Pray For MH370

Pray For MH370

BARANG NAIK: UBAH GAYA HIDUP DAN PALING PENTING UBAH KERAJAAN MALAYSIA

Read More “BARANG NAIK: UBAH GAYA HIDUP DAN PALING PENTING UBAH KERAJAAN MALAYSIA”  »»

SEMPENA MINYAK NAIK, LETRIK NAIK, GULA NAIK...

Bukan di Kelantan.........makanan murah lagi
Di Selangor lagi teruuuk!!
Bagaimana suri rumah/ buruh?

Read More “SEMPENA MINYAK NAIK, LETRIK NAIK, GULA NAIK...”  »»

DAP KENA KELUAR PR ATAU UMNO YANG KELUAR BN?!!

Kenapa cabar DAP? Umno keluar BN kalau berani
Khalil Idham Lim
Mei 27, 11
1:06pm
Saya sangat terkejut laporan dari Bernama yang memetik kenyataan Naib Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang mencabar DAP supaya keluar daripada Pakatan Rakyat untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 nanti.

Saya melihat Zahid sudah hilang pertimbangan akal yang waras dan sudah bercakap "merapu" bila beralasan dengan bertanding atas "tiket sendiri" tanpa ada apa-apa pakatan dengan PKR dan PAS, DAP katanya dapat menguji sejauh mana kekuatan serta pengaruh DAP dalam meraih sokongan rakyat.

Jauh dari itu Zahid berkata parti DAP boleh dikatakan sebagai 'anak jantan' sekiranya bertindak sedemikian.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang mengumumkan DAP akan mencadangkan kepada pucuk pimpinan Pakatan Rakyat supaya semua negeri Pakatan tidak membubarkan DUN masing-masing jika pilihan raya umum diadakan tahun ini.

Zahid, yang juga Menteri Pertahanan saya lihat sudah mengulas sesuatu yang lari dari tajuk dan persoalan yang sebenar dan menyebabkan dia dilihat sebagai seorang pemimpin Umno yang tidak ada pandangan yang jauh dan tidak melihat kepada realiti yang sebenarnya.

Orang bercakap mengenai bidang kuasa menteri besar dan ketua menteri yang ada pada kerajaan negeri yang boleh tidak menasihati Sultan atau Yang Di-Pertua Negeri untuk tidak membubarkan DUN walaupun parlimen telah dibubarkan, apa lagi tidak cukup tempoh lima tahun.

Kenapakah jauh sangat Zahid mencabar DAP untuk keluar dari Pakatan dan apa pula istemewanya jadi "anak jantan" kalau keluar dari Pakatan seperti yang dikatakannya.

Hakikat sebenarnya Umno yang sekian lama "pondan" disebabkan tidak berani keluar dari BN.

Kita sudah cadangkan berulangkali sekiranya Umno merasakan dia sudah mendapat sokongan kuat dari orang Melayu, ayuh dengan segera keluar dari BN .

Sebenarnya sisitem dua parti iaitu Pakatan Rakyat dan BN adalah realiti yang mesti diterima oleh seluruh rakyat Malaysia. Jangan pula Zahid cuba menutup kelemahan Umno sendiri yang terus bergayut di dalam BN dan dalam waktu yang sama mencabar DAP keluar dari Pakatan.

Sesungguhnya tidak ada satu parti pun termasuk Umno yang boleh memerintah negara dan semua negeri di Malaysia kalau dia tidak berada dalam Pakatan atau BN.

Zahid nampaknya sudah terlalu cerdik, dan saya cadangkan kecerdikannya itu digunakan untuk membawa Umno iaitu keluar dari BN kalau dia berani.

Apa lagi kekuatan yang ada pada BN dan Umno sendiri adalah kekuatan yang sangat rapuh kerana bergantung kepada penyalahgunaan kuasa terhadap kementerian, jabatan dan agensi tertentu.

Itupun mereka sudah rasa terlalu lemas dan pendek umur dengan mencari pelbagai cara untuk menarik sokongan rakyat bagi terus kekal berkuasa.

