Pray For MH370

Pray For MH370

DIALOG EKSTREM: KUIL KEKAL DULU DI SEK 19
Dialog tidak bertamadun: Selangor tangguhkan pemindahan kuil

SHAH ALAM, 5 Sept: Majlis dialog anjuran Kerajaan Negeri Selangor di Dewan Banquet, MBSA pagi tadi tengah hari tadi akhirnya menemui persefahaman sementara, apabila Menteri Besarnya, Tan Sri Khalid Ibrahim memutuskan cadangan pemindahan kuil ke Seksyen 23, ditangguhkan serta merta.


Khalid terpaksa berbuat demikian tengahari tadi, disebabkan desakan ekstrem serta perang mulut oleh segelintir hadirin yang menyertai dialog tersebut.

"Saya terpaksa menangguhkan cadangan itu (memindahkan kuil) disebabkan kebanyakan pemilik-pemilik rumah di situ tidak bersetuju.

"Saya menerima pandangan rakyat di Seksyen 23 dan kerajaan negeri akan terus mencari penyelesaian di Seksyen 19 (lokasi asal kuil) yang juga terdiri oleh penduduk Melayu (dan) Islam majoriti."

Tegasnya, PKNS diarahkan mencari suatu tapak yang lebih sesuai untuk dijadikan tapak kuil yang baru, demi memindahkan kuil lama dari Seksyen 19 kelak.

Jelasnya lagi, PKNS sewaktu Umno BN memerintah seharusnya menjelaskan kepada bakal penduduk (khususnya Melayu/Islam) Seksyen 19 tentang wujudnya kuil itu terlebih dahulu, sebelum mendirikan perumahan.

Pembinaan kuil di Seksyen 19 oleh kerajaan Barisan Nasional dahulu disifatkannya tidak sesuai, kerana terlalu dekat dengan surau di samping terlalu dekat dengan rumah penduduk di situ.

Ekoran itu, kerajaan Pakatan Rakyat cuba memindahkannya ke Seksyen 23, yang kedudukkannya lebih jauh dari kawasan surau serta perumahan penduduk Melayu.

Tambahnya lagi, pembinaan kuil itu juga untuk memenuhi hak penduduk minoriti beragama Hindu, di sini.

ImageAhli Parlimen Shah Alam Khalid Samad yang turut mewakili kerajaan menegaskan bahawa isu kuil di Seksyen 23 hanya suatu cadangan daipada PKNS sendiri, bukannya kerajaan negeri.

Beliau yang terus dipertikai ketika menjelaskan prosedur cadangan pemindahan kuil itu, menegaskan bahawa cadangan tapak pembinaan kuil yang baru itu jauh lebih sesuai kerana bukan sahaja jauh dari kawasan perumahan setempat, malah menyelesaikan masalah rakyat di Seksyen 19 yang terdiri dari penganut Islam dan Hindu.

Katanya lagi, "sekiranya kuil tidak boleh dibina di kawasan majoriti Melayu, bermakna tidak ada mana-mana tapak boleh dibina kuil di Shah Alam, semuanya (penduduk) majoriti Melayu. Islam tidak mengajar penganutnya menafikan hak penganut lain."

Beliau juga menasihatkan segelintir individu yang hadir agar berhenti mencemuh inisiatif kerajaan negeri serta penduduk bukan Islam.

"Kuil ini untuk penganut Hindu. Apa salahnya, kita menghormati keagamaan mereka. Allah (dan) Rasul tidak pernah mengajar umat Islam mencemuh (agama lain), apatah lagi menafikan hak penganut agama lain (dalam) mengamalkan kepercayaan mereka," katanya di majlis itu.

Beliau meminta hadirin menghayati potongan ayat al-Quran (108) dari Surah an-An'am yang bermaksud:

Image"Dan janganlah kamu memaki hamun sembahan yang mereka sembah selain Allah, kerana mereka nanti akan memaki Allah dengan melampau batas tanpa dasar pengetahuan. Demikianlah kami jadikan setiap ummat menganggap baik pekerjaan mereka. Kemudia, kepada Tuhan tempat kembali mereka, lalu Dia akan memberitahu kepada mereka apa yang telah mereka kerjakan."

Sebelum pada itu, perang mulut berlaku antara segelintir yang hadir dengan pegawai-pegawai MBSA yang cuba menenangkan mereka.

Kelihatan segelintir itu mencemuh pemimpin kerajaan negeri; yang didakwa mereka tidak mendengar keluh-kesah penduduk tempatan.

Jamil Mohd Isa, yang juga mengakui bukan ahli Umno di sini, menegaskan bahawa cadangan memindahkan kuil dari Seksyen 19 ke Seksyen 23, sebagai menambahkan masalah penduduk tempatan, bukannya menyelesaikan masalah orang-orang Melayu.

Turut menyertai aksi ekstrem itu, adalah Pengerusi Penaja Umno Cawangan Seksyen 23 sendiri, Haji Azmir Md Zain.

"Woi, kaulah pengkhiana-pengkhianat agama lah!" cemuhnya.

Cemuhan itu disorak oleh beberapa individu lain yang dipercayaai dari kenalan rapat Azmir.

Beliau juga mengancam akan membunuh Khalid Samad jika pergi ke kawasannya, Seksyen 23.

Beliau juga menghina dan mencemuh Khalid Ibrahim, MB yang dipilih oleh rakyat Selangor melalui pilihan raya yang sah itu.

K. Raja yang ditemui selepas selesai dialog berkata, "Persatuan Penduduk itu bukan mewakili semua pihak. Persatuan tidak pernah panggil kita (penganut Hindu) berbincang. Bagaimana (mereka) boleh kata itu mewakili (penduduk) Seksyen 23."

Ditanya mengapa tidak turut serta dalam dialog itu, beliau berkata, "Dia orang emosional, tidak ada toleransi dan hormat Menteri Besar, Khalid (Samad) dan YB yang lain. Macam mana kita nak berdislog? Ekstrem lah, saya pun tidak pernah jumpa (tindakan) seperti ini."

Ujarnya lagi, dalam dialog, sepatutnya perlu ada sikap memberi pandangan, dan mendengar pandangan. Bukannya, mengeluarkan kata-kata kesat kepada kerajaan negeri.

Beliau juga mencadangkan kuil di Seksyen 19 yang sudah 26 tahun tidak diselesaikan oleh kerajaan Barisan Nasional, diselesaikan oleh Khalid Ibrahim demi membuktikan kepemimpinan Pakatan rakyat mengamalkan keadilan untuk rakyat tanpa mengira status, kaum dan kepercayaan.

Pegawai Khas kepada Adun Batu 3, Rodziah Ismail, Rozaini Mohd Rosli mendakwa dirinya cuba dikasari dan dicabuli oleh segelintir yang hadir di luar MBSA, sebelum dialog tersebut berlangsung.

Image"Mereka cuba merampas video cam akak. Mereka kerumuni (mengepong) akak. Mereka takut akak rakam tindakan-tindakan tidak bertamadun mereka. Akak jadi takut, takut diapa-apakan mereka itu," jelasnya lagi.

Seorang respondan berita Harakahdaily 30 Ogos lalu, Suraya Samad (gambar) yang ditemui kemudian melahirkan rasa takut kerana dirinya didakwa talam dua muka.

Beliau menegaskan sekali lagi, kenyataannya sebelum ini bukanlah bertujuan memecah-belah masyarakat, tetapi pandangan peribadinya sahaja.

Beliau mendakwa beberapa kenyataan sebelum ini telah disalah anggap dan membuat beberapa penafian terbabit.

Turut menyertai dailog tersebut, Ahli Parlimen Kota Raja Dr. Mariah Mahmood selaku pemerhati. Beliau menjelaskan keindahan ajaran Islam yang sebenar, bukannya seperti aksi provokasi sedemikian sebelum ini.

Beliau juga berharap penganut minoriti Hindu bersabar dan memberi peluang kepada kerajaan negeri untuk mencari suatu tapak yang lebih sesuai untuk dibina kuil.

Bertempat di Kediaman Rasmi Menteri Besar, Khalid Ibrahim meminta semua pihak tidak memanjangkan isu tersebut.

