Pray For MH370

Pray For MH370

MAHFUZ BERI AMARAN PADA SHABERY CHEEK

Jikalau tidak menggunakan jentera kerajaan nak guna apa ya. UMNO bukan ada mekanisme atau kaedah sendiri untuk mencari penyokong dulu, kini dan selamanya melainkan tumpang kerajaan punya kemudahan seperti balai raya, kereta jabatan, NGO dan sebagainya.


Ja
ngan guna KBS untuk raih sokongan belia kepada Umno- Mahfuz

Menteri Belia dan Sukan (KBS) yang baru, Dato' Ahmad Shabery Cheek dinasihatkan agar tidak menggunakan KBS sebagai platform meraih semula sokongan belia kepada Umno.

Demikian kata Ketua Penerangan PAS, Dato' Mahfuz Omar kepada Harakahdaily sebentar tadi ketika mengulas kenyataan Shabery berhubung isu kelesuan sokongan belia kepada Umno.

Shabery dalam laporan televisyen semalam dipetik sebagai berkata, beliau akan bekerja keras bagi memastikan golongan belia kembali menyokong Umno.

Ujar Mahfuz, seharusnya tugas untuk menarik sokongan belia digalas oleh Ketua Pemuda Umno yang baru,Khairy Jamaluddin,bukannya KBS.

KBS adalah organisasi kerajaan yang sepatutnya menjalankan tugas membangunkan sahsiah dan akhlak belia hari ini yang semakin parah.

"Bukan tugas KBS untuk menarik sokongan belia yang secara puratanya menyebelahi Pakatan Rakyat dalam tiga pilihan raya kecil yang baharyu sahaja berlalu.

"Sepatutnya tugas ini digalas Khairy, dan Khairy sendiri akui beliau mahu menyahut cabaran Presiden Umno, Najib Tun Razak agar pemuda menarik kembali sokongan belia," kata Mahfuz.

Sambil menyifatkan kenyataan Shabery itu sebagai satu penyalahgunaan jentera kerajaan, Mahfuz menasihatkan Shabery agar berusaha membangunkan mutu sukan negara yang semakin merosot terutamanya di peringkat antarabangsa.

Wan Nordin Wan Yaacob/harakahdaily

Read More “MAHFUZ BERI AMARAN PADA SHABERY CHEEK”  »»

SURAT NIK AZIZ KEPADA YB NG KOR MING ISU AYAT AL QURAN

13 Rabiul Akhir 1430
9 April 2009

YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
Pejabat EXCO Negeri Perak
30000 Ipoh
PERAK DARUL RIDZUAN.

Menemui YB Encik Nga dengan ucapan salam sejahtera


Yang Berhormat,

Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya telah mengikuti isu di sekitar percubaan YB untuk mengenali Islam melalui pembacaan Ayat-Ayat Al-Quran dengan tekun. Saya juga terharu mendengar keluhan YB yang berbunyi “saya berasa amat kesal apabila masyarakat Tionghua yang cuba mengenali Islam dan Al-Quran melalui kitab berkenaan, tiba-tiba dihalang.”

Saya boleh memahami dan menyelami perasaan kecewa yang sedang melanda hati YB. Mudah-mudahan dengan sikap “tidak mesra Umno” dan pemimpin-pemimpin Umno tentang kecenderungan masyarakat Tionghua dan India yang sihat ini, ia akan meningkatkan lagi kesedaran Non-Islam untuk lebih mengkaji, mendalami dan mengadakan forum serta wacana mengenai Islam dengan cara yang lebih meluas.

Saya mempunyai sebuah impian. Dalam tempoh tidak berapa lama lagi mudah-mudahan akan muncul lebih ramai orang dari kalangan masyarakat Tionghua, India, Siam, Bajau dan Kadazan yang tampil menjadi Qari, Ustaz, Khatib dan Imam di seluruh negara. Kalau Jenghiz Khan yang mengetuai tentera Moghul menyerang dan memusnahkan hampir seluruh Kerajaan dan tamadun Islam di Kota Baghdad, tetapi sempat ditebus semula keagungan Islam melalui cucunya yang bernama Aurangzeb yang menegakkan empayar Islam di India kemudiannya. Maka saya mempunyai keyakinan yang kuat bahawa Islam akan kembali gemilang di negara kita melalui kaedah dan insiden yang hampir sama. Mudah-mudahan YB lah orangnya yang akan meletakkan batu asas pertama ke arah menyusun batu bata yang kukuh ini untuk terus bertumpang tindih.

Mari kita bina asas ini dengan mengatur langkah-langkah permulaan melalui seminar, muzakarah, muqabalah, dialog dan wacana. Tajuk-tajuk seperti “dimana tak kenanya Islam” atau “apa mesej al-Quran kepada orang bukan Islam” bolehlah difikirkan. Anggota panel boleh terdiri daripada tokoh-tokoh PAS, Umno, DAP, PKR dan pemimpin-pemimpin NGO, pensyarah serta pendakwah bebas. Ia boleh dijadikan sesi kuliah bersiri yang boleh dianjurkan di PWTC, di masjid-masjid, surau-surau, kuil-kuil dewan-dewan perhimpunan, di universiti-universiti, baik di IPTS atau IPTA.

Sekali lagi saya mengucapkan syukur kepada Allah S.W.T di atas kekuatan dan keberanian yang ada pada YB. Terus tekun dan beristiqamahlah dalam mengharungi ujian-ujian ini. Insya Allah saya seakan-akan sedang melihat sekerdip lilin yang bercahaya di hujung sana. Marilah kita sama-sama ke sana.


* MEMBANGUN BERSAMA ISLAM *


(TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT)
Menteri Besar Kelantan
Merangkap
Mursyidul Am PAS

Nota Kaki

Nga Kor Ming (倪可敏), born on 11 November 1972, is a native of Ayer Tawar, Perak, Malaysia. He is a member of the Democratic Action Party (DAP) in Malaysia. Nga Kor Ming is on the DAP’s Central Executive Committee and is presently chief of the party’s youth wing, called DAP Socialist Youth (DAPSY). He is Member of Parliament for Taiping, Perak after defeating the President of the People’s Progressive Party (PPP) Datuk M. Kayveas with a majority of 11,298 votes in the last General Elections on 8 March this year. He has also been state assemblyman for Pantai Remis, Perak since the 1999 General Election. Nga Kor Ming is well-known as a fiery speaker with a flair for languages a talent for plays on words. He was a renowned debater during his time as a student at Universiti Malaya, where he received his LLB, winning many awards. He is now one of the DAP’s most prominent speakers. Nga Kor Ming comes from an old Ayer Tawar Methodist family and was christened David by the late Rev. Koh Gie Bing. He is married to another Ayer Tawarean and they have one child. Before his appointment to the Perak executive council, he practised as a lawyer in Ayer Tawar and also in Ipoh, Perak.

Read More “SURAT NIK AZIZ KEPADA YB NG KOR MING ISU AYAT AL QURAN”  »»

APA KATA KET PENERANGAN PAS SELANGOR ISU PAS DICUCUK HIDUNG

Ketua Penerangan Jawab tohmahan Ketua Pemuda Umno Selangor


Banyak kemajuan dan pencapaian yang telah berjaya diperolehi oleh PAS Selangor khasnya dalam usaha menegakkan syiar Islam serta memperjuangkan hak dan kepentingan Islam serta keadilan kepada semua kaum sepanjang setahun ia bersama menudukung kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

Kenyataan Ketua Pergerakan Pemuda Umno Selangor, Abdul Shukor Idros (yang disiarkan oleh akhbar Sinar Harian edisi Selangor & KL hari ini), bahawa PAS menolak hak Melayu dan tidak mengambil berat darihal nasib dan masa depan orang Melayu dan Islam ternyata tidak benar dan lebih merupakan kenyataan dari seorang ahli politik yang "desperado" dan laparkan publisiti.

Peranan wakil PAS samada di peringkat EXCO, ADUN, ahli-ahli parlimen dan ahli-ahli majlis serta ketua-ketua kampong dan JKKK, begitu jelas dan konsisten. PAS telah dan akan terus berusaha menerap dan memperkenalkan nilai-nilai dan peraturan Islam dalam pentadbiran dipelbagai peringkat di Selangor selaras dengan dasar dan matlamat perjuangannya.

Apa yang berlaku adalah kegagalan Umno selama 50 tahun yang lampau. Pimpinannya yang pernah diberikan amanah mentadbir negeri ini sejak Merdeka telah meminggirkan Islam sehingga sekadar menjadi bahan hiasan untuk kepentingan politik mereka semata-mata.

Akibatnya nilai dan kebaikan pentadbiran Islam tidak dapat diserlahkan dan Selangor diwarisi dengan pelbagai masalah dan gejala sosial khasnya yang melibatkan masyarakat Melayu Islam, selain amalan rasuah dan salah-guna kuasa yang berleluasa dikalangan pimpinan Melayu Islam dipelbagai peringkat.

PAS melalui kerajaan Pakatan Rakyat sedang merancakkan roh syiar Islam ke dalam masyarakat dengan menghidupkan program-program dan aktiviti berbentuk dakwah dan keagamaan, mengembalikan pentadbiran institusi masjid kepada ahli-ahli kariah, memperjuangkan kebajikan tenaga pengajar di institusi agama, membantu infrastruktur institusi-institusi ini, mempertingkatkan jumlah pembiayaan anak-anak yang layak melanjutkan pengajian ke IPTA, IPTS dan Timur Tengah selain menjaga dan membela kebajikan para pelajar, warga tua, warga miskin dan lain-lain.