Namun saya yakin dengan kenyataan Zahid membuktikan BN dan sudah kehilangan arah untuk memastikan rakyat terus memberi madat kepadanya.

Gelombang penolakan rakyat terhadap BN sudah tidak dapat dibendung lagi dan saya yakin Pakatan Rakyat akan menjadi Pilihan Rakyat dalam PRU akan datang.

Penulis adalah ketua penerangan PAS Perak dan juga ADUN Titi Serong

Read More “DAP KENA KELUAR PR ATAU UMNO YANG KELUAR BN?!!”  »»

Apa yang Semua pemimpin PAS mesti ada?.......

Tazkirah Khas buat diri saya dan semua pemimpin PARTI ISALAM SEMALAYSIA(PAS) dari semua lapisan yang mahu menghidang kecantikan, keindahan, keadilan ISLAM di MALAYSIA ikuti,teliti dan hiasi diri dengan intisari lagu ini

Read More “Apa yang Semua pemimpin PAS mesti ada?.......”  »»

Bagi pejuang tulen kaji fakta sejarah ini!!

Bismillah. Kepada yang bergelar suami, ayah, atok, pemimpin semua peringkat, fakta sejarah menyatakan insan pertama yang mati syahid kerana mempertahankan tauhid adalah seorang wanita.Muslimah ini dipilih untuk mengundur daripada penentangan yang batil atau mati.Dia memilih mati.Insan cekal ini diakui oleh Rasulullah s.a.w. sebagai ahli syurga.
        Maka tidak ada sebab kenapa masih ada waham di kalangan pihak tertentu yang mahu mempertikaikan bahkan menyekat Muslimat mara ke DEPAN apabila negara sudah dilanda krisis jahiliyyah, keruntuhan akhlak dan membelakangkan hukum Tuhan.Adakah mereka mahu mengingkari apa yang telah di 'endorse' oleh Nabi s.a.w. dan tidak membenarkan isteri solehah yang mahu berjihad menentang kekufuran dengan cara santun seperti kebajikan, pendidikan dsb.? Naudzubillah.

Read More “Bagi pejuang tulen kaji fakta sejarah ini!!”  »»

KEPUTUSAN PEMILIHAN AJK PAS Pusat bagi sesi 2011/2013


Mohamad Sabu sebentar tadi diumumkan sebagai pemenang jawatan timbalan presiden parti yang sengit dipertandingkan itu.Keputusan itu diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan PAS, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman.

Mohamad meraih 420 undi bagi mengalahkan dua calon ulama - iaitu penyandangnya, Nasharudin Mat Isa (224 Undi) dan seorang lagi ulama disegani, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (399 Undi).
Pemilihan Mohamad (kanan) dikatakan yang mempunyai hubungan rapat dengan pemimpin Pakatan Rakyat dijangka akan membolehkan parti itu lebih diterima di kalangan pengundi bukan Melayu dan memperbaiki peluang PAS pada pilihan raya umum akan datang.

Ini kali kedua Mohamad Sabu yang popular dan cekap terutama dalam menganjurkan demonstrasi jalanan bertanding jawatan timbalan presiden PAS. Sebelum ini, golongan bukan ulama seringkali gagal dilantik ke jawatan berkenaan.


Bagi barisan naib presidennya pula, Abdul Halim mengumumkan perwakilan parti itu membuat keputusan untuk mengekalkan dua ahli parlimen penyandangnya di jawatan itu -- Salahuddin Ayub (Kubang Kerian) dan Datuk Mahfuz Omar (Pokok Sena).

Salahuddin meraih 753 undi manakala Mahfuz pula mendapat 616 undi.

Bagi melengkapkan pasukan pilihan raya ini, para perwakilan turut memilih tokoh profesional, Datuk Husam Musa (660 Undi) ke jawatan naib presiden.

Tiga calon lagi kecundang dalam pemilihan sengit untuk jawatan berkenaan -- menteri besar Perak yang disingkirkan Datuk Seri Nizar Jamaluddin, exco kerajaan Kelantan Nik Mohamad Amar dan ketua penerangannya, Idris Ahmad.