ImageDemi kepentingan rakyat tidak kira penganut agama Islam atau Hindu dan sebagainya, beliau menjelaskan bahawa segala kritikan dan cemuhan pagi tadi perlu dilihat secara terbuka; sebenarnya membantu kerajaan negeri untuk terus memperkukuhkan Pakatan Rakyat kelak.

Harakahdaily turut menemui beberapa peserta yang lantang mencemuh kepemimpinan negeri untuk mendapatkan inti bantahan mereka, tetapi kebanyakannya meminta wartawan bertemu sendiri dengan ketua mereka, Azmir.

Dalam kalangan mereka yang ekstrem juga mengugut wartawan supaya tidak membesar-besarkan isu perarakan kepala lembu yang segar berdarah dari Masjid Negeri ke Bangunan SUK yang menempatkan Pejabat Menteri Besar; 28 Ogos lalu.

Bersandarkan beberapa klip youtube sebelum ini, didapati beberapa pemimpin Umno mendalangi aksi ekstrem tersebut.

Bagaimanapun, hadirin yang menyertai dialog hari ini kebanyakannya mendakwa mereka bukan ahli Umno, tetapi penduduk tempatan Seksyen 23.

Dari insiden kepala lembu berdarah sehinggalah perang mulut yang berlaku hari ini merupakan suatu lagi cabaran rakyat Melaysia yang terdiri oleh pelbagai bangsa, agama dan taraf sosial; selepas negara mengecapi kemerdekaan kali ke-52 tahun.

Dzulfikar Mashoor report serta foto /harakahdaily

Read More “DIALOG EKSTREM: KUIL KEKAL DULU DI SEK 19”  »»

PERANG SIBER DALAM MIC MEREBUT JAWATAN


Foto dari kiri: Deva, Subra, Samy, Palan dan Sara

Sekurang-kurangnya empat laman web telah muncul menjalankan undian dalam talian untuk memilih calon yang bakal memenangi jawatan yang dipertandingkan dalam pemilihan parti itu 12 Sept ini. Alamat empat laman web berkenaan ialah:

www.micelection2009.com, www.micpolls2009.com, www.micelections2009.com dan www.micfuture2009.com.

Seramai 1,464 perwakilan akan mengundi untuk memilih seorang timbalan presiden, tiga jawatan naib presiden dan 23 anggota jawatankuasa kerja pusat.

Jawatan timbalan presiden menyaksikan persaingan antara penyandangnya Datuk G.Palanivel, bekas timbalan presiden Datuk S.Subramaniam dan naib presiden Datuk S.Sothinathan.

Seramai tujuh calon bersaing untuk merebut jawatan naib presiden iaitu Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk S.K Devamany, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk M.Saravanan, Datuk S. Balakrishnan dari Johor, Datuk V.K.K Teagarajan dari Kuala Lumpur, bekas setiausaha pemuda MIC Selangor P. Subramaniam dan P. Mariayee dari Negeri Sembilan.


Perang MIC Menerusi Ruang Siber


PUTRAJAYA, 4 Sept (Bernama) -- Persaingan sengit untuk memastikan kedudukan dalam pemilihan MIC menyaksikan kaedah terkini diaplikasi iaitu ruang siber di internet.


Sekurang-kurangnya empat laman web telah muncul menjalankan undian dalam talian untuk memilih calon yang bakal memenangi jawatan yang dipertandingkan dalam pemilihan parti itu 12 Sept ini.

Walaupun identiti pihak yang menganjurkan undian dalam talian ini masih lagi misteri, laman web itu menjalankan undian bagi memilih seorang timbalan presiden dan tiga naib presiden untuk parti yang kini berusia 62 tahun.

Seramai 1,464 perwakilan akan mengundi untuk memilih seorang timbalan presiden, tiga jawatan naib presiden dan 23 anggota jawatankuasa kerja pusat.

Jawatan timbalan presiden menyaksikan persaingan antara penyandangnya Datuk G.Palanivel, bekas timbalan presiden Datuk S.Subramaniam dan naib presiden Datuk S.Sothinathan.

Seramai tujuh calon bersaing untuk merebut jawatan naib presiden iaitu Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk S.K Devamany, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk M.Saravanan, Datuk S. Balakrishnan dari Johor, Datuk V.K.K Teagarajan dari Kuala Lumpur, bekas setiausaha pemuda MIC Selangor P. Subramaniam dan P. Mariayee dari Negeri Sembilan.

Presiden parti Datuk Seri S. Samy Vellu, yang mengekalkan jawatan presiden tanpa bertanding pada Mac lepas bagi penggal ke-11 berturut-turut, telah menamakan calon-calon pilihannya iaitu Palanivel untuk jawatan timbalan presiden manakala Dr Subramaniam, Devamany dan Saravanan bagi jawatan naib presiden.

Khidmat pesanan ringkas (SMS) digunakan untuk menghebahkan kepada masyarakat India di negara ini bahawa terdapat undian dalam talian, meminta mereka mengundi memilih barisan parti yang baru, yang mempunyai kira-kira 630,000 anggota.

Sehingga kini, undian dalam empat talian sedang dijalankan dan ia boleh diakses di alamat www.micelection2009.com, www.micpolls2009.com, www.micelections2009.com dan www.micfuture2009.com.

Bagaimanapun, keputusan undian setakat ini berbeza iaitu sekurang-kurangnya dua laman siber menyatakan Palanivel mendahului pencabarnya manakala laman siber yang lain menamakan Subramaniam sebagai pemenang dan satu lagi laman web tidak dapat diakses kerana talian sibuk.

Tinjauan Bernama mendapati Palanivel mendapat 69 peratus undi, Subramaniam dan Sothinathan masing-masing (14 peratus) bagi jawatan timbalan presiden di laman web 'micpolls2009', manakala di laman web 'micelections.com polls' juga menunjukkan Palanivel mendahului dengan 57 peratus undi, Subramaniam (30 peratus) dan Sothinathan 13 peratus.

Bagaimanapun, di laman web 'micelection.com poll' menunjukkan Subramaniam mendahului pencabarnya dengan 59.3 peratus undi, Palanivel 13.6 peratus dan Sothinathan 27.2 peratus. Laman web 'micfuture2009.com' tidak dapat diakses.

Bagi pemilihan jawatan naib presiden, Dr Subramaniam mendahului dalam ketiga-tiga undian tersebut. Di laman web 'MICpolls2009.com' menamakan setiausaha agung parti itu sebagai pemenang memperolehi 35 peratus undi, Devamany 23 peratus, Saravanan (19 peratus), Balakrishnan (14 peratus), Teagarajan (7 peratus) Mariayee (2 peratus) dan Subramaniam (1 peratus).

Di laman web 'micelections.com' Dr Subramaniam mendapat 34 peratus, Devamany (22 peratus), Saravanan (19 peratus), Balakrishnan (16 peratus), Teagarajan (8 peratus), Subramaniam dan Mariayee (1 peratus).

Di laman web 'micelection.com' Dr Subramaniam mendapat undian tertinggi iaitu 66.7 peratus, Devamany (65.3 peratus), Saravanan (34.7 peratus), Balakrishnan (36.1 peratus), Teagarajan (30.6 peratus), Subramaniam (12.5 peratus) dan Mariayee (9.7 peratus).

Kebanyakan laman web ini akan menutup undian mereka sama ada pada 9 atau 10 Sept dengan keputusannya dijangka dikeluarkan kepada media sehari sebelum pemilihan iaitu 12 Sept.

-- BERNAMA

Read More “PERANG SIBER DALAM MIC MEREBUT JAWATAN”  »»

SHOULD PASSPORTS OF KDSB CEO AND ITS DEPUTY BE SURRENDERD TO PDRM?

On Aug 11 police report filed by PKA chairman Datuk Lee Hwa Beng, stated irregularities in notices of payment amounting to RM657 million based on findings of a special task force set up to identify weaknesses in the RM4.6 billion PKFZ project. Pic from left: Siong (CEO), Faizal Abdullah (Deputy) and Lee (PKA chairman).