Selain itu PAS juga serius dalam menguatkuasakan segala peraturan dan undang-undang yang sedia ada disamping memikirkan mana yang perlu untuk menjaga dan memelihara bukan hanya masyarakat Islam malah seluruh rakyat Selangor agar tidak terjebak dalam amalan-amalan dan aktiviti yang meruntuhkan moral dan institusi keluarga serta masyarakat.

Tuduhan Abdul Shukor bahawa kononnya PAS "dicucuk hidung" oleh DAP dan PKR ternyata tidak berasas malah gabungan Pakatan Rakyat ini terbukti lebih efektif dan diyakini serta diterima rakyat berbanding gabungan Barisan Nasional yang hanya mementingkan nasib kelompok dan kumpulan tertentu dikalangan mereka sahaja.

Keputusan pilihan raya kecil parlimen Bukit Gantang dan DUN Bukit Selamabu adalah petunjuk selera politik rakyat masakini yang dahagakan pembelaan dan perhatian. Keputusan ini menunjukkan bahawa hanya Pakatan Rakyat yang diyakini dapat mengisi keperluan mereka itu yang selama ini terabai dan tidak dipedulikan oleh Umno dan BN.


DIKELUARKAN OLEH:
ROSLAN SHAHIR BIN DATO MOHD SHAHIR
KETUA PENERANGAN PAS SELANGOR
BADAN PERHUBUNGAN PAS NEGERI SELANGOR
10 April, 2009

Harakahdaily

Read More “APA KATA KET PENERANGAN PAS SELANGOR ISU PAS DICUCUK HIDUNG”  »»

MENGHINA MAHKAMAH JIKA SIVAKUMAR HALANG ADUN LOMPAT HADHIR SIDANG DUN PERAK

Sivakumar tidak boleh dikatakan menghina Mahkamah jika selepas ini beliau menghalang ketiga-tiga Adun tersebut masuk ke dalam dewan Dun. Kenapa Sivakumar tidak komen apa-apa bila Mahkamah Persekutuan membuat keputusan pada 090409. Ikuti penghujahaannya di bawah.

Status tiga Adun Perak masih belum diputuskan mahkamah


Mohamed Hanipa Maidin

Ramai ingin mengetahui sama ada keputusan Mahkamah Persekutuan semalam (9 April 2009) yang memutuskan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempunyai kuasa menentukan status tiga bekas Adun Pakatan Rakyat yang melompat iaitu Hee Yit Foong (DAP-Jelapang), Jamaluddin Mohd Radzi (KeADILan-Behrang) dan Mohd Osman Mohd Jailu (KeADILan-Changkat Jering) menandakan berakhirnya isu status ketiga-tiga Adun tersebut?

Sebelum saya menjawab soalan itu, ingin saya berkongsi dengan para pembaca tentang intisari keputusan Mahkamah Persekutuan itu. Keputusan tersebut boleh disimpulkan seperti berikut:

1. Pada 9 April 2009 Mahkamah Persekutuan SEKADAR mengisytiharkan bahawa SPR dan bukannya Speaker mempunyai kuasa untuk menentukan sama ada sesuatu kerusi seseorang Adun seperti mana tiga kerusi Adun Perak tersebut kosong atau tidak.

2. Memandangkan Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa kuasa untuk menentukan sama ada sesuatu kerusi seseorang Adun di Perak kosong atau tidak adalah di tangan SPR, maka SPR berhak menentukan tentang status tiga kerusi Adun tersebut.

3. Memandangkan SPR telah membuat keputusan bahawa tiga kerusi Adun tersebut tidak kosong maka Mahkamah memutuskan bahawa ketiga-tiga Adun tersebut adalah kekal sebagai Adun.

Itulah secara subtantifnya teras keputusan Mahkamah Persekutuan semalam. Persoalannya adakah keputusan Mahkamah Persekutuan tersebut bermakna status ketiga-tiga Adun tersebut tidak boleh dipertikaikan selepas ini?

Jawapannya, status ketiga-tiga Adun itu masih boleh dipertikaikan disebabkan alasan-alasan berikut:

1. Apabila Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa SPR mempunyai kuasa menentukan sama ada sesuatu kerusi Dun kosong atau tidak, Mahkamah Persekutuan sekadar memutuskan pihak mana yang berkuasa (SPR atau Speaker) bagi menentukan kekosongan sesuatu kerusi Dun. Itu sahaja. Tidak lebih dari itu.

2. Mahkamah Persekutuan bagaimanapun TIDAK MEMUTUSKAN sama ada keputusan SPR ke atas status tiga Adun tersebut sah atau tidak sah di sisi undang-undang.

3. Isu sah atau tidak sah keputusan SPR masih boleh dicabar di Mahkamah melalui permohonan semakan kehakiman (judicial review).

4. Mahkamah Persekutuan sendiri mengesahkan bahawa keputusan Mahkamah semalam tidak memprejudiskan saman (Semakan Kehakiman) yang dikemukakan oleh Sivakumar ke atas SPR di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi mencabar keputusan SPR yang tidak mahu mengadakan pilihan raya kecil bagi ketiga-tiga Dun yang berkaitan.

5. Oleh yang demikian keputusan Mahkamah Persekutuan semalam tidak sama sekali menghalang Sivakumar untuk meneruskan saman beliau ke atas SPR yang telah ditetapkan untuk pendengaran pada bulan Mei 2009 ini.

6. Jika kita boleh membuat satu analogi (qiyas) keputusan Mahkamah Persekutuan semalam ia bolehlah diibaratkan seperti berikut:

Hanya kerana seseorang suami diberikan kuasa untuk menceraikan isteri, tidak bermakna sebarang keputusan cerai yang dibuat oleh suami adalah sah dan tidak boleh dipertikaikan di Mahkamah.

Jika misalnya sisuami membuat keputusan menceraikan isterinya di dalam keadaan mabuk atau dalam keadaan tidak waras atau di dalam keadaan dipaksa oleh pihak ketiga, Mahkamah masih boleh membenarkan isteri mencabar keputusan suami tersebut.

7. Begitulah juga keadaan di dalam kes ini. Hanya kerana SPR mempunyai kuasa menentukan sama ada kerusi tiga Adun Perak tersebut kosong atau tidak, ia tidak bermakna keputusan SPR tersebut adalah sah dan tidak boleh dicabar di Mahkamah. Dari segi undang-undang, Mahkamah masih boleh menyemak keputusan SPR tersebut bagi menentukan sama ada keputusan tersebut dibuat mengikut proses dan lunas undang-undang dan prinsip keadilan.

8. Sehingga Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membuat keputusan terhadap saman yang dikemukakan oleh Sivakumar ke atas SPR, maka keputusan SPR masih belum boleh dikatakan secara muktamad sah dan mengikut lunas undang-undang.

Mungkin para pembaca masih ingin bertanya adakah keputusan Mahkamah Persekutuan semalam bermakna Sivakumar sebagai Speaker Perak tidak mempunyai kuasa selepas ini menghalang tiga-tiga Adun tersebut masuk ke dalam dewan Dun.

Jawapannya Sivakumar masih boleh menghalang kerana Mahkamah Persekutuan tidak membuat sebarang perintah melarang Sivakumar dari menahan ketiga-tiga Adun tersebut dari masuk ke dewan Dun. Peguam Umno juga tidak memohon kepada Mahkamah bagi mendapatkan perintah halangan tersebut.

Oleh itu Sivakumar tidak boleh dikatakan menghina Mahkamah jika selepas ini beliau menghalang ketiga-tiga Adun tersebut masuk ke dalam dewan Dun.

Nampaknya sekali lagi keputusan Mahkamah tidak membantu Umno menyekat kuasa V. Sivakumar-individu yang memeningkan Umno sejak krisis Perak dicetuskan oleh Umno sendiri.

tajdid/harakahdaily

Read More “MENGHINA MAHKAMAH JIKA SIVAKUMAR HALANG ADUN LOMPAT HADHIR SIDANG DUN PERAK”  »»

KHAIRY DIBEKUSEJUKKAN OLEH NAJIB

Apabila timbalan anda dipilih tetapi anda sebagai ketua dikesampingkan, apa perasaan anda? Mungkin biasa jika anda seorang yang "luar biasa". Ini mungkin salah satu kaedah "halus dan lembut" bagi menyatakan mesej " you ain't wanted, either you lead or you follow, otherwise get out of the way".

Semasa pengundian jawatan dalam pergerakan pemuda , Khairy memperolehi 304 undi berbanding jumlah perwakilan seramai 791 orang. Mukhriz pula memperolehi 232 undi manakala seorang lagi calon Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo mendapat 254 undi.

Bagaimana pula perasaan 304 perwakilan pemuda yang telah mengundi Khairy untuk jadi ketua mereka?

Datuk Razali Ibrahim yang memperolehi 417 undi untuk jawatan naib ketua pemuda dilantik sebagai timbalan menteri belia dan sukan.

Mungkin Khairy akan diberi peluang yang mengatasi segala bentuk peluang yang mampu kita fikirkan, yang mampu mengubat segala duka nestapa dan sekaligus mengangkat beliau ke aras yang tidak terjangkau oleh fikiran kita.

Kita telah mengulas perihal Mukhriz dalam posting yang lalu.