Nizar mendapat 217 Undi manakala Nik Mohamad Amar meraih 321 Undi, diikuti Idris yang menerima 491 Undi.

AJK Pusat PAS

Bagi jawatan ahli jawatankuasa pusat PAS 18 nama berikut diumumkan:

Mazlan Aliman (884)
Dr Hatta Ramli (765)
Kamarudin Jaffar (739)
Hanipa Maidin (735)
Azizan Abdul Razak (721)
Dzulkefly Ahmad (702)
Mujahid Yusuf Rawa (651)
Khalid Samad (643)
Ghani Shamsuddin (579)
Amiruddin Hamzah (576)
Abdul Wahid Endut (556)
Abu Bakar Chik (527)
Mohd Amar Abdullah (470)
Mahfodz Mohamed (449)
Siti Mariah Mmahmud (445)
Hassan Mohamed Ali (437)
Abdul Ghani Abdul Rahman (430)
Nuridah Salleh (416)

Sumber: Malaysiakini

Read More “KEPUTUSAN PEMILIHAN AJK PAS Pusat bagi sesi 2011/2013”  »»

EXCO PENDIDIKAN RASMI PERPUSTAKAAN KOMUNITI SRI PERANTAU

31.5.11

PANGSAPURI SERI PERANTAU, PELABUHAN KLANG.
Penduduk di Pangsapuri Sri Perantau amat bertuah kerana setelah di wujudkan ONE-STOP GEMS CENTRE di BLOK L untuk mengawal merebak gejala sosial dan menyeleesaikan masalah masyarakat setempat, sebuah projek pembangunan insan pula telah berjaya di sempurnakan oleh kerajaan negeri Selangor.
YB Dr Hjh Halimah Ali selaku EXCO Pendidikan merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Selangor merasmikan pembukaan perpustakaan komuniti yang telah menerima sebanyak 100 ahli  dalam masa 2 minggu pembukaannya.Turut hadir KETUA Penolong Pegawai Daerah Klang, Hj Shamsuddin,wakil KETUA POLIS KLANG SELATAN., ahli lembaga pengarah PPAS En Jamali, Pn Hjh Mastura, Penghulu mukim Klang, Ketua-ketua kampung berhampiran, JMB dan persatuan penduduk, Pengarah PPAS.
    Majlis dimeriahkan oleh DJ MANSOR daripada tvselangor sebagai pengacara majlis. Lebih meriah dengan kehadiran maskot PPAS, Alif dan Anis
Pelbagai kemudahan menarik untuk penduduk yang rumahnya sempit kerana anak ramai kerana ia akan menjadi ' rumah keduaku' bagi anak-anak mereka. Budaya bergelumang dengan buku, melepak di tempat sumber ilmu mahu diwujudkan bagi melepaskan komuniti ini daripada belenggu masalah sosial.Ruang dan perabot khas untuk anak-anak kecil juga disediakan.
Mudah-mudahan penduduk setempat mengambil peluang dan ruang yang disediakan.
Seluruh kos bernilai RM50,000 yang disumbang bersama oleh PPAS,Lembaga Perumahan dan PKNS menyediakan unit rumah.Ada yang sponsor kerusi batu yang terukir untuk di gunakan di anjung dan dilengkapi dengan wi fi

Read More “EXCO PENDIDIKAN RASMI PERPUSTAKAAN KOMUNITI SRI PERANTAU”  »»

Setiap insan yang mahu hidup cara berkesan perlu kepada YANG SATU

Saban hari menempuh ujian dalam hidup......sudah tentu insan perlu 'top up' imannya..Allah telah kurniakan modal spiritual(spiritual capital) dalam bentuk FITRAH yang sentiasa perlu berdamping kepada  ALLAH,AS SOMAD

Read More “Setiap insan yang mahu hidup cara berkesan perlu kepada YANG SATU”  »»

MUKTAMAR PAS PUSAT: UMNO TAKUT PADA HUSAM

Bodohnya nak sedekah kepada Syed Azidi - Husam

Harakahdaily   
KUALA LUMPUR, 2 Jun: AJK PAS Pusat, Datuk Husam Musa (gambar) menafikan beliau memberikan duit sebanyak RM350,000 kepada seorang blogger, Kickdefella atau nama sebenarnya, Syed Azidi.

