Pray For MH370

Pray For MH370

AWAS SEMUA ADUN PAKATAN PASTIKAN PENYATA KEWANGAN SERTA LAPORAN KEWANGAN KEMASKINI

TRUTH FOR TEO BENG HOCK (T4TBH) yang merupakan satu blog khas dedikasi buat mendiang Teoh tetapi cuba mengaitkan ADUN serta Exco DAP dalam tulisannya. "Lead " in disambut oleh SPRM. Sila lihat laporan akhbar Utusan Malaysia.

Seorang pelawat di Malaysian Insider telah membuat analisis antara laporan YB Ronnie Liu di Blognya dengan apa yang didakwa oleh penulis blog T4TBH dalam pernyataan perbelanjaan bagi tahun 2008.

Saudara ambil satu tarikh di laporan Ronnie dan bandingkan dengan tarikh yang sama pada laporan T4TBH blog.

Ikuti pendedahan BrightEyes di bawah.

written by BrightEyes, July 24, 2009Looks like BN is so desperate they now start tossing bullcrap and faking evidence without bothering to research first...

First, lets go here:http://tinyurl.com/nc3nx8

It claims Ronnie is the ADUN for Sg. Pelek. Ronnie Liu is the ADUN for N47 Pandamaran. The Sungai Pelek rep is an MCA guy named Yap Ee Wah. Did a pro-BN cyber agent accidently commit some friendly fire... er... collateral damage?

FYI, Ronnie (ADUN N47 Pandamaran) has documented the expenses in his own site, in a posting dated Oct 08 (need MS word to view spreadsheet):

For Pandamaran (his area):
http://colour-blind.org/wordpress/?p=831

For Sg. Pelek (Yap Ee Wah-BN MCA):
http://colour-blind.org/wordpress/?p=840

Compare the details of the Sungai Pelek spreadsheet above with this one from the conspiracy site:
http://tinyurl.com/knuqao

Another column is just added with Wong Chuan How's name filled in...

Read More “AWAS SEMUA ADUN PAKATAN PASTIKAN PENYATA KEWANGAN SERTA LAPORAN KEWANGAN KEMASKINI”  »»

SIAPA YANG AKAN HORMAT TUGU PADA HARI PAHLAWAN

Idham Lim yang juga bekas penganut Buddha menjelaskan, " amalan memegang lilin dan colok bagi orang Cina adalah budaya nenek moyang yang sudah turun temurun diamalkan. Menyalakan lilin adalah budaya yang diamalkan oleh bangsa Cina turun temurun malah ia menjadi amalan kepada penganut Islam di negara China. Sebab itulah jika kita berkunjung di mana-mana masjid di China kita pasti akan dapat membeli colok yang dijual di masjid,"

“Songkok Melayu ni kalau pergi ke Bombay atau Madras semua Hindu pakai songkok. Songkok Melayu ini bukan datang daripada Melayu" menurut Mursyidul Am PAS.
(fOTO kanan: Laksamana Cheng HO)
“Bagaimana Nabi menulis surat kepada raja kafir menggunakan ayat al-Quran tetapi tiba-tiba kita kata tak boleh Cina baca ayat al-Quran. Ini benda pelik,” kata beliau nya.

*Bukan majlis berkabung (harakahdaily)


*Meragui tidak sama dengan haram
(Sinar Harian Online)


Bukan majlis berkabung - Khalil Idham Lim


PARIT BUNTAR, 23 Julai (Hrkh) - Ketua Penerangan PAS negeri yang juga Adun Titi Serong, Khalil Idham Lim menafikan majlis menyalakan lilin yang turut dihadiri beliau dan Dato' Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin adalah majlis berkabung bagi memperingati kematian Teoh Beng Huat seperti didakwa pensyarah Jabatan Fiqh Universiti Islam Antarabangsa, Profesor Dato' Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid.

Gambar tersebut dan majlis menyalakan lilin itu diadakan semasa sesi sidang media 17 Julai lalu bertempat di Wisma DAP Ipoh.

