Pray For MH370

Pray For MH370

Always losing? STOP!

Check your meter. When is your E.D.D (expected date of death)?
Oooops, was that too sensitive?
But are immortal?  GOTCHA!
Better late than never to realize.
.

Read More “Always losing? STOP!”  »»

Berita panas? Syok? Dah periksa sumber?

Mendengar sensasi memang sedap dan seronok lagi-lagi kalau mata hati gelap gulita. Ini dalil bagi mengkaji daripada sumber berita hangat tersebut. Walaupun datang daripada konon kawan atau orang yang kita biasa.Takut bahan daripada penghasut dan pendengki yang dihantar melalui orang yang tidak sedar. Walaupun sekali pandang macam warak.
   Ada masanya penyampai tidak berniat jahat tetapi dia tersilap dengar atau mendengar hanya sebahagian berita. Walhal menurut konteksnya maksudnya berlainan.Justeru, jaga-jaga bila mendengar berita sensasi.Jangan suka menghukum orang lain. Mana tahu kita tersilap.Kita berdosa mengaibkan orang.
   Amatlah rugi sekiranya kita menjadi mangsa sebab cemburu dan hasad dengki seseorang. Allahu'alam

Read More “Berita panas? Syok? Dah periksa sumber?”  »»

ZINA: RM 1.1 juta untuk tanggung natijah 35 pelajar berzina

Kejadian Zina sudah mencapai tahap kritikal ekoran krisis keruntuhan akhlak dan kecelaruan aqidah di kalangan masyarakat.Yang paling terkesan adalah golongan remaja yang juga merupakan pelajar di bangku sekolah..Kebebasan tanpa kawalan telah mengakibatkan perbuatan yang menurut runtunan hawa nafsu yang memberi kesan kepada pelajaran dan masa depan mereka.
  Ibubapa seolah lali melihat pergaulan tanpa batas anak-anak.Masyarakat memejam mata keadaan di sekeliling.Kapitalis.Opportunis mengaut untung lumayan dengan aktiviti perniagaan yang menghancurkan tamadun manusia.Pemerintah yang mengawal media massa seolah buta dan tuli terhadap program negatif yang menyumbat corong telinga dan menerobosi kanta mata mereka. Bisu, kaku dan terpaku.Tiada tindakan untuk mencegah,menyekat atau menghapus unsur-unsur yang membiakkan zina.
   Berapakah yang harus dibelanjakan oleh rakyat jelata untuk mengendali masalah segelintir yang sepatut dicegah dengan berkesan oleh pihak berwajib.Inilah akibatnya sekira pemimpin tidak membuat keputusan dengan merujukkan perkiraan dosa dan pahala.
 
. . 49 remaja hamil dapat manfaat Sekolah Harapan
Apr 21, 11 5:28pm
Kongsi 18
Sejak dibuka pada September lalu, Sekolah Harapan sudah memberi penempatan kepada 49 remaja hamil, kata Pengarahnya, Datuk Ab Rahaman Ab Karim.

Rahaman Karim school for pregnant students malaccaBeliau berkata, buat masa ini terdapat 35 remaja di rumah terbabit dengan sebahagiannya sudah melahirkan anak, sementara yang lain sedang menunggu masa untuk bersalin.

"Sejak sekolah ini dibuka, seramai 28 bayi dilahirkan dan kesemua bayi tersebut diambil oleh keluarga kepada ibu bayi berkenaan," katanya kepada pemberita selepas perasmian sekolah itu oleh isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor, di Jasin, hari ini.

Hadir sama Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan isteri Datin Seri Asmah Abdul Rahman.

Rosmah yang dalam lawatan sehari ke Melaka, tiba di sini jam 11 pagi dan meluangkan masa kira-kira sejam untuk mendengar taklimat serta melawat pelajar di sekolah itu yang idea penubuhannya dicetuskan oleh Mohd Ali.

signboard school for pregnant students malaccaAb Rahaman berkata, remaja terbabit yang berusia antara 14 dan 18 tahun, datang dari Johor (14 orang), Melaka (8), Pahang (8), Negeri Sembilan (5), Kelantan (5), Terengganu (3), Kuala Lumpur (2), dan masing-masing seorang dari Selangor, Perak, Sabah dan Sarawak.

