Pray For MH370

Pray For MH370

PENDIDIKAN ISLAM PERLU PENILAIAN SEMULA

Khalid Sokong Usaha Nilai Semula Sistem Pendidikan Islam

SHAH ALAM, 11 Julai - Kerajaan negeri memberi sokongan penuh kepada Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) bagi menilai kembali keberkesanan sistem pendidikan Islam yang diamalkan di negara ini.

Menteri Besar, Tan Sri Abd Khalid Ibrahim berkata, penilaian ini penting bagi mewujudkan kesedaran terhadap sistem pendidikan Islam yang dipandang sepi dalam pembentukan institusi masyarakat Malaysia.

Tan Sri Khalid berkata demikian selepas merasmikan Kongres Pertama Rejuvenasi Sistem Pendidikan Islam Negara atau Ko-SPIN 2009 di Auditorium Muzium Shah Alam, pagi tadi.

Menurut beliau, usaha ini bertujuan menggalakan mahasiswa saling bertukar fikiran serta mencari jalan agar islam mudah difahami oleh semua masyarakat

Turut hadir Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Modal Insan, Dr Halimah Ali, Penasihat Ko-Spin, Dr Abu Hassan Hasbullah, Yang Dipertua Persatuan Ulama Malaysia, Datuk Sheikh Abdul Halim Abdul Kadir dan Presiden Gamis, Mohd Dzul Khairi Mohd Nor.

Kongres ini yang turut mendapat kerjasama Persatuan Ulama Malaysia dan Pejabat Mufti Negeri Perak, menjadi titik permulaan bagi membangkitkan kesedaran dan mengangkat martabat pengajian Pendidikan Islam di negara ini.

Kongres ini disertai hampir 300 orang, terdiri daripada ulama, golongan intelek, pegawai agama, penyelidik, anggota pertubuhan-pertubuhan gerakan Islam dan badan-badan bukan kerajaan (NGO).

-SHAKIRA BUANG (TVSELANGOR)

Read More “PENDIDIKAN ISLAM PERLU PENILAIAN SEMULA”  »»

KETUA PEMUDA UMNO "CHICKEN OUT"

Debat bersama Dr Mujahid, Khairy menghilangkan diri


PULAU PINANG, 11 Julai (Hrkh) - Bagai menanti buah yang tak akan gugur, ramai di kalangan yang hadir di Kompleks Masyarakat Penyayang petang tadi ternyata kecewa apabila Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaludin tidak hadir dalam debat bersama Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Mujahid Yusuf Rawa.

"Takut dengan bayang-bayang sendiri," demikian antara tanggapan orang ramai yang hadir pada petang tadi apabila dimaklumkan ketiadaan Ketua Pemuda Umno itu.

Sebaliknya, tempatnya diambil oleh Pengerusi Biro Agama, Pergerakan Pemuda Umno Malaysia,Afendi Yusuf dalam debat yang berlangsung jam 2 petang tadi.

Selain Khairy, Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp), Shabudin Yahya juga tidak hadir dalam debat yang mengulas isu; 'Wacana Minda Perpaduan Ummah'.

Program anjuran Umno Bahagian Tanjung itu dibuat untuk menghurai beberapa masalah yang berlaku di negara selain mendapat pandangan daripada berbagai pihak termasuk PAS yang dikatakan mempunyai banyak formula untuk tanganinya.

Mohd Sabri Said/mks/harakahdaiy

Read More “KETUA PEMUDA UMNO "CHICKEN OUT"”  »»

100 RIBU ANGGOTA JAMAAH TABLIGH DI IJTIMAK DUNIA 2009

Begitulah suasana yang boleh digambarkan apabila kira-kira 100,000 jemaah tabligh dari seluruh dunia membanjiri Kuarters Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) di sini sempena Ijtimak Dunia 2009 yang berlangsung selama tiga hari bermula semalam.

Bilangan jemaah yang hadir dijangka meningkat kerana ulama-ulama tersohor dari seluruh dunia juga akan hadir sepanjang tiga hari program tersebut.

Bagi tujuan itu, pihak penganjur telah membelanjakan RM2 juta untuk menyediakan 10 khemah besar yang setiap satu boleh menempatkan 10,000 hingga 11,000 jemaah.

SEBAHAGIAN daripada jemaah tabligh berkumpul di bawah khemah sempena Ijtimak Dakwah Sedunia di Nilai semalam.

Selain itu, sebanyak RM5 juta lagi diperuntukkan untuk penyediaan makanan dan minuman yang diuruskan oleh 1,500 tukang masak yang juga dari kalangan ahli tabligh sendiri.

Kosmo on line


MENGENALI JAMAAH TABLIGH


Dari segi sejarahnya, gerakan Jamaah Tabligh diasaskan oleh Maulana Muhammad Ilyas (1885-1944). Beliau dilahirkan dan dibesarkan di Kandhela serta menerima pendidikan awalnya di Kuttab sekitar tahun 1896 bersama-sama abangnya Muhammad Yahya.

Faktor utama kemasyhuran Maulana Muhammad Ilyas al-Kandahlawi adalah terletak kepada gerakan Islam yang diasaskan olehnya iaitu Jamaah Tabligh. Sejarah kemunculan gerakan ini bermula di Mewat apabila beliau menubuhkan madrasah-madrasah untuk mendidik orang-orang di situ. Tetapi oleh kerana kurang sambutan maka dibentuknya sebuah jemaah yang bertugas untuk bertabligh dan melawat tempat-tempat tertentu selama beberapa hari. Selepas kematian abangnya iaitu Muhammad Yahya, pusat kegiatannya lalu berpindah ke Masjid Bangle Wali, Nizamuddin, New Delhi. Semenjak inilah gerakan Jamaah Tabligh terkenal ke seluruh India.

Di Malaysia pada mulanya gerakan Jamaah Tabligh berkembang di kalangan orang-orang India Muslim sahaja. Tokoh yang memperkenalkan gerakan ini ialah Maulana Abdul Malik Madani, yang datang ke Singapura dan Selangor sekitar tahun
1952 sebagai utusan dari markasnya di Nizamudin sendiri. Dari Singapura, beliau lalu datang ke Kuala Lumpur selama beberapa hari dan berangkat ke Ipoh dan Pulau Pinang lalu kembali ke Kuala Lumpur dan terus pulang ke India melalui Singapura.

Menurut ajaran Maulana Muhammad Ilyas, terdapat prinsip-prinsip ajaran yang tertentu yang harus dijadikan pegangan asas. Yang pertama sekali ialah prinsip Iman, atau disebut sebagai kalimah Tayyibah sahaja. Yang dimaksudkan dengan Kalimah Tayyibah di sini ialah "La ilaha iIlallah, Muhammad Rasulullah" iaitu tiada Tuhan yang lain melainkan Allah, Muhammad itu pesuruh Allah. Seseorang itu bukan sahaja harus melafazkannya selalu, malah perlu memahami pengertian dan falsafah yang terkandung di dalamnya. Dengan menyebutnya selalu dia bukan sahaja mendapat pahala, bahkan dapat mengelakkannya dari menyengutukan Allah dan perbuatan-perbuatan mungkar.

Melihat dari segi ini jelas sekali keutamaan Iman pada pandangan Muhammad Ilyas. Bagaimanapun selepas menyentuh tentang kepentingan dan keutamaannya, tidak pula dibahaskannya secara lanjut dalam hubungannya dengan realiti kehidupan umat Islam sebagai contoh di India pada ketika itu yang merupakan wilayah yang paling banyak tersebarnya kepercayaan tahyul, khurafat dan syirik yang benar-benar mengancam kemurnian Iman dan Aqidah.

Muhammad Ilyas lebih gemar bercakap tentang kegiatan tabligh daripada menyentuh masalah syirik. Walaupun didapati beliau sama sekali tidak melayani permintaan untuk memberi azimat atau tangkal, namun beliau tidak pula menyebutkan dengan tegas bahawa azimat dan tangkal itu adalah amalan syirik belaka sebagaimana banyak tersebut dalam hadis-hadis sahih. Ringkasnya, keutamaannya kepada matlamat perjuangannya untuk bertabligh mengatasi persoalan-persoalan lain.

Mengiringi prinsip pertama ialah prinsip kedua, iaitu Solat (Namaz). Menurut Muhammad Ilyas, Kalimah Tayyibah dan Namaz ini merupakan dua prinsip yang asasi dan terpenting. Fadhilat Salat adalah terlalu banyak jika hendak diperhitungkan, apalagi jika ianya dikerjakan secara berjamaah.

Penekanan kepada prinsip Namaz atau Solat ini berkait rapat dengan sikap Muhammad Ilyas sendiri terhadap suasana keagamaan pada zamannya. Baginya ketika itu penyakit umat Islam yang terbesar ialah kejahilan tentang agama terutamanya mengenai ajaran dan kewajipan yang paling asas. Sesuai dengan pandangan kesufian yang menguasai dirinya, maka tuntutan yang paling mendesak baginya ialah penanaman ilmu pengetahuan yang asas iaitu Solat atau Namaz.

Seterusnya prinsip Jamaah Tabligh yang ketiga ialah ilmu dan zikir. Yang dimaksudkan dengan ilmu di sini ialah ilmu yang diajarkan oleh Nabi Muhammad s. a. w. atau yang dapat mendekatkan diri kepada Allah s. w. t. Seperti solat, puasa, haji, zakat atau fitrah. Bagi kefahaman secara umum mereka diperlukan mengkaji kitab Tabligh-Nisab oleh Muhammad Zakariya al-Kandahlawi yang mengandungi perbahasan khusus tentang fadhilat-fadhilat tabligh, solat, puasa Ramadhan, bacaan Al-Quran, zikir, salawat, haji, sedekah dan kisah-kisah para sahabat.

Seiring dengan ilmu pengetahuan ialah amalan zikir iaitu mengingati Allah s. w. t. Dari segi rohaninya tujuan zikir ialah terus menerus setiap masa dan di mana sahaja mengingati Allah. Malah bagi Muhamad Ilyas, melakukan sesuatu untuk mendapatkan keredhaan Allah itulah zikir.

Prinsip yang keempat ialah penghormatan kepada orang-orang Islam (ikram Muslimin) baik kanak-kanak, orang tua, para ulama dan sebagainya. Sikap menghargai orang lain ini sebenarnya sangat penting bagi Muhammad Ilyas, kerana punca kesulitan atau kejahatan di kalangan manusia adalah kerana ketiadaan sikap ini.

Prinsip yang kelima ialah niat yang ikhlas, yakni setiap amalan atau perbuatan hendaklah semata-mata kerana Allah s. w. t., dan bukannya kerana lain. Sebarang perbuatan kerana keredhaan yang lain daripada Allah s. w. t., adalah munafiq, atau kiranya dengan menunjuk-nunjuk saja adalah dikira riak yang mana disifatkan sebagai syirik kecil.

