Pray For MH370

Pray For MH370

BUMBUNG TERBANG DUIT MELAYANG KONTRAKTOR GIRANG

Kerajaan persekutuan dalam projek mee segera berikutan kekosongan kerusi Parlimen Ulu Selangor telah membaik pulih bumbung dan mengecat 57 blok pangsapuri dengan kos RM17.7 juta atau kos purata RM310,526.32 seblok.

Belum sampai setahun bumbung terbang setelah hampir RM20 juta melayang. Bila lagi kita nak belajar dari kesilapan silam.....

S'gor siasat punca bumbung pangsapuri terbang


Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) diarah menjalankan siasatan terhadap bumbung pangsapuri di Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa bagi menentukan sama ada ianya masih selamat.

Keputusan ini dibuat setelah bumbung-bumbung bagi 2 blok pangsapuri di situ telah diterbangkan oleh ribut kelmarin, kata Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Selangor, Iskandar Abdul Samad.

Bumbung itu telah diganti oleh kerajaan persekutuan ketika pilihanraya umum Hulu Selangor Mac lalu dan projek itu dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika program Juara Rakyat di Hulu Selangor sebelum itu.

Menurut laporan, sebanyak 57 blok pangsapuri kos rendah terlibat dalam projek tersebut.

Iskandar berkata, kerajaan persekutuan juga mesti melakukan satu siasat yang terperinci agar penduduk Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa tidak terdedah kepada sebarang bahaya.

"Kerajaan persekutuan mesti mengenal pasti punca kegagalan bumbung tersebut dan kerja baik pulih mesti dilakukan dengan segera demi keselamatan rakyat.

Kesemua 57 blok mesti disiasat dengan segera dan sekiranya telah berlaku sebarang penyelewengan, mereka yang bertanggung jawab mestilah dihukum.

"Kerajaan persekutuan telah membaik pulih bumbung dan mengecat 57 blok pangsapuri dengan kos RM17.7 juta atau kos purata RM310,526.32 seblok.

"Kerajaan Selangor pula telah mengganti bumbung untuk dua blok dengan kos RM372,196 atau kos purata RM186,096 seblok.

"Bumbung yang diganti itu masih kukuh hingga ke hari ini," tambahnya.

Malaysiakini

laporan:

MDHS diarah periksa bumbung pangsapuri

Read More “BUMBUNG TERBANG DUIT MELAYANG KONTRAKTOR GIRANG”  »»

SIAPA DALANG DI BELAKANG PENCURI PASIR?

Syabas dan tahniah kepada PDHL atas kejayaan mematahkan kegiatan mencuri pasir. Dalam operasi awal pagi PDHL serta PDRM `telah menyita lori bersama pasir dalam masa serentak yang dianggarkan bernilai kira-kira RM1 juta adalah kejayaan yang terbesar dicapai sehingga kini.

Persoalannya adakah pemandu lori yang diberkas sebenarnya di belakang kes mencuri pasir atau ada jerung yang berkeliaran di air tenang dan paya sebenarnya pemilik operasi serta master mind segala-galanya!

Tumpas


BANDAR BARU BANGI – Taktik sekumpulan pencuri pasir yang mengeluarkan pasir tanpa kebenaran pada awal pagi dan bergerak secara serentak gagal apabila ditahan sepasukan Pegawai Penguatkuasa Pejabat Daerah Hulu Langat (PDHL) bersama anggota polis awal pagi semalam.

Modus operandi mereka yang masuk dan keluar secara berkumpulan di Batu 24 Jalan Sungai Lalang, Semenyih ternyata sia-sia setelah lapan buah lori pasir muatan lapan tan ditahan semasa dalam perjalanan membawa keluar pasir berkenaan untuk pasaran sekitar Selangor kira-kira jam lima pagi.

Kejayaan PDHL mematahkan kegiatan berkenaan dan menyita lori bersama pasir dalam masa serentak yang dianggarkan bernilai kira-kira RM1 juta adalah kejayaan yang terbesar dicapai sehingga kini.

