Pray For MH370

Pray For MH370

PROGRAM JEJAK ILMUAN DI KLANG PADA 8 NOV 2009

Read More “PROGRAM JEJAK ILMUAN DI KLANG PADA 8 NOV 2009”  »»

PAS SEPINTAS LALU

Memperbetulkan persepsi terhadap PAS

Mohd Rashidi Hassan

PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) sudah berada dalam arena politik negara dalam suatu jangka masa yang lama iaitu lebih 55 tahun, sejak ia ditubuhkan pada 23 November 1951.

Sepanjang pembabitannya dalam politik negara sejak sebelum merdeka lagi, PAS dikenali oleh rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan agama, sebagai sebuah parti Islam.

PAS memaktubkan dalam Perlembagaannya, bahawa matlamat utamanya ialah untuk mewujudkan masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredaan Allah.

Sebagai sebuah parti Islam, PAS bertanggungjawab mempertahankan kesucian Islam, memelihara kemerdekaan dan kedaulatan negara.

Bagi mencapai tujuan tersebut PAS menggariskan 11 usaha dalam Perlembagannya, yang antara lainnya, meletakkan prinsip Islam yang utama dalam berpolitik sebagai usaha menegakkan keadilan dan kemajuan di segenap aspek.

PAS bertanggungjawab menyuburkan perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum, dengan membantu memperbaiki perencanaan politik, ekonomi dan sistem sosial.

Untuk mencapai matlamat dan usahanya, PAS harus bekerjasama dengan badan politik atau lain-lain persatuan bila mana ianya mustahak dan sesuai dengan perjuangannya.

Di atas prinsip-prinsip Islam inilah PAS terus kekal dalam politik negara. Dengan prinsip ini juga PAS mengalami jatuh bangun, kalah menang, memimpin kerajaan negeri atau menjadi pembangkang.

Menyusuri sejarah politik PAS, PAS pernah beberapa kali bertahaluf atau menjalinkan kerjasama politik, sama ada dengan parti yang memerintah atau gabungan parti pembangkang.

PAS pernah bergabung dengan Perikatan (Barisan Nasional) pada tahun 1974, sebelum ditendang keluar pada tahun 1978.

Akibatnya, Kerajaan Negeri Kelantan yang diterajui PAS sejak 1955, ditumbangkan pada 1979 dengan cara yang mengaibkan hasil kegelojohan pemimpin Umno-BN.

PAS juga mengalami krisis kepimpinan apabila Yang Dipertua Agungnya, Dato' Asri Muda bersama beberapa yang lain menyertai Umno pada tahun 1982.

Kepimpinan PAS kemudiannya, diambilalih oleh al-Marhum Ustaz Yusof Rawa. PAS menjalani fasa kesuraman dalam perjuangannya. Wakil Parlimennya hanya tinggal seorang iaitu Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, beserta beberapa orang Ahli Dewan Undangan Negeri di Kelantan, Terengganu dan Kedah.

Menjelang Pilihan Raya Umum ke-7 pada tahun 1986, PAS memulakan era politik baru dengan bekerjasama dengan parti-parti pembangkang seperti Nasma, SDP, CCC dan lain-lain.

Namun kerjasama tersebut tidak mampu memberikan impak besar kepada perubahan iklim politik. Status-quo PAS dengan kerusi tunggal Parlimen dan beberapa kerusi Dun.

PAS mengalami sedikit perbalahan kecil di kalangan kepimpinan, sehingga Naib Yang Dipertua PAS Pusat, Ustaz Nakhaie Ahmad meletak jawatan dan menyertai Umno. Bagaimanapun pemergian Nakhaie, tidak langsung memberi apa-apa kesan terhadap PAS.

PAS mula mengalami perubahan selepas kepimpinannya bertukar tangan. Ustaz Yusof Rawa mengundurkan diri kerana keuzuran pada tahun 1987, maka kepimpinan diambil alih oleh Ustaz Fadzil Mohd Noor dengan gandingan Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebagai timbalannya.

Dalam masa yang sama Umno juga menghadapi pelbagai krisis kepimpinan, Tengku Razaleigh Hamzah bertembung dengan Dato' Seri Dr Mahathir Mohamad dalam perebutan sengit jawatan Presiden Umno.

Perpecahan dalaman Umno turut mengheret krisis kehakiman dalam negara yang menyaksikan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas dipecat.

Umno berpecah dan diharamkan. Mahathir menubuhkan Umno baru, manakala Tengku Razaleigh menubuhkan Parti Melayu Semangat 46.

Pada tahun 1989, PAS diajak bekerjasama dengan Tengku Razaleigh. Bertitik tolak daripada beberapa pertemuan antara kedua-dua parti maka terbentuk satu persefahaman politik baru.

PAS bergabung dengan Angkatan Perpaduan Ummah yang membariskan, Berjasa dan Hamim, manakala disebelah pihak lain dibentuk Gagasan Rakyat yang menggabungkan DAP dan PSRM.

Semangat 46 menjadi orang tengah antara parti Angkatan Perpaduan Ummah dengan Gagasan Rakyat. Idea mewujudkan dua bentuk gabungan yang berbeza ialah dengan tujuan mengelakkan pertembungan antara PAS dan DAP yang bertentangan ideologi.

Bagaimanapun, sejarah politik tidak boleh menafikan kebijaksanaan Tengku Razaleigh yang mampu meredakan ketengangan politik antara PAS dengan DAP, dengan mencapai matlamat yang satu iaitu menumbangkan Umno-BN.

Gabungan parti-parti pembangkang ini memasuki gelangang PRU ke-8 dengan jayanya walaupun tidak cukup kuat untuk memberikan impak untuk menumbangkan BN di peringkat Pusat.

Hasil dari kerjasama ini, PAS dan Semangat 46 menyapu bersih seluruh kerusi Parlimen dan Dun di Kelantan, beberapa kerusi Dun dan Parlimen di Terengganu. Hasil dari kerjasama ini juga PAS kembali menjadi parti yang dominan di Kelantan.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar pada bulan Oktober 199), sehingga kini sudah 19 tahun PAS memerintah Kelantan.

Namun kerjasama dengan gabungan Angkatan Perpaduan Ummah tidak lama. Menjelang PRU ke-9 pada tahun 1995, Semangat 46 berpecah, beberapa orang pemimpinnya kembali kepangkuan Umno.

Gagasan Rakyat juga tidak kekal kerana DAP membuat keputusan tidak mahu bekerjasama dengan PAS yang komited dengan ideologi Islamnya.

Walaupun berlaku sedikit kesuraman dalam gabungan pembangkang, PAS berjaya mengekalkan kerajaan negeri Kelantan dan kerusi-kerusi Dun dan Parlimen di Terengganu dan Kedah.

Kepimpinan PAS terus utuh dan mantap. Di bawah kepimpinan Ustaz Fadzil, Ustaz Hadi dan Ustaz Nik Aziz, PAS menikmati era kepimpinan ulama yang gemilang di kemuncaknya.

Pada ketika itu wujud desas desus yang kuat bahawa Tengku Razaleigh mahu membubarkan Semangat 46 dan kembali kepangkuan Umno. Namun PAS tetap setia dengan kerjasama sehingga saat-saat akhir.

Selepas Tengku Razaleigh memasuki Umno, pembangkang tidak lagi bersatu. PAS dan DAP serta parti-parti lain membuat haluan sendiri.

Bermula tahun 1997 Umno-BN kembali dengan bibit perpecahan dalaman yang hebat. Akibat daripada perpecahan yang sudah sampai kekemuncak, Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Anwar Ibrahim, dipecat pada September 1998.

Perpecahan dalaman Umno amat hebat sehingga Mahathir tidak menjangka waktu itu pengaruh Anwar begitu kuat di kalangan rakyat. Tiap-tiap minggu rakyat berdemonstrasi di Kuala Lumpur membantah kezaliman Mahathir terhadap Anwar.

Peluang yang terbuka itu memungkinkan satu kerjasama dibentuk menjelang PRU ke-10 tahun 1999. Ustaz Fadzil lantas bekerjasama dengan Anwar. Parti Keadilan Nasional ditubuhkan.

Ustaz Fadzil menerajui NGO yang dinamakan Gerak. Gerak berjaya menggabungkan berpuluh-puluh NGO untuk bersatu menentang kezaliman Mahathir.

Dalam masa yang sama parti-parti pembangkang menubuhkan Barisan Alternatif (BA). Hasil gabungan PAS, Keadilan, DAP dan PRM.

Gabungan BA amat unik. Masing-masing mempunyai ideologi yang jauh berbeza, namun bekerjasama atas matlamat yang sama untuk menumbangkan BN.

Gabungan ini menghasilkan impak yang kuat. Pembangkang menang 45 kerusi Parlimen, mengekalkan Kelantan, merampas Terengganu dari BN dan menguasai separuh dari Kedah.

Walaupun masih tidak mampu menumbangkan BN keseluruhannya. Tetapi gabungan pembangkang ini, menunjukkan kesatuan yang hebat. Mereka berjaya mengetepikan ideologi, sebaliknya bekerjasama erat dalam pelbagai isu nasional.

Namun takdir Allah mengatasi segala-galanya. Di kemuncak kerjaya politiknya, Presiden PAS, Dato' Fadzil Mohd Noor, yang juga Ahli Parlimen Pendang dan Ketua Pembangkang, dipanggil pulang mengadap-Nya pada 23 Jun 2002.

