Pray For MH370

Pray For MH370

KURSUS BTN SATU SENJATA BN

Masih pada tajuk kursus BTN. Tiga laporan dari Selangorkini. Keratan sebelah menyenaraikan kandungan atau silibus BTN. Sila klik pada imej untuk dibesarkan.

*Selangor Lindungi Penjawat Awam Dari Brainwash BTN

*Khalid : BTN Tolak Sistem Demokrasi Berparlimen

*Henti Penyertaan ke BTN, Exco Sokong Tindakan Kerajaan Negeri


Selangor Lindungi Penjawat Awam Dari Brainwash BTN

SHAH ALAM, 25 Nov - Dalam usaha melindungi penjawat awam Selangor dari tarbiyah ekstrem Biro Tata Negara, kerajaan negeri menghentikan penyertaan pegawai agensi kerajaan negeri dan penuntut di institusi pendidikan milik kerajaan negeri dari menyertai kursus biro itu.

Exco Pendidikan Dr Halimah Ali berkata keputusan ini berkuatkuasa serta merta hari ini selepas siasatan mendapati tarbiyah yang diterapkan BTN mengajak kepada perpecahan dan ketegangan kaum.

“Mereka yang telah melalui kursus Biro Tata Negara ini kebanyakannya adalah satu proses indoktrinasi oleh Kerajaan Barisan Nasional dan ia menimbulkan satu fenomenan yang agak perkauman, di mana ia seolah-olah ingin memecahbelahkan di antara penduduk-penduduk yang pelbagai bangsa dan agama di Malaysia ini”, jelas Dr Halimah.

Terletak di bawah bidang kuasa Jabatan Perdana Menteri, BTN menawarkan kursus bina jati diri kepada penuntut universiti dan penjawat awam.

BTN diwujudkan bagi menanam semangat cintakan negara, namun umum kini melihat biro itu tidak lebih dari unit propaganda BN.

Minggu lalu, tujuh wakil rakyat Pakatan menggesa kerajaan Selangor menghalang kerahan anak-anak murid ke program tarbiyah BTN.

Bercakap dari pengalamannya sendiri, Adun Sri Setia Nik Nazmi Nik Ahmad berkata peserta kursus diajar mengenai Ketuanan Melayu, PKR ejen Yahudi, DAP proksi Singapura dan Pas gerakan ajaran sesat.

Antara institusi pengajian tinggi milikan kerajaan negeri ialah Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Universiti Industri Selangor (Unisel), Institut Kemahiran Yayasan Selangor dan Kolej Antarabangsa INPENS.

“Kita akan memberikan satu surat arahan formaliti kepada institusi-institusi yang telah saya sebutkan jabatan dan agensi kerajaan negeri Selangor bersama dengan IPT tentang perkara yang saya sebutkan tadi”, tegasnya.

- MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN/Selangorkini

=================================================================================
Khalid : BTN Tolak Sistem Demokrasi Berparlimen


Shah Alam, 26 Nov-Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad menyifatkan Biro Tata Negara (BTN), kursus yang akan mewujudkan sentimen perkauman dan menolak sistem demokrasi berparlimen.

Katanya sistem ‘check and balance’ tidak lagi menjadi amalam dalam BTN kerana ia tidak memberi peluang kepada rakyat untuk menilai.

BTN juga dikatakan melahirkan sikap prejudis kepada pembangkang sehingga dianggap musuh negara.

“ Kalau digambarkan pembangkang sebagai musuh negara maka itu akan menjejas peranan pembangkang dalam usaha melakukan semak dan timbang ini. Dan ianya akan memberikan gambaran, rakyat yang patriotik, mesti patuh kepada semua kehendak pihak yang memerintah” ujar Khalid.

Semalam kerajaan negeri Selangor mengumumkan akan melindungi penjawat awam di negeri itu dan penuntut-penuntut di institusi pendidikan milik kerajaan negeri.

Bercakap kepada TvSelangor, Khalid berkata, beliau sebulat hati menyokong keputusan yang diambil oleh kerajaan negeri.

Ujarnya BTN adalah platform kepada kerajaan untuk menyemat prinsip kepada generasi muda dan kaki tangan kerajaan tentang keburukan parti pembangkang dengan melabelkan parti-parti ini sebagai agen negara asing.

“ Maka segala kritikan dan sebagainya tidak akan dilihat dari sudut yang positif, tetapi dilihat sebagai seolah-olah agen kuasa asing dan sebagainya. Dan inilah yang dilakukan oleh BTN sekarang ini”.

Malah ujar beliau, masyarakat di negara ini dipinggirkan hak mereka dari dahulu lagi untuk menilai mana yang benar dan salah.

“Masalah kita ini, negara Malaysia ini ialah kita mewarisi satu sistem satu pemerintahan tanpa memahami selok belok dan rasional di sebalik sistem tersebut”.

Sementara itu, Ketua Dewan Pemuda PAS Shah Alam, Ahmad Sayuti Bashiron turut menceritakan pengalaman beliau ketika menyertai BTN suatu ketika dahulu.

“ Pernah suatu ketika dahulu, pada awal dahulu sewaktu saya di sekolah menengah, selain daripada lagu anak kecil main api, apa yang paling saya ingat apa yang ditanamkan ialah benci kepada Cina. Suatu ketika kami berlari-lari dari pusat pendidikan di Shah Alam, ketika kita berjumpa sahaja Cina seperti peniaga-peniaga Cina, fasilatator mengatakan ‘lihat itu adalah Cina, dia adalah orang yang merempat di negara kita. Apabila besar nanti,kamu nanti bila sudah besar, mesti ada perasaaan tolak mereka dari negara kita”.

Selangorkini
====================================================================
Henti Penyertaan ke BTN, Exco Sokong Tindakan Kerajaan Negeri


SHAH ALAM, 26 Nov - Senada dengan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim, Exco kerajaan negeri menyokong tindakan menghentikan penyertaan pegawai agensi dan institut pendidikan milikannya dari menyertai Biro Tata Negara (BTN).

Menyifatkan tindakan berkenaan sebagai wajar, Exco Hal Ehwal Islam, Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berkata, kursus BTN banyak merosakkan pemikiran mereka sebagai pelajar.

“Kita mahu pelajar-pelajar Selangor seimbang pada masa yang sama mereka berjaya, cemerlang dalam lapangan pelajaran dan kita tidak mahu pelajar-pelajar ini dikotori pemikiran mereka dengan pemikiran-pemikiran yang berunsur politik kesukuan iaitu akan menjejaskan pembentukan minda mereka dan juga pembentukan peribadi sifat sahsiah mereka”, kata Datuk Hasan Ali.

Sementara itu, Exco Pendidikan Tinggi, Dr Halimah Ali berkata kerajaan negeri mempunyai kuasa penuh ke atas pegawai jabatan yang dibayar kerajaan negeri, mahasiswa institusi pengajian milik kerajaan negeri serta anak-anak syarikatnya.

