Pray For MH370

Pray For MH370

TEKS PENUH PM MALAYSIA ISU KENAIKAN HARGA 5 BARANGANBerikut adalah kenyataan penuh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung keputusan kabinet mengenai harga bahan api, terutamanya petrol, diesel dan Petroleum Gas Cecair (LPG), dan juga gula, yang diselaraskan semula sebagai sebahagian dari Program Rasionalisasi Subsidi.
Sejak mengambil alih teraju kepimpinan negara pada tahun lepas, kerajaan di bawah pimpinan saya telah memberi tumpuan kepada usaha-usaha untuk melonjakkan pertumbuhan ekonomi ke tahap yang lebih tinggi.

Kita telah membuka sektor-sektor penting dalam ekonomi untuk pelabur asing, menyediakan persekitaran pelaburan yang lebih kondusif, mengurangkan perbelanjaan kerajaan sebanyak 24 bilion, mengurangkan pembaziran dan menangani ketidakcekapan. Hasilnya, kita dapat melihat kebangkitan ekonomi dengan pertumbuhan sebanyak 10.1% dalam suku pertama 2010, pencapaian terbaik kita dalam dekad ini.

Ketika mengumumkan Rancangan Malaysia Ke-10, saya telah mengatakan bahawa matlamat negara bukanlah semata-mata untuk mengeluarkan kita dari krisis ekonomi. Cita-cita kita untuk negara dan masyarakat adalah lebih tinggi dari itu. Kita ingin menjadi negara berpendapatan tinggi dan maju, berdaya tahan dan berdaya saing untuk meningkatkan kesejahteraan kerana rakyat.

Model Baru Ekonomi (MBE) memperuntukkan cadangan untuk melabur dan mengembangkan sektor strategik yang penting, mengemas kini infrastruktur dan mewujudkan peluang pelaburan bagi sektor swasta yang bertujuan meningkatkan Pendapatan Negara Kasar. Namun begitu, pertumbuhan sahaja tidak akan membantu kita mencapai matlamat MBE. Kerajaan telah menyatakan bahawa kita mesti mengkaji semula pemberian subsidi bagi mengelak herotan dalam dagangan. Ia bagi memastikan subsidi diberikan kepada golongan yang layak dan membolehkan lebih banyak hasil negara digunakan untuk pelaburan yang akan memberikan faedah jangka panjang bagi keseluruhan rakyat.

Selaras dengan itu, Kabinet telah mengambil keputusan bahawa berkuat kuasa pada 16 Julai 2010, harga bagi bahan api, terutamanya petrol, diesel dan Petroleum Gas Cecair (LPG), dan juga gula, akan diselaraskan semula sebagai sebahagian dari Program Rasionalisasi Subsidi. [tm1] Penyelarasan semula harga barang ini akan membolehkan kerajaan mengurangkan perbelanjaannya melebihi RM750 juta untuk tahun ini.

Keputusan untuk menyelaraskan harga minyak dan gula ini khususnya diasaskan daripada tiga perkara penting:

a. Pertama, kesemua subsidi ini tidak menepati sasaran – ia memberi faedah juga kepada pihak yang tidak layak, iaitu warga asing dan rakyat yang berpendapatan tinggi yakni mereka yang mampu untuk membayar petrol tanpa subsidi. Fokus kita sepatutnya ialah bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana bukan mereka yang memandu kereta import yang mewah. Subsidi gula yang berlebihan pula memberi faedah kepada industri-industri dan bukannya keluarga. Hampir dua kali ganda subsidi gula ini digunakan oleh sektor perniagaan berbanding isi rumah.

