Pray For MH370

Pray For MH370

PEMUDA PERLU BIJAK MENILAI KEPERIBADIAN CALON

Pemuda diingat pilih pemimpin berwibawa

Oleh Azmi Md Deros


BINCANG: Hishammuddin mendengar sesuatu yang diperkatakan Mohd Rawi (kiri) pada majlis perjumpaan dengan pemimpin Pemuda Umno Kedah di Gurun, semalam.

Calon mesti mampu bantu perkukuh parti: Hishammuddin

GURUN: Ahli Pemuda Umno diingatkan supaya menggunakan sebaik-baiknya peluang pada pemilihan peringkat cawangan, bahagian dan pusat pada tahun ini untuk mengetengahkan pemimpin yang berwibawa dan mampu menggalas tanggungjawab besar pergerakan itu selaras dengan kedudukannya sebagai sayap kanan parti.

Ketua Pergerakan itu, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata mereka perlu bijak menilai keperibadian pemimpin yang mahu ditonjolkan supaya sesiapa saja yang diangkat bukan hanya mengejar jawatan, sebaliknya dapat menyumbang untuk membantu memperkukuhkan parti yang tercalar berikutan keputusan mengecewakan pada pilihan raya umum 8 Mac lalu.

"Inilah peluang untuk ahli menilai calon yang mahu mereka ketengahkan untuk memimpin Pergerakan Pemuda Umno. Biar Pemuda sendiri yang menentukan pemimpin yang mereka mahu baik pada peringkat cawangan, bahagian atau pusat.


"Saya juga mengingatkan bahawa rakyat sudah bosan dengan tuduhan sama ada dari segi persepsi atau realiti bahawa wang ringgit menjadi pertimbangan pemimpin kita dan kedudukan menjadi perkara yang membelenggu terhadap persepsi orang ramai terhadap kita.

"Kita jangan beri peluang atau ruang untuk calon seperti ini kerana yang akan menentukan pemimpin ialah kita sendiri di peringkat akar umbi," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas mengadakan perjumpaan tertutup dengan pemimpin Pemuda Umno negeri di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Pemuda Umno Kedah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuah, Mohd Rawi Abdul Hamid.

KOMENTAR: Fikir-fikirkanlah sendiri. Mampukah UMNO berubah mengikut kehendak rakyat?Read More “PEMUDA PERLU BIJAK MENILAI KEPERIBADIAN CALON”  »»

KEADAAN EKONOMI SEKARANG MEMBAWA KEBAIKAN KATA MENTERI

Perbelanjaan subsidi diunjur cecah RM40b

Oleh Azli Ayob


TAHNIAH: Nor Mohamed (dua dari kanan) beramah mesra dengan penerima kunci Biz Avenue sambil diperhati Mustapha Kamal (tiga dari kanan) di Cyberjaya, semalam.

Harga terkini minyak, makanan punca peningkatan ketara

PERBELANJAAN kerajaan untuk subsidi dijangkakan meningkat sehingga RM40 bilion tahun ini daripada sekitar RM35 bilion setahun sebelum ini berikutan peningkatan ketara harga minyak mentah dan makanan global.

Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, daripada jumlah itu, RM18 bilion dijangka dibelanjakan bagi subsidi produk petroleum, meningkat lebih sekali ganda daripada antara RM7 bilion hingga RM8 bilion tahun lalu jika harga minyak mentah terus berada pada paras yang tinggi seperti sekarang.


"Jumlah tanggungan subsidi (bagi produk petroleum yang diberikan kerajaan kepada syarikat dan orang ramai boleh mencecah sehingga RM18 bilion tahun ini jika dilihat pada harga minyak mentah semasa," katanya pada sidang media selepas melawat projek hartanah Kumpulan Emkay dan menyampaikan kunci kepada pembeli unit komersial Biz Avenue di Cyberjaya, semalam.

Turut hadir, Pengerusi Kumpulan Emkay, Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar.

Harga minyak mentah dunia terus meningkat ke paras tertinggi baru melepasi AS$115 setong semalam berikutan kebimbangan kekurangan bekalan serta penurunan dalam dolar Amerika Syarikat (AS).

Nor Mohamed berkata, sejajar dengan perubahan persekitaran ekonomi dunia susulan krisis harga minyak dan makanan, kerajaan akan memperkenalkan beberapa langkah baru untuk memperkasakan lagi ekonomi negara bagi memastikan ia dapat bertahan daripada sebarang kesan negatif yang bakal berlaku.

Beliau menegaskan, krisis harga minyak dan makanan yang dihadapi dunia ini adalah cabaran sebenar yang dihadapi di seluruh dunia kerana kenaikan harganya disebabkan oleh isu struktur dan bukannya berbentuk kitaran.

"Disebabkan itu, kita perlu meneliti dan mengkaji bagaimana proses, cabaran dan realiti baru ini boleh menjejaskan kita," katanya.

Beliau berkata, kerajaan akan meneliti keseluruhan proses pengurusan ekonomi negara dengan perspektif baru.

"Krisis harga minyak dan makanan ini memberi peluang kepada kita untuk melihat keseluruhan sistem dengan perspektif baru. Dengan kata lain, ia sebenarnya membawa kebaikan kerana keadaan sekarang memberi kita peluang untuk melihat keseluruhan pengurusan ekonomi dengan perspektif baru, malah, berfikir dengan lebih inovatif.

"Dalam proses itu, kita akan menghasilkan lebih banyak langkah yang boleh memberi kita manfaat dalam jangka panjang," katanya.

KOMENTAR:
Betul ke Pak Menteri kenyataan YB di bawah ini:
"Krisis harga minyak dan makanan ini memberi peluang kepada kita untuk melihat keseluruhan sistem dengan perspektif baru. Dengan kata lain, ia sebenarnya membawa kebaikan kerana keadaan sekarang memberi kita peluang untuk melihat keseluruhan pengurusan ekonomi dengan perspektif baru, malah, berfikir dengan lebih inovatif.

Read More “KEADAAN EKONOMI SEKARANG MEMBAWA KEBAIKAN KATA MENTERI”  »»

MAJULAH SUKAN PERBELANJAAN BELAKANG KIRA

'Penumpang' terhormat

i '

bazly@hmetro.com.my

KEGAGALAN skuad hoki lelaki negara pada Kelayakan Sukan Olimpik di Kakamigahara, Jepun, menelan kos perbelanjaan sebanyak RM230,000.

Barangkali angka itu tidak mengejutkan Majlis Sukan Negara (MSN), begitu juga Persekutuan Hoki Malaysia (PHM) kerana wang itu hadir begitu mudah. Ia adalah wang hasil pembayar cukai rakyat.

Malah, jika dilihat kepada pencapaian tempat ketiga dan keputusan keseluruhan perlawanan, sebenarnya ia tidak setimpal langsung dengan kos yang dibelanjakan.

Soalnya bagaimana sejumlah besar wang itu boleh diluluskan bagi satu kejohanan kelayakan? Untuk apa dan bagaimana ia dibelanjakan?
Jawabnya mudah. Perbelanjaan sebanyak itu adalah untuk menampung pemergian 33 anggota rombongan sepanjang dua minggu di sana.

Menjadi isu sekarang adalah jumlah pegawai yang terlalu ramai. Bayangkan 13 pegawai untuk mengiringi 18 pemain utama (tidak termasuk dua simpanan).

Ditolak beberapa jawatan utama - seperti pengurus, ketua jurulatih, jurulatih penjaga gol, doktor, tukang urut - yang membentuk kumpulan pegawai asas. Ini bermakna terdapat baki lapan pegawai tambahan turut serta.

Terdapat tiga pembantu jurulatih, pembantu perubatan (1), pegawai urut (2), penganalisis sukan (1), pakar pemakanan (1) dan chef (2).

Selain pengurus (Sathis Kumar), jurulatih (Sarjit Singh), jurulatih penjaga gol (Shahid Ali Khan), doktor (Mohamad Shariff A Hamid) dan tukang urut, kehadiran baki sembilan pegawai dilihat tiada kepentingan.

Lebih menghairankan, mengapa Paul Lissek selaku Konsultan Program Pembangunan PHM, bekas jurulatih negara, malah sebagai individu arif mengenai taktikal hoki Malaysia, tidak berada dalam rombongan itu kerana PHM sebelum ini galak mencanang pembentukan skuad ramuan pemain veteran dan bakat muda itu ialah demi mencipta kejayaan dalam jangka masa panjang.

Agak mengejutkan, perbelanjaan lebih RM230,000 hanya sebagai pendahuluan daripada jumlah sebenar iaitu sekitar 80 peratus kerana difahamkan, MSN masih menunggu tuntutan PHM untuk baki 20 peratus dalam tempoh terdekat.

Jumlah perbelanjaan itu turut membabitkan 13 pegawai PHM dan MSN yang sebahagian besarnya dilihat lebih terarah untuk ‘merasai musim sejuk sambil menikmati sushi Osaka’.

Terdahulu, kegagalan barisan Sarjit melepasi kempen kelayakan mengundang kekecewaan Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Tunku Tan Sri Imran Tuanku Jaafar apabila menyifatkan situasi itu berpunca kelemahan pengurusan dan program pembangunan PHM.

Malah, Ketua Pengarah MSN, Datuk Zolkples Embong mahu PHM menyediakan laporan kegagalan itu secepat mungkin dan dijangka memperolehinya, Isnin ini.

Namun, di sebalik ‘lebihan anggota rombongan’ skuad Olimpik Beijing, tindakan Sarjit menyenaraikan 20 pemain tidak boleh dipertikai sekalipun kuota hanya untuk 18 pemain bagi setiap perlawanan berdasarkan kecederaan menimpa S Kuhan dan S Selvaraju.

Malah, langkah itu dilihat tepat kerana dikhuatiri Malaysia lebih terperosok di tangga terbawah andai Sarjit tidak membawa dua pemain simpanan sebagai langkah berjaga-jaga.