Kehilangan Ustaz Fadzil amat dirasai sebilangan besar rakyat Malaysia, khususnya ahli-ahli dan kepimpinan PAS.

Ustaz Fadzil pergi, kepimpinan PAS bersilih ganti. Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengambilalih kepimpinan. Beliau juga Ketua Pembangkang dan Menteri Besar Terengganu.

Pada PRU ke-11 tahun 2004. BA menghadapi kesuraman yang besar, Terengganu terlepas, manakala Kelantan hampir tumbang. BN menang besar selepas Mahathir digantikan oleh Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Kemenangan besar BN, bukan kerana BN kuat. Tetapi akibat daripada persempadanan semula kawasan pilihan raya pada tahun 2003 dan berlaku beberapa kekecohan khususnya di Selangor pada hari pengundian.

Kemenangan BN pada waktu itu dikaitkan dengan perubahan persepsi rakyat kepada Umno-BN, dan memberi peluang kepada orang baru seperti Abdullah untuk menerajui negara.

Ringkasnya, kemenangan besar BN tidak lama. Hagemoni mereka tersekat pada PRU ke-12 tahun 2008. Kepimpinan Abdullah gagal memperkukuhkan Umno-BN. Gabungan PAS, KeADILan dan DAP berjaya membuat 'comeback' yang cukup besar dalam politik negara.

Kuasa besar dua pertiga majoriti BN di Parlimen hilang. BN tewas di enam negeri termasuk Wilayah Persekutuan.

Lantas ketiga-tiga parti ini membentuk Pakatan Rakyat. Kerjasama Pakatan Rakyat lebih baik dengan kepercayaan yang diberikan oleh rakyat.

Umno-BN kehilangan arah. PM Abdullah menerima tekanan yang hebat. Genap setahun selepas PRU 2008, Abdullah terpaksa melepaskan jawatan kepada Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak.

Selepas setahun bergelut dengan pelbagai masalah dalaman, Umno-BN kini dilihat mula membuat reform dengan PM yang baru. Sementara Pakatan Rakyat kini dilanda pelbagai kemelut dalaman.

PAS punyai kemelut dalamannya sendiri. Begitu juga KeADILan dan DAP. Kemelut-kemelut ini jika dibiarkan berpanjangan, nescaya akan menjejaskan keyakinan rakyat terhadap Pakatan Rakyat.

Buat masa ini, penulis mahu memfokuskan tulisan ini kepada PAS sahaja.

Bagi kepimpinan, ahli dan penyokong PAS, mereka harus disedarkan bahawa dalam sejarah politik PAS yang disusur-galurkan dalam tulisan ini, walau apapun perseteruan atau berbezaan yang wujud di antara PAS, dengan rakan-rakan, PAS tidak pernah sama sekali mengkhianati tahaluf atau kerjasama politik yang dibina.

PAS juga harus sedar bahawa arus perubahan yang dilakukan PM Najib mungkin memberikan kesan dalam bentuk persepsi positif di kalangan rakyat.

PAS tidak seharusnya membenarkan sebarang persepsi negatif melandanya. Persepsi negatif ini hanya akan mengundang padah yang lebih buruk.

Jika PAS dan Pakatan Rakyat tersilap langkah, atau gagal menunjukkan kesepakatan yang baik, nescaya kesuraman besar yang berlaku pada PRU 2004, tidak mustahil boleh berulang pada PRU ke-13 nanti.

Fikirlah, jika rakyat boleh memberi peluang kepada Abdullah selepas persepsi buruk yang terpalit terhadap Mahathir, apakah rakyat tidak boleh memberi peluang sekali lagi kepada Umno-BN menerusi kepimpinan baru Najib?

Atau apakah PAS sanggup menunggu pusingan lain, iaitu barangkali pada PRU ke-14 atau PRU ke-15 untuk membuat 'come back' politik selepas dilanda kesuraman yang berterusan?

Sepanjang PAS membuat tahaluf atau kerjasama dengan pelbagai parti politik dan NGO, PAS sekali-kali tidak pernah menggadaikan prinsip perjuangan yang digariskan dalam Perlembagaannya. Yang berubah hanya pendekatan dan strategi.

Di atas prinsip inilah PAS dihormati, di atas kesetiaan dalam persahabatan inilah PAS dipercayai dan di atas kekuatan dan kemantapan kepimpinanlah PAS dilihat mampu menggantikan Umno sebagai parti terunggul Islam-Melayu suatu hari nanti.

Sepanjang 58 tahun penubuhan PAS (November 1951-kini), tidak ada seorangpun pemimpin yang boleh memecahbelahkan PAS. Tiada seorang pemimpinpun boleh mengheret PAS ke arah kemusnahan jika beliau keluar daripada parti.

PAS tidak boleh mengelak, kemungkinan wujud pemimpin yang mempunyai agenda peribadi. Namun, sehebatmanapun agenda peribadi seseorang pemimpin itu, nescaya dia tidak akan mampu merealisasikannya. Tiada seorangpun pemimpin yang boleh memaksa PAS menurut agenda peribadinya.

PAS bukan milik individu, PAS adalah milih jamaah keseluruhannya. Ke mana sahaja PAS pergi, sama ada bekerjasama atau berdikari sendirian, PAS tetap utuh sebagai satu pasukan dan dalam satu pasukan yang mantap.

Kemantapan PAS adalah hasil daripada tarbiah fikrah (pendidikan pemikiran) yang meletakkan Islam sebagai keutamaan perjuangan, lebih dari kepentingan diri sendiri.

Justeru untuk waktu ini, untuk menghadapi PRU ke-13 ini, PAS tidak harus menoleh kebelakang lagi. Kerjasama PAS dalam Pakatan Rakyat ialah kerjasama yang terbaik dalam sejarah politik negara.

PAS harus terus menjadi rakan kongsi yang strategik kepada Pakatan Rakyat. PAS harus yakin bahawa dengan kekuatan kepimpinan, kekuatan akar umbi, dengan rangkaian cawangan yang ada di setiap taman dan desa, bahawa suatu hari nanti PAS akan muncul sebagai parti yang dominan dan terunggul dalam persada politik negara.

Harakahdaily

Read More “PAS SEPINTAS LALU”  »»

JOM KERJA PILIH SAJA TEMUDUGA TERBUKA

Ada 20,000 peluang pekerjaan di Selangor

SHAH ALAM 6 Nov: Hampir 20,000 peluang pekerjaan terbuka untuk rebutan golongan belia, graduan dan mereka yang diberhentikan kerja, hasil inisiatif kerajaan negeri Selangor.

Demikian maklum oleh Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi, dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali dalam program 'Jelajah Jom Kerja'.

Ia dibuat selepas menyedari tekanan ekonomi hari ini, kerajaan negeri mengambil inisiatif melancarkan program ini yang membuka peluang kepada orang awam mendapatkan pekerjaan di sektor swasta terpilih.

Menurut Dr Halimah 'Jelajah Jom Kerja' adalah sebahagian dari usaha kerajaan negeri untuk mempromosikan Program Penempatan Pekerjaan, lapor Selangorkini.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim melancarkan program tersebut di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz di sini, pagi tadi.

Menurut Dr Halimah, lebih 10 syarikat swasta akan terlibat dalam temuduga terbuka yang akan berlangsung esok, 7 November.

Temuduga terbuka pada 7 dan 8 November ini akan diadakan di Dewan Seri Sekinchan, Sekinchan, Sabak Bernam.

Program 'Jelajah Jom Kerja' ini akan diteruskan selepas sambutan Aidiladha ini di daerah Klang.

Selangorkini/harakahdaily

Read More “JOM KERJA PILIH SAJA TEMUDUGA TERBUKA”  »»

DOKUMEN PKFZ HENDAKLAH DIKELASKAN SEMULA

PKR: Declassify all Cabinet documents on PKFZ


KUALA LUMPUR (Nov 05, 2009) : Parti Keadilan Rakyat (PKR) today called the government to declassify all the Cabinet documents relating to the Port Klang Free Zone (PKFZ).

"It is not enough to just set up a special task force if the task force and even the Public Accounts Committee (PAC) cannot look into the documents, which are classified under Official Secrets Act (OSA)," Selayang MP William Leong told a press conference at Parliament lobby today.
PART 1


PART 2


Showing a copy of a letter dated Nov 20, 2002 from Transport Ministry to Port Klang Authority (PKA) General Manager Datin Paduka O C Phang entitled ‘Suggestion on Purchase of 1000 acres Land in Pulau Indah for the PKA Mega Distribution Hub Project’, he said the it stated the Transport Minister had written to the Prime Minister suggesting that land for the project should be obtained by purchasing it and was allowed to do so.

"The letter says that a note from the Transport Minister on the matter was presented in a Cabinet meeting on Nov 6, 2002," Leong said.

"We and the public want to know what was the content of the note that after presented in the Cabinet meeting, the Cabinet approved the purchase of the land for the Mega Distribution Hub Project bases on certain conditions," he said.

The letter said the purchase should adhere to the conditions agreed between Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) and PKA which include based on willing buyer and willing seller method, price of land for RM25 per sq ft and 15 years repayment period.

"In this parliamentary session, I have asked the Cabinet to explain the reasons for ordering PKFZ to buy 1000acres land for RM25 per sq ft from KDSB and not to acquire the land with market price of RM10 per sq ft based on the PricewaterhouseCooper report," he said.

