimpin negara.
http://bm.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2986:kediaman-pm-dan-tpm-tidak-pernah-siap&catid=61:subky-latif&Itemid=303

Read More “SOALAN CEPU EMAS: Rumah kediaman manakah yang tak siap-siap?!”  »»

wahai para ayah-ayah bersediakah anda?

 Anak-anak memerlukan ayah yang beridentiti dan mempunyai jati diri. Inilah daya pendorong untuk menjadi insan yang berguna.Ayah yang tidak berfungsi untuk menjadi pendorong yang berkesan jangan mengharap anak yang berjiwa besar , berfikiran jauh dan berjaya dalam erti kata sepenuhnya. Mereka akan menjadi buih putih yang bakal terhanyut dan leka dalam hidup mereka.Maka ketika itu jangan lah pula ayah menyesal kerana tidak membentuk anaknya ketika masih rebung lagi!
/v/05uohzEiA1A?fs=1&hl=en_US&rel=0">

Read More “wahai para ayah-ayah bersediakah anda?”  »»

1MALAYSIA confused and confusing!!!

‘1Melayu, 1Bumi’ movement will lead to apartheid, says MCA

April 22, 2011
The PM says Utusan’s call-to-arms will not deter the government’s commitment to his 1 Malaysia concept. — file pic
KUALA LUMPUR, April 22 — The MCA condemned Utusan Malaysia’s call for a ‘1Melayu, 1Bumi’ movement after Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and former PM Tun Dr Mahathir Mohamad spoke out against the proposal today. MCA deputy publicity chief Loh Seng Kok warned that the movement would create apartheid in Malay-majority Malaysia.
“Surely Utusan Malaysia would not want Malaysia to be equated with Apartheid South Africa or Segregation America,” said Loh in a statement today.
“Tweaking the idealism of 1 Malaysia, which was mooted by our Prime Minister, into a racial superiority concept of 1Melayu, 1Bumiputera is no different from regressing Malaysia towards legalised racial discrimination — a practice of the past but condemned internationally,” he added.
Malay rights group Perkasa announced yesterday that it would spearhead the movement, warning that the Chinese were seeking ultimate power.
Utusan had called on its owners Umno to spearhead a ‘1Melayu, 1Bumi’ movement involving all Malay parties, claiming that the DAP was intent on toppling the country’s Malay leadership.
In a surprising move today, Dr Mahathir called the ‘1Melayu, 1Bumi’ idea disastrous.
The elder statesman said that such a movement would eventually result in a two-party system, which would be dominated by the Malays and the Chinese on opposing sides of the divide.
This is the first time Dr Mahathir, a fervent Malay rights proponent and patron of Malay rights group Perkasa, has disagreed with Perkasa and Utusan’s ideas.
Najib also distanced his administration from Utusan’s call, saying it was the personal opinion of the writer at the Umno-owned daily.
“What Umno needs to do now, in this pressing time, is to launch a wave of racial unity — 1Melayu, 1Bumi. Launch 1Melayu, 1Bumi immediately with other Malay parties,” assistant chief editor Datuk Zaini Hassan wrote in Utusan yesterday.
Dr M called the proposal "disastrous" today. — file pic
The PM also said the Malay-language newspaper will not deter the government’s commitment to his 1 Malaysia brainchild. Najib stressed the movement was unnecessary as the Malay community can unite by supporting Umno.
Loh reminded Utusan that Barisan Nasional (BN) comprises 13 political parties which represent various communities.
“Thus to push for a 1Melayu, 1Bumputera defeats the very basis of BN itself and will backfire against the BN coalition as a whole at the ballot box,” said Loh.
“What is more important is for Utusan, with its readership, to seek respectability by pushing for the realisation of the 1 Malaysia concept, that is promulgating friendship and trust,” he added.
The MCA presidential council member also questioned if Utusan’s ‘1Melayu, 1Bumi’ proposal included non-Malay Bumiputras, like Christian Sarawakians, who make up half the population in the country’s largest state.
“Would this 1Melayu, 1Bumiputera also include the likes of Tun Dr Mahathir Muhammad who has acknowledged that he has Indian ancestry; Tan Sri Rafidah Aziz, who in the book “Found in Malaysia”, in her own words, acknowledged she is of “pendatang” stock from Sumatera; or (Home Minister) Datuk Seri Hishamuddin Hussein who has Turkish lineage?” asked Loh.
“To give Utusan Malaysia a detailed response to its typical publication of race-incitement is to actually give it unwarranted publicity which the newspaper does not deserve at all,” Loh blasted.
Penang Chief Minister Lim Guan Eng earlier today challenged MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek to pull out from BN if he did not tell Umno to demand from Utusan an apology and withdrawal of the ‘1Melayu, 1Bumi’ proposal.
Like Loh, Lim also described the Malay daily’s idea as a form of apartheid that should be treated as a serious danger to the country because it could possibly incite racial segregation and hatred to the extent of reducing all non-Malays to the position of second- or even third-class citizens.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/1melayu-1bumi-movement-will-lead-to-apartheid-says-mca/