Dalam ertikata yang lain, seseorang itu hendaklah memupuk di dalam dirinya sifat Iman dan ihtisab yakni melaksanakan sesuatu dengan penuh keyakinan kepada Allah s. w. t. Dengan penuh pengharapan tentang adanya ganjaran di akhirat nanti.

Prinsip yang keenam ialah melapangkan waktu atau mengorbankan masa untuk melaksanakan tabligh. Baginya inilah tujuan besar para Nabi dan memang untuk inilah Jamaah Tabligh ditubuhkan. Para Sahabat besar memang menyedari hakikat ini. Justeru itu mereka sanggup mengorbankan masa, harta dan jiwa mereka untuk bertabligh di sana-sini. Kerana itu adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai umat Islam untuk melaksanakan kerja-kerja dakwah ini, sama seperti amalan para Nabi dan sahabat itu.

Disesuaikan dari tulisan abu atiyah

Read More “100 RIBU ANGGOTA JAMAAH TABLIGH DI IJTIMAK DUNIA 2009”  »»

UST NASHA BERKEMPEN DI MANEK URAI

Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa mengakui terdapat halangan daripada badan perhubungan PAS Kelantan terhadapnya daripada berkempen di Manek Urai sebelum ini.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Bachok itu berkata, andaian yang dibuat terhadapnya tidak tepat dan beliau diminta pimpinan tertinggi PAS supaya turun padang.


"Memang ada keputusan daripada perhubungan negeri demikian. Dan saya akur kepada keputusan tersebut.

nasharuddin nik aziz manek urai 110709 nasha pc"Tetapi selepas kita melihat kepada keadaan dan suasana, sebagaimana disebut Tok Guru (Mursyidul Am Datuk Nik Aziz Nik Mat) dan juga presiden (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) sendiri - setelah berada di lapangan - mengatakan bahawa andaian itu banyak yang tidak tepat.

"Jadi, saya diminta presiden dan Tok Guru supaya turun ke Manek Urai," katanya ketika ditemui pemberita selepas solat Dhuha bersama Nik Aziz di Kampung Perial pagi tadi.

Hadir sama dalam program itu, calon PAS Mohd Fauzi Abdullah atau Abe Uji.

Ia merupakan program pertama Nasharuddin setelah ketidakhadirannya di Manek Urai, termasuk pada hari penamaan calon Ahad minggu lalu.

"Kehilangannya" itu telah menimbulkan pelbagai andaiaan, terutama sekali apabila beliau sebelum ini ditegur Nik Aziz berhubung isu kerajaan perpaduan.

Mengulas lanjut, Nasharuddin mengesahkan bahawa beliau sakit dan mendapatkan rawatan di hospital sebelum ini, seperti dilaporkan media.

Ditanya sama ada beliau merupakan "mangsa persepsi", Nasharudin berkata beliau akan menjelaskan perkara itu, bersama isu-isu lain selepas pilihanraya kecil Manek Urai 14 Julai ini.

Katanya, beliau mengambil sikap tidak memberikan respons kepada media sebelum ini kerana mendakwa "media Malaysia tidak bebas untuk melaporkan".

Ditanya tentang jangkaan isu yang akan dimainkan BN, beliau berkata: "Saya lihat mereka (BN) tidak ada isu."

Beliau juga enggan menjawab soalan mengenai pendiriannya sekarang berhubung isu kerajaan perpaduan.

Jimadie/malaysiakini

Read More “UST NASHA BERKEMPEN DI MANEK URAI”  »»

SPECULATIVE TRADING OF OIL TO BE CURBED

U.S. Considers Curbs on Speculative Trading of Oil

"My firm belief is that we must aggressively use all existing authorities to ensure market integrity," Gary Gensler, the chairman of the Commodity Futures Trading Commission,

said in a statement.By EDMUND L. ANDREWS/AP
Published: July 7, 2009

WASHINGTON — Reacting to swings in oil prices in recent months, federal regulators announced on Tuesday that they were considering trading restrictions on hedge funds and other “speculative” traders in markets for oil, natural gas and other energy products.

In a big departure from the hands-off approach to market regulation of the last two decades, the chairman of the Commodity Futures Trading Commission, Gary Gensler, said his agency would consider new limits on the volume of energy futures contracts that purely financial investors would be allowed to hold.

The agency also announced that it would pull back part of the veil on the oil and gas markets, publishing more detailed information about the aggregate activity of hedge funds and traders who arbitrage between domestic and foreign energy prices.

“My firm belief is that we must aggressively use all existing authorities to ensure market integrity,” Mr. Gensler said in a written statement.

Mr. Gensler announced that his agency will hold several hearings in July and August, the first of which will examine whether to impose federal “speculative limits” on futures contracts for energy products.

Oil prices have swung wildly in the last year, hitting about $145 a barrel last summer, then plunging to $33 in December before rising to about $70.

Much of that gyration stemmed from chaos in the global financial system, as banks and much of Wall Street came perilously close to collapse last September and the global economy fell into the most severe recession in decades.

But a growing number of critics have blamed some of the extreme volatility on the role of purely financial investors — those who are simply betting on the direction of energy prices, as opposed to those who actually use such products, like airlines.

The Commodity Futures Trading Commission, an independent regulatory agency that regulates the trading of futures contracts for commodities ranging from wheat and corn to oil, precious metals and currencies, has for years followed a deregulatory path that rarely interfered with the burgeoning markets they regulated.

Federal officials said “speculative” traders were primarily those that the agency defines as “non-commercial,” which are essentially financial investors who are not users or producers of the commodities and are primarily interested in betting on the direction of prices. “Commercial users,” by contrast, include farmers, airlines and oil companies that want to hedge against the risk of rapid price changes.

Non-commercial traders accounted for almost a fifth of the activity in several major oil and gas products for the week that ended June 30, according to data compiled by the commodities agency.

Mr. Gensler, who was nominated by President Obama and took over the agency earlier this year, made it clear that he is pushing toward tighter regulation on several fronts. His efforts mirror actions taken by the Justice Department to strengthen antitrust enforcement and by financial regulators to police banks and investment firms much more closely.

Mr. Gensler noted that his agency already imposes volume limits on speculative trading in agricultural products like wheat and corn. But in the case of energy products, the agency allows the futures exchanges — primarily the New York Mercantile Exchange — to set limits.

A future is a contract to buy or to sell a particular volume of a commodity by a particular date. Futures contracts were originally created to help farmers shield themselves from price volatility between the time they planted their crops and the time of harvest. But futures are now used to hedge price swings in everything from oil and gas to electricity, Treasury bonds and foreign currencies.

In the case of energy products, Mr. Gensler said, the exchanges were not required to set or enforce position limits aimed at preventing “excessive speculation.” The contrast between approaches taken for agricultural and energy commodities, he said, “deserves thoughtful review.”

Mr. Gensler added that the agency would be reviewing the manner in which traders receive exemptions from trading limits by claiming the need to carry out “bona fide hedging transactions.


SPEKULATOR BUKAN OPEC PENENTU HARGA MINYAK

Read More “SPECULATIVE TRADING OF OIL TO BE CURBED”  »»

POOR SLEEP LINKED TO DEPRESSION AFTER CHILDBIRTH

Poor Sleep Independently Linked to Postpartum Depression

Laurie Barclay, MD

July 8, 2009 — Poor sleep is linked to postpartum depression independently of other risk factors, according to the results of a cross-sectional, population-based study reported in the July issue of Sleep.

"It is important to ask a new mother suffering from tiredness about how poor sleep affects her daytime functioning and whether there are other factors in her life that may contribute to her lack of energy," lead author Signe Karen Dørheim, MD, PhD, a psychiatrist at Stavanger University Hospital in Stavanger, Norway, said in a news release. "There are also helpful depression screening questionnaires that can be completed during a consultation. Doctors and other health workers should provide an opportunity for postpartum women to discuss difficult feelings."

The goals of this study were to assess the prevalence of and risk factors for concurrent postpartum maternal sleep problems and depressive symptoms, to identify factors independently associated with either condition, and to examine associations between specific components of postpartum sleep and depression.

From October 2005 to September 2006, a total of 4191 women delivered at Stavanger University Hospital and were mailed a questionnaire 7 weeks after delivery, with a response rate of 68% (n = 2830). Mean maternal age at the time of reply was 30 years.

The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) evaluated sleep characteristics, with sleep problems defined as a PSQI score of more than 5. The Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) evaluated depressive symptoms, with depression defined as an EPDS score of 10 or higher.

The prevalence of sleep problems was 57.7%, and the prevalence of depression was 16.5%. Self-reported mean nightly sleep duration was 6.5 hours, and sleep efficiency was 73%.

Factors associated with poor postpartum sleep quality were depression, history of sleep problems, primiparity, not exclusively breast-feeding, or having a younger or male infant. After adjustment for other known risk factors for depression, including poor partner relationship, history of depression, depression during pregnancy, and stressful life events, poor sleep remained associated with depression. The aspects of sleep most strongly associated with depression were sleep disturbances and subjective sleep quality.

"Poor sleep was associated with depression independently of other risk factors," the study authors write. "Poor sleep may increase the risk of depression in some women, but as previously known risk factors were also associated, mothers diagnosed with postpartum depression are not merely reporting symptoms of chronic sleep deprivation."

Limitations of this study include cross-sectional design precluding determination of causality and reliance on self-reported symptoms.

"The sleep of women with a history of depression may be more sensitive to the psychobiological (hormonal, immunological, psychological, and social) changes associated with childbirth," the study authors conclude. "Sleep could act as a moderator between these risk factors for depression and the precipitation of depression in women vulnerable to such sleep changes during the postpartum period. Longitudinal studies are needed to evaluate whether treatment of maternal sleep problems reduces depression and whether treatment of maternal depression improves sleep quality."

From Medscape Medical News


Further Reading

Read More “POOR SLEEP LINKED TO DEPRESSION AFTER CHILDBIRTH”  »»

KHIR TOYO SERAH SAMAN PADA ADUN SEKINCHAN DALAM DEWAN SELANGORTindakan Khir Toyo Serah Saman Kepada Ng Dianggap Hina Dewan


Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, hari ini menyifatkan mantan Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Mohammad Khir Toyo menghina Dewan Negeri Selangor kerana memberinya surat saman jam 12.30 tengahari tadi.

Ng yang ditemui selepas sesi pagi Sidang Dewan Negeri hari ini, berkata tindakan Khir Toyo itu juga tidak mengikut peraturan undang-undang.

Ng sudah melantik ADUN Kota Alam Shah, M.Manoharan sebagai peguamnya, berikutan pertelingkahan antara beliau dan Ketua Pembangkang itu, berhubung isu banglo Khir berharga RM24 juta.