"But the question was rejected and the reason given was that the Cabinet’s decisions are confidential," Leong said.

He said if the government wants to really get to the bottom of the scandal as they claimed, then it should response well to DAP’s call for declassifying the documents related to PKFZ so that every single wrongdoings can be exposed.


Karen Arukesamy/SUN2SURF

Read More “DOKUMEN PKFZ HENDAKLAH DIKELASKAN SEMULA”  »»

BENARKAH UMNO MENGKHIANATI PERJUANGANNYA SENDIRI

Berikut adalah antara senarai pengkhianatan Umno terhadap orang Melayu:

1. Melemahkan institusi raja-raja Melayu yang menjadi simbol ketuanan Melayu.

2. Melemahkan sistem kehakiman negara.

3. Menarik balik royalti rakyat petroleum rakyat Terengganu yang majoriti orang Melayu.

4. Memperkenalkan PPSMI; menghapuskan bahasa Melayu.

5. Menarik peruntukan geran kepada Sekolah Agama Rakyat, tempat belajar agama anak-anak Melayu.

6. Memperkenalkan meritrokrasi; mengurangkan peluang belajar anak-anak Melayu.

7. Memperkenalkan PTPTN dan mengurangkan biasiswa kepada anak-anak Melayu.

8. Persempadanan semula pilihan raya pada 2002; mengurangkan kawasan majoriti orang Melayu.

9. Menafikan hak royalti rakyat Kelantan yang majoriti Melayu.

10. Memperkenalkan Islam Hadhari yang mengelirukan orang Melayu.

11. Menyenaraiawamkan syarikat TH Plantation yang dahulunya dimiliki 100% oleh Tabung Haji dan dimiliki oleh orang Melayu. Tetapi sekarang orang bukan Melayu boleh memiliki saham TH Plantation.

12. Menggabungkan syarikat-syarikat konglomerat orang Melayu iaitu; Sime Darby, Guthrie dan Golden Hope, dan sekaligus mengurangkan peluang orang Melayu daripada tiga syarikat kepada satu syarikat sahaja.

13. Memetik kenyataan Mufti Perak, Dato' Harussani Zakarian 250 ribu orang Melayu murtad. Semua ini adalah di bawah pemerintahan kerajaan Umno.

14. Mewujudkan Wilayah Iskandar yang menjadi zon bebas, maka orang-orang Singapura boleh masuk secara bebas ke sana.

15. Krisis Menteri Besar di Perlis dan Terengganu apabila Umno sendiri yang menentang keputusan Sultan di negeri berkenaan.

16. Membubarkan Kementerian Pembangunan Usahawan yang menjadi sumber bantuan usahawan-usahawan Melayu.

17. Memperkenalkan liberalisasi ekonomi, maka sekaligus menghapuskan Dasar Ekonomi Baru yang tujuannya membantu ekonomi orang-orang Melayu Bumiputra.

18. Mendedahkan pelaburan wang Tabung Haji satu ketika lalu dalam dengan syarikat Judi Pan Sweep, seperti yang didedahkan dalam buku Exco Kerajaan Kelantan, Dato' Paduka Husam Musa.

19. Enggan membayar royalti minyak kepada kerajaan Kelantan sejak tahun 2004.

20. Mengkhianati amanah rakyat dengan merampas kerajaan negeri Perak dari tangan Pakatan Rakyat dengan cara yang tidak bermoral pada Februari 2009.

Apa lagi, cuba fikir-fikirkan.
Semuanya di SINI

Read More “BENARKAH UMNO MENGKHIANATI PERJUANGANNYA SENDIRI”  »»

YANG DIDAHULUKAN SERTA DIUTAMAKAN

Dalam konteks melaksanakan "amar ma'ruf wannahu 'anil munkar" di peringkat Pemerintah atau pihak yang telah dipertanggungjawabkan dengan tugas di atas, skopnya adalah amat luas. Tidak timbul isu menceroboh ruang peribadi atau "personal space" individu yang mengaku Muslim. Ini kerana tuntutan sebagai seorang Muslim berbeza dengan seorang yang belum atau bukan Muslim. Virus syirik, riddah (murtad), maksiat dan munkar yang dilakukan terang-terangan mudah berjangkit dan menular ke satu peringkat yang sukar dibendung.

Kenapa Penyakit Infuenza H1N1 tidak dilaporkan menyerang negara Indonesia yang penduduknya ratusan juta? Adakah kerana tiada pelancong asing melawati negara itu atau langkah pencegahan dan kawalan penyakit H1N1 oleh pihak berkuasa Indonesia begitu tegas dan berkesan? Negara itu memasang "thermal scanner" di ruang ketibaan lapangan terbang antarabangsa utamanya. Foto di atas kanan.

Begitu juga amalan serta fahaman syirik, munkar, murtad serta gejala sosial yang merosakkan agama, nyawa, akal, zuriat ( keturunan) dan harta perlu dibendung di peringkat awal sebelum ia sampai ke peringkat yang serius dan kritikal.

Serbuan, tangkapan, hukuman, pemulihan, penyebaran ilmu dan sebagainya merupakan tindakan bersepadu pihak berwajib. Keutamaan aktiviti perlu diselaraskan. Antara ajaran sesat dan berkhalwat, yang mana satu perlu keutamaan dalam keadaan sumber yang terhad? Antara minum arak di khalayak ramai dengan curi-curi makan dalam bulan puasa, yang mana satu lebih utama dibendung?

Jais serbu ‘bomoh ekor’

KLANG – Perbuatan seorang bomoh nombor ekor yang tidak serik ‘memberi pertolongan’ kepada pelanggan membawa padah apabila aktiviti haramnya dihidu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan membuat serbuan mengejut markasnya di sebuah perkampungan di Batu 5, Johan Setia, Jalan Klang-Banting, di sini malam kelmarin.

Bomoh yang menggelarkan dirinya ‘Wak’ oleh pelanggannya dikatakan berupaya menjelmakan nombor yang dihajati oleh mereka dengan hanya menggosok duit lama di samping membaca mantera.

Difahamkan, pelanggan Wak, bukan sahaja terdiri daripada orang kampung sekitar tetapi ada antaranya merupakan orang kenamaan bergelar ‘datuk’, ahli perniagaan serta ahli politik yang ingin mendapatkan ‘pertolongan’ daripadanya terutama ketika menjelang pilihan raya.

Rata-rata yang berkunjung ke rumah Wak, tidak hanya untuk mendapatkan nombor ekor tetapi ada yang datang kerana masalah suami isteri, masalah perniagaan, untuk tujuan perubatan dan meminta ‘cara’ agar diri mereka disanjung oleh masyarakat setempat.

Bagaimanapun rumah wak yang sentiasa dipenuhi pelanggan itu, gempar seketika kelmarin selepas penguat kuasa Jais membabitkan 40 pegawai serta anggota dengan dibantu polis daripada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang membuat serbuan kira-kira jam 9 malam di kediaman bomoh terbabit.

Pegawai Perhubungan Awam Jais, Mohd Hidayat Abd Rani berkata, dalam serbuan selama dua jam itu, pihaknya menahan 15 individu termasuk wak (bomoh) dan lima wanita.

“Ketika operasi dibuat, sembilan daripada pelanggan dilihat sedang menunggu giliran untuk mendapatkan nombor ekor daripada bomoh tersebut.

“Selain itu, kita (Jais) turut merampas pelbagai peralatan dipercayai digunakan untuk menyeru bagi mendapatkan nombor ekor antaranya kendi tembaga naga, 25 biji limau, pisau, dua bungkusan kertas putih dililit timah dipercayai azimat pelaris, sebiji pelita minyak tanah, kain kuning, minyak atar, kertas mengandungi mantera dalam bahasa Jawa, kemenyan dan kertas pembalut rokok dipercayai tempat nombor dikeluarkan sebaik upacara selesai,” katanya
sinarharianonline

Bomoh nombor ekor dicekup


KLANG - Ramai kaki ekor yang menetap di daerah ini sudah tahu ke mana tempat yang mahu dituju jika mereka inginkan bantuan menilik nombor empat angka itu.

Mereka akan singgah di sebuah gerai makan di Kampung Johan Setia, di sini selepas waktu Maghrib untuk mengambil nombor giliran sebelum dapat bertemu dengan seorang lelaki berusia 65 tahun yang dikenali sebagai Wak Mail di rumahnya yang terletak di sebelah bangunan itu.

Wak Mail dikenali ramai bukan sahaja kerana khidmatnya menilik nombor ekor tetapi juga memberi ubat pelaris perniagaan.

Malah, dia pernah dikunjungi seorang ahli politik bergelar Datuk yang datang dengan niat mendapatkan ubat memikat hati pengundi dan memenangi pilihan raya.

Namun mereka mungkin tidak tahu Wak Mail yang bekerja sebagai pekebun nanas pada sebelah siang, rupa-rupanya menggunakan khidmat makhluk halus.

Dia mendakwa boleh menyeru hantu jerangkung dengan membaca mantera Jawa.

Makhluk itu pula dikatakan muncul dan membacakan nombor ekor pada telinga Wak Mail sebelum ia dicatat pada kertas pembalut rokok tembakau dan diserahkan kepada pelanggan.

Wak Mail tidak menetapkan kadar bayaran untuk perkhidmatannya tetapi menyerahkan kepada budi bicara pelanggan untuk membayar setakat mana yang mampu.