Najib tidak mahu Khairy duduk dalam "Pasukan Baru"KETUA Pergerakan Pemuda Umno yang baru, Khairy Jamaluddin tidak terpilih menganggotai kabinet Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak yang diumumkan petang tadi. Beliau satu-satunya ketua dari sayap parti itu yang tidak terpilih duduk sebaris dalam saf "Pasukan Baru" Najib.

Namun penentangnya pada perebutan jawatan Ketua Pemuda Umno hujung bulan lalu, Dato' Mukhriz Tun Mahathir dikutip menganggotai kabinet sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri membantu Dato' Mustapa Mohamed yang dipindahkan ke kementerian ini.

Paling sadis, Naib Ketua Pemuda Umno, Dato' Razali Ibrahim turut diserap ke dalam "Pasukan Baru" Najib dan dilantik sebagai Timbalan Menteri Belia dan Sukan membantu Dato' Ahmad Shabery Chik yang dipindahkan dari Kementerian Penerangan.

Ini boleh dilihat sebagai suatu "tekanan" Najib terhadap ketua pergerakan itu, Khairy yang tidak terpilih. Bagaimanapun, sehingga kini tiada sebarang kenyataan dari pergerakan itu terhadap "peminggiran" Khairy dalam "Pasukan Baru" Najib yang diumumkan petang tadi.

Apakah gesaan menantu Pak Lah itu sebelum ini, kononnya bersedia untuk tidak dilantik ke kabinet suatu yang ikhlas, terpaksa dibungkam sendiri Khairy apabila Najib tidak membariskannya sebagai salah seorang dari "Pasukan Baru" beliau, sedangkan Khairy adalah Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, sayap paling kanan Umno.

Ini merupakan satu sejarah pergerakan tersebut kerana selama ini ketuanya sentiasa dilantik menganggotai kabinet, yang terakhir ialah Datuk Seri Hishammuddin Hussein. Adalah dipercayai, tindakan ganjil ini akan akan menimbulkan masalah baru "api dalam sekam" dan "gunting dalam lipatan".

Sementara itu, satu lagi sayap Umno, Pergerakan Puteri diiktiraf oleh Najib apabila Ketuanya yang baru, Datuk Rosnah Rashid Shilin disenaraikan dengan tanggungjawab sebagai Timbalan Menteri Kesihatan.

Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak hari ini mengumumkan Kabinet yang diistilahkan sebagai "Pasukan Baru" dengan dianggotai 28 orang sebagai menteri penuh dan 40 yang lain dilantik timbalan menteri.

Secara umumnya, saiz kabinet baru ini yang diistiharkan tujuh hari selepas Najib dilantik Perdana Menteri keenam adalah lebih kecil - hanya terdiri daripada 25 portfolio dengan perubahan banyak melibatkan wakil Umno termasuk dari Sabah dan MCA serta Gerakan.

Tarmizi Mohd Jam/harakahdaily


LAPORAN BERGAMBAR BARISAN MENTERI

Read More “KHAIRY DIBEKUSEJUKKAN OLEH NAJIB”  »»

SLOGAN PENTADBIRAN NAJIB PERLU PEMBUKTIAN PRAKTIKAL

1. Slogan pentadbiran Najib iaitu "Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan".
(foto kanan: Menteri di Jab Perdana Menteri)
2. Kabinet Najib lebih kecil terdiri 28 menteri dengan 25 kementerian, berbanding 32 menteri dengan 27 kementerian semasa pentadbiran Abdullah sebelum ini.

3. Barisan kabinet Najib menampilkan tujuh muka baru dan menggugurkan lapan anggota jemaah menteri yang lepas.

4. Daripada tujuh muka baru itu, empat dilantik menjadi menteri melalui lantikan senator iaitu Dr Koh, Jamil Khir, Sharizat dan Raja Nong Chik

5. Seramai 14 menteri bertukar portfolio.

6. Tujuh menteri mengekalkan portfolio masing-masing iaitu Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (Jabatan Perdana Menteri), Datuk Ong Tee Keat (Pengangkutan), Datuk Seri Khaled Nordin (Pengajian Tinggi), Datuk Dr Maximus Ongkili (Sains, Teknologi dan Inovasi), Datuk Douglas Uggah Embas (Sumber Asli dan Alam Sekitar), Datuk Liow Tiong Lai (Kementerian Kesihatan) dan Datuk Dr S.Subramaniam (Sumber Manusia).


7.
Terdapat 40 timbalan menteri termasuk dua yang dilantik melalui lantikan senator.
Kabinet semasa Tun pak Lah mempunyai 37 timbalan menteri.

KOMENTAR: 1. Kementerian, Menteri, Timbalan beliau serta setiausaha kementerian perlu mempunyai kad laporan seperti "Balanced Scorecard" dan penilaian dibuat setiap enam bulan atau setahun.

2. Slogan pentadbiran baru sungguh mencabar, tetapi mampukah BN menyahut cabaran tersebut. Buktikan!!!!

3. Mana perginya orang Pak Lah. Pelantikan tidak mencerminkan pencapaian dalam pemilihan UMNO baru-baru ini.
Najib Umum Kabinet Baru 28 Anggota

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan barisan kabinetnya dengan menampilkan tujuh muka baru dan menggugurkan lapan anggota jemaah menteri yang lepas.

Kabinet baru ini menyaksikan pelantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pelajaran.

Najib, yang mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri keenam pada 3 April lepas, mengekalkan portfolio Menteri Kewangan yang disandangnya sejak 19 Sept 2008, ekoran pertukaran portfolio pertahanan dengan perdana menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Seperti yang dijangkakan, kabinet Najib lebih kecil terdiri 28 menteri dengan 25 kementerian, berbanding 32 menteri dengan 27 kementerian semasa pentadbiran Abdullah sebelum ini.

"Inilah saf dan inilah pasukan kita yang diharapkan menjadi cerminan kekuatan serta wajah kemajmukan Malaysia melalui Barisan Nasional yang mewakili semua rakyat dari setiap penjuru dan pelusuk Malaysia," kata Najib ketika mengumumkan barisan kabinet baru itu di Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya yang disiarkan secara langsung oleh stesen-stesen TV tempatan.

Barisan kabinet itu juga mencerminkan slogan pentadbiran Najib iaitu "Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan", yang mengajak rakyat bersama-sama melaksanakan transformasi besar untuk negara.

Daripada tujuh muka baru itu, empat dilantik menjadi menteri melalui lantikan senator iaitu Dr Koh, Jamil Khir, Sharizat dan Raja Nong Chik yang mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Negara khamis petang.

Dalam barisan kabinet itu, tujuh menteri mengekalkan portfolio masing-masing iaitu Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (Jabatan Perdana Menteri), Datuk Ong Tee Keat (Pengangkutan), Datuk Seri Khaled Nordin (Pengajian Tinggi), Datuk Dr Maximus Ongkili (Sains, Teknologi dan Inovasi), Datuk Douglas Uggah Embas (Sumber Asli dan Alam Sekitar), Datuk Liow Tiong Lai (Kementerian Kesihatan) dan Datuk Dr S.Subramaniam (Sumber Manusia).

Seramai 14 menteri bertukar portfolio, didahului Muhyiddin kini menerajui Kementerian Pelajaran daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri sebelumnya.

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop pula berpindah daripada Kementerian Kewangan ke Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Bernard Dompok daripada Jabatan Perdana Menteri ke Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein daripada Kementerian Pelajaran ke Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Rais Yatim daripada Kementerian Luar ke Kementerian Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan, dan Datuk Peter Chin Fah Kui Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi kepada Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

Turut berpindah kementerian ialah Datuk Seri Shafei Apdal (Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan ke Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah), Datuk Mustapa Mohamed (Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani ke Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri), Datuk Dr Ng Yen Yen (Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat ke Kementerian Pelancongan), Datuk Noh Omar (Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi ke Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani), Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (Jabatan Perdana Menteri ke Kementerian Pertahanan, Datuk Shaziman Abu Mansor (Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi ke Kementerian Kerja Raya), Datuk Ahmad Shabery Cheek (Kementerian Penerangan ke Kementerian Belia dan Sukan) dan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Kementerian Belia dan Sukan ke Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna).

Lapan menteri yang tidak tersenarai ialah Datuk Seri Syed Hamid Albar (Dalam Negeri), Datuk Seri Azalina Othman Said (Pelancongan), Senator Tan Sri Muhammad Muhd Taib (Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah), Senator Datuk Amirsham A Aziz (Jabatan Perdana Menteri), Datuk Ong Ka Chuan (Perumahan dan Kerajaan Tempatan), Datuk Mohd Zin Mohamed (Kerja Raya), Datuk Seri Zulhasnan Rafique (Wilayah Persekutuan) dan Datuk Shahrir Abdul Samad, yang meletakkan jawatan.

Tujuh muka baru yang dilantik ialah Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi Hal Ehwal Perpaduan dan Pengurusan Prestasi, Pengarah Kor Agama Angkatan Tentera Mej Jen Datuk Jamil Khir Baharom sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri bertanggungjawab bagi Hal Ehwal Agama Islam.

Muka baru lain ialah Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah yang dilantik sebagai Menteri Kewangan Kedua, Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Anifah Aman sebagai Menteri Luar dan Ketua Umno Bahagian Lembah Pantai Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin sebagai Menteri Wilayah Persekutuan, dan Naib Presiden MCA Datuk Kong Cho Ha, yang sebelum ini Timbalan Menteri Kewangan, sebagai Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Pengumuman kabinet Khamis menyaksikan penyusunan semula tiga kementerian iaitu Kementerian Penerangan, Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan serta Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi, bagi mewujudkan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dan Kementerian Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan.