"Adalah bodoh untuk saya mensedekahkan wang sebesar itu kepada orang seperti beliau sedangkan saya sendiri tidak pernah mempunyai wang sebanyak itu sepanjang hayat," kata Husam dalam kenyuataannya kepada Harakdaily.

Husam mengulas kenyataan Syed Azidi yang disiarkan Utusan Online yang mengaku menerima wang sebanyak itu dari wakil Husam di China.

Kenyataan itu ekoran dakwaan para blogger Umno kononnya Husam memberikan duit sebanyak itu kepada Syed Azidi untuk membantu kempen beliau menjelang muktamar ini.
Selain isu memberi wang kepada Syed Azidi, hampir semua blogger Umno menyerang Husam menjelang pemilihan kali ini.

Husam bertanding naib presiden PAS dan baru pulang dari India dan China untuk urusan kerajaan negeri Kelantan.

Berikut kenyataan penuh Husam:.

"Saya merujuk kepada kenyataan Syed Azidi yang disiarkan Utusan online dan dijangka akan disiarkan edisi cetak Utusan besok.                         
"Saya mengambil kesempatan ini untuk merakamkan kehairanan saya terhadap minat Utusan yang terlalu nyata untuk mencampuri pemilihan PAS sejak 2008 yang lalu.

"Mengenai dakwaan Syed Azidi, saya merasa hairan dakwaan ini dikeluarkan pada hari terakhir sebelum pemilihan PAS esok hari di mana saya ikut bertanding.                  

"Adakah kerana beliau tahu bahawa dakwaan palsu beliau akan berhadapan dengan tindakan undang-undang dan bagi mengelakkan tindakan seperti itu, ia dibangkitkan pada saat akhir seperti ini.                               
"Sampai hari ini saya tidak mempunyai wang sebanyak itu dalam akaun saya dan adalah bodoh untuk saya mensedekahkan wang sebesar itu kepada orang seperti beliau sedangkan saya sendiri tidak pernah mempunyai wang sebanyak itu sepanjang hayat.

"Mengnenai kononnya saya ada berbual melalui talipon dengan beliau kebelakangan ini, juga adalah palsu. Rekod talipon saya dan beliau boleh disemak.

"Namun saya akui beliau ada menghantar beberapa mesej seminggu dua yang lalu memaklumkan beliau menulis mengenai kenaikan harga minyak dan saya membalasnya sekali dengan berkata tahniah.

"Syed Azidi telah beberapa kali menimbulkan sensasi tetapi setiap kali sensasi itu berlalu, kredibiliti beliau semakin pudar."

Read More “MUKTAMAR PAS PUSAT: UMNO TAKUT PADA HUSAM”  »»

Pengorbanan tuntas Siti Khadijah benchmark MUSLIMAT PAS


KETUA WANITA DHPP
Khamis
2.6.11
SHAH ALAM SELANGOR
Muktamar Dewan Muslimat PAS Pusat ke 51 telah mencatat sejarah baru untuk Dewan Muslimat seluruh Malaysia di mana perwakilan yang datang telah menunjukkan potensi kuasa ekonomi dan sifat kedermawanan mereka apabila jumlah wang yang diderma berbentuk dinar emas dan dirham serta wang ringgit melebihi RM100,000 setelah di mulakan oleh perasmi muktamar DMPP YAB TUAN GURU DATO' NIK AZIZ NIK MAT.yang menderma 3 dinar emas dan 3dirham.. Pengumpulan Dana pilihanraya yang bermula pada lebih kurang pukul 10.30 pg dan berakhir 7.00ptg telah melebihi target yang disebut pada permulaan pelancaran iaitu RM100,000. Allahu akbar!