Beliau berkata, remaja terbabit ditempatkan di sekolah itu sehingga habis tempoh berpantang sebelum kembali kepada keluarga masing-masing.

Ab Rahaman berkata, pihaknya juga berusaha dengan kerjasama keluarga masing-masing untuk menikahkan remaja terbabit dengan pasangan masing-masing dan setakat ini dua daripada 49 remaja itu sudah berkahwin.

"Pada tahun lalu, seramai lima orang mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan dua daripadanya mendapat keputusan 3A dan seorang memperoleh 2A," katanya menambah seramai 14 orang akan menduduki peperiksaan SPM dan dua Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini.

Beliau berkata, kesemua remaja terbabit dijaga dengan baik termasuk pemantauan daripada Jabatan Kesihatan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

staff of school for pregnant students malacca 3"Suka saya maklumkan di sini, bahawa remaja di sini dijaga dengan baik dari segi kesihatan, makan minum dan rehat yang mencukupi, kita bawa balik mereka ke pangkuan agama, kita beri kaunseling, ajar mereka bersembahyang, membaca al-Quran, kita beri kemahiran sebagai seorang ibu untuk mereka menjaga bayi nanti dan kemahiran sebagai seorang isteri," katanya.

Katanya, pada tahun ini kos mengurus dan pembangunan dijangka kira-kira RM1.1 juta berbanding RM547,171 pada tahun lalu.

Beliau juga berkata, sekalipun kapasiti 35 orang sudah dicapai, pihaknya menimbang kemungkinan meningkatkannya kepada 50 orang memandangkan terdapat 15 lagi remaja hamil memohon untuk masuk ke sekolah itu.

Selain itu kata beliau, isteri Perdana Menteri ketika lawatannya turut menyumbang idea bagi menambahbaik sekolah berkenaan seperti usaha untuk menikahkan remaja terbabit dengan pasangan masing-masing, memberi input agama yang mencukupi dan memulihkan semangat mereka agar kembali menjadi warganegara yang baik.

- Bernama
http://www.malaysiakini.com/news/162118

Read More “ZINA: RM 1.1 juta untuk tanggung natijah 35 pelajar berzina”  »»

TAHNIAH BUAT TRICUBES BHD $ KERAJAAN BN

Tricubes Berhad, syarikat yang merintis projek 1 Malaysia email memang bijak dan Kerajaan BN terus nampak kebaikan dan kelebihan projek ini dalam strategi mengekalkan kuasa dan memonopoli ICT kepada rakyat umumnya dan pengundi khususnya.

Hosting di USA (sila lihat di bawah) dan pelbagai maklumat peribadi bakal berada di hujung jari pihak swasta untuk digunakan sesuka hati. Kononnya pendapatan dihasilkan melalui penghantaran notis serta penyata dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) serta Wang Simpanan Pekerja (EPF). Pendapatan ini "taik gigi" sahaja.

Pendapatan sebenar akan datang dari penjualan maklumat peribadi serta alamat email kepada pihak ketiga seperti syarikat kredit kad, pasaraya, gedung membeli belah serta syarikat pengiklanan.

Baru-baru ini satu SPAM telah dihantar melalui telefon bimbit kononnya di hantar oleh Celcom/ Telekom Malaysia Berhad kepada semua pelanggan mereka bagi mengucapkan selamat tahun baru yang diucapkan oleh seorang individu bernama NAJIB RAZAK.Read More “TAHNIAH BUAT TRICUBES BHD $ KERAJAAN BN”  »»

PKA & PKFZ BOARDS HAD SOUND GOOD GOVERNANCE


Port Klang Authority (PKA) chairman Datuk Teh Kim Poo argued both PKA and PKFZ boards to remain unchanged

because directors on both boards already had sound understanding of good governance to bring in more developments to PKFZ.