Perdana Menteri turut mengumumkan senarai 40 timbalan menteri termasuk dua yang dilantik melalui lantikan senator iaitu Ketua Wanita MCA Datin Paduka Chew Mei Fun sebagai Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Dr Awang Adek Hussin sebagai Timbalan Menteri Kewangan.

Mereka mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Negara Khamis petang ini.

Kabinet lepas mempunyai 37 timbalan menteri.

BERNAMA

Read More “SLOGAN PENTADBIRAN NAJIB PERLU PEMBUKTIAN PRAKTIKAL”  »»

BARISAN MENTERI DAN TIMBALAN BARU LANTIKAN NAJIB


DS Mohammed Nazri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop,
Tan Sri Dr Koh Tsu Koon dan Brigadier General(R) Datuk Jamil Khir Baharum telah dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang PMnya ialah DS Najib dan TPM ialah TS Muhyiddin Yassin. Mukhriz dilantik sebagai Timbalan Menteri kepada Mustapha Mohamad iaitu Kem Perdagangan Antarabangsa dan Industri yang menjaga lesen import kereta AP.


Najib names 28-member Cabinet


Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak's new Cabinet will have 28 members. Two ministries have been abolished.

New Cabinet line-up:


Prime Minister and Finance Minister 1 - Datuk Seri Najib Tun Razak

Deputy PM and Education Minister - Tan Sri Muhyiddin Yassin

Finance Minister 2 - Datuk Ahmad Husni Hanadzlah

Ministers in PM Dept -

Datuk Seri Mohammed Nazri,
Tan Sri Nor Mohamed Yakcop,
Tan Sri Dr Koh Tsu Koon and
Brigadier General(R) Datuk Jamil Khir Baharum

Transport - Datuk Seri Ong Tee Keat

Science and Technology - Datuk Dr Maximus Ongkili

Defence - Datuk Ahmad Zahid Hamidi

Home - Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein

Rural and Regional Development - Datuk Seri Shafie Apdal

Housing and Local Government - Datuk Kong Cho Ha

Health - Datuk Seri Liow Tiong Lai

Tourism - Datuk Dr Ng Yen Yen

Human Resources - Datuk Dr S. Subramaniam

Natural Resources and Environment - Datuk Douglas Uggah Embas

Women, Family and Community Development - Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil

International Trade and Industry - Datuk Mustapa Mohamed

Higher Education - Datuk Seri Khaled Nordin

Information, Unity, Culture and Arts - Datuk Seri Dr Rais Yatim


Agriculture - Datuk Noh Omar

Works - Datuk Shaziman Abu Mansor

Domestic Trade - Datuk Ismail Sabri Yaakob

Sports - Datuk Ahmad Shabery Cheek

Foreign - Datuk Anifah Aman

Federal Territories - Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin

Earlier Najib left Istana Terengganu at about 11.25am after a 30-min audience with King regarding the new Cabinet line-up expected to be announced 3pm Thursday.

Najib arrived at the palace 10.57am to submit the list to Tuanku Mizan and left about 30 minutes later without stopping to speak to the media representatives waiting outside the gate.

He is scheduled to announce the new cabinet lineup in Putrajaya at 3pm. The new ministers and deputy ministers will take their oath of office at Istana Negara at 9.30am Friday.

Umno sources earlier said that Najib had spent the last five days juggling names and positions to take into consideration the requests and views of various Barisan Nasional component parties.

It is speculated that there could be as many as seven new faces in the line-up – most of them from Umno, while the party itself may give up a few ministerial posts.

Up till Wednesday evening, several Barisan component leaders had met with Najib and Umno deputy president Tan Sri Muhyiddin Yassin, who will be named Deputy Prime Minister Thursday.

The message Najib had for all of them was the same – that Umno was giving up quite a number of posts and that they should also be willing to make sacrifices.

Najib is expected to downsize his Cabinet, which now has 27 ministries and 31 ministers.

At present, Umno has 22 ministers, the MCA four, and the MIC, Upko, SUPP, PBB and PBS one each.

The new Cabinet is expected to have between 20 and 24 ministries, with no more than 27 ministers. Several ministries are expected to be merged.

Insiders said the ministries which could be merged are Tourism with Unity, Culture, Arts and Heritage; Education with Higher Education; Domestic Trade and Consumer Affairs with International Trade and Industry; and Agriculture and Agro-Based Industries with Plantation Industries and Commodities.

There have also been suggestions that the Federal Territories Ministry be merged with the Housing and Local Government portfolio.

Three ministries – Works; Energy, Water and Communications and Science, Technology and Innovation – could also be merged into two ministries.

This means that seven new ministries will be created from 13 merged ones.

TheStar
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Prime Minister Datuk Seri Najib Razak announced a much slimmer cabinet today with 28 ministers and 40.

As expected, Najib retained the powerful Finance Ministry portfolio while Umno deputy president Tan Sri Muhyiddin Yassin was made the deputy prime minister.

Muhyiddin, the former International Trade and Industry Minister, was also made Education Minister.

Umno Youth chief Khairy Jamaluddin was conspicuously left out of the cabinet while his contender for the Youth chief post, Datuk Mukhriz Mahathir, was made deputy international trade and industry minister.

Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, who recently won the post of Umno Wanita chief, reprised her position as women, family and community development minister. Datuk Seri Dr Ng Yen Yen, who held that portfolio under the previous administration, was made tourism minister instead.

Two ministries have been done away with and their responsibilities absorbed into other ministries.

Najib, who was flanked by Muhyiddin and chief secretary to the government Tan Sri Mohd Sidek Hasan, also announced the formation of a new ministry.

Among those dropped from the cabinet were Datuk Seri Syed Hamid Albar (Home), Datuk Seri Azalina Othman (Tourism), Tan Sri Amirsham A Aziz (Minister in the PM's Department), Datuk Seri Ong Ka Chuan (Housing and Local Government) and Tan Sri Muhammad Muhammad Taib (Rural and Regional Development)

Thenutgraph

Read More “BARISAN MENTERI DAN TIMBALAN BARU LANTIKAN NAJIB”  »»

KENYATAAN TN GURU DATO' NIK AZIZ TENTANG PRK 070409

Kemenangan di 2 bukit, isyarat ketuanan BN makin reput


Kejayaan Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil di Perak dan Kedah seakan-akan memberi isyarat jelas ketuanan Umno dan Barisan Nasional yang bertapak sejak merdeka kian reput.

Dan dalam masa yang sama Pakatan Rakyat semakin deras bergerak ke hadapan sebagai persiapan menerajui pentadbiran negara.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kemenangan itu juga membuktikan rakyat termasuk bukan Islam begitu mual dengan tindakan pemimpin Umno dan BN yang sarat dengan rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

"Saya begitu kagum melihat masyarakat non muslim khususnya masyarakat India dan Cina yang telah hilang rasa fobia terhadap PAS sehingga mereka memberi undi pada pilihan raya kecil tersebut," katanya selepas mesyuarat Exco di sini, hari ini.

Pada pilihan raya kecil Bukit Gantang semalam, Dato' Seri Nizar Jamaluddin berjaya melonjat jumlah majoriti sehingga hampir 100 peratus berbanding pada pilihan raya umum lalu.

Begitu juga dengan jumlah majoriti calon Keadilan di Bukit Selambau, S Manikumar meningkat berbanding pilihan raya umum tahun lepas.

Bagaimanapun keputusan pilihan raya kecil di Batang Air sudah dijangka berpihak kepada BN memandangkan kedudukan kawasan itu di pedalaman di mana rakyat sukar mendapat maklumat kedua.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, sebelum ini kerajaan BN sanggup menggunakan apa sahaja termasuk ISA bagi menyekat pihak lawan.

Menurutnya juga biar pun PAS dan Pakatan Rakyat tidak mencanangkan pembangunan dalam kempen, namun rakyat boleh menerima kehadirannya memandangkan mesej keamanan, kesejahteraan dan keadilan yang dibawa.

Beliau juga menyifatkan kemangan Pakatan Rakyat berjaya memulih semula maruah negara pada pandangan negara luar setelah demokrasi dikengkang hebat kerajaan BN.

mj /Salmah Mat Husain/ Harakahdaily

Read More “KENYATAAN TN GURU DATO' NIK AZIZ TENTANG PRK 070409”  »»

SAWANG LABAH-LABAH DALAM KABINET DAPUR

Dulu, kini dan selamanya memang terdapat banyak labah-labah membuat sawang dalam kabinet dapur negara yang cemerlang, gemilang dan terbilang lantaran ini adalah tanahair "semua boleh", justeru semua perkara mampu terjadi. Rumah baru siap, kabinet dapur biasanya ditempah baru, diperbuat dari kayu jati import dari seberang laut.

Jikalau diperbuat dari kayu getah, kabinet dapur mudah dimakan anai-anai, cepat reput jika kerap terkena percikan air dari sinki. "Built-in" kabinet dapur jadi banggaan wanita apabila tetamu datang berkunjung ke rumah. Kekadang, rumah orang Melayu juga disediakan "bar", dibina sekali dengan kabinet dapur.

