Pray For MH370

Pray For MH370

KONVENSYEN LULUS DASAR PAKATAN RAKYAT

SHAH ALAM, 19 Dis: Tepat jam 5.30 petang 19 Disember, bertempat di Auditorium MBSA, Dasar Pakatan Rakyat diluluskan sebulat suara dalam konvensyen pertamanya.

Ia diluluskan apabila semua perwakilan berdiri dan mengangkat tangan tanda setuju apabila ditanya oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim berdasarkan cadangan Lim Kit Siang.

(Gambar: Tiga pemimpin utama Pakatan Rakyat menandatangani dokumen Dasar Pakatan Rakyat selepas diluluskan konvensyen)

Dokumen itu kemudiannya ditandatangani oleh tiga pemimpin utama Pakatan iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Dasar Pakatan Rakyat berupa dokumen yang dipersetujui bersama di kalangan pimpinannya dan diluluskan sebulat suara dalam konvensyen hari ini.

Ia mengandungi empat perkara asas iaitu demokrasi yang telus dan tulin, memacu ekonomi berprestasi tinggi, keadilan sosial dan pembangunan insan dan hubungan persekutuan - negeri dan dasar luar negara.

Zulkifli Sulong, Hazayani Zakaria, Ismail Hashim dan foto Zamzarina Abdullah/harakahdaily


BERKAITAN: DASAR BERSAMA PAKATAN SASAR PUTRAJAYA

Read More “KONVENSYEN LULUS DASAR PAKATAN RAKYAT”  »»

PROF DR YUSUF AL QARADAWI DI SHAH ALAM MALAM INI

Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor mempersilakan saudara serta keluarga ke majlis di atas.
Sila klik pada imej untuk dibesarkan. Jumpa anda di sana. Terima kasih. Salam
Hijrah 1431.

==================================================================================

4,000 hadiri ceramah Dr Yusuf al-Qaradha
wi


Kira-kira 4,000 hadirin memenuhi dewan solat Masjid Sultan Abdul Aziz Shah di Shah Alam bagi mengikuti syarahan perdana yang disampaikan oleh ulama tersohor, Prof Dr Yusuf Al-Qaradhawi malam tadi.

Dr Yusuf yang tiba kira-kira jam 7 petang, kemudiannya mengimamkan solat maghrib berjamaah bersama-sama makmum yang menunggu beliau sejak jam 6 petang lagi.

Bagaimanapun, tokoh pemikir Islam dari Mesir itu kelihatan tidak begitu sihat hanya mengimamkan solat dengan keadaan duduk di atas kerusi.

Sewaktu selesai solat berjamaah dan menuju ke kerusi yang disediakan berhampiran dengan mimbar masjid, hadirin yang berada di kiri dan kanan mimbar berpusu-pusu menghampiri beliau dengan lebih dekat menyebabkan pihak keselamatan dan urusetia terpaksa menenangkan keadaan.

Urusetia juga ketika itu, mengingatkan kepada hadirin agar tidak mendekati beliau dengan lebih rapat supaya dapat memberi ruang kepada Dr Yusuf untuk menyampaikan syarahan dengan lebih jelas dan selesa.

Turut hadir mendengar syarahan tersebut adalah beberapa pemimpin Pakatan Rakyat antaranya, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim; Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim; Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang; ahli parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Nordin dan ahli jawatankuasa PAS pusat Abdul Ghani Shamsuddin.

Dr Yusuf yang baru sahaja dianugerahkan tokoh Ma'al Hijrah pada tahun ini kelmarin, menyampaikan syarahan perdana yang menyentuh tentang pengajaran yang diperolehi oleh umat Islam dalam peristiwa Hijrah Rasulullah SAW ke Madinah.

Syarahan beliau memakan masa selama dua jam, bermula kira-kira 7.35 malam termasuk terjemahan syarahannya yang dipimpin oleh Abdul Ghani.

'Hijrah satu kemenangan'

Dalam syarahan beliau itu, Dr Yusuf menegaskan hijrah Rasullullah SAW adalah satu pertolongan daripada Allah SWT yang benar-benar berlaku dan bukannya satu khayalan.

"Dalam al-Quran jelas Allah menurunkan tentera (malaikat) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar . Allah tampilkan mereka tidak lain adalah untuk membantu baginda. Ini jelas di dalam Al-Quran.

"Hijrah adalah satu kemenangan kerana mereka (umat Islam di Mekah) percaya (kepada Allah), mempertahankan prinsip akidah, walaupun dianiaya, diseksa dan pelbagai bentuk penyeksaan," katanya sambil membaca sepotong ayat Al-Quran untuk menguatkan hujahnya.

Dalam kesempatan itu, beliau juga mengemukakan contoh bagaimana sahabat baginda, Sumayyah dan Ammar ibn Yasir diseksa oleh kaum kafir Quraisy kerana menerima ajaran Nabi Muhammad SAW sebelum baginda berhijrah ke Madinah.

Mereka adalah antara sahabat baginda yang terawal mati syahid dalam sejarah Islam, tambah ilmuan Islam itu.

Menurut Dr Yusuf, selain faktor penyeksaan yang diterima oleh para sahabat baginda, ahli keluarga dan kaum kerabat turut baginda dikenakan tekanan sosial dan diboikot dalam bidang ekonomi, menyebabkan Allah memerintahkan baginda berhijrah ke sana.

Dr Yusuf berkata antara pengajaran lain yang perlu dicontohi oleh umat Islam daripada peristiwa agung itu adalah "bagaimana Rasullullah SAW mengatur, merencanakan dan merancang strategi untuk berhijrah".