Katanya, mana-mana kakitangan kerajaan negeri yang berdegil mengikuti kursus Biro Tata Negara ini, mereka tidak terlepas daripada dikenakan tindakan sewajarnya.

“Kerajaan Negeri mempunyai kuasa di atas segala peraturan-peraturan, apa kursus yang mereka perlukan, apa latihan yang mereka perlu lalui. Kita mencari jalan macam mana, apa tindakan akan kita ambilkan”, kata Halimah Ali.

Beliau turut menyarankan supaya kerajaan negeri Pakatan Rakyat yang lain mengambil tindakan sama.

MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN/selangorkini
===================================================================================
Kursus BTN

Read More “KURSUS BTN SATU SENJATA BN”  »»

BILA KECIL MAIN API SUDAH BESAR JUAL TANAH

Lirik lagu: ANAK KECIL MAIN API


Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap diarus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ketangan yang lain
Peribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan maha perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayukan gagah dinusantaraLIRIK DIUBAHSUAI
Lagu Warisan dan Politik Perkauman


MITOS, KONSTRUKSI SOSIAL DAN KEMUNCULAN INTELEKTUAL ORGANIK DALAM SEJARAH NEGARA

Read More “BILA KECIL MAIN API SUDAH BESAR JUAL TANAH”  »»

JANGAN BUNUH INTELEKTUALISME DI KALANGAN WAKIL RAKYAT

Syabas Datuk Timbalan Menteri. Satu pengamatan yang kritis dan ilmiah. Apa kata Datuk terjemahkan tulisan yang baik ini kepada realiti politik semasa di mana wakil rakyat Pakatan Rakyat tidak dibenarkan masuk dan melawat sekolah rendah, menengah serta IPTA/IPTS. Mari kita berhujah secara intelektual dan rasional kenapa kami dihalang masuk ke IPTA dalam program yang bersifat ilmiah? Adakah kami bukan rakyat Malaysia? Adakah kami bukan pembayar cukai?

Adakah kehadiran kami di pentas politik tanahair tanpa diundang? Kami dilantik oleh Rakyat pada PRU ke 12 tahun 2008 secara sah di sisi undang-undang? Kenapa rampas hak kami dalam rangka melaksanakan tugas serta tanggungjawab kami?

Jangan bunuh intelektual


Datuk Saifuddin Abdullah (Timbalan Menteri Pengajian Tinggi)

Dr. Mohd. Asri Zainal Abidin, bekas Mufti Perlis dan pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) intelektual. Namun, sebagai manusia biasa, beliau tidak bebas daripada kelemahan. Begitu juga intelektual lain. Justeru, mereka boleh dikritik. Tetapi, cara beliau diserang baru-baru ini adalah tidak adil. Begitu juga dengan cara intelektual lain yang pernah diserang.

Islam meletakkan intelektual/ulama di tempat tertinggi, iaitu sebagai pewaris para Nabi (Hadis riwayat At-Tirmidzi). Kita memerlukan intelektual untuk mendefinisi, meneroka, membentuk, membangunkan, mempertahankan dan meneruskan tamadun dan peradaban.

Membina intelektual yang hebat, kelas pertama dan bertaraf dunia bukanlah mudah. Kita melakukan segala-galanya untuk melahirkan dan memperkukuhkannya. Antaranya, ialah menyediakan pensyarah universiti berkelulusan PhD atau setaraf.

Kita juga berusaha mewujudkan iklim yang kondusif untuk membangunkan intelektual dan meningkatkan peranannya. Antaranya ialah melonjakkan budaya ilmu, menggalakkan debat, merancakkan penyelidikan dan memperbanyakkan penulisan.

Menurut Syed Hussein Alatas (1977), dalam bukunya Intelektual Masyarakat Membangun, definisi intelektual ialah "orang yang memusatkan diri untuk memikirkan idea dan masalah, bukan kebendaan, dengan menggunakan kemampuan akliahnya".

Menurutnya lagi, "Pengetahuan tentang suatu pokok permasalahan tertentu atau memiliki sesuatu gelar tertentu belumlah membuat orang menjadi intelektual, walaupun hal ini sering kali berdampingan: banyak didapati pemegang gelar dan profesor yang tidak memusatkan diri untuk mengembangkan bidang mereka atau berusaha menemukan pemecahan atas masalah tertentu dalam bidangnya. Sebaliknya, orang yang tanpa kelayakan akademik dapat menjadi intelektual apabila dia memanfaatkan kemampuan berfikirnya dan memiliki pengetahuan yang cukup mengenai pokok bahasan yang diminatinya."

Intelektual diharapkan memikul amanah tamadun dan peradaban dengan sebaik-baiknya. Mereka perlu mengelakkan diri daripada menjadi fenomena di US, iaitu yang disebut oleh Frank Furedi (2004) dalam bukunya Where Have All the Intellectuals Gone?, di mana pemikir seperti Betrand Russel, Raymond Williams atau Hannah Arendt, iaitu tokoh yang mempunyai ilmu yang tulen, visi yang luas dan prihatin terhadap isu-isu masyarakat telah diganti oleh peramal yang dangkal, pengkaji yang apologis dan pakar pemutar isu.

Intelektual subur dalam masyarakat yang menghayati budaya ilmu, yang menurut Wan Mohd Nor Wan Daud (1991) dalam bukunya, Penjelasan Budaya Ilmu, ialah masyarakat yang meletakkan ilmu dan ilmuwan di tempat tertinggi, sentiasa menuntut, mengembang dan mengongsi ilmu serta setiap keputusan adalah berasaskan ilmu.

Malangnya, dalam sejarah, berlaku beberapa tragedi intelektual dibunuh. Di barat, ada intelektual dibunuh kerana bertentangan pendapat dengan pihak berkuasa agama. Di timur, ada Revolusi Kebudayaan yang mengorbankan satu generasi intelektual. Di sini, intelektual Kaum Muda dihentam Kaum Tua.

Antara ciri-ciri lazim intelektual dan penentangnya ialah:

1. Intelektual berusia muda, walaupun ada yang berumur. Penentangnya lebih tua, atau kalaupun muda, tetapi tua pemikirannya.

2. Intelektual rajin menulis buku dan rencana, membentang kertas kerja di seminar ilmiah, menjadi kolumnis, sering diundang media elektronik serta ada laman web, blog dan sebagainya. Penentangnya kurang rajin.

3. Intelektual aktif mengeluarkan pendapat tanpa ragu atau ampu. Penentangnya kurang aktif.

4. Intelektual kritis, progresif dan adakalanya berbeza dengan pemikiran arus perdana. Penentangnya jumud, sering bersama arus perdana, manakala arus perdana adakalanya tidak mempunyai apa-apa pemikiran pun.