Kabinet dapur yang jarang dibuka atau dibuka sekali-sekala dan jarang dibersih, maka sang labah-labah berpeluang "menenun atau menjahit" sawangnya sebagai perangkap cari makan. Nyamuk Aedes yang sesat, lalat jika ada, lipas atau serangga yang kurang pengalaman, mudah terperangkap dalam sawang lelabah.


Cobwebs in our Cabinet


Speculation is rife that the Cabinet of Prime Minister Datuk Seri Najib Razak will be leaner, meaner and slimmer. Or will it?

Inefficiencies caused by a bloated government stop the nation from moving forward, add cost to doing business, and makes life harder for ordinary folk. Thus, it goes without saying, that a smaller Cabinet will be well received.

In a normal competitive democracy, governments change hands every now and then. For instance, in Australia, a government averagely lasts for eight years.

New governments are often lean and slim as they re-examine past arrangements and set new priorities.

By the time they get bogged down by vested interests of their own, the voters will throw them out of office.

Malaysia has had no change of government since independence in 1957, thus there is hardly any impetus for major shake-up of the system.

Whenever a new leader takes office or a political leader needs to resolve a certain problem, layer after layer of bureaucracy is added on without removing redundant ones.

Najib has his fair share of the blame. For example, when he took over the finance portfolio last year, a project management unit (PMU) was formed in the Treasury; presumably the Implementation Coordination Unit (ICU) of the Prime Minister's Department had failed the task of dishing out contracts to Umno cronies quickly.

It is doubtful how lean and mean Najib's cabinet can be, given that the prime minister is governing through a grand coalition that has many powerful ministerial aspirants.

The cabinet of Tunku Abdul Rahman had only 13 ministers. The word 'deputy minister' was unheard of until Tun Razak formed the first Barisan Nasional cabinet after the 1974 election with 22 full ministers and 16 deputy ministers.

When Tun Dr Mahathir Mohamad left office in 2003, his front bench has 76 members.

Tun Abdullah Badawi's post-2004 election saw a 93-member administration - the largest ever in history.

Although he managed to slim down the obese cabinet and its deputies, it was still a bloated 67-member bench.

There are several issues Najib should take into account if he were to build a 'world class' - (among the many over-rated terms in the country) team for a better Malaysia.

First, the spirit of checks-and-balances is essential to any democratic system. The prime minister in the Westminster model is supposed to be 'first among equals' and not a king or president with absolute power.

One important convention is that the prime minister does not hold concurrent finance portfolio as the latter's brief is to safeguard state funds while the top man's job is to spend.

Najib should relinquish the finance portfolio and appoint a full-time minister.

Second, there is a tendency to seek prime ministerial attention on everything, resulting in a huge prime minister's department covering everything from Islam to maritime enforcement.

It's time to rationalise the messy puzzle.

Many agencies currently placed under the prime minister's department should have been independently run and answerable to the Parliament such as the Election Commission, the Public Complaints Bureau, the Istana, and, ironically, the parliamentary service itself.

Third, partisan or 'cronistic' interests should not be built into ministerial arrangements.

Institutional integrity and efficiency supersedes all private profiteering considerations.

A case in point is public transport.

Not many people realise that the transport ministry has no say over public transportation. The Commercial Vehicle Licensing Board is the turf of the Entrepreneurial and Cooperative Development Ministry, with the objective of using public transport licensing power to build a Bumiputra commercial and industrial community (BCIC).

Another example is the governing of licensed money lenders, who often double-up as loan sharks.

Strangely, money lenders, who form a kind of financial institution, are under the local government and housing ministry, not finance ministry. The only explanation I can think of is that the money lenders, and by extension, the loan sharks, are more often than not, MCA supporters.

Finally, racial division of labour is not needed in an urbanised modern world.

Prior to 1970s, it is easy to segregate spatial existence racially, with most Malays living in the kampongs, Indians in the estates, and Chinese either in the urban sectors or new villages.

After half-a-century of formation, National and Rural Development Ministry still handle affairs of Malay villages while Chinese villages' affairs by MCA's Local Government and Housing Ministry.

Labour is still seen as an Indian issue, thus a MIC minister is tasked to oversee it.

Malaysia is now an urbanised nation with at least 65 per cent of its multiethnic population living in the cities. Their basic needs, such as transport, housing and jobs, are similar regardless of race and religion.

A 'new deal', as hyped by the media of Najib's premiership, must clean the cobwebs in our cabinet from the start.

Liew Chin Tong/The Malaysian Insider/Malaysianbar

Read More “SAWANG LABAH-LABAH DALAM KABINET DAPUR”  »»

KENYATAAN MEDIA DSAI MENGENAI KEMENANGAN DI DUA BUKIT

Syabas kerana rakyat tetap bersama Pakatan RakyatAlhamdulillah, saya panjatkan rasa penuh kesyukuran ke hadrat Allah S.W.T di atas kemenangan pilihanraya kecil pada 7hb April 2009.

Syabas saya ucapkan kepada pengundi di Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai. Sokongan yang anda berikan menjadi bukti kekuatan rakyat untuk berani berhadapan dengan kekuasaan. Undi yang telah anda berikan untuk Pakatan Rakyat menjadi saksi akan kemahuan yang kuat menuntut Perubahan.

Tahniah saya ucapkan kepada para calon dan petugas Pakatan Rakyat kerana bekerja keras untuk memastikan kejayaan hari ini. Kemantapan kerjasama di antara Parti Keadilan Rakyat, PAS dan DAP semakin hari semakin utuh.

Kemenangan di Bukit Selambau dan Bukit Gantang serta sokongan pengundi Batang Ai membuktikan rakyat masih yakin terhadap kepimpinan Pakatan Rakyat untuk terus menerajui perjuangan menuntut Perubahan bagi mencipta Malaysia Baru yang adil dan saksama.

Hari ini rakyat menghantar mesej yang jelas. Mereka mahukan perubahan yang nyata, bukan sekadar janji politik untuk terus kekal berkuasa.

Kemenangan Dato� Seri Nizar di Bukit Gantang merupakan satu referendum agar dikembalikan Kerajaan Perak yang sah. Rakyat menuntut agar Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan pilihanraya diadakan di seluruh Negeri Perak.

Kepada pendokong Pakatan Rakyat di Batang Ai, kita berhasil mengungkapkan isu tanah adat dan peminggiran rakyat yang terjadi di Sarawak. Parti Keadilan Rakyat dan Pakatan Rakyat akan terus berjuang membawa Perubahan kepada rakyat Negeri Sarawak.

Sekali lagi kewibawaan proses pilihanraya menjadi pertikaian. Pengiraan awal yang tidak dilakukan di tempat pembuangan undi serta penggunaan helikopter untuk mengangkut membuka ruang kepada penipuan.

Ini seharusnya menjadi pembakar semangat untuk terus bekerja keras membawa Perubahan, bukan sahaja di Batang Ai, tetapi juga di segenap pelusuk tanah air.

Walaupun berulang kali berhadapan dengan kekerasan, fitnah dan ugutan penguasa, ianya tidak akan menghambat kami dari menunaikan janji yang telah diberikan.

Pakatan Rakyat akan terus mempertahankan keluhuran Perlembagaan dan berusaha melaksanakan agenda serta dasar untuk membantu sesiapa sahaja yang terpinggir tanpa berasaskan kaum. Pakatan Rakyat tidak akan sesekali mengkhianati amanah yang telah diberikan rakyat ini.

Saya menyeru rakyat Malaysia untuk tetap bersama-sama dengan agenda perubahan dan Pakatan Rakyat. Sudah tiba masanya kita meniup nafas segar kepada demokrasi dan memperkukuhkan kembali kedaulatan undang-undang di negara ini.


Dato' Seri Anwar Ibrahim


(Sidang Media 8 April, 11:30 pagi, Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat)

HARAKAHDAILY

Read More “KENYATAAN MEDIA DSAI MENGENAI KEMENANGAN DI DUA BUKIT”  »»

KENYATAAN MEDIA TN GURU DS HJ ABD HADI

Rakyat tolak politik kotor BN


Bersyukur kehadrat Allah SWT setelah kita semua bertungkus-lumus berusaha akhirnya dengan keizinan-Nya, Parti Islam SeMalaysia (PAS) dianugerahkan kemenangan dalam pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang melalui calon parti, Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin.

Sesungguhnya kemenangan ini adalah sangat bermakna buat PAS dan Pakatan Rakyat (PR) khasnya di Perak kerana ia membuktikan bahawa rakyat menolak sama sekali amalan kotor 'politik pintu belakang' yang direncanakan oleh Umno dan Barisan Nasional (BN) sehingga menjatuhkan kerajaan negeri yang dipilih dan diberikan mandat oleh rakyat dalam pilihanraya umum yang lalu.

Mudah-mudahan kemenangan ini akan menyedarkan semua pihak bahawa satu-satunya penyelesaian kepada konflik politik dan perlembagaan yang sedang dihadapi di negeri Perak Darul Ridzuan adalah dengan cara membubarkan Dewan Undangan Negeri dan seterusnya menyerahkan kembali mandat untuk diputuskan oleh rakyat dalam pilihan raya kerusi DUN di seluruh Perak.

Sehubungan dengan kemenangan ini juga saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua para petugas dan pekerja parti dari seluruh negara termasuklah rakan-rakan dari PKR dan DAP, pimpinan dan ahli Kelab Penyokong PAS, kelompok Media Baru, para NGO dan orang perseorangan yang telah bekerja tanpa jemu dalam menyumbang ke arah kemenangan ini. Mudah-mudahan segala pengorbanan dan kerja kuat itu akan dibalasi dengan ganjaran yang setimpal oleh Allah SWT.