Katanya baginda mengatur strategi antaranya, memilih Abu Bakar Al-Siddiq menemani beliau sewaktu berhijrah, memilih Ali Abi Talib bagi menggantikan beliau ditempat tidur baginda, dan melantik Asma Abu Bakar menjadi sumber berita kepada Rasullah SAW sewaktu berhijrah.

'Harus atur strategi'

Sebahagian strategi Rasulullah SAW juga ialah memilih penunjuk jalan yang benar-benar arif ke Madinah supaya terhindar daripada kaum kafir Quraisy, tambah ilmuan Islam itu.

"Oleh itu setiap orang Islam harus mengatur strategi dan operasi supaya perjalanan hidup dapat bergerak dengan cara yang betul dan kemudiannya kita berserah kepada Allah. Allah akan membantu kita selepas itu," kata Dr Yusuf sambil membaca sepotong ayat yang dibaca oleh baginda Rasulullah SAW kepada Abu Bakar meminta beliau tidak bersedih dan gusar dengan kaum kafir Quraisy.

Dalam peristiwa hijrah juga, Dr Yusuf berkata bahawa Islam yang diajar oleh Nabi Muhammad SAW bukan agama yang bersifat individualistik.

Sebaliknya katanya, Islam itu menganjurkan manusia agar hidup berjamaah atau berkumpulan dengan baginda mengasaskan masyarakat Islam dengan mempersaudarakan kaum Aus dan Khazraj, yang dinamakan sebagai kaum Ansar.

"(Ia adalah) permulaan kepada sesebuah masyarakat itu berasaskan kepada Islam... tidak mungkin penyebaran Islam akan berlaku tanpa ada orang yang mempertahankan Islam.

"Berjamaah (atau berkumpulan) adalah sesuatu yang disuarakan oleh Allah dalam al-Quran," katanya sambil membaca ayat keempat dan kelima dari surah al Fatihah, yang menggalakkan manusia hidup berkumpulan bukan bersikap individualistik.

Menurut Dr Yusuf lagi, pengajaran dari peristiwa hijrah tidak terhenti di situ sahaja, apabila baginda membina masyarakat yang berteraskan kepada iman dan Islam.

Menurutnya, baginda mempersaudarakan kaum Ansar dan kaum Muhajirin (umat Islam yang berhijrah ke Madinah), sebagai asas membina masyarakat Islam 'Rabbani Insani' di situ.

Bina masjid

Ini kerana, wahyu yang turun di Madinah, secara umumnya mengisahkan tentang akhlak termasuk pensyariatan solat, puasa, urusan bermuamalat dan sosial di kalangan mereka termasuk perlaksanaan hukum qisas dan pengurusan hutang piutang berlaku selepas peristiwa hijrah.

Dr Yusuf berkata, bagi tujuan tersebut, Rasulullah SAW membina sebuah masjid sebagai pusat sosial dan pertemuan dengan cara menunaikan solat berjamaah serta tempat bermesyuarat.

Baginda juga menubuhkan sebuah pasar bagi meningkatkan kegiatan ekonomi umat Islam, yang menjadi tempat singgahan para pedagang dari luar, tambahnya.

"Pasar itu mempunyai pelbagai seksyen seperti buah-buahan, sayur-sayuran, lembu, unta dan baginda menjadi pemantau terhadap sikap peniaga dan pedagang (yang berniaga)," katanya sambil menceritakan kisah seorang peniaga yang menipu dengan menjual tamar yang tidak elok.

Maka Dr Yusuf membaca sepotong hadis sahih yang menceritakan teguran Rasulullah SAW terhadap perbuatan peniaga tersebut, yang cuba menipu pelanggan.

Sebelum beliau mengakhiri syarahan beliau, ilmuan Islam itu, mengingatkan agar sentiasa berhati-hati dengan "orang munafik yang sentiasa menyebarkan fitnah dalam masyarakat Islam".

'Pendustaan kaum munafik'

Katanya, mereka ini mengaku beriman kepada Allah, tetapi hakikatnya mereka benci kepada Islam. Menurutnya, terdapat ayat-ayat dalam surah Al-Taubah yang menjelaskan sikap, sifat dan ciri-ciri orang munafik.

Katanya, pendustaan kaum munafik di zaman ini "lebih dahsyat daripada zaman silam".

Beliau memberi contoh bagaimana isteri baginda Rasullah SAW, Aisyah Abu Bakar difitnah mempunyai hubungan dengan seorang sahabat, yang terkenal dalam sirah baginda sebagai kisah 'Hadith Al-Ifki'.

Dalam peristiwa ini, orang munafik yang diketuai oleh Abdullah bin Ubay menyebarkan fitnah berhubung perkara tersebut dalam masyarakat Islam di Madinah, menyebabkan ada di kalangan sahabat terpedaya dan termakan dengan fitnah tersebut.

"Ayat-ayat di dalam surah ini, Allah mendedahkan tipu daya mereka kerana mereka begitu mudah menjatuhkan martabat orang lain.

"Mereka menuduh (Aisyah) tanpa menampilkan saksi bagi tuduhan tersebut. Ia perlu ditampilkan empat orang saksi. Tidak menampilkan empat orang saksi, maka mereka adalah sesat dan dusta," katanya.

Selepas menyampaikan ceramah, Dr Yusuf diminta membaca doa untuk kesejateraan umat Islam dan hadirin baramai-ramai mengaminkannya, sebelum diiringi dengan laungan takbir.