Possible Conspiracy among five parties in connection with PKFZ scandal exists.

In his MACC report lodged on August 27 2009, Lee, the newly appointed PKA/LPK chairman, claimed there was an additional amount of RM720 million in unsubstantiated claims, bringing the total to RM1.4 billion in 'possible conspiracy'.

Polis Beku Beberapa Akaun Milik Kuala Dimensi, Kata Musa


PETALING JAYA, 4 Sept (Bernama) -- Polis telah membekukan akaun syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) dalam membantu siasatan berhubung kegagalan projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata beberapa akaun syarikat pemaju projek itu dibekukan kerana dianggap menjadi satu fakta siasatan.

"Siasatan masih dijalankan jadi saya tidak boleh memberi (komen) lebih lanjut lagi," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan bungkusan kuih raya untuk diserahkan kepada anggota polis yang bertugas semasa musim Hari Raya di Subang Jaya, dekat sini, pada hari Jumaat.

Musa bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

KDSB menjadi perhatian dalam kegagalan projek itu selepas syarikat itu didakwa mengenakan caj berlebihan terhadap Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) sehingga menyebabkan projek berkenaan menanggung kerugian.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif KDSB Datuk Faizal Abdullah dalam kenyataan hari ini mengesahkan bahawa beberapa akaun syarikat telah dibekukan.

"Akaun-akaun itu dibekukan sejak petang semalam. Kami anggap ini sebagai sebahagian daripada proses siasatan dan kami memberi kerjasama penuh kepada polis," katanya.

Faizal berkata KDSB sedang mendapatkan nasihat mengenai kesahihan perintah pembekuan akaun syarikat itu.

Kos keseluruhan projek PKFZ di tapak seluas 405 hektar di Pelabuhan Klang telah menimbulkan pelbagai tanda tanya selepas kos pembangunan projek telah melonjak dari RM2.5 bilion kepada RM4.6 bilion.

Berikutan pendedahan skandal itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) sedang menjalankan siasatan.

-BERNAMA

Police freeze accounts of KDSB


PETALING JAYA (Sept 4, 2009): Police have frozen several bank accounts belonging to Port Klang Free Zone (PKFZ) turnkey developer Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) as part of an investigation into a Port Klang Authority report filed on Aug 11.

In a brief press statement this afternoon, KDSB deputy CEO Datuk Faizal Abdullah confirmed that several accounts had been frozen late yesterday afternoon.

"We regard this as part of the investigation process and we are giving our fullest cooperation to the police," Faizal said.

He also said KDSB is taking advice on the legality of the freezing orders.

Faizal, however, added that KDSB was "very disturbed" by news published in an online portal which revealed detailed and confidential information contained in the freeze order.

The report said that more than RM140 million in the account of the company was frozen, and that Inspector-General of Police Tan Sri Musa Hassan had briefed Prime Minister Datuk Seri Najib Abdul Razak on the matter.

In the Aug 11 police report filed by PKA chairman Datuk Lee Hwa Beng, Lee claimed irregularities in notices of payment amounting to RM657 million based on findings of a special task force set up to identify weaknesses in the RM4.6 billion PKFZ project that the PKA cannot afford.

On Aug 27, Lee also lodged a report with the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) claiming possible conspiracy among five parties in connection with PKFZ scandal. In his report, Lee claimed there was an additional amount of RM720 million in unsubstantiated claims, bringing the total to RM1.4 billion in 'possible conspiracy'.

Lee's report named Kuala Dimensi Sdn Bhd, its CEO Datuk Seri Tiong King Sing, former PKA general manager Datin Paduka O.C. Phang, BTA Architect and the consultant for development work Bernard Tan Seng Swee.

Over in Putrajaya, Transport Minister Datuk Seri Ong Tee Keat and the Port Klang Free Zone (PKFZ) Special Task Force briefed Najib in an hour-long meeting which started at 11am at the Prime Minister’s Office (PMO) today.

The task force, established on June 10, is headed by senior lawyer Vinayak Pradhan from Skrine and Co, assisted by company partner Lim Chee Wee, Pricewaterhouse Coopers Advisory Services (PwCAS) managing director Chin Kwai Fatt and PwCAS senior executive director Lim San Peen.

Ong did not stop to talk to reporters who were waiting at the entrance of the PMO building.

Earlier, at the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) where Ong was questioned for the second consecutive day over the PKFZ and an alleagation of a RM10 million gift from Tiong, Ong confirmed the briefing, saying: "I have said before that whatever findings of the task force’s investigations will definitely be communicated to the relevant groups, including the Prime Minister."

Ong was at the MACC headquarters at 8.30am before going to the PM's Office. He was at the MACC office yesterday to have his statement taken. "The session yesterday had to be postponed as I had to rush to Kelantan," he said.

He added that the MACC had also taken his statement pertaining to the claim that he received RM10 million from Bintulu Member of Parliament Tiong.

Tim Leonard and Husna Yusop/SUN2SURF

Read More “SHOULD PASSPORTS OF KDSB CEO AND ITS DEPUTY BE SURRENDERD TO PDRM?”  »»

LIHAT SIAPA YANG BERMADAH

Pakatan tidak sepatutnya ganggu kerajaan Perak
04/09/2009 6:47pm

IPOH 4 Sept. - Pakatan pembangkang tidak sepatutnya mengganggu urusan pentadbiran kerajaan negeri atau mendesak dewan undangan negeri dibubarkan. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini kerana Menteri Besar serta kerajaan negeri yang ada adalah sah sebagaimana yang diputuskan oleh mahkamah dan tidak perlu dipertikaikan lagi. Beliau berkata, kerajaan negeri pula perlu meneruskan kerja-kerja membangunkan negeri dan membantu rakyat daripada melayan kerenah pembangkang yang tidak memberi apa-apa faedah.
Utusan

Read More “LIHAT SIAPA YANG BERMADAH”  »»

CARA UMNO BERDAKWAH KEPADA BUKAN ISLAM TENTANG ADDIN ISLAM

Inilah uslub dan manhaj Dakwah UMNO, sebuah organisasi Assobiyah
berdakwah kepada bukan Islam.

Inilah dakwah bil hal yang mampu menonjolkan imej ganas, buas dan ekstrim penganut Islam kepada bukan Islam.

Maksud Hadith: "Assobiyah ialah kamu membantu puak atau kumpulan kamu dalam melakukan kezaliman"


Kepala lembu berdarah: Badan antarabangsa pula kecam


KUALA LUMPUR, 4 Sept: Selepas dipertikai penduduk Seksyen 23 Shah Alam sendiri, perhimpunan mengarak kepala lembu 'berdarah' yang didalangi oleh beberapa pemimpin Umno negeri itu menerima kecaman antarabangsa pula iaitu Yayasan Penganut Hindu Amerika (HAF).


Pengerusinya (bahagian Polisi Awam) Ishani Chowdhury dalam satu kenyataannya mendesak pihak polis segera mengenal pasti dan bertindak ke atas kumpulan yang membuat provokasi perkauman dan agama sempit itu.

Jelasnya, lembu merupakan simbol kesucian, kasih sayang dan keamanan (ahimsa) menurut kepercayaan Hindu.

Sambil mendakwa tindakan terbabit berunsur ekstrem, perkauman serta menafikan hak minoriti penganut Hindu di Malaysia, beliau mendakwa Malaysia cuba mendiskriminasikan rakyat minoriti.

Tambahnya lagi, insiden itu mengakibatkan suasana tidak tenteram dalam kalangan penduduk tempatan yang beragama Hindu.

Dalam kenyataannya, Ishani berharap kerajaan Persekutuan memberikan perlindungan ke atas penduduk tempatan beragama Hindu dengan memindah Kuil Sri Mariammam ke tapak yang dicadangkan (Seksyen 23) serta membawa semua yang terbabit ke muka keadilan.

ImageJumaat lepas, kira-kira 50 orang mengarak kepala lembu berdarah ke pejabat Menteri Besar Selangor, bangunan SUK ekoran cadangan kerajaan negeri membina kuil di kawasan mereka.