Mungkin roh perjuangan Siti Khadijah telah meresap ke jiwa Muslimat PAS sehingga sanggup fastabiqul khairat, berlumba-lumba menderma untuk kebaikan iaitu menumpas rejim yang bathil pada pilihanraya akan datang dan membantu cahaya kebenaran menyinar di PUTRAJAYA.

Siti Khadijah pernah mengatakan kepada Nabi s.a.w ketika ajal sudah hampir dan ketika itu HARTAWAN DERMAWAN sudah kehabisan segala harta bagi membiayai perjuangan kebenaran Nabi s.a.w,

" sekiranya tulangku ini boleh digunakan untuk membuat jambatan yang  digunakan oleh tentera Islam lalu, maka ambillah ia Ya Rasulullah!!"

Semoga ALLAH swt memimpin dan melindungi Muslimat dalam perjuangan mendaulatkan syariatNya.
Amin

Read More “Pengorbanan tuntas Siti Khadijah benchmark MUSLIMAT PAS”  »»

caj HATI BEST!

Read More “caj HATI BEST!”  »»

MUKTAMAR DEWAN MUSLIMAT PAS PUSAT : SOF BARU 2011-2013

Siti Zailah dinobat Ketua Muslimat

Hazayani Zakaria   
SHAH ALAM, 2 Jun: Pemilihan Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP) bagi sesi 2011/2013 menyaksikan Siti Zailah Mohd Yusof (gambar) menang jawatan Ketua DMPP menewaskan penyandang sebelumnya, Nuridah Salleh. Perkara tersebut diumumkan timbalan pengerusi jawatankuasa pemilihan PAS Pusat, Datuk Wan Mutalib Embong sebentar tadi.
Bagi jawatan timbalan ketua pula dimenangi Dr. Siti Mariah Mahmud menewaskan pencabarnya Wan Hasrina Wan Hassan.

Manakala jawatan naib ketua kekal dengan Mumtaz Md Nawi menewaskan tiga pencabar lain iaitu Mastura Mohamad, Normala Sudirman dan Dr. Najihatussalehah Ahmad.

Berikut adalah senarai Jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Pusat untuk Sesi 2011/2013:

Pengerusi Tetap

Nor Hashimah Deraman
Timbalan Pengerusi Tetap
Fatimah Ismail
KETUA
Siti Zailah Mohd Yusof, YB

TIMBALAN KETUA
Siti Mariah Mahmud, Dr  

NAIB KETUA
Mumtaz Mohd Nawi

JAWATANKUASA KERJA
1. Aiman Athirah Al-Jundi
2. Halimah Ali, Dr. YB
3. Asiah Ali, Dr.
4. Aida @ Nurul Huda Yusof Rawa
5. Wan Ubaidah Omar, YB
6. Kartini Ahmad
7. Mastura Mohamad
8. Normala Sudirman
9. Azizah Khatib Mat
10. Rosni Adam
11. Najihatussolehan Ahmad, Dr.
12. Siti Aisyah Ghazali, YB

Pemeriksa kira-kira
1. Basmatul 'Uyun Yusof
2. Normilan Mamat

Read More “MUKTAMAR DEWAN MUSLIMAT PAS PUSAT : SOF BARU 2011-2013”  »»

PEMIMPIN PAS memimpin harmoni dan kesejahteraan di antara pelbagai kelompok agama

140 pemimpin pelbagai agama berhimpun di Selangor

Ahmad Azri Saufi   
SHAH ALAM, 31 Mei : 140 pemimpin pelbagai agama dan rumah ibadat di Selangor menyertai program dialog antara agama yang dianjurkan oleh kerajaan negeri Selangor baru-baru ini.

Majlis yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor yang dipimpin oleh Dr Halimah Ali.
(Gambar: Sebahagian dari ketua-ketua agama yang hadir bergambar bersama Ronnie Liu)

Turut hadir adalah Dr. Xavier Jayakumar dan Ronnie Liu yang juga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor yang melengkapkan lagi majlis ini.

Dr Halimah dalam ucapannya berkata, dialog ini adalah program pro aktif kerajaan negeri Selangor untuk mendekatkan hubungan antara agama khasnya di Selangor yang sentiasa dipanaskan dengan isu agama ini.