5. Intelektual artikulasi. Penentangnya tidak mampu berhujah.

6. Intelektual menggunakan pendekatan bijaksana, dinamik dan sesuai dengan keperluan kontemporari. Penentangnya terikat dengan pendekatan lama yang ditolak kumpulan sasar.

Antara cara penentangan yang lazim terhadap intelektual ialah:

1. Tuduh pendapat intelektual bukan idea baru tetapi idea lama yang dikitar semula. Sebenarnya, penentangnya tidak mengikuti atau memahami idea baru yang disampaikan intelektual. Kalaupun ada idea lama yang diungkap semula, bukankah sentiasa ada manusia baru yang perlu diulangkan ajaran yang sama? Contohnya, guru yang sama perlu mengajar subjek yang sama setiap tahun kerana menerima murid baru.

2. Tuduh intelektual bincang perkara ranting dan bukan fundamental atau prioriti. Sebenarnya, penentangnya tidak mengikuti atau memahami ketika banyak perkara fundamental dan prioriti dibincangkan intelektual, lalu diambillah perkara ranting itu untuk ditonjolkan.

3. Tuduh intelektual membawa faham yang salah. Sebenarnya, penentangnya tidak tahu pun apa yang dikatakan salah itu, tidak tahu bahawa apa yang dikatakan salah itu tidak salah pun, dan tidak sedar bahawa dirinya sendiri pun menggunakan apa yang dikatakan salah itu.

4. Tuduh intelektual mengelirukan. Sebenarnya, penentangnya tidak selesa dengan tradisi ilmu yang menggalakkan debat dan lebih suka menggunakan kuasa untuk menutup mulut orang lain.

5. Tuduh intelektual menonjolkan diri. Sebenarnya, penentangnya yang tidak berbuat apa-apa dan iri hati melihat orang lain lebih.

6. Tuduh intelektual rapat dengan orang yang dianggap kurang baik. Sebenarnya penentangnya bersifat prejudis, menganggap dirinya sempurna.

7. Tuduh intelektual mencerca ulama. Sebenarnya intelektual bukan "mencerca", tetapi "mengkritik", yang digalakkan tradisi ilmu. Kecualilah jika ulama maksum lalu tidak boleh dikritik. Masalahnya, ada yang mendakwa ulama itu bukan pun ulama.

Tetapi, apa yang lebih penting ialah mengapakah dibezakan antara "intelektual" dan "ulama"? Masihkah ingin diteruskan unsur sekularisme dalam menguruskan Islam dengan mewujudkan golongan penguasa dan pendominasi agama serta terus menerus memisahkan intelektual dengan ulama?

Lupakah kita pada usaha-usaha, contohnya, "pengislaman ilmu" oleh Ismail Faruqi dan "mengintelektualkan ulama dan mengulamakkan intelektual" oleh Mohd Natsir?

8. Tuduh intelektual muda kurang pengalaman atau tidak menghormati orang tua. Sebenarnya penentangnya lupa bahawa dunia telah berubah. Pengalamannya mungkin tidak lagi relevan, hormat perlu diusahakan bukan dipaksakan dan kini wujud konsep baru seperti penghakupayaan dan partisipasi orang muda.

9. Larang intelektual bercakap tajuk tertentu. Ini bertentangan dengan prinsip kebebasan bersuara.

10. Utamakan seniority dalam peruntukan penyelidikan atau lantikan jawatan hingga intelektual ketinggalan. Ini bertentangan dengan nilai kecemerlangan.

11. Cari, malahan cipta, kelemahan intelektual. Ini dendam peribadi.

12. Apabila berlaku pertelingkahan antara intelektual dan penentangnya, maka penentangnya mencadangkan agar berdamai. Tetapi, perdamaian perlu dilaksanakan dengan adil.

Apabila intelektual yang diserang mempertahankan haknya, penentangnya tidak mampu berhujah, lalu menyelamatkan diri dengan mencadangkan berdamai. Kalau perkara ini berulang, maka intelektual akan sentiasa menjadi mangsa penentangnya dalam fenomena pembulian intelektual.

Kesimpulannya, kita perlu memperkukuh, bukannya membunuh intelektual.

Read More “JANGAN BUNUH INTELEKTUALISME DI KALANGAN WAKIL RAKYAT”  »»

PROGRAM BTN ANTI 1MALAYSIA


Selangor rasmi boikot program BTN
Selangor melarang penyertaan kakitangan kerajaan negeri dan pelajar di institusi pengajian tinggi miliknya hadir di program anjuran Biro Tatanegara (BTN), kata exco pendidikan tingginya Dr Halimah Ali.

Keputusan yang berkuatkuasa serta-merta itu dibuat dalam mesyuarat exco kerajaan negeri susulan desakan sekumpulan ADUN Pakatan Rakyat di Selangor yang mendakwa program kendalian biro bawah Jabatan Perdana Menteri itu membangkitkan sentimen perkauman.

Empat buah pusat pengajian tinggi yang dimiliki kerajaan negeri itu: Universiti Industri Selangor (Unisel), Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Kolej Antarabangsa INPENS dan Institut Kemahiran Yayasan Selangor.

Selain menghentikan penyertaan pelajar, seperti didesak, keputusan itu turut meliputi kakitangan kerajaan negeri dan pegawai semua anak syarikat kerajaan itu, tambahnya.

Dalam sidang medianya di Shah Alam selepas mesyuarat itu, Dr Halimah menyifatkan program BTN sebagai "indoktrinasi kerajaan (pusat) BN untuk menimbulkan fenomena yang agak racist (perkauman) seolah-olah ingin memecah belah penduduk pelbagai bangsa dan agama."

"Rata-rata (peserta BTN) termasuk anak saya sendiri, mereka kadang-kadang dibekalkan dengan buku kecil yang mengandungi pelbagai perkara yang menimbulkan kebencian kepada (pihak) yang dikatakan pembangkang kepada kerajaan Malaysia,” kata wakil rakyat PAS itu.

"Oleh kerana ia tidak memberi satu perkara yang positif, tambahan pula kepada minda yang begitu muda ini, maka kita rasa ia tidak perlu dan menghabiskan wang rakyat."

Minggu lalu, sekumpulan wakil rakyat muda tiga parti dalam Pakatan menulis surat kepada Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk membuat desakan demikian.

ADUN-ADUN yang terlibat: Amirudin Shari (PKR-Batu Caves), Lau Weng San (DAP-Kampung Tunku), Nik Nazmi Nik Ahmad (PKR-Seri Setia), Jenice Lee Yin Ha (DAP-Teratai), Hannah Yeoh Tseow Suan (DAP-Subang Jaya) dan Gan Pei Ni (PKR-Rawang).


