Pray For MH370

Pray For MH370

Pendidikan bukan perkara main main


Pelaburan untuk pendidikan tidak akan sia sia.

Kerajaan perlu serius mengkaji keperluan sebenar masyarakat dalam negara, mengenalpasti apakah ilmu yang diperlukan untuk mencapai kejayaan melayari kehidupan dalam erti kata sebenarnya. Masyarakat juga perlu dilmukan konsep kebertanggungjawaban hakiki yang bertunjangkan konsep ketuhanan merentasi akauntabiliti hingga akhirat.

Teknologi sepatutnya menjadi alat bantu bagus untuk mencapai kefahaman. Namun ilmu teknologi semata mata tidak menjamin kejayaan hakiki. Ilmu dasar yang benar mesti dibekalkan sebelum meneroka lebih lanjut ilmu lain yang bersifat duniawi.

Pemisahan secara dasar ilmu duniawi dan ukhrawi ini masih menjadi sistem pendidikan yang dipakai oleh kerajaan Malaysia. Tidak hairanlah kenapa begitu banyak kes gejala sosial berlaku. Kepincangan proses mendidik manusia menjadi insan berkesan akan melahirkan kebobrokan dalam masyarakat yang ahlinya jahil dan gagal mengenali diri, tidak mampu membentuk diri yang dilengkapkan dengan potensi maksimum untuk menjadi hamba yang mampu mentadbir bumi....khalifah fil ardh.....sebaliknya menghancurkan bumi dan seterusnya diri, keluarga dan masyarakatnya.

Perlu tukar sistem pendidikan sedia ada. Perlu tukar kerajaan sedia ada?

Read More “Pendidikan bukan perkara main main”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com