Sikapnya yang mesra pelanggan itu menjadikan dia dikenali ramai sejak mula bergiat aktif pada 1995 yang menyebabkan dia ditangkap oleh penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tetapi hanya dikenakan denda RM800.

NORLIDA AKMAR IDROS/kosmoonline
norlida.idros@kosmo.com.my

Read More “YANG DIDAHULUKAN SERTA DIUTAMAKAN”  »»

PENGHAKIMAN YANG BAKAL MENJADI BAHAN KAJIAN ILMIAH ATAU SEBALIKNYA (dwibahasa)

Mahkamah Persekutuan Tangguh Penghakiman Isu Menteri Besar Perak

PUTRAJAYA, 5 Nov (Bernama) -- Soalan sama ada Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mendapat semula jawatan sebagai Menteri Besar Perak masih belum terjawab apabila Mahkamah Persekutuan Khamis menangguhkan pengumuman penghakimannya berhubung isu itu ke suatu tarikh yang akan ditetapkan kelak.

Panel lima hakim berkenaan menangguhkan pengumuman keputusannya setelah mendengar penghujahan secara panjang lebar selama lebih enam jam daripada tiga pihak yang terlibat dalam isu perlembagaan Perak itu.

Para hakim yang menganggotai panel itu ialah Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff, Hakim Besar Malaya Tan Sri Ariffin Zakaria dan Hakim-hakim Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Wira Ghazali Mohd Yusof dan Datuk Abdull Hamid Embong.

Hari ini merupakan ruang terakhir bagi Mohammad Nizar mendapatkan perisytiharan mahkamah bahawa selama ini beliau adalah Menteri Besar Perak yang sah.

Krisis politik Perak bermula apabila dua anggota dewan undangan negeri daripada PKR -- Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) keluar daripada parti itu pada 30 Jan, diikuti tindakan anggota dewan undangan negeri daripada DAP Hee Yit Foong (Jelapang) meninggalkan parti itu empat hari kemudian.

Berikutan itu, Mohammad Nizar menghadap Sultan Azlan Shah pada 4 Feb bagi memohon baginda membubarkan dewan undangan negeri, tetapi permohonan beliau ditolak.

Pada 6 Feb, Zambry dilantik sebagai Menteri Besar Perak yang baru dan berikutan itu, Mohammad Nizar memfailkan permohonan kepada mahkamah bagi mendapatkan perisytiharan bahawa beliau adalah Menteri Besar Perak yang sah dan memohon perintah mahkamah menghalang Zambry daripada melakasanakan tugas sebagai Menteri Besar.

Pada 11 Mei, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah dan memutuskan bahawa Sultan Perak Sultan Azlan Shah tidak mempunyai kuasa untuk memecat Mohammad Nizar daripada jawatannya kerana beliau (Mohamad Nizar) tidak memegang jawatan itu atas dasar perkenan Sultan.

Bagaimanapun, dalam penghakimannya ketika menolak keputusan Mahkamah Tinggi itu, Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa Sultan Azlan Shah bertindak betul apabila baginda melantik Zambry sebagai Menteri Besar yang baru berpandukan Perkara 16(2) Undang-undang Tubuh Negeri Negeri Perak, setelah baginda berpuas hati bahawa Zambry mendapat sokongan majoriti di Dewan Undangan Negeri Perak.

Oleh kerana tidak berpuas hati dengan keputusan itu, Mohammad Nizar, yang hadir di mahkamah hari ini, mengemukakan rayuan.

Dalam hujahnya hari ini, peguam utama Sulaiman Abdullah yang mewakili Mohammad Nizar berkata Mahkamah Rayuan terkilaf dalam keputusannya kerana tidak mengguna pakai pendekatan yang tepat berhubung peruntukan yang terkadnung dalam Undang-undang Tubuh Negeri Perak.

Katanya Mohammad Nizar tidak boleh dipecat oleh Sultan dan satu-satunya cara yang boleh menyingkirkan beliau ialah melalui undi tidak percaya oleh anggota dewan undangan negeri.

"Undang-undang Tubuh Negeri Perak tidak memperuntukkan budi bicara bagi melantik dua orang memegang jawatan Menteri Besar," kata beliau.

Dalam hujah balasnya, Peguam Negara Abdul Gani Patail berkata Sultan Perak telah menimbang dengan teliti fakta serta keadaan yang wujud sebelum mengisytiharkan pada 5 Feb bahawa Barisan Nasional (BN)mempunyai majoriti di Dewan Undangan Negeri.

"Jelas sekali, Sultan Perak telah menunaikan tanggungjawab baginda dengan cara paling berhemah," kata beliau.

Sementara itu, dalam hujah beliau, peguam Datuk Cecil Abraham berkata tidak terdapat peruntukan secara tegas dalam Undang-undang Tubuh Negeri Perak yang menyebut bahawa kehilangan majoriti oleh seseorang Menteri Besar hanya boleh ditentukan oleh undi tidak percaya.

"Dalam kes ini, ia juga boleh ditentukan oleh Sultan setelah beliau memanggil menghadap 31 anggota dewan undangan negeri bagi memastikan siapa yang mendapat sokongan majoriti di dalam dewan," katanya.

Terdahlu, mahkamah itu menolak permohonan Mohammad Nizar agar rayuannya didengar oleh 11 hakim.

Bercakap kepada pemberita selepas prosiding itu, Mohammad Nizar berkata beliau kecewa dengan keputusan hari ini kerana kes berkenaan mempunyai kesan serius terhadap kepentingan awam.

-- BERNAMA

Federal Court defers judgment on Perak crisis

PUTRAJAYA (Nov 5, 2009): Can Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin win back his post as the Perak mentri besar?


The question has yet to be answered because the Federal Court reserved its judgment today on the issue to a date to be fixed.

A panel of five judges deferred the decision after hearing lengthy submissions, which took more than six hours, from three parties involved in the Perak constitutional issue.

The judges who sat on the panel were Court of Appeal President Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff, Chief Justice of Malaya Tan Sri Ariffin Zakaria and Justices Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Wira Ghazali Mohd Yusof and Datuk Abdull Hamid Embong.

Today was the final bid for Mohammad Nizar to get the court's declaration that he is at all material times the rightful mentri besar of Perak.

The Perak political crisis began when two PKR assemblymen -- Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) and Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) -- resigned from PKR on Jan 30 and declared themselves as Barisan Nasional-friendly independents. DAP assemblyman Hee Yit Foong (Jelapang) followed in their footsteps four days later.

Following this, Mohammad Nizar had an audience with Sultan Azlan Shah on Feb 4 to request a dissolution of the state legislative assembly but the request was denied.

On Feb 6, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir was appointed as the new Perak mentri besar and following that, Mohammad Nizar filed an application to the court to get a declaration that he was the lawful mentri besar of Perak, and also an injunction to prevent Zambry from carrying out the mentri besar's duties.

On May 11, the Kuala Lumpur High Court declared Mohammad Nizar the legitimate mentri besar and ruled that the Sultan of Perak Sultan Azlan Shah could not dismiss Mohammad Nizar from his office because the mentri besar did not hold office at the pleasure of the Ruler.

The Court of Appeal, in its ruling overturning the High Court's decision, held that Sultan Azlan Shah was right in appointing Zambry the new mentri besar under Article 16(2) of the Perak Constitution, after being satisfied that Zambry had the command of the majority of the Perak state legislative assembly.

Dissatisfied with the ruling, Mohammad Nizar, who was present during the proceedings today, appealed against the decision.

Leading counsel Sulaiman Abdullah, for Mohammad Nizar, contended in his submission today the decision of the Appeal Court was erroneous as it did not apply the correct approach to the relevant provisions of the Perak Constitution.

He said Mohammad Nizar cannot be dismissed by the Sultan and the only way to do so was by a vote of no confidence by the members of the state legislative assembly.

"The Perak Constitution does not confer the discretion to appoint two persons to hold office of mentri besar," he said.

Attorney-General Abdul Gani Patail said in his reply the Sultan had carefully considered the facts and circumstances before declaring on Feb 5 that Barisan Nasional (BN) had the majority in the state assembly.

"The Sultan of Perak had clearly performed his function in the most honourable way," he said.

Counsel Datuk Cecil Abraham submitted that there was no express requirement in the Perak Constitution that a loss of majority support for the mentri besar could only be determined by a vote of no confidence.

"It can also be determined, in this case, by the Sultan meeting each of the 31 assemblymen to ascertain who had the majority in the House," he said.

Earlier in the proceedings, the court had rejected Mohammad Nizar's application for 11 judges to hear the appeal.

Met by the reporters afterwards, Mohammad Nizar said he was dissappointed with the decision as the case had serious implications on public interest.

Bernama/sun2surf photos

Read More “PENGHAKIMAN YANG BAKAL MENJADI BAHAN KAJIAN ILMIAH ATAU SEBALIKNYA (dwibahasa)”  »»

ASRI AMBIL SIKAP TERPUJI: BERDAMAI

"Dan berpeganglah kamu semua kepada tali ALlah (Islam) dan janganlah kamu bercerai berai....." Al Quran 3:103

"....Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada ALlah (AlQuran) dan Rasul (sunnahnya) jika kamu benar-benar beriman....." AlQuran 4:59

"Sesungguhnya orang-orang mu'min adalah bersaudara kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu, dan bertakwalah kepada ALlah..."
Al Quran 49:10

Damai: Asri tidak jadi saman PGSM


Dr Mohd Asri Zainul Abidin, yang mengancam ingin mengambil tindakan undang-undang, kini berdamai dengan Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), kata Mej-Jen (B) Datuk Jamil Khir Baharom.