b. Kedua, barangan yang bersubsidi tinggi selalunya membawa kepada aktiviti penyeludupan kerana pemberian subsidi telah menjadikan barangan ini paling murah di rantau ini. Pada tahun 2009 sahaja, ramai penyeludup telah ditangkap ketika cuba membawa keluar lebih 200 tan metrik gula. Sebenarnya, jumlah yang tidak dapat ditangkap kerana penyeludupan ini adalah lebih besar. Diesel terus diseludup dan dijual secara haram di negara jiran. Pihak berkuasa telah meningkatkan pengawalan untuk menghalang penyeludupan, tetapi selagi adanya perbezaan harga yang besar, penyeludup akan terus dengan kegiatan haram ini.

c. Ketiga, kita perlu menukar cara kita menggunakan bahan bakar dan gula. Penggunaan bahan bakar yang berlebihan akan mengurangkan sumber negara dengan cepat dan tidak menyumbang kepada usaha kita melindungi alam sekitar. Dengan 40 peratus rakyat Malaysia yang berlebihan berat badan atau obes – dan peningkatan jumlah penghidap diabetes – kita perlu menangani apa yang dilihat sebagai satu isu kesihatan. Mengurangkan penggunaan gula di kalangan anak-anak khususnya, adalah langkah yang tepat.

7. Ini adalah sebahagian dari sebab kenapa kerajaan memilih untuk menyelaraskan semula harga gula dan bahan bakar. Sebaliknya, subsidi bagi bidang pelajaran dan kesihatan akan terus dipertahankan. Ini adalah bidang perkara yang penting bagi negara di mana kerajaan seharusnya melabur, menyediakan bantuan untuk mengembangkan kemahiran dan membina tenaga kerja untuk masa depan.

8. Keputusan untuk menyemak semula pemberian subsidi ini dibuat bersama rakyat melalui aktiviti yang dijalankan di bawah Program Rasionalisasi Subsidi. Kerajaan telah mengadakan proses perundingan dengan rakyat sebelum membuat keputusan ini. Tidak lagi hanya dengan pembuat dasar di Putrajaya, tetapi beribu-ribu rakyat Malaysia melalui Hari Terbuka Makmal Rasionalisasi Subsidi, undian on-line, undian pesanan ringkas dan borang maklum balas menyatakan sokongan bagi menyemak semula pemberian subsidi secara berperingkat.

9. Berdasarkan proses ini, kerajaan memutuskan harga petrol RON 95 dan diesel akan diselaraskan sebanyak 5 sen seliter bagi semua sektor. LPG akan diselaraskan sebanyak 10 sen sekilogram dan petrol RON 97 akan diapung secara terkawal. Bagi gula pula, harga akan diselaraskan sebanyak 25 sen sekilogram.

10. Walaupun harga barang ini diselaraskan, kerajaan masih lagi membelanjakan lebih kurang RM7.82 bilion setahun untuk subsidi bahan bakar dan gula. Harga bahan bakar dan gula di negara ini masih lagi yang paling rendah di rantau ini walaupun adanya penyelarasan harga ini.

11. Selain itu, penyelarasan harga barang ini akan menyumbang kepada usaha kita untuk mengukuhkan urusan kewangan kerajaan iaitu mengurangkan defisit kewangan negara. Ia membolehkan kita menyediakan perbelanjaan yang lebih kepada sektor yang lebih penting seperti pendidikan dan kesihatan. Ini termasuklah pengumuman kerajaan baru-baru ini bahawa semua pelajar yang mendapat 9A+ dan pelajar miskin yang layak mendapat biasiswa dan meningkatkan perbelanjaan untuk menyediakan kemudahan kesihatan seperti Klinik 1Malaysia, termasuk klinik bergerak 1Malaysia. Selain itu, kerajaan akan meneruskan Projek Penyeragaman Harga Barang Perlu di Sabah dan Sarawak bagi mengurangkan beban rakyat luar bandar.

12. Sebenarnya, penyelarasan harga bahan api dan gula ini adalah yang paling minima berbanding dengan cadangan yang telah dikemukakan oleh Makmal Rasionalisasi Subsidi kerana kerajaan mahu mengimbangi di antara kepentingan rakyat dan keperluan menguruskan defisit negara.

