Pray For MH370

Pray For MH370

KEMPEN KEBERSIHAN HOLISTIK

Read More “KEMPEN KEBERSIHAN HOLISTIK”  »»

Wanita engkau tiada ternilai harganya....jangan menjadi mangsa makhluk perosak

Hargailah dirimua wahai wanita!
Engkau dianugerah Allah dengan segala kebaikan dan keistimewaan.
Kajilah.........

Read More “Wanita engkau tiada ternilai harganya....jangan menjadi mangsa makhluk perosak”  »»

TEACHER FOR ALL MANKIND

He taught us how to live. To live the best way.He taught us the tools to use to be the best creation. He taught us how to succeed both in this world and the Hereafter.
Al Muallim

Read More “TEACHER FOR ALL MANKIND”  »»

DIALOG MAHASISWA DENGAN PIMPINAN TERTINGGI KERAJAAN SELANGOR

17.5.11
Selasa
Majlis Permuafakatan Mahasiswa Selangor(MPMS) berjaya mengumpul 450 orang mahasiswa daripada pelbagai IPT di negeri Selangor termasuk pelajar Selangor yang belajar di luar Selangor dalam konvensyen Mahasiswa sebelah siang hari, diikuti dengan majlis makan malam dan dialog bersama Menteri Besar Selangor dan para EXCO KERAJAAN SELANGOR.
     Dialog bersama Dato' Menteri Besar Selangor turut dihadiri oleh Speaker Dewan Negri Selangor, EXCO Dr Yakop Sapari,YB Ronnie Liu dan YB Dr Hjh Halimah Ali.
Ramai siswa-siswi merebut peluang melontarkan soalan dan cadangan kepada MB dan EXCO-EXCO..
   Ucapan Menteri Besar menyentuh tentang keperluan membebaskan pelajar IPT daripada cengkaman AUKU yang membantu perkembangan mereka. Justeru, beliau telah menyatakan seluruh Selangor adalah kampus dan pelajar akan dijemput menyertai program bersama masyarakat bagi mengasahkan kemahiran bersosial serta menyemai sifat prihatin bakal modal insan tersebut.
     Ramai mahasiswa mengutuk keras AUKU dan mahu negeri Selangor memperjuangkan kebajikan mahasiswa.
Dr Halimah

Read More “DIALOG MAHASISWA DENGAN PIMPINAN TERTINGGI KERAJAAN SELANGOR”  »»

ADUN SELAT KLANG HADIAH CENDERAHATI DAN KAD ISTIMEWA SEMPENA HARI GURU

YB Dr Halimah berucap dalam sambutan HARI GURU
 16.5.11
ISNIN

Semua guru menanti-nanti 16.5.11 SEBAGAI HARI ISTIMEWA untuk mereka, HARI GURU.
Kebiasaannya mereka menerima hadiah berupa kad atau bunga.Yang pasti ramai anak murid mereka sekurang-kurangnya mengucap SELAMAT HARI GURU,Cikgu.
   Hati guru yang mana tidak merasa bahagia bila jasa mereka sebagai pendidik dihargai dan mendapat perhatian.Tidak kira siapapun yang sudi menunjuk empati dan tulus mengiktirafkan sumbangan dan pengorbanan mereka yang gtelah melayan kerenah pelajar disamping menurunkan ilmu kepada mereka..
 Dengan kesedaran ini, lebih-lebih lagi selaku EXCO PENDIDIKAN KERAJAAN SELANGOR, YB Dr Hjh Halimah Ali mengambil masa turun ke Sekolah rendah, sekolah menengah, sekolah agama, sekolah Cina untuk bertemu guru secara peribadi untuk mengucap SELAMAT HARI GURU dan membawa sedikit cenderahati dan kad untuk semua guru.
 Guru-guru rata-rata sangat gembira atas kunjungan yang tidak diduga itu.Mereka tidak dapat menyembunyikan perasaan mereka dan ada yang ambil kesempatan bergambar dengan YB EXCO.
 YB menyerahkan cendrahati kepada pengetua SMK
 Guru yang berada di atas kerusi roda juga amat terharu dengan layanan istimewa yang diterima.
 Ada guru-guru yang memberi signal 'good' ketika rakan setugas menerima cenderahati daripada YB EXCO.
YB EXCO juga sempat mentantuni bayi dalam rahim seorang guru ketika menghadiahkan cenderahati kepadanya.