Salah seorang jurucakap perhimpunan 'haram' itu mendakwa kepala lembu berdarah itu adalah suatu simbolik pada pemimpin dicucuk hidung; yang ditujukan kepada Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, Adun Batu 23 Rodziah Ismail serta pemimpin-pemimpin Melayu dalam kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor yang lain.

Pun begitu, kebanyakan daripada mereka dikenal pasti adalah pemimpin-pemimpin Umno tempatan; sekaligus melengkapkan rumus khalayak bahawa insiden tersebut bertujuan menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Kekesalan HAF ini merupakan respon balas pertama penganut Hindu antarabangsa, setelah Polis memaklumkan bahawa pihaknya menerima lebih 52 aduan daripada penganut Hindu Malaysia sejak 31 Ogos lepas.

Sebelum ini, Malaysian Hindu Sanggam juga mempertikaikan tindakan ini. Mereka menyokong penuh cadangan kerajaan negeri memindahkan kuil di Seksyen 19 ke Seksyen 23 itu kerana ia tempat yang sesuai dan tidak mengganggu pihak lain.

Dzulfikar Mashoor/harakahdaily

Read More “CARA UMNO BERDAKWAH KEPADA BUKAN ISLAM TENTANG ADDIN ISLAM”  »»

KETENTUAN ILAHI TIADA SIAPA MENGATASI

ADUN BN Bagan Pinang NS meninggal


ADUN BN bagi Bagan Pinang, Negri Sembilan, Azman Mohd Noor meninggal dunia di Seremban hari ini.

Beliau meninggal dunia pada jam 2.30 petang tadi di Pusat Pakar Seremban.

Dalam pilihanraya umum lalu, Azman, 54, menang dengan mendapat 6,430 undi, menewaskan calon PAS, Ramli Ismail yang mendapat 4097 undi.

Dalam pilihanraya umum lalu, DUN Bagan Pinang mempunyai 14,192 pengundi yang 66 peratus Melayu, Cina (10.5%), India (19.9%) dan lain-lain (3.5%).

Ekoran itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan pilihanraya kecil dalam tempoh 60 hari ini.

Ia merupakan pilihanraya kecil kesembilan selepas pilihanraya umum tahun lalu.

Bagan Pinang merupakan kawasan DUN dalam Parlimen Telok Kemang. Empat lagi DUN dalam parlimen tersebut ialah Chuah, Lukut, Linggi dan Port Dickson.

Dalam pilihanraya umum lalu, Parlimen Telok Kemang dimenangi oleh calon PKR, Datuk Kamarul Baharin Abbas.

Manakala DUN Chuah pula dimenangi oleh PKR, Lukut (DAP), Linggi (BN) dan Port Dickson (PKR).

Azman juga merupakan naib ketua Umno bahagian Teluk Kemang.

Menurut Bernama, anak lelakinya Hairol Asfani, 22, berkata bapanya meninggal dunia akibat jangkitan dalam darah.

BN menguasai 21 daripada 36 kerusi DUN di Negeri Sembilan. Dalam pilihan raya lalu, DAP menang 10 kerusi, PKR (4) dan PAS (1).

Allahyarham meninggalkan seorang isteri Normah Zainal Abidin, 49, dan lima anak iaitu Mohd Khusairi, 23, Hairol Asfani, 22, Norsyazila, 19, Norsyafikah, 16, dan Norsyafitra, 13.

Hairol Asfani yang ditemui pemberita di hospital itu berkata bapanya dimasukkan ke hospital pada jam 3.30 pagi tadi akibat demam dan tidak boleh berjalan.

"Ayah mengadu demam sebelum ini tapi boleh berjalan tetapi lepas berbuka (puasa) petang semalam ayah tidak boleh berjalan," katanya.

Beliau berkata semua anggota keluarga berada di sisi bapanya semasa allahyarham menghembuskan nafas terakhir pada kira-kira jam 2.30 petang.

Hairol Asfani berkata bapanya pernah menjalani pembedahan pintasan koronari pada Mei lalu.

Turut hadir di hospital ialah Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan dan ekas Menteri Besar yang juga Ketua Umno Bahagian Telok Kemang Tan Sri Mohd Isa bdul Samad.

"Allahyarham merupakan kawan lama saya dalam Umno, tambahan pula beliau dalah Naib Ketua Umno Bahagian Telok Kemang dan telah berkhidmat dengan baik. aya berharap keluarga allahyarham dapat bersabar menerima dugaan ini dengan abah," kata Mohamad.

Mohd Isa pula berkata pemergian allahyarham adalah kehilangan seorang tokoh UMNO Bahagian Telok Kemang dan Negeri Sembilan.

Katanya allahyarham adalah seorang yang taat kepada parti dan komited dalam tugasan yang diberikan kepadanya.

Jenazah allahyarham akan dikebumikan di tanah perkuburan kariah Bagan Pinang malam ini.

Sementara itu, Speaker Dewan Undangan Negeri Sembilan Datuk Abdul Razak ansor berkata beliau akan mengemukakan notis mengenai kekosongan kerusi DUN Bagan Pinang kepada SPR Isnin ini (7 September).

"Terpulang kepada SPR untuk menentukan tarikh penamaan dan pengundian bagi pilihan raya kecil DUN itu," katanya.

Malaysiakini

Read More “KETENTUAN ILAHI TIADA SIAPA MENGATASI”  »»

9 ADUN BERLAKON, HISHAMUDDIN GAGAL ATASI, MUHYIDDIN CUBA NASIB

Bernama melaporkan bahawa bekas Menteri Besar Datuk Seri Idris Jusoh dan bekas setiausaha badan perhubungan Umno Terengganu- (yang juga anggota Dewan Dewan Undangan Negeri Ajil) - Datuk Rosol Wahid dan sebahagian besar wakil rakyat BN, tidak kelihatan pada perjumpaan denganTan Sri Muhyiddin di pejabat Umno Bahagian Hulu Terengganu semalam.

Muhyiddin percaya bahawa tiada wakil rakyat BN Terengganu yang akan bertindak untuk keluar daripada UMNO.

Menurut Ketua Angkatan Muda PKR Terengganu, desas-desus itu disebarkan demi kepentingan peribadi anggota-anggota dewan tersebut yang setia kepada menteri besar terdahulu Datuk Seri Idris Jusoh. Cerita selanjutnya di SINI...

Muhyiddin Tawar Diri Jadi Orang Tengah Di Terengganu

HULU TERENGGANU, 3 Sept (Bernama) -- Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari Khamis menawarkan diri menjadi orang tengah dalam menyelesaikan kemelut politik di Terengganu yang sudah berlarutan sejak selepas pilihan raya umum ke-12 lepas.

Beliau yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata beliau sedia bersemuka dengan pemimpin-pemimpin Umno yang terlibat kerana berpendapat kemelut itu lebih kepada masalah peribadi.

Katanya sejak beberapa bulan lepas, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan timbalannya, Datuk Ahmad Said yang juga Menteri Besar, telah melakukan pelbagai inisiatif bagi memperbaiki keadaan tersebut.

"Saya lihat sudah ada penambahbaikan situasi sekarang berbanding dahulu. Namun begitu, saya nyatakan kesediaan saya untuk membantu mana yang difikirkan perlu kalau ada perkara-perkara tertentu yang perlu dibereskan.

"Sama ada melibatkan isu politik atau kerajaan dengan kerjasama Datuk Seri Hishammuddin dan Menteri Besar...lepas hari raya atau bila masa yang sesuai," katanya selepas mengadakan perjumpaan dengan pemimpin empat peringkat Umno Terengganu di pejabat Umno Bahagian Hulu Terengganu di sini.

Sambil mengakui memang wujud krisis dalaman parti itu di Terengganu, Muhyiddin berkata masalah itu perlu diselesaikan segera supaya ia tidak menjejaskan sokongan rakyat terhadap Umno bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Beliau berkata sebagai sebuah negeri yang disifatkan sebagai "kubu kuat" Umno selepas pilihan raya umum lepas, hubungan dan kerjasama antara pemimpin parti perlu diperkukuhkan kembali di Terengganu.