Sebagai peguam kepada ADUN Sekinchan itu, Manoharan menasihatkan Ng agar tidak menerima surat saman tersebut kerana ada unsur ugutan.

Menurut Manoharan lagi ini merupakan satu penghinaan ke atas Ng.

Manoharan menegaskan tindakan Ng ini bukanlah kerana beliau takut terhadap dakwaan yang dibuat Khir Toyo, tetapi sekadar mengikut prosedur yang betul.

TVSELANGOR

Read More “KHIR TOYO SERAH SAMAN PADA ADUN SEKINCHAN DALAM DEWAN SELANGOR”  »»

UST NASHA DIMASUKKAN KE HOSPITAL

Timbalan Presiden PAS, Ust Nasharuddin Md Isa telah dimasukkan ke Hospital Serdang kerana menghidap masalah usus.

Ketidakhadhiran beliau di hari Penamaan calon PRK Manek Urai kini terjawab.


Semoga beliau cepat sembuh, insya ALlah. Utube video di SINI

Read More “UST NASHA DIMASUKKAN KE HOSPITAL”  »»

SATU LAGI PENINDASAN PUSAT TERHADAP KERAJAAN PAKATAN RAKYAT

Ketika Dr Mahathir Mohamad memberhentikan wang royalti minyak kepada kerajaan PAS Terengganu suatu ketika dahulu, tidak timbul isu Petronas akan menjawab sebarang kemusykilan dan rungutan. Tetapi kini apabila Kerajaan PAS Kelantan menuntut hak royalti minyak, kerajan Pusat mengarahkan Petronas agar memberi penjelasan.

Royalti: Husam ajak Mustapa debat

Nampaknya pemimpin Umno sah terperangkap dengan isu royalti apabila cuba mengalihkan pula kepada Petronas bagi menjelaskan keadaan sebenar kepada rakyat Kelantan.

Petronas seakan-akan menjadi kambing hitam memikul tanggungjawab tersebut. Sedangkan segala keputusan terpikul di atas bahu Perdana Menteri.

Maka mengambil kira polemik tersebut anggota Exco kerajaan negeri, Dato' Husam Musa mencabar Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Mustapa Mohamed berdebat mengenai isu royalti.

"Setakat yang kita dapati hujah undang-undang dan dokumen menyebelahi Kelantan.

"Sebab itulah kita cadangkan diadakan satu forum (debat) di Manek Urai, di mana Dato' Mustapa Mohamed mewakili kerajaan Malaysia dan Petronas dan saya mewakili kerajaan Kelantan," katanya ketika ditemui pada program Cakna Keluarga di sini petang tadi.

Husam juga berkata, pada 3 Ogos depan beliau akan menganjurkan lawatan bersama anggota parlimen Pakatan Rakyat meninjau kawasan pelantar Cekerawala.

Katanya, kita telah menempah bot laut dalam yang boleh memuatkan ramai penumpang dan ramai anggota parlimen Pakatan Rakyat akan dijemput.

"Saya juga hendak jemput Mustapa dan Khairy Jamaluddin bersama dalam tinjauan tersebut . Jadi kalau mereka bersungguh-sungguh hendak bersatu hendaklah mereka membayar royalti kepada kerajaan Kelantan.

"Ada masa lima enam jam di atas kapal itu kita boleh bincang masalah tersebut," katanya.

Beliau berkata, biar pun diminta Petronas menjawab tetapi beliau yakin kerajaan masih lagi mempunyai kuasa politik untuk mempengaruhi Petronas memberi jawapan politik.

"Jadi kita berharap Petronas tidak memberi jawapan politik dan memberi jawapan yang berasaskan undang-undang dan keadilan.

"Jadi tekanan politik adalah mustahak biar rakyat tahu dengan maklumat-maklumat dan mereka tidak boleh lagi menyembunyikan hak rakyat Kelantan," katanya.

Surat kepada Perdana Menteri bagi menuntut royalti dihantar sebulan lalu dan tiga bulan lepas Menteri Besar juga menghantar surat kepada Tan Sri Hassan Merican bagi mencadangkan pendaratan gas dari PM301 ke Bachok.

Lokasi yang dituntut ialah kawasan bersama Thailand-Malaysia dan tuntutan bersama itu ada di bawah satu akta yang diluluskan Parlimen pada 1990.

Lanjusoh/mj/harakahdaily

Read More “SATU LAGI PENINDASAN PUSAT TERHADAP KERAJAAN PAKATAN RAKYAT”  »»

PPSMI MANSUH 3 TAHUN LAGI SEBAB BANYAK BELUM SELESAI

Dimuatkan ucapan dan komentar Pemimpin negara dan Pakatan rakyat mengenai isu pemansuhan PPSMI, jika berlaku, pada tahun 2012, sebelum PRU ke 13, insyaALlah. Ketika melancarkan projek ini, ia dilakukan secara mengejut, telah berkuatkuasa selama 6 tahun tetapi mengambil masa 3 tahun secara berfasa untuk dimansuhkan.

Sebenarnya telah banyak kajian saintifik tentang kelemahan dan kegagalan PPSMI tetapi Kementerian buat "pekak" dan "bodoh" sehinggalah pelbagai pihak menyuarakan bantahan yang mana kemuncaknya ialah penyerahan memorendum kepada DYMM YD Agong. Nah, sekarang baru terbongkar hasil kajian tersebut. Itu pun masih mahu menunggu 3 tahun lagi sebelum dimansuhkan.

(1) Selesai urusan kroni punca pemansuhan PPSMI dikuatkuasa 3 tahun lagi!


(2) Mansuhkan PPSMI 2012: Tidak penuhi tuntutan, lebih ramai jadi 'mangsa'


(3) PPSMI: Kerajaan cuma tangguhkan pemansuhan bukan mansuhkan terus - Pak Samad


(4) Sains Dan Matematik Dalam BM Dan Bahasa Ibunda 2012 - Muhyiddin

(5) Sains Dan Matematik Dalam BM & Bahasa Ibunda Satu Dasar Realistik-Komen pelbagai pihak

Selesai urusan kroni punca pemansuhan PPSMI dikuatkuasa 3 tahun lagi!

Keliru. Penghapusan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) hanya dibuat tiga setengah tahun lagi dan bukan sekarang.


Inilah isu yang perlu diketahui ibu bapa. Mengapa kerajaan perlu mengambil masa tiga tahun lagi untuk menguatkuasakan penghapusan PPSMI. Persoalan ini seharusnya dijawab kerajaan kerana dibimbang ada agenda di sebaliknya.

Naib Presiden PAS Dato' Mahfuz Omar berkata, penguatkuasaan pada 2012 agak terlewat setelah ia diperkenalkan pada 1999.

Katanya, beliau antara pihak yang terlibat menentang keras PPSMI pada peringkat awal kerana sudah menyedari tindakan tersebut merugikan anak Melayu terutamanya mereka yang tinggal diluar bandar.

"Saya yakin langkah yang diambil Timbalan Perdana Menteri menghapuskan PPSMI pada 2012 untuk memastikan kontraktor pembekal dan kroni yang mendapat anugerah membekalkan peralatan ICT mendapat manfaat sepenuhnya," katanya pada program ceramah di Manjor semalam.

Hadir sama pada ceramah itu, Bendahari PAS Dr Mohd Hatta Ramli, anggota jawatankuasa PAS, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali dan anggota Parlimen Jerai, Ustaz Firdaus.

Semalam Menteri Pelajaran yang juga Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan dasar PPSMI akan dimansuhkan kerajaan berkuatkuasa pada 2012.

Mahfuz juga menempelak segelintir pemimpin Umno yang dulunya beria-ia menyokong PPSMI yang dilaksanakan Tun Dr Mahathir Mohamad, tiba-tiba hari ini menyokong pula pembatalan tersebut.

"Tuan-tuan boleh lihat sendiri setelah sekian lama pihak pembangkang bersama Gerakan Mansuhkan PPSMI mengadakan pelbagai bantahan, menghantar memorandum, menghimpunkan 100,000 rakyat, tiba-tiba mereka yang dahulu menyokong dasar itu mengambil tindakan sebaliknya.

"Tidakkah ini dinamakan sebagai sikap hipokrit yang memperlihatkan kepentingan diri dan bukan untuk faedah masyarakat," katanya.

PAS telah lama desak

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, perjuangan pelbagai pihak termasuk PAS bagi mendesak kerajaan menghapuskan PPSMI akhirnya menjadi kenyataan biar pun perkara itu berkuatkuasa tiga tahun lagi.

ImageKatanya, beliau melahirkan rasa syukur yang tidak terhingga apabila kerajaan terpaksa akur dengan desakan seluruh rakyat bagi menghapuskan PPSMI.

"Saya adalah antara orang yang paling gembira kerana pembatalan PPSMI itu kerana ia banyak menyusahkan rakyat terutama pelajar sekolah dan guru," katanya.

Beliau berkata, bagi melahirkan masyarakat yang maju dalam pelbagai bidang tidak seharusnya mereka mesti belajar Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris.

Ini kerana katanya telah terbukti kejayaan yang dicapai mereka dalam pelbagai bidang sebelum ini tidak melalui dasar PPSMI.

"Saya kerap kali memberitahu rakan-rakan termasuk sasterawan. Saya menceritakan kepada mereka pejabat saya kerap didatangi pegawai tinggi dari Thailand yang tak boleh berbahasa Inggeris dan juga Melayu, tetapi mereka maju dalam bidang pertanian.

"Bukan itu sahaja, mereka juga berjaya meningkatkan maju dalam bidang pertanian hanya menggunakan bahasa ibunda.

"Perubahan itu sebenarnya berkait rapat dengan fitrah manusia di mana bahasa itu sendiri sebagai nikmat dari Allah untuk berhubung antara satu dengan yang lain.Image

"Oleh itu saya syukur kepada Allah SWT hasil tentangan habis habisan dari rakyat peringkat bawahan sampai sasterawan Negara yang berarak ke sana sini akhirnya kerajaan terima biar pun penguatkuasaannya hanya tiga tahun lagi," katanya.

Beliau juga berkata, kerajaan terpaksa membelanjakan begitu besar peruntukan sebelum ini kerana melaksanakan dasar PPSMI biar pun sejak awal lagi rakyat menentang.

"Berapa banyak peruntukan kerajaan keluarkan untuk mencetak buku baru pembelajaran PPSMI, menyediakan kemudahan ICT dan kursus untuk guru dan pelbagai lagi.

"Oleh itu saya doakan mudah-mudahan perkara ini tidak berulang lagi pada masa depan. Sila dengar sungutan rakyat.

"Langkah kerajaan membatalkan PPSMI membuktikan pemimpin BN mengaku melakukan kesilapan paling besar," ujarnya.