Sidang media itu dianjurkan Sekretariat Pakatan Rakyat yang dihadiri 20 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat dan pemimpin parti.

Idham Lim yang juga bekas penganut Buddha menjelaskan, amalan memegang lilin dan colok bagi orang Cina adalah budaya nenek moyang yang sudah turun temurun diamalkan.

"Saya ingin jelaskan bahawa menyalakan lilin adalah budaya yang diamalkan oleh bangsa kami turun temurun malah ia menjadi amalan kepada penganut Islam di negara China.

"Sebab itulah jika kita berkunjung di mana-mana masjid di China kita pasti akan dapat membeli colok yang dijual di masjid," katanya.

Beliau yang memeluk Islam ketika berusia 23 tahun berkata, di negeri China para imam, ahli jawatankuasa masjid dan umat Islam akan berbaris masuk ke dalam masjid dengan memegang colok yang dinyalakan sambil mengalunkan takbir raya.

"Sebelum melangkah masuh ke dewan sembahyang, colok itu ditinggalkan di luar. Saya ada koleksi gambar mengenai upacara ini sebagai bukti," ujarnya.

Menurutnya, beliau dan Nizar bersama Adun Pakatan Rakyat yang lain memegang lilin sebagai menghormati acara selingan yang diadakan dalam sidang media tersebut dan bukannya bertafakur seperti diminta.

"Sebelum ini sudah banyak kawan-kawan bukan muslim yang menghormati upacara membaca doa dalam pelbagai majlis," jelasnya.

Idham Lim turut mempersoalkan motif isu itu diperbesarkan tetapi di dalam masa yang sama persoalan asal yang lebih besar iaitu tindakan meragut nyawa manusia yang merupakan hak Allah tidak dipersoalkan.

"Saya bimbang pihak berkenaan hanya berani berkokok dalam isu ini tetapi apabila melibatkan pemimpin Umno, golongan ini tidak bersuara menegur," katanya kesal.

Banyak lagi tindakan dan perlakukan pemimpin Umno yang mengaku beragama Islam wajib ditegur tetapi golongan tersebut hanya berdiam diri.

"Antaranya adalah upacara meletakkan kalungan bunga di Tugu Negara yang telah difatwakan haram (oleh Majlis Fatwa Kebangsaan), kenapa golongan tersebut tidak berani menegur," katanya.

Beliau berharap penjelasan ini dapat meredakan suasana resah yang sengaja ditimbulkan golongan tertentu khususnya Umno bagi mengelirukan rakyat.

Baru-baru ini Adun Pangkor, Dato' Seri Dr Zambry Abdul Kadir dalam kenyataannya di sebuah akhbar menggesa Mursyidul Am PAS, Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat 'mengeluarkan fatwa' berhubung tindakan Nizar menyertai majlis nyalaan lilin bagi memperingati Beng Hock.Johari Johari Jaafar/tajdid/harakahdaily
====================================================================


Meragui tidak sama dengan haram

KOTA BHARU - Murysidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tetap mempertahankan tindakan Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menyertai majlis menyalakan lilin di Ipoh, Jumaat lalu walaupun Dewan Ulama Pas meragui perbuatan itu.

“Dewan Ulama Pas hanya meragui tapi ia tak sama dengan haram. Macam saya, selalu orang Hindu jemput saya pergi ke majlis mereka. Cina jemput pergi majlis dia, saya akan tanya ini agama ke atau adat resam.

“Saya kata kalau agama saya tak boleh pergi tapi kalau adat resam saya boleh buat,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Peringkat Negeri Kelantan 2009, di pekarangan Stadium Sultan Muhammad ke-IV, semalam.

Beliau berkata, tindakan meniup lilin merupakan satu simbolik untuk umur dan ia merupakan perkara biasa yang sudah merebak ke dalam budaya masyarakat di negara ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib yang menyifatkan penyertaan Mohammad Nizar pada majlis menyalakan lilin bagi memperingati kematian Teoh Beng Hock di Ipoh, Jumaat lalu sebagai meragukan.