KOMENTAR: Beginilah akibatnya jika individu tidak terasa atau pernah merasa bagaimana sukarnya nak cari RM1/= masa kini. Tak cukup dana, minta lagi peruntukan. Budaya pembaziran sudah menjadi suatu yang berleluasa. Biar papee asal bagayee, kata orang Perak.


Read More “MAJULAH SUKAN PERBELANJAAN BELAKANG KIRA”  »»

PIL RACUN BENIH YANG MEMBAJA BUDAYA HEDONISME

myMetro » BeritaUtama

Pil ‘racun benih’

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin
anbia@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Seorang gadis yang mengandung tiga bulan menderita kesakitan apabila dipaksa kekasihnya meminum ramuan ‘racun benih’ mengandungi kapsul penawar tekanan darah tinggi dan ubat gastrik untuk menggugurkan janinnya.

Lebih menyedihkan, dia yang tidak mengetahui kesan meminum ramuan itu gagal menyelamatkan kandungannya daripada terjatuh di lubang tandas sebelum dihanyutkan ke saluran pembetung kumbahan.

Penggunaan kedua-dua ubat berkenaan kini semakin berleluasa di kalangan remaja yang terlanjur melakukan perbuatan terkutuk.

Difahamkan, kejadian yang menimpa gadis berkenaan berpunca sikap teman lelakinya, seorang pembantu sebuah butik enggan bertanggungjawab terhadap keterlanjuran mereka.

Pil ‘racun benih’

KOMENTAR: Seorang kawan pernah menceritakan hal ini kepada saya beberapa tahun yang lalu tentang kewujudan "pil racun benih" yang boleh memastikan hubungan kelamin rambang tidak diikuti dengan kehamilan atau dapat menggugurkan kandungan jika telah berlaku pembentukan janin. Satu lagi contoh bagaimana teknologi disalahgunakan oleh manusia. Wahai remaja wanita, berhati-hatilah apabila bergaul dan berinteraksi dengan teman lelaki anda di tempat-tempat seperti gerai dan restoran. Anda tidak tahu apa yang menanti anda.

Pelbagai helah dan cara boleh dilakukan untuk anda meninggalkan meja makan tatkala sedang bersantai dan makan minuman bersama kawan-kawan. Sepeninggalan anda, pihak yang "berniat jahat" boleh memasukkan pil khayal, pil berahi, pil racun benih dan berbagai-bagai lagi bahan kimia untuk "merosakkan anda demi nafsu jahat mereka".

"SESAL DAHULU PENDAPATAN, SESAL KEMUDIAN TIDAK BERGUNA"
"SUDAH TERANTUK BARU TERGADAH"
JANGAN JADI MANGSA " HABIS MADU SEPAH DIBUANG"

Read More “PIL RACUN BENIH YANG MEMBAJA BUDAYA HEDONISME”  »»

PASTIKAN PPRT TIDAK DISELEWENGKAN LAGI

Peruntukan tambahan RM3.5b basmi kemiskinan

BANGI 17 April - Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah memohon peruntukan tambahan Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) sebanyak RM3.5 bilion untuk memastikan kemiskinan tegar dapat dibasmi dalam tempoh yang ditetapkan.

Menterinya, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib berkata, kementerian membuat permohonan itu kepada Unit Perancang Ekonomi (EPU) melalui Kajian Separuh Penggal RMK-9 yang akan dibentangkan pada Jun ini.

Katanya, tambahan peruntukan itu diperlukan oleh kementerian bagi melaksanakan pendekatan luar biasa untuk membasmi kemiskinan tegar di seluruh negara.

Menurutnya, dengan peruntukan itu, kementerian yakin dapat memastikan kawasan luar bandar akan dilengkapi dengan kemudahan asas, jalan kampung, bekalan elektrik dan air serta program perumahan rakyat termiskin (PPRT).

"Kita ada kurang dua tahun untuk mencapai sasaran. Itu satu cabaran yang besar. Saya beritahu Perdana Menteri, oleh kerana keadaan luar biasa mestilah pendekatannya juga luar biasa.

"Kita takut matlamat miskin tegar sifar pada 2010 tidak tercapai. Oleh itu kita minta peruntukan lebih," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau ditemui pada lawatan pertamanya sebagai Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah ke beberapa kawasan penduduk miskin dan daif di sekitar Pekan Bangi.

Muhammad berkata, di bawah RMK-9, kementerian diberi peruntukan pembangunan sebanyak RM11.031 bilion dan sehingga 14 April lalu, sebanyak RM4.2 bilion telah dibelanjakan.

Katanya, kerajaan turut menyalurkan peruntukan tahunan sebanyak RM2.5 bilion bagi pelaksanaan program pembangunan KKLW pada tahun ini dan 46.35 peratus atau RM1.2 bilion telah dibelanjakan setakat 14 April lalu.

Ditanya apakah pendekatan luar biasa yang akan dilaksanakan itu, Muhammad berkata, ia tidak boleh didedahkan kerana masih dibincangkan di peringkat kementerian.

Kata beliau, secara umumnya, selain projek pembangunan, peruntukan tambahan itu akan digunakan untuk melatih belia luar bandar dan anak-anak keluarga miskin bagi membolehkan mereka keluar dari jaringan kemiskinan.

Menurutnya, antara program latihan itu ialah memberi kemahiran dan membangunkan hasil kerajinan tangan, projek ternakan haiwan, pelancongan dan sebagainya.

Mengulas program turun padang melawat kampung, Muhammad berkata, beliau akan ke Sarawak minggu depan untuk melihat sendiri keadaan penduduk miskin dan kemudahan asas di pedalaman negeri itu.

Katanya, pengalaman itu akan membolehkan beliau berbincang dengan Ketua Menteri untuk mencari jalan yang berkesan bagi membina jalan kampung dan memastikan bekalan elektrik dan air dapat disediakan.

Menjawab satu soalan, Muhammad berkata, kementerian akan berbincang dengan EPU untuk menyemak semula paras kemiskinan tegar berikutan kenaikan harga barang.

Pada masa ini, paras kemiskinan tegar dikira daripada pendapatan isi rumah kurang daripada RM420 di Semenanjung; RM520 di Sabah dan RM480 di Sarawak.

KOMENTAR:
"Muhammad berkata, di bawah RMK-9, kementerian diberi peruntukan pembangunan sebanyak RM11.031 bilion dan sehingga 14 April lalu, sebanyak RM4.2 bilion telah dibelanjakan." Mari kita semua pastikan segala peruntukan di atas disalurkan dan diuruskan dengan telus bagi mengelakkan penyelewengan. Apa kata kita jadikan motto kerja kita ' penyelewengan sifar" dalam menuju "kemiskinan sifar".


Read More “PASTIKAN PPRT TIDAK DISELEWENGKAN LAGI”  »»

TAHNIAH BPR: PROAKTIF AMALAN KITA

BPR saran GLC tubuh unit integriti

JOHOR BAHRU 17 April - Syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) disarankan supaya menubuhkan unit integriti bagi mencegah rasuah, penyalahgunaan kuasa serta amalan tidak beretika dalam organisasi masing-masing.

Ketua Pusat Pembangunan Integriti Korporat Badan Pencegah Rasuah (BPR), Azni Hamzah berkata, unit itu boleh berperanan untuk mengesan dan mengambil tindakan sewajarnya serta melaksanakan pelbagai program pencegahan rasuah.

"Unit itu boleh melakukan siasatan dalaman terhadap perlakuan, punca atau potensi perbuatan itu untuk meningkatkan ketelusan dan integriti pengurusannya tanpa bergantung semata-mata kepada agensi kerajaan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas membentangkan kertas kerja bertajuk Prinsip-Prinsip Perniagaan Untuk Mencegah Rasuah pada Seminar Pengurusan Integriti GLC Peringkat Zon Selatan anjuran BPR di Pulai Springs Resort di sini hari ini.

Azni berkata, perbuatan tidak beretika sama ada secara langsung atau tidak akan dapat diatasi, manakala kekeliruan mengenai sesuatu prosedur yang berisiko tinggi berlaku rasuah boleh dijelaskan dan dasar baru mengenainya dapat diperkenalkan melalui unit itu.

Menurutnya, dasar dan program yang diwujudkan oleh institut tersebut perlu disesuaikan dengan operasi syarikat terbabit yang berbeza antara satu sama lain, tetapi tetap diselaraskan dengan undang-undang.

Katanya, ia termasuk mewujudkan garis panduan mengenai isu-isu berkaitan operasi syarikat antaranya sogokan hadiah, sumbangan politik, tajaan atau derma kebajikan, hamper atau pemberian musim perayaan yang dikhuatiri mempengaruhi keputusan pegawainya.

Beliau berkata, program perlu dilaksanakan dengan kerjasama semua jabatan terutamanya sumber manusia, latihan, komunikasi dan audit dalaman syarikat.

"Telekom Malaysia Berhad adalah antara GLC yang mempunyai unit tersebut dengan menempatkan bekas pegawai BPR dan polis untuk melakukan siasatan dalam unit itu tetapi tidak banyak GLC lain yang turut mempunyai unit seumpamanya," jelasnya.

Shamshun Baharin pula berkata, syarikat GLC perlu mengambil inisiatif menubuhkan unit tersebut kerana kawalan dalaman lebih berkesan dalam mengekang amalan rasuah.

Beliau berkata, ini kerana sesuatu syarikat lebih mengetahui isu dan masalah berkaitan operasi mereka dan tindakan pencegahan yang wajar diambil sebelum berlaku rasuah.

Sementara itu Shaharudin memberitahu, BPR membuka talian informasi untuk membantu orang ramai mendapatkan maklumat serta mengenal pasti sesuatu hadiah dianggap sogokan atau tidak.

Katanya, talian 019-6000103 yang beroperasi 24 jam itu mendapat sambutan menggalakkan terutama pada musim perayaan.