Read More “ADUN SELAT KLANG HADIAH CENDERAHATI DAN KAD ISTIMEWA SEMPENA HARI GURU”  »»

GURU: TERIMA KASIH BUKU JINGGA

 Nampaknya kesan buku jingga sudah berputik dan cepat mengembang. Buahnya akan dituai pada Januari 2012. Orang pertama yang bakal menuainya adalah para guru. Mereka dijanji oleh kerajaan Najib 5 kaedah kenaikan pangkat..Pakatan Rakyat mengeluarkan manifesto yang dijenamakan buku JINGGA dimana guru-guru akan diberi kenaikan gaji sebanyak RM500 dalam tempoh 100hari PAKATAN RAKYAT ambil alih PUTRAJAYA.Itu bermakna semua guru. Yang diumum oleh PM adalah segelintir guru.Apakah jasa guru-guru yang lain tidak diutamakan.
Adakah amalan guru yang 'bernasib baik' naik pangkat adalah di antara kaedah yang tersirat dan TIDAK TERSURAT selama ini ialah hanya guru-guru yang diperhambakan oleh UMNO/BN untuk tujuan politik mereka seperti menggunakan ruang sekolah untuk UMNO mengadakan mesyuarat agung atau program UMNO/BN.
Adakah ini juga kaedah(ke enam?!) yang akan diguna pakai menjelang 1.1.12? Kesian cikgu-cikgu didera sebegini.....

PM umum guru nikmati lima kaedah naik pangkat
MALAYSIAKINI

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan berita baik buat warga pendidik yang akan menikmati lima kaedah kenaikan pangkat berkuat kuasa 1 Januari depan, dalam usaha menambahbaik skim perkhidmatan guru.

NONEDalam perutusan khas Hari Guru melalui rakaman video yang ditayangkan sempena pelancaran sambutan Hari Guru peringkat kebangsaan Ke-40 di Kuching, beliau berkata kerajaan telah memutuskan sedemikian kerana menyedari bebanan tugas dan pengorbanan yang telah dibuat para guru.

Pelancaran sambutan Hari Guru bertema "Guru Penjana Transfromasi Pendidikan Negara" itu di rasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Menteri Pendidikan.

Perkhidmatan perguruan adalah satu-satunya perkhidmatan yang diperuntukkan dengan lima kaedah kenaikan pangkat iaitu kenaikan pangkat mengisi kekosongan jawatan, kenaikan pangkat secara Khas Untuk Penyandang (KUP), kenaikan pangkat berdasarkan tempoh perkhidmatan, kenaikan pangkat untuk pengetua atau guru besar cemerlang dan kenaikan pangkat guru cemerlang.

education high school girls 040405Najib berkata sebagai kesinambungan kepada keperluan transformasi kecemerlangan dalam perkhidmatan berkenaan dan dalam memartabatkan profesion keguruan di samping mengambil kira keunikan fungsi tugas guru, kaedah kenaikan pangkat khususnya berdasarkan tempoh perkhidmatan perlu diberi nafas baru.

"Kerajaan mendapati sekarang ini, majoriti guru yang bertungkus lumus di bilik darjah hanya akan mengakhiri perkhidmatan mereka cuma pada Gred DG48 setelah sekian waktu menabur bakti selama 25 tahun," kata Perdana Menteri.

Katanya, kini sampai masanya laluan kerjaya guru ditambah baik demi memastikan mereka yang membentuk modal insan negara diberi pengiktirafan dan ganjaran sewajarnya.

NONEKaedah baru kenaikan pangkat diperkenalkan khusus kepada guru yang terlibat dalam pengajaran dan pembelajaran (PDP) iaitu guru wibawa dan pendeta guru, yang akan dikategorikan mengikut empat lapisan jawatan pertamanya, katanya.

Beliau berkata pewujudan lapisan tersebut, termasuk guru biasa, guru kanan, guru wibawa dan pendeta guru, akan membolehkan peningkatan ke gred yang lebih tinggi berdasarkan kecemerlangan.