He also claims that both BOD have a good, experienced team of people sitting on the boards

It is little wonder that they made a good job out of the fiasco since they had sound good governance. Please refer to the recommendation by Pricewaterhouse Coopers Consultant (image below-please click on them to enlarge)

PKA and PKFZ boards unchanged, says chairman 

April 20, 2011/Malaysian Insider


PORT KLANG, April 20 — Port Klang Authority (PKA) chairman Datuk Teh Kim Poo said today that the boards of the regulator and its Port Klang Free Zone (PKFZ) industrial park are to be retained.

He said that this was because directors on both boards already had sound understanding of good governance to bring in more developments to PKFZ.


“I have decided not to change for now as we have a good, experienced team of people sitting on the boards,” said Teh, who took up the role at the beginning of the month.


He said that the immediate concern was to find new business plans for PKFZ as Port Klang was currently ranked among the top ports in the world.

“I want the board members to stop criticising and pointing fingers at others over legal action in respect to the PKFZ scandal,” he told reporters here.The PKFZ scandal has seen the project cost balloon

from about RM2 billion to potentially RM12.5 billion.

Former transport ministers Tun Dr Ling Liong Sik and Tan Sri Chan Kong Choy are facing trial for deceiving the government over the PKFZ scandal.

EXECUTIVE SUMMARY OF PKFZ

Read More “PKA & PKFZ BOARDS HAD SOUND GOOD GOVERNANCE”  »»

JOM zikrullah: tonik rohani

Tiada perkataan yang lebih memberi kekuatan.Tiada panggilan yang lebih kuasa. Tiada ingatan yang lebih merangsangkan. Tiada hubungan yang lebih nikmat daripada mengingati dan menyebut nama Ilahi dengan fokus

Read More “JOM zikrullah: tonik rohani”  »»

Bermula dengan betul

untuk dapat berkat dan rahmatNya

Read More “Bermula dengan betul”  »»

SEMANGAT PERKAUMAN YANG DILARANG ISLAM KERANA KEZALIMAN DAN KETIDAKADILAN (Dwibahasa)Umno dan PERKASA merupakan dua parti ultra nasionalis Melayu yang mengambil Islam setakat yang serasi dengan cita rasa serta selera mereka dan menguntungkan (pragmatisme). Jika dikatakan mereka bersifat assobiyah, mereka boleh mengeluarkan hujah dengan mengatakan Ar Rasul saw cintakan Mekah dan rindu untuk pulang ke kampung halaman. Mereka kata cintakan watan atau tanahair tidak salah di sisi Islam. Adakah tindak tanduk dan kata-kata mereka selama ini bertepatan dengan konsep " Sebaik-baik kamu adalah orang yang bertakwa" dan " ..berrpuak-puak serta berkaum-kaum supaya mengenali antara satu sama lain".(maksud ayat AlQuran)

Ayuh! Gerakkan segera 1 Melayu, 1 Bumi — Zaini Hassan
April 20, 2011

20 APRIL — Orang Cina telah bersatu. Keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak telah membuktikannya. Malah, sebenarnya orang Cina telah pun bersatu sejak dulu lagi.


Perkembangan politik muaasir (kontemporari), selepas era-Mahathirisme dan semasa era-Abdullahisme telah membuktikan ikatan orang Cina lebih utuh dan berpadu. Hubungan kekitaan, kekeluargaan serta brotherhood dan ukhwah orang Cina lebih erat, tanpa boleh ditandingi oleh mana-mana kaum di atas muka bumi Malaysia ini.

Walaupun antara mereka berlainan haluan politik, tapi apabila sampai masa menentukan arah untung nasib kaum Cina – mereka akan bersatu atas pangkahan undi yang sama.

Dalam ekonomi, mereka membantu antara satu sama lain. Dari sekecil-kecil ekonomis kepadalah yang sebesar-besarnya, mereka akan tolong-menolong antara satu sama lain.

Budaya telah berjaya menyatupadukan orang Cina. Dalam masyarakat Cina tiada istilah bidaah yang boleh memesongkan mereka daripada soal budaya dan adat resam bangsa. Bahasa Cina diangkat tinggi, malah ada yang kata orang Cina yang tidak boleh membaca Cina pun akan turut membantu membeli akhbar Cina. Maka itu, akhbar Sin Chew Jit Poh – suara keramat orang Cina, menjadi antara akhbar yang paling tinggi edaran dan keuntungannya di Malaysia.