Maalaysiakini

Read More “TEKS PENUH PM MALAYSIA ISU KENAIKAN HARGA 5 BARANGAN”  »»

PENYELUDUPAN, WARGA ASING SERTA ORANG KAYA PUNCA HARGA BAHAN API NAIK (BN) KATA PM

Harga minyak mentah semasa di pasaran dunia hanyalah USD76 setong. Kenaikan harga petrol/diesel serta LPG tempatan bermula naik ke harga semalam berikutan kenaikan harga minyak mentah dunia yang melambung hampir USD150 setong pada tahun 2007-2008. Sebagai pengeluar minyak dunia, Malaysia mengaut keuntungan yang tinggi ketika itu.

Harga Petrol RON 95 dan RON97 naik pada tahun lalu setelah penjenamaan semula RON dengan tambahan kosmetik seperti additif.

Mulai hari ini, harga RON 95, Ron 97, diesel serta LPG naik lagi. Rakyat Malaysia bakal menerima padahnya dalam bentuk kenaikan harga barangan serta perkhidmatan.

5 naik serentak, rakyat tanggung beban


Dr Azman Ibrahim

Harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini (15 Julai).

Petrol RON 95 dan diesel naik 5 sen. RON97 tidak lagi diberikan subsidi. Ia tertakluk kepada apungan secara terkawal, dengan harga ditentukan oleh mekanisme harga automatik, berikutan penyelarasan harga subsidi yang diumumkan kerajaan hari ini.

Manakala harga gula pula naik 25 sen kepada RM1.90, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram. Cerita selanjutnya di {SINI}

Read More “PENYELUDUPAN, WARGA ASING SERTA ORANG KAYA PUNCA HARGA BAHAN API NAIK (BN) KATA PM”  »»

AHMAD SHUKRI RECEIVES SELANGOR SCHOLARSHIP AFTER PTPTN SUSPENSION

A student leader from the Selangor International Islamic University (Kuis), Ahmad Shukri Kamaruddin (PIC LEFT) whose higher education loan was temporarily suspended for his alleged involvement in the Hulu Selangor by-election, will receive a special scholarship instead.

The student activist, a member of Solidarity Mahasiswa Malaysia (SMM) and Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis), said he received the good news from the Selangor government yesterday.

"I am happy that the state government is offering the scholarship and in a way lessening my financial burden,"he said.

The National Higher Education Fund (PTPTN) had earlier suspended Ahmad Shukri Kamaruddin's student loan along with 1,500 other new applicants from his institution, in response to the alleged offence.

However, he had denied allegations that he had been campaigning but was present at the by-election in his individual capacity, and not campaigning for any political party.


Meeting with Selangor MB

When contacted by Malaysiakini, he said that no additional information was provided regarding the scholarship.

"I believe that the scholarship is a result of my meeting with Selangor Menteri Besar Khalid Ibrahim and Education exco Dr Halimah Ali on June 23 regarding my student loan," said Ahmad Shukri, who plays an active role in campus politics.

He is pursuing a four-year Diploma in Islamic Studies (Syariah) course and has another year to go before graduating.

Kuis student development department dean Muhammad Subari Ramli said that the university is not aware of the scholarship given to Ahmad Shukri.

"But the 1,500 new applications are currently being processed by the PTPTN and there is no more problem over the matter," he added.

Ahmad Shukri's predicament became public when Mohd Nasir Zakaria (PAS-Padang Terap) brought up the affected students' plight while debating the 10th Malaysian Plan in Parliament on June 17.

Malaysiakini

Read More “AHMAD SHUKRI RECEIVES SELANGOR SCHOLARSHIP AFTER PTPTN SUSPENSION”  »»

PERSATUAN NON MUSLIM DI ST KLANG DIARAH BUBAR


PRESS STATEMENT

KETETAPAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR TERHADAP KEBEBASAN PELAJAR PELBAGAI KAUM


Saya selaku Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Kerajaan Negeri Selangor ingin memberi respon kepada laporan daripada akhbar mengenai tindakan mengarah persatuan non-Muslim di SEKOLAH TINGGI KLANG dibubarkan.