KOMENTAR: Seronok kita mendengar apabila BPR mengambil langkah proaktif dan pencegahan terhadap amalan rasuah dalam syarikat berkaitan dengan kerajaan. Tahniah diucapkan. Selamat bertugas dengan penuh dedikasi dan integriti.Read More “TAHNIAH BPR: PROAKTIF AMALAN KITA”  »»

TUANKU SULTAN SELANGOR BERTITAH

Sultan Selangor gesa umat Islam Selangor bersatu selepas pilihan raya

18/04/2008 4:01pm

KUALA LUMPUR 18 April – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menggesa umat Islam di Selangor supaya bersatu semula selepas berbeza pendapat dan pendirian semasa pilihan raya umum lepas.

“Negara kita baru melalui pilihan raya dalam keadaan aman dan damai. Pemimpin yang baru telah dipilih untuk mentadbir negeri Selangor.

“Oleh itu umat Islam di negeri ini hendaklah melupakan segala perbezaan ideologi dan pegangan politik yang telah lalu, tetapi hendaklah sama-sama bersatu semula untuk kemajuan agama, bangsa dan negeri yang kita cintai ini,” titah baginda semasa merasmikan Masjid Bukit Indah di Ampang dekat sini hari ini.

Baginda bertitah amat penting bagi umat Islam menjauhi perpecahan yang disebabkan perbezaan pendapat kerana ia hanya akan merugikan bangsa dan agama. - Bernama

KOMENTAR: Peringatan untuk mereka yang lupa. Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri hendaklah mengamalkan konsep FEDERALISME yang termaktub dalam Perlembagaan Negara. Kerajaan Pusat hendaknya jangan menjadikan negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat seperti anak tiri atau lebih teruk lagi. Kerajaan Pusat, janganlah hendaknya mengwujudkan pelbagai agensi dan badan yang berasingan seperti Ketua kampung yang dilantik oleh Kerajaan Pusat di samping yang sedia ada, KEMAS yang tidak mahu bekerja sama dengan kerajaan negeri, Mesyuarat Raja -Raja yang tidak menjemput Menteri Besar negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat dan sebagainya.

Hendaknya jangan ada penyisihan dan ketidaksamarataan dalam pelbagai projek dan grants di antara Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat. Bagaimana akan timbul keikhlasan dan kejujuran dalam perpaduan jika wujud dikotomi tindakan. Nak guna RTM sejam seminggupun tak dibenarkan, waktu yang sama kita berslogan "perpaduan asas kekuatan".Read More “TUANKU SULTAN SELANGOR BERTITAH”  »»

NEW CHAPTER OF MALAYSIAN JUDICIARY HAS BEGUN

NST Online » Frontpage
2008/04/18
REDEMPTION: Ghost of 1988 put to rest
Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi shaking hands with Tun Salleh Abas at the Bar Council dinner last night.
Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi shaking hands with Tun Salleh Abas at the Bar Council dinner last night.

PM announces reforms to revitalise judiciary.

KUALA LUMPUR: A new chapter for the Malaysian judiciary has begun.

One: A Judicial Appointments Commission will be appointed to nominate, appoint and promote judges in a transparent and representative manner.

Two: The 1988 upheaval of the judicial system is laid to rest with acknowledgement of "the pain and loss" suffered by the late Tan Sri Eusoffe Abdoolcader and Tan Sri Wan Suleiman Pawanteh and their families, Tun Salleh Abas, Tan Sri Azmi Kamaruddin, Tan Sri Wan Hamzah Mohamed Salleh and Datuk George Seah.

Before a glittering audience of who's who of the Malaysian Bar, Salleh, Azmi and Seah, Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi was roundly applauded as he announced the two gigantic steps to redeem the judiciary."The process to bring about this change will begin now and I assure all of you here today that consultation on the workings and the structure of the commission will involve primary stakeholders. All will have a chance to provide their input to the government."

The commission, he said, would identify and recommend candidates for the judiciary to the prime minister.

"While the constitutional prerogative of the prime minister to put forward names to the Yang di-Pertuan Agong will remain, the commission will help to evaluate and vet candidates in a systematic and credible manner for the prime minister, based on clearly- defined criteria."

In addition, he said, the government would initiate a review of the judiciary's terms of service and remuneration.

"There is a pressing need to set salaries and compensation to the right levels to ensure that the bench can attract and retain the very best of the nation's talent."

Abdullah said details of the comprehensive package of reforms to strengthen the capacity and credibility of the judiciary would be announced in due course.

The loudest cheers for the prime minister at the Bar Council dinner came when he went back to the events of 1988 and paid the highest compliments to the six judges by describing them as towering judicial personalities who represented a very different era for the nation's judiciary.

"Many felt that the judiciary then was a venerable institution which could be trusted to deliver justice. Some even hailed Malaysia's judiciary as a model for other countries -- independent and credible.

"Therefore, the government would like to recognise the contributions of these six judges to the nation, their commitment towards upholding justice and to acknowledge the pain and loss they have endured.

"For Tan Sri Eusoffe and Tan Sri Wan Suleiman and their families, I know this sentiment is made too late.

"For Tun Salleh Abas, Tan Sri Azmi Kamaruddin, Tan Sri Wan Hamzah and Datuk George Seah, although this acknowledgement is 20 years too late, it is made with much hope that a measure of the pain and loss may yet be healed."

In recognition of the contributions of the six outstanding judges, Abdullah said the government had decided to make goodwill ex gratia payments to them.

"Gentlemen, I do not presume to equate your contributions, pain and loss with mere currency, but I hope that you could accept this as a heartfelt and sincere gesture to mend what has been."

In urging for a closure to the painful 1988 crisis, the prime minister said: "I do not think it wise or helpful to revisit past decisions as it would only serve to prolong the sense of crisis -- something our nation can do without.

"The rakyat wants movement and progress, not continuing strife."

Abdullah said these were merely the first steps to renew the public's trust in the judiciary and to ensure that justice was consistently delivered.

"I humbly seek your support for these measures.

"Now it is for all parties concerned -- the judiciary, the Bar, civil society and the public -- to also play their roles in facilitating these reforms.

"Whatever our differences, we share the same idealism for our nation's judiciary. Let us work through our differences.

"It is my hope that this becomes part of a bigger process to further strengthen our democratic institutions step by step, resolving intractable problems that have stood in the way of genuine nation-building. Let us write this proud and new chapter together."

Wan Suleiman and and Eusoffe's families were among the guests. So was Seah's youngest son, Basil.

Other notable guests at the Bar Council dinner were opposition leaders, including Parti Keadilan Rakyat president Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, DAP adviser Lim Kit Siang, Pas deputy president Nasharuddin Mat Isa and its secretary-general Datuk Kamaruddin Jaffar.

Also present were Abdullah's wife Datin Seri Jeanne Abdullah, Chief Justice Datuk Abdul Hamid Mohamad, Court of Appeal President Tan Sri Zaki Azmi, Minister in the Prime Minister's Department Datuk Zaid Ibrahim, former chief justice Tun Mohamed Dzaiddin Abdullah, Health Minister Datuk Liow Tiong Lai, Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail, and Advocate and Solicitors disciplinary board chairman Tan Sri Khalid Ahmad Sulaiman.

Among the foreign dignitaries were United States ambassador to Malaysia James R. Keith and US judge James Baker.

Retired judges present included former Court of Appeal judges Datuk K.C. Vohrah and Datuk N.H. Chan.

Abdullah acknowledged that the level of trust and respect for the judiciary was no longer as strong as it was before.

"The business community, in particular, has voiced concerns about the fairness and capacity of Malaysia's judiciary in settling disputes. This has directly affected perceptions of our country's economic competitiveness."

He said the debates and arguments on the state of the judiciary have been heated and protracted.

"Some of the Malay rulers have openly voiced their disquiet on what they see as a decline, requiring nothing short of a judicial renaissance.

"Some retired judges have related troubling tales of impropriety. Politicians on both sides of the aisle have called for reform of this most august institution.

"Even the Bar Council, true to form, has marched en masse outside my office."

Abdullah acknowledged that the 1988 events fuelled much of the disagreement on how to move on, but he urged for closure.

"I can say with a clear conscience that I abided and will continue to abide by the principle of separation of powers, leaving the matter of justice to the judiciary."

When the prime minister finished his speech, the applause was long. And the standing ovation was deserved.

A new dawn for the judiciary and for the country has begun.

COMMENTS: In the spirit of "give credit when it is due", we salute Pak Lah for his move. Next is implementation and execution. Next comes the assesment of progress. Finally, the revision of the initiative or move based upon assessment findings. Once again, well done Sir.
Read More “NEW CHAPTER OF MALAYSIAN JUDICIARY HAS BEGUN”  »»

PUNISHMENT MUST STRIKE TERROR IN THE HEARTS OF WOULD BE CRIMINALS

2008/04/18
Whipping, longer jail term for Mat Rempit

KUALA LUMPUR: Habitual illegal street racers or Mat Rempit will face whipping as well as a maximum 10-year imprisonment under proposed amendments by police to the Road Transport Act 1987.

Federal Traffic chief Senior Assistant Commissioner II Datuk Hamza Taib said under the proposal to amend Section 42 of the Road Transport Act 1987, second-time and habitual offenders would receive a maximum of three strokes of the rotan.

At present, he said, those who were involved in illegal race were charged under Section 42 (1) of the Road Transport Act 1987, which carries a maximum RM15,000 fine or not more than five years' jail, and a two-year suspension of the driving licence.

The proposed new Section 42 (A) for first-time offenders provides the same jail sentence but a minimum fine of RM5,000 and a three-year suspension of licence.

For repeat offenders, the penalty is a maximum of 10 years' jail, three strokes of rotan, a mandatory RM10,000 fine and a mandatory five-year suspension of the driving licence.
Minors must do community service for a maximum of 100 hours.

Another new sub-section, Section 42 (A) (B) of the act, will allow police to seize motorcycles which would be disposed of with or without a court order once offenders are convicted of the offence.

Speaking after the launch of the Anda Bijak, Anda Selamat road safety campaign organised by Public Bank here yesterday, Hamza said police had also wanted to act against spectators of illegal races but it was rejected by a committee chaired by the Transport Ministry.

"The proposal was dropped as there would be problems in differentiating between spectators and passers-by."

He said police would gather information on illegal race organisers and would forward the case files to Bukit Aman and the Home Ministry for action.