Sekolah Cina terus dijadikan sebagai cagaran politik utama – yang tidak boleh dikompromi sama sekali.

Pendek kata, orang Cina sebenarnya amat beruntung sekali berada di bumi Malaysia ini. Mereka telah menguasai segala-galanya. Sepuluh teratas orang mereka adalah bilionaire Malaysia. Sebahagian besar kedai yang ada di atas muka bumi Malaysia ini milik mereka. Hampir semua pelajar yang belajar di universiti swasta dan IPTS ternama dan mahal-mahal di negara ini rata-ratanya orang mereka.

Saya telah nyatakan perkara itu dalam Cuit bertajuk Apa lagi orang Cina mahu? tahun lepas. Tulisan itu dipetik sepenuhnya oleh akhbar Straits Times Singapura dan surat pembaca yang saya terima dari republik itu menyokong penuh tulisan itu.

Apa yang saya katakan ini adalah hakikat atau fakta.

Hanya kuasa mutlak politik yang belum dikuasai sepenuh oleh orang Cina, yang lain semua sudah. Kini DAP membawa slogan yang cukup hebat di kalangan masyarakat mereka iaitu Undi untuk Ubah, Enough is Enough (Cukuplah) dan Selamatkan Malaysia.

Slogan itu sebenarnya bukan ditujukan kepada orang lain, tapi khususnya kepada orang Cina. Terpapar megah di dada baju penyokong dan calon DAP dalam pilihan raya Sarawak supaya diubah kepimpinan Melayu Malaysia ini.

Terus terang saya katakan, saya amat menyanjungi orang Cina. Mereka mempunyai matlamat dan masa depan yang cukup jelas. Walaupun tindakan itu berbau politik atau bukan, soalnya mereka cukup bersatu. Politik digunakan sebaik-baik mungkin untuk menyatupadukan kaum itu.

Kita jangan salahkan DAP. Apa yang DAP lakukan itu amat betul untuk masa depan kaumnya. Jika PAS dipergunakan oleh DAP untuk memecahkan bangsanya sendiri, itulah operatif licik DAP.

DAP telah berjaya menjadi parti Cina yang telah menyatupadukan orang Cina. MCA gagal dan SUPP pun gagal. Itu hakikat atas kertas. Malah seorang sahabat saya berbangsa Cina, pengarang sebuah akhbar ternama bersetuju bahawa orang Cina kini ke arah menyokong pembangkang. Pilihan Raya Umum Ke-13 akan digunakan sepenuhnya untuk menyatukan kuasa mereka.

Sebaliknya apa yang orang Melayu buat? Tiada apa-apa. Mereka ialah satu bangsa yang cukup selesa, komplesen, alpa dan tidak peduli. Malah pemikiran mereka cukup bercelaru.

Apa yang harus Umno lakukan? Umno harus berfikiran seperti DAPkah?

Pandangan saya, apa yang Umno harus lakukan sekarang, di masa yang amat terdesak sekarang, ialah melancarkan gelombang perpaduan bangsa – 1 Melayu, 1 Bumi.

Lancarkan segera 1 Melayu, 1 Bumi dalam lingkungan Umno dan parti-parti Melayu yang lain.

Jika PAS degil dan tidak mahu ikut serta, gabungkan dengan puluhan NGO-NGO Melayu yang kini tumbuh bagaikan cendawan di atas bumi Malaysia ini. Perlu diingat NGO-NGO itu wujud kerana mereka dahagakan wadah perjuangan untung nasib bangsa semakin ditinggalkan. Umno harus tarik pertubuhan sukarela ini ke hadapan dan menjadi juara semula dalam soal ini.

Persetankan PAS yang ternyata telah menggadaikan perjuangan bangsa Melayu untuk kepentingan politik totok mereka. Hairan sungguh, para penyokong PAS akan menjadi lebih kuah daripada sudu semasa berkempen, dan mereka tidak pernah sedar bahawa secara senyap-senyap DAP cukup strategik mempermainkan mereka.