Kerajaan PAKATAN RAKYAT SELANGOR sentiasa mengambil berat tentang keperluan rakyatnya yang terdiri daripada pelbagai kaum.Tidak boleh dinafikan kewujudan perbezaan keperluan hidup di kalangan rakyatnya yang berbilang kaum, budaya dan agama. Menyedari hakikat ini, kerajaan pakatan rakyat Selangor mahu rakyatnya terbangun secara holistic termasuk pembangunan elemen spiritual. Inilah yang mahu diterapkan melalui model pembangunan modal insan Selangor,S.P.I.E.S.TM iaitu akronim kepada S-spiritual; P-‘physical’; I-intelek; E-emosi;S-sosial.

Justeru, pembangunan 4 elemen teras SPIESTM iaitu fizikal,intelek, emosi dan pembangunan kemahiran social MESTI dibangunkan di atas ASAS (foundation) yang kuat iaitu elemen spiritual. Kelima-lima elemen ini mesti dibangunkan secara serentak, seimbang dan sepadu(‘wholistic integrated approach’).

Ini strategi Kerajaan Selangor untuk melahirkan modal insan yang terbaik. Tafsiran mengenai metodolgi pembangunan elemen spiritual sudah tentu akan berbeza menurut kepercayaan atau agama masing-masing.Orang Islam akan membangun rohani menurut aqidah Islamiyyah. Orang bukan Islam akan membangun spiritual menurut ajaran agama masing-masing.

Pembangunan elemen I-intelek dalam SPIES
#TM

Saya ingin menegaskan di sini kerajaan PAKATAN RAKYAT SELANGOR mendokong sepenuhnya perlembagaan MALAYSIA. Pertama, Kerajaan mendokong ISLAM sebagai agama rasmi MALAYSIA. Kedua, kerajaan Selangor juga mengiktiraf kebebasan beragama kepada semua rakyat dan ini adalah selaras dengan ajaran Islam.

Kerajaan yang menerima Islam sebagai sistem hidup yang lengkap perlu berlaku adil kepada keperluan rakyatnya yang beragama lain untuk memilih menyertai persatuan yang serasi dengannya.


Saya sangat musykil kenapa kerajaan yang melaung-laungkan slogan 1MALAYSIA dan menghabiskan sebegitu banyak wang ringgit rakyat untuk tujuan tersebut bertindak sangat bertentangan dengan falsafah 1Malaysia.

Dr Hjh Halimah Ali
Pengerusi Tetap Pendidikan,Pendidikan Tinggi & Pembangunan Modal Insan
Kerajaan Negeri SELANGOR
14/7/10

Read More “PERSATUAN NON MUSLIM DI ST KLANG DIARAH BUBAR”  »»

IRAN MISSING NUCLEAR SCIENTIST SURFACED IN USA

Iran has repeatedly claimed that the U.S. abducted Amiri (PIC) — charges the Americans deny. U.S. media reported in March that the 32-year-old scientist had defected to the U.S. and was assisting the CIA in efforts to undermine Iran's disputed nuclear program.

Amiri disappeared while on a pilgrimage to Saudi Arabia in June 2009.


Missing Iranian scientist surfaces in Washington

By MATTHEW LEE and ROBERT BURNS/ Associated Press

WASHINGTON – A missing Iranian nuclear scientist, who has sought refuge at a Pakistani embassy office in Washington and who Iran claims was abducted, is free to return to his homeland, the State Department said Tuesday.

It was the latest development in a murky case that has been shrouded in mystery since the scientist, Shahram Amiri, disappeared while on a pilgrimage to Saudi Arabia in June 2009.