Read More “1MALAYSIA confused and confusing!!!”  »»

YAYASAN AMAL MALAYSIA CAWANGAN SELANGOR

24.4.11
SHAH ALAM
Yayasan Amal Malaysia cawangan Selangor mengadakan mesyuarat agung dwi tahunan yang telah selamat dirasmikan oleh Hj Jamuluddin Elias, Timbalan Presiden Yayasan Amal Malaysia.
Sebanyak 50 program/aktiviti yang telah dijalankan yang merangkumi program kemasyarakatan, belia, kesenian, pendidikan termasuk motivasi kepada banduan di penjara dan pesakit di hospital dan di rumah.
Yayasan Amal Selangor juga telah melibatkan diri secara aktif membantu kerajaan Selangor dalam kempen anti zina besar-besaran di Selangor.
Tahniah kepada AJK baru yang baru dipilih!

Read More “YAYASAN AMAL MALAYSIA CAWANGAN SELANGOR”  »»

Let's share the same round moon

PAS FOR ALL!!!!

This is the whole concept of PAS FOR ALL that was officiated by the Deputy President of PAS on a very special date, that is, September 11th 2007.
PARTI ISLAM SEMALAYSIA (PAS) upholds the principle of Islam as a blessing to all mankind(rahmah lil 'alamin) that is for all irrespective of race, colour, status and even religion.This is the fundamental teaching of Islam.PAS is bound by this principle and is thus easily embrace the policy of equality to all humanity and has no problems with sharing all that Allah bestowed upon a nation to all its peoples.
   This translates into governing policy that PAS will ensure all communities whether MALAYS, CHINESE, INDIANS or any other minority groups will be hand;led according to their needs not to their colour. PAS has no problem whatsoever if any race wishes to preserve and practise its language, customs or even religion.This is the real struggle of PAS which has not been understood by the masses at large.Although equipped with Harakah tabloid and its electronic version harakahdaily it is still within very limited circle of influence and reach. PAS definitely needs to strategize definitive plans for broader and deeper of understanding of its struggle.This will not only benefit PAS but all the people who long for real inclusive and principle-centred trustworthy government who can ensure security for all of its people.

Read More “Let's share the same round moon”  »»

EXCO Pendidikan rasmi program UJIAN AMAL ISLAMI peringkat daerah Klang

23.4.11
KLANG
EXCO PENDIDIKAN KERAJAAN SELANGOR, YB Dr Hjh Halimah Ali dijemput untuk merasmikan program ujian AMAL ISLAMI peringkat daerah Klang yang berlangsung selama 2 hari di SRA Sg Udang, Klang.
3200 pelajar, 100orang hakim dan 60 orang guru terlibat.
Ia melibatkan pelbagai pertimbangan seperti khutbah,hafazan,nasyid dan sebagainya.
Kelihatan pelajar begitu ceria dan seronok.
Di antara intipati yang ditekankan oleh EXCO Pendidikan ialah sekolah-sekolah serta mana-mana institusi pendidikan Islam di Selangor sepatutnya meletakkan objektif utama mereka ialah hasil produk insan yang berjaya dunia DAN akhirat.Beliau mahu sekolah mengambil insisatif untuk mempastikan ini dan tidak hanya menghabiskan masa, tenaga dan wang ringgit untuk pencapaian akademik subjek agama semata-mata.
   Beliau mahu para guru dan ibubapa membentuk anak didik mereka yang mampu memahami dan meyakini ilmu yang diperolehi serta menterjemahkannya dalam tindakan harian.

Read More “EXCO Pendidikan rasmi program UJIAN AMAL ISLAMI peringkat daerah Klang”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com