Saya kira, sekiranya lima kerusi PAS di Sarawak itu ditandingkan di kawasan Cina sudah pasti mereka akan menang dan ada wakil dalam dewan undangan negeri. Tapi DAP telah mempermainkan mereka. PAS diletakkan di kawasan kaum Bumiputera, bagi membolehkan kaum Bumiputera terus berpecah. PAS seperti biasa, tidak sedar semua itu.

Dalam usaha meniupkan gelombang 1 Melayu, 1 Bumi, tidak salah 1 Malaysia diteruskan kerana ia adalah dasar jangka panjang negara. Parti komponen Cina dalam BN pun tidak akan marah jika Umno melancarkan gagasan 1 Melayu, 1 Bumi kerana bagi mereka orang Cina telah pun bersatu.

Tidak salah bagi orang Melayu melancarkan seruan 1 Melayu, 1 Bumi kerana orang Melayu sendiri belum bersatu.

Dalam tulisan-tulisan saya sebelum ini, saya ada mengatakan orang Melayu berpecah kepada enam golongan. Melayu Umno, Melayu PAS, Melayu PKR, Melayu DAP, Melayu Liberal dan Melayu Atas Pagar.

Orang Melayu cukup berpecah. Orang Cina tidak akan marah sekiranya orang Melayu bersatu kembali. Mungkin DAPlah yang tidak selesa kerana matlamat mereka untuk memecah-belahkan lagi orang Melayu akan gagal.

Bagi DAP, selagi konsep Malaysia Malaysian mereka tidak berlaku, selagi itu mereka akan berusaha keras untuk menjayakannya.

Umno harus meniupkan gagasan 1 Melayu, 1 Bumi ini segera. Orang Melayu harus disatukan segera bagi memastikan mereka menguasai semula politik yang semakin terhakis daripada tangan mereka.

Walaupun Melayu berpecah, namun ada lagi suara-suara segelintir yang amat sayangkan bangsa. Seorang sahabat umpamanya, menghantar SMS semasa tulisan ini ditulis berbunyi: “Tolong tulis...BN jangan lagi bagi kawasan majoriti Melayu kepada wakil MCA, Gerakan dalam PRU akan datang... cukup sudah pengorbanan Umno yang dibalas dengan tuba. MCA dan Gerakan WAJIB akur kerana kalau mereka kalah dengan DAP, wakil mereka tak perlu dilantik dalam kerajaan...”

Itu ialah suara marah. Orang Melayu marah. Tapi kita harus rasional. Susun semula barisan dan gelombang satukan orang Melayu.

Saya bercakap bagi pihak bangsa saya. Gagasan inilah yang turut dimainkan oleh sahabat saya, saudara Ridhuan Tee Abdullah, seorang mualaf Cina yang cukup kental jiwa ultra-Melayunya. Orang Cina amat tidak menggemari beliau di atas semangat assabiyah Melayu beliau itu.

Namun bagi Ridhuan, dan orang Melayu yang lain, mereka amat khuatir dengan perkembangan mutakhir yang berlaku di negara ini sekarang.

Namun, penghargaan harus diberi kepada kaum Bumiputera Sarawak yang telah melaksanakan tanggungjawab mereka dengan begitu betul sekali.

Saya angkat topi kepada kaum Bumiputera Sarawak yang dilihat lebih matang daripada orang Melayu di Semenanjung. Sekiranya mereka tidak bersatu dalam pilihan raya 16 April lalu, maka Sarawak sudah tentu akan jatuh ke tangan orang lain.

Orang Bumiputera Sarawak telah memberi satu petunjuk yang amat berharga supaya diikuti oleh kaum Melayu di Semenanjung.

Namun, orang Melayu Semenanjung berpecah enam. Mereka masih lagi berpecah enam.

Oleh itu menjadi kewajipan Umno; atas nama pejuang-pejuangnya yang terdahulu; dan sebagai parti induk orang Melayu; lancarkan segera slogan 1 Melayu, 1 Bumi bagi menggerakkan semula gelombang kebangsaan bangsa itu.