Abdul Rahim Sabri/malaysiakini


Selangor boycotts Biro Tata Negara programmes

Read More “PROGRAM BTN ANTI 1MALAYSIA”  »»

TAKIYUDDIN PENOLONG S/U AGUNG PAS BARU

Antara tugas dan tanggungjawab Dato Takiyuddin ialah hal-hal berkaitan pendaftaran ahli baru PAS, pendaftaran pertubuhan berkaitan PAS dan hal ehwal pakatan rakyat

Takiyuddin Hassan dilantik Penolong Setiausaha Agung PAS

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Mesyuarat Ahli Jawatankuasa PAS Pusat baru baru ini telah bersetuju melantik Datuk Takiyuddin Hassan sebagai Penolong Setiausaha Agung PAS.

Beliau akan membantu Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali dalam hal-hal berkaitan pendaftaran ahli baru PAS, pendaftaran pertubuhan berkaitan PAS dan hal ehwal pakatan rakyat.

Di peringkat PAS negeri Kelantan, beliau adalah Timbalan Yang Di Pertua PAS kawasan Kota Bharu.

Selain itu, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bunut Payung merupakan exco kerajaan negeri Kelantan memegang potfolio sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan.

Harakahdaily

Read More “TAKIYUDDIN PENOLONG S/U AGUNG PAS BARU”  »»

RAYUAN DERMA DANA BANTU TRANSPARENCY INTERNATIONAL YANG DISAMAN OLEH TIONG

Transparency International Malaysia (TI-M) merayu kepada Rakyat Malaysia agar bermurah hati menghulurkan derma untuk dana bagi tujuan membantu Presidennya Datuk paul Low (foto kiri) yang telah disaman oleh Datuk Seri Tiong King Sing, CEO pemaju PKFZ iaitu Kuala Dimensi Sendirian Berhad di atas laporan TI-M yang menyifatkan Projek Port Klang Free Zone "one of the biggest scandals of the year".

TI-Malaysia calls for public to support sued President

PETALING JAYA (Nov 24, 2009): Transparency International Malaysia (TI-M) is appealing to the public to support a legal fund being set up to help its president, Datuk Paul Low who has been sued by Bintulu MP Datuk Seri Tiong King Sing for defamation over a TI-M report that called the Port Klang Free Zone project "one of the biggest scandals of the year".

"TI-M hopes that the public will support the legal defence fund, so that we will not be hampered or deterred in its crucial work," said TI-M secretary general C I Ngooi in a press release today,.

Ngooi added that the fund had been "overwhelmingly" supported in a TI-M Emergency General Meeting on Nov 7 this year to back the controversial 2009 Global Corruption Report and Low.

Low, who was elected as TI-M president in March this year was forced to quit his post on Oct 6 after receiving heavy criticism over the TI-M report which highlighted the RM4.6 billion Port Klang Free Zone (PKFZ) scandal.

Tiong, who is also the Chief Executive Officer of PKFZ turnkey developer Kuala Dimensi Sendirian Berhad had earlier announced his intentions to sue Low and TI-M over the report which he alleged was "irresponsible".

Low, who resigned on his own free will, told the media at the time that he had resigned over his failure to consult the TI-M executive committee before releasing the report. Low was also apppointed on June 10 to head the PKFZ Port Klang Authority Ad Hoc Committee on Governance, a post which he still retains.

However, TI-M re-elected him as President on Nov 7.

Ngooi said the suit which was received by Low at his firm today did not specify a specific amount of damages, but sought aggravated and exemplary damages, adding that the suit cited passages from the report, as well as articles published by theSun and the online portal Malaysiakini which referred to the report and PKFZ.

Asked when the fund would be opened to the public, Ngooi said TI-M had yet to set up the fund, adding that it was "moving quickly" to determine what legal requirements are needed before asking the public for help.

"We have not set up the fund yet, but we will be looking at all the legal requirements before setting it up soon," said Ngooi.

" There may be such possible requirements as ROS approval. We have to move quickly, at present we have legal disbursements and deposits to pay," he added

Tan Yi Liang/sun2surf

Read More “RAYUAN DERMA DANA BANTU TRANSPARENCY INTERNATIONAL YANG DISAMAN OLEH TIONG”  »»

KESELAMATAN WANITA BEKERJA SYIF PERLU DITANGANI

Kerajaan Negeri Kaji Pendekatan Terbaik Bela Keselamatan Wanita


SHAH ALAM 23 NOV: Keselamatan wanita bekerja pada waktu malam di Selangor bakal diberi perhatian oleh kerajaan negeri tidak lama lagi.

Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata ketika ini kerajaan negeri sedang mencari pendekatan terbaik untuk membela keselamatan pekerja wanita ini yang menjadi penyumbang terbesar kepada ekonomi negeri Selangor.

Katanya uasaha menjaga keselamatan golongan ini juga akan mendapat kerjasama Polis Diraja Malaysia(PDRM) dan pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Tetapi mengenai kerja pada waktu malam ini, agak perlu ada satu perbincangan yang lebih mantap lagi, sebab kita dapati di Selangor ini, budaya kerja malam di kedai-kedai 24 jam kita tengokkan ada. Aspek keselamatan ini juga kita juga telah membuat penelitian dengan pihak PDRM dan PBT, bagaimana kita memastikan keselamatan wanita-wanita ini dapat diatasi dengan baik,” katanya.

Rodziah berkata demikian dalam sidang media selepas merasmikan majlis penutup Wacana Intelektual Wanita yang dianjurkan Jawatankuasa Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan di Perbadanan Perpustakaan Negeri Selangor (PPAS), petang semalam.

Menurutnya lagi, selain memastikan isu keselamatan mereka terjaga kerajaan negeri juga akan turut memberi perhatian terhadap sistem sokongan untuk diri dan juga keluarga.

“Kita dapat menyediakan system sokongan dari sudut kita mahukan apabila wanita keluar bekerja, kita akan memberi sokongan dari sudut penjagaan anak dimana anak-anak mereka dapat diletakkan di tempat yang selamat.

“Dengan erti kata, kita menjangkakan bahawa aspek keselamatan pada masa ini adalah setiap wanita itu dapat mengatasinya tetapi saya tidak nafikan isubahawa wanita yang keluar bekerja di waktu malam juga terdedah kepada gejala sosial di Selangor yang perlu dibincangkan secara lebih mendalam dibincangkan secara detail supaya satu saranan yang agak mantap dapat dikemukakan,”katanya.

Sementara itu, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata beliau akan memanjangkan perkara ini kepada pihak yang berkaitan terutamanya pihak industri untuk tindakan seterusnya.

“Saya sendiri akan berjumpa dengan FMF, Federation Malaysia Manufacturing dan SSIC Insya Allah, supaya mereka boleh membawakan isu ini yang mungkin selama ini dipendam-pendamkan, tidak begitu ditangani dengan baik, jadi kita akan bawa berbincang bagaimana mereka boleh mengatasi masalah-masalah dan menjaminkan keselamatan pekerja wanita diwaktu-waktu yang agak bahaya, dan berisiko tinggi,” katanya.