Action against them included sending them to the Sim-pang Renggam detention centre or putting them under restricted residence, he added.

On Wednesday, the Kuantan Magistrate Court sentenced illegal street racer Ahmad Afzal Sabari Zumadi, 28, to two years' jail, fine of RM6,000 and a two-year suspension of his licence.

Present during the road safety campaign launch was Federal Internal Security and Public Order director Datuk Hussin Ismail, who commended Public Bank for helping police educate school children on the dangers of illegal street racing.

Public Bank founder and chairman Tan Sri Teh Hong Piow said the bank would distribute 50,000 copies of the Road User Information Guide to schools through the Education Ministry.

COMMENTS:
Our national leaders and Police Personnel on overseas trip should learn from their counterparts in other parts of the world on how they handle juvenile delinquency, society menace like mat rempit, drug addicts and the like. Are there any studies that show the danger of jailing youth above 21 in mixed jail whereby hardcore and seasoned criminals intermingle with green thugs or youth caught on petty offences but had no one to bail them, hence sent to jail? Occasionaly I watch TV programmes like "the prison break" and it seems that a lot of learning takes place in prison, a lot of skill set and mind set are developed whilst serving jail sentence. This is not to mention practices like homosexuality and what nots. I personally quite agree with whipping as a form of punishment since whipping itself strike terror in the hearts of would be mat rempit, or criminals for that matter. By the way, punishment should be a deterrent to further crimes rather than a form of "rest and treat or R&R" in our prisons whilst enjoying free board and meals.

Read More “PUNISHMENT MUST STRIKE TERROR IN THE HEARTS OF WOULD BE CRIMINALS”  »»

PLIGHT OF MEDICAL GRADUATES FROM UNRECOGNISED UNIVERSITIES

2008/04/17 NSTonline

Medical grads snub ministry programme

KUALA LUMPUR: Most of the medical graduates from unrecognised universities appear to have snubbed the special programme offered by the Health Ministry.

Just a dozen of the 220 graduates may opt for the programme said P. Chitrakala Vasu, chief executive officer of Maju Institute of Educational Development which is registering students for the programme at its Asian Institute of Medicine, Science and Technology University. She said the figure is based on the number of the graduates who took the registration forms at Tuesday's dialogue with MIED chairman Datuk Seri S. Samy Vellu.

Chitrakala said the programme comprised one-year pre-clinical studies at a medical institution and two years of practical clinical work at appointed hospitals. The affected graduates, 70 per cent of whom are Indians, attended last Tuesday's dialogue session. However, a spokesperson for the graduates, claimed that none of the graduates were interested in the three-year programme.

The programme costs RM150,000 and there is no guarantee of a pass.

"These graduates will have to spend an additional five years, which includes the compulsory two years housemanship, before they can practise," said the spokesperson. She added that many of them had decided to sit for the equivalent qualifying exam overseas.
The affected medical graduates obtained their degrees from the Philippines, China, Japan, Pakistan, Romania, India, Armenia, Indonesia and the British Virgin Islands.

The spokesperson said the graduates' degrees were recognised by the World Health Organisation.

She said many chose to pursue degrees that are unrecognised in Malaysia as the graduates failed to get a place in local universities.

The cost of pursuing a medical degree in a recognised foreign university can be as low as RM150,000 or as high as RM1 million, according to Pathmavathy Suresh, the managing director of Nugrahan Sdn Bhd, a representative of recognised foreign universities The cost of getting a medical degree at an unrecognised university is between RM70,000 and RM150,000, she said.2008/04/16 NST

Samy Vellu cuts short dialogue

KUALA LUMPUR: A six-year battle by medical graduates of unrecognised universities to win a second chance to become doctors "ended" in 40 minutes yesterday.

Forty-five of them who had come to a dialogue to get the help of Datuk Seri S. Samy Vellu were left in a daze after the MIC chief walked off while answering the third question.

He become agitated on being repeatedly asked whether the group would definitely pass a three-year study programme designed to help them become housemen.

Samy Vellu said he could not provide an assurance but said it had been done by others in similar circumstances.

"What are you trying to explain to me? Are you saying I am stupid? I am trying to help you and you are trying to argue with me.
"I just said those who like the new programme can take it. Those who do not like it do not have to take it.

"Now I feel that whatever I tried to do is no good. I have been dwelling on your problems for the last five to six years. Stupid, isn't it? Stupid. Very, very stupid."

Samy Vellu then told the group that he was ending the dialogue and would not help them any more.

"I am going to put a stop to this. This is my last attempt to see something done," he said at the dialogue organised by the Maju Institute of Educational Development.

The dialogue was about a special programme recently offered by the Health Ministry to those who had failed the three given attempts at the examination.

It comprises a year of pre-clinical studies followed by two years of clinical studies.

The programme will enable graduates to transfer credit hours to a local public or private university to complete their course.

On passing, they can do their housemanship at public universities.

Read More “PLIGHT OF MEDICAL GRADUATES FROM UNRECOGNISED UNIVERSITIES”  »»

N45 DR HALIMAH ALI: INFLATIONARY SPIRAL CALMED BY ELECTION TSUNAMI

N45 DR HALIMAH ALI: INFLATIONARY SPIRAL CALMED BY ELECTION TSUNAMI

Read More “N45 DR HALIMAH ALI: INFLATIONARY SPIRAL CALMED BY ELECTION TSUNAMI”  »»

Bersih cekap amanah budaya kami

Kepimpinan UMNO bahagian ditegah anjur jamuan, rombongan

PUTRAJAYA 17 April - Berkuat kuasa serta-merta, semua kepimpinan UMNO peringkat bahagian ditegah menaja dan menganjurkan jamuan dan rombongan termasuk ke luar negara bagi mengelak rasuah politik menjelang pemilihan parti Julai ini.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, pekeliling mengenai arahan itu telah dikeluarkan oleh Ibu Pejabat parti kepada semua bahagian di seluruh negara.

''Arahan telah dikeluarkan melarang mereka menganjurkan rombongan, menerima sebarang pemberian hadiah dan wang untuk menghadapi pemilihan parti.

''Ketika ini Ibu Pejabat sedang mencetak tataetika UMNO yang telah diperbaharui untuk diedarkan kepada semua bahagian dalam waktu terdekat," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Pindaan Perlembagaan parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika dihubungi berkata, tataetika yang disusun semula itu mengandungi penjelasan lebih terperinci mengenai bentuk perbuatan yang ditegah dilakukan oleh calon bertanding pada pemilihan kali ini.

''Antaranya, apa bentuknya berserta contoh-contoh kes yang lepas sehingga sampai ke tahap kesalahan besar.

''Oleh itu, jika ada mana-mana ahli parti menemui atau melihat sesuatu perlakuan mencurigakan yang boleh dikaitkan dengan rasuah politik, maka mereka boleh buat laporan kepada Ibu Pejabat parti," kata beliau yang juga Naib Presiden parti.

Menurut Muhyiddin, satu majlis taklimat khas menerangkan mengenai tataetika dan perlembagaan parti akan disampaikan kepada kepimpinan bahagian pada awal bulan depan.

Pemilihan parti di peringkat cawangan akan bermula pada 17 Julai hingga 24 Ogos ini, bahagian (9 Oktober hingga 9 November) manakala peringkat Majlis Tertinggi (MT) dan kepimpinan kanan parti termasuk Presiden pada Perhimpunan Agung parti dari 16 hingga 12 Disember ini.

Tataetika parti sedia ada melarang mereka yang bertanding menganjurkan majlis kenduri dan jamuan bagi mengelakkan gejala rasuah politik.

Calon bertanding juga dilarang daripada membenarkan isteri dan anak mereka memberi hadiah dan wang kepada ahli-ahli parti sepanjang pemilihan.

Perkara 2 Tataetika UMNO melarang ahli-ahli parti daripada menggunakan apa juga kuasa yang ada pada mereka dengan tujuan mendapat undi atau sokongan di dalam mana-mana pemilihan parti.

Perkara 2.2 pula melarang ahli parti daripada membenarkan isteri dan anak-anak memberi hadiah atau wang kepada ahli parti itu merujuk kepada imbuhan berupa wang, barang-barang, tambang percuma, kemudahan perjalanan, perkhidmatan atau hiburan.

Ahli parti juga dilarang daripada menerbit, menyiar atau menulis apa-apa risalah dan majalah yang ada unsur-unsur menyokong seseorang untuk berkempen.

Mereka dilarang menyebarkan sebarang pernyataan secara lisan atau tulisan yang disiarkan melalui apa-apa kaedah (media cetak, elektronik dan Internet) yang berunsur menyokong, fitnah memfitnah, pernyataan palsu, mencela dan mengeji mana-mana ahli.

Perkara 4.2 pula menegah ahli parti menjadi ejen, pelobi, pengurus kempen dan perayu undi bagi mana-mana calon bertanding.

Mereka yang didapati bersalah melanggar tataetika itu boleh dihukum termasuk dipecat daripada parti.


Komentar:

Tradisi rasuah dan politik wang di dalam UMNO tidak dinafikan berakar umbi daripada setinggi-tinggi peringkat pimpinan hingga ke AJK-AJK cawangan. Semakin tinggi jawatan, semakin banyak "access" atau peluang untuk memperoleh kekayaan yang melimpah ruah. Oleh itu, tidak hairanlah ramai yang "bekerja keras" dan cuba sedaya mencari pengaruh dengan apa sahaja cara untuk mendapat kedudukan yang lebih tinggi. Yang ikhlas berjuang dan berkedudukan tinggi di dalam UMNO mungkin hanya boleh dibilang dengan jari, manakala golongan bawahan pula mungkin ramai, tetapi tertipu oleh pemimpin-pemimpin mereka yang kononnya memperjuangkan nasib rakyat Melayu.