Abdul Rahim Sabri/malaysiakini

Read More “PROF DR YUSUF AL QARADAWI DI SHAH ALAM MALAM INI”  »»

PEMIMPIN POLITIK NEGARA HARUS TERLIBAT DENGAN PERKEMBANGAN ILMU

SHAH ALAM, 18 Dis - Pemimpin politik bagi sesebuah negara perlu mengamalkan dan mempraktikkan ilmu sains dan teknologi dalam mengatur halatuju dan matlamat negara supaya dapat dicontohi rakyat.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata, segala usaha yang ingin dilakukan haruslah dimulakan dengan pempimpin itu sendiri yang turut mempraktikkan segala ilmu untuk manfaat semua.

“Bukan sahaja mereka ini mencapai satu pencapaian cemerlang sehingga boleh melahirkan saintis yang dianggap ‘expert’ atau pakar di dunia tetapi mereka harus membawa satu gelombang di kalangan rakyat masing2 termasuk juga pemimpin politik negara mereka,” beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan penutupan hari terakhir Persidangan Akademik Sains Islam Dunia ke 17 di Hotel Concorde, di sini, semalam.

Halimah berkata, hanya 4 peratus daripada penemuan sains yang dimanfaatkan dan menghasilkan produk kerana kebanyakan penemuan tersebut sukar difahami masyarakat dan usahawan.

Menurutnya, kerajaan harus berusaha supaya setiap penemuan ini dapat diintegrasikan supaya boleh digunapakai membangunkan negara sekali gus memberi kebaikan kepada semua rakyat.

“Bagaimana ilmu sains dan teknologi ini apabila menjadi satu ilmu, satu penemuan baru, boleh dimanfaatkan. Apa yang kita dengar hanya 4% drpd penemuan baru drpd penyelidikan yang sukar oleh saintis yang mengambil masa lama dan menelan belanja tinggi dijadikan produk baru dan memanfaatkan masyarakat dan Negara kerana seakan ada pemisah di antara saintis dengan usahawan,” katanya.

Halimah berkata, bagi mewujudkan sebuah Negara Islam yang maju, satu bajet atau peruntukan yang mencukupi perlu disediakan untuk tujuan kajian dan penyelidikan (R&D) dalam bidang sains dan teknologi kerana dapat membawa kepada pembangunan negara.

Katanya, ilmu harus diintegrasikan dalam kehidupan seharian supaya penemuan sains dan teknologi ini dapat digunakan sepenuhnya menghasilkan produk baru untuk kebaikan semua.

Menurutnya, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk memberi kefahaman kepada masyarkat tentang penemuan sains dan teknologi ini agar dapat menghubungkan peranan ahli sains dengan usahawan supaya penemuan sains itu tidak ditinggalkan begitu sahaja.

Sementara itu, Halimah berkata, persidangan kali ini turut dihadiri 34 negara yang mengambil bahagian termasuk Gambia, Uzbekistan dan Russia.

Halimah berpendapat, untuk mencapai matlamat tersebut, permasalahan asas seperti masalah literasi harus diatasi terlebih dahulu.


FANSURINA ABDULLAH/SELANGORKINI

Read More “PEMIMPIN POLITIK NEGARA HARUS TERLIBAT DENGAN PERKEMBANGAN ILMU”  »»

TAHNIAH BUAT TOKOH MAAL HIJRAH 1431 SELANGOR

Ikuti "kebijaksanaan" beliau di Dewan Rakyat ketika menjadi Senator..

Ust Hassan Shukri Tokoh......

Read More “TAHNIAH BUAT TOKOH MAAL HIJRAH 1431 SELANGOR”  »»

KEM KEUSAHAWANAN MUDA NEGERI SELANGOR 2009

Read More “KEM KEUSAHAWANAN MUDA NEGERI SELANGOR 2009”  »»

RAKYAT DIDAHULUKAN, PRESTASI DIUTAMAKAN ALA BARISAN NASIONAL

Hanya 66 daripada 137 Ahli Parlimen atau WAKIL RAKYAT BN hadir ketika bacaan kali ketiga Bajet 2010 untuk kelulusan.

Seramai 74 ahli parlimen BN tidak hadir di Dewan Rakyat . Yang lainnya ....

Hanya majoriti tiga undi saja bagi meluluskan Bajet 2010 menerusi undi belah bahagian, iaitu 66 menyokong dan 63 menolak.

Tindakan terhadap ahli parlimen BN ponteng

Datuk Seri Najib Razak berkata kegagalan ramai ahli parlimen BN hadir pada sidang Dewan Rakyat bagi meluluskan Bajet 2010 awal minggu ini sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku dan tindakan sewajarnya akan diambil.

Sambil memandang serius perkara itu, perdana menteri dilaporkan berkata arahan sudah diberikan supaya semua timbalan menteri dan ahli parlimen hadir pada persidangan itu.

"Saya sudah dapat senarai mereka yang tak hadir dan kita akan menyusulinya dengan tindakan sewajarnya.

"Sekurang-kurangnya kita kena buat satu perjumpaan untuk mengingatkan tanggungjawab mereka untuk hadir pada persidangan Parlimen," Najib dipetik berkata pada sidang media bersama wartawan Malaysia di Copenhagen malam tadi.

Beliau mengulas majoriti tiga undi saja bagi meluluskan Bajet 2010 menerusi undi belah bahagian, iaitu 66 menyokong dan 63 menolak.

Najib dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, terpaksa bergegas dari majlis di ibu negara untuk memastikan Bajet 2010 diluluskan dalam undian pada 11.15 malam Isnin lalu.

Seramai 74 ahli parlimen BN tidak hadir di Dewan Rakyat ketika bacaan kali ketiga Bajet 2010 untuk kelulusan.

Kehadiran ahli parlimen BN cuma 48 peratus, iaitu 66 daripada 137 anggota, berbanding 77 peratus anggota pembangkang, iaitu 63 daripada 82 anggota.