Melalui konsep guru wibawa dan pendeta guru itu, Najib berkata laluan kerjaya guru dalam PDP akan diperluaskan sehingga mencapai ke gred DG54 dalam tempoh perkhidmatan 25 tahun dengan memenuhi tahap kecemerlangan serta lain-lain syarat yang ditetapkan Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Pendidikan.

"Satu lagi berita baik bagi mereka yang menunjukkan kecemerlangan terkemuka mutunya seperti ditetapkan oleh Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Pendidikan," katanya sambil menambah bahawa mereka boleh mencapai Gred Khas C dan ke atas sebelum bersara.

Namun guru-guru yang tidak dinaikkan pangkat ke Gred Khas masih berpeluang untuk menikmati Pergerakan Gaji Tahunan, katanya.

Beliau berkata kerajaan bersetuju menambahkan lagi jawatan Gred Khas C bagi laluan pengajaran dan pembelajaran sebanyak seratus peratus dengan menambah sejumlah 72 jawatan berbanding 36 jawatan sedia ada di bawah konsep guru wibawa dan pendeta guru.

Kerajaan juga bersetuju untuk menaikkan gred jawatan semua pengetua sekolah menengah Gred DG48 ke gred DG52 yang melibatkan 1,228 jawatan sebagai membuktikan lagi kesungguhan kerajaan dalam memartabatkan profesion keguruan, katanya.

Beliau berkata manakala semua guru penolong kanan (GPK) pentadbiran, hal ehwal akademik dan kokurikulum sekolah menengah gred DG44 dinaikkan ke gred DG48, akan melibatkan 6,585 jawatan.

Najib berkata semua GPK pentadbiran, hal ehwal akademik dan kokurikulum di sekolah rendah kluster turut dinaikkan dari gred DGA32 ke gred DGA34 yang melibatkan sejumlah 99 jawatan.

"Hakikatnya, setiap seorang daripada kita tidak kiralah sama ada beliau seorang pemimpin, pentadbir, doktor, peguam, akauntan, jurutera, ahli sukan atau apa jua pun kerjayanya, telah terasuh dan dibimbing oleh insan yang bernama guru," katanya.
- Bernamahttp://www.malaysiakini.com/news/164294

Read More “GURU: TERIMA KASIH BUKU JINGGA”  »»

Kempen kebersihan holistik SELAT KLANG (1)

Bismillah.
Ramai orang telah menganjur kempen kebersihan. Namun ia hanya untuk masa singkat.Bersifat sementara dan secara nafsi-nafsi. Yang rajin keluar kutip sampah.Yang lain hanya menjadi pemerhati dan sekadar menonton aktiviti-aktiviti yang dijalankan.
Lazimnya beberapa kerat penduduk datang pagi.Sarapan.Ucapan dan taklimat sedikit.PBT menyediakan tong sampah lebih.PBT bersih longkang dan parit.PBT kutip sampah pukal.Ada orang menyapu.Ada yang memasukkan sampah ke dalam tong atau beg sampah untuk dipungut oleh Alam Flora. Pukul 12 atau 1 habis kempen....Semua balik rumah masing-masing.
       Namun budaya membuang sampah merata-merata tetap berlaku.Kadang hanya lepas satu jam daripada habis program pembuang sampah tidak beretika ini akan menajalankan tabiat lamanya iaitu membuang sampah di mana dia suka atau mudah tanpa mengira samada perbuatannya itu menimbul perasaan marah atau menyampah orang lain.Maka fenomena plastic air, bungkusan gula-gula, kertas, tin/botol minuman boleh dilihat di tepi jalan, di atas rumput di bahu jalan, di depan kedai, di perhentian bas bahkan di padang permainan kanak-kanak.Sampah yang dalam plastik untuk dipungut oleh Alam Flora di tepi jalan atau tempat tong besar yang disediakan oleh PBT juga diselongkar oleh pencari barang terbuang untuk dijual.Mereka ini selepas mendapatkan barang yang dihajati tidak membungkus kemas plastic sampah yang telah diselongkar.Maka terburai dan bersepah sampah-sampah itu beserta dengan bau yang menyengat hidung yang mengganggu khalayak.
    Pendek kata budaya menjaga kebersihan alam sekitar masih tidak wujud di kalangan rakyat. Sudah tiba m asanya untuk semua lapisan rakyat semua peringkat umur dan domestik, komersial, sekolah, tadika dan khususnya perniagaan yang memang penyumbang sampah yang terbanyak dan terkotor harus bersinergi mengatasi masalah kebersihan yang sangat membimbangkan ini.
Justeru ADUN Selat Klang telah memanggil satu mensyuarat yang melibatkan MPK, Pejabat Kesihatan, Penghulu, Semua ketua kampung dan persatuan penduduk,wakil masjid dan surau, tadika dan pejabat pelajaran daerah Klang, Briged Amal Selangor serta pimpinan setempat untuk mengadakan program besar-besaran yang bersifat inklusif bagi memeulakan budaya baru di DUN SELAT KLANG iaitu MELAHIRKAN TABIAT BARU namanya BERSIH!
Adalah kriitkal semua ibubapa serta anak-anak, guru-guru dan pelajar, peniaga dan pengusaha makanan, remaja dan belia , suri rumah, pekerja kerajaan dan swasta SEMUA terlibat dalam kempen kebersihan ini yang tidak boleh berakhir pada hari itu. Kempen ini MESTI diteruskan di rumah, di nurseri, tadika, sekolah, kedai, pejabat dan lain-lain.
Jom BERSIH Selat Klang!
 Baik untuk anda sekeluarga!!