Read More “Bersih cekap amanah budaya kami”  »»

N45 DR HALIMAH ALI: WHY WE NEED OPPOSITION: A CASE IN POINT

Saudara yang budiman, sengaja saya post link balik tajuk ini yang telah saya post pada 5hb April 2008 iuntuk menegaskan betapa pentingnya perjuangan menuntut keadilan, kebersihan dan memperjuangkan nasib pihak yang kurang bernasib baik tanpa mengira kaum, agama, warna kulit dan sebagainya.Terima kasih kerana mengundi Pakatan Rakyat (PR) dalam PRU ke 12 yang lepas.

N45 DR HALIMAH ALI: WHY WE NEED OPPOSITION: A CASE IN POINT

Read More “N45 DR HALIMAH ALI: WHY WE NEED OPPOSITION: A CASE IN POINT”  »»

MONOPOLI SYARIKAT TEPUNG, BERAS DAN BAJA

Harga baja kimia naik lebih 20%

KUALA LUMPUR 16 April - Harga baja tempatan meningkat lebih 20 peratus sejak tiga bulan lalu berikutan kenaikan harga minyak mentah dunia dan bekalan yang berkurangan.

Pengarah Eksekutif Detik Aturan, Md. Arfizal Md Ariffin berkata, harga baja berasaskan petroleum meningkat kepada RM1,800 satu tan metrik berbanding RM1,400 satu tan metrik tiga bulan lalu.

Beliau berkata, permintaan baja dunia pada masa ini sangat tinggi, sedangkan pengeluaran sangat terhad menyebabkan harga bahan itu meningkat.

Sementara itu, jurucakap CCM Fertilizers Sdn. Bhd. berkata, kenaikan kos penghasilan baja, terutama jenis baja yang menggunakan petroleum sebagai bahan asas, tidak dapat dielakkan berikutan kenaikan harga minyak mentah dunia.

Selain itu katanya, harga baja terus meningkat kerana ia merupakan bahan yang diimport sepenuhnya.

Beliau berkata, di samping itu harga baja melonjak dengan begitu mendadak kerana permintaan baja kimia yang lebih tinggi berbanding pengeluarannya, seperti yang berlaku di Brazil dan India sekarang.

Menurutnya, Malaysia mengimport baja kira-kira 3.5 juta tan metrik setahun.

Md. Arfizal seterusnya berkata, kerajaan perlu menekankan pengeluaran dan penggunaan baja organik untuk mengurangkan penggantungan 100 peratus kepada baja kimia.

''Bagi mengurangkan beban golongan petani, kerajaan perlu menggalakkan petani menggunakan baja organik, seperti baja kompos yang boleh diproses daripada sisa pertanian termasuk daripada jerami padi, hampas kelapa sawit, batang jagung dan sisa buangan tanaman sayuran yang lebih rendah kosnya," katanya.

Menurut Md. Arfizal, penggunaan baja organik bukan sahaja boleh menjimatkan kos sebanyak 50 peratus malah ia lebih mesra alam.

''Walaupun tanam-tanaman yang menggunakan baja organik tumbuh lebih perlahan berbanding baja kimia, namun daripada segi jangka panjang, ia (baja organik) boleh menyuburkan tanah," katanya.

Beliau berkata, jika pengeluaran baja organik bertambah, sekali gus mengubahkan persepsi petani terhadap penggunaan baja jenis itu

KOmen: Selain syarikat CCM sebagai pengeluar baja negara, syarikat milik Billionaire Robert Kuok juga membekalkan baja untuk kegunaan tempatan. Kita tidak mempunyai maklumat tentang "market share" syarikatnya yang mempunyai kilang di Pelabohan Barat. Syarikat ini membida tender kerajaan dengan menggunakan "vehicle" beberapa syarikat kecil yang juga dimiliki atau kepentingan majoriti dipegang oleh R. Kuok.

Harga roti Gardenia naik 10 peratus

KUALA LUMPUR 16 April - Harga roti, kek snek, ban dan rol jenama Gardenia naik antara 10 hingga 40 sen berkuat kuasa hari ini.

Pengurus Besar Gardenia Bakeries (KL) Sdn. Bhd., Koh Chin Huat berkata, kenaikan harga produk syarikat itu tidak dapat dielakkan dan perlu dilakukan bagi memastikan syarikat terus beroperasi.

Menurutnya, harga tepung gandum berprotein tinggi telah meningkat daripada RM1,385 satu tan metrik pada Ogos tahun lalu kepada RM2,685 satu tan metrik ketika ini.

''Selain daripada tepung, kos lemak sayuran atau lemak doh juga telah meningkat sebanyak 92 peratus, iaitu RM2.29 sekilogram pada bulan Ogos 2007 kepada RM4.40 sekilogram sekarang,'' katanya dalam satu pekeliling yang dikeluarkan syarikat itu kepada para peruncit baru-baru ini.

Roti Breakthru MultiWholegrain Fibremail merupakan yang paling tinggi naik iaitu hampir 10 peratus, daripada RM4.10 kepada RM4.50.

Ini diikuti peningkatan sebanyak 30 sen bagi roti Summerset Cottage Wholegrain Fibremail, Toast'em Raisin Oatmeal, Toast'em Apricot Raisin Wheatgerm dan Frankfurter Rolls.

Sementara itu, lima jenis kek snek meningkat sebanyak 10 sen.

Kek snek tersebut ialah Quick Bites Double Chocolate, Quick Bites Banana, Quick Bites Muffin, Twiggies - Cream Dream dan Twiggies - Choc A Lot.

Ban Squiggles Choco Malto dan Squiggles Funky Strawberry turut melonjak 10 sen.

Chin Huat yang menandatangani pekeliling bertarikh 8 April itu memberitahu, kos pengeluaran produk Gardenia telah meningkat secara mendadak walaupun semua pendekatan dan usaha meningkatkan produktiviti dan kecekapan dibuat.

Sehubungan itu, beliau berharap peruncit dan pembeli produk Gardenia memahami situasi sebenar yang dihadapi syarikatnya.

Pada November tahun lalu Gardenia telah menaikkan harga roti sandwich putih sebanyak 20 sen daripada RM1.90 kepada RM2.10.

KOmen: Kita boleh boikot syarikat roti yang menaikkan harga barangan pengeluaran sewenang-wenangnya. Walaupun diperkatakan orang bahawa Lembaga Tabung Haji telah membeli saham syarikat gardenia namun syarikat harus mencari jalan lain untuk kekal bersaing di pasaran tempatan.

Kerajaan tiada kuasa kawal harga beras import

PUTRAJAYA 16 April - Kerajaan tidak mempunyai kuasa untuk mengawal harga beras import di pasaran tempatan menyebabkan ia dimanipulasi oleh pihak tertentu termasuk menaikkan harganya.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed yang mengakui kenaikan itu berkata, pada masa ini negara mengimport 700,000 tan metrik beras setahun.

Kata beliau, meskipun Bernas memonopoli pengimportan beras khususnya dari Vietnam dan Thailand namun penetapan harganya masih di bawah kawalan negara pengeluar.

“Beras import kebanyakannya dari Vietnam dan Siam (Thailand)... sekitar 700,000 tan metrik setahun dan ia (harga) sukar dikawal,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia malam ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya pelan untuk membendung kenaikan harga beras di seluruh negara yang mencatatkan peningkatan mendadak antara 10 peratus hingga 20 peratus sejak Ahad lalu, dipercayai berpunca daripada peningkatan harga beras global.

Tinjauan mendapati beras Super Special 5% Tempatan jenama Jasmine naik antara RM3 hingga RM4 sekampit dengan harga terbaru RM15.90 bagi kampit 5 kilogram berbanding RM12.90 sebelum ini dan RM28.80 bagi kampit 10 kilogram berbanding RM24.80.

Pemantauan Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) mendapati ia berlaku di kawasan bandar di seluruh negara termasuk di Lembah Klang.

Dalam pada itu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad pada sidang akhbar di sini berkata, kerajaan hanya mengawal harga beras tempatan yang mengandungi 15 peratus beras hancur.

‘‘Pihak penguat kuasa kementerian saya telah membuat siasatan dan pemeriksaan di seluruh negara dan mengesahkan memang berlaku kenaikan harga beras.

“Tetapi tindakan tidak boleh diambil kerana ia melibatkan beras import.

‘‘Ia bukan barang kawalan tetapi jika berlaku kenaikan harga beras tempatan, orang ramai diminta buat laporan segera,” katanya.

Ditanya sama ada bekalan beras mencukupi untuk rakyat dalam tempoh terdekat bagi mengelakkan suasana panik, beliau berkata: ‘‘Insya-Allah, insya-Allah.”

Beliau bagaimanapun yakin kenaikan harga beras import hanya akan mendorong permintaan orang ramai terhadap beras tempatan sehingga boleh mencapai 50 peratus berbanding 30 peratus sekarang.

Harga beras dunia kini berada pada paras AS$$780 (RM2,464) setan metrik berbanding AS$360 (RM1,137) setan metrik pada akhir tahun lalu.

Harga tersebut dijangka meningkat antara AS$1,000 (RM3,160) hingga AS$1,200 (RM3,792) setan metrik dalam tempoh dua bulan akan datang kerana kesukaran memenuhi permintaan dan masalah untuk meningkatkan pengeluaran dalam masa singkat.

Ahad lalu, Mustapa berkata, kerajaan akan menambah stok beras negara yang kini sebanyak 600,000 tan metrik kerana ia hanya mampu bertahan untuk tempoh tiga bulan sahaja.

KOmen : Jika benar, kita mempunyai stok beras yang mampu bertahan selama 3 bulan, ini menunjukkan beras yang dinaikkan harga sejak Ahad lalu adalah stok lama dan bukan diimport pada harga baru yang lebih mahal. Seharusnya harga beras tidak boleh dinaikkan sekarang.


Adalah menjadi tanggung jawab pihak berwajib memantau dan mengambil tindakan terhadap pengedar dan peruncit serta pengusaha gerai serta restoran yang telah menaikkan harga beras sekaligus harga sepinggan nasi putih.

??????????????????J???????????????????????????????????????????????????????????????????


Alasan yang diberikan oleh kerajaan Pusat tentang kenaikan harga tepung dan beras.