"Saya tidak melihat ia satu masalah yang tidak dapat diselesaikan. Semua isu yang berbangkit, (melibatkan) hubungan antara kita..bukan ada orang luar nak kacau dan sebagainya.

"Saya melihat Umno dan Barisan Nasional (BN) perlu kukuh dan bersatu padu...Terengganu merupakan negeri yang penting kepada kita dan mahu kedudukan ini terus kekal. Sebab itu kedudukan politik dan parti amat mustahak diberikan perhatian," katanya.

Dalam pada itu, beliau percaya tiada wakil rakyat BN Terengganu yang akan bertindak untuk keluar daripada parti itu kerana mereka merupakan pemimpin yang masih cintakan dan mempunyai semangat yang kuat untuk memperkukuhkan parti.

"Setakat ini, saya tidak dengar (ada pemimpin Umno hendak lompat parti). Saya tidak fikir mereka akan ambil langkah yang boleh merugikan parti," katanya.

Muhyiddin percaya kemelut dalaman itu tidak akan mengancam parti kerana pemimpin-pemimpin yang terlibat hanya menimbulkan rasa tidak puas hati mereka terhadap beberapa perkara melibatkan Umno di negeri ini.

Namun begitu, beliau berkata kunjungan dan perjumpaannya dengan pemimpin Umno Terengganu adalah kritikal bagi memastikan hubungan dan kerjasama antara mereka terus mantap bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Kemelut politik Terengganu timbul selepas Ahmad dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu bagi menggantikan Datuk Seri Idris Jusoh selepas pilihan raya umum ke-12 lepas.

Berikutan itu, beberapa isu timbul di kalangan pemimpin Umno Terengganu antaranya pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu April lepas, 10 wakil rakyat BN tidak menghadiri mesyuarat tersebut sebagai "memboikot" kepimpinan Ahmad sebagai Menteri Besar.

Hishammuddin dan Ahmad turut hadir pada perjumpaan itu.

Bagaimanapun bekas Menteri Besar Datuk Seri Idris Jusoh dan bekas setiausaha badan perhubungan Umno Terengganu yang juga anggota Dewan Dewan Undangan Negeri Ajil Datuk Rosol Wahid dan sebahagian besar wakil rakyat BN tidak kelihatan pada perjumpaan di pejabat Umno Bahagian Hulu Terengganu itu.

Sementara itu, berucap pada majlis penyampaian sumbangan kepada wakil rumah orang tua/anak yatim di Masjid Sultan Mahmud di sini, Muhyiddin berkata kerjasama erat dari segenap lapisan masyarakat terhadap pimpinan kerajaan dan parti amat penting bagi memastikan kemajuan serta pembangunan yang dikecapi oleh negeri ini, dapat diteruskan.

Timbalan Perdana Menteri berkata kerajaan pusat amat berharap kejayaan yang capai oleh Terengganu selama ini dapat dikekal, diperkukuh serta diperkuatkan.

"Pihak pimpinan pusat melihat betapa kemajuan di Terengganu dapat ditingkatkan dengan menjadikannya sebagai salah satu komponen penting dalam pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur dan sebab itu peranan Terengganu dalam memainkan sumbangan pembangunan sosial ekonomi tidak boleh diabaikan.

"Sehubungan itu, kita minta semua pihak supaya tingkatkan hubungan dan semangat perpaduan sesama kita yang telah terjalin selama ini mesti diperkukuhkan," katanya.

Majlis itu dihadiri kira-kira 3,000 pelbagai lapisan masyarakat serta pimpinan Umno negeri termasuk Hishammuddin dan Ahmad.

-- BERNAMA

Read More “9 ADUN BERLAKON, HISHAMUDDIN GAGAL ATASI, MUHYIDDIN CUBA NASIB”  »»

PKFZ SCANDAL: NEW LIGHTS BEING SHED ON ??CRIMINAL BREACH OF TRUST??A few Major players of PKFZ scandal.

Pic from left:Yap Pian Hon, Ting Chew Peh, Siong Sing King, Ong Tee Keat, Kee Lian Yong and Lee Hwa Beng. Not present are pic of Chan Kang Choy, Lim Thean Shiang (resigned and replaced by Kee Lian Yong), O.C. Phang, and Lim Liong Sik

Port Klang Authority (PKA or Lembaga Pelabuhan Klang, LPK) is a statutory body.

Public Accout Committee Chairman Datuk Seri Azmi Khalid and his team had discovered anomalies and mismanagement in both the Board Of Directors of LPK/KPA and the management.


According to Datuk Seri Azmi Khalid:

"There were some payments made by the board that were only signed by the management, and many decisions that were made such as contracts and agreements were first signed by the management before the board of directors was informed
,"

" The normal practice is that the board of directors makes the decisions, which are then executed by the management," said Azmi.


"I cannot reveal the turnaround plan at the moment because as a statutory body, we have to go back to the government (before the plan can be implemented
" replied the newly appointed Gm of KPA/LPK when asked regarding the new restructuring plan.

House-cleaning in Port Klang


PETALING JAYA: The Port Klang Authority (PKA) will undertake a house-cleaning exercise and go back to basics to what it is supposed to be – a regulatory body and safeguarding its revenue.

This is the ambitious task of its newly-appointed chairman, Datuk Lee Hwa Beng (pic).

A revamp of both the PKA and the Port Klang Free Trade Zone (PKFZ) boards is in the pipeline, and it is learnt that Westport’s Tan Sri G. Gnanalingam has tendered his resignation from the latter.

For starters, an international firm of auditors will be appointed to go through the entire accounts and activities of the PKFZ.

"But more importantly, the focus will be on getting to the bottom of how costs escalated to RM4.6 billion – far above the original RM2 billion," Lee told theSun yesterday.

He said the selection of an international firm – which he will announce at PKA’s first board meeting tomorrow – was to ensure that it was independent and free from interference while conducting its audit.

"People have no confidence in the ACA (Anti-Corruption Agency) or PAC (Public Accounts Committee), so this is the best option," he said.

Asked if wrong-doers will be named and shamed, Lee said: "I will recommend that the findings of the audit be made public and in case of impropriety, that the law takes its course.

"I am certain that with Datuk Ong (Tee Keat) at the helm, I will have a free hand in running the port as he is a no-nonsense person and is as adamant as I am to get to the bottom of the PKFZ issue," said Lee, whose appointment was announced by the transport minister on Friday.

"I am well aware of the challenges and pitfalls but I am prepared to fulfil my duties transparently and effectively."

Lee, an accountant by training, however, opined that the PKFZ was a bad idea to start with.

"Tariffs worldwide are going down, so how is the PKFZ going to be attractive to investors?

"With the worldwide economic downturn, the manufacturing sectors are also being relocated to China, India and Vietnam," said Lee, the former three-term state assemblyman for Subang Jaya.

"However, we have to move forward because so much has been invested and priority will be making PKFZ a viable venture by ensuring that its occupancy is at acceptable levels and providing professional services to clients," said Lee, adding that one way to go was by making PKFZ more high-tech and capitalising on its proximity to Westport.

He also revealed that PKA is looking for a suitable candidate to lead the management team and that the person will not be a political appointee.

"On the contrary, meritocracy will rule," said Lee, adding that the candidate will not be limited to locals.

Since port operations had been privatised, he said, the PKA should focus on its original objectives. He said that he had been informed of other activities of PKA, including property development and other projects.

The authority entered into a joint-venture agreement to develop a huge parcel of land where bungalows for senior managers was situated. The buildings were demolished but it has since joined a long list of abandoned projects. Plans were also afoot to utilise its large land bank in Port Klang for development in a bid to raise money for the PKFZ.

R. Nadeswaran and Terence Fernandez/sun2surf


==================================================================================
PKA board kept in the dark over project, PAC told


KUALA LUMPUR (Sept 3, 2009) : The Port Klang Authority (PKA) management refused to divulge any information on the Port Klang Free Zone (PKFZ) project to its board of directors despite requests to do so, Public Accounts Committee(PAC) chairman Datuk Seri Azmi Khalid said today.

Azmi, who had earlier questioned former PKA chairmen Tan Sri Dr Ting Chew Peh and Datuk Yap Pian Hon, said they found the management had ignored requests by the board to give information, despite written requests to do so.