Nik Abdul Aziz merupakan pemimpin kedua Pas yang mempertahankan tindakan Mohammad Nizar selepas Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Husam Musa yang turut mempertahankan tindakan itu dengan alasan ia tidak menyalahi ajaran Islam kerana ia sekadar tanda bantahan terhadap kejadian yang menimpa Beng Hock.

“Sebelum ini masyarakat sibuk, duduk bising fasal pemimpin Cina DAP membaca al-Quran. Sibuk kata haram. Jadi saya jawab, Nabi Muhamad SAW sewaktu dia menulis surat kepada raja dia menulis ayat al-Quran.

“Bagaimana Nabi menulis surat kepada raja kafir menggunakan ayat al-Quran tetapi tiba-tiba kita kata tak boleh Cina baca ayat al-Quran. Ini benda pelik,” katanya.

Sehubungan itu beliau berkata, masalah ini sengaja diuar-uarkan oleh golongan yang tidak terdedah kepada politik.

“Kalau begitu kita naik motokar sekarang tak boleh juga, itu akan dikaitkan dengan Inggeris. Teruk sangatlah begitu.

“Songkok Melayu ni kalau pergi ke Bombay atau Madras semua Hindu pakai songkok. Songkok Melayu ini bukan datang daripada Melayu tetapi mari (datang) daripada Hindu. Teruk kalau kita tidak mengikut politik,” katanya.

Sinar Harian

Read More “SIAPA YANG AKAN HORMAT TUGU PADA HARI PAHLAWAN”  »»

PROGRAM "SUNTIK IMAN DAN TAKUTKAN DOSA" UNTUK PEMIMPIN UMNO

300 Pemimpin Umno Perintis Program "Suntik Keyakinan Baru"

PUTRAJAYA, 23 Julai (Bernama) -- Seramai 300 pemimpin Umno pelbagai peringkat akan menjadi perintis program latihan dan motivasi yang bertujuan menyuntik .......

Berita Penuh di SINI

Read More “PROGRAM "SUNTIK IMAN DAN TAKUTKAN DOSA" UNTUK PEMIMPIN UMNO”  »»

ULAR DI DEWAN UNDANGAN NEGERI ORISSA INDIA

Anjing terpaksa di bawa masuk ke dalam Dewan Undangan ketika persidangan sedang berlangsung kerana Ahli Dewan panik apabila seekor ular ditemui dalam Dewan.


A snake on the loose has brought panic to the legislative assembly of the Indian state of Orissa.

The assembly had to be adjourned for the day and legislators rushed outside after a cleaner spotted the reptile inside the assembly building.

Forest officials, policemen, sniffer dogs and workers on a snake helpline have been scouring the assembly but the search has so far proved futile.

A member of the search team said it was possible the snake had already left.

A cleaner saw the snake, believed to be a cobra, an hour-and-a-half before assembly proceedings were to begin.

After the cleaner raised the alarm, assembly members rushed out of the building in panic.

A 40-member search team, including forest department officials, policemen with sniffer dogs and workers at a local snake helpline looked for the elusive serpent.

"I hope the snake is found soon. And the democratic work of the legislature continues normally," state Chief Minister Naveen Patnaik said.

Video HERE

At around 5pm [1130GMT], the assembly was adjourned for the day.

One man engaged in the search said it was possible the snake had already slithered out.

In 2006 snake charmers in the state had threatened to unleash snakes inside the assembly unless their demand for lifting a ban on snake charming was met.

Correspondents say it is unlikely that the charmers had a role in Thursday's incident.

But the Orissa state assembly is no stranger to disrupted proceedings.

In the past the legislators have been responsible for disturbances by hurling footwear, breaking microphones and playing musical instruments.