Selangorkini

Read More “KESELAMATAN WANITA BEKERJA SYIF PERLU DITANGANI”  »»

WANITA MAMPU, MAHU DAN TAHU BANTU TINGKT EKONOMI NEGARA

Wanita Mampu Bantu Tingkat Ekonomi Negara: Salbiah


SHAH ALAM 23 NOV: Selangor dengan kerjasama Biro Pembangunan Wanita dan Keluarga Yayasan Amal Malaysia dan Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) buat julung kalinya menganjurkan program Wacana Intelektual Wanita.

Program sehari bertemakan “Wanita Intelek

Pemangkin Tamadun Unggul” bertujuan untuk menggarap dan menyatupadukan tenaga intelektual wanita bagi memperkukuhkan daya saing dan daya juang wanita dalam arus permodenan pada masa kini.

Isteri Menteri Besar, Puan Sri Salbiah Tunut berkata program seumpama ini seharusnya dapat memberi kesedaran kepada kaum wanita.
Katanya buah fikiran atau daya intelek yang dimiliki wanita mampu memberi sumbangan kepada ekonomi negara jika digilap dan diketengahkan.

“Saya harap wacana ini juga boleh menjadikan satu platform untuk kita wanita kesemuanya bersatu tidak kira bangsa, agama, kulit dan sebagainya” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya semasa merasmikan program berkenaan di

Dewan Ratu, Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS), Shah Alam.

Sementara itu,Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata program ini dapat membantu wanita merancang strategi pembangunan diri dan keluarga.

“Kita mahu wanita menggunakan daya inteleknya merancang anak-anaknya sebagai modal insan yang akan memberi kesan dan impact yang besar kepada negeri dan negara,”katanya.

Kira-kira 200 peserta wanita dari badan bukan kerajaan(NGO) menyertai program ini.

Antara tetamu yang hadir membentangkan kertas kerja ialah ahli akedemik UiTM, Profesor Madya Dr Asiah Ali, A, Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamarudin, Ketua Wanita JIM, Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Mariah Mahmud serta Ahli Parlimen Rantau Panjang Yb Siti Zailah.

Selangorkini

Read More “WANITA MAMPU, MAHU DAN TAHU BANTU TINGKT EKONOMI NEGARA”  »»

TRANSKRIP SIDANG MEDIA TOK GURU SERTA ARIFFAHMI

Menantu Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Abdul Ariffahmi Abd Rahman seorang exco Pemuda PAS Kelantan, yang dilanda kontroversi sejak dua minggu lepas, meletakkan jawatannya sebagai ketua pegawai eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).


Transkrip penuh sidang media Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz

Bismillahirrahmanirrahim

Hari ini saya sudah didatangani oleh pemimpin pusat yang mengandungi Presiden Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Dr. Harun Din, dan juga wakil parlimen daripada Kubang Kerian dan Kuala Krai.

Semuanya menasihati saya supaya menjaga nama baik pimpinan Islam khasnya PAS sendiri untuk menasihati menantu saya supaya mengundur diri dari Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Sewaktu saya lantik dulu saya lantik dia dalam mesyuarat penuh, dalam mesyuarat itu ada LA, ada penasihat undang-undang, dan beliau tak ada komen apa, tapi oleh kerana fitnah melalui macam-macam surat layang dan sebagainya, maka saya dinasihati supaya elak diri dari fitnah ini berkembang. Itu sahajalah.

Jadi menantu tok guru sekarang ini akan letak jawatan?
Ya

Bila nak letak tu?
Tarikh itu terserah kepada dia.

Tapi tadi tok guru kata apa yang berlaku fitnah dan bukan kebenaran, jadi kenapa pula disuruh letak jawatan?
Saya lantik menantu saya ini, saya sebut dia menantu, tapi fitnah yang dilempar blogger , surat-surat layang, saya pun terima banyak, untuk jaga nama baik pimpinan Islam, maka saya dengan segala senang hati untuk jaga (elak) fitnah.

Nabi kita pernah sebut kerpada Siti Aisyah, bahawa nabi bercadang nak roboh kaabah yang ada sekarang, nak bina balik supaya sama dengan kaabah zaman nabi Ibrahim, tapi tak jadi nak buat bimbang takut orang Arab yang baru masuk Islam, bawa fitnah dan sebagainya,

Orang lain, blogger nak tuduh itu dia punya pasal la, dia tanggung dosa menyusahkan orang.

Adakah tok guru lepas ini akan rombak juga pengurusan PMBK?
Itu masalah kedua.Masalah sekarang ini menantu saya itu terlalu banyak kecaman dilempar kepadanya oleh orang yang tak bertanggungjawab.

Jadi ini tak ada kena mengena dengan siasatan SPRM?

Siasatan SPRM tu siasatlah. Itu kerja dia. Tapi fitnah itu yang jadi (punca suruh letak jawatan). Nabi kata fitnah ini benda tidur, sesiapa yang gerak dia akan dilaknat Allah, itu pemfitnah punya fasal. tapi (letak jawatan) ini nak jaga kepimpinan parti Islam Semalaysia.

Yang mana satu tuduhan, tulisan itu fitnah?
Terlalu banyak, saya pun terima terlalu banyak surat layang, surat layang tak ada tandatangan, zaman sekarang orang baca dalam internet seluruh dunia.

Masa pelantikan (Arif) tok guru dapat pandangan dari semua pihak ya?
Saya sudah sebut dalam mesyuarat,dan mesyuarat senyap, termasuk YB sendiri.

Adakah dalam keadaan sekarang pimpinan PAS Kelantan tak beri sokongan pada tok guru, sebab tak ada pun yang beri kenyataan , bahawa sudah dibincang dalam mesyuarat, bahawa pelantikan (Arif) sudah dapat restu semua pimpinan?
Itu tak payah. Saya tak perlu kenyataan (sokongan) terbuka begitu. Tapi oleh kerana fitnah yang dibuat oleh blogger semua sekali yang semua orang boleh baca. Dan nama baik kepimpinan Islam akan menjadi cacat. (setakat itu sahajalah)


Transkrip penuh sidang media Abdul Ariffahmi


Macam mana pendirian saudara Arif? (gambar)
Pertama sekali saya ingin nyatakan saya dapat terima keputusan dengan hati yang lapang, dan sedar keputusan dibuat untuk hjaga nama baik kepimpinan dan jaga nama baik Parti Islam Semalaysia, dan juga nama baik kerajaan negeri Kelantan.

Saya juga berterima kasih kepada tuan guru kerana beri kepercayaan kepada saya untuk berada di PMBK selama 8 tahun, dan jawatan terakhir saya sebagai CEO semenjak Syawal, dan saya amat hargai kepercayaannya.

Saya juga pohon sokongan dan dokongan dari semua pimpinan PAS samaada di negeri kelantan, atau di pihak PAS pusat untuk sama-sama berusaha hapuskan tuduhan-tuduhan yang saya sifatkan sebagai fitnah dalam blog tertentu dan saya yakin saya tidak bersalah.