Beliau juga mempersoalkan mengapa kita tidak memtingkatkan mutu bahasa ibunda melalui Dewan Bahasa Dan Pustaka dengan mencipta lebih banyak lagi istilah-istilah baru.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Mobalisasi, Suhyaizan Kaiat berkata, pemansuhan PPSMI sebenarnya kejayaan perjuangan rakyat antaranya perhimpunan 100,000 rakyat.

Sahaizan yang juga Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat berkata, sebelum itu kerajaan tidak pernah berfikir untuk menghapuskan PPSMI biar pun ditentang rakyat dari awal lagi.

Salmah Mat Husain/ Mohd Nor Yahya/harakahdaily
====================================================================================


PPSMI: Kerajaan cuma tangguhkan pemansuhan bukan mansuhkan terus - Pak SamadSasterawan Negara, Dato' A. Samad Said menganggap kerajaan hanya menangguhkan pemansuhan dasar Pengajaran dan Pengajian Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) bukan memansuhkan terus dasar gila tersebut.


Beliau juga menegaskan tidak ada sebab bagi kerajaan menangguhkan pemansuhan dasar tersebut hingga ke tahun 2012 sedangkan ketika mahu melaksanakannya ia boleh dilakukan dalam tempoh enam bulan.

Pengumuman Menteri Pelajaran, tegas beliau, bersifat mengumpan rakyat untuk menghadapi pilihan raya kecil Dun Manek Urai dan juga pilihan raya umum ke-13 nanti.

"Apa yang diumumkan oleh Muhyiddin itu hanya menangguhkan pemansuhan PPSMI bukan memansuhkannya terus.

"Jika benar mansuhkan, sepatutnya tahun depan semua pelajar tahun satu, tingkatan satu dan tingkatan empat sudah mula belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu.

"Alasan mengatakan untuk mansuhkan perlu ambil masa tidak logik kerana ketika Perdana Menteri keempat dahulu mahu laksanakan hanya boleh ambil masa enam bulan, kenapa Perdana Menteri keenam perlu ambil masa tiga tahun untuk mansuhkan?" soal beliau.

Pak Samad juga menegaskan perjuangan untuk melestarikan bahasa Melayu akan tetap diteruskan biarpun beliau merasa lega dengan pengumuman Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam.

Tegas beliau lagi, demonstrasi jalanraya perlu diadakan sekali lagi tanda komitmen seluruh rakyat membantah PPSMI dan mendesak kerajaan segera memansuhkannya.

"Setiap perkara yang tidak dapat diselesaikan di dalam dewan rakyat perlu diadakan demonstrasi dan demonstrasi itu halal," tegas beliau dalam satu wawancara yang diadakan dengan Harakah yang akan disiarkan dalam keluaran akan datang.

Semalam, Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan kerajaan akan memansuhkan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) mulai 2012.

Irwan Muhammad Zain/mns/harakahdaily

=====================================================================================
Mansuhkan PPSMI 2012: Tidak penuhi tuntutan, lebih ramai jadi 'mangsa'

Keputusan kerajaan memansuhkan PPSMI pada 2012 , dianggap belum memenuhi harapan tuntutan banyak pihak yang memperjuangkan isu ini di samping terus menambahkan lagi jurang pencapaian para pelajar yang tertinggal akibat dasar ini.

Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras) Mohd Azmi Abdul Hamid berkata sekiranya pemansuhan itu ditamatkan serta merta ianya tidak akan menimbulkan masalah memandangkan sudah ada buku rujukan mata pelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Melayu dan memang ramai guru yang sudah pun mengajar mata pelajaran tersebut dalam bahasa tersebut.

"Pelajar yang kini menghadapi masalah untuk mengikuti pembelajaran itu dan sepatutnya dengan segera dapat ditukar kepada Bahasa Melayu.

"Ini supaya mereka tidak terus menjadi mangsa kepada eskperimen yang sudah jelas menjejaskan pencapaian mereka seperti yang telah terbukti diakui oleh Menteri Pelajaran," katanya dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily.

Katanya membiarkan pelajar sekolah luar bandar tertinggal walaupun terpaksa menunggu sistem tersebut kembali kepada Bahasa Melayu akan terus membiarkan jurang pencapaian melebarkan dan pelajar berkenaan terus tertinggal.

Teras katanya kesal kenapa dengan pelbagai pendirian dan kajian yang telah dilakukan oleh pelbagai pihak yang jelas menunjukkan pelajar luar Bandar akan terjejas dan pencapaian keseluruhannya akan merosot , baru kini kerajaan akhirnya mengaku pada hal sebelum ini pihak Kementerian Pelajaran beria-ia benar mempertahankan kejayaan PPSMI.

"Kemerosotan pencapaian adalah akibat dari kedegilan pihak kerajaan untuk akur kepada suara pelbagai pihak termasuk dari kelangan para pendidik , ahli akademik , ibu bapa dan ahli agama," kata Azmi.

Kini barulah semuanya terpaksa diterima termasuk pengakuan betapa kajian universiti-universiti tempatan pun mendapati tahap peningkatan penguasaan bahasa Inggeris murid adalah nominal iaitu tidak lebih tiga peratus sepanjang pelaksanaan PPSMI, katanya

"Kini setelah 6 tahun kita dapati ratusan ribu generasi pelajar PPSMI menanggung kerugian kerana gagal menguasai mata pelajaran yang penting untuk berjaya melanjutkan pelajaran kepada yang tahap lebih tinggi.

"Jika pihak kerajaan tidak berdegil ,ratusan ribuan pelajar yang berkenaan tidak akan rugi menghadapi tekanan kerana dinafikan hak untuk belajar dalam bahasa ibunda mereka sendiri," katanya yang berharap dasar ini dimansuhknan dengan kadar segera sebelum tiga tahun lagi seperti yang diumumkan.

Azamin Amin/azm/haraakahdaily

====================================================================
Sains Dan Matematik Dalam BM Dan Bahasa Ibunda 2012 - Muhyiddin

PUTRAJAYA, 8 Julai (Bernama) -- Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik di sekolah kebangsaan akan dilaksanakan dalam Bahasa Malaysia berkuatkuasa pada 2012.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik di sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil pula akan dilaksanakan dalam bahasa ibunda masing-masing.

Muhyiddin berkata kabinet hari ini meluluskan cadangan strategi Kementerian Pelajaran untuk memartabatkan Bahasa Melayu dan memantapkan pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris di semua peringkat persekolahan.

"Strategi ini dirangka berdasarkan hasil kajian dan pemantauan yang telah dilakukan oleh Kementerian Pelajaran mengenai pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sejak dasar ini mula dilaksanakan pada 2003," katanya ketika mengumumkan perkata itu di Kementerian Pelajaran di sini, hari ini.

PPSMI diperkenalkan pada 2003 dan kumpulan pertama murid-murid yang mempelajari Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris sejak Tahun Satu ialah mereka yang menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun lepas.

Muhyiddin berkata pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran dua mata pelajaran itu dalam Bahasa Malaysia dan bahasa ibunda akan diadakan secara bertahap di Tahun Satu dan Tahun Empat di sekolah rendah dan Tingkatan Satu dan Tingkat Empat di sekolah menengah yang bermula 2012.

Bagaimanapun, katanya, perubahan itu tidak melibatkan Tingkatan Enam dan matrikulasi.

Beliau berkata untuk memastikan pelaksanaan strategi baru itu tidak menjejaskan pencapaian murid yang sedang mengikuti PPSMI, pengajaran dan peperiksaan untuk kedua-dua mata pelajaran itu akan dibuat dalam dwi-bahasa sehingga kohort terakhir PPSMI tamat pada 2014.

Beliau berkata kerajaan mengambil keputusan itu setelah meneliti secara terperinci hasil kajian dan pemantauan mengenai PPSMI yang menunjukkan bahawa PPSMI tidak dapat dilaksanakan seperti mana yang dihasratkan.

"Apa yang dilaksanakan ialah PPSMI/BM iaitu guru-guru mengajar mata pelajaran Sains dan Matematik dalam dwi-bahasa iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia," katanya.

Muhyiddin berkata pemantauan kementerian pada tahun lalu mendapati hanya sebahagian kecil guru menggunakan bahasa Inggeris sepenuhnya dalam pengajaran Sains dan Matematik.

"Secara purata, peratusan penggunaan bahasa Inggeris adalah antara 53-58 peratus daripada keseluruhan masa yang diperuntukkan bagi mata pelajaran Sains dan Matematik," katanya.

Selain itu, katanya, hanya sebahagian guru Matematik dan Sains di sekolah menengah dan rendah yang mengambil ujian Penilaian Tahap Profisiensi bahasa Inggeris pada tahun lalu mencapai tahap profisiensi.

Katanya peratusan murid yang mendapat gred A, B dan C bagi mata pelajaran Sains dalam UPSR tahun lalu telah merosot daripada 85.1 peratus kepada 82.5 peratus bagi sekolah bandar dan daripada 83.2 peratus kepada 79.7 peratus bagi sekolah luar bandar.

"Bagi mata pelajaran Matematik, pencapaian murid bandar telah merosot daripada 84.8 peratus kepada 80.9 peratus manakala pencapaian murid luar bandar merosot daripada 80.9 peratus kepada 77 peratus," katanya.

Beliau berkata jurang pencapaian antara sekolah bandar dan luar bandar dalam mata pelajaran Sains dan Matematik semakin melebar semasa PPSMI dilaksanakan.

Muhyiddin berkata laporan "Trends in Mathematics and Science Study 2007" turut menyatakan kedudukan murid Malaysia dalam mata pelajaran Sains telah merosot daripada tangga ke-20 pada tahun 2003 ke tangga ke-21 pada tahun 2007.

"Bagi mata pelajaran Matematik pula, kedudukan murid kita telah merosot daripada tangga ke-10 pada tahun 2003 ke tangga ke-20 pada tahun 2007," katanya.

Beliau berkata kajian universiti-universiti tempatan pula mendapati tahap peningkatan penguasaan bahasa Inggeris murid adalah nominal iaitu tidak lebih tiga peratus sepanjang pelaksanaan PPSMI.

"Tahap penguasaan bahasa Inggeris di kalangan murid terutamanya di luar bandar masih rendah menyebabkan mereka sukar untuk memahami pengajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris," katanya.

Katanya berdasarkan pengamatan ini, kerajaan yakin bahawa Sains dan Matematik perlu diajar dalam bahasa yang mudah difahami oleh murid iaitu Bahasa Malaysia di sekolah kebangsaan, bahasa Cina di SJK(C) dan bahasa Tamil di SJK(T).

-- BERNAMA
=====================================================================================

Sains Dan Matematik Dalam BM & Bahasa Ibunda Satu Dasar Realistik


KUALA LUMPUR, 8 Julai (Bernama) -- Keputusan kerajaan memansuhkan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris yang diumumkan Rabu mendapat reaksi positif pelbagai pihak.