Antaranya perbuatan membaling bom petrol ke gereja, meletakkan kepala lembu di kuil, meletakkan kepala khinzir di perkarangan masjid dan sebagainya yang boleh mengundang malapetaka kepada keharmonian yang terbina sejak sekian lama.

Pendamai antara agama
Manakala itu, Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS, Dr Mujahid Yusof menawarkan diri untuk menjadi pendamai antara agama daripada manipulasi dan kontroversi.
(Gambar: Dr Halimah menyampai cenderahati kepada salah seorang peserta)

Dalam ucapan itu, Mujahid yang juga anggota Parlimen Parit Buntar berkata, kontroversi antara agama ini sengaja dicetuskan oleh beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab dan tidak senang dengan keharmonian yang sudah terbina sesama masyarakat.

Beliau juga meminta pihak legislatif membentuk dan merangka satu gagasan bahawa isu agama bukan isu politik yang boleh disentuh sensitivitinya sesuka hati, namun ia merupakan isu keharmonian manusia sejagat.

Seorang penyampai jemputan, Prof. Dr. Shahrin Harahap, Pengerusi Forum Kerukunan Umat Beragama (FKUB) Medan, Indonesia dalam ucapannya menyatakan masyarakat Madinah Al-Munawwarah yang pernah dibentuk oleh Rasulullah SAW dan juga para Khalifah Ar-Rasyidin merupakan model masyarakat yang dinamis sepanjang zaman.

Beliau juga mengharapkan pada zaman ini, perhubungan antara agama di Malaysia dapat menjadi model kepada dunia secara keseluruhannya.

Read More “PEMIMPIN PAS memimpin harmoni dan kesejahteraan di antara pelbagai kelompok agama”  »»

Perpaduan kaum terjejas kerana emosi perkauman yang diapi-apikan

PAS FOR ALL
PAS perlu berwibawa untuk memimpin semua kerana PAS yang bertunjangkan Islam mampu menjamin keharmonian kaum.

Read More “Perpaduan kaum terjejas kerana emosi perkauman yang diapi-apikan”  »»

MUKTAMAR PAS; CALON-CALON tidak kempunan kalau tidak dipilih kerana ia satu amanah!