Persetujuan telah dicapai supaya tidak ada lagi saman-menyaman di antara bekas mufti Perlis dengan PGSM, tambah menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.

Beliau berkata perdamaian dicapai itu dalam pertemuan dengan Dr Mohd Asri dan pemimpin PGSM di Sungai Besi, Kuala Lumpur pagi ini.

Jelasnya, kedua-dua pihak bersetuju supaya "pandangan-pandangan yang tidak baik itu diperindahkan balik, kekurangan itu ditambah, kesilapan dan salah diperbetulkan."

Dalam pertemuan itu yang diadakan di hotel Palace of the Golden Horses itu, kata Jamil lagi, beliau melihat "perkembangan posititif" isu melibatkan bekas mufti Perlis tersebut.

"Kita telah mengadakan pertemuan bertujuan mengambil kata sepakat antara kedua-dua pihak bagi (cari) penyelesaian yang sewajarnya secara musyawarah bagi kemelut yang berlaku antara PGSM dan Dr Mohd Asri," katanya.

"Maksudnya beliau bersetuju untuk tidak saman, untuk (capai) perdamaian," tambahnya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat ahli lembaga pemegang amanah Yayasan wakaf Malaysia di Kuala Lumpur petang ini.

Tokoh agama itu berura-ura menyaman PGSM dan sejumlah NGO Islam berhubung kandungan memorandum mereka kepada Yang di-Pertuan Agong pertengahan bulan lalu sebagai membantah perlantikannya untuk mengetuai Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim).

Mengulas mengenai isu pelantikan Dr Mohd Asri sebagai yang dipertua yayasan berpengaruh itu, Jamil berkata perkara itu masih belum diputuskan.

"Sekarang bukan soal ganti. Jawatan yang ada itu (masih) kosong," katanya, yang kini sedang meneliti beberapa tokoh yang dicadangkan bagi memenuhi jawatan berkenaan.

Jamil menambah, isu mempertikaikan kelayakan agama Dr Mohd Asri sebagai mufti - seperti dibangkitkan oleh seorang pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) - juga tidak timbul lagi kerana pihak berkenaan "telah menarik balik kenyataannya".

Jelasnya, penolong pengarah Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), sebuah institusi bawah Jakim, berbuat demikian dalam dalam satu kenyataan seperti dilaporkan Utusan Malaysia semalam.

"(Dalam laporan tersebut,) beliau sebut, itu kenyataan peribadinya dan beliau tarik balik,” katanya. "Sebenarnya tidak timbul (isu) kelayakan. Memang pun telah dilantik sebagai mufti dan sekarang ini menjadi mantan (mufti)."

Tambahnya, beliau akan menjelaskan mengenai isu penyeragaman kaedah pentauliahan penceramah agama di negeri-negeri di Dewan Rakyat, Isnin ini.

Malaysiakini difahamkan, Jamil berhasrat menemui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menjelaskan perkembangan isu melibatkan Dr Mohd Asri dan PGSM.

Salhan K Ahmad/Malaysiakini

Read More “ASRI AMBIL SIKAP TERPUJI: BERDAMAI”  »»

BLOGGER PAS AKAN BERHIMPUN DAFTAR SEKARANG

Jika berminat untuk memberi sumbangan kepada harakah Islamiyah sila mendaftarkan diri dengan menghubungi Sekreteriat Penerangan PAS Pusat di talian 03-2692500 atau menghantar email ke penerangan.paspusat@yahoo.com

Namun penyertaan terbuka HANYA kepada blogger yang mempunyai nombor keahlian PAS sahaja.

Konvensyen blogger PAS atasi fitnah media baru

KUALA LUMPUR, 5 Nov: Lajnah Penerangan PAS Pusat (LPPP) mengambil inisiatif mengadakan Konvensyen blogger PAS, ekoran beberapa polemik besar parti itu yang dilihat berpunca daripada media baru.

Konvensyen yang masih belum diputuskan tarikh dan tempatnya itu akan mengumpulkan semua blogger PAS di peringkat pimpinan pusat, negeri, kawasan dan ahli di cawangan.

Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad ketika dihubungi berkata, konvensyen itu antara lain bertujuan menjadikan blogger PAS sebagai kumpulan yang memperbetul persepsi masyarakat terhadap PAS.

"Kita mahu blogger kita (PAS) ini menjadi orang yang memperbetul persepsi dan tanggapan PAS dalam gerbang maya ini," katanya ketika dihubungi.

Medium Konvensyen ini juga katanya dilihat mampu memberi peringatan kepada blogger dikalangan PAS agar mereka sedar dan tidak menjadi sebahagian dari penabur fitnah kepada parti itu.

"Orang banyak fitnah PAS sekarang ni, jadi kita tidak mahu blogger kita ni pun tumpang sekaki merosakkan parti dengan persepsi salah ini," katanya lagi.

Penganjur juga katanya berhasrat menjadikan blogger PAS ini sebagai kumpulan yang mampu berdepan kumpulan "cyber troopers" Umno BN dalam usaha mematahkan hujah yang dilempar kumpulan itu.

Menurut beliau lagi, konvensyen tersebut juga akan memberi pendedahan kepada para perwakilan yang hadir tentang etika kewartawanan dan kaedah penulisan yang betul.

Beberapa tokoh dan panel yang mempunyai kredibeliti dalam bidang masing-masing akan dijemput membentangkan kertas kerja dan berkongsi pengalaman berkaitan.

Namun ianya hanya terbuka kepada blogger yang mempunyai nombor keahlian PAS sahaja.

Mereka diminta mendaftarkan diri dengan menghubungi Sekreteriat Penerangan PAS Pusat di talian 03-2692500 atau menghantar email ke penerangan.paspusat@yahoo.com Alamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya sebelum 13 November ini.

Selain nombor keahlian PAS, blogger yang mahu menyertai konvensyen tersebut perlu menyertakan sekali alamat blog masing-masing untuk tujuan pengesahan.

Harakahdaily

Read More “BLOGGER PAS AKAN BERHIMPUN DAFTAR SEKARANG”  »»

TANAH PERCUMA UNTUNG ATAS ANGIN NAMANYA (DWIBAHASA)

Malaysia Boleh. Semua Boleh. Skandal BMF, Skandal Perwaja Steel, kini Skandal PKFZ.

Kos Tanah Bagi Projek PKFZ 67 Peratus Lebih Tinggi


KUALA LUMPUR, 4 Nov (Bernama) -- Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Rabu melaporkan bahawa kos tanah bagi bagi setiap kaki persegi dalam projek Pembangunan Zon Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ) adalah RM41.76 iaitu 67 peratus lebih tinggi daripada harga RM25 yang ditetapkan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH).

Laporan itu menyatakan jika tanah bagi projek itu diperolehi mengikut Akta Pengambilan Tanah 1960, kerajaan hanya perlu membelanjakan RM442.13 juta dan menjimatkan sejumlah RM645.87 juta.

Selain itu, pengenaan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun bagi bayaran balik tanah secara tertunda sebelum perjanjian jual beli ditandatangani oleh Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Kelang (LPK) Datin Paduka O.C Phang telah menyebabkan berlaku pengenaan caj dua kali terhadap kerajaan.

Ini kerana semasa JPPH menetapkan harga tanah pada RM25 sekaki persegi, jabatan itu telah mengambil kira faedah sebanyak 7.5 peratus untuk bayaran balik tertunda selama 15 tahun.

PAC juga mendapati bahawa kelulusan dari kerajaan tidak diperolehi berhubung pengenaan kadar faedah tersebut.

"Pengenaan kadar faedah ini menyebabkan LPK perlu membayar kos pembelian tanah berjumlah RM1.088 bilion di samping faedah tambahan berjumlah RM730 juta menjadikan jumlah pembayaran RM1.818 bilion," kata laporan itu.

Menurut laporan itu, Phang dan Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan gagal mematuhi arahan dari kerajaan dan Kementerian Kewangan dalam urusan perolehan tanah itu untuk projek PKFZ.

Selain itu, arahan Ketua Setiausaha Perbendaharaan supaya tanah bagi projek itu diperolehi secara pengambilan balik mengikut Akta Pengambilan Tanah 1960 dan dibiayai melalui peruntukan Kementerian Pengangkutan dan kemudiannya disewa pajak kepada LPK juga tidak dipatuhi.

Jawatankuasa itu juga mendapati tindakan Phang menandatangani perjanjian jual beli termasuk membangunkan infrastruktur bernilai RM1.088 bilion adalah menyalahi peraturan kewangan kerajaan kerana beliau tidak mendapat kelulusan dari Kementerian Kewangan.

Tindakan Phang juga didapati tidak selaras dengan kehendak Port Authorities Act 1963 yang menetapkan bahawa beliau perlu mendapat kelulusan daripada Lembaga Pengarah LPK terlebih dahulu.

Laporan itu juga menyatakan bahawa LPK wajar memastikan bahawa pemaju projek PKFZ iaitu Kuala Dimensi Sendirian Berhad (KDSB) telah melaksanakan semua kerja infrastruktur seperti yang ditetapkan dalam perjanjian jual beli tanah sebelum menjelaskan semua bayaran harga tanah yang akan tamat pada 2017.