Read More “Kempen kebersihan holistik SELAT KLANG (1)”  »»

Masa untuk recaj spiritual

Bagaimana bacaan meter spiritual anda?
Perlu isi minyak?

Read More “Masa untuk recaj spiritual”  »»

JOM KE PESTA BUKU SELANGOR 2011

Selepas kerajaan Selangor mengumumkan HARI ILMU SELANGOR yang disambut 26.6.2010 dan GERAKAN MEMBACA PERDANA dilancarkan oleh DYMM Sultan Selangor, kadar keahlian PERBADANAN PERPUSTAKAAN AWAM SELANGOR meningkat hingga 60% .Minat membaca semakin meningkat dan budaya membaca semakin menyerlah. 
   Kerajaan Selangor melalui Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor(PPAS) SEKALI LAGI AKAN MENGANJUR SAMBUTAN HARI ILMU pada 26.6.11 .Ada sedikit kelainan tahun ini di mana kejayaan pada tahun lalu menghimpun 15271 orang yang membaca serentak memecah MALAYSIA BOOK OF RECORDS. Tabiat membaca akan melonjakkan keperluan untuk bahan bacaan. Untuk mempasti rakyat Selangor boleh dibekalkan dengan hasil karya yang berasal daripada Selangor yang mempunyai unsur tempatan samada daripada nilai mahupun budaya maka, pihak penganjur mahu menarik penulis-penulis pelbagai jenis dan pelajar-pelajar yang berpotensi serta pesara yang mampu mendokumenkan pengalaman mereka samada dalam bidang kerajaan mahupun swasta. Kita tidak mahu 'tacit knowledge' ini hilang begitu sahaja setelah mereka meninggal dunia.Sepatutnya pengalaman berharga itu dijadikan bahan rujukan untuk menjana generasi akan datang yang lebih maju dan berjaya.
Keterangan lanjut sila layari http://www.ppas.gov.my

.http://pestabukuselangor.my/index.php?option=com_content&view=article&id=4%3Alargest-writers-gathering-event&catid=8%3Aevent-highlight&Itemid=5

Read More “JOM KE PESTA BUKU SELANGOR 2011”  »»

FLASHBACK PESTA BUKU PADA HARI ILMU 2010

Selangor Hub Pendidikan & Hub Ilmuan – YB. Dr. HalimahTerlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada PPAS kerana mengundang saya untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya menyempurnakan majlis sepetang bersama media pada hari ini. Pesta Buku Selangor ini merupakan program tahunan dan telah dianjurkan semenjak tahun 2007 oleh PPAS dengan sokongan Kerajaan Negeri Selangor dan kerjasama erat agensi-agensi Kerajaan yang lain. 1. Syabas dan tahniah saya ucapkan kepada Pengarah PPAS dan keseluruhan Jawatankuasa kerja dan pihak-pihak yang terlibat, kerana inilah yang sentiasa digalakkan oleh kerajaan dalam usaha penyebaran ilmu kepada masyarakat secara berterusan dan seterusnya dapat dimanfaatkan untuk kesejahteraan diri dan keluarga serta melahirkan warga Selangor yang ...