Para cendekiawan, ahli politik, ahli akademik, pendidik malah pelajar sendiri menyifatkan langkah itu sebagai sesuatu yang realistik ke arah memperkukuh kedudukan Bahasa Inggeris dan pada masa yang sama mendaulatkan Bahasa Malaysia.

* Dr Chandra Muzaffar, Profesor Kursi Nordin Sopiee Pengajian Global Universiti Sains Malaysia:

Beliau berkata apa yang perlu dilakukan sekarang ialah meningkatkan pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris mulai dari peringkat sekolah rendah sehingga ke menara gading dalam usaha melahirkan generasi Malaysia yang fasih dalam kedua-dua bahasa itu.

Katanya kaedah pengajaran bahasa Inggeris sama ada di sekolah rendah dan menengah juga perlu dikaji semula selain menggunakan saluran media yang ada secara efektif dengan mengadakan program belajar bahasa itu melalui radio, televisyen dan internet selain mengedarkan DVD.

*Veteran Umno dan Tokoh Pejuang Bahasa Tan Sri Abdul Aziz Tapa:

Katanya keputusan kerajaan itu amat penting dalam usaha untuk memartabatkan bahasa kebangsaan yang telah diperjuangkan sejak 1952.

Penggunaan bahasa kebangsaan juga mudah untuk menyatukan rakyat dan ia selaras dengan hasrat Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak terhadap konsep 1Malaysia.

Bagaimana pun, katanya, bahasa Inggeris adalah bahasa kedua yang utama yang tidak boleh diabaikan dan perlu dikuasai oleh rakyat.

* Presiden Parti Gerakan Tan Dr Koh Tsu Koon:

Beliau berkata keputusan itu adalah konsisten dengan pendirian parti itu bahawa pengajaran dan pembelajaran kedua-dua mata pelajaran itu dalam Bahasa Malaysia atau bahasa ibunda di sekolah rendah adalah lebih berkesan berbanding dalam bahasa Inggeris.

*Presiden MIC Datuk Seri Samy Vellu:

Katanya MIC bersetuju dengan keputusan kerajaan memandangkan ia juga merupakan permintaan daripada Majlis Pengetua Sekolah Tamil supaya kedua-dua mata pelajaran itu diajar dalam bahasa Tamil.

"Walaupun terdapat peningkatan bagi kedua-dua mata pelajaran itu dalam bahasa Inggeris di sekolah Tamil, anggota majlis itu bersetuju supaya ia diajar dalam Bahasa Tamil," katanya.

*Ketua Penerangan Umno Ahmad Maslan:

Beliau berkata keputusan itu membuktikan bahawa kerajaan sentiasa memastikan bahawa dasar yang dibuat memberi manfaat kepada rakyat di negara ini.

"Dengan perubahan ini, maka Bahasa Malaysia akan sentiasa dimartabatkan dan pada masa yang sama Bahasa Inggeris akan terus dimantapkan. Bahasa Malaysia adalah suatu alat terpenting bagi perpaduan rakyat negara ini selaras dengan Gagasan 1Malaysia," katanya.

*Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Dr George Chan:

Beliau berpendapat Kementerian Pelajaran perlu mencari alternatif lain supaya pelajar dapat menguasai Bahasa Inggeris yang merupakan bahasa pertuturan global, sebagai usaha mengukuhkan pengajaran dan pembelajarannya di semua peringkat persekolahan.

"Sebenarnya kita mesti fasih dalam Bahasa Inggeris terutamanya apabila kita mahu memasuki dunia global tetapi saya berpendapat pengajaran dan pembelajaran kedua-dua mata pelajaran itu dalam Bahasa Inggeris bukan satu-satunya cara untuk menguasai bahasa itu," katanya.

* Ketua Satu Gabungan Penulis Nasional (Gapena) Tan Sri Profesor Emeritus Ismail Hussein:

Katanya keputusan itu adalah tindakan yang bijaksana tetapi kerajaan juga perlu memberi penekanan kepada Bahasa dan Kesusasteraan Melayu.

"Kami suka menekankan supaya perhatian yang lebih diberikan kepada bahasa Kebangsaan, kesusasteraan dan budaya Melayu dalam konteks yang lebih luas di peringkat global," katanya.

* Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) Lok Yim Pheng:

Beliau berkata berdasarkan keputusan yang dibuat pada Persidangan Perwakilan NUTP Ogos tahun lepas, pengajaran Sains dan Matematik bagi pelajar sekolah menengah perlu dikekalkan.

"Berdasarkan kepada keputusan Persidangan Perwakilan NUTP pada bulan Ogos 2008, memang kita membuat keputusan untuk mengajar sains dan matematik bagi sekolah rendah dalam bahasa ibunda dan bagi sekolah menengah untuk terus menggunakan Bahasa Inggeris.

"Sebagai guru dan kesatuan guru kami sudah berjaya dalam 50 peratus daripada perjuangan kami. Namun demikian, selepas kerajaan membuat keputusan, NUTP berpendapat sebagai penjawat awam kita terpaksa ikut polisi itu," katanya.

* Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia's (PKPIM) Mohd Hilmi Ramli:

"PKPIM menyambut baik keputusan tersebut dan menyifatkan ia sebagai satu interpretasi komitmen kerajaan untuk mempertahankan dan mendaulatkan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan," katanya.

*Presiden Kesatuan Perguruan Sarawak (STU) Willian Ghani Bina:

Beliau berkata langkah segera perlu diperkenalkan untuk mengukuhkan penguasaan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar di kawasan pedalaman di Sarawak.

Katanya cadangan untuk menjadikan mata pelajaran bahasa Inggeris sebagai wajib lulus bagi peperiksaan awam perlu dilaksanakan bagi memastikan para pelajar di sekolah rendah dan menengah memberi perhatian serius untuk menguasai bahasa itu.

"Oleh kerana para pelajar di kawasan pedalaman sukar mendapatkan kelas tuisyen atau jika ada, ramai ibu bapa yang tidak mampu menghantar anak mereka, Kementerian Pelajaran perlu menyediakan jalan penyelesaiannya memandangkan kumpulan pelajar yang ada sekarang masih lemah menguasai bahasa itu," katanya.

*Ketua Puteri Umno Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin:

Walaupun pergerakan itu menyambut baik langkah kerajaan, beliau berkata para pelajar perlu menguasai bahasa Inggeris terutama dalam era globalisasi.

"Sebab itu di sebalik pengumuman pemansuhan PPSMI yang melegakan banyak pihak tentang kedudukan Bahasa Melayu dan usaha memartabatkannya, Puteri Umno mahu kesungguhan memantapkan Bahasa Inggeris dilaksanakan secara berkesan," katanya.

Untuk menguasai Bahasa Inggeris, prosesnya mesti dimulakan di peringkat sekolah dan bukannya selepas para pelajar menamatkan persekolahan di mana ketika itu cabaran serta saingan telah ada di depan mata.

* Presiden Dong Zong Dr Yap Sin Tian:

Beliau berkata kerajaan tidak perlu menunggu sehingga 2012 untuk melaksanakan dasar itu memandangkan sekolah kebangsaan Cina telah bersedia untuk memulakannya.

* Exco Pendidikan Negeri Sabah Datuk Masidi Manjun:

Sambil menyambut baik keputusan kerajaan, beliau berkata langkah itu wajar memandangkan masih banyak sekolah terutama di kawasan luar bandar yang kekurangan guru terlatih untuk mengajar mata pelajaran itu.

"Berdasarkan maklum balas yang saya terima, kebanyakan guru yang mengajar subjek Matametik dan Sains dalam bahasa Inggeris adalah guru yang sebenarnya mengikuti kursus atau opsyen yang lain.

"Oleh itu adalah baik pihak kementerian menyediakan lebih banyak guru berkelayakan atau terlatih terlebih dahulu sebelum memikirkan semula untuk menggunakan bahasa Inggeris dalam pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik," katanya.

*Ketua Penerangan Umno Johor Datuk Samsol Bari Jamali:

Katanya UMNO Johor menyifatkan keputusan yang dibuat hari ini selari dengan perjuangan Umno negeri itu yang menggesa supaya PPSMI dikaji semula seterusnya dihentikan.

"Apa yang lebih penting adalah meletakkan dan mengekalkan kedaulatan Bahasa Malayu sebagai bahasa kebangsaan seperti yang tercatat dalam perlembagaan sedia ada," katanya.

"Umno Johor bersyukur atas keperihatinan dan keterbukaan pemimpinan negara, akhirnya usaha kami yang turut didokong oleh badan bukan kerajaan, pejuang bahasa dan rakyat di negeri ini membuahkan hasil," katanya.

-- BERNAMA
==================================================================


He said the government made the decision after scrutinising the outcome of studies and surveys carried out on the teaching and learning of the two subjects in English which showed that it could not be implemented as desired.

"What is implemented is the teaching and learning of science and mathematics in English / Malay languages," he said.

Muhyiddin said monitoring by the ministry last year found that only a small group of teachers were using English language fully in the teaching of science and mathematics.

"On the average, the percentage of English usage is between 53% and 58% out of the total time allotted for science and mathematics," he said.

In addition, he said, only a small group of mathematics and science teachers in secondary and primary schools who took the English language Proficiency Level Evaluation test last year achieved the proficiency level.

He said the precentage of students who scored grades A, B, and C for the science subject in the UPSR last year had dropped from 85.1% to 82.5% for the urban schools and from 83.2% to 79.7% for rural schools.

"For mathematics, the achievement of urban schools dropped from 84.8% to 80.9% while the achievement of rural students dropped from 80.9% to 77%," he said.

He said the gap in achievement between urban and rural schools in science and mathematics was becoming wider when the PPSMI (teaching and learning of science and mathematics in English) was implemented.

Muhyiddin said the Trends in Mathematics and Science Study 2007 also stated that the position of Malaysian students in the science subject had deteriorated from the 20th spot in 2003 to the 21st spot in 2007.

"For mathematics, the position of our students deteriorated from the 10th spot in 2003 to 20th spot in 2007," he said.

He said studies by local universities revealed that the level of improvement in the command of the English language by students was nominal, that is, not more than 3% throughout the implementation of the teaching and learning of science and mathematics in English.

"The command of the English language among students, particularly in the rural areas, was still low making it difficult for them to understand the teaching of mathematics and science in English," Muhyiddin said.