Jawatankuasa itu turut mendapati pelantikan KDSB sebagai pemaju oleh LPK tidak dibuat secara teratur kerana Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan dan Pengurus Besar LPK itu gagal mematuhi arahan Kementerian Kewangan berhubung perkara itu.

KDSB telah dilantik sebagai kontraktor oleh LPK bagi projek pembangunan PKFZ secara rundingan terus.

Laporan itu menyatakan bahawa pada Jun 2001, Kementerian Kewangan menetapkan kontrak kerja pembangunan dibuat secara tender terbuka dan kos pembangunan projek PKFZ dibiayai melalui terbitan bon jangka panjang dengan jaminan kerajaan.

Perjanjian jual beli tanah yang ditandatangani KDSB dan LPK pada November 2002 juga mensyaratkan KDSB dilantik sebagai kontraktor pembangunan PKFZ walau pun kelulusan dari Kementerian Kewangan tidak diperolehi untuk dikecualikan dari proses tender.

Menurut laporan itu, kelulusan dari Kementerian Kewangan adalah perlu bagi membolehkan tapisan dibuat untuk menentukan tahap keupayaan kewangan dan kepakaran KDSB melaksanakan projek yang melibatkan perbelanjaan yang begitu besar.

"Kegagalan Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan dan Pengurus Besar LPK mematuhi arahan Kementerian Kewangan dan memohon kelulusan dari kerajaan berhubung dengan pelantikan KDSB sebagai pemaju projek adalah merupakan satu kesalahan dan tindakan undang-undang perlu diambil terhadap mereka," syor laporan itu.

-- BERNAMA


Price Of PKFZ Land Cost 67 Per Cent More Than Valued Worth, Says PAC


KUALA LUMPUR, Nov 4 (Bernama) -- The Public Accounts Committee (PAC) on Wednesday reported that the cost of per sq ft of land for the Port Klang Free Zone (PKFZ) project was RM41.76 which was 67 per cent higher than the RM25 fixed by the Valuation and Property Services Department (JPPH).

The report said that if the land had been acquired in accordance to the Land Acquisition Act 1960, the government would have had to spend only RM442.13 million and saved RM645.87 million.

Besides that, the imposition of a 7.5 per cent annual interest rate on delayed payment for the land, before the signing of a sale and purchase agreement by the general manager of Port Klang Authority (PKA) Datin Paduka O.C Phang, had also resulted in a double charge for the government.

This is because when JPPH had fixed the land price at RM25 per sq ft, it had taken into account an interest payment of 7.5 per cent for the delayed payment for up to 15 years.

PAC also found that approval was not received from the government on the interest rate charge.

"This interest rate charge caused PKA to pay a land purchase cost of RM1.088 billion besides additional interest of RM730 million, bringing the total payment to RM1.818 billion," the report said.

Phang and the Secretary General of the Ministry of Transport had failed to heed instructions from the government and the Finance Ministry in acquiring the land for the PKFZ project, it further said.

Apart from that, a directive from the Treasury Secretary General, that the land for the project is acquired by way of the Land Acquisition Act 1960 and financed through allocation for the Transport Ministry and leased back to PKA later on, was also not followed.

PAC also found that Phang's action to sign a sale and purchase agreement including the development of an infrastructure worth RM1.088 billion was against the government's financial regulations as he had not received the approval from the Finance Ministry.

Phang's action was also not in line with the Port Authorities Act 1963 requirement for him to get prior approval from PKA.

It was also imperative for PKA to ensure that the developer of the project, Kuala Dimensi Sendirian Bhd (KDSB) had carried out all the infrastructure works as determined in the sale and purchase agreement before settling the land payments which will end in 2017.

The committee also found that the appointment of KDSB as the developer by PKA was not done in a proper manner as the Transport Ministry Secretary General and General Manager of PKA had failed to follow the instruction of the Finance Ministry on the matter.

KDSB was appointed as the project contractor by PKA via direct negotiations.

In June 2001, the Finance Ministry had ordered that the contract for the project's building works is given out through open tender and the cost of developing the project financed through the issuance of government guaranteed long term bonds.

The sale and purchase agreement signed by KDSB and PKA in November 2002 also had the condition that KDSB is appointed as the development contractor for PKFZ although approval from the Finance Ministry had not been obtained for exemption from the tender process.

According to the report, approval from the Finance Ministry would have been required to carry out due dilligence to ascertain the financial capability and expertise of KDSB to carry out a project involving such a huge sum.

"The failure by Transport Ministry Secretary General and PKA General Manager to follow the instruction of the Finance Ministry and seek approval from the government on the appointment of KDSB as the project developer is an offence and legal action needs to be taken against them," the report said.

-- BERNAMA

Read More “TANAH PERCUMA UNTUNG ATAS ANGIN NAMANYA (DWIBAHASA)”  »»

SURAT SOKONGAN DAN AKUJANJI YANG MEMBAWA PADAH (DWIBAHASA)

Laporan PAC yang diketuai Datuk Seri Azmi Khalid juga berpendapat surat akujanji yang dikeluarkan oleh Phang adalah bertentangan dengan keputusan kerajaan kerana semasa meluluskan projek PKFZ, kerajaan telah memutuskan supaya ia dibiayai sendiri oleh LPK.PAC Syor SPRM Siasat Kong Choy, Phang

KUALA LUMPUR, 4 Nov (Bernama) -- Jawatankuasa Kira-kira Awam mengesyorkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan polis menyiasat bekas Menteri Pengangkutan Datuk Seri Chan Kong Choy ( FOTO KANAN) dan bekas pengurus besar Lembaga Pelabuhan Klang Phang Datuk Paduka O.C.Phang (FOTO KIRI) kerana pecah amanah berhubung tiga surat sokongan dan surat akujanji untuk projek Zon Bebas Pelabuhan Klang.

-- BERNAMA


PAC syor siasat menteri pengangkutan

Tindakan Chan dan Phang juga boleh disabitkan dengan kesalahan jenayah pecah amanah di bawah Seksyen 409 yang dibaca bersama Seksyen 409B Kanun Keseksaan.


Seksyen 409 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman minimum dua tahun maksimum 20 tahun, dan dengan sebat, dan boleh juga dikenakan hukuman denda jika sabit kesalahan.

Laporan PAC yang diketuai Datuk Seri Azmi Khalid juga berpendapat surat akujanji yang dikeluarkan oleh Phang adalah bertentangan dengan keputusan kerajaan kerana semasa meluluskan projek PKFZ, kerajaan telah memutuskan supaya ia dibiayai sendiri oleh LPK.

"Jawatankuasa dimaklumkan oleh Peguam Negara bahawa tiga surat sokongan yang dikeluarkan oleh Datuk Seri Chan Kong Choy, (bekas) Menteri Pengangkutan dan ketiga-tiga surat akujanji yang dikeluarkan oleh Pengurus Besar LPK (Lembaga Pelabuhan Kelang) secara tersirat atau bersifat jaminan daripada kerajaan yang meletakkan tanggungan ke atas kerajaan untuk memastikan ada peruntukan yang membolehkan LPK memenuhi obligasinya di bawah Perjanjian Pembangunan.

"Oleh itu, siasatan rapi perlu dibuat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia/Polis Diraja Malaysia terhadap perkara ini kerana ia dikeluarkan tanpa kelulusan daripada Kementerian Kewangan sepertimana yang dikehendaki di bawah Seksyen 14(1) Akta Tatacara Kewangan 1957," kata laporan itu.

LAPORAN PENUH DI SINI

10 implicated in PAC's probe of PKFZ

KUALA LUMPUR (Nov 3, 2009) : More than 10 senior officials and ex-ministers will be implicated in the Public Accounts Committee's report on the Port Klang Free Zone (PKFZ) multi-billion ringgit fiasco to be tabled in Parliament tomorrow.

PAC member Tony Pua told reporters in the Parliament lobby today that PAC knows the Cabinet received a report on PKFZ and that "many ministers are accountable because no action was taken based on the report".

"However, there are one or two (ex) ministers who had heavier and specific responsibilities to act and did not," Pua said referring to the "leaked" cabinet papers on the PKFZ showing that the government was aware of all the problems.

Declining to name the officials, he told reporters to wait for the report to be tabled first.

"We hope that stern and swift action are taken by the government so that such wastage of public funds will not recur," he said.

It was earlier reported that a former transport minister was named for alleged criminal breach of trust, as were senior civil servants from the ministry and the Port Klang Authority (PKA), most of whom have retired since.

Several members of the PKA’s board of directors were also named in the report.

The findings, said to be between 15 pages and 20 pages long, alleges the project had breached several guidelines listed by the Treasury in 2001 and that the evidence of overbilling by PKFZ turnkey developer Kuala Dimensi Sdn Bhd were consistent with those revealed by a task force set up by the Transport Ministry to probe the project.

SUN2SURF

Read More “SURAT SOKONGAN DAN AKUJANJI YANG MEMBAWA PADAH (DWIBAHASA)”  »»

PGSM MENJALIN KERJASAMA DENGAN MAIS

Lawatan Kerja Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) ke MAIS

Shah Alam – Tanggal 16 Oktober 2009, MAIS telah menerima kunjungan hormat dari Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) yang diketuai oleh Tuan Mohammad Isa bin Ralip, Presiden persatuan. Kunjungan ahli persatuan seramai 10 orang yang merupakan EXCO persatuan ini disambut mesra oleh Pengerusi MAIS, YAD Dato’ Setia Haji Mohamad Adzib bin Mohd Isa dan pegawai-pegawai kanan MAIS dan JAIS.