Malaysiakini

Read More “RAKYAT DIDAHULUKAN, PRESTASI DIUTAMAKAN ALA BARISAN NASIONAL”  »»

PENGUMUMAN FORUM DAN WACANA DI SHAH ALAM 21 DIS- 23DIS 09

Read More “PENGUMUMAN FORUM DAN WACANA DI SHAH ALAM 21 DIS- 23DIS 09”  »»

OPENING REMARKS IAS CONFERENCE


PERSIDANGAN IAS DI TVSELANGOR

Opening Remarks

by

Dr. Halimah Ali, Chairman of the
National Organising Committee

Event: at the Opening Ceremony of the

17th IAS Science Conference by His Royal Highness, the Sultan of Selangor

Date: 14th December 2009

Venue: Concorde Hotel, Shah Alam

Bismillahirahmanirahim

1. His Royal Highness Sultan Sharafuddin Idris Shah, the Sultan of Selangor, the Patron of the 17th IAS Science Conference
2. Rt. Hon. Tan Sri Dato’ Khalid Ibrahim Chief Minister of Selangor and Advisor to the NOC
3. HE Prof. Abdel Salem Majali President of Islamic World Academy of Sciences
4. Tan Sri, Tan Sri, Puan Sri , Puan Sri, Dato’ Dato’, Datin Paduka, Datin Paduka, Invited Speakers, Honoured Guests Ladies and Gentlemen

Assalamu’alaikum, and a very good morning

I am honoured to welcome His Royal Highness Sultan Sharafuddin Idris Shah His Royal Highness Sultan Selangor DE to the opening ceremony of the 17th IAS conference. I am also delighted to welcome the eminent scientists from the IAS, invited speakers and guests. On behalf of the organizing committee, I would like to thank His Royal Highness, the Sultan of Selangor for consenting to officiate the ceremony this morning. I would also like to welcome HE Dr. Osama Al Bar the Mayor of the Holy City of Mecca who has graciously joined us in this momentous event.

His Royal Highness, Ladies and Gentlemen,

The idea of organizing the 17th IAS conference in Shah Alam, Selangor came from Prof. Emeritus Abdul Latif from Unisel 15 months ago when he invited me to join him to participate in the 16th IAS Conference which was held in Kazan, Republic of Tatarstan, Russia. Then he presented a paper on SELANGOR AS AN ISLAMIC CENTRE OF INDIGENOUS AND SCIENTIFIC BIOLOGICAL KNOWLEDGE FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT. After listening to his presentation, I was convinced that Selangor can play a bigger role as a centre for Islamic centre. Later he told me that he will propose to IAS General Meeting for Shah Alam to be the venue for the 17th Conference. I brought this idea to the Chief Minister Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim who then gave me his blessings to pursue the matter. So Prof Latif and I together with Puan Nadzirah from UNISEL embarked on a 24 hour-trip to Kazan. And with his diplomacy and charm, Prof Latif secured the approval of the General Assembly for Selangor to organize and host this conference.

HRH, Ladies and Gentlemen,

One of the distinctive features of Islam is its emphasis on knowledge, with the Book of Allah and His messenger's practical example, referred to as the Holy Qur'an and Sunnah, respectively, as the main sources of information. The Holy Quran calls upon all Muslims to study the whole universe and everything between the heavens and the Earth, and to unravel the various natural phenomena and their activities, for such study can lead to the discovery of the majesty of the creation of ALLAH (SWT).

As stated in Surah Al Baqarah , Verse 164 which means:
“Behold! In the creation of the heavens and the earth; in the alternation of the night and day; in the sailing of the ships through the ocean for the benefit of mankind; in the rain which Allah Send down from the skies, and the life which He gives therewith to an earth that is dead; in the beasts of all kinds that He scatters through the earth; in the change of the winds, and the clouds which they trail like their slaves between the sky and the earth—(Here) indeed are Signs for a people that are wise.”

It is reported that the Messenger of Allah (SWT) peace be upon him to have once said," Learning comprises treasure houses whose keys are queries." Prophet Muhammad (SAW) encouraged the spirit of investigation and analysis of facts. One of the most inspiring Ayat (or verses) in the Holy Qur'an is the following:

"And He has subjected to you, as from Him, all that is in
the heavens and on earth: behold, in that are signs indeed
for those who reflect." (Surah Al-Jathiyah Verse 13)

Reflection is a scientific spirit which leads to understanding and discoveries about the creation of Allah (SWT) who guides the efforts of the scientists to meaningful purposes. Rational thinking is emphasized throughout the Holy Qur'an. Repeatedly, the Qur'an calls the believer to do tadabbur (deliberate), to do tafakkur (tafkir or think), and ta'qqul (reason).

Islam has, from its inception, placed a high priority on education and Islam has enjoyed a long and rich intellectual tradition. The importance of education is repeatedly emphasized in the Holy Qur’an with frequent injunctions, such as "God will exalt those of you who believe and those who have knowledge to high degrees" (58:11), "O my Lord! Increase me in knowledge" (20:114), and "As God has taught him, so let him write" (2:282). Such verses provide a forceful stimulus for the Islamic community to strive for education and learning.

HRH, Ladies and Gentlemen,
The theme of this conference is ‘Towards the Knowledge Society in the Islamic World: Knowledge Production, Application and Dissemination.’ Looking at the list of papers to be presented, I believe that this conference will provide an opportunity for a meaningful and fruitful exchange of ideas.