Pegawai Daerah Hulu Langat, Zainal Abidin A’ala berkata, berdasarkan aduan dan maklumat yang diterima daripada masyarakat setempat, intipan dijalankan oleh PDHL diketuai oleh Ketua Penguatkuasa Daerah, Khairul Fahmi Mahmud dan Setiausaha Keselamatan Daerah, Noor Dasrafeezal Abdul Shukur serta enam anggota polis dari Ibu Pejabat Daerah Kajang (IPD) di kawasan berkenaan.

“Rondaan dan intipan diadakan bermula tiga pagi namun pergerakan masuk lapan lori yang memasuki lokasi pengeluaran pasir tanpa kebenaran berkenaan hanya berjaya dikesan seawal empat pagi sebelum keluar semula dengan membawa muatan pasir jam lima pagi.

“Anggota penguatkuasa kemudiannya mengekori lori itu sebelum bertindak mengarahkan pemandu memberhentikan kenderaan mereka dibahu jalan Sungai Lalang menuju ke Pekan Semenyih untuk siasatan lanjut.

“Hasil pemeriksaan, kita dapati kesemua lori muatan lapan tan berkenaan membawa muatan pasir dipercayai tanpa permit di Batu 24 Jalan Sungai Lalang, Semenyih.

“Kesemua pemandu tempatan berusia lingkungan 20 hingga 50 an disoal siasat dan kegiatan haram itu dipercayai baru beroperasi”, katanya.

Sinar Harian

Isu Pasir: (1) Senarai pemegang permit pasir S'gor dikeluarkan

(2) Kenyataan rambang rosakkan Paya Indah Wetland

Read More “SIAPA DALANG DI BELAKANG PENCURI PASIR?”  »»

SELANGOR BAKAL HADAPI KRISIS AIR MENJELANG 2014
KENYATAAN AKHBAR

20 JULAI 2010PROJEK PENYALURAN AIR MENTAH TIDAK PERLU DISEGERAKAN
SHAH ALAM: Kerajaan Selangor mengambil berat hasrat Kerajaan Persekutuan untuk menyegerakan pelaksanaan Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor (PPAMPS) walaupun anggaran kosnya telah meningkat dari RM2 bilion kepada RM8 bilion.Selangor berpendapat Kerajaan Persekutuan terlalu terburu-buru untuk melaksanakan PPAMPS dengan hanya berdasarkan unjuran bahawa akan berlaku krisis bekalan air jika projek ini tidak dimulakan sekarang.Ini jelas apabila Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau, Datuk Seri Peter Chin Kah Fui baru-baru ini, menuduh Selangor sengaja melengahkan pelaksanaan PPAMPS dan memberi amaran bahawa Selangor akan dipersalahkan jika berlaku krisis bekalan air pada masa akan datang.Adalah dipercayai bahawa kedua menteri tersebut telah dikelirukan sehingga mempercayai bahawa krisis air akan berlaku pada 2014.Nasihat yang diperoleh oleh Kerajaan Selangor dari pakar industri air dan juga kajian berdasarkan pertumbuhan penduduk, jumlah penggunaan air dahulu dan sekarang dan kapasiti pengeluaran air, bekalan air yang sedia ada sekarang ini mampu menampung keperluan di Lembah Klang sehingga 2019.Kerajaan Negeri sedar projek ini ada kebaikannya, namun ia tidak perlu disegerakan tanpa mengambil kira pemahaman menyeluruh industri air termasuk proses penstrukturan semula industri air Selangor. Kami percaya masa yang sesuai untuk projek ini dilaksanakan adalah pada 2015 atau 2016 dan jika ia dipercepatkan tanpa kajian, kos itu akan meningkatkan beban hutang Kerajaan Malaysia.Sehubungan itu, Selangor menyarankan Kerajaan Persekutuan memberi keutamaan kepada alternatif lain dan tidak terlalu mudah melaksanakan projek mahal menggunakan wang rakyat.