Kemenangan ini juga adalah menunjukkan keberanian suara rakyat yang mempunyai harga diri dan tidak mampu digugat oleh janji dan ugutan dari jentera Umno dan BN yang terus menerus berselindung di sebalik jentera kerajaan. Kehadiran serta kempen Tun Dr Mahathir dan pimpinan baru Umno yang kononnya melaungkan nada baru dalam pilihan raya ini juga bukan sahaja tidak mendatangkan kesan, malah memburukkan lagi keadaan.

Ternyata bahawa kegagalan Umno dan BN dalam pilihan raya umum yang lalu adalah bukan berpunca semata-mata dari kelemahan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi tetapi adalah suatu hakikat bahawa sememangnya parti Umno dan BN semakin lemah dan tidak mampu berhadapan dengan rakyat yang semakin celik di negara kita ini.

BN hanya berjaya mempertahankan kerusi di Batang Ai dan di lain-lain tempat yang rakyat sememangnya dinafikan hak untuk mendapat maklumat sahaja.

Saya juga ingin mengambil kesempatan mengucapkan syabas dan tahniah kepada PKR kerana berjaya mempertahankan kerusi DUN Bukit Selambau melalui calonnya S.Manikumar. Sesungguhnya kemenangan ini memperkukuhkan lagi kedudukan Kerajaan PR Kedah pimpinan Dato' Seri Azizan Abdul Razak.

Kedua-dua kemenangan ini di samping kemenangan terdahulu di kerusi parlimen Permatang Pauh dan di kerusi parlimen Kuala Terengganu insya-Allah akan merubah lanskap politik tanahair dengan menempatkan PAS dan Pakatan Rakyat sebagi parti arus perdana baru yang disokong dan didokong oleh rakyat jelata.


Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

mks/harakahdaily

Read More “KENYATAAN MEDIA TN GURU DS HJ ABD HADI”  »»

RAKYAT@PENGUNDI@PEMBAYAR CUKAI MATANG, PEDULI SERTA CERDIK

Ikuti laporan Bernama ide, analisis dan pendapat pengamal sains politik serta ahli politik sendiri.

Prof Madya Dr Saliha Hassan (foto kanan), pensyarah pengajian sains politik UKM berpendapat:

"Sebilangan pemimpin politik arus perdana masih lagi berkempen dengan cara lama, memandang rendah, berinteraksi dengan rakyat di kawasan pilihan raya dan menganggap mereka tidak cerdik untuk memahami isu-isu. Tetapi mereka seharusnya menyedari hakikat bahawa kita sekarang ini mempunyai pemikiran bebas tanpa sebarang pengaruh dan pembayar cukai yang bijak sebagai pengundi, ia bukan lagi seperti dalam tahun 70-an di mana rakyat dianggap bersikap tidak peduli dan jahil."

Prof Madya Dr Azahari Ismail (foto kiri) membuat pengamatan:
"Agak sukar menerima hakikat bahawa pengundi Malaysia kini sudah "matang". Kematangan ini bermakna keupayaan untuk berfikir dengan mendalam dan rasional terhadap sesuatu isu selepas mengumpulkan segala fakta dan banyak membaca tentang sesuatu isu."


Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan mencadangkan startegi satu minggu satu kampung bagi memenangi balik hati rakyat. Ini adalah lebih baik dari mengadakan ceramah yang dihadhiri 2000 - 3000 orang.

*Pengundi Kini Lebih Bijak, Kata Ahli Sains Politik


*One Week, One Kampung Strategy To Win Over The People

Pengundi Kini Lebih Bijak, Kata Ahli Sains Politik

Keputusan tiga pilihan raya kecil semalam menunjukkan pengundi masa kini berfikiran bebas tanpa sebarang pengaruh serta pembayar cukai yang bijak, dan aliran sebegini akan terus kekal, menurut seorang pensyarah sains politik.

Prof Madya Saliha Hassan daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata rumusan itu mungkin frasa yang diulangi berkali-kali sejak keputusan pilihan raya umum 8 Mac tahun lepas, tetapi itulah yang gagal difahami kebanyakan pemimpin politik arus perdana.

"Sebilangan pemimpin politik arus perdana masih lagi berkempen dengan cara lama, memandang rendah, berinteraksi dengan rakyat di kawasan pilihan raya dan menganggap mereka tidak cerdik untuk memahami isu-isu.

"Tetapi mereka seharusnya menyedari hakikat bahawa kita sekarang ini mempunyai pemikiran bebas tanpa sebarang pengaruh dan pembayar cukai yang bijak sebagai pengundi, ia bukan lagi seperti dalam tahun 70-an di mana rakyat dianggap bersikap tidak peduli dan jahil," kata pensyarah pengajian sains politik dan strategik di Pusat Sejarah UKM.

Ketiga-tiga pilihan raya kecil yang diadakan serentak semalam menyaksikan status quo dikekalkan apabila Barisan Nasional mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Ai, di Sarawak; Parti Keadilan Rakyat (PKR) kekal di DUN Bukit Selambau, Kedah dan PAS berjaya mempertahankan kerusi Parlimen Bukit Gantang di Perak.

Ditanya sama ada perubahan kepimpinan negara memberi sebarang kesan untuk mempengaruhi pengundi, Saliha berkata ia tidak memberi kesan besar kerana pengundi meletakkan penekanan kepada ciri-ciri dan prestasi calon.

"Pada masa dulu, apabila tiba pilihan raya pemimpin politik akan melawat ke rumah-rumah pengundi dan membaca doa dan makan bersama mereka dan berfikir mereka telah melakukan peranan mereka untuk meyakinkan rakyat.

"Tetapi, pengundi hari ini lebih bijak dalam permainan politik semasa. Mereka melihat latar belakang calon, prestasi masa lalu dan membuat penilaian sendiri terhadap ciri-ciri calon berkenaan," katanya.

Saliha berkata ramai pengundi melihat tindakan kerajaan membebaskan 13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), termasuk dua pemimpin Hindu Rights Action Force (Hindraf), sebagai "tiada apa yang perlu dihebohkan".

"Ramai rakyat Malaysia percaya mereka yang dibebaskan itu sepatutnya tidak ditahan sejak dari awal lagi, maka mereka berpendapat pembebasan mereka memang sudah sepatutnya.

"Satu perkara lagi, apa yang berlaku di peringkat pusat biasanya jarang mempunyai kesan terhadap kepercayaan dan idealisme mereka yang tinggal di luar bandar," katanya.

Mengenai kemenangan BN di Batang Ai, Saliha berkata gabungan parti pemerintah itu mempunyai formula kemenangan di Sarawak yang boleh dilaksanakan di negeri-negeri lain bagi mencontohi kejayaan di Batang Ai.

"Selagi mereka meletakkan kepentingan rakyat dalam perjuangan mereka, rakyat akan terus mengundi mereka," katanya.

Saliha berkata beliau gembira rakyat Malaysia menjadi semakin kritikal ketika memilih pemimpin mereka dan pada masa sama ahli politik seharusnya bergerak mengikut perubahan masa.

"Aliran pengundi sebegini akan berkekalan, maka kedua-dua pihak seharusnya waspada," katanya.

Sementara itu, Prof Madya Dr Azahari Ismail daripada Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata kurangnya jumlah majoriti ketara yang diperoleh pemenang menunjukkan kedua-dua pihak menghadapi kesukaran untuk menang besar.

Beliau mengakui wujud kesukaran untuk menerima hakikat bahawa pengundi Malaysia kini sudah "matang".

"Kematangan ini bermakna keupayaan untuk berfikir dengan mendalam dan rasional terhadap sesuatu isu selepas mengumpulkan segala fakta dan banyak membaca tentang sesuatu isu.

"Ada orang menyatakan pengundi-pengundi kita kini lebih matang sebagaimana pengundi di negara maju, tetapi masyarakat umum di negara berkenaan lebih celik huruf dan banyak membaca, serta terdedah kepada pendidikan politik.

Beliau berkata rakyat Malaysia masih jauh ketinggalan dalam amalan membaca dan masalah ini perlu ditangani segera.

-- BERNAMA
-------------------------------------------------------------------------------------------------
One Week, One Kampung Strategy To Win Over The People


Negeri Sembilan Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan said the one week, one kampung strategy will help win over the peoples' trust in the ruling party.

He said the strategy was part of the state government's political recovery plan introduced last year after Barisan Nasional (BN) was returned to power by a narrow margin.

"Make it a personal campaign by meeting the people at wedding feasts and so on. We only have three years to the next general election," he said when commenting on the BN loss at the Bukit Selambau and Bukit Gantang by-elections yesterday.

Mohamad said this could be done as there were not that many kampungs in each state constituency.

He added the one week, one kampung strategy was better than holding campaigns for 2,000-3,000 people that were no longer suitable.

"The opposition never do much. They can win over the people just by complaining about clogged drains.

"They have managed to create a bad perception of the government by spreading lies. Politics is all about perception."

The menteri besar said the government and media should find a suitable strategy to counter the bad perception and not to be too dependent on hard work.