HRH, Ladies and Gentlemen,

Many people have been involved in organizing this conference and a lot of effort, energy and sacrifice have been put to make the occasion a memorable and far-reaching experience that will benefit the UMMAH. To all of them, especially Prof Abdul Latif, I express my sincere appreciation and thanks. Before I end would like to remind us of the quotes by Ibnu Sina the inspiring Muslim physician, philosopher, astronomer, chemist, Hafiz, logician, mathematician, physicist, scientist and statesman who once said: “The knowledge of anything, since all things have causes, is not acquired or complete unless it is known by its causes.”

Again I would like to thank HRH the Sultan of Selangor for his support and his interest in the conference.

AMPUN TUANKU

Read More “OPENING REMARKS IAS CONFERENCE”  »»

SELANGOR DECLARATION


ISLAMIC WORLD ACADEMY OF SCIENCE

Read More “SELANGOR DECLARATION”  »»

MoU DIMETERAI ANTARA UNISEL DAN PETRA UNIVERSITI JORDAN

Sempena Persidangan Akademi Islam Sedunia yang berlangsung di Shah Alam, Unisel telah menggunakan peluang kehadiran Presiden Universiti Petra Amman, Jordan yang juga bekas Perdana Menteri Jordan Prof Abdul Salam Majali untuk menandatangani satu MoU bagi tujuan kerjasama dua hala dalam bidang sains, teknologi dan pendidikan. Unisel telah diwakili oleh VC Datuk Dr Rosti.Read More “MoU DIMETERAI ANTARA UNISEL DAN PETRA UNIVERSITI JORDAN”  »»

SATU PILIHANRAYA UMUM TERGEMPAR HAMPIR BERLAKU DI MALAYSIA

Beginilah bukti ketidaksungguhan ahli Parlimen Barisan Nasional dalam menjalankan amanah yang dipertanggungjawabkan ke atas mereka.

Mungkin sebelum ini perbuatan serta perangai mereka tidak begitu ketara tetapi insiden terbaru yang nyaris-nyaris membawa kepada satu pilihanraya umum tergempar apabila baget 2010 tidak dapat diluluskan, menonjolkan gelagat mereka apabila bergelar YB.

Ikuti komen YB dari Pakatan Rakyat.

MB:BN Nyaris Tumbang Bukti Ketidaksungguhan Wakil Rakyat

SHAH ALAM, 17 Dis - Insiden Barisan Nasional nyaris ‘tumbang’ dalam undi usul Bajet 2010 Isnin lalu menunjukkan ketidaksungguhan wakil rakyat kerajaan menyokong bajet itu.

Menteri Besar ,Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata perkara ini mungkin disebabkan hujah dan cadangan pembangkang lebih releven terutamanya dalam aspek menjana pendapatan negara.

Katanya, berbeza dengan Barisan Nasional, Pakatan Rakyat sentiasa meneliti dan berbincang mekanisme terbaru bagi memastikan dana yang diperuntukkan digunakan dengan lebih berkesan.

“Sebenarnya inilah kebaikan yang kita dapati selepas bulan Mac 2008 dimana kumpulan pembangkang terdiri daripada kumpulan Pakatan Rakyat telah mengadakan perbincangan yang begitu bermakna dengan menunjukkan fakta-fakta mengapa belanjawan yang dibuat oleh kerajaan Barisan Nasional untuk 2010 perlu diteliti dengan lebih terperinci dan beberapa kelemahan dari perkara-perkara tersebut termasuk dari segi penggunaan dana dan cara pengagihannya dan akhirnya perlaksanaan yang seterusnya”, katanya.

Tan Sri Khalid berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) di Shah Alam, tengahari tadi.

Ditanya mengenai kejadian yang menyebabkan kerajaan hampir kalah dalam usul Bajet 2010 kelmarin, Tan Sri Khalid berkata ianya sebagai pengajaran kepada parti itu dan pembaharuan kepada Pakatan Rakyat.

“Baguslah kalau dia tak hadir lagi sekali maknanya banyak lagi bil yang akan dikalahkan. Biasanya sebelum Mac 2008 parlimen ini atau Dewan Rakyat ini dianggap sebagai ‘rubber stamp’ maknanya masuk sahaja bil itu lulus, orang tak payah datang pun tak apa, tak da persediaan pun tak pa lulus,dia lulus.Sekarang bukan sekarang perkara ini ialah satu pembaharuan jadi pakatan rakyat telah membuat reformasi dari segi perbahasan di Parlimen,”katanya.

Isnin lalu, Bajet 2010 yang dibentangkan Perdana Menteri Najib Razak hampir tidak dapat diluluskan dalam perbahasan rakyat Isnin lalu apabila kerajaan hanya berbeza tiga undi dengan pembangkang, iaitu Barisan Nasional -66 dan Pakatan Rakyat-63.

Yang DiPertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia dilaporkan berkata, berdasarkan konvensyen sebuah Negara berparlimen, sekiranya bajet itu tidak dapat diluluskan, kerajaan BN terpaksa dibebaskan dan satu pilihanraya baru terpaksa diadakan.

Sementara itu, Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar Abdul Samad berkata undi tidak percaya itu telah memalukan kerajaan Barisan Nasional yang memerintah negara ini sejak kemerdekaan 1957.

“ Perkara ini adalah sesuatu yang amat memalukan kepada Barisan Nasional sebab mereka hampir mempunyai dua per tiga majoriti tetapi mereka hanya mendapat lebihan tiga undi pada hari tersebut”,katanya.

Selangorkini

Ahli Parlimen BN tidak amanah


SHAH ALAM – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Ng Suee Lim menyifatkan sikap Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang tidak menghadiri sesi pembentangan usul dan pengundian Bajet 2010 pada Sidang Parlimen baru-baru ini sebagai protes terhadap parti komponen itu.