Based on this observation, he said, the government was convinced that science and mathematics must be taught in the language that could be easily understood by the students, namely Bahasa Malaysia in the national schools Chinese in the national-type Chinese schools and Tamil in the national-type Tamil schools. -- BERNAMA

Full reports HERE

Read More “PPSMI MANSUH 3 TAHUN LAGI SEBAB BANYAK BELUM SELESAI”  »»

VIDEO ISU PANAS DI SELANGOR

Read More “VIDEO ISU PANAS DI SELANGOR”  »»

"MERAKYATKAN DEWAN NEGERI" TEMA SAMBUTAN ULANGTAHUN KE-50

Sambutan ulangtahun ke-50 Dewan Negeri Selangor simbol demokratik rakyat


SHAH ALAM, 8 Julai - Dewan Negeri Selangor hari ini meraikan sambutan ulangtahun yang ke-50, bertemakan “Merakyatkan Dewan Negeri”.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pemilihan tema itu bertujuan memberi peluang demokratik kepada rakyat untuk mengambil bahagian dalam proses perundangan dan perbincangan mengenai dasar pentadbiran kerajaan Negeri.

“Tema ini dipilih dengan tujuan memperluaskan penyertaan demokratik rakyat dalam proses perundangan dan perbincangan dalam dasar dan pentadbiran kerajaan negeri,” katanya.

Tan Sri Abdul Khalid berkata demikian selepas merasmikan mesyuarat kedua penggal kedua sidang Dewan Negeri Selangor ke-12, tengah hari tadi.

Katanya, pelbagai acara sambutan telah diatur selama setahun, bermula hari ini hingga 8 Julai, tahun depan.

Antaranya, Konvensyen Demokrasi dan Badan Perundangan, Debat Siswa, Penerbitan Buku Sejarah Dewan Negeri, Penerbitan Video Dewan Negeri, Pameran Badan Perundangan, Menaiktaraf website Dewan, dan menjadikan Dewan institusi pendidikan rakyat.

Pada persidangan Dewan Selangor kali ini, Jawatankuasa Induk Sambutan 50 tahun, turut mengundang semua Speaker dan Timbalan Speaker dari negeri lain.

Speaker dan Timbalan Speaker yang hadir ialah dari negeri Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Sabah. Mereka juga dijemput menghadiri majlis santapan Di Raja malam ini.

Speaker Kedah, Datuk Dr Abdul Isa Ismail ketika ditemui berkata, pengendalian dewan Selangor dilihat lebih banyak memberi peluang kepada ahli untuk berbahas.

“Banyak manfaat dan pengalaman mengikut sidang ini apatah lagi ia di ketuai oleh antara speaker yang berpengalaman dalam Malaysia, konfiden, dan perubahan yang banyak dibuat seperti perubahan masa soal jawab daripada 1 jam kepada 1 setengah jam, jadi saya kira ini benda yang baik di buat di Selangor,” katanya.

Speaker Pulau Pinang, Abdul Halim Hussain pula berpendapat, sidang ini adalah bagus dijadikan pengalaman terutama dalam penekanan sistem demokrasi yang diperkatakan.

“Kita lihat ini perkembangan yang bagus di dewan, demokrasi yang di nyatakan oleh Tan Sri Khalid, patut dikaji bersama dan perlu diuar-uarkan , lebih lagi kepada generasi muda, pelajar untuk memahami proses demokrasi,” katanya.

ATIQAH YAACOB-TVSELANGOR/selangorkini

Read More “"MERAKYATKAN DEWAN NEGERI" TEMA SAMBUTAN ULANGTAHUN KE-50”  »»

JANGAN KHIANATI AMANAH DAN LUPA PERJUANGAN

MB- Wakil rakyat jangan mudah lupa diri

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengingatkan semua wakil rakyat supaya tidak mudah lupa dengan amanah rakyat setelah bergelar `Yang Berhormat' untuk melaksanakan dan mengutamakan tugas serta tanggungjawab membela nasib rakyat.

Dalam ucapan khas sempena sambutan 50 tahun Dewan Negeri di sidang Dewan Negeri Selangor, beliau berharap seluruh Adun dan exco kerajaan negeri tidak lupa dengan falsafah dan dasar perjuangan parti serta maksud kedudukan seorang wakil rakyat.


Ini kerana katanya, apabila wakil rakyat itu sudah disahkan bergelar `Yang Berhormat' kadang-kadang mereka mudah lupa dengan maksud kedudukan tersebut.

"Lebih parah jika terdapat sebilangan wakil rakyat terlupa falsafah yang lebih mendalam dan pengertian tanggungjawab kita tentang amanah yang besar ini," katanya dalam ucapan khas dalam sidang Dewan Negeri, pagi ini.


Menurut beliau, tugas untuk menangani masalah dan isu yang timbul satu persatu memerlukan tuntutan tanggungjawab yang tinggi serta komitmen daripada wakil rakyat.

Beliau mengharapkan semua wakil rakyat terus memperuntukkan masa dan ruang bagi melakukan penilaian terhadap tugas dan sumbangan dalam membela dan membantu rakyat.

"Kita jangan terleka dengan momokan yang diuar-uarkan sekarang `rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan' sedangkan hakikatnya nasib rakyat tidak dibela dan diutamakan," tegasnya.

Dalam mesyuarat kedua penggal kedua sidang Dewan Negeri ke-12 itu, beliau mengingatkan tentang kepercayaan rakyat yang memilih wakil rakyat Pakatan Rakyat.

Beliau menegaskan, hal itu menunjukkan bahawa dalam pilihan raya rakyat yang berkuasa memilih wakil untuk menyuarakan suara hati mereka, mengetengahkan kehendak mereka dan mempertahankan milik mereka.

Justeru katanya, rakyat Malaysia mengetahui bahawa Pakatan Rakyat yang memperjuangkan wujudnya satu bangsa Malaysia yang menerima layanan adil dan sama rata dalam semua bidang pada kempen pilihan raya umum lalu.

Berikutan itu beliau bersyukur kerana majoriti rakyat Selangor khususnya mula menikmati limpahan pembangunan yang diagihkan oleh kerajaan Pakatan Rakyat secara adil dan saksama tanpa perbezaan agama, kaum dan fahaman politik.

Saidah Hairan/SH/ harakahdaily

Read More “JANGAN KHIANATI AMANAH DAN LUPA PERJUANGAN”  »»

ADUN SEKINCHAN SAHUT CABARAN JADI AGEN HARTANAH (DWIBAHASA)

ADUN SG PANJANG CABAR ADUN SEKINCHAN


Dr Khir Toyo menafikan yang "ISTANA" beliau bernilai RM24 juta." Jika Ng fikir rumah saya bernilai RM24 juta, maka saya mempelawa Ng sebagai agen untuk menjual rumah tersebut."

"Ng boleh ambil 50% dari hasil jualan -RM12 juta dan saya ambil bahagian saya untuk membeli rumah yang lebih baik di tempat lain seperti Bukit Damansara. Ng boleh guna wang dari bahagian dia untuk kerja kebajikan" kata Mohd Khir.

Sementara itu Ng ketika ditemui di Bangunan SUK berkata " Saya harap dapat surat perlantikan sebagai agen hartanah untuk Mohd Khir serta kunci rumah berkenaan secara resmi."

Menurut Ng beliau telah mendapat 3 orang pembeli yang sanggup membayar lebih dari RM8 juta secara tunai serta merta tanpa walaupun melihat bahagian dalam serta "finishing" rumah berkenaan.

Mengenai dakwaan Mohd Khir yang beliau telah membuat pinjaman bank sebanyak RM3.5 juta untuk membeli rumah berkenaan, Ng berkata:" Berdasarkan kiraan saya, Khir mempunyai bayaran bulanan kepada bank sebanyak RM16,709.54 (dikira pada kadar faedah 4% setahun)."

Sebagai ketua pembangkang dan ahli Dewan Undangan Negeri, mantan MB itu hanya berpendapatan RM8,000.00 sebulan, jadi bagaimana mungkin ia mampu membayar Rm16,709.54 selain dari menyewa sebuah lagi rumah, pada waktu yang sama memiliki hartanah berkenaan, tanya Ng yang bersedia menghadapi sebarang tindakan undang-undang dari ahli politik UMNO tersebut.

"Ia tidak munasabah dan masuk akal kerana seorang Menteri Besar dilarang melibatkan diri dengan sebarang perniagaan dan gaji seorang MB seperti yang didedahkan oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hanyalah RM48,000.00 sebulan" ulas Ng.

"Jika anda darab RM48,000 dengan 12 selama 8 tahun Khir Toyo sebagai Menteri Besar Selangor tanpa mengambilkira perbelanjaan lain, Khir hanya mampu mengumpul RM4.6 juta sahaja" kata Ng.

Agen Hartanah menganggarkan harga pasaran tanah di sekitar kawasan ekslusif (SEk 7 Shah Alam) berkenaan di antara RM110 dan RM150 bagi setiap sekaki persegi.

Dokumen dari Jabatan Tanah dan Galian Selangor menunjukkan bahawa Khir telah membeli 2 lot di kawasan tersebut pada Julai dan September 2007, dan telah membayar RM2.9 juta serta RM900 ribu masing-masing seluas 52,221 kaki persegi serta 20,427 kaki persegi , yang mana harga ini jauh di bawah harga pasaran.

Agen Hartanah juga menyebut kos sebuah rumah di kawasan berkenaan bergantung pada "built-up area" atau keluasan kawasan binaan serta kualiti "fitting" dalam rumah.

Dengan "finishing" berkualiti tinggi, sebuah rumah terletak di kawasan berkenaan boleh bernilai sehingga RM500.00 per kaki persegi.

Dengan menggunakan standard di atas, ini bermakna "ISTANA KHIR" bernilai RM13 juta walaupun hanya separuh dari 52,221 kaki persegi diperbuat dari kualiti "finishing" yang terbaik.
==================================================================================
Mohd Khir denied that the property was worth RM24 million. "If Ng thinks that the house costs RM24 million, then I invite him to be my agent and sell the house," he said.

"He can take 50% of the earnings – RM12 million -- and I can take my portion and buy a better house somewhere else like Bukit Damansara. He should use his share to do some welfare work," he said.

"I hope to get my appointment letter [as property agent for Mohd Khir] and the keys to the house to make it official," Ng said when met at the state secretariat today.

He added that he had lined up three buyers who were willing to pay more than RM8 million upfront for the property even without looking at the finishings inside the house.

On Mohd Khir's claim that he took an RM3.5 million bank loan to buy the house, Ng said: "Based on my calculations, he would have a monthly loan repayment of RM16,709.54 every month (calculated at 4% interest per annum) ."

As state opposition leader and assemblyman, the former mentri besar earns only RM8,000, so how is it possible for him to pay this amount in addition to renting another house and maintaining this property? he asked, adding that he was ready to face any lawsuit from the Umno politician.

"It just does not add up, because an MB cannot be involved in any business and an MB’s monthly salary according to the revelation by Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim is about RM48,000 a month," said Ng.