"I feel that Datuk Yap gave a clearer picture on the willingness of the PKA management to give information to the board of directors. The perception we got is that the information was not given, even when asked for in writing," said Azmi, who told reporters that key decisions were made without the knowledge of the PKA board.

"There were some payments made by the board that were only signed by the management, and many decisions that were made such as contracts and agreements were first signed by the management before the board of directors was informed," said Azmi.

"The management told the board what they wanted the board to know, and they asked for further information, and most of the requests were ignored by the management, or given late," he added.


"The PAC has to reexamine the management procedures, and what powers was given to the management to allow them to make decisions and then only inform the board of directors. The normal practice is that the board of directors makes the decisions, which are then executed by the management," said Azmi, who told reporters that requests had been noted in the minutes of board meetings.

"We do not know what powers were delegated, so we will have to find out a bit more. The management was led by Datin Paduka O.C. Phang," he added.

He said the problem existed when Ting was chairman.

"Tan Sri Ting also said that the board only received information brought up in the agenda by the management. What was not brought up was not discussed. But when Yap was chairman, the PKFZ issue was already in the media, and Yap and all the board members wanted to know more," said Azmi.

He gave two explanations for the cost escalations in the controversial PKFZ project.

"The cost escalation occurred because of two reasons. One was due to compound interest. If it was paid, there would have been no compound.

"The second was due to project cost escalations, as if a project has variation cost orders, it must follow what was stated in the agreement. Some will only allow a 20% variation," he said.

Tan Yi Liang/sun2surf
=================================================================================

PKFZ business turnaround plan ready in two months


KLANG (Sept 3, 2009) : Port Klang Authority (PKA) general manager Kee Lian Yong today announced that the Port Klang Free Zone (PKFZ) business turnaround plan would be ready in two months after securing the support and approval of the stakeholders.


Kee, who replaced Lim Thean Shiang in July, said although there were issues and challenges faced by the project, more so during this period of financial crisis, he believed there were ways to reposition and transform the project.

He said notwithstanding the setback faced by PKFZ during its developmental stage, "we believe that the government's original aspiration for the project to provide an attractive investment environment for manufacturers and other businesses will generate cargo for Port Klang as well as developing the port into a regional distribution hub and a trade and logistics centre".

"PKA has initiated a financial restructuring plan and a revamped business model and the authority will work aggressively to engage all relevant stakeholders, including government agencies, to seek their structural support.

"However, I cannot reveal the turnaround plan at the moment because as a statutory body, we have to go back to the government (before the plan can be implemented)," he told a press conference.

Kee said the issue of the authority being an ineffective one-stop centre would be addressed to ensure a competitive environment to attract investors.

Asked if the financial restructuring plan would include loan restructuring with the project's turnkey developer Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB), he said it could be part of the whole scheme as a financial plan would usually cover all angles.

On whether PKA would consider an earlier redemption of KDSB bonds as suggested by the developer last week to save the project cost from the current RM4.6 billion to a minimum of RM3.2 billion, Kee refused comment but said the authority would deal with the issue at an appropriate time.

He said among the new initiatives to be undertaken by the authority are to:

> Register all necessary logistics services providers operating in Port Klang to ensure efficiency and cooperation;

> Monitor the performance of port terminals to ensure compliance on efficiency in performance and activities rendered at Port Klang are consistent and on par with international standard;

> License all direct port activities and ancilliary services within the port as PKA has taken steps to license and regulate private jetty operators and have so far approved 20 operators based on merit; and

> Enforcing security and safety within the port limit and pilotage district as PKA has upgraded the vessel traffic management system with automatic identification system as well as installing scanners at strategic locations.

Kee said a strategic port masterplan would be ready in six months to map out the direction of Port Klang for both short and long-term planning, including a review of future port developmental plans and strategies.

Giam Say Khoon/sun2surf


RELATED STORIES


1) KE MANA PERGINYA MELAYU KOPERASI PULAU LUMUT


2) POSITION REVIEW OF PKFZ BY PwC


3) SKANDAL PKFZ "TIPS OF ICEBERG" SALAHGUNA KUASA BN


4) KOLEKSI BERITA MENARIK ISU PKFZ

Read More “PKFZ SCANDAL: NEW LIGHTS BEING SHED ON ??CRIMINAL BREACH OF TRUST??”  »»

LAPORAN POLIS TERHADAP MENTERI DALAM NEGERI (DWIBAHASA)

Kepala Lembu: Laporan Polis terhadap Hishamuddin

PETALING JAYA, 3 Sept: Pemimpin Pakatan Rakyat Selangor hari ini membuat satu laporan polis terhadap Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein kerana didakwa telah menyalahgunakan kuasanya dengan 'memberi perlindungan' kepada kumpulan yang memprotes pembinaan kuil di seksyen 23 Shah Alam.


Laporan polis dibuat di Balai Polis Daerah Petaling Jaya tengahari tadi diketuai Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago.
Turut serta membuat laporan itu, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr. Dzulkifli Ahmad, Ahli Parlimen Kota Raja, Dr. Siti Mariah Mahmud, Exco Kerajaan Selangor, Dr. Xavier Jayakumar dan 21 pemimpin pakatan rakyat lain.

Mereka mendakwa Hishamudin melalui kenyataannya semalam telah mengganggu siasatan yang sedang dijalankan pihak polis terhadap kumpulan penunjuk perasaan yang mengarak serta menendang kepala lembu di hadapan bangunan Sekriteriat Kerajaan Negeri Selangor SUK 28 Ogos lalu.

Ianya merujuk kepada kenyataan menteri itu yang di anggap cubaan 'membela dan menyelamatkan' golongan perusuh tersebut apabila menyatakan tindakan mengarak dan menendang kepala lembu oleh mereka itu bukan untuk mencetuskan api perkauman mahupun menghina agama lain.

Hishamudin menyatakan demikian selepas mengadakan pertemuan dengan kumpulan perusuh berkenaan di Shah Alam semalam. Image

Bercakap kepada pemberita di perkarangan balai polis itu tadi, para pemimpin pakatan bagaimanapun menganggap kenyataan beliau itu sebagai membuat keputusan terlebih awal, mendahului keputusan sebenar siasatan yang sedang dijalankan oleh pihak polis.

"Hari ini sudah menjadi suatu yang agak sukar untuk PDRM menjalankan siasatan secara bebas dan terbuka kerana sebelum selesai siasat lagi, menterinya sudah menyatakan mereka (kumpulan perusuh) ini tidak bermaksud untuk mencetuskan api perkauman ataupun penentangan agama," Ujar Dr. Dzulkifli Ahmad

Menurut mereka juga kenyataan Hishamuddin itu secara tidak langsung boleh dianggap sebagai satu arahan dari pihak kementerian kepada pasukan polis yang menyiasat, supaya memberhentikan siasatan mereka.

"Pada saya, dia (Hishamudin) sepatutnta tidak perlu untuk berjumpa pun dengan kumpulan perusuh itu. Kenyataannya itu adalah satu arahan secara tak langsung kepada pegawai di bawahnya supaya samada tidak meneruskan siasatan ataupun tidak perlu ambil tindakan," ujar Dr. Siti Mariah yang turut bersama pada sidang tersebut.

"Ini satu campur tangan dan jelas berlaku penyalahgunaan kuasa dan SPRM diharap ambil tindakan terhadap beliau (Hishamuddin). Dan saya belum dengar lagi mufti buat apa-apa fatwa tentang perkara ini, saya nak dengar sebab mereka begitu senyap," ujarnya lagi.

Pada sidang media tadi juga, Charles dan Xavier sekali lagi mendesak Perdana Menteri, agar mengambil tindakan terhadap Menteri Dalam negeri itu kerana dianggap telah memalukan kabinet dan bercanggah dengan konsep 1 Malaysia yang digagaskan Datuk Seri Najib.

Deskan sama kali pertama dibuat Charles dan Xavier semalam apabila meminta supaya Datuk Seri Hishammuddin Hussein dipecat atau meletak jawatan dari Kabinet selepas Menteri Dalam Negeri itu dilihat menyebelahi kumpulan yang terlibat dengan demontrasi kepala lembu minggu lalu itu.