Melayu harus dan wajib disatukan kembali sebagaimana kita mahu satukan orang Malaysia di bawah semangat 1 Malaysia. Tiada makna adanya 1 Malaysia, jika orang Melayu sendiri pun berpecah.

Kini terletak dalam tangan Umno untuk menentukan hidup atau mati bangsa ini.

Orang Cina sudah ada 1 Cina dalam erti kata tersendiri. Orang Melayu pun perlu ada 1 Melayu, 1 Bumi. Ayuh gerakkan! — Utusan Malaysia

Utusan calls for 1Melayu, 1Bumi movement
By Shannon Teoh
April 20, 2011


KUALA LUMPUR, April 20 — Utusan Malaysia called on its owners Umno today to spearhead a 1Melayu, 1Bumi movement involving all Malay parties — claiming DAP was intent on toppling the country’s Malay leadership.

“What Umno needs to do now, in this pressing time, is to launch a wave of racial unity - 1Melayu, 1Bumi. Launch 1Melayu, 1Bumi immediately with other Malay parties,” assistant chief editor Datuk Zaini Hassan wrote in the Malay daily today.

In his Cuit column, he said that DAP’s slogans in the recently concluded Sarawak state election called for Chinese voters to change the Malay-led government, adding that they already controlled everything and was now aiming for political power.

“Only absolute political power has not been controlled by the Chinese, everything else has been taken. Now DAP bringing great slogans among them, Undi Untuk Ubah (Vote for Change), Enough is Enough and Selamatkan Malaysia (Save Malaysia).

“In truth, those slogans are aimed at no one else but specifically the Chinese. It is displayed proudly on the chests of DAP candidates and supporters in the Sarawak election so that the Malay leadership of Malaysia is changed,” he added.

In his column, he said that the Chinese community was a united force whose “brotherhood” was unmatched by any other race in the country.

He said that despite their different political stands, Chinese voters would unite when the time came to decide the fate of their community.

Zaini also said that the Chinese community helped each other economically and stood together unwaveringly to protect their culture, language and vernacular education.

“The Chinese language is a high priority and it is said that even Chinese who cannot read Chinese will still buy Chinese newspapers.

“In short, the Chinese are actually very fortunate to be in Malaysia. They have controlled everything. The top ten Chinese are Malaysian billionaires,” he wrote.

However, he provided no facts to substantiate the claim that the Chinese community was such a united force.

Zaini said that while DAP has united the Chinese politically, Malays have so far done nothing in response.

“They are a race that is quite comfortable, complacent and apathetic. In fact, their thoughts are quite disorganised,” he wrote.

Zaini said that if PAS refused to participate in the 1Melayu, 1Bumi movement, Umno could join hands with the dozens of Malay NGOs who were established because they were “thirsting to fight for the interests of the race that is increasingly being left behind.”

He added that Chinese component parties in Barisan Nasional (BN) would not be upset with such a move to unite Malays as Chinese were already united.


Sumber: Malaysian Insider

Read More “SEMANGAT PERKAUMAN YANG DILARANG ISLAM KERANA KEZALIMAN DAN KETIDAKADILAN (Dwibahasa)”  »»

KONSEP BARU JKKKP STRATEGI TAWAN SELANGOR
Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor telah menggariskan konsep 4K bagi menggantikan konsep KBSM yang lama sebagai strategi merampas Selangor. Konsep KBSM ialah akronim untuk KENDURI BESAR, SAKIT MATI.

Konsep 4K pula akronim untuk KEBAJIKAN, KEMATIAN, KENDURI KEDAI KOPI.