"If you multiply this by 12 months, for eight years that he served as MB, without taking into account other expenditures, he would have earned RM4.6 million," he said

Property agents estimate that the price of land in that exclusive neighbourhood is between RM110 and RM150 per sq feet.

Documents from the Selangor Land and Mines Department show that Mohd Khir had purchased two lots in the area in July and September 2007, and paid RM2.9 million and RM900,000 for 31,794 sq feet and 20,427 sq feet respectively, which is way below market price.

The agents also said that the cost of a house in the area depends on the built-up area and the quality of fittings in the house.

With top quality finishing, a home in that area can cost up to RM500 per square feet.

Using this as a benchmark, this means that "Istana Khir" would cost RM13 million even if only half of its 52,221 sq feet was built up with the best quality fittings.

Sumber: sun2surf

Read More “ADUN SEKINCHAN SAHUT CABARAN JADI AGEN HARTANAH (DWIBAHASA)”  »»

ADUN SEKINCHAN DEDAH HARTA MANTAN MB SELANGOR

Pemandangan dari udara RUMAH yang bernilai RM15 juta beralamat:

Jalan Suasa 7/1L, Section 7, 40000 Shah Alam, Selangor.

Lot PT65 bernilai RM900,000 dan Lot PT62 bernilai
RM2.9 juta seluas 0.489 hektar pajakan 99 tahun telah dipindahmilik dari syarikat Ditamas Sdn Bhd pada bulan Julai dan September 2007 kepada mantan Menteri Besar Selangor serta isteri.

MBSA merekodkan bahawa Ditamas masih tuan punya hartanah.

Cukai taksiran hartanah di atas mencecah RM9,000.00 setahun.

Cabutan dari Jabatan Tanah dan Galian menamakan


Mohd Khir dan isteri Datin Seri Zahrah Kechik sebagai empunya Lot PT 65 (0.189ha) dan Lot PT 62 (0.30ha) .

(foto and report from sun2surf)

Istana Khir Toyo 24 juta ringgit?

SHAH ALAM, 6 Julai (Selangorkini)- Isu pembinaan banglo mewah, Ketua Pembangkang, Khir Toyo di Seksyen 7, Shah Alam, timbul apabila kos pembinaannya dikatakan melebihi pendapatan yang diperolehinya ketika menjadi Menteri Besar Selangor.

Ahli Dewan Undangan Negeri Sekinchan, Ng Suee Lim berkata, ini berikutan nilai hartanah mewah tersebut mencecah kira-kira 24 juta ringgit yang mencakupi keluasan tanah lebih 1 ekar.

Menurutnya, istana Khir Toyo ini juga dibina di atas dua lot tanah yang dibeli dari Syarikat Ditamas Sdn Bhd dengan keseluruhan harga 4 juta ringgit.

“Istana ini paling kurang 18 juta, belum campur perabot, jadi saya estimate sebagai 20 juta, campur dengan 4 juta tanah, istana Khir Toyo nie 24 juta”,katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Khas DUN Mengenai Tanah, berkata demikian kepada media selepas melawat banglo mewah Khir Toyo di Jalan Suasa, Seksyen 7, Shah Alam pagi tadi.

Dalam pada itu, Ng Suee Lim turut mempersoalkan sumber kewangan Khir Toyo yang meragukan kerana mampu memiliki banglo mewah berjuta-juta ringgit, walhal gaji serta elaun yang diterima selama 8 tahun menjadi menteri besar hanya 4.7 juta ringgit sahaja.

“Saya kira 48 ribu tanpa berbelanja setiap bulan, tak payah belanja semua makan minum kerajaan tanggung termasuk semua pembantu semua dia tanggung, net profit Khir Toyo dapat RM48 ribu, kali 12 bulan, bermaknanya satu tahun dia punya gaji 576 ribu, 8 tahun keseluruhan dia dapat, lebih kurang 4.6 juta campur interest RM4.7juta, saya nak tanya, saya minta khir toyo beri penjelasan daripada RM4.7 juta ini, boleh kah memiliki banglo sebesar istana Khir Toyo ini?

Ng Suee Lim tidak berhasrat untuk melaporkan kepada mana-mana pihak berkuasa, tetapi menyerahkan kepada rakyat Selangor untuk menilai sendiri ketelusan Khir Toyo semasa menjadi Menteri Besar.

Menurutnya, Khir Toyo sering mempersoalkan ketelusan pentadbiran Pakatan Rakyat Selangor, sedangkan beliau sendiri jelas tidak telus dalam mentadbir negeri selangor di bawah naungan barisan nasional.

“Jadi kalau kita bicarakan soal ketelusan, soal integriti, kebertanggungjawaban, jadi benda ini Khir Toyo kena jawab kepada media, kepada rakyat kenapa dia memiliki harta yang sebegini besar”,katanya.

Ng Suee Lim menyeru Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat kes ini dengan adil, berikutan pendedahan beberapa dokumen pembelian tanah yang dibuat Khir Toyo pada Julai 2007.

“Saya mintak SPR, Suruhanjaya Pencegah Rasuah jangan jadi pelindung tolong siasat dan tak perlu cari dokumen dengan saya dokumen ini ada di PTG. Tanya kenapa seorang Menteri Besar, penjawat awam, yang tak boleh meniaga dalam 8 tahun boleh dapat harta yang begitu banyak”,katanya.
-MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN/Selangorkini
Read More “ADUN SEKINCHAN DEDAH HARTA MANTAN MB SELANGOR”  »»

UIGHUR CLASHED WITH CHINESE HAN'S AUTHORITY

Ethnic riots spread in China's west; 156 killed

AP
By William Foreman, Associated PressURUMQI, China – Riots and street battles killed at least 156 people in China's western Xinjiang province, state media said

Tuesday, and injured 828 others in the deadliest ethnic unrest to hit the region in decades. Officials said the death toll was expected to rise.


Police sealed off streets in parts of the provincial capital, Urumqi, after discord between ethnic Muslim Uighur (pronounced WEE-gers) people and China's Han majority erupted into violence. Witnesses reported a new, smaller protest Monday in a second city, Kashgar.

The unrest is another troubling sign for Beijing at how rapid economic development has failed to stem — and even has exacerbated — resentment among ethnic minorities, who say they are being marginalized in their homelands as Chinese migrants pour in.

Columns of paramilitary police in green camouflage uniforms, helmets and flak vests marched Monday around Urumqi's main bazaar — a largely Uighur neighborhood — carrying batons and shields. Mobile phone service and the social networking site Twitter were blocked, and Internet links were also cut or slowed down.

Rioters on Sunday overturned barricades, attacked vehicles and houses, and clashed violently with police in Urumqi, according to media and witness accounts. State television aired footage showing protesters attacking and kicking people on the ground. Other people, who appeared to be Han Chinese, sat dazed with blood pouring down their faces.

In a one-sentence reported released early Tuesday, the official Xinhua News Agency said 156 people had died. There was little immediate explanation for the high death toll and officials did not say how many of the victims were Han or Uighurs. Xinhua cited Xinjiang's police chief Liu Yaohua as saying that the death toll was expected to rise.

The government accused a Uighur businesswoman living in the U.S. of inciting the riots through phone calls and "propaganda" spread on Web sites.

Witnesses and state media said the violence started only after police arrived to disperse a peaceful protest demanding justice for two Uighurs killed last month during a fight with Han co-workers at a factory in southern China.

Thousands of people took part in Sunday's disturbance, unlike recent sporadic separatist violence carried out by small groups in Xinjiang. The clashes echoed the violent protest that rocked Tibet last year and left many Tibetan communities living under clamped-down security ever since.

Tensions between Uighurs and the majority Han Chinese are never far from the surface in Xinjiang, a sprawling region rich in minerals and oil that borders eight Central Asian nations. Many Uighurs yearn for independence and some militants have waged a sporadic, violent separatist campaign.

Uighurs make up the largest ethnic group in Xinjiang, but not in the capital of Urumqi, which has attracted large numbers of Han Chinese migrants. The city of 2.3 million is now overwhelmingly Chinese — a source of frustration for native Uighurs who say they are being squeezed out.

Kakharman Khozamberdi — leader of a Uighur political movement in Kazakhstan, where the Uighur minority has its largest presence outside China — said machine gun fire was heard all night long. One witness told Khozamberdi 10 bodies were seen near a bazaar, including those of women and children.

In Geneva, U.N. Secretary-General Ban Ki-moon urged China and any country with violent protests to use extreme care. He urged all governments to "protect the life and safety of civilians."

About 1,000 to 3,000 Uighur demonstrators had gathered Sunday in the regional capital for a protest that apparently spun out of control. Accounts differed over what happened, but the violence seemed to have started when the crowd of protesters refused to disperse.

Xinhua reported hundreds of people were arrested and checkpoints ringed the city to prevent rioters from escaping. Mobile phone service provided by at least one company was cut Monday to stop people from organizing further action in Xinjiang.

Internet access was blocked or unusually slow in Urumqi on Monday. Videos and text updates about the riots were removed from China-based social networking sites such as Youku, a YouTube-like video service, and Fanfou, a Chinese micro-blogging Web site similar to Twitter.

Major Chinese news portals relied solely on Xinhua for news of the event and turned off the comment function at the bottom of the stories so people could not publicly react.

Witnesses said the protests spread to Kashgar, a second city in Xinjiang, on Monday afternoon. A Uighur man there said he was among more than 300 protesters who demonstrated outside the Id Kah Mosque. He said they were surrounded by police, who asked them to calm down.

"We were yelling at each other but there were no clashes, no physical contact," said the man, who gave his name as Yagupu.

Calls to Kashgar's public security bureau rang, then were disconnected.

Uighur activists and exiles say the millions of Han Chinese who have settled here in recent years are gradually squeezing the Turkic people out of their homeland.

But many Chinese believe the Uighurs are backward and ungrateful for the economic development the Chinese have brought to the poor region.

Wu Nong, director of the news office of the Xinjiang provincial government, said more than 260 vehicles were attacked or set on fire in Sunday's unrest and 203 shops were damaged.

Uighur exiles condemned the crackdown.

"We ask the international community to condemn China's killing of innocent Uighurs. This is a very dark day in the history of the Uighur people," said Alim Seytoff, vice president of the Washington, D.C.-based Uyghur American Association.

Chinese officials singled out the leader of the association — Rebiya Kadeer, a former prominent Xinjiang businesswoman now living in Washington — for inciting the violence.

"Rebiya had phone conversations with people in China on July 5 in order to incite, and Web sites ... were used to orchestrate the incitement and spread propaganda," Xinjiang Governor Nur Bekri said on television early Monday.

Xinjiang's top Communist Party official, Wang Lequan, called the riots "a profound lesson learned in blood."

"We must tear away Rebiya's mask and let the world see her true nature," Wang said.