-- BERNAMA

Read More “RAKYAT@PENGUNDI@PEMBAYAR CUKAI MATANG, PEDULI SERTA CERDIK”  »»

PENGHAKIMAN PENGUNDI PRK 07/04/09 ISYARAT YANG JELAS

Wajah Wira Pakatan Rakyat (atas kanan) yang telah sanggup berkorban demi sebuah perjuangan menentang kezaliman dan menegakkan keadilan serta kesejahteraan dalam PRK pada 07 April 2009. Tahniah dan ucapan penghargaan dari kami semua KEPADA:
Rakyat Malaysia.Tahniah dan syabas kepada Calon Pakatan Rakyat yang telah menang selesa dalam PRK di kawasan parlimen Bukit Gantang dan DUN Bukit Selambau, Para Pengundi, Petugas Pakatan Rakyat, Kelab penyokong PAS kaum India dan Tionghua, Pasukan Keselamatan, SPR dan semua pihak yang telah memungkinkan Pilihanraya kecil yang bersih, telus dan adil.

AGIK IDUP AGIK NGELABAN DEMI MENEGAK KEBENARAN DAN MENENTANG KEZALIMAN

Untuk Calon Batang Ai, En Jawah Gerang, kamik ucapkan simpati dan rasa sedih kamik kerana kitak belum berjaya merampas kerusi DUN tersebut dari BN. Kitak Cubak lagi lain kali, auk. Agik idup agik ngelaban 'Selagi hidup selagi tu berjuang.. selama masih hidup akan terus berjuang.

Kalau ibuh tidak mahuk jadi seperti mereka-mereka yang "Agik idup, agik makai . Apa mahu makai, mana mahu makai dan siapa mahu dimakai".

Sesungguhnya Rakyat merupakan HAKIM dalam Sistem Demokrasi Raja Berperlembagaan.
BN Terima Keputusan P/raya, Tolak Ia Sebagai Referendum

KUALA LUMPUR, 7 April (Bernama) -- Barisan Nasional (BN) menerima keputusan tiga pilihan raya kecil sebagai keputusan pengundi namun menolak anggapan ia sebagai referendum terhadap kepimpinan negara, kata Pengarah Pilihan Raya BN bagi tiga pilihan raya kecil itu Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Ini bukan satu referendum soal kepimpinan. Mungkin 'feel good factor' soal kepimpinan (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) agak baru, dan belum meresap ke dalam jiwa pengundi," katanya kepada pemberita di Hotel SSL Traders di Kamunting, Taiping selepas keputusan tiga pilihan kecil itu diumumkan Selasa.

Beliau berkata demikian apabila ditanya pemberita sama ada keputusan pilihan raya kecil itu merupakan referendum rakyat kepada kepimpinan kerajaan BN di Perak dan peringkat nasional.

Tiga pilihan raya kecil di Parlimen Bukit Gantang, Perak, Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau, Kedah dan DUN Batang Ai, Sarawak, berakhir dengan status quo dikekalkan apabila BN dan pembangkang yang terdiri daripada PAS serta PKR, masing-masing mengekalkan kerusi yang dimenangi pada pilihan raya pada Mac tahun lepas.

BN mempertahankan kerusi DUN Batang Ai apabila calonnya Malcolm Mussen Lamoh, 49, memenangi pilihan raya kecil itu dengan majoriti 1,854 undi apabila beliau memperoleh 3,907 undi mengalahkan Jawah Gerang, 55, dari PKR yang mendapat 2,053 undi.

PAS pula mengekalkan kerusi Parlimen Bukit Gantang apabila calonnya Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin memenangi pilihan raya kecil kawasan itu dengan memperoleh majoriti 2,789 undi manakala PKR mempertahankan kerusi DUN Bukit Selambau melalui S.Manikumar yang memperoleh majoriti 2,403 undi.

Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno berkata, BN akan mengadakan post-mortem bebas bagi mengenal pasti faktor yang mempengaruhi pengundi pada pilihan raya kecil itu.

Katanya beliau akan mengemukakan cadangan kepada Perdana Menteri untuk mengadakan post-mortem yang akan dikendalikan badan bebas dengan segera bagi meneliti faktor yang membawa kepada keputusan pilihan raya kecil itu, terutama di Parlimen Bukit Gantang dan DUN Bukit Selambau.

"Kami mahu sebuah badan bebas yang tidak dipengaruhi faktor politik supaya post-mortem itu lebih objektif," kata Muhyiddin yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Ditanya sekiranya tarikh pilihan raya kecil itu tidak sesuai kerana diadakan selepas peralihan kuasa dalam Umno dan negara, Muhyiddin berkata perkara itu diputuskan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menteri Besar Perak Datuk Dr Zambry Abdul Kadir berkata kekalahan BN di Parlimen Bukit Gantang tidak akan mematahkan semangat beliau untuk meneruskan agenda perubahan kepada rakyat seperti yang beliau nyatakan sebelum ini.

"Ini adalah proses demokrasi yang saya nyatakan sejak dari awal. Kita perlu akur dengan proses demokrasi di mana rakyat sudah membuat keputusan," katanya.

Beliau juga tidak bersetuju keputusan itu sebagai satu isyarat bahawa rakyat Perak menolak BN.

Sambil menyifatkan semua parti komponen BN bekerja keras sepanjang kempen pilihan raya kecil, Presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu menerima kekalahan calon parti itu di Bukit Selambau.

"Walaupun kecewa, kami menerima keputusan rakyat. Kami akan terus bekerja keras untuk mendapat keyakinan rakyat. Kami ucapkan terima kasih kepada pengundi yang tampil, yang menyokong kami," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat pula dalam menerima keputusan itu turut meminta pemimpin-pemimpin BN supaya kembali ke akar umbi dan bekerja keras serta bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum berikutnya.

Beliau berkata keputusan adalah isyarat jelas daripada rakyat yang mahukan lebih lagi daripada pemimpin-pemimpin mereka, yang tidak mahu mendengar janji-janji sahaja, sebaliknya mahu menikmati perubahan yang dijanjikan.

"Masih jauh perjalanan di hadapan dan masih banyak perlu disempurnakan sebelum BN boleh mengatakan bahawa ia diterima oleh rakyat, dan tahu bagaimana untuk berkhidmat kepada rakyat.

"Malam ini kami mengucapkan terima kasih kepada pengundi yang sekali lagi beritahu kami supaya berubah, kembali ke akar umbi, membina negara dan lebih responsif untuk menggerakkan keterbukaan, urus tadbir yang baik dan lebih fokus kepada pembinaan satu Malaysia.

"Kami perlu merebut peluang untuk berubah atau lenyap selamanya," katanya semasa mengulas keputusan pilihan raya itu dalam blognya www.ongteekeat.net".

Presiden Gerakan Tan Sri Koh Tsu Koon pula berkata BN perlu menerima keputusan ini sebagai peringatan baginya untuk menggerakkan perubahan dengan lebih berkesan.

Beliau berkata walaupun keputusan itu menunjukkan BN masih belum dapat mengembalikan sokongan kepada mereka, terutama di kalangan pengundi bukan Melayu, keputusan itu mungkin memiliki hikmah tersendiri, di mana ia akan memaksa BN bekerja lebih keras untuk menawan kembali hati rakyat.

"BN perlu mengambil iktibar daripada pilihan raya ini dan menggerakkan kembali strategi dan pendekatannya. Ini akan menjadi cabaran besar yang perlu ditempuhi dalam tempoh dua tahun akan datang," katanya dalam satu kenyataan.
Bernama

Read More “PENGHAKIMAN PENGUNDI PRK 07/04/09 ISYARAT YANG JELAS”  »»

POLITIK AIR BERSIH YANG SANGAT KOTOR

FAKTA isu air Selangor

1. Persatuan-persatuan Pengguna Prihatin Air Selangor, Wilayah Persekutuan dan Putrajaya didalangi orang yang sama dengan orang yang berada di dalam Persatuan Air Selangor yang mana presiden atau pengerusi persatuan itu merupakan Tan Sri Rozali yang merupakan juga pengerusi kepada syarikat Syabas dan Puncak Niaga.

2. Dato’ Muhammad Azaham ialah Timbalan Presiden Persatuan Air Selangor yang dipengerusi oleh Pengerusi Eksekutif Puncak Niaga.

3. Jabatan Audit Negara telah mendedahkan bahawa Puncak Niaga dan Syabas tidak mematuhi beberapa aspek perjanjian konsesi AIR.


Tindakan Syabas, Puncak Niaga Berselindung Di sebalik Persatuan Dibidas

Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan Puncak Niaga berselindung di sebalik Persatuan-persatuan Pengguna Prihatin Air Selangor, Wilayah Persekutuan dan Putrajaya yang kononnya memperjuangkan hak-hak pengguna di negeri Selangor.

Demikian dinyatakan Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Menurutnya, persatuan itu diwujudkan untuk menjaga kepentingan syarikat-syarikat konsesi air Selangor yang mana pengerusi penajanya adalah Dato’ Muhammad Azaham Abdul Wahab.

Dato’ Muhammad Azaham juga merupakan Timbalan Presiden Persatuan Air Selangor yang dipengerusi oleh Pengerusi Eksekutif Puncak Niaga, Tan Sri Rozali Ismail.

“Ia tidak mengejutkan saya kerana persatuan ini didalangi orang yang sama dengan orang yang berada di dalam Persatuan Air Selangor yang mana presiden atau pengerusi persatuan itu merupakan Tan Sri Rozali yang merupakan pengerusi kepada syarikat Syabas dan Puncak Niaga.