"He has been in the United States of his own free will and obviously he is free to go," department spokesman P.J. Crowley said. "In fact, he was scheduled to travel to Iran yesterday but was unable to make all of the necessary arrangements to reach Iran through transit countries."

Crowley said Amiri was at the Pakistani embassy. "He traveled there on his own," he added, but would not elaborate. Other officials said Amiri arrived there Monday evening.

Iran's foreign minister, Manouchehr Mottaki, told reporters at a news conference in Madrid that Amiri was found after having been kidnapped during the Hajj and taken to the U.S. against his will. He demanded that Amiri be allowed to return home "without any obstacle."

In brief remarks to reporters, Secretary of State Hillary Rodham Clinton said Amiri was free to go.

"These are decisions that are his alone to make," Clinton said. "In contrast, Iran continues to hold three young Americans against their will, and we reiterate our request that they be released and allowed to return to their families on a humanitarian basis."

Clinton was referring to three American hikers who have been held by Tehran since July 2009 on an accusation of illegally entering the country. They have not been charged.

Clinton and Crowley also mentioned the case of Robert Levinson, a former FBI agent who disappeared in Iran in 2007.

"We also continue to have concern about others, including Robert Levinson. We have asked Iran many, many times for information about his whereabouts and we still do not have that information," Crowley said.

Iran has repeatedly claimed that the U.S. abducted Amiri — charges the Americans deny. U.S. media reported in March that the 32-year-old scientist had defected to the U.S. and was assisting the CIA in efforts to undermine Iran's disputed nuclear program.

Adding to the confusion, Amiri himself appeared in a series of videos making conflicting claims, including one where he said he was kidnapped by American and Saudi agents and taken to the U.S. and another in which he said he was freely studying in the United States.

Iranian state television reported that Amiri entered the Pakistani embassy's office representing Iranian interests in Washington and demanded an "immediate return" to Iran.

The Iranian interest section is technically part of Pakistan's embassy and is under Pakistani legal protection but is run by Iranians who issue visas for travelers to Iran and perform other functions.

A Pakistani diplomat in Washington said Amiri arrived at the interest section, which is separate from the main Pakistani embassy building, at 6:30 p.m. EDT Monday, and told Iranians there that he had been dropped by what he called his captors.

The diplomat spoke on condition of anonymity because he was not authorized to speak publicly. He added that Pakistani officials had yet to speak directly to Amiri.

Mostafa Rahmani, head of the Iranian office in Washington, said Amiri was there but declined to provide details.

Amiri's sudden appearance could prove an embarrassment to Washington, which accuses Tehran of seeking nuclear weapons. Iran denies that and maintains that its nuclear research is for peaceful purposes.

Iranian State TV's website quoted Amiri as saying in a telephone interview that the U.S. was planning to send the scientist back to Iran following release of the videos.

"Since the release of the videos, the Americans have come out as the losers," Amiri was quoted as saying. He said he was under psychological pressure in recent months.

The United Nations in early June slapped a fourth round of sanctions on Tehran over its refusal to curtain its nuclear program.

Before he disappeared, Amiri worked at Tehran's Malek Ashtar University, an institution closely connected to the country's powerful Revolutionary Guard.

Iran's state TV has periodically showed purported videos of Amiri claiming abduction and torture by the U.S.

Crowley, the State Department spokesman, disputed the claim of torture.

"I have no information to suggest that he has been mistreated while he has been in the United States," Crowley said.

Read More “IRAN MISSING NUCLEAR SCIENTIST SURFACED IN USA”  »»

PERKHIDMATAN KESIHATAN TANGGUNGJAWAB SIAPA


KENYATAAN MEDIA
13 JULAI 2010

MASA DEPAN PERKHIDMATAN KESIHATAN MALAYSIA : KERAJAAN PERSEKUTUAN TIDAK BOLEH MELEPASKAN TANGGUNGJAWAB KEPADA RAKYAT MALAYSIA
PERUNTUKAN KESIHATAN OLEH KERAJAAN PERSEKUTUAN.