Suee Lim berkata, kemungkinan ada antara mereka yang tidak bersetuju dengan isi kandungan Bajet 2010 yang diusulkan menyebabkan mereka enggan menghadirinya.

“Mungkin mereka tidak selesa dengan isi kandungan bajet itu tambahan pula berlaku banyak masalah dalaman parti.

“Dan mungkin juga mereka berasa dipinggirkan oleh pemimpin selama ini dan memilih cara ini untuk menunjukkan protes mereka,” katanya ketika dihubungi.

Sebelum itu, ramai Ahli Parlimen BN tidak menghadiri Sidang Parlimen semasa sesi pengundian Bajet 2010 dimulakan menyebabkan ramai antara mereka dipaksa hadir pada saat-saat akhir bagi memastikan undi sokongan melebihi undi bantahan, Isnin lalu.

Dalam pada itu, Suee Lim turut melahirkan kekesalannya terhadap sikap Ahli Parlimen yang sepatutnya hadir semasa sidang berlangsung untuk menyuarakan hak dan masalah rakyat di kawasan masing-masing.

“Perkara ini tidak sepatutnya berlaku. Sebagai Ahli Parlimen yang telah dipilih rakyat, hadir ke sidang adalah tanggungjawab mereka.

“Sesi pengundian Bajet 2010 lebih penting dari kerja di kawasan, malah rakyat juga akan faham sekiranya kita tidak ada di sekitar kawasan. Jadi tidak ada alasan untuk mereka tidak menghadiri sesi ini,” katanya.

Sementara itu, ADUN Taman Medan, Haniza Mohamed Talha berkata, peristiwa itu menunjukkan sikap Ahli Parlimen BN yang tidak komited terhadap tanggungjawab mereka sebagai wakil rakyat di Parlimen.

“Sepatutnya mereka hadir untuk bahaskan isu-isu rakyat. Tapi kalau itu pun mereka tidak dapat lakukan mereka tidak layak menjadi Ahli Parlimen,” katanya.

Selain itu katanya, keputusan undian usul bajet itu adalah penipuan kepada rakyat kerana sebahagian dari Ahli Parlimen yang mengundi hadir pada saat-saat akhir malah tidak mengikuti perbahasan usul itu.

“Inilah budaya dan amalan BN selama ini yang menganggap sesi pengundian itu hanya sebagai satu prosedur.

“Sehinggakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri terpaksa meninggalkan majlis yang dihadiri dan bergegas ke Parlimen untuk mengundi. Ini menunjukkan betapa terdesaknya mereka,” katanya.
------------------------------------------------------------------------------------
BN protes bajet Najib: Azmin

KUALA LUMPUR – “Pakatan Rakyat (PR) ada maklumat mengenai ketidakhadiran Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) adalah sebagai tanda protes mereka terhadap Bajet 2010, tetapi saya enggan membuat spekulasi itu,” kata Ahl:i Parlimen Gombak, Azmin Ali.

:Menurutnya, tindakan protes itu mencerminkan ketidaksungguhan Ahli Parlimen BN untuk menyokong bajet kerana merasakan cadangan pembangkang semasa sesi perbahasan adalah lebih relevan.

“I:ni menunjukkan ketidaksungguhan Ahli-ahli Parlimen BN u:ntuk menyokong Bajet 2010 yang begitu penting dan mereka tidak bersedia untuk mempertahankan Bajet 2010.

“Soalnya setelah Ahli-ahli Parlimen yakin dengan hujah-hujah kita semasa perbahasan yang dilihat lebih relevan. Tetapi untuk membantah , tindakan yang lebih selamat iaitu adalah dengan tidak menghadirkan diri,” katanya di lobi Parlimen semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas situasi Bajet 2010 hampir tidak dapat diluluskan dalam perbahasan Dewan Rakyat Isnin lalu apabila kerajaan hanya berbeza tiga undi dengan pembangkang iaitu BN-66: dan PR 63.

:Mengulas mengenai tindakan ‘menyerbu’ ketika ketiadaan Ahli Parlimen BN adalah terancang, Azmin berkata: “Ini bukan tindakan kebudak-budakan kerana sebagai Ahli Parlimen kami hadir selaras dengan aturan mesyuarat Dewan Rakyat dan mengambil bahagian dalam perbahasan.

:“Ahli Parlimen Barisan Nasional seperti budak-budak. Sepatutnya mereka sertai perbahasan dan menyokong usul yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak,” katanya.

:Katanya, Bajet 2010 ditolak kerana kerajaan terlalu bergantung kepada pendapatan Petronas untuk menampung perbelanjaan negara.

:“Sejak dua dekad lalu kerajaan terlalu bergantung kepada pendapatan Petronas dan seharusnya kerajaan perlu menggunakan mekanisme lain bagi menjana pendapatan yang lebih mapan.

:“Kebimbangan jelas kerana pendapatan Petronas akan menurun sebanyak RM59 bilion pada Mac 2010 sekali gus menjejaskan prestasi ekonomi negara. Pakatan telah menegur kerajaan beberapa kali dan sewajarnya perlu menimbangkan mekanisme lain dan menumpukan insentif-insentif baru seperti meningkatkan pelaburan asing untuk jana pendapatan yang mapan,” katanya.

Sementara itu, Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub berkata, undi tidak percaya telah memberikan pengajaran besar kepada BN.

“Ini benar-benar telah memberi pengajaran yang besar terhadap kerajaan BN. Mereka leka dengan tanggungjawab dan kehadiran dalam Parlimen. Ini adalah masalah memberikan komitmen dalam situasi membahaskan Bajet 2010 yang melibatkan berbilion ringgit.