Penerimaan keputusan ini atas sifat jaga jemaah Pas sendiri, dan jaga kerajaan negeri dan jaga nama baik tok guru.

Bila saudara akan lepas jawatan?
Saya akan tengok rekod cuti saya, berapa hari ada, lepas itu saya akan kira, saya akan buat keputusan bila tarikh yang sesuai untuk saya lepaskan jawatan.

Dalam hal ini adakah saudara dinasihat lepas jawatan atau saudara tawar diri untuk lepas jawatan?
Saya hanya menerima arahan, saya seperti biasa saya sentiasa patuh kepada pimpinan, terutama arahan ini, gesaan ini keluar dari mulut tok guru sendiri. Saya sentiasa setia dan patuh pada dia, dan saya terima dengan hati terbuka.

Kenapa saudara tak letak serta merta, bukankah itu lebih baik?
Sebelum ini saya ada merujuk kepada dia, atas desakan yang dibuat ke atas saya, tapi pada masa itu dia minta saya tidak letak jawatan, dan atas asas itu saya teruskan tugas saya sebagai CEO kerana itu arahan dari beliau sendiri untuk teruskan.

Tadi saudara sebut semua fitnah yang dilempar ke atas saudara dalam PMBK dan sebelum ini adalah fitnah, kalau itu fitnah adakah akan ambil sebarang tindakan undang-undang?
Sebenranya beberapa orang peguam sedang kaji semua tuduhan dan saya sedang teliti dan akan dengar nasihat para peguam dan liohat secara teliti, dan pada masa sesuai nanti kita akan lakukan apa yang patut.

Saya nak ulang lagi, apa yang dtulis dalam blog tertentu sebelum ini yang menyatakan saya telah diminta meletak jawatan dan rentetan itu arahan telah dikeluarkan, saya tak terima arahan itu, dan saya telah pergi ke KL merajuk, itu tak betul, saya hanya terima arahan pada hari ini sahaja, dan saya boleh terima keputusan ini dengan dada yang lapang dan insya ALLAH saya akan sentiasa setia, dan sentiasa hormati tok guru sebagai bapa mertua saya dan pemimpin kita semua.

Apa rancangan masa depan?
Itu belum pikir lagi, mungkin berniaga.

Harakahdaily/Malaysiakini

Read More “TRANSKRIP SIDANG MEDIA TOK GURU SERTA ARIFFAHMI”  »»

INSTITUSI KELUARGA DAN PEMERINTAHAN JAGA AQIDAH UMAT

Pada Mei tahun lalu, Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang mengisytiharkan Siti Fatimah Tan Abdullah @ Tan Ean Huang, 39, sebagai bukan lagi seorang Islam. Kini satu kes lagi timbul. Walaupun tak perlu atau bukan masanya menuding jari kepada sesiapa, pokok pangkalnya siapa yang bertanggungjawab dalam hal ehwal saudara baru serta keadaan umat ini, sama ada aqidah mereka terpelihara atau sebaliknya?

Tak perlu nak tunggu dihadapakan ke Mahkamah Rabbul Jalil untuk jawapannya. Pihak yang berwajib sila ambil iktibar.

JKM: Siti Hasnah diislamkan bapanya sendiri

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) hari ini menjelaskan bahawa S Banggarma, atau nama lainnya Siti Hasnah Vangarama Abdullah, telah menganut agama Islam sebelum dimasukkan ke sebuah rumah kebajikan kira-kira dua dekad lalu.

Oleh itu, ketua pengarah kebajikan masyarakat menjelaskan, dakwaan bahawa wanita itu diislamkan semasa berada di bawah jagaan JKM adalah "tidak benar". Wanita itu mendakwa, dia menyedari mengenai perkara itu ketika hendak mendaftarkan perkahwinannya pada 2000.

Menurut surirumah itu, agamanya ditukar kepada Islam pada 1989, ketika dia baru berusia tujuh tahun.

Walaubagaimanapun, semua dokumen yang masih disimpan menunjukkan wanita itu telahpun menganut agama Islam sebelum memasuki institusi kebajikan di Kepala Batas kira-kira 20 tahun lalu.

Siti Hasnah telah diislamkan oleh bapanya sendiri, yang tidak dinamakan, bersama adik-beradiknya yang lain pada 30 November 1983, berdasarkan tarikh yang terdapat di dalam surat akuan pengislaman ibu dan bapanya di Pejabat Agama Islam Rompin, Pahang.

Cerita selanjutnya di SINI

Read More “INSTITUSI KELUARGA DAN PEMERINTAHAN JAGA AQIDAH UMAT”  »»

HILANG FOKUS: LUPA SIAPA MUSUH SIAPA KAWAN

Ahli parti di semua peringkat hanya "bergelut" sis-sia untuk menyelesaikan isu-isu tidak berbaloi serta kepimpinan parti banyak menghabiskan masa dengan cuba menyelesaikan isu-isu yang sengaja dicetuskan.

Mulai sekarang pemimpin-pemimpin PAS perlu memberi perhatian terhadap agenda perubahan iaitu masa depan menghadapi pilihan raya umum ke-13

Naib Presiden: Kritikan dalaman PAS ‘melampau’ sampai lupa musuh

KUALA LUMPUR, Nov 20 — Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata kini sudah terdapat unsur-unsur pihak luar "menyelinap masuk" ke dalam parti itu untuk mencetuskan isu-isu dalaman, yang dipercayai berjaya mengalihkan persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Oleh itu, kata beliau, ahli parti itu di semua peringkat hanya "bergelut" sis-sia untuk menyelesaikan isu-isu tidak berbaloi yang dicetuskan oleh musuh-musuh PAS.

Bagaimanapun beliau tidak menamakan siapa musuh yang dimaksudkan itu.

"Jadi itu yang saya timbulkan ada usaha untuk musuh menyelinap masuk di kalangan kita dan mencampakkan idea dan kita pun penat bergelut sesama kita.

"Dalam PAS ada dan dalam DAP pun ada," kata beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS sambil menambah, kepimpinan parti itu menghabiskan masa dengan cuba menyelesaikan isu-isu yang sengaja dicetuskan.

Awal bulan ini PAS telah mengadakan seminar politik sebagai ganti kepada Muktamar Agung Luar Biasa yang disyorkan oleh Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi membersihkan beberapa pemimpin kanan parti itu.

Nik Aziz pula kini berhadapan dengan isu pengurusan Perbadanan Menteri Besar Kelantan dan tajaan buat beliau mengerjakan haji.

"Saya fikir begini, kita habis masa, tenaga dan wang ringgit kita habiskan kepada isu-isu yang berlaku ini meletihkan kita dalam perjuangan," kata Tuan Ibrahim.