1. Dunia berhadapan dengan inflasi makanan pada tahun ini berikutan keadaan ekonomi global yang tidak menentu akibat kejatuhan nilai dolar Amerika Syarikat (AS) dan peningkatan harga komoditi.

Kejatuhan nilai dolar AS menyebabkan dagangan makanan yang selama ini menggunakan mata wang tersebut terpaksa dinaikkan untuk mendapatkan nilai yang sama.

2. Pengeluar-pengeluar makanan dunia yang menggunakan dolar AS dalam dagangan menaikkan harga kerana mahukan nilai jualan yang sama bagi mengelakkan kerugian kepada pihak pengeluar.

Inflasi makanan ini bakal dirasai oleh negara- negara Asia dan Asia Pasifik berikutan permintaan bekalan makanan yang tinggi dari negara-negara ekonomi baru muncul seperti China, India, Vietnam serta Indonesia yang memiliki kepadatan penduduk yang tinggi.

Harga barang makanan sudah naik, bila lagi untuk diwujudkan Stok Penimbal barang makanan utama?

Stok penimbal beras diwujudkan

KUALA LUMPUR 16 April - Jawatankuasa Kabinet Membendung Inflasi yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada dasarnya telah bersetuju mewujudkan stok penimbal beras bagi menangani krisis bekalan di peringkat global.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, strategi jangka panjang untuk meningkatkan hasil makanan itu juga telah dirangka.

Pada masa sama katanya, dalam tempoh empat tahun, kerajaan menyasarkan untuk meningkatkan pengeluaran beras daripada 72 peratus kepada 90 peratus.

"Kerajaan akan meneliti keperluan dari segi bantuan infrastruktur, menyediakan kemudahan bekalan air, sistem saliran dan perparitan.

"Rancangan kita dalam masa empat tahun ini ialah untuk meningkatkan pengeluaran beras yang kini berada pada tahap 72 peratus kepada 90 peratus dalam masa empat tahun," katanya ketika ditemui selepas menghadiri pertemuan tertutup di antara jawatankuasa pengurusan UMNO dan pemimpin UMNO Selangor di sini petang ini.

Harga beras di seluruh negara mencatatkan kenaikan mendadak antara 10 peratus hingga 20 peratus sejak Ahad lalu, dipercayai berpunca daripada peningkatan harga beras global.

Muhyiddin yang merupakan bekas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata, Kabinet yang bermesyuarat hari ini juga bersetuju untuk meneliti kekurangan bantuan yang diberikan kepada para petani.

Katanya, lebih daripada RM1 bilion diperlukan untuk tujuan itu dan dijangkakan para petani terbabit akan menerima bantuan dalam masa terdekat.

"Inilah cara untuk merangsang minat mereka untuk terus menghasilkan makanan, ini penting bagi mengelakkan kita berdepan dengan masalah bekalan makanan," katanya.

KOmen : harga barang makanan utama sudah mula naik tanpa kawalan. Telah lama disebut tentang stok penimbal. Bila lagi nak diwujudkan. Kita bukan cakap politik, omong kosong dan janji kosong. Pegawai-pegawai kementerian dan jabatan yang berkenaan " get cracking". Nak tunggu apa lagi. Jika harga barangan makanan di negara kita masih rendah berbanding dengan negara jiran, pihak kastam, Unit Pencegah Penyeludupan dan Polis Marin mestilah meningkatkan usaha mereka mencegah penyeludupan dan BPR mesti tambah kakitangan. Jangan rasuah RM200/= dan RM9/= cepat bertindak tetapi RMjuta dan RM billion buat tak nampak.

Read More “MONOPOLI SYARIKAT TEPUNG, BERAS DAN BAJA”  »»

Lawatan Exco Pendidikan & Exco Pembangunan Sumber Alam & Pemodenan Pertanian ke SAMBESTARI JAIS Usj5

SAMBEST atau Sek Agama Menangah Bestari USJ5 yang baru saja mengadakan Hari Ihtifal atau Hari Anugerah Cemerlang 2007 pada 12hb April 2008 yang lalu telah dikejutkan pada 17hb April 2008 dengan beberapa orang pelajarnya dikejarkan ke klinik kerana keracunan makanan yang berpunca dari kurang kebersihan di dewan makannya. ADUN Puchong, yang juga Exco Pemodenan Pertanian, Pembanguan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan telah sempat ke sekolah untuk melihat sendiri keadaan yang berlaku. Pengarah Jabatan Pendidikan Selangor juga turut berkunjung ke SAMBEST.

Pelajar putera yang terkena keracunan makanan dihantar ke klinik.
Pelajar putera yang sedang menjalani ujian yang dilakukan oleh kakitangan pejabat kesihatan daerah.

Peralatan seperti sudu dan mangkuk yang kotor, menjadi tempat pembiakan maggot dan larvae lalat.
Kedua-dua Exco sedang berbincang tentang punca kes keracunan makanan di SAMBEST.
Kelihatan Datin Hamidah di apit oleh dua orang Exco Kerajaan Negeri Selangor, sedang melihat kaedah pemeriksaan jangkitan ke atas pelajar.
Kelihatan Wakil PIBG SAMBEST Pn Hanim, kedua-dua Exco negeri dan Pn Pengetua SAMBEST dalam satu sidang Akhbar dengan media semasa meninjau perkembangan yang berlaku di sekolah tersebut yang kini di bawah dua pentadbiran, iaitu kerajaan Pusat dan JAIS.

Read More “Lawatan Exco Pendidikan & Exco Pembangunan Sumber Alam & Pemodenan Pertanian ke SAMBESTARI JAIS Usj5”  »»

SEKEPING GAMBAR BERNILAI LEBIH DARI SERIBU PERKATAAN

Datuk Dr Abdul Karim Mansor, ADUN UMNO Tanjong Sepat , Selangor kelihatan bergambar dalam kandang babi di Germany / Holland sambil menggayakan isyarat "good". Beliau yang selama ini telah memburuk-burukkan Kerajaan Negeri Selangor tentang isu babi ini rupa-rupanya bersifat talam dua muka. InsyaAllah kerajaan Negeri Selangor akan mengeluarkan laporan lengkap dan terkini dalam masa terdekat ini untuk menjawab isu penternakan babi.

Sila rujuk artikel Malaysiakini:
Wakil Umno 'di sebalik' projek babi
Foto lelaki 'di sebalik' projek babi


Read More “SEKEPING GAMBAR BERNILAI LEBIH DARI SERIBU PERKATAAN”  »»

PERBELANJAAN BERHEMAHKAH INI?

Sekalung penghargaan dan ucapan terima kasih diucapkan kepada R. Nadeswaran dan akhbar the SUN yang telah membawa tajuk berita penyelewengan dalam sebuah organisasi kelolaan Kementerian Belia dan Sukan yang mana menterinya dahulu ialah Dato' Seri Azalina Othman dari Johor. Beliau telah menang tanpa bertanding dalam PRU 12 yang lalu. Beginilah penilaian yang tersasar jauh, yang telah dibuat oleh rakyat Johor, yang rata-rata masih pekat dengan UMNOnya.

Saudara tentu masih ingat bagaimana Jabatan Audit telah menemukan beberapa anomaly dan "perkara luar biasa" dalam harga pembelian beberapa item seperti skrudriver, jack, pen dan lain-lain barang yang menyebabkan pembayar cukai/rakyat rugi berjuta-juta ringgit. Penemuan ini mungkin berlaku setelah audit secara rambang dibuat. Mungkin kalau semua dokumen pembelian di semua kementerian dan jabatan kerajaan di seluruh Malaysia diperhalusi, nescaya banyak lagi "kejutan dan perkara luar biasa" akan ditemui. Itupun kalau tidak ada "cover up" atau penyorokan maklumat bagi melindungi puak-puak tertentu.

Scan ahkbar the Sun bertarikh 16hb April 2008 memaparkan penyata wang keluar masuk "Sukan Wanita dan Yayasan kecergasan Malaysia" atau "Women's Sports and Fitness Foundation Malaysia, WSFFM" yang mana Pengerusinya tidak lain dan tidak bukan, Dato' Seri Azalina.

Wang Masuk:

 1. Majlis Sukan Negara .. RM9.72 juta
 2. Kem Belia & Sukan .. RM1.50 juta
 3. Konsert Olivia N.John.. RM0.20juta
 4. Datuk dina Rizal Sports.. RM0.11juta
JUMLAH.....................................RM11.53juta
===============================


Wang Keluar:

 1. Grant .. RM1.18juta
 2. Makanan & Penginapan.. RM2.10juta
 3. Media & Pengiklanan .. RM0.932juta
 4. Post & Production .. RM0.710juta
 5. Percetakan & alat tulis .. RM0.710juta
 6. Sewa peralatan .. RM0.8654juta
 7. Elaun Sukarelawan .. RM0.242juta
 8. Gaji .. RM0.1177juta
 9. Keraian .. RM1.40juta
 10. Perjalanan & Peng'kutan.. RM0.858juta

JUMLAH.............................................RM9.1151juta
==========================================


Dari perbelanjaan di atas , hampir 40% digunakan untuk keraian, makanan dan penginapan sahaja. Saudara bayangkan berapa ramai rakyat miskin boleh dapat RM100/= sebulan dengan
wang RM1.4juta? Berapa ramai kanak-kanak yang menghidap jantung berlubang boleh menjalani pembedahan dengan wang RM2.1juta? Bukan duit depa sebab itu depa tak rasa. "Esay come easy go". Apa susah, tak cukup mohon peruntukan lagi. Tahun hadapan tambah lagi peruntukan perbelanjaan sebanyak 20%.

Read More “PERBELANJAAN BERHEMAHKAH INI?”  »»

PENGURUSAN KEWANGAN BERHEMAH AKAN DITERUSKAN

Kerajaan akan terus amalkan pengurusan kewangan berhemat

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan terus mengamalkan pengurusan kewangan berhemat yang bukan sahaja dapat memastikan kemampanan ekonomi tetapi juga kebajikan rakyat terjamin dalam jangka masa panjang, kata menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Amirsham A Aziz.