>


Pesta Buku Negeri Selangor, Pesta Buku Negeri Terbesar Malaysia – Puan Mastura

1. Syukur ke hadrat Allah SWT dengan izin dan hidayah-Nya kita dapat bersama-sama berkumpul di majlis yang bermakna ini. Terlebih dahulu saya ingin merakamkan ucapan tahniah kepada semua Ahli jawatankuasa Pelaksana bagi Pesta Buku Negeri Selangor 2009. Terima kasih juga kepada Kerajaan Negeri di bawah Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi Dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor... [Read more]

Negeri Selangor Hub Pendidikan & Hub Ilmuan – YB. Dr. Halimah

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada PPAS kerana mengundang saya untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya menyempurnakan majlis sepetang bersama media pada hari ini. Pesta Buku Selangor ini merupakan program tahunan dan telah dianjurkan semenjak tahun 2007 oleh PPAS dengan sokongan Kerajaan Negeri Selangor dan kerjasama erat agensi-agensi Kerajaan yang lain. 1. Syabas... [Read more]

Sasaran Pengunjung Pesta Buku Negeri Selangor 2009, 400,000 orang

Pihak penganjur Pesta Buku Negeri Selangor 2009 meletakkan sasaran pengunjung yang melebihi jumlah pengunjung tahun lepas. Berdasarkan statistik kehadiran pengunjung tahun 2006 sebanyak 50,000 orang, tahun 2007 sebanyak 93,000 orang dan yang terakhir pada 2008 adalah seramai 262,370 orang pengunjung. Pada tahun ini, Pesta Buku Negeri Selangor 2009 mensasarkan seramai 400,000 orang pengunjung. Dengan... [Read more]

Pesta Buku Negeri Selangor 2009 24 Julai hingga 4 Ogos 2009

Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) akan menganjurkan PESTA BUKU SELANGOR 2009. Ia merupakan program tahunan Kerajaan Negeri Selangor melalui Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan. Pelaksanaan Pesta Buku ini adalah dengan kerjasama Jabatan-Jabatan Kerajaan Negeri, Persekutuan, Swasta, NGO dan kerjasama Media. Diantara yang terlibat ialah Jabatan Pelajaran... [Read more]

Pihak Pesta Buku Selangor dengan Kerjasama Selangor FM Menganjurkan Kuiz

Pihak Pesta Buku Selangor 2008 dengan kerjasama Selangor FM akan mengadakan kuiz khusus buat para pendengar. Setiap pendengar yang berjaya menjawab soalan-soalan yang akan dikeudarakan oleh para penyampai Selangor FM mendapat hamper buku khusus daripada para penerbit buku yang membuka gerai di Pesta Buku Selangor 2008. Kuiz bakal dikeudarakan pada Isnin 21 Julai hingga 31 Julai 2008. Nantikan siarannya.  Read More →

Read More Posts From This Category

Read More “FLASHBACK PESTA BUKU PADA HARI ILMU 2010”  »»

Kenapa berlaku zalim kepada rakyat Kelantan?!