Selain mereka, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abd Samad turut mencabar Menteri Dalam Negeri itu bersemuka dengannya jika beliau benar-benar tidak memihak dalam menangani isu protes mengarak serta memijak-mijak kepala lembu di Shah Alam 28 Ogos lalu.

Khalid yang juga Yang Dipertua PAS Shah Alam melahirkan rasa kesalnya dengan tindakan Hishamuddin bersimpati dengan penunjuk perasaan mengheret, memijak dan meludah kepala lembu tempoh hari.

Beliau menyifatkan menteri itu seolah-olah mengiakan tindakan mencerca agama lain untuk tujuan politik.


Sehingga kini, 28 laporan polis berhubung isu ini telah pun dibuat pelbagai pihak.


Nazri Abdullah/harakahdaily
====================================================================================

Cow's head protest: Police report lodged against HishamuddinPETALING JAYA (Sept 3, 2009) : Several Pakatan Rakyat leaders lodged police reports yesterday against Home Minister Datuk Seri Hishamuddin Hussein for allegedly abusing his powers when he made a statement on Wednesday apparently defending the actions of the 'cow head' protesters.

At about 12.30pm, Klang MP Charles Santiago, Kuala Selangor MP Dr Dzulkifli Ahmad, Kota Raja MP Dr Siti Mariah, Selangor executive councillor Dr Xavier Jeyakumar, Selangor PKR Youth chief Khairul Anuar Ahmad Zainuddin and a group of PR supporters arrived at the Petaling Jaya district police headquarters where they lodged two police reports.

"We are shocked by the Home Minister's statement. Despite the ongoing police investigations, he had gone to the extend of meeting the suspected offenders and announced that the culprits had no intention to do what what they did," Jeyakumar told reporters outside the police headquarters.

"He is the minister in charge of the police force and has exonerated the offenders.He also has used his powers to influence the course of the probe and the final action to be taken against the offenders," he said.

Meanwhile, Siti Mariam said Hishamuddin had abused his powers and the Malaysian Anti Corruption Agency should investigate him.

"He should watch the video footage of the protest. It is clear what the protestors did was hurtful and insulting to the Hindu community. What they did is also insulting to Muslims as such behaviour is definately not the Islamic way. Islam teaches its followers to respect other religions." she said.

"Just days earlier, the Prime Minister announced that Malaysians must break the 'racial walls' and unite as one, but here one of his ministers are defending racism," she added. Hishamuddin's statement is an "endorsement" to such extremist protesters that it is okay to carrying a cow head, spit and stomp on it in their future protests," said Khairul who lodged one of the two reports.

"Even a child can tell that what the Section 23 protest group did is sensitive and can cause racial hatred among the races in the country but the minister can afford to sympathise with such offenders." he said.

Santiago told reporters "The relocation is not the concern of the minister. I consider Hishamuddin a sympathiser of these wrongdoers. These people are offenders who have insulted Hindus and should be dealt severly by the law.

"In the midst of police investigations, it is highly improper and irregular for a minister to meet them."

"What the protesters did was serious but what Hishamuddin did was worse. How can he defend people who have committed such grave offence?" he asked.

He said his police report carried 26 signatures of those present and more reports are expected to be lodged nationwide over the matter.

Although police had completed their probe into the incident for illegal assembly and sedition, they have been instructed by the Attorney General to gather more information when they submitted their investigation papers on Wednesday.

Charles Ramendran/sun2surf

Read More “LAPORAN POLIS TERHADAP MENTERI DALAM NEGERI (DWIBAHASA)”  »»

STRATEGI UMNO SELANGOR KENA SASARAN, SATU PELURU SATU MUSUH

Oleh Abu Imran

Strategi UMNO/BN dalam rangka merampas Selangor dari Pakatan Rakyat adalah amat teratur, licik dan profesional (samseng) . Strategi "POLARISE OR PARALYSE" yakni sisihkan atau lumpuhkan.

Yang pasti ramai ahli PAS yang di peringkat cawangan, kawasan dan negeri masih dibuai mimpi indah dalam kemenangan PRU 12 serta PRK, yang terbaru di Permatang Pasir DAN masih terus lena.

Jika mereka telah sedar dan bangkit dari tidur, sudah tentu mereka bergegas mengisi kemenangan dengan pelbagai aktiviti bermanfaat, bukan asyik mencari kesalahan atau bercakaran sesama sendiri.

Antara strategi UMNO yang telah nampak hasilnya ialah:

1. Dr Khir Toyo mengenengahkan strategi subversif dengan melantik agen di tempat strategik seperti di pejabat kerajaan, kilang, masjid, surau serta dalam komponen parti Pakatan Rakyat sendiri bagi mendapat maklumat seterusnya disalurkan kepada pengurusan UMNO untuk tindakan selanjutnya. Sebagai contoh, isu lembu korban, invois baikpulih kereta MB dan lain-lain.

2. Noh Omar telah melancarkan Blogger Patriot khusus untuk Selangor, yang diupah untuk
merekacipta cerita serta tohmahan, contohnya t4tbh.blogspot.com yang telah di flag.

Di peringkat kebangsaan, telah wujud
rangkaian blogger bergelar Blogger Pembela Negara yang bergerak cergas di alam maya.

3. Penganjuran Demonstrasi dalam pelbagai isu seperti yang kita sedia maklum, antara lain, isu babi yang mendapat restu pihak PDRM. Yang

terkini ialah isu pemindahan dan pembinaan kuil di Sek 23 Shah Alam Selangor. Sila lihat

Menjejak dalang di sebalik kepala lembu berdarah


Pengerusi Penaja Umno Cawangan Seksyen 23, Haji Azmir Mohd Zain merupakan adik kandung kepada bekas Adun Kota Anggerik Dato' Nawawi Md. Zain (dalam Parlimen Shah Alam) yang mewakili Umno dalam pilihanraya umum ke-12 lalu.
(sumber harakahdaily)

Manakala Sohaimi Shahadan Ketua Pemuda Umno Selayang bukanlah penduduk tempatan Seksyen 23, di sini. Sebaliknya, beliau bermastautin di Batu 19, Kuang, Rawang. Beliau


merupakan antara individu yang terbanyak mengaut tender projek di bawah Kementerian Pertanian, Industri dan Asas Tani melalui Menterinya Datuk Noh Omar yang juga Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, sejak kerajaan Selangor jatuh di bawah Pakatan Rakyat. (sumber harakahdaily)

Ibrahim Sabri yang mendakwa sebagai Timbalan Pengerusi Badan Bertindak Penduduk Seksyen 23 di sini tidak pernah dikenali sebelum ini. (sumber harakahdaily)

4. UMNO juga mendapat bantuan dan sokongan dari Jabatan Pembangunan Negeri di bawah ICU Jabatan Perdana Menteri. Pejabatnya terletak di Glenmarie Shah Alam dan dianggotai oleh SPRM, SPR, KEMAS dan lain-lain.

Read More “STRATEGI UMNO SELANGOR KENA SASARAN, SATU PELURU SATU MUSUH”  »»

ADUN UMNO TERENGGANU KELUAR PARTI?

Retak Menanti Belah. Roda kehidupan terus berputar. Apa yang di atas suatu hari akan ke bawah.*Berita Adun Umno keluar parti semakin panas

*Anwar sendiri temui 9 ADUN UmnoBerita Adun Umno keluar parti semakin panas

KUALA TERENGGANU, 1 Sept — Bermula dengan laporan dari The Malaysian Insider, kini berita sembilan Adun Umno Terengganu akan melompat parti semakin panas diperkatakan.

Terbaru, seorang Exco kerajaan negeri dikatakan sudah tidak sabar lagi dengan apa yang berlaku dalam kerajaan negeri Terengganu pimpinan Datuk Ahmad Said.

Beliau dikatakan mengugut akan meletakkan jawatan tidak lama lagi jika keadaan yang ada terus berkekalan.