The government has accused Kadeer of having a hand in many of Xinjiang's problems since her release from prison into U.S. exile in 2005. The Foreign Ministry has publicly accused the 62-year-old of having links to the East Turkestan Islamic Movement, a group the U.S. put on its terrorist blacklist.

Beijing has not provided evidence to support the allegation, and Kadeer denies the claim. She has repeatedly called for nonviolent protest.

On "Oriental Horizon," a current affairs program aired on China Central Television on Monday night, a scholar from the government's Chinese Academy of Social Science blamed Kadeer for masterminding the riots.

The half-hour program, which was devoted to the Urumqi violence, also showcased footage shown on earlier newscasts.

The clashes in Urumqi echoed last year's unrest in Tibet, when a peaceful demonstration by monks in the capital of Lhasa erupted into riots that spread to surrounding areas, leaving at least 22 dead. The Chinese government accused Tibet's exiled spiritual leader, the Dalai Lama, of orchestrating the violence — a charge he denied.

Seytoff said he had heard from two sources that at least two dozen people had been killed by gunfire or crushed by armored police vehicles just outside Xinjiang University.

Mamet, a 36-year-old restaurant worker, said he saw People's Armed Police attack students outside Xinjiang University.

"First they fired tear gas at the students. Then they started beating them and shooting them with bullets. Big trucks arrived, and students were rounded up and arrested," Mamet said.

Previous mass protests in Xinjiang that were quelled by armed forces became signal events for the separatist movement. In 1990, about 200 Uighurs shouting for holy war protested through Baren, a town near the Afghan border, resulting in violence that left at least two dozen people dead.

In 1997, amid a wave of bombings and assassinations, a protest by several hundred Uighurs in the city of Yining against religious restrictions turned into an anti-Chinese uprising that left at least 10 dead.

In both cases pro-independence groups said the death tolls were several times higher, and the government never conducted a public investigation into the events.

Video Of China"s Unrest

Wiki's Story on Uighur People

Read More “UIGHUR CLASHED WITH CHINESE HAN'S AUTHORITY”  »»

ISU BABI SERTA RUMAH IBADAT DI KEDAH

Isu Roboh Abbatoir Babi dan Roboh Kuil-Tokong Di Kedah

*Gerakan Gesa MB Kedah Siasat Dakwaan Kuil Dan Tokong Akan Diroboh

*Penjelasan isu babi dan bantahan DAP

Penjelasan isu babi dan bantahan DAP


TIBA-TIBA DAP negeri Kedah mengisytiharkan keluar dari permuafakatan Pakatan Rakyat negeri ini hanya kerana isu

perobohan pusat penyembelihan babi oleh Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) di Kampung Berjaya, Alor Setar.


Keputusan tersebut diumumkan oleh Pengerusi DAP Kedah/Perlis Thomas Su selepas mengadakan mesyuarat tergempar dengan ahli jawatankuasa DAP Kedah ekoran, apa yang disifatkan mereka, kegagalan kerajaan negeri menangani isu tersebut sehingga dilihat seolah-olah kepentingan semua kaum tidak diambil kira.

Bagaimanapun pengumuman keputusan tersebut lebih kepada gimik politik kerana semua tahu bahawa isu besar parti seperti soal kerjasama, penggabungan atau perpisahan antara parti adalah ditentukan oleh Pusat, bukan negeri.

Tidak boleh dipersalah

Secara jujur, Thomas dan rakan-rakan tidak boleh dipersalahkan kerana mereka hanya menangani isu tersebut di episod-episod terakhir drama pusat penyembelihan babi ini serta tertekan dengan provokasi Gerakan yang ghairah memperjuangkan isu perkauman.

Selepas mendapat penjelasan yang betul nanti dan sedar bahawa isu tersebut sebenarnya tidak mengubah persepsi kaum Cina secara besar-besaran terhadap Pakatan Rakyat, maka mereka akan kembali.

Kewujudan pusat penyembelihan babi di Kampung Berjaya di atas tanah milik kerajaan negeri sebenarnya sudah lebih dari 30 tahun.

Hanya kira-kira 100 meter dari pusat tersebut, letaknya pasar awam yang secara umumnya didatangi oleh majoriti orang Melayu/Islam setiap hari. Berhampiran pusat penyembelihan tersebut juga terletak sebuah kampung Melayu, Telok Yan, yang mengandungi kira-kira 200 buah rumah.

Keadaan pusat penyembilan tersebut amatlah dhaif, kotor, tidak terurus serta sistem pembuangan yang tidak sempurna. Ia wujud bagi membekalkan keperluan daging untuk kawasan utara Kedah. Keperluan sebenar hanya antara 50 sehingga 80 ekor, tetapi dilaporkan secara harian 120 ekor disembelih. Tidak dipastikan ke mana lebihan tersebut dibawa.

Bau sangat busuk

Oleh kerana pusat tersebut tidak diselia dengan sempurna, di samping mencemarkan persekitaran, ia juga mengeluarkan bau yang sangat busuk. Jika hari hujan, orang ramai yang lalu lalang terpaksa menutup hidung walau dari jarak yang jauh. Ia merimaskan orang ramai termasuk, kesemua peniaga Cina yang berniaga di deretan kedai berhampiran.

Sisa-sisa babi juga dibuang sewenang-wenangnya ke dalam tong sampah milik MBAS.

Pada tahun 1995, MBAS (ketika itu masih Majlis Perbandaran) telah membatalkan lesen perniagaan pusat penyembelihan tersebut serta memberi notis untuk keluar dari tapak tersebut. Bermakna sejak 14 tahun yang lalu, pusat tersebut beroperasi secara haram.

Jika DAP memberitahu bahawa kerajaan negeri hanya memberi tempoh selama sebulan untuk mencari tapak baru, ternyata tidak betul. Sebenarnya tempoh melebihi 168 bulan telah diberikan!

Pada tahun 80-an, berhampiran pusat penyembelihan itu juga terdapat pusat penyembelihan lembu dan kerbau. Apabila diarahkan berpindah oleh pihak berkuasa tempatan setelah tempat tersebut dianggap tidak sesuai, mereka berpindah tanpa banyak soal. Tiada pihak pun yang melakukan provokasi perkauman.

Isu pusat penyembelihan babi itu dibincangkan secara serius apabila ahli-ahli MBAS dikuasai oleh Pakatan Rakyat. Semua tahu dalam apa isu pun, ahli majlis kerajaan tempatan dari Pakatan Rakyat menanganinya secara serius dan professional.

Berbeza dengan ahli majlis zaman BN dulu yang hadir mesyuarat hanya untuk mengangguk macam Pokka.

Dalam mesyuarat Ahli MBAS yang diadakan mereka bersetuju dengan sebulat suara supaya tindakan meroboh pusat tersebut dilakukan segera setelah pelbagai faktor diambilkira. Sekalipun kewujudan pusat itu telah tidak disenangi oleh kesemua orang Melayu/Islam yang tinggal berhampiran, tidak kira dari PAS atau Umno, tetapi ia bukan faktor yang diambilkira oleh MBAS dalam membuat keputusan merobohnya.

Bukan isu perkauman

Ertinya langsung tidak bersabit dengan isu perkauman, tetapi soal perundangan dan peraturan yang tidak dipatuhi oleh pengusaha haram tersebut. Jauh sekali dari bermaksud menafikan hak-hak orang bukan Islam seperti yang ditohmahkan.

Gerakan adalah parti komponen BN yang bijak memutarbelitkan isu dan melakukan provokasi perkauman di kalangan orang Cina sehingga beberapa pemimpin bukan Melayu Pakatan Rakyat turut terpengaruh.

ADUN DAP Kota Darul Aman, Lee Guan Aik dan pengusaha haram tersebut telah bertemu Menteri Besar untuk memohon ehsan beliau bagi mengarah penangguhan kerja meroboh. Mereka meminta tempoh sebulan untuk mencari tapak baru (setelah 14 tahun mencari tak jumpa?). Menteri Besar bersetuju.

Dalam pada itu, Umno bermain 'perang saraf' di kalangan orang Melayu, "Tengok kerajaan PAS kalau nak roboh rumah orang Melayu di Kampung Tok Bidan tak ada tanguh-tanguh, kalau nak roboh kandang babi boleh tangguh pulak."

Di kalangan orang Cina pula Gerakan memukul canang, "Mana slogan PAS untuk semua, hak bukan Islam dinafikan."

Lidah yang keluar dari mulut BN bercabang-cabang. Elok benar kalau kepala Umno dan Gerakan dipegang dan dilagakan antara satu sama lain.

Hero masyarakat Cina

Akhirnya pada 1 Julai 2009, pusat penyembelihan tersebut dirobohkan. Gerakan dan DAP menyatakan bantahan terbuka, tetapi hakikatnya DAP ketika ini yang kelihatan menjadi hero di kalangan masyarakat Cina.

Oleh kerana isu ini terlanjur telah menjadi isu politik di kalangan parti-parti bukan Melayu, yang jika dibiarkan berlarutan akan mempengaruhi segolongan masyarakat bukan Melayu yang tidak memahami isu sebenar, maka ada baiknya kerajaan negeri membantu menyegerakan pembinaan pusat penyembelihan baru yang mematuhi peraturan. Maka isu tersebut akan selesai dengan baik.

Zulkifli Yahaya/harakahdaily

===================================================================

Gerakan Gesa MB Kedah Siasat Dakwaan Kuil Dan Tokong Akan Diroboh

ALOR SETAR, 6 Julai (Bernama) -- Pemuda Gerakan Kedah menggesa Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak menubuhkan sebuah badan bebas bagi menyiasat dakwaan DAP kononnya kerajaan negeri telah membuat keputusan untuk merobohkan sesetengah kuil Hindu dan tokong Cina di negeri itu.

Ketua Pemuda Gerakan negeri Tan Keng Liang berkata Azizan harus mengambil langkah segera untuk menyiasat dakwaan itu yang dianggap sangat serius dan hasil siasatan itu haruslah diumumkan.

Baru-baru ini, Pengerusi DAP Kedah/Perlis, Thomas Su mengulangi dakwaannya yang beliau mempunyai maklumat mengenai keputusan kerajaan negeri untuk merobohkan sesetengah kuil Hindu dan tokong Cina setelah Azizan mengatakan bahawa sebagai Menteri Besar beliau sendiri tidak tahu menahu mengenai keputusan itu.

Tan berkata Menteri Besar sepatutnya mengambil serius perkara itu dan bukannya menuduh DAP sengaja menimbulkan kebencian pelbagai kaum apabila membangkitkan isu itu.

-- BERNAMA

Laporan Polis di Tangguhkan Isu Kuil _Tokong

Read More “ISU BABI SERTA RUMAH IBADAT DI KEDAH”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com