“Ini bukan perkara kecil dan tidak ada istilah menyerbu kerana itu peranan kami untuk hadir ke Parlimen untuk pastikan agenda dalam perbahasan adalah serius,” katanya.

Sinarharianonline


ADUN BN PERLU DIKURSUSKAN

Read More “SATU PILIHANRAYA UMUM TERGEMPAR HAMPIR BERLAKU DI MALAYSIA”  »»

PERASMIAN PERSIDANGAN AKADEMI SAINS ISLAM ke 17 DI SHAH ALAM


\
Sebanyak 32 kertas utama dan 35 kertas tambahan akan dibentangkan. Dua contoh kertas untuk renungan dimuatkan di bawah bertajuk "Landskap Sains dan Teknologi di negara OIC: Negara Arab Sebagai Fokus" oleh Mantan Perdana Menteri Jordan-Presiden Petra Universiti Amman DAN "Pertumbuhan Sains di IRAN" oleh Mohammad Abdullahi dari Tehran University Of Medical Sciences. Kertas kedua memberi gambaran kepada kita bagaimana IRAN mampu mencapai antara negara ke 20 di dunia dalam ranking Essential Science Indicators oleh Thomson Reuters ISI Web Of Knowledge and Scimago Journal and Country Rank oleh Scopus.

Read More “PERASMIAN PERSIDANGAN AKADEMI SAINS ISLAM ke 17 DI SHAH ALAM”  »»

WAWANCARA MB KELANTAN BERSAMA MALAYSIAKINI

Sudah ada pengganti saya: Nik Aziz

Jimadie Shah Othman & Andrew Ong/ Malaysiakini

Berdasarkan hirarki parti dan pentadbiran kerajaan Kelantan, Datuk Ahmad Yakob dianggap pelapis nombor satu kepemimpinannya, kata Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Ahmad-lah. (Beliau) itu pelapis nombor satu. Orang boleh terima atau tidak (kepemimpinan) dia, wallahu a'lam. Tetapi saya sekarang ini letak dia sebagai timbalan nombor satu," kata menteri besar Kelantan kepada Malaysiakini.

"Dan tugas saya sekarang ini, saya serah pada dia. Tugas pentadbiran negeri banyak saya serah padanya."


Nik Abdul Aziz mengulas isu penggantinya setelah muncul pelbagai spekulasi berhubung perkara itu susulan cadangan exco kerajaan negeri Datuk Nik Mohd Amar Nik Abdullah supaya “pelan peralihan kuasa” diumumkan.

Selain Ahmad, Nik Mohd Amar sendiri turut disebut-sebut mengisi jawatan itu apabila beliau dibawa bertanding di peringkat DUN dalam pilihan raya umum 2004.

Seorang lagi calon yang dispekulasikan, exco kanan kerajaan Datuk Husam Musa, bekas setiausaha menteri besar itu yang dianggap anak didik Nik Abdul Aziz.

Ketiga-tiga Husam, Nik Mohd Amar dan Ahmad timbalan pesuruhjaya PAS negeri.

Ditemui di pejabatnya di Kota Bharu, Nik Aziz berkata, berdasarkan hirarki tersebut, beliau tidak memerlukan satu pelan peralihan kuasa yang khusus kerana penggantinya akan dipilih secara automatik berdasarkan kekananan jawatan.

"(Secara) automatiklah. Automatik cara parti. Betul ke begitu, wallahu a'lam. Tetapi persiapan payung itu ada. Bila hujan, kita ada payung.

"Hendak pakai payung atau pergi begitu sahaja, terpulanglah," jelasnya, Khamis lalu.

Beliau, yang juga mursyidul am PAS, menambah, dalam masa terdekat ini, tiada sebarang peralihan akan dibuat kerana tiada tuntutan daripada parti itu.

"Orang PAS tidak ada (desak peralihan kuasa). Tengoklah, di tepi-tepi jalan, (orang berdemonstrasi sebut) 'jangan kacau Tok Guru'," katanya, merujuk demonstrasi besar menyokong kepimpinannya, 4 Disember lalu.

Tambahnya, hanya masalah kesihatannya – yang sering mendapat rawatan – dan arahan parti sahaja yang boleh membuatkannya, kini 78 tahun, berundur daripada jawatannya.

"Selagi PAS terima saya, saya berkhidmat. (Kalau) PAS kata, 'petang ini, berhentilah Tok Guru', saya berhenti terus," kata Nik Abdul Aziz.


Berikut petikan wawancara berhubung isu tersebut:

Kesihatan Tok Guru, alhamdulillah sekarang?

Alhamdulillah. Kalau berdiri lama sedikit, letih. Dan doktor kata, kalau letih jangan lawan. Umur sudah tua. Jantung pula pakai bateri. Hidup saya sekarang, selain dengan ubat, (bergantung juga dengan) doa orang.

Cina pun berdoa untuk (kesihatan) saya. Cina datang jumpa saya, (kata) 'jangan mati lagi Tok Guru.'

Cina pun larang saya mati kerana dia dengar daripada mulut saya apa yang dia tidak pernah dengar daripada mulut orang Umno

Tok Guru tidak rasa hendak berehat daripada politik? Apa yang boleh menyebabkan perkara itu? Masalah kesihatan?

Politik tidak boleh rehat. Yang boleh rehat, daripada parti. Parti lain, politik lain. Politik ini tidak ada orang boleh terkecuali. Parti tidak apa. Boleh jadi saya rehat daripada parti, tetapi politik tidak boleh rehat.

Kenapa sekarang keluar isu peralihan kuasa di Kelantan?

Yang minta ini Umno, PAS tidak. Kerja Umno memang begitu, sejak dulu lagi suruh saya berhenti.