Menurut bajet 2009, Kerajaan Persekutuan telah memperuntukan RM 13.6 billion untuk kesihatan. Jumlah ini kelihatan besar jika dibandingkan dengan jumlah RM 1 billion pada tahun 1983.

Merujuk kepada artikel NST (11/07/2010) “Healthcare for FREE”


““The annual healthcare budget for the ministry escalated from RM1 billion in 1983 to RM13.7 billion in 2009. In contrast, the total healthcare revenue collected does not amount to even five per cent of the annual healthcare expenditure.”

Kerajaan Negeri Selangor menekan bahawa isu peruntukan Kesihatan bukan isu jumlah perbelanjaan, tetapi sebaliknya adalah isu jumlah peratus dari Keluaran Kasar Dalam Negeri (KDNK/”GDP”) yang di peruntukan untuk Kesihatan.

Menurut WHO atau World Health Organisation, negara-negara yang sedang membangun harus memperuntukkan 6-7% daripada KDNK mereka untuk membekalkan perkhidmatan kesihatan kepada rakyat mereka.

Dengan KDNK yang kini melebihi RM500 bilion Malaysia sekarang hanya membelanjakan disekitar 2% daripada KDNK untuk perkhidmatan kesihatan rakyat Malaysia !!

CADANGAN DARI SEMINAR KESIHATAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR


Pendirian utama Kerajaan Negeri adalah Kerajaan Persekutuan tidak boleh melepaskan tanggungjawab mereka untuk menjamin perkhidmatan kesihatan yang adil dan saksama untuk semua rakyat Malaysia.
1. Meningkatkan bajet peruntukan perkhidmatan kesihatan.
2. Meningkatkan gaji dan memperbaiki “working conditions” bagi pekerja-pekerja sektor kesihatan.
3. Meninjau semula subsidi yang kini diberikan kepada sektor swasta (syarikat insurans dan hospital swasta)
4. Hentikan penswastaan perkhidmatan-perkhidmatan di Hospital Awam.
(semua cadangan yang terperinci boleh didapati dalam laporan Kerajaan Negeri)
SKIM PEMBIAYAAN KESIHATAN KEBANGSAAN (SIKK)/ NATIONAL HEALTH FINANCING SCHEME (NHFS)
Merujuk kepada NHFS yang diwar-warkan oleh Menteri Kesihatan baru-baru ini.

1. Kerajaan Selangor ingin bertanya kepada Menteri bagaimana Kerajaan Persekutuan akan mengutip wang dari rakyat Malaysia untuk perkhidmatan kesihatan yang menyeluruh, apabila hanya 10% daripada rakyat Malaysia menerima gaji dan membayar Cukai Pendapatan. (Only 10% of Malaysians pay Income Tax)

2. Adakah NHFS akan berfungsi secara menyeluruh dimana semua perkhidmatan kesihatan akan jatuh dibawah NHFS?
Contohnya : Cataract, Dialysis, Pembedahan-pembedahan dan Kos Kemasukan Hospital (‘Hospitalisation’)

3. Adakah terma rujukan Menteri mewajibkan Menteri berbincang dan mendapat idea dan maklumbalas NGO, dll kumpulan masyarakat supaya dapat mengambilkira pandangan kami sebelum memberi keputusan Menteri? Bolehkah Kerajaan Selangor dapat appointmentp berjumpa dengannya?
YB Dr Xavier Jayakumar
EXCO Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin
Kerajaan Negeri Selangor

Read More “PERKHIDMATAN KESIHATAN TANGGUNGJAWAB SIAPA”  »»

WIRA PASIR DAN PENGGONDOL BUKIT CERAKAH DIJAWAB MB SELANGORKENYATAAN AKHBAR

12 JULAI 2010

MEDIA DIBERI MAKLUMAT SALAH MENGENAI PERLOMBONGAN HARAM DI KUALA LANGAT


SHAH ALAM: Laporan mengenai perlombongan pasir yang disiarkan akhbar hari ini adalah tidak benar kerana fakta-fakta yang diberikan kepada media adalah salah.