Sumber alam yang berupa minyak di kurniakan Allah swt diperairan Sabah, Sarawak,Terengganu dan Kelantan. Sabah dapat royalti, Sarawak menguasai royalti minyak. Trengganu menikmati royalti. SOALAN CEPU EMAS:: Penting untuk difikir masak-masak oleh semua orang MELAYU...walau di mana anda berada!
Kenapakah kerajaan BN membenar royalti dibayar kepada 3 negeri di atas dan tidak di Kelantan????????
Sabah dan Sarawak mempunyai penduduk Melayu adalah minoriti.........royalti dapat!
Trengganu majoriti Melayu dapat royalti, Kenapa Kelantan yang majoriti MELAYU berslogan MEMBANGUN BERSAMA ISLAM TIDAK diberi royalti oleh kerajaan BN yang dikepalai oleh parti MELAYU UMNO yang kononnya memperjuangkan hak Melayu..........kenapa kejam kepada orang Melayu KELANTAN yang rata-rata Melayu beragama Islam.
Kalau memang takut Malaysia jadi negara Kristian curahkan royalti dan segala yang lain kepada pemimpin tulus dan bersih seperti YAB MENTERI BESAR KELANTAN....habis cerita!!
    Jangan buat sandiwara lawak yang tidak masuk akal konon untuk menakut-nakutkan orang Melayu supaya jangan menyokong PAKATAN RAKYAT.
FEAR TAKTIK yang diguna oleh pakar TIPU MUSLIHAT POLITIK UMNO ini boleh dibaca oleh rakyat yang sudah cerdik pandai insyaallah!


Selepas dipukul, Exco turun sendiri gantung banner
Harakahdaily   
KUALA LUMPUR, 15 Mei: Selepas seorang aktivis Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Minyak (Gegar) dibelasah ketika menggantung banner menuntut royalti di Masjid Kampung Sireh, Kota Bharu Jumaat lalu, hari ini Exco Kelantan, Datuk Husam Musa sendiri turun menggantungnya di tempat sama.
Husam yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti Petroleum Kelantan berbuat demikian malam tadi sebagai simbolik bahawa hak royalti negeri itu wajar dituntut.
Tindakan itu juga bagi menyatakan bahawa tiada mana-mana pihak boleh menghalang rakyat negeri ini menuntut hak royalti tersebut.
Dalam kejadian 13 Mei lalu, Setiausaha Gegar, Hisyamuddin Ghazali dipukul seorang lelaki ketika beliau sedang memasang banner menuntut royalti Kelantan di hadapan Masjid Kampung Sireh.
Mangsa yang ditemani isteri dan ibu ketika kejadian itu mendakwa penyerang tersebut yang ditemani seorang lagi rakannya secara tiba-tiba datang memberhentikan kereta yang dipandunya di belakang kereta mangsa, dan terus keluar meluru dan memukul beliau tanpa usul periksa.
Beliau dipukul di perut, kepala, mata dan telinga sehingga dirinya pitam seketika.
Manakala ibunya pula telah ditolak sehingga jatuh di atas jalan raya.
Ekoran itu mangsa kemudiannya membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu.
Hisyamuddin yang turut hadir bersama rakan Gegar yang lain malam tadi bagaimanapun berkata, biarpun dipukul beliau tidak akan serik untuk terus memperjuang hak royalti rakyat negeri itu.
“Saya dan rakan-rakan dalam Gegar tidak akan berdiam diri dalam isu ini dan akan ke seluruh negeri dalam menyedarkan kembali tindakan sesetengah pihak menghalang royalti minyak untuk Kelantan adalah satu langkah pengkhianat kepada bangsa dan negeri ini sendiri,” katanya kepada Harakahdaily.
Mereka mensasarkan 140 keping baner lagi untuk dinaikkan di seluruh negeri.
Sehubungan itu juga, beliau mewakili Gegar turut mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri yang turut memberi sokongan terhadap usaha mereka itu.
 

Read More “Kenapa berlaku zalim kepada rakyat Kelantan?!”  »»

Kenali insan paling hebat!

Kalau mahu menjadi insan terbaik kita perlu mencari 'best role model' untuk dijadikan ikutan dan sumber rujukan. Insan yang di akui oleh ALLAH SWT.........siapa dia??