“Jadi tidak terkejutlah bila kita melihat bagaimana menerusi Dato’ Muhammad Azaham, Persatuan Pengguna Prihatin Air Selangor, Wilayah Persekutuan dan Putrajaya menjadi perkakas kepada Syabas dan Puncak Niaga untuk mempertahankan kepentingan komersial mereka,” katanya menambah ianya jelas menunjukkan bukan kerajaan negeri yang menipu rakyat sebaliknya syarikat konsesi sendiri yang mempertahankan agar industri air terus dikendalikan oleh mereka.

Nik Nazmi berkata demikian kepada TV Selangor ketika mengulas kenyataan Persatuan-persatuan Pengguna prihatin Air Selangor, Wilayah Persekutuan dan Putrajaya yang mendakwa risalah yang disebarkan kerajaan Selangor tidak tepat dan berbau fitnah.

Beliau yang menyanggah tuduhan itu berkata maklumat dalam risalah yang disebarkan kerajaan negeri itu berdasarkan fakta yang betul.

Menurutnya, jika benar persatuan itu prihatin terhadap kebajikan penduduk di Selangor mereka sepatutnya menjawab tentang isu-isu yang telah dibangkitkan oleh Jabatan Audit Negara tentang bagaimana Puncak Niaga dan Syabas tidak mematuhi beberapa aspek perjanjian konsesi dan mereka juga seharusnya menjelaskan adakah persatuan mereka menyokong gaji sehingga RM5 juta setahun yang diterima pengerusi Syabas, Tan Sri Rozali.

“Ini sepatutnya menjadi perkara atau isu yang perlu dibangkitkan oleh persatuan pengguna prihatin kalau mereka benar-benar mewakili rakyat Selangor yang mahukan perkhidmatan air yang baik, berkualiti dan memastikan kebajikan rakyat terpelihara,” katanya.

Menurut Nik Nazmi lagi, kerajaan negeri juga akan terus berusaha mengambil alih pengurusan air yang dikendalikan Puncak Niaga, Syabas, Syarikat Pengeluaran Air Selangor Holdings Berhad (Splash) dan Konsortium ABASS Sdn Bhd (Abass) bagi memastikan kadar tarif air diturunkan manakala pemberian bekalan air percuma 20 meter padu dapat diteruskan bagi faedah rakyat.

Katanya, kerajaan negeri akan meneruskan usaha termasuk mengambil tindakan undang-undang bagi memastikan hak pengguna dilindungi dan tiada kenaikan air dilakukan.

“Kita sudah melantik pihak peguam dan kita juga sedang mengkaji tindakan di mahkamah dan pada masa yang sama kita mahu rakyat faham tentang isu yang mendepani kita kerana sebarang perubahan termasuk tarif dari segi kenaikan air dan sebagainya perlu mendapat persetujuan kerajaan negeri tapi kita lihat bagaimana kerajaan persekutuan membelakangi kerajaan negeri dalam banyak perkara,” katanya.

MURIZA ABDUL HAMID/SELANGORKINIONLINE1. SOKONG JANGAN TAK SOKONG AMBIL ALIH AIR


2. POLITIK AIR MENEMUI JALAN BUNTU


3. Ulasan Umno-reform isu AIR: Setuju Air Naik

Read More “POLITIK AIR BERSIH YANG SANGAT KOTOR”  »»

APA KATA SYARIKAT BERITA ASING TENTANG PRK 07/04/09


Malaysia's new leader dealt rebuke in polls

TAIPING, Malaysia (AFP) — Malaysia's premier Najib Razak was dealt a rebuke by voters Tuesday, losing two of three by-elections seen as a referendum on support for his new leadership and promised reforms.

The votes were the first test for Najib, who was sworn in last Friday, and provided a snapshot of the public mood one year after the ruling Barisan Nasional coalition was humbled in disastrous general elections.

The coalition won one of Tuesday's ballots, for a seat in the state parliament in Sarawak on Borneo island, with a convincing majority that showed it remains the dominant political force in the underdeveloped region.

But the opposition scored a landslide victory in the most prominent of the three polls, in Bukit Gantang in northern Perak state, claiming another seat in the national parliament and a major boost to its credibility.

It also won the hotly contested third election, for a seat in the state parliament of northern Kedah.

Anwar Ibrahim, who leads the three-member opposition alliance and made a failed bid to unseat the government last year with the help of defectors, was elated by the performance.

"Malaysians want change, irrespective of the new prime minister," he told AFP.

He said the winds of change were "still blowing" after the landmark general elections a year ago in which the opposition seized control of five of Malaysia's 13 states and a third of seats in parliament.

Najib has announced an ambitious agenda to reform the ruling party UMNO, which represents majority Muslim Malays, and repair ties with the nation's ethnic Chinese and Indian minorities.

But after his predecessor Abdullah Ahmad Badawi failed to implement his own promised reforms during his six years in power, there is scepticism over whether Najib can deliver.

"It is definitely a bruising for Najib," said political analyst Shaharuddin Badaruddin.

"He will now have to look again at how he is going to win back the support of Malaysians and come up with a plan quickly to ensure the Barisan Nasional is not routed in the next general elections."

The three constituencies, embracing more than 98,700 voters, were seen as an indicator of the next elections due by 2013 because they represent a wide spectrum of Malaysians.

The electorates included rural Malays who have been UMNO's bedrock, as well as ethnic Chinese and Indians, who flocked to the opposition in the March 2008 elections.

The coalition's win in Sarawak was widely anticipated, after it flooded the impoverished electorate with development funds, but political analysts said the loss in Bukit Gantang heaped pressure on Najib.

Ibrahim Suffian from the Merdeka Centre polling firm said the new leader must now deliver on his promises, in order to win back voters before the next general elections.

"He has to be able to tangibly make a difference before Malaysians will swing back support to the coalition," he said.

"What it means is that there is no honeymoon, Malaysians want their changes to happen now, and he cannot expect that rhetoric alone will carry the day."

Azmin Ali, vice-president of Anwar's Keadilan party, which leads the Pakatan Rakyat alliance, said the results showed a "rejection of the prime minister and bad government policies that have done much damage to the country".

"What these results show is that Pakatan Rakyat is still very popular with the people and that they want an honest, credible government which Barisan Nasional is unable to deliver," he said.

New Malaysia PM fails to staunch opposition rise


By Razak Ahmad and David Chance

TAIPING, Malaysia (Reuters) - Malaysia's new prime minister suffered an early blow after just four days in power when the opposition scored a big win in a tense by-election that was billed as a referendum on his premiership.

Facing the worst recession since the Asian financial crisis of a decade ago, voters turned out in large numbers in the poor northwestern state of Perak in a parliamentary election triggered by the death of the MP.

The Pan-Malaysian Islamist Party (PAS) said the result in which their majority for that seat rose to 2,789 votes from 1,566 votes was a judgement by the people of a putsch staged by Prime Minister Najib Razak this year to seize power in the state.

"People are just sick with the political turmoil in Perak and this is an indictment on them (the government)," PAS Deputy President Nasharudin Mat Isa said after the results.

The National Front coalition that Najib heads has ruled Malaysia for 51 years and managed one win on Tuesday in a state assembly seat in Sarawak on the island of Borneo but lost another state seat in Kedah, which neighbours Perak.

The results were in line with expectations and showed that Najib and the United Malays National Organisation (UMNO) that is the lead party in the ruling coalition have failed to reconnect with voters after a poor showing in elections a year ago.

"The results show that UMNO can no longer hope to be successful campaigning mainly on ethnic nationalist issues on the back of an economic crisis and governance issues," said Ibrahim Suffian, of the Merdeka Center, an independent pollster.

Overall, nearly 100,000 voters were eligible to cast ballots on Tuesday in the three polls in this Southeast Asian country of 27 million people, where the majority are ethnic Malays but where ethnic Chinese and Indians account for about 35 percent.

Turnout in Perak was 75 percent, more than that in the 2008 general election when the government stumbled to its biggest ever election losses, ceding control of five states and losing its once iron-clad two-thirds parliamentary majority.

HEAVY POLICING, TENSE POLLS

Voting in Perak, where the state chief minister ousted by Najib was the opposition candidate, took place amid a heavy police presence as hundreds of chanting rival supporters faced off outside polling stations.

As evening fell and the votes were counted, riot police formed up behind barbed wire on a rugby field overlooked by a colonial mansion outside the election centre to face thousands of flag-waving PAS supporters.

There were no reports of violence, as backers of PAS, which is a member of the opposition three-party People's Alliance bloc, greeted their victory with shouts of "God is Great".

The loss in Perak marks the third parliamentary by-election vote that has gone against the National Front since elections in 2008 when it recorded its worst-ever result in state and national elections, losing its two-thirds parliamentary majority.

Najib, who took over from lacklustre premier Abdullah Ahmad Badawi, has promised economic reforms as export-dependent Malaysia faces up to the impact of the global financial crisis that has slashed demand for its products.

Expectations of reform from Najib are high and he looks set to name a cabinet later this week that could include news faces to push through much needed economic change.

Tuesday's poll losses could, however, hit markets, financial analysts said, due to concerns over whether Najib would be in full control of his government as he undertakes planned changes to Malaysia's huge state-controlled companies.

"The concerns about the longevity of the current government and the possibility of a significant change in corporate dynamics longer term might spook the market near term," Deutsche Bank said in a report published on Tuesday.

by Liau Y-Sing and Soo Ai Peng

Read More “APA KATA SYARIKAT BERITA ASING TENTANG PRK 07/04/09”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com