 Pemilihan PAS paling bersih, harmoni

Harakahdaily   

KUALA LUMPUR, 30 Mei: Pemilihan pucuk kepimpinan PAS kali ini menggambarkan kestabilan parti, ketelusan pimpinan, ketokohan yang ada dalam parti dan sekaligus kredibiliti calon-calon yang bertanding.
Ketua Lajnah Penerbitan Dan Penyelidikan Dewan Ulama PAS Terengganu, Nik Nasri Nik Malek berkata, ini kerana  pemilihan pucuk pimpinan PAS dalam Muktamar Tahunan kali ini dibuat dalam keadaan negara menunggu Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.
Katanya, parti-parti lain menangguhkan pemilihan masing-masing atas alasan mahu menumpukan kepada pilihan raya.
Tambahnya, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi menegaskan kesediaan PAS meneruskan pemilihan.
“Kesediaan ini menunjukkan pemilihan pucuk pimpinan peringkat pusat ini tidak akan mengganggu gerak kerja ke arah PRU 13 nanti,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.
Menurutnya, akhbar dan tv terutama yang menjadi tali hidung kepada Umno BN barang kali menunggu dan mencari isu-isu yang dirasakan boleh menggugat kestabilan parti dan kredibiliti calon-calon timbalan, naib presiden dan lain-lain.
“Alhamdulillah, tarbiyah PAS kepada pendokong jemaah dalam tempoh yang panjang dan berterusan menjadikan pemilihan PAS berjalan lancar dan cukup harmoni,” ujarnya.
Mungkin, katanya ada cakap-cakap tentang kecenderungan seorang kepada seseorang calon.
Namun, ujarnya ia adalah perkara biasa dalam sesebuah jemaah dan parti tetapi kecenderungan itu tidaklah sampai menjatuhkan yang lain dengan tidak beradab.
Tambahnya, ia boleh berlaku dalam parti sekular tetapi jika berlaku dalam parti Islam, maka ia amat asing.
“Alhamdulillah sekali lagi. Tiada calon terlibat dengan rasuah, skandal seks, menipu dan lain-lain perkara yang merobek kredibiliti,” tegasnya.
Ini, katanya tidak sebagaimana dalam pemilihan Umno terutamanya politik wang, calon dipalit dengan skandal seks, latar belakang peminum arak dan perasuah menjadi barah yang parah.
Tambahnya, ada akhbar yang cuba melihat pemilihan perwakilan PAS akan berdasarkan kredibiliti atau populariti tetapi ia adalah persepsi akhbar itu.
Tegasnya, pendukung PAS sudah diajar sebelum ini dan sekali lagi kepimpinan terus mengingatkan tentang tanggungjawab pemilihan di mana kesemua calon ada kredibiliti dan mereka juga popular.
Namun, katanya popular dalam PAS diajar oleh tarbiahnya bukan kerana mahukan populariti, tetapi kerana mereka terkehadapan dalam kerja-kerja al-amr bilmakruf wannahy anil-munkar, sama ada dalam konteks politik, ekonomi, sosial, pendidikan dan lain-lain, kerana itu mereka dicalonkan.
Beliau berkata, cuma fitrah manusia, masing-masing ada kelebihan dan kekurangan di mana kelebihan dalam satu aspek dan kekurangan dalam aspek lain tetapi kelemahan itu tidaklah menghilangkan kredibiliti dan kelebihan yang ada secara total.
Dengan kata lain, ujarnya perwakilan akan memilih yang terbaik dari kalangan yang terbaik.
“Rakyat, terutama masyarakat Melayu perlu sedar bahawa pemilihan dalam pucuk pimpinan PAS sekarang dalam muktamar yang akan berlangsung ini yang tenang, harmoni, telus, penuh semangat ukhuwwah, menyedari jawatan bukan kemuliaan tapi pertanggungjawaban inilah yang boleh menjadi petunjuk bahawa PAS mampu memimpin dengan ertikata sebenar, bukan sahaja orang Melayu, bahkan rakyat dan sebagai pemimpin negara bagi menggantikan Umno BN yang sudah lama korup itu,” ujarnya.

Read More “MUKTAMAR PAS; CALON-CALON tidak kempunan kalau tidak dipilih kerana ia satu amanah!”  »»

Tanda-tanda Allah di sekeliling kita: beruntunglah bagi mereka yang dapat menanggapinya

Read More “Tanda-tanda Allah di sekeliling kita: beruntunglah bagi mereka yang dapat menanggapinya”  »»

Everything is OK when we start it right

Bismillah. In the name of ALLAH

Read More “Everything is OK when we start it right”  »»

SPIRITUAL DOS YANG MUJARAB

Selamat datang ke alam kebahagiaan dengan asma ul husna

Read More “SPIRITUAL DOS YANG MUJARAB”  »»

NAJIB UMPAN BELIA::GUNA DUIT RAKYAT MINTA BELIA SOKONG UMNO

Najib minta bantuan belia pertahankan Putrajaya

Regina Lee
MALAYSIAKINI
Mei 28, 11
9:30pm
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menggesa golongan belia Malaysia supaya membantunya mempertahankan Putrajaya agar BN terus berkuasa.

one million youth gathering in putrajaya on stage najib razak speakerDalam ucapannya ketika melancarkan Himpunan Sejuta Belia sempena Hari Belia Negara 2011 - Najib bermula dengan merujuk kepada bantahan pro-demokrasi yang berlaku di beberapa negara di Asia Barat.

"Saya percaya kita boleh tunjuk kepada dunia... negara (kita) aman dan stabil. Kita tidak bergolak. Apa yang berlaku di Mesir dan Tripoli itu soal negara lain.

"Negara kita, milik kita dan para belia hari ini tahu bahawa masa depan mereka bergantung kepada kejayaan dan pelan transformasi negara.