Sehubungan itu, katanya kerajaan akan lebih berhati-hati apabila menguruskan Petronas iaitu perbadanan minyak negara.

Beliau juga menolak cadangan yang Petronas perlu membiayai secara langsung projek infrastruktur dan pembangunan di dalam negara.

"Ini adalah kerana rizab minyak dan gas asli adalah terhad,” katanya di dalam rancangan “Bersemuka Bersama Media” yang disiarkan di TV1 RTM, malam tadi.

Beliau berkata kerajaan yang kini mendapat dividen dan cukai dari Petronas, akan melabur hasil itu sebaik-baiknya supaya dapat menjamin masa depan rakyat.

Amirsham yang menolak cadangan terutama daripada pembangkang supaya menggunakan pendapatan Petronas secara langsung untuk projek pembangunan sambil berkata: “Penggunaan pendapatan Petronas, jika tidak berjaga-jaga akan menjejaskan masa depan Malaysia.
Menurut penganalisis, rizab gas dan minyak, hanya akan bertahan dalam tempoh empat hingga lima tahun. Rizab minyak dan gas asli tidak akan melimpah selama-lamanya.

"Dan jika pendapatan Petronas terjejas, kedudukan rating kewangan Malaysia juga akan turut terjejas dan sukar untuk kita untuk mendapatkan pinjaman,” katanya.

Rancangan selama sejam itu turut disertai oleh Timbalan Ketua Pengarang, Perkhidmatan Berita Ekonomi Bernama, Salbiah Said dan Pengarang Meja Ekonomi Utusan Malaysia, Mustafa Kamal Basri.

Ditanya mengenai cadangan projek kereta api laju KL-Singapura, beliau berkata, kerajaan tidak sepatutnya mengambil risiko memajukan projek berkenaan kerana ia membabitkan perbelanjaan yang amat tinggi.

Projek itu dianggarkan menelan kos RM8 bilion dan dicadangkan oleh konglomerat YTL Corporation.

Ia dijangka mengurangkan tempoh perjalanan antara Kuala Lumpur dan Singapuran kepada hanya 90 minit.

Mengulas mengenai persepsi oleh beberapa pihak bahawa kadar inflasi yang kini berada pada paras dua peratus adalah tidak realistik, Amirsham berkata, pandangan itu mungkin timbul kerana rakyat beranggapan bahawa komponen makanan sahaja yang diambilkira dalam kompilasi (compilation) Indeks Harga Pengguna (IHP).

“Walaupun harga makanan meningkat, komponen telekomunikasi dan pengangkutan juga diambil kira di mana kos kedua-dua sektor ini sudah berkurangan. Dengan itu, purata inflasi negara adalah rendah,” kata beliau.

Amirsham juga berkata bahawa kerajaan kini menumpukan perhatian kepada program untuk meningkatkan pendapatan perkapita rakyat dalam usaha mengukuhkan lagi ekonomi negara supaya dapat menyerap kejutan-kejutan seperti lonjakan harga minyak dan pasaran saham yang tidak menentu.

“Saya cukup yakin pendapatan rakyat akan naik,” katanya.

Amirsham turut menegaskan bahawa tidak ada sebarang petunjuk bahawa “pelaburan sudah mengalir keluar dari Malaysia.”

Katanya, persepsi bahawa pelabur-pelabur kini mengamalkan sikap berhati-hati kerana senario politik Malaysia yang tidak menentu hanyalah satu fenomena sementara. - Bernama

ULASAN: Sila rujuk posting saya tentang CPI (consumer price index) bertajuk CPI: Care to know" bertarikh 4hb Apri 2008. Juga sila lihat"bahanapi naik (BN)" bertarikh 7hb Mac 2008.

Read More “PENGURUSAN KEWANGAN BERHEMAH AKAN DITERUSKAN”  »»

TUNGGU APA LAGI: SUDAH 6 ORANG TERBUNUH DAN 19 CEDERA PARAH

Semua 232 permit syarikat bas disyor digantung

PUTRAJAYA: Semua 232 permit bas sebuah syarikat bas ekspres yang terbabit dalam kemalangan hampir setiap bulan sejak Disember lalu membabitkan kematian dan kecederaan, disyor digantung sebulan.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar, berkata jawatankuasa siasatan kemalangan bas Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) akan mengesyorkan tindakan itu kepada lembaga berkenaan yang akan bermesyuarat tidak lama lagi.

"Selain menyiasat empat kemalangan jalan raya yang membabitkan enam kematian dan 19 kecederaan oleh syarikat itu, jawatankuasa juga menyiasat pengurusan semua bas serta tahap keselamatan pekerjaan dan kesihatan pekerja syarikat berkenaan sebelum membuat syor berkenaan," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini, hari ini.

Seramai 19 orang cedera parah dalam kemalangan di Plaza Tol Sungkai, Perak, 18 Disember tahun lalu, tiga terbunuh di KM383.7 Lebuh raya Utara-Selatan berhampiran Behrang pada 25 Januari, dua terbunuh di KM396.7 Lebuh raya Utara-Selatan pada 2 Febuari dan seorang terbunuh di Plaza Tol Seremban pada 8 April.

"Jawatankuasa itu juga mengesyorkan supaya semua permit bas itu terus digantung untuk tempoh tertentu selagi pihak pengurusan bas tidak memperbaiki segala kelemahan yang ada," katanya. - Bernama

ULASAN: Banyak syarikat bas dimiliki oleh pemimpin UMNO, sebagai contoh, Tan Sri Sulaiman Ninam Shah, Tan Sri Dato' Seri Onn Ismail, Tun Aishah Ghani dan lain-lain. Sebab itu kita kerap dengar berita dan komen bahawa kakitangan syarikat terbabit boleh kata " Pegawai JPJ dalam kocek kami". Kita juga maklum bagaimana beratus-ratus saman syarikat bas tidak/ belum dibayar tetapi cukai jalan dapat diperbaharui. Rasuah yang berleluasa menyebabkan perkara ini boleh terus berlaku. Pemeriksaan PUSPAKOM juga tidak sunyi dari rasuah. Terdapat kenderaan awam yang tidak perlu pergi buat "inspection" tetapi boleh lulus. Sepatutnya kerajaan perlu mengambil langkah proaktif dalam menangani rasuah di tempat-tempat penting seperti Jabatan Pengangkutan Jalan, PUSPAKOM, Kastam dan lain-lain dengan menempatkan pegawai-pegawai BPR yang terlatih. Sekiranya berlaku kekurangan staf, kerajaan harus membuka peluang pekerjaan dalam bidang ini.

Dalam kes syarikat bas di atas, jumlah 232 lesen adalah sangat banyak. Mengapa perlu dilengah-lengahkan perbicaraan, dan jika sabit hukuman yang setimpal harus dijatuhkan secepat mungkin sebelum lebih banyak lagi nyawa terkorban.Read More “TUNGGU APA LAGI: SUDAH 6 ORANG TERBUNUH DAN 19 CEDERA PARAH”  »»

KERANA MEMBUAT LAPORAN POLIS, MP KAPAR DI SAMAN

Keputusan permohonan Ahli Parlimen Kapar untuk gugurkan saman fitnah RM10 juta 30 April ini


KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini menetapkan 30 April bagi keputusan permohonan Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam untuk menggugurkan saman fitnah RM10 juta yang dikemukakan oleh bekas Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner K Kumaran mengenai laporan berita kematian aktres K Sujatha.

Timbalan Pendaftar Azhaniz Teh Azman Teh menetapkan tarikh itu di dalam kamar selepas mendengar hujahan daripada kedua-dua pihak.

Pada 4 September 2007, Manikavasagam memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi untuk menggugurkan saman difailkan oleh Kumaran, menyatakan ia semberono, menyakitkan hati dan mencabuli proses mahkamah.

Dalam afidavit sokongannya, beliau mendakwa Kumaran tidak mempunyai locus standi untuk memfailkan permohonan itu.

Dalam permohonannya, Manikavasagam mendakwa Kumaran melanggar peraturan sebagai seorang kakitangan awam seperti ditetapkan dalam Ketenteraman Awam dan Akta Polis.

Dalam afidavitnya, Manikavasagam, Ahli Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR) mendakwa beliau tidak melakukan perbuatan memfitnah kerana beliau membuat laporan polis pada 27 Julai, 2007, mengenai kematian aktres drama Sujatha.
Dalam laporannya, Manikavasagam meminta polis menyiasat kematian itu dengan terperinci.

Beliau juga berkata, kematian Sujatha menjadi perhatian awam, dan Kumaran, sebagai seorang pegawai polis, tidak sepatutnya mengambil tindakan undang-undang terhadap beliau.

Pada 8 Ogos, 2007, Kumaran memfailkan saman fitnah terhadap Manikavasagam, editor Makkal Osai, M Rajintheram, akhbar itu dan pengedarnya.

Selain RM10 juta, Kumaran juga memohon ganti rugi bagi "dakwaan konspirasi" dan ganti rugi tambahan dan teladan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Kumaran mendakwa kenyataan akhbar yang dibuat oleh Manikavasagam pada 3 Ogos 2007 dan diterbitkan dalam akhbar itu pada 4 Ogos, 2007, menjejaskan kredibilitinya di mata umum. - Bernama

Read More “KERANA MEMBUAT LAPORAN POLIS, MP KAPAR DI SAMAN”  »»

THE TRUTH NOTHING BUT THE TRUTH, HELP ME GOD


2008/04/15
Traditional media no longer credible: Information Minister
By : June Ramli
KUALA LUMPUR, Tues:

Traditional media such as TV and newspapers no longer has the credibility that it once commanded among its readers and viewers, said Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek today. The public no longer believed everything they read in the newspapers or heard on television which is known to be controlled or directly owned by political parties inclined towards the Government, he said.

“Times have changed. The public does not believe everything that the newspapers write these days. Unlike before when everything said in the newspapers was taken in lock, stock and barrel by readers.

"Today, the public have become more skeptical. They want to know who owns the newspaper, who the editors are and so on before they decide to believe them. This was not the practice before,” he said after launching the International Development Journalism programme organised by the Malaysian Press Institute and the Media Studies Institute of Universiti Malaya today.