More Snake Stories in Legislative Assembly

Snake causes stir in Uganda court

Read More “ULAR DI DEWAN UNDANGAN NEGERI ORISSA INDIA”  »»

JABATAN MUFTI SELANGOR HANTAR PEGAWAI KE SHANGHAI KAJI GERHANA MATAHARI

Sekumpulan Pegawai Falaq Syarie dari Jabatan Mufti Negeri Selangor telah berada di Shanghai China untuk mengkaji fenomena Gerhana matahari yang paling lama sejak 1991. Gerhana matahari yang agak lama dijangka akan berlaku hanya pada 2132.Video Solar Eclipse

Slideshow Solar Eclipse


Total eclipses are caused when the moon moves directly between the sun and the Earth, covering it completely to cast a shadow on Earth. Wednesday's was the longest since July 11, 1991, when a total eclipse lasting six minutes and 53 seconds was visible from Hawaii to South America. There will not be a longer eclipse until 2132. Read more HERE

Read More “JABATAN MUFTI SELANGOR HANTAR PEGAWAI KE SHANGHAI KAJI GERHANA MATAHARI”  »»

FOR THE DEAF AND THE BLIND .........WITH JUSTICE

Free and fair judiciary must be defended: Perak Sultan

IPOH: The role of a free and fair judiciary must be defended to ensure that the “check and balance” mechanism in the Federal Constitution is upheld, said the Sultan of Perak, Sultan Azlan Shah.

“This check and balance mechanism is important to build the foundation of a law-abiding government and ensure that no party can hold absolute power.

“On the other hand, every power is subject to the boundaries of law to avoid a dictatorship. As such, the role of a professional and upright judiciary must always be defended,” he said in his speech at the opening ceremony of a state-level seminar on the Federal Constitution on Tuesday.

The Sultan reminded judges of their responsibilities in advocating the sovereignty of the law and the integrity of the court system. Continue reading HERE

Meanwhile, Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Mohamed Nazri Abdul Aziz’s statement that the doctrine of separation of powers is alive and kicking in the country ought to be taken with a pinch of salt.

That “cases before the courts were not intervened by any quarters” and that “there were cases where the judgments were not in favour of the executive” do not equate to the doctrine in practice. Find out more Separation of powers amiss

Read More “FOR THE DEAF AND THE BLIND .........WITH JUSTICE”  »»

KEBENARAN AKAN TERSERLAH, RAKYAT MENILAI

Apa status kes 54 Adun BN Selangor habiskan RM 27 juta?

Jaraknya tidak sampai setahun selepas peristiwa kematian A.Kugan semasa di dalam tahanan polis, rakyat sekali lagi dikejutkan dengan tragedi ngeri kematian misteri Setiausaha Politik Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teoh Beng Hock.


Beng Hock dilaporkan ditemui mati di koridor luar tingkat lima bangunan plaza Masalam di Shah Alam selepas disoal siasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) berhubung isu penyalahgunaan wang peruntukan melibatkan beberapa Adun Pakatan Rakyat negeri Selangor.

Tragedi tersebut menggamit pelbagai persepsi tidak menyenangkan terhadap pihak berkuasa tempatan. Di mana piagam kerajaan dalam menjamin keselamatan suspek semasa menjalani proses siasatan?

Apatah lagi siasatan ke atas Beng Hock dilihat agak luar biasa apabila memakan masa terlalu lama (kira-kira 10 jam). Modus operandi itu secara tidak langsung menimbulkan unsur penderaan mental sekaligus bersalahan dengan etika hak asasi manusia.

Justeru, tidak ada cacatnya desakan agar Suruhanjaya Diraja ditubuhkan kerana tragedi tersebut memberi kesan besar kepada iltizam rakyat yang ingin melihat sesuatu perkara itu dari sudut keadilan.

Tindakan mengunci suara mana-mana individu yang cuba melontarkan pandangan atau pendapatnya terhadap perkara yang berlaku menggambarkan bayangan seram pemimpin kerajaan cuba menyembunyikan kemungkaran di sebalik telunjuk sendiri.