Kunjungan selama setengah hari ini bertujuan mengeratkan jalinan kerjasama yang sedia terjalin dan bertukar-tukar pandangan berkaitan isu-isu semasa berkaitan agama Islam seperti isu pindaan undang-undang, penghinaan terhadap agama dan juga isu sebatan syariah. Pelbagai persoalan dan buah fikiran dilontarkan sepanjang sesi perbincangan dan diharapkan perjumpaan seumpama ini akan dapat diadakan dari masa ke semasa bagi memastikan isu-isu yang timbul kelak dapat ditangani secara berhemah dan bijaksana.

sumber di SINI

Read More “PGSM MENJALIN KERJASAMA DENGAN MAIS”  »»

SOI LEK DAPAT BALIK JAWATAN, 4 AHLI MCA CC DIPECAT

Perkembangan yang cukup menarik dalam MCA.

*Dr Chua kini timb presiden MCA

*MCA pecat empat AJK pusat

Mereka yang dipecat itu ialah Datuk Chor Chee Heung, Datuk Chai Kim Sen, Yoo Wei How dan Gan Hon Su - semuanya penyokong Timbalan Presiden yang baru dilantik, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Chor merupakan timbalan menteri kewangan, manakala Chai pula setiausaha agung Pemuda MCA

Yoo pula merupakan setiausaha organisasi MCA manakala Gan adalah timbalannya.


Dr Chua kini timb presiden MCA


Datuk Seri Dr Chua Soi Lek mendapat semula jawatannya sebagai timbalan presiden MCA selepas digugurkan susulan dipecat daripada parti kira-kira dua bulan lalu.

Ketika dihubungi Malaysiakini SMS, Chua mengesahkan Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah mengesahkan beliau masih memegang jawatan tersebut.

"Betul, terima kasih," jawabnya ringkas.

Pengumuman mengejut itu dibuat oleh ROS hari ini ketika jawatankuasa pusat parti itu sedang mengadakan mesyuarat di ibu pejabatnya di Jalan Ampang, Kuala Lumpur tengah hari ini.

Surat ROS itu dihantar terus kepada kepemimpinan MCA.

Kedudukan ini mengembalikan senario sebelum krisis parti itu - akibat pemecatan Dr Chua dan keputusan mesyuarat agung luar biasa MCA awal bulan ini - dan sekali gus memeningkan kepada Datuk Seri Liow Tiong Lai yang dilantik menggantikan Dr Chua.

Naib presiden itu, yang dilantik kepada jawatan nombor dua tersebut pada 15 Oktober lalu, dianggap melawan Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat selepas kumpulannya mendesak pemilihan baru parti diadakan.


Ketika tiba jam 1.10 tengah hari di Wisma MCA, tempat mesyuarat itu diadakan kira-kira 10 minit kemudian, Dr Chua kelihatan tenang dan kemudian melangkah terus ke bilik mesyuarat. C

Chua dipecat dari jawatan timbalan pesiden pada 26 Ogos, tetapi jawatankuasa pusat MCA kemudiannya membatalkan keputusan itu dan sebaliknya menggantung keahlian bekas menteri kesihatan itu selama empat tahun.

Dalam perkembangan berkaitan, MCA juga memecat empat anggota jawatankuasa pusatnya yang dilantik - satu lagi tindakan ke arah mengukuhkan parti selepas dilanda krisis sejak Ogos lalu.
============================================================================
MCA pecat empat AJK pusat

Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat memecat empat anggota Jawatankuasa Pusat (CC) MCA yang dilantik pagi ini - kira-kira empat jam sebelum mesyuarat CC berlangsung tengahari ini.

Mereka yang dipecat itu ialah Datuk Chor Chee Heung, Datuk Chai Kim Sen, Yoo Wei How dan Gan Hon Su - semuanya penyokong Timbalan Presiden yang baru dilantik, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Mereka adalah antara 16 anggota jawatankuasa pusat yang menandatangani memorandum mendesak supaya mesyuarat agung luar biasa (EGM) MCA diadakan bagi menentukan sama ada perlu diadakan pemilihan pucuk pimpinan MCA yang baru.

Chor merupakan timbalan menteri kewangan, manakala Chai pula setiausaha agung Pemuda MCA

Yoo pula merupakan setiausaha organisasi MCA manakala Gan adalah timbalannya.

Sementara Ong telah melantik Lim Hong Sang sebagai ketua baru biro undang-undang MCA.

Beliau menggantikan Leong Tang Chong yang dipecat sebelum ini.

Malaysiakini

Read More “SOI LEK DAPAT BALIK JAWATAN, 4 AHLI MCA CC DIPECAT”  »»

WHY ARREST HIM NOW? "THE HIDDEN HANDS" THEORY

Datuk Mohammed Khusrin Munawi, Director of JAIS said what Asri did was against Section 119 (1) of the Selangor Islamic Administration (Selangor) Enactment 2003 which carries a fine of not more than RM3,000 or two years jail or both.

Najib denies Govt involvement in Dr Asri's arrest

KUALA LUMPUR (Nov 2, 2009) : The arrest of former Perlis mufti Dr Mohd Asri Zainul Abidin by the Selangor Religious Affairs Department on Sunday has sparked animated response from various quarters, with Prime Minister Datuk Seri Najib Abdul Razak defending the Islamic scholar as a person who talks "very frankly" and quotes Quranic verses.

In denying that the Federal Government was behind the arrest, Najib also questioned the motive behind the arrest by JAIS.

"The motive behind Dr Mohd Asri’s arrest remains unclear…it was done by the (Selangor) State government, nothing to do with the Federal Government," Najib said, after launching the 2009 Pasar Tani Convention in Putra World Trade Centre today.

The arrest also generated a debate in the Dewan Rakyat, with Gombak MP Azmin Ali saying the Selangor Government did not agree with the arrest.

Both backbenchers and opposition MPs criticised the arrest, saying Asri is an ulama and should not be treated like this.

Asri was detained by 35 Jais enforcement officers and 25 policemen as he was preaching to about 100 people at a private residence in Taman Sri Ukay, Hulu Klang, early today. Parti Keadilan Rakyat (PKR) Ampang MP Zuraida Kamaruddin and Hulu Klang assemblyman Saari Sungib were present then.

Asri was expected to be charged today at the Gombak Timur Lower Syariah Court under Section 119 of the Selangor Islamic Administration Enactment for preaching without JAIS accredition at a residential property, but was instead released on bond.

In response, JAIS said Asri had been issued with several warnings to obtain accreditation from them prior to his arrest.

Its director Datuk Mohammed Khusrin Munawi said what Asri did went against Section 119 (1) of the Selangor Islamic Administration (Selangor) Enactment 2003 which carries a fine of not more than RM3,000 or two years jail or both. He said investigations are ongoing.

Umno Youth head Khairy Jamaluddin said in his blog he hoped Asri’s arrest was not due to provocation by parties uncomfortable with him, or a politically motivated move aimed at diverting the attention of the rakyat from the weaknesses of some people.

He said the arrest raised many questions, including why Jais chose to arrest him now when he had been giving talks and lectures, and sharing his opinions on his blog for sometime now, in addition to being a columnist in a local newspaper.

Khairy did not name the parties that were uncomfortable with Asri but a Malay daily reported that some parties were against a move to place him as head of the Islamic Da’wah Foundation Malaysia (Yadim).

The Malaysian Syariah Lawyers Association amd 15 Muslim non-governmental organisations had accused Asri of insulting Islamic scholars Imam Ghazali and Imam Nawawi and that he rejected Imam Bukhari’s hadith. Asri has rubbished the allegations contained in a memorandum against him.

Ampang MP Zuraida said Asri's topic on Sunday was on the perspective of the new thinking on Islam and on going back to an unadulterated Islam as thought by Dr Hamka (Abdul Malik Abdul Karim Amrullah, a ulama, political activist and writer from Indonesia who is well known in the Malay Archipelago).

Zuraida described the JAIS officers as "rough, arrogant and obstinate and there was no room for reasoning."

Tim Leonard, Maria J. Dass and Husna Yusop/sun2surf/foto from Malaysiakini


APA KATA MEREKA

Read More “WHY ARREST HIM NOW? "THE HIDDEN HANDS" THEORY”  »»

PENGARAH JAIS: ISU TANGKAPAN DR ASRI

Tindakan itu diambil berdasarkan aduan daripada pelbagai pihak, termasuk penduduk Taman Sri Ukay, lokasi Dr Mohd Asri menyampaikan kuliah dengan disertai kira-kira 200 orang termasuk ahli parlimen PKR bagi Ampang, Zuraida Kamaruddin dan ADUN PAS bagi Hulu Kelang, Saari Sungib.

Penjelasan Pengarah JAIS


Pengarah jabatan itu Datuk Mohammed Khusrin Munawi berkata siasatan itu juga akan disegerakan memandangkan kes itu melibatkan tangkapan yang telah menjadi perhatian umum.

"Tapi kita mungkin akan ambil masa yang panjang sikit kerana melibatkan dakwaan-dakwaan (daripada pelbagai pihak).

"Kita kena siapkan kertas siasatan sebelum boleh buat pendakwaan," katanya.