Justeru Tuan Ibrahim berkata, mulai sekarang pemimpin-pemimpin PAS perlu memberi perhatian terhadap agenda perubahan iaitu masa depan menghadapi pilihan raya umum ke-13.

"Apa persiapan kita? Saya bimbang kadang-kadang kerana kita berbincang dan kritik sama-sama kita, kita gagal memberi tumpuan kepada soal-soal asas pilihan raya ini.

"Sebagai contoh daftar pemilih, soal pengundi, jentera dan sebagainya. Ini benda-benda asas, kalau kita gagal beri perhatian nanti dia akan merosakkan tumpuan kita," kata beliau dalam temu bual dengan Sidangonline.

Tuan Ibrahim kini berada di Mekah untuk menunaikan haji.

"Sebenarnya isu ini isu mereka, perpecahan dalam Umno, MIC, MCA, PPP tapi isunya ... sepatutnya kita tidak habiskan masa yang panjang dalam isu ini.

"Mudah-mudahan tidak ada lagi selepas ini kenyataan-kenyataan yang membuatkan ahli kita rasa letih dan kepimpinan kita habis tenaga kepada perkara-perkara yang tidak sepatutnya. Jadi sebab itu kita tidak punya masa yang panjang," katanya lagi.

Dalam temu bual itu, Tuan Ibrahim juga berkata, beliau "cukup bimbang dalam konteks parti" ekoran wujudnya elemen-elemen berpuak di kalangan ahli dan pemimpin.

"Saya harapkan supaya ahli-ahli parti tidak cuba mewujudkan kelompok atau kumpulan dalam parti. Kita boleh berbeza pendapat tetapi kita kena menghargai nilai-nilai akhlak jamaah kita kena utamakan nilai-nilai akhlak berjamaah.

"Kita tegur, kita kritik sahabat kadang-kadang 'over' sangat, lebih daripada kita kritik musuh kita.

"Apa pun kita kita kena muliakan sahabat mungkin kerana usianya, kedudukannya... jadi perkara-perkara itu perlu kita hargai," kata Tuan Ibrahim.

Mengambil kira pendekatan Islam, tegas beliau, ada etika dan adab yang mesti dipatuhi oleh semua ahli parti.

"Jadi jangan kerana kita tidak bersetuju dengan sekumpulan lalu kita membelakangi akhlak-akhlak berjamaah," kata Tuan Ibrahim lagi sambil menambah, "jadi saya fikir mungkin parti juga kena lihat supaya banyakkan majlis-majlis yang bersifat lebih merapatkan ukhuwah."

Mengenai Jawatankuasa Disiplin, Tuan Ibrahim menjelaskan ia perlu diperkasakan sehingga menjadi satu badan dalam parti yang dihormati oleh ahli-ahli.

"Hingga setakat ini alhamdulillah, beberapa kes kita buat kenyataan baru-baru ini boleh reda. Sikap hormat ahli itu ada.

"Sebagai contoh bila kes kerajaan perpaduan... bila saya arahkan supaya semua diam dan minta jangan dibangkitkan sebarang kenyataan kontroversi, semua diam," katanya.

Bagaimanapun jelas beliau, pihaknya sedang memantau beberapa orang yang dikaitkan dengan kes ini kerana dianggap boleh mengganggu siasatan.

The Malaysian Insider

Read More “HILANG FOKUS: LUPA SIAPA MUSUH SIAPA KAWAN”  »»

FATE OF MCA

When Umno was declared illegal by the High Court in 1988, the Chairmanship of Barisan Nasional went to MCA, as the next biggest party in the coalition.

MCA’s the-president Tun Ling Liong Sik subsequently accepted Tun Dr Mahathir Mohamad’s newly formed Umno Baru into the coalition, which then returned Umno and Mahathir as the coalition’s head honcho.

MCA, at its mightiest, was still unable to lift a finger against Umno. What more smaller parties like MIC, Gerakan, PPP and others?

A major shift in the sacred policy of non-interference among the Barisan Nasional component parties is seen to be taking place culminating in the statement made by DPM recently.

Umno’s politics of engagement

By Muaz Omar

NOV 21 — “If I were Chinese, I, too, would not support the MCA.”

Those words will ring in the ear of every single MCA member for a long time as the crudest statement uttered by a component party member.

The fact that the statement came from the Deputy Prime Minister and Umno’s Deputy President Tan Sri Muhyiddin Yassin has made it even more compelling.

It signals a major shift in the sacred policy of non-interference among the Barisan Nasional component parties.

Gone are the days when each component party’s business was theirs and theirs alone.
Prior to this, the camaraderie between BN members have been tested time and again but it rarely caused any shockwave, not to the extent that the sanctity of this policy is challenged.

When Umno was declared illegal by the High Court in 1988, the Chairmanship of Barisan Nasional went to MCA, as the next biggest party in the coalition.

MCA’s the-president Tun Ling Liong Sik subsequently accepted Tun Dr Mahathir Mohamad’s newly formed Umno Baru into the coalition, which then returned Umno and Mahathir as the coalition’s head honcho.

When Umno was rejected overwhelmingly by the Malays due to the sacking and ill-treatment of Datuk Seri Anwar Ibrahim, MCA again stood by Umno unflinchingly.

Even though Umno lost many Malay-majority seats, which led to their loss of Terengganu in the 1999 General Election, MCA stoutly defended their partner-in-crime.

Former MCA presidents Ling and Datuk Seri Ong Ka Ting have strengthened the notion that Umno is the backbone of BN and that Ketuanan Melayu à la Umno is here to stay.

It is the leaders of MCA that has ensured Umno’s longevity and placed an aura of invincibility in the minds of Umno leaders.

Umno can do no wrong and the false sense of supremacy lingers on in the minds of Umno’s party rank-and-file.

MCA, at its mightiest, was still unable to lift a finger against Umno. What more smaller parties like MIC, Gerakan, PPP and others?

The emergence of East Malaysian parties as a force within BN following the 2008 General Election has further decimated the significance of MCA and also pushed MIC, Gerakan and PPP deep into oblivion.

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak is running out of time to put everything into place before he calls for a general election, to seek a fresh mandate, in the next 12 to 18 months.

Najib would also want to maintain the pressure on Pakatan Rakyat with continuous attacks on the Selangor, Penang, Kedah and Kelantan state governments.

However, the leadership crisis in MCA is proving somewhat a distraction to BN’s upswing following the political tsunami of 2008.

In order to maintain the upswing, Najib needs an MCA that is able to regain its place as the biggest Chinese party apart from DAP.

With the way things are headed, it leaves Najib with no choice but to interfere and meddle in MCA’s affairs as he is running out of options to revive MCA from its deep coma.

The DAP-led Penang Pakatan government is doing well enough to ensure that the state will still remain under Pakatan in the next elections.

On the other hand, opposition leader Anwar has recently shown signs of urgency and taken concrete steps in putting his party, PKR, in order.