Tidak mampu! Bahkan bertentangan dengan prinsip demokrasi negara.

Perspektif kerajaan adil tidak menepati kretirearnya selagi hak kebebasan rakyat bersuara masih diganggu-gugat dengan sekatan atau ugutan. Konsep 1Malaysia rakyat didahulukan, hanya sia-sia jika gagal mencipta satu dimensi baru secara keseluruhan buat rakyat.

Kalau Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Nazri Abdul Aziz, sendiri boleh berspekulatif, kematian mangsa berpunca dari terjun bangunan, kenapa tidak dibolehkan rakyat turut berspekulatif ia adalah dari kejahatan SPRM berdasarkan kaitan 'environment'.

Sebelum ini, beberapa orang penyokong Dato� Norza Zakaria, calon Majlis Tertinggi Umno telah membuat laporan polis bahawa mereka telah didera dan diseksa oleh SPRM semasa soal siasat dilakukan ke atas mereka berkaitan rasuah melibatkan Norza.

Justeru cadangan penubuhan Suruhanjaya Diraja bukan menjurus kepada satu aspek tragedi kematian Beng Hock, tetapi apa yang lebih jauh dari itu ialah tahap keintegritiannya terhadap sesuatu kes.

SPRM mula beroperasi secara rasmi pada 1 Januari 2009. Sebelum ini dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah (BPR) Malaysia. Ditubuhkan melalui penggubalan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2008 (Akta 694).

Ia ditubuh bagi meningkatkan keberkesanan dan kecekapan dalam usaha pencegahan rasuah serta memperbaiki persepsi kebebasan dan ketelusan dalam pelaksanaan fungsi-fungsi suruhanjaya.

Sebaliknya hari ini SPRM dilihat gagal membuktikan peranannya menyebabkan ramai orang mempertikaikan kredibilitinya seolah-olah mengamalkan polisi 'double standard'.

Jika Beng Hock bersama Adun-Adun Pakatan yang lain SPRM boleh seagresif itu dalam menjalankan siasatannya, tetapi kenapa tidak terhadap beberapa pemimpin BN yang telah diketahui umum terlibat dalam penyalahgunaan kuasa dan rasuah bernilai jutaan ringgit?

Sebagaimana kes berlaku di Selangor sebelum pilihan raya umum 8 Mac 2008 melibatkan wang peruntukan Adun BN yang berjumlah RM500,000 dihabiskan dalam tempoh 50 hari merangkumi jumlah keseluruhan (54 Adun) sebanyak RM27 juta?

Dan kemana hilangnya aduan terhadap individu terbabit dengan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) bernilai RM12.5 bilion, serta istana bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Khir Toyo, mencecah RM24 juta melebihi pendapatan asalnya di samping lawatannya ke Disneyland yang menelan belanja hampir RM1.8 juta.

Ringkasnya, ke mana pergi laporan demi laporan mengenai penyalahgunaan kuasa pemimpin BN tidak dipedulikan SPRM? Rakyat menuntut jawapan tegas tanpa sebarang unsur politik.

Kegagalan SPRM berbuat demikian bermakna SPRM telah mencalar polisi kebebasannya sendiri yang boleh dianggap penubuhannya adalah semata-mata untuk menjadi kuda tunggangan Umno-BN bagi melemahkan kerajaan Pakatan Rakyat.

Zuharman MN/azm/harakahdaily

Read More “KEBENARAN AKAN TERSERLAH, RAKYAT MENILAI”  »»

PENGHORMATAN TERAKHIR BUAT MENDIANG TEOH DARI PIMPINAN PR
Read More “PENGHORMATAN TERAKHIR BUAT MENDIANG TEOH DARI PIMPINAN PR”  »»

UPDATE TENTANG SIASATAN KEMATIAN TEOH


Setakat 20 Julai 2009, menurut KPN siasatan Polis tentang kes kematian Teoh hampir selesai ( sudah 60%).