“Di sini, satu juta belia berkumpul di Putrajaya bagi mempertahankan kerajaan. Sanggupkah anda mempertahankan Putrajaya bersama saya?” soalnya kepada hadirin dan disambut jeritan “ya”.

Najib kemudiannya melaungkan “pertahankan Putrajaya” sebanyak tiga kali.
Berkecai tulang

Sebelum ini pada perhimpunan agung tahunan Umno tahun lalu, Najib juga menjaja tema yang sama meminta ahli Umno bersamanya mempertahankan Putrajaya.

"Walau berkecai tulang dan juga badan, walau bercerai jasad dari nyawa. Saudara dan saudari, walau apa pun yang terjadi, Putrajaya mesti kita pertahankan!" kata Najib yang juga presiden Umno pada Oktober tahun lalu.

one million youth gathering in putrajaya on stage crowd 2Walaupun Najib tidak menyebut mana-mana parti politik dalam ucapannya, tetapi adalah jelas ia merujuk kepada Pakatan Rakyat.

Najib berkata sambutan yang menggalakkan hari ini juga mencerminkan sokongan golongan belia terhadap kerajaan dan mendakwa mereka tidak sanggup melihat Putrajaya, yang merupakan pusat pentadbiran negara, jatuh ke tangan pembangkang.

"Satu hari di kalangan belia yang berhimpun hari ini akan duduk di kerusi di Putrajaya. Inilah niat kita. Pembangkang nak lelong Putrajaya... adakah anda benarkan? Tidak!

"Kita tidak akan biarkan mereka melelong Putrajaya kerana sejuta belia akan mempertahankannya,” katanya sambil disambut tepukan gemuruh daripada hadirin .

one million youth gathering in putrajaya crowdPerdana Menteri mendakwa kerajaan sentiasa bekerja keras demi kesejahteraan rakyat terutamanya golongan belia kerana mereka adalah pemangkin kepada transformasi yang dilakukan oleh kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju.

"Walaupun tidak sampai ke peringkat membuat keputusan, memadailah anda (belia) mendukung dan menyokong pelan transformasi negara. Saya cukup hargai.

"Negara kita, milik kita dan para belia hari ini tahu bahawa masa depan mereka bergantung kepada kejayaan dan pelan transformasi negara," katanya.
Beberapa habuan

Pada perhimpunan ini, Najib juga mengumumkan beberapa habuan untuk memikat golongan belia - antaranya memperkenalkan khidmat sukarelawan, portal belia, ikon remaja dan mewujudkan 'youth park' di sekitar Putrajaya.
Beliau juga berkata kerajaan akan mewujudkan Parlimen Belia bagi mengetahui pandangan, cadangan dan citarasa golongan belia di negara ini.

Katanya, wakil pemimpin belia dalam Parlimen tersebut terdiri daripada mereka yang dipilih oleh golongan belia itu sendiri.

"Syarat umur (wakil belia dalam Parlimen itu) mungkin bawah 40 tahun.

"Para belia (boleh) memilih wakil mereka, boleh membahas usul-usul, boleh membuat cadangan dan kerajaan akan memberi pertimbangan yang sebaik-baiknya terhadap cadangan-cadangan itu," kata Najib.

one million youth gathering in putrajaya on stage najib and koh tsu koonMengenai perhimpunan Hari Belia itu, Najib berkata beliau berpuas hati dan yakin sasaran menghimpunkan sejuta belia akan tercapai.

Sehubungan itu, perdana menteri menyasarkan kehadiran dua juta belia pada perhimpunan tahun depan.

Beliau berkata sambutan yang begitu menggalakkan itu berbanding tahun lalu menunjukkan bahawa belia di negara ini mahukan keamanan dan bukan berhimpun untuk menjatuhkan kerajaan.

Himpunan belia yang bermula semalam dan berakhir esok, menampilkan lebih 200 acara dan program bagi golongan belia seperti sukan, kreativiti, seni dan sukan lasak.

Read More “NAJIB UMPAN BELIA::GUNA DUIT RAKYAT MINTA BELIA SOKONG UMNO”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com