Read More “Kenali insan paling hebat!”  »»

MUSLIMAT PAS RAI HARI IBU PELBAGAI KAUM

SHAH ALAM
14.5.11]
Lajnah Perpaduan Nasional Dewan Muslimat PAS PUSAT(LPN DMPP menganjurkan HI TEA HARI IBU bagi meraikan bersama ibu-ibu daripada kalangan Muslimat PAS dan wanita Dewan Himpunan Penyokong PAS yang terdiri daripada pelbagai kaum.
Majlis telah selamat dirasmikan oleh PN HJH SALBIAH ABD WAHAB mewakili Ketua DMPP yang berada di luar negara.
   Pengerusi LPN DMPP, YB Dr Hjh Halimah Ali dalam ucapan aluannya telah menegaskan PAS memang berjuang untuk semua kaum kerana semua bangsa ini dicipta oleh Allah swt.PAS tidak bermasalah sekiranya orang Tionghua mahu mengekalkan bahasanya, orang India mahu berbahasa Tamil,orang Melayu mahu berbahasa Melayu kerana bahasa-bahasa itu pada hakikatnya dicipta oleh Allah swt. Maka PAS sebagai sebuah parti Islam akur kepada ketentuan Ilahi.Oleh itu semua kaum sepatutnya tidak perlu gentar atau takut bersama PAS.Orang Melayu juga sepatutnya lebih senang dan selesa dengan PAS kerana PAS meletakkan kepentingan mereka dalam perjuangan mereka.PAS tidak pernah melupakan keperluan dan kepentingan Melayu. Bahkan segala yang diperjuangkan oleh PAS adalah untuk orang Melayu hingga kebajikan akhirat orang Melayu diambil perhatian serius oleh PAS.
    Yang beza ketaranya antara PAS dan parti politik yang mendakwa mereka pejuang hak dan kepentingan Melayu ialah PAS mengiktirafkan kewujudan bersama orang bukan Melayu, orang bukan Islam.
YB Dr Halimah dan Pn Salbiah memotong kek bersama ibu contoh DHPP
 PAS faham mereka juga manusia. Sebagai manusia yang berlainan keturunan, ras, bahasa, budaya dan agama mereka diberi hak mereka menurut ajaran agama mereka sendiri TANPA menjejaskan prinsip yang dibawa oleh PAS.
PASyang meletak Islam sebagai dasar kewujudannya akan merancang dan melaksanakan aktiviti atau program berpaksikan ajaran Islam.
Di antara ajaran asas Islam juga adalah akhlak yang mulia, justeru PAS berlaku sopan dan mengguna hikmah dalam menangani perbezaan pendapat dan ideologi.Maslahah dan mafsadah harus ditimbang dengan teliti.Islam mengajar supaya berlaku adil: adil tentang peluang pendidikan, peluang pekerjaan, peluang untuk dapat rumah, peluang untuk keselamatan, peluang untuk perubatan.Inilah kecantikan ajaran Islam yang mula mekar di mata non-Malay non-Muslim yang menyebab mereka mahu menyokong dan mendokong parti PAS.Mereka faham kawan Muslimat mereka akan melindung anak mereka daripada diculik, diganggu, dizalimi.Sekiranya mereka dikasari Muslimat bersedia membantu, merawati hati mereka.Sekiranya mereka mereka lapar Muslimat PAS sudi menghulur apa yang ada walaupun muslimat PAS tidak sekaya mana.Sekiranya anak mereka lemah disekolah Muslimat PAS boleh menawar kelas tambahan/tuisyen.
Inilah penyebab mula rakyat bukan Melayu bukan Islam ini tertarik dengan peribadi Muslim dan kasih sayang tanpa sempada. Mereka tidak hairan bahkan lebih yakin dan lebih tenteram kalau Muslimat perlu minta izin untuk tinggalkan mereka sebentar untuk menunaikan solat. Mereka tahu orang yang solat ini tidak akan menganiaya merka.
Insyaallah bila tiba iradah Allah orang Melayu, orang Cina, orang India, orang Iban, orang Asli dll akan melihat nikmatnya Islam yang di hidang oleh PAS.Sinergi daripada NGO-NGO Islam akan menjadi pemangkin dakwah dan siyasah insyaAllah.

Read More “MUSLIMAT PAS RAI HARI IBU PELBAGAI KAUM”  »»

THANK YOU MUM, YOU ARE THE MOST WONDERFUL BEING!

Thnak you Allah for my mother!

Read More “THANK YOU MUM, YOU ARE THE MOST WONDERFUL BEING!”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com