Sasaran UMNO Selangor ialah untuk mendapatkan tambahan 9 kerusi lagi untuk memerintah.
Read More “KONSEP BARU JKKKP STRATEGI TAWAN SELANGOR”  »»

BN MAHU PENGUASAAN TOTAL KEPADA MEDIA BARU DAN KONVENTIONAL

Pengerusi BN (PM)  berkata, kewujudan media Internet menjadikan ianya lebih sukar untuk memenangi pilihan raya dengan majoriti besar,


Serangan bertalu-talu melalui teknik DDoS (disributed Denial of Service) telah berjaya buat sementara untuk menafikan maklumat alternatif kepada rakyat.
 Penguasaan terhadap media konventional seperti akhbar, TV dan radio memungkinkan berita, wawancara serta lain-lain diputarbelitkan menurut selera BN. Sebagai contoh wawancara bersama Raja Petra Kamaruddin.

Kesimpulannya, dengan apa cara sekalipun, duit bukan masalah, lumpuhkan rangkaian portal, laman web dan jika boleh semua blog pro Pakatan Rakyat dalam PRU 13.
'Demokrasi terbuka, media internet sukarkan kemenangan'

Perdana Menteri Najib Abdul Razak berkata kemenangan BN di Sarawak amat bermakna memandangkan kesukaran berdepan dengan demokrasi terbuka.

Pengerusi BN itu berkata, kewujudan media Internet menjadikan ianya lebih sukar untuk memenangi pilihan raya dengan majoriti besar, seperti yang berlaku di setengah negara kebelakangan ini, lapor Bernama.

Malah, katanya, menang dengan majoriti mudah pun sudah amat melegakan.

Tetapi di Sarawak, katanya, BN telah menang dengan lebih daripada majoriti dua pertiga seperti yang dijangkakan pihaknya.

Najib berkata, dalam kontek demokrasi berparlimen dan mengambil kira kayu ukur global, maka beliau menyifatkan kemenangan BN di Sarawak itu sebagai luar biasa dan pencapaian yang sangat memberangsangkan.

Perdana menteri juga berkata, kemenangan yang sangat meyakinkan itu juga menunjukkan bahawa pakatan pembangkang gagal mencetuskan tsunami politik di negeri itu.

Perdana Menteri berkata apa yang diuar-uarkan oleh pakatan itu, sama ada melalui ceramah ataupun media alternatif atau yang cuba disebarkan mereka melalui SMS dan sebagainya, pengundi pada umumnya tidak menerima cara yang dilakukan oleh parti pembangkang yang cuba hendak mencetuskan tsunami politik.

"Kesudahannya pengundi di Sarawak berfikir secara rasional, bukan secara emosi, bahawasanya masa depan mereka akan hanya terbela dan terjamin dengan sokongan kepada BN, dan parti pembangkang bukan alternatif yang lebih baik.

"Ini satu kesimpulan yang boleh dibuat berdasarkan kepada kemenangan besar yang dicapai BN," katanya yang juga pengerusi BN dalam sidang akhbar di Menara Dato' Onn malam tadi.

Dalam pilihan raya Sarawak semalam, BN memenangi 55 daripada 71 kerusi yang dipertandingkan, manakala pakatan pembangkang menang 15, dan satu dimenangi calon Bebas.

Daripada 15 kerusi yang dimenangi pembangkang, 12 diperoleh oleh DAP manakala PKR menang tiga daripada 49 kerusi yang ditandinginya.

Sumber: http://www.malaysiakini.com/news/161738

Berita Berkaitan DDos

Read More “BN MAHU PENGUASAAN TOTAL KEPADA MEDIA BARU DAN KONVENTIONAL”  »»

JASA BONDA ............INGATLAH SESIAPA YANG BERGELAR ANAK

BERAPAKAH NILAI BONDA ANDA??
Adakah nak tunggu dia untuk pergi selamanya sebelum sedar dan beringat dan berbakti?!

Read More “JASA BONDA ............INGATLAH SESIAPA YANG BERGELAR ANAK”  »»

Spiritual health: YOU CAME TO ME

ALLAH is ALL HEARING ALL SEEING. Call HIM sincerely with all our hearts and He will respond insyaallah!