Anwar’s appointment as Selangor’s economic adviser is a statement of caution to Najib that he will not take the political bullying from Umno lying down.

If Anwar can effect change by ensuring decisive and prompt decision-making in the Selangor state government, and also bring in badly needed investments as well as increase the confidence of the hard-hit business community, the pendulum will surely swing his way instead of Najib’s.

The political temperature is likely to increase in the run up to the next general election.

However, the impotency of MCA is a drawback for Najib in his quest to maintain his premiership.


Malaysian Insider

Read More “FATE OF MCA”  »»

MAYAT TEOH DIGALI DAN DIBEDAHSIASAT KALI KEDUABedah siasat kedua ke atas mayat Teoh Beng Hock
mula dilakukan di Hospital Sungai Buloh tengahari ini.

Ia dimulakan selepas pelbagai proses imbasan dilakukan oleh pakar patologis terbabit.

Proses bedah siasat itu dijangka memakan masa tiga hingga lima jam untuk disiapkan.

Hadir menyaksikan bedah siasat itu dilakukan ialah pakar patologis dari Britain yang mewakil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Dr Peter Vanezis (FOTO KIRI) dan pakar patologis dari Thai, Dr Porntip Rajanasunand (FOTO KANAN) dari Thailand.

Dr Porntip tiba di hospital tersebut kira-kira jam 8.45 pagi manakala pakar di Britain itu pula tiba kira-kira lima minit kemudiannya.

Pihak media tidak dibenarkan menghampiri kawasan jabatan forensik dan mereka berkumpul di kawasan letak kereta yang terletak berdepan dengan jabatan tersebut.

Sementara itu, peguam keluarga Teoh, Gobind Singh Deo memberitahu media bahawa bedah siasat tersebut bermula jam 1 tengahari.

Menurutnya, pagi ini proses imbasan dan x-ray dilakukan ke atas mayat Teoh, yang digali semula semalam.

"Proses tersebut dijangka mengambil masa kira-kira tiga hingga lima jam. Diharapkan, ia dapat diselesaikan petang ini.

Bedah siasat tersebut dilakukan oleh Dr Khairul Aznam dan Dr Prashant Samberker yang memberitahu inkues kematian Teoh bahawa mangsa membunuh diri.

Seorang lagi pakar patologi, K Saravanan dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah, ditugaskan merakamkan gambar bedah siasat tersebut.

Dr Porntip, seorang pakar patologi terkemuka, yang bertugas dengan Jabatan Kehakiman Thailand sebelum ini memberitahu inkues yang sama bahawa berdasarkan foto dan bedah siasat pertama, ada kemungkinan punca kematian Teoh adalah homisid dan 20 peratus bunuh diri.

Veneziz (kanan) pula terkenal dengan penyiasatannya terhadap punca kematian Puteri Diana.

Keluarga Teoh dan dua adik beradiknya turut berada di hospital tersebut.

Mereka tiba pada kira-kira jm 9 pagi dan kemudian melakukan upacara sembahyang berhampiran jabatan forensik di situ.

Menurut Gobind, keluarga Teoh mahu mengkebumikan semula mayat mendiang esok dan polis juga telah menyatakan persetujuan mereka.

Walaupun petugas media tidak dibenarkan menghampiri jabatan forensik, tetapi keluarga Teoh, dari masa ke semasa, menyampaikan maklumat terkini dan foto kepada pihak media.

Dalam satu perkembangan berkaitan, Gobind mendakwa, sekumpulan individu yang tidak dikenali mengekori Dr Porntip sejak semalam dan menggesa mereka supaya tampil ke hadapan.

"Sejak petang Jumaat, beberapa buah kereta mengekori beliau balik ke hotel dan kemudiannya ke tanah perkuburan di Semenyih semalam (tempat mayat Teoh digali semula)," katanya.

Menurutnya lagi, sejak itu, pihak polis telah menugaskan beberapa anggotanya memantaunya sejak dimaklumkan mengenainya semalam.

Andrew Ong/MALAYSIAKINI


Mayat Teoh dibedah siasat kali kedua di Hospital Sg Buluh

Read More “MAYAT TEOH DIGALI DAN DIBEDAHSIASAT KALI KEDUA”  »»

PERSIDANGAN AKADEMI ISLAM UNTUK SAINS DI SHAH ALAM


Selangor Tuan Rumah Persidangan Antarabangsa Sains IAS 2009SHAH ALAM, 20 November - Selangor julung kalinya tahun ini akan menjadi tuan rumah menganjurkan Persidangan Antarabangsa Sains IAS 2009 kali ke-17 yang bakal berlangsung selama empat hari bermula 14 hingga 17 Disember depan.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata, acara berprestij ini adalah sebagai peluang kepada peserta untuk membina hubungan baik dengan Negara luar yang berpengalaman luas dalam bidang Sains sekaligus menimba pengalaman.

“Ini memberikan satu peluang kepada mereka untuk membina jaringan, networking dan juga memberi peluang kepada mereka untuk menimba pengalaman daripada saintis-saintis yang berpengalaman dan berkecimpung dalam bidang sains masing-masing,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada TvSelangor selepas mempengerusikan mesyuarat bersama Jawatankuasa Kebangsaan Penganjur di bangunan SUK, Shah Alam, hari ini.

Menurut Halimah, program ini juga akan mengketengahkan peranan wanita dalam sains untuk membuka mata dunia luar bahawa wanita memainkan peranan penting dalam pembangunan modal insan menerusi ilmu sains.

Acara bertaraf antarabangsa ini adalah anjuran bersama World Academy Of Science (IAS), International Islamic Academy For Life Sciences and Biotechnology (IIALSB) dan Universiti Industri Selangor (Unisel).

Tambah Dr Halimah, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan turut serta mempengerusikan sesi khas untuk berkongsi pengalaman menghubungkaitkan ilmu sains dengan perniagaan dan memperlihatkan sains sebagai salah satu jaringan untuk pengembangan pembangunan.

“Kita mengharapkan dengan program ini nanti memang temanay tadi untuk membudayakan masyarakat umat islam benar-benar akan dibawa kepada Negara masing-masing kerana kita melibatkan pelbagai Negara OIC,” katanya.

Bertemakan “Towards Knowledge Society In The Islamic World”, konferen ini akan diadakan di Hotel Concorde Shah Alam dengan kehadiran Negara-negara OIC antaranya Pakistan, Arab Saudi, Turki, Indonesia, dan juga jemputan dari Negara barat seperti Amerika Syarikat dan Perancis.

ATIQAH YAACOB/Selangorkini


BERKAITAN: ANNOUNCEMENT: CONFERENCE TOWARDS KNOWLEDGE SOCIETY IN ISLAMIC WORLD

Read More “PERSIDANGAN AKADEMI ISLAM UNTUK SAINS DI SHAH ALAM”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com