Pertama, mengurangkan pembaziran air dengan mempromosikan kitar semula air, mengumpul dan memproses air hujan yang boleh dilakukan secara bersama kerajaan Persekutuan dan Selangor.Kedua, sumber alternatif air yang boleh diteroka seperti air sungai, tasik dan memperkenalkan teknologi air bawah tanah. Ketiga, dengan mengurangkan kadar air tanpa hasil (NRW) dari 35% kepada kurang 20%, seperti yang berjaya dicapai oleh syarikat air Pulau Pinang.Keempat, sistem penghantaran air yang cekap adalah penyelesaian terbaik bagi menampung permintaan pengguna. Oleh itu, perlu dipastikan air di utara Selangor dihantar dengan cekap ke wilayah selatan.Selangor mengamalkan pengurusan kewangan berhemat, bijaksana dan berharap Kerajaan Persekutuan turut melakukan perkara yang sama. Selangor meminta Kerajaan Persekutuan melakukan kajian menyeluruh, analisis, statistik secara terperinci mengenai pengeluaran air, penggunaan dan permintaan berdasarkan fakta dan angka berbanding membuat keputusan tergesa-gesa yang melibatkan wang pembayar cukai.TAN SRI DATO SERI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


PRESS STATEMENT

JULY 20, 2010

PAHANG-SELANGOR WATER TRANSFER SHOULD NOT BE RUSHEDThe Selangor Government is concerned at the manner in which the Federal Government is promoting the Pahang-Selangor water transfer project.The Federal Government intends to proceed with this project that had an original estimated cost of RM2billion but which has now escalated to an estimated RM8billion in total.The decision to take up this project was based on the Federal Government's projection that there would be insufficient water produced to meet the growing consumption demand in Selangor and Kuala Lumpur.

The Minister of Energy, Green Technology and Water Dato' Seri Peter Chin and the Deputy Prime Minister Dato' Sri Muhyiddin Yassin have recently accused the Selangor government of delaying land approvals for the related projects, blaming the State for any future water shortage crisis.We believe that the Deputy Prime Minister and Minister may have both been misled into believing that there will be a water shortage crisis by year 2014.The Selangor government has consulted several experts and based on our calculations of population growth rate, past and present water consumption rates, current production capacity, and water levels in the dams, there would be more than sufficient water supply to meet the demands of Selangor and Kuala Lumpur consumers well up to the year 2019.While the Selangor government is convinced of the project’s need, we also believe there is no need to treat this project as a priority nor in a hasty manner without regard for a holistic understanding of the water resources in Selangor, including taking into consideration the water restructuring process.We also believe that other alternatives should be prioritised instead of giving a large, lucrative construction contract like the Pahang-Selangor water transfer.First, there is tremendous wastage of water currently and not enough is being done to promote the recycling of water including rainwater harvesting. Second, alternative sources of water should also be explored, namely water from rivers, lakes and underground water technologies.Third, there is a need to reduce the current high Non-Revenue Water (NRW) rate from 35% to below 20%, as achieved successfully by the Penang water company. Fourth, better inter-connectivity of water supply is the real solution needed to address demand shortage, by ensuring water in the north of Selangor is transmitted more efficiently to the southern region.The Pahang-Selangor water transfer may be necessary in later years, and given a lead-time of three years for construction, the Selangor government recommends that implementation should only begin in year 2016. If the project is rushed into, the cost would incur further national debt which it cannot afford given Malaysia's current balance sheet.The Selangor Government as always practices and calls for prudent financial management. We call on the Federal Government to conduct thorough research and detailed statistical analysis on water production, consumption and demand before fast-tracking a decision that would ultimately implicate all taxpayers in Malaysia.

TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR

Read More “SELANGOR BAKAL HADAPI KRISIS AIR MENJELANG 2014”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com