Pray For MH370

Pray For MH370

BANJIR KELANTAN: Naluri manusia suka menolong

Kita menyaksikan ketika bencana alam berlaku di mana-mana rakyat Malaysia memang suka menolong. Ada yang bersegera kutip derma, ada yang kumpul pakaian, ada yang beli barang keperluan harian seperti beras, roti , lampin pakai buang, mee segera dll yang difikirkan perlu.
Ada yang pantang dengar/lihat nombor akaun bank untuk bantuan, ia akan segera 'bank-in'. Begitu cakna rakyat Malaysia. Betapa mulianya warga kita.
Sukarelawan yang bertali arus membantu membawa bertan-tan makanan, pakaian, air minuman bahkan ada yang membawa ubat-ubatan kerana khuatir mangsa banjir tentu memerlukan semua ini. Audio visual daripada kaca tv, bahkan lebih viral maklumbalas daripada sukarelawan yang sudah melihat dengan mata kepala sendiri keadaan sebenar melalui media sosial seperti fb,wassap, telegram, wechat cepat menggamit perasaan rakyat Malaysia untuk menghulurkan bantuan semampunya.
Saya sangat bahagia melihat fenomena pemurah dan kepedulian sosial yang tinggi ini. Sebagai pengasas pasukan sukarelawan Briged Amal Selangor, saya teruja apabila remaja belia alumni program pembangunan insan SPIES ini mahu terjah ke kawasan banjir untuk membanting tulang dalam ops bersih pasca banjir. Saya bangga apabila anak anak muda ini ambil tahu kesusahan orang lain, di luar kawasan sendiri. Mereka juga bersedia untuk bersusah untuk tidak tidur tempat selesa. Mereka faham mereka akan makan sekadar apa yang ada, bukan seperti biasa. Mereka juga terima hakikat bahawa ada kawasan yang sukar dapat air bersih. Mereka pasrah.

Justeru, dengan semangat berkobar-kobar untuk sama membantu dan harapan saya turut melangit tinggi untuk melihat mereka ini terlorong ke arah membina daya juang dan daya tahan membukit, saya membuat keputusan ikut serta bersama mereka dalam bas rombongan bersama JAIS anjuran EXCO Agama Selangor. 41 orang ahli Briged Amal Selangor daripada lebih 100 orang peserta keseluruhan yang naik 2 bas, beberapa 4x4, 2 lori.

Apa yang saya lihat dan perhatikan naik bas, makan, minum bahkan tidur di 2 PASTI dan membawa mereka ke 3 kawasan jajahan yang terlibat teruk banjir besar di Kelantan termasuk Tanah Merah dan Kuala Krai ialah di samping gelagat remaja yang normal dengan 'kenakalan' mereka, pemuda pemudi ini bagus bekerja.Luhur mahu membantu.Mudah dibentuk 'rebung-rebung' ini. Justeru, dalam ribut misi kemanusiaan yang melibatkan semua parti politik tanpa mengira ideologi dan NGO serta pihak individu dan swasta, saya merasa satu kepuasaan melihat orang muda ligat di persada. 
Tidak ada siapa yang menafikan kumpulan Unit Amal memang juara di mana mana. Mereka golongan yang beramal tanpa mengharap upah. Moga Allah membalaskan jasa mereka.

Ahli Briged Amal khususnya dari Selat Klang dan Kota Raja melakar sejarah....Kami hanya meletak batu asas ke arah pembikinan generasi idaman Selangor yang berjiwa murni, berbudi pekerti dan berbudaya 'memberi'.

Saya belajar bahawa remaja belia asasnya baik dan murni. Golongan dewasalah yang harus menyediakan acuan generasi cemerlang. Jangan bazirkan lagi aset negeri dan negara ini!
 

Read More “BANJIR KELANTAN: Naluri manusia suka menolong”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com