Read More “Spiritual health: YOU CAME TO ME”  »»

SARAWAK: Sinar bulan ternampak dicelah-celah awan tebal

PILIHANRAYA NEGERI BUMI KENYALANG
Pengalaman di DUN SADONG JAYA, MUARA TUANG

Sepanjang tempoh rombongan YB Dr Halimah berada di bumi Kenyalang membawa berita daripada Selangor yang dimanipulasikan oleh media massa BN sebagai propaganda politik kempen pilihanraya tidak ternampakbulan mengambang di langit. Ada masa hujan sesekejap di waktu malam di beberapa tempat.Ada masa tidak ada hujan pun.
Pada 15.4.11, setelah kembali ke rumah tumpangan setelah selesai ceramah di beberapa tempat, saya mendongak ke langit. Tujuannnya meninjau bulan purnama mengambang terang.Tidak kelihatan. Yang terlihat hanyalah bayangan bulan di celah-celah awan tebal.Kurang menyenangkan!
Di siang hari kami ke kedai, ke rumah panjang Iban bahkan ketika kenderaan singgah membeli minyak pun saya sempat buat rawatan percuma kepada pengunjung-pengunjung kedai serbaneka di tempat yang sama.
Sambutan kebanyakan positif..
Saya dapat menanggapi satu fenomena kelainan daripada suasana PRN SARAWAK 2006 ketika saya membantu berkempen di BETING MARO..Ketika itu suasana sentiasa tegang dan penduduk tidak mahu melayan kami yang dianggap orang asing.Tetapi kali ini, amat berlainan.Penduduk riang gembira menyambut kami.Lebih-lebih lagi apabila kanak-kanak melihat belon bulan yang dibawa.Bahkan tidak menang tangan belia-belia yang meniup belon kerana berebut-rebut mahukan belon. Ada ketika ibu-ibu dan nenek juga berebut belon. Amat mengkagumkan.Sangat meriah dan riang.
Namun pada hari mengundi iaitu 16.4.11, suasana lengang dan sunyi tidak seperti di PRK di Semenanjung.
Petugas tempatan tersangat minima. Sistemnya pula ialah seolah-olah 'no system'. BN boleh buka barung dan sibuk memberi nombor. Dikatakan untuk claim.
Di BOLEHLAND apa-apa pun boleh terjadi.pada pilihanray paling kritikal ini.Lagaknya seolah-olah operasi mengundi adalah atas penjagaan petugas BN kesluruhannya. Sukar nak tahu mana petuga SPR sejati yang mana proxy BN yang 'sibuk' di keliling tempat mengundi.
Memang adalah ganjil dan ajaib sekiranya PAS menang dalam keadaan haru biru tersebut.

Namun, ramai sudah kenal bulan putih mengambang ini dan ramai orang di sana berminat dengan warna hijau kerana rumah dan kedai pun warna hijau.Bukan seperti TUN DR MAHATHIR ketika menjadi PM dulu hingga logo PETRONAS jadi mangsa! Harapan kepada generasi muda dan anak-anak yang masih dibangku sekolah untuk merubah nasib keluarga yang dibelit oleh BN setiap kali pilihanraya.
PAS tempatan harus memainkan peranan melebarluaskan dan memperdalamkan lagi pengaruh PAS kepada masyarakat Sarawak yang baru berjinak-jinak dengan PAS.
Bila saya sampai di LCC KLIA, saya melihat bulan mengambang terang di langit!! Beberapa jam kemudian keputusan pilihanraya di umumkan. Barulah saya faham kenapa begitu sukarnya saya melihat bulan purnama di langit bumi kenyalang!Rupanya sinarnya baru singgah!
Syabas dan tahniah kepada semua rakan pakatan rakyat yang menang.Lebihlah suara pembangkang di DUN SARAWAK alhamdulillah. 

Rombongan YB Dr Halimah di rumah panjang Snangeh

YB Dr Halimah dan Cikgu Jaafar AJK LPN selangor bersama DHPP Selangor di program penubuhan cawangan baru PAS
YB Dr Halimah di jeti DUN Muara Tuang
YB Dr Halimah dalam program penubuhan cawangan penaja PAS Semera Masjid
Bersama CALON DUN SEBUYAU HJ ADAM

Read More “SARAWAK: Sinar bulan ternampak dicelah-celah awan tebal”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com