Exco Kelantan sebut baru-baru ini, eloklah Tok Guru umum pelan peralihan kuasa.

Tanya dialah. Saya sendiri tidak tanya lagi dia.

Sekarang ini tidak ada lagi pelan peralihan dalam masa terdekat?

Tidak ada. Orang PAS tidak ada. Tengoklah, di tepi-tepi jalan, (orang berdemonstrasi sebut) 'jangan kacau Tok Guru.'

Kami buat secara spontan pada Jumaat baru-baru ini (4 Disember).

Tetapi Tok Guru pernah kata pada 2004, pelan peralihan sedang dijalankan apabila Datuk Nik Mohd Amar Nik Abdullah dan Datuk Husam Musa diminta bertanding di peringkat DUN. Ada atau tidak pelan peralihan? Dan jika ada, apa statusnya sekarang?

(Tentang) peralihan ini, saya ada tiga timbalan (pesuruhjaya negeri). Buat apa ada tiga timbalan kalau bukan untuk peralihan.

(Ada) timbalan 1, timbalan 2, timbalan 3, ada dewan harian, ada badan perhubungan (negeri). Ini semua alat untuk pelapis (kepimpinan).

Ini sistem parti, semua negara ada macam ini. Jadi, (soal) peralihan, saya tidak perlu buat peralihan. Kalau saya uzur, orang lain akan ganti.

Sekarang ini saya hendak pergi Mekah, saya buat surat pada tuanku (Sultan Kelantan), 'patik hendak ke Mekah.'

Dan saya tugaskan kerja harian saya kepada timbalan saya. Itu biasa. Oleh kerana tidak jadi pergi Mekah, saya tarik balik surat itu. Itu biasa sahaja. Umno tidak ada modal.

Tadi Tok Guru sebut ada timbalan, ada hirarki parti, kita tidak perlu pelan peralihan. Maksudnya, bila terjadi apa-apa, secara automatiknya (kepimpinan) pergi kepada nombor dua (timbalan)?

Automatiklah. Automatik cara parti. Betul ke begitu, wallahu a'lam. Tetapi persiapan payung itu ada. Bila hujan, kita ada payung. Hendak pakai payung atau pergi begitu sahaja, terpulanglah.

(Amalan) itu diguna di seluruh dunia. Mana-mana persatuan, boleh jadi persatuan perompak pun ada pelapisnya juga.

Maknanya pelapis kepimpinan Tok Guru, Ahmad Yaacob-lah?

Ahmad Yaacob-lah, itu pelapis nombor satu. Orang boleh terima atau tidak dia, wallahu a'lam. Tetapi saya sekarang ini, (parti) letak dia sebagai timbalan nombor satu.

Dan tugas saya sekarang ini, saya serah pada dia. Tugas pentadbiran negeri banyak saya serah pada dia.

Dulu (anaknya) Nik Abduh (Nik Aziz) pernah tulis, kalau Tok Guru hendak berhenti, jangan halang. Pelik, tidak ada orang suruh Tok Guru berhenti, tiba-tiba ada orang kata jangan halang.

Wallahu a'lam. Tanya dialah. Saya hanya beri kaedah politik pada anak saya. Tetapi saya tidak ajar. Kenapa? Politik bukan boleh diajar. (Politik) ini pengalaman. Saya sendiri orang tidak ajar saya.

Tetapi saya baca buku, saya lihat internet, saya dengar nasihat orang. Itulah politik. Politik mana boleh diajar? Kalau ajar, kita buat apa yang orang ajar, bukan buat kehendak sendiri.

Jadi Tok Guru hendak tunggu berapa lama lagi untuk berkhidmat?

Mana saya tahu? Umur saya berapa, gagah tidak gagah, mana saya tahu? Selagi PAS terima saya, saya berkhidmat. (Kalau) PAS kata, petang ini berhentilah Tok Guru, saya berhenti terus.

Tetapi kalau Umno suruh berhenti, saya kata, 'memang kerja kamu suruh aku berhenti'. Lama sudah (suruh berhenti). Saya berasa bangga kalau Umno benci pada saya. Tanda saya ini boleh kacau.

Bila saya uzur, maka tugas wajib sebar Islam itu beralih pada orang lain. (Membaca ayat al-Quran) 'Allah tidak paksa manusia, kecuali padan dengan tenaganya.'

Bila saya uzur, tidak wajib pada saya lagi (tunai kepemimpinan Islam). Orang lain pula wajib. Orang lain itu siapa, pandai-pandailah. Bukan macam keturunan, lepas daripada saya, (diwarisi) orang ini.

Maksudnya faktor kesihatanlah (boleh buat Tok Guru berundur)?

(Faktor) kesihatan. Orang hendak letak (saya) lawan Umno, bukan dengan bertumbuk, (tetapi) lawan dengan otak. Tubuh saya sakit tetapi otak saya, alhamdulillah, Tuhan bagi siuman.

Kenapa Umno menimbulkan isu peralihan kuasa di Kelantan? Hendak melagakan tiga timbalan (pesuruhjaya) Tok Guru?

(Itu) kerja dia. (Isu) pembangunan, kami di Kelantan buat pembangunan. Umno, mereka jual (isu) pembangunan. Dalam DUN (Kelantan) baru-baru ini, seorang pun tidak sebut hal pembangunan. Sebab dia tengok sendiri pembangunan (di Kelantan).

Read More “WAWANCARA MB KELANTAN BERSAMA MALAYSIAKINI”  »»

PROFESOR WAHBAH AL-ZUHAILI DI SHAH ALAM
Read More “PROFESOR WAHBAH AL-ZUHAILI DI SHAH ALAM”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com