Ramai di luar sana yang cuba menjadi Alfred Hitchcock, Magnum P.I dan lain-lain dengan

memberi pelbagai teori dan mekanisme kematian Teoh, namun pihak Polis
(Foto kanan: Phang)

mempunyai kedapatan / penemuan serta teori mereka berdasarkan siasatan mereka.

Antaranya:


1. Teoh tidak pernah keluar dari Pejabat SPRM di tingkat 14 sehingga ditemui mati.
(Foto Datuk Abu Kassim Mohamed)

2. Pasukan bedah siasat mendapati Teoh telah mati sejak 4-5 jam sebelum ditemui oleh penjaga bangunan.


3. Mayat Teoh dikatakan ditemui oleh pembersih pejabat jam 1.30 tengahari di atas bumbung tingkat lima (balkoni) sebelah pejabat SPRM.

4. Telefon bimbit Teo disimpan oleh pegawai SPRM sepanjang sesi bersama SPRM.

(Foto kanan_ Tan Sri Ramon)

5. Mangsa mengalami pelbagai kecederaan akibat jatuh dari tempat tinggi.

There was negligence on the part of MACC, admits Abu Kassim


KUALA LUMPUR (July 20, 2009) : Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) deputy chief commissioner Datuk Abu Kassim Mohamed admitted that there was negligence on the part of the commission in ensuring the safety of Teoh Beng Hock, and said remedial steps will be taken.


Teoh, the political aide to Selangor exco member Ean-Yong Hian Wah, was found dead on the level five landing of Plaza Masalam, Shah Alam, where the state MACC office is located, hours after he was interrogated by MACC officials on Thursday.

"We have to regain the public's confidence so that they dare to come forward to assist us in our investigations," Abu Kassim said.

He told Nanyang Siang Pau on Sunday that the incident had greatly affected MACC's image.

"All our efforts so far have gone to waste because of the incident," he was quoted as saying.

He said if police investigations implicate any MACC officer in Teoh's death, the commission will ask the police to take action.

Abu Kassim said that according to state MACC officers, they thought Teoh had left the office after interrogation and did pay attention to his whereabouts. This was negligence on the part of the officers, he said.

However, he did not feel that there was inadequate security at the MACC office as it is manned by officers round the clock.

"Teoh came to the MACC office to have his statement taken under very safe situation," he said.Laporan awal bedah siasat oleh dua pakar patologi kelmarin menunjukkan mangsa mengalami pelbagai kecederaan akibat jatuh dari tempat tinggi.

Laporan awal tiada kecederaan luaran

To date, the police have recorded statements from 33 witnesses including 25 MACC officers


CID hints at possible coroner’s inquest into Teoh’s deathKLSCAH ( Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall ) is also calling for Minister at the Prime Minister Department Mohd Nazri Abdul Aziz to apologise unreservedly to Teoh's family for speculating that he had jumped off the building ahead of the conclusion of investigations into the incident.

The MACC said Teoh was last seen alive and sleeping at 6am on a sofa on the 14th floor of its headquarters.


Groups press for independent inquiry to probe MACC

"Abuse Of Power " in the Way Teoh was questioned

Although the MACC had said that Teoh was merely a witness to the case and not a suspect, it did not say why they had taken away and kept his belongings including his handphone.

It is learnt that based on their early findings, investigators who have not ruled out foul play in the case though it has been classified as sudden death believe Teoh fell from the 14th floor as he had never left the office.


Teo's Handphone With The Police

Inspector-General of Police Tan Sri Musa Hassan, who turned up at the Selangor contingent police headquarters for a briefing, told reporters the probe into Teoh's death was about 60% complete. He said police will keep the media updated on the progress of the investigations.

Police: Teoh died 4-5 hours before body found

The team were seen looking out of the office window on the 14th floor before removing and taking a window ledge.

They also went into the building’s security control room on the fourth floor and are believe to have some recording equipment.

Read More “UPDATE TENTANG SIASATAN KEMATIAN TEOH”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com