Bercakap pada sidang media di pejabatnya di Shah Alam hari ini, Mohammed Khusrin turut mempertahankan tindakan jabatan itu menggunakan khidmat polis ketika menahan Dr Mohd Asri.

"Tangkapan dibuat dengan dibantu polis kerana berlaku masalah untuk dapatkan kerjasama (Dr Mohd Asri).

"Kami telah dihalang oleh jemaah dan wakil rakyat kawasan, sebab itu kami dapatkan bantuan polis," katanya.

"Kita telah jalankan tanggungjawab berdasarkan peruntukan undang-undang. Kami tidak buat lebih daripada sepatutnya."

Dr Mohd Asri sedang disiasat bawah Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003 atau mengajar agama tanpa tauliah.

"Tidak kisah apa juga ceramah yang berkaitan dengan agama Islam, yang tidak ada tauliah kita kena ambil tindakan," kata Mohammed Khusrin.

Dr Mohd Asri ditahan malam tadi ketika menyampaikan kuliah agama di sebuah banglo di Taman Sri Ukay, Hulu Kelang .

Turut hadir di tempat kejadian, ahli parlimen PKR bagi Ampang, Zuraida Kamaruddin dan ADUN PAS bagi Hulu Kelang, Saari Sungib.

Di sidang media itu, Mohammed Khusrin menjelaskan, Jais belum mendakwa Dr Mohd Asri kerana siasatan jabatan itu setakat ini belum mencukupi.

"Pagi tadi, kita bawa ke mahkamah bukan untuk mendakwa dia. Kita bawa pagi tadi untuk jaminan bon melanjutkan tempoh siasatan," katanya.

Menurutnya, berdasarkan peruntukan dalam enakmen tersebut, jika siasatan tidak dapat disiapkan dalam tempoh 24 jam, Jais harus melanjutkan bon jaminan untuk meneruskan siasatan.

Beliau juga berkata, Jais tidak menerima tekanan daripada pertubuhan Islam dalam menjalankan tindakan ke atas bekas mufti itu.

"Tidak ada (tekanan), kita buat ini tanpa arahan sesiapa dan kita buat ikut arahan pentadbiran biasa.

"Sesiapa saja termasuk Dr Asri atau wakil rakyat yang buat ceramah agama di Selangor tanpa tauliah, kita akan ambil tindakan," jelasnya.
Mohammed Khusrin juga berkata: "Tidak ada kena-mengena dengan kes ini. Isu itu tidak ada kena-mengena dengan tindakan kita.

"Itu dakwaan daripada persatuan dan NGO, itu tidak ada kena-mengena dengan kita dan kita bertindak bukan kerana desakan daripada NGO-NGO berkenaan."

Beliau turut menjelaskan, tindakan itu diambil berdasarkan aduan daripada pelbagai pihak, termasuk penduduk Taman Sri Ukay, lokasi Dr Mohd Asri menyampaikan kulia dengan disertai kira-kira 200 orang sehingga lewat malam tadi.

"Aduan ini datang dari pelbagai pihak dan kita tahu di Taman Sri Ukay ini memang menjadi pusat kegiatan mereka," katanya.

Tambahnya, Dr Mohd Asri juga tidak pernah memohon sebarang tauliah daripada Jais walaupun telah diminta berbuat demikian.

"Sepatutnya dia hormati undang-undang agama Islam di Selangor dan kita telah tulis surat kepada Dr Asri lama dulu semasa beliau menjadi mufti (Perlis) lagi, dan dia pun tidak pernah mohon tauliah," tambahnya.

Katanya lagi, jabatan itu telah membuat lebih 10 tangkapan terhadap penceramah yang mengadakan kuliah tanpa tauliah daripada Jais, tetapi perkara itu tidak dilaporkan media.

"Cuma hari ini, kebetulan, sebab (individu) yang kita tangkap semalam merupakan seorang bekas mufti, jadi isu besarlah," katanya.

Laporan Penuh di Sini

Read More “PENGARAH JAIS: ISU TANGKAPAN DR ASRI”  »»

ISU SELAWAT PANDANGAN DR ASRI PENCETUS MEMO NGORead More “ISU SELAWAT PANDANGAN DR ASRI PENCETUS MEMO NGO”  »»

VIDEO SIDANG MEDIA DR ASRIBHG 1BHG 2

Read More “VIDEO SIDANG MEDIA DR ASRI”  »»

GEMPAR! MANTAN MUFTI PERLIS DITANGKAP

Dr Asri diserbu Polis dan pegawai JAIS ketika sedang memberi kuliah atas alasan mengajar agama tanpa tauliah serta berdasarkan memorundum NGO kepada Agung. Sila lihat laporan Sinar Harian di bawah.


Dr. Asri diitangkap!


KUALA LUMPUR,2 Nov:Bekas Mufti Perlis Dr Asri Zainul Abidin telah ditangkap oleh pihak polis dan pegawai JAIS jam 12.15 tengah malam tadi.

Kira-kira jam 10 malam tadi,sepasukan lapan anggota daripada Jabatan Agama Islam(JAIS) telah tiba, ketika Dr Asri baru selesai menyampaikan kuliahnya yang dilakukan secara rutin setiap bulan, di kediaman di Taman Sri Ukay, dekat sini.

Suasana menjadi agak tegang apaila orang ramai dan para jemaah yang mengikuti kuliah, terkejut dengan kehadiran sepasukan anggota polis sejumlah kira-kira 40 orang,yang mula mengepung pekarangan rumah tersebut.

Beberapa jemaah yang ditemui,membayangkan situasi tersebut tidak ubah seperti suasana penangkapan bekas Timbalan Perdana Menteri Dato'Seri Anwar Ibrahim dirumahnya di Damansara pada tahun 1998 lalu.

Sungguhpun begitu, AhliParlimen Ampang Zuraida Kamaruddin,yang berada di kediaman itu, berjaya meminta orang ramai dan pihak polis yang berada di situ bertenang.

Dalam pada itu, kira-kira 2jam, para pegawai Jais berunding untuk meminta Dr Asri ke pejabat agama atau balai polis berdekatan.

Pada awalnya,Dr Asri mahu para pegawai itu mengambil keterangan di rumah tersebut, namun setelah berbincang agak lama,Dr Adsri akur untuk ke balai polis berdekatan.

Beliau kelihatan menaiki van JAIS dan diiringi oleh beberapa buah kereta peronda polis.

Sebelum pergi, Dr Asri sempat meminta supaya pihak media menunggu beliau dirumah tersebut kerana akan mengadakan sidang media.

"Jangan bimbang,saya akan balik semula ke sini.Doakan saya.

"Tunggu saya...akan membuat sidang media," katanya di hadapan orang ramai dan pihak media yang mengerumuni rumah tersbut.

Dipercayai tangkapan itu,berikutan dakwaan beliau yang dikatakan mengajar tanpa tauliah dan ada kaitannya dengan sidang media semalam serta memo bantahan lantikan beliau selaku Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah(Yadim).

Beliau dipercayai dibawa ke balai polis Hulu Kelang untuk diambil keterangan.Turut serta bersama beliau ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Kelang,Shaari Sungib.
Azamin Amin/HARAKAHDAILY
===================================================================================
Dr Asri kesal difitnah hina ulama

DAMANSARA - Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin kesal dengan tindakan Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) yang memfitnah dan menjatuhkan imejnya dalam satu memorandum bantahan bertarikh 12 Oktober lalu.

Beliau berkata, memorandum itu diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong dan ditandatangani Pengerusi PGSM, Mohamad Isa Abd Ralip yang turut disertai 12 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kerana membantah jawatan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) diberikan kepadanya.

Menurutnya, antara tuduhan dalam memorandum itu ialah mencerca ulama besar seperti Imam Nawawi dan Imam Ghazali serta tidak mengiktiraf iktikad Ahli Sunnah Wal Jamaah.

“Mereka perlu mengemukakan bukti sebelum mengeluarkan tuduhan. Ayat mana yang saya keluarkan menghina atau mencerca ulama, menghina Imam Nawawi dan Imam Ghazali dan menolak solat hajat.

“Ini satu pembohongan yang pastinya mempunyai kaitan individu yang mahukan jawatan Yang Dipertua Yadim,” katanya pada sidang media di sini, malam tadi.

Dr Asri berkata, beliau sebelum ini berasakan Yadim boleh menjadi ruang untuk berdakwah, kini tidak lagi berminat dengan jawatan berkenaan.

“Tetapi setelah memorandum ini dibuat, biarlah saya tidak menerima jawatan berkenaan,” katanya.

Beliau juga hairan mengapa terdapat individu yang menggelar diri mereka sebagai pengamal agama, tetapi masih boleh melakukan pembohongan dengan memburukkan peribadi seseorang.

Ditanya adakah memorandum berkenaan akan menjejaskan reputasi beliau sebagai penceramah dan pendakwah bebas, Dr Asri berkata: “Tidak terjejas langsung kerana saya masih lagi menerima jemputan untuk berceramah dan esok pun saya ada program.”

Memorandum itu turut mendakwa Dr Asri dan pengikutnya mencetuskan pelbagai perbalahan dalam kalangan umat Islam kerana mengkritik amalan umat Islam di Malaysia.

Sebelum ini, Dr Asri ditawarkan mengisi jawatan Yang Dipertua Yadim oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sinar Harian

Read More “GEMPAR! MANTAN MUFTI PERLIS DITANGKAP”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com