Shabery said government-controlled news organisations should instil more credibility in their newspaper articles and television reports in order to regain the public’s trust that has been dwindling in recent years.

Otherwise, the public would be more inclined to believe everything that the alternative media wrote, he added. “But whatever said and done, I would like say here that the traditional media editors are more responsible in what they publish in their newspapers.
“The same is not seen in the alternative media. That is why there have been instances where the writers from the alternative medium have been hauled to court for writing things as they pleased without verifying the facts,” he said.

The alternative media is not as untouchable as the public might think they are, he said.

As such, he said, even though people had the right to write whatever they wish through blogs and other online media, they could still be subjected to actions under the law if they spread slander online, BERNAMA reports.

“People think that the alternative media can do what they want. This is not true. Recently, there were cases against some of these bloggers,” he told reporters after the launch.

Ahmad Shabery also said that the government had the responsibility to protect others from untruths and slander.

With technology available today, cyber forensics would be able to trace and detect the identity of online writers or slanderers even though they might use the anonymity of the Internet or a different name as a shield, he said.

To a question on the possibility of alternative media becoming more popular than the traditional media, Ahmad Shabery said it would depend on the reputation and credibility of the media concerned.

“The bottom line is reputation and credibility. If you have that and you report the truth, based on facts, the people will continue to read your articles. This is the new challenge for newspapers and for any form of media out there,” he said.

In his speech, he said, even though the big names in the media industry had long reach, with glitzy presentations and cool-looking presenters, the media in the developing countries could still do better in terms of substance.

“Today’s media trend is no longer about the business of informing the masses. It’s about creating demands and changing opinions,” he said.

The 40-day fellowship from April 14 to May 24, is participated by 33 young journalists from Zimbabwe, South Africa, Lebanon, Saudi Arabia, Philippines, Sri Lanka, Laos, Bangladesh, Vietnam, Seychelles and Malaysia.

Read More “THE TRUTH NOTHING BUT THE TRUTH, HELP ME GOD”  »»

THIS TIME POLITICAL SMELL & NOT PIGS' SMELL

PKR leaders to meet police tomorrow to explain Monday night's rally

PETALING JAYA,

Four Parti Keadilan Rakyat leaders who defied a police notice to have their statements recorded at 3pm today at the Dang Wangi district police headquarters on the PKR's Sultan Sulaiman Club gathering will instead meet police tomorrow at the Selangor Menteri Besar’s office. Party president Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, vice-president Azmin Ali, Selangor Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim and his special officer Yahya Sahri earlier refused to turn up at the police station but their lawyer Latheefa Koya managed later to obtain a postponement.

Latheefa met the investigation officer at the Dang Wangi police station this afternoon and made arrangements for the meeting to be held at the Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah building in Shah Alam at 10am tomorrow.

“The four could not be present as they had prior engagements,” she said.

However, city police chief Datuk Muhammad Sabtu Osman warned the four that arrest warrants would be issued if they do not turn up.

The PKR leaders, he said, were being investigated in connection with the gathering at the Sultan Sulaiman Club here on Monday night.

The four PKR leaders are expected to give statements on the gathering to celebrate the expiry of the ban against de facto party leader Datuk Seri Anwar Ibrahim to stand in elections.

About 30 minutes into his speech at the gathering, Anwar was approached on stage by a dozen police officers who ordered him to stop his address. Anwar complied and appealed to supporters to take the police orders calmly.

At a press conference earlier, PKR president Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail said they were still in the dark as to the actual complaint lodged against the four.

“We speculate that it could be in connection with the rally,” she said at the PKR office here.

Dr Wan Azizah said police turned up at her home in Segambut at 6am today to serve the notice but did not explained the allegations against her and the three others.

Anwar was also supposed to be served with the notice but had left for Abu Dhabi in early morning to meet up with investors.

PKR deputy president Dr Syed Husin Ali, who was also present, said the party did not apply for a permit because the rally was held on the club’s private grounds owned by the Selangor Government.

When party leaders met with senior police officers a few days prior to the rally, no objections or issues regarding the permit were raised, he claimed.

“All we discussed were traffic flow and security. They never questioned the legality of the event, even Rela members were at the meeting,” he said.

Dr Wan Azizah alleged that the police report and summonses “smelt political”, pointing out that Anwar could participate actively in politics after serving a five-year ban.

“It is surprising that on the simple issue of a permit for a peaceful assembly, the police took such quick action which is not quite right,” she said.

Dr Wan Azizah said even if the police were to give a copy of the report, she and the others would only comply with the notice as and when they are able to make time from their schedules.

On her move to vacate her Permatang Pauh parliamentary seat to make way for her husband to stand in a by-election, Dr Wan Azizah said she will do so if that is what members want but there was no hurry for a party EGM or a by-election as earlier stated by Anwar.

Syed Husin said Anwar’s formal return would be brought up at the Pakatan Rakyat convention for its MPs and assemblymen, slated for April 27.

He reiterated that there were no immediate plans for a transfer from Dr Wan Azizah to Anwar although other party leaders in the Pakatan Rakyat had openly declared support for Anwar.

It was speculated before the general election that a PKR MP would resign from his seat to force a by-election with Anwar as a PKR candidate, allowing him to enter the Dewan Rakyat and presumably take over as Opposition leader.

Read More “THIS TIME POLITICAL SMELL & NOT PIGS' SMELL”  »»

RTM TIDAK BENARKAN SLOT UNTUK PAKATAN RAKYAT

Kerajaan negeri Pakatan Rakyat mahu slot daripada RTM

IPOH: Lima negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat melalui pilihan raya umum lalu, mahu media massa terutama media elektronik bersikap adil dan memberi ruang untuk menghebahkan aktiviti negeri walaupun mereka masih parti pembangkang di peringkat Persekutuan.

Menteri Besar Perak, Mohammad Nizar Jamaluddin mahu Radio dan Televisyen Malaysia (RTM) memberikan slot program untuk menghebahkan dasar dan polisi baru yang digariskan oleh kerajaan negeri yang diperintah Pakatan Rakyat.

“Rakyat perlu tahu apa yang kerajaan negeri yang baru lakukan untuk mereka dan satu caranya media elektronik perlu membantu kita,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Pidato Negeri Pakatan Rakyat di Stadium Perak di sini, malam tadi.


Majlis itu yang dihadiri kira-kira 15,000 penyokong Pas, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP adalah sebagai menyatakan terima kasih pemimpin ketiga-tiga parti itu yang menyokong mereka dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Hadir sama, Menteri Besar Kedah, Azizan Abdul Razak, Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa, Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor, Datuk Dr Hassan Ali yang mewakili Menteri Besar.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Husam dalam ucapannya yang mahu lima kerajaan negeri itu diberikan lesen untuk melancarkan stesen radio dan televisyen.

Mohammad Nizar berkata, tidak ada cara lain untuk menghebahkan kepada rakyat dalam jumlah yang besar, mengenai dasar kerajaan negeri yang baru selain media elektronik, dan mereka akan memohon RTM memperuntukkan satu slot program selama sejam.

Katanya program “Bersama YAB” yang disiarkan RTM sebelum kerajaan negeri baru dibentuk perlu diteruskan kerana program berkenaan memberi peluang kepada Exco kerajaan negeri atau wakil rakyat berinteraksi dan menjelaskan visi serta misi kepada rakyat dalam kelompok yang lebih besar.

Ditanya sama ada kerajaan negeri akan memohon kepada Kementerian Penerangan untuk siaran program berkenaan beliau berkata: “Adalah menjadi tanggungjawab kementerian itu untuk menyebarkan polisi dan program kerajaan kepada rakyat.” - Bernama

Read More “RTM TIDAK BENARKAN SLOT UNTUK PAKATAN RAKYAT”  »»

TENDER RUNDING TERUS DIHAPUSKAN DI SELANGOR

Tiada lagi tender runding terus di Selangor - MB
SHAH ALAM, Sabtu 12 April: - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri akan menghapuskan pemberian tender secara runding terus kepada kontraktor Bumiputera untuk mengelakkan dimonopoli pihak tertentu sahaja.

Katanya, beliau mendapati kira-kira 98 peratus projek sebelum ini diberikan dan dilaksanakan oleh kumpulan tertentu sahaja.

"Walaupun nama syarikat berbeza tapi pemegang saham dalam syarikat itu tetap sama," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Ke-22 Gabungan Ikhtisas dan Usahawan Bumiputera Anak Selangor (GIBS), di Shah Alam hari ini.Khalid turut memberi jaminan bahawa syarikat kontraktor yang banyak mendapat kontrak kerajaan negeri menerusi kaedah rundingan terus itu tidak akan disenaraihitamkan, kecuali jika kontraktor terbabit gagal melaksanakan projek dalam tempoh yang telah ditetapkan.

"Kita hanya akan senarai hitamkan mereka sekiranya tidak menunjukkan prestasi yang baik. Kita kena ada alasan yang rasional untuk bertindak demikian. Kita juga akan lihat dan kaji nilai projek yang telah diberikan kepada kontraktor terbabit," katanya.

Dalam ucapannya semasa majlis tersebut Abdul Khalid berkata beliau tidak akan menggunakan 'pena sakti' yang dikatakan menjadi milik Menteri Besar untuk memberi kebenaran dan kelulusan kepada mana-mana kontraktor mendapatkan projek.

Abdul Khalid berkata, pihaknya tetap memberi bantuan kepada kontraktor Bumiputera untuk mendapatkan projek tetapi berdasarkan kepada kemampuan, keupayaan dan pengalaman yang ada pada syarikat kontraktor terbabit.


Katanya segala urusan pentadbiran kerajaan negeri akan diputuskan bersama oleh semua anggota Exco dan pegawai yang terlibat, bukannya bergantung kepada 'pena sakti' Menteri Besar.

"Saya mahu mereka bersama-sama saya menyediakan segala bentuk keputusan. Saya tidak mahu hanya Menteri Besar menjadi pembuat keputusan tapi mahu semua Exco dan