Berdasarkan gambar yang disiarkan akhbar, Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) pasti gambar ini diambil di sekitar lombongnya yang mempunyai permit sah di Kampung Olak Lempit di Mukim Tanjung 12, Daerah Kuala Langat, bukannya di Bukit Canggang.

Permit melombong pasir di kawasan itu yang dikeluarkan pentadbir Tanah Kuala Langat sejak Januari 2010 selepas mendapat kelulusan jabatan teknikal termasuk Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Kerja Raya, Jabatan Mineral dan Geosains, Lembaga Urus Air Selangor, Majlis Daerah Kuala Langat dan pejabat Daerah/Tanah Kuala Langat.

Kelulusan dari jabatan ini diperolehi selepas Skim Melombong (mining Scheme) dan Pengurusan Alam Sekitar (EMP) diluluskan oleh jabatan-jabatan ini.

Operasi perlombongan dijalankan selepas JAS dan LUAS berpuashati dengan EMP yang disediakan oleh KSSB. Antara kandungan EMP adalah operasi perlombongan KSSB tidak jejaskan alam sekitar termasuklah Paya Indah Wetlands.

Syarikat perunding, Enviro Enhance Sdn Bhd juga bertanggungjawab menghantar laporan setiap bulan kepada JAS.

KSSB juga menyediakan zon penampan selebar 20 meter dari sempadan kawasan melombong. Kecerunan tebing yang landai dengan purata 27 darjah disediakan untuk memastikan tebing tidak runtuh dan membahayakan pekerja serta alam sekitar. Ini adalah mengikut Skim Melombong yang memenuhi syarat JMG.

Lombong KSSB ini adalah seluas 120 ekar, bukannya 120 hektar (250 ekar) seperti yang dilaporkan oleh akhbar.

Operasi fasa pertama hanyalah seluas sekitar 60 ekar. Operasi fasa kedua pula sedang dalam proses pembersihan kawasan.

Kerja-kerja melombong telah diberikan kepada syarikat kontraktor, Cheong Weng Trading yang berpengalaman selama 15 tahun dalam industri pasir.

Semenjak operasi bermula pada Januari 2010, sebanyak 400,000 tan metrik pasir telah dijual dengan pendapatan sekitar RM7 juta bukannya 10 juta tan pasir bernilai RM220 juta sepertia yang dilaporkan akhbar.

Adalah tidak munasabah untuk mengeluarkan 10 juta tan dalam masa 2 minggu seperti yang dilaporkan kerana untuk mengeluarkan pasir sebanyak itu memerlukan lebih 500,000 muatan lori.

Jentera-jentera dan peralatan melombong tidak berkemampuan untuk mengeluarkan 10 juta tan pasir dalam masa 2 minggu.

Kerajaan Negeri berterima kasih kepada mereka yang prihatin dengan kejadian curi pasir. Kita mencuba sedaya upaya untuk membanteras jenayah ini supaya negeri tidak terus kerugian.

Pentadbir Tanah telah mengenal pasti kawasan-kawasan kecurian pasir seluruh Selangor termasuklah di Bukit Canggang dan sedang mengambil tindakan termasuklah memberi Notis 7A di bawah Kanun Tanah Negara.

Kita juga berharap pihak media lebih berhati-hati dengan fakta yang diberikan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Kerajaan Negeri akan terus menambah baik perlombongan pasir yang menjadi sumber untuk agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor.

YAB TAN SRI DATO SERI ABDUL KHALID IBRAHIM

DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR

Read More “WIRA PASIR DAN PENGGONDOL BUKIT CERAKAH DIJAWAB MB SELANGOR”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com