Isu yang berlaku di Terengganu sangat-sangat tidak disenangi oleh Adun Umno khasnya yang tidak bersama dalam kem Ahmad Said.

Ini kerana, sejak tersisih mereka kehilangan segala-galanya bukan sahaja jawatan bahkan juga projek-projek kerajaan negeri.

Ini kerana, mereka bukan lagi hanya bersaing dengan penyokong Ahmad Said bahkan juga mereka yang berselindung di belakang Istana Terengganu yang menabalkan Ahmad Said.

Ahmad dilantik sebagai MB Terengganu selepas pilihan raya umum 2008 apabila Datuk Seri Idris Jusoh ditolak oleh istana walaupun nama beliau dikemukakan oleh Umno sebagai bakal MB.

Akibat tidak bersetuju dengan penolakan terhadap Idris, sekumpulan ahli Umno telah mengadakan demo di perkarangan kediaman rasmi MB Terengganu dan menaikkan beberapa kain rentang yang amat sensitif.

Antara kain rentang itu berbunyi “Kami nak Deris Jusoh natang”. Ia disiarkan oleh sebuah stesen TV dan gambarnya disebarkan merata-rata selepas itu.

Tafsiran yang berbangkit dari kain rentang itu amat ketara iaitu seolah-olah mereka menyifatkan Sultan Terengganu yang juga Yang Dipertuan Agung adalah ‘binatang’.

Sejak itu, hubungan antara penentang istana dengan istana semakin renggang.

Ada juga yang mendakwa, Ahmad Said bukan lagi MB Terengganu yang sebenar tetapi pihak yang mengambil kesempatan dengan apa yang berlaku terhadap beliau.

Ekoran itu, peluang perniagaan dan projek untuk penentang Ahmad Said semakin tipis bahkan hilang terus. Ini menyebabkan mereka terpaksa mencari jalan lain.

Jalannya adalah bekerjasama dengan PAS dan membentuk kerajaan baru kerana PAS juga mempunyai hubungan baik dengan istana Terengganu.

“Tetapi bagi saya, para pemimpin Umno ini penakut. Sebab itu sampai sekarang mereka tak berani nak tinggalkan Umno,” kata seorang pemimpin PAS Terengganu.

Namun begitu, seorang demi seorang mengaku dan meluahkan perasaan tidak senang mereka secara terbuka kepada media.

Baru-baru ini, ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad mengaku ada rundingan dibuat yang melibatkan beberapa orang wakil rakyat berkenaan cadangan untuk lompat parti.

Nawi sebagaimana dilaporkan sebuah laman web berkata, cakap-cakap mengenai tindakan untuk meninggalkan Umno bermula sejak dua bulan lalu.

“Ini bermula daripada cadangan. Cadangan ini ada daripada PKR dan ada daripada individu,” katanya tanpa menamakan individu-individu berkenaan.

Menurut Nawi, pertemuan seumpama itu juga diadakan secara tidak rasmi di antara beliau sendiri dan beberapa lagi wakil rakyat Umno negeri itu.

Beliau turut mengesahkan terdapat sembilan orang wakil wakyat Umno yang kini tidak lagi menyokong kepimpinan ADUN Kijal sebagaimana dilaporkan The Malaysian Insider sebelum ini.

“Memang betul kami tidak berpuas hati dengan menteri besar,” kata Nawi lagi.

Malaysian Insider
===================================================================================
Anwar sendiri temui 9 ADUN Umno

Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri mengadakan pertemuan bersama sembilan ADUN Umno Terengganu tetapi tidak pasti ia melibatkan usaha menggulingkan kerajaan negeri.

Wakil rakyat Hulu Besut, Nawi Mohamad hari ini mengakui bahawa pertemuan antara Anwar dan sembilan orang wakil rakyat itu – yang diura-urakan menyertai PKR sebelum bergabung dengan lapan ADUN PAS – memang telah diadakan.

Nawi bagaimanapun menjelaskan tidak mempunyai maklumat lengkap kandungan perbincangan kedua-dua pihak berkenaan.

"Saya tidak tahulah apa yang dibincangkan dan ia juga tiada kena-mengena dengan saya," katanya, sambil menegaskan beliau sendiri tidak tersenarai dalam sembilan ADUN yang akan meninggalkan parti.

"Yang sembilan orang itu tidak termasuk saya. Kalau sepuluh orang pun tidak termasuk lagi," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Tambahnya, beliau tidak termasuk daripada 10 ADUN Umno yang bertindak memboikot persidangan DUN Terengganu, April lalu.

Tidak lama selepas insiden yang mengejutkan itu, kedengaran ura-ura PKR mendekati beberapa ADUN Umno untuk meninggalkan parti dan menyertai PKR.


Salhan K Ahmad/malaysiakini

Read More “ADUN UMNO TERENGGANU KELUAR PARTI?”  »»

PESERTA PERARAKAN KEPALA LEMBU JUMPA MENTERI DALAM NEGERI HARI INI

Menurut PDRM, siasatan masih berjalan. Peserta DAPAT berjumpa dengan Menteri. Alasan Menteri: "Untuk memberi keadilan". Cukup kuat punya kabel.


Peserta demo kepala lembu jumpa menteri esok


Penduduk Seksyen 23 Shah Alam - yang menyertai demonstrasi dan perarakan kepala lembu kerana membantah pemindahan kuil Hindu ke situ - akan menemui Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein esok bagi menyuarakan masalah yang mereka hadapi berhubung isu tersebut.

Bercakap kepada pemberita di Putrajaya hari ini, Hishammuddin berkata, penduduk di situ yang membuat temujanji dengannya, terdiri daripada penyokong 'berlainan ideologi politik' walaupun ada spekulasi yang mendakwa mereka semuanya dari Umno.

Hishammuddin juga berkata, pihak polis masih menjalankan siasatan terhadap mereka yang menyertai protes tersebut, berdasarkan kepada 52 laporan polis yang dibuat setakat ini.

Menurutnya, siasatan tersebut perlu diselesaikan terlebih dahulu, sebelum sebarang tangkapan dibuat.

"Tetapi kita tidak akan menyembunyikan apa-apa daripada rakyat... Kita akan ambil tindakan terhadap mereka (yang membangkitkan isu senstif) tetapi pada masa yang sama, kita perlu bersikap adil kepada mereka yang berkaitan (penduduk)," katanya.

Rahmah Ghazali/Malaysiakini


Cerita Berkaitan:
1) Siapakah Penaja serta Pemberi Restu Perarakan Bawa Kepala Lembu

2) Umat Islam Dilarang Mempersenda Agama lain

Read More “PESERTA PERARAKAN KEPALA LEMBU JUMPA MENTERI DALAM NEGERI HARI INI”  »»

TIADA YANG KEKAL KECUALI...

Hamid Omar meninggal dunia


Tun Abdul Hamid Omar, bekas ketua hakim negara yang kontroversi, meninggal dunia hari ini akibat kegagalan ginjal. Allahyarham berusia 80 tahun.

Hamid dianggap kontroversi kerana peranannya dalam prosiding memecat Tun Salleh Abas pada 1988.

Beliau, waktu itu sebagai pemangku ketua hakim, mengetuai panel yang mendengar proses memecat Salleh.

Allahyarham menghembuskan nafas terakhir jam 10 pagi ini di Hospital Gleneagles di Jalan Ampang, Kuala Lumpur.

Sementara itu, anak sulungnya, Azizuddin, 51, memberitahu Bernama berkata bapanya dimasukkan ke hospital itu 8 pagi semalam setelah mengalami demam dan selesema yang kronik.

Katanya doktor mengesahkan terdapat jangkitan kuman pada pinggang yang menyebabkan kegagalan ginjal bapanya.

Jenazah Allahyarham dibawa pulang ke kediamannya di Bukit Tunku di ibunegara dan akan disembahyangkan di Masjid Damansara selepas Asar hari ini dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara.

Allahyarham meningglkan seorang balu Toh Puan Azian Aiyub Ghazali dan empat orang anak iaitu Azizuddin, Ainuddin, Hanizah dan Hanizan.
MALAYSIAN iNSIDER

Read More “TIADA YANG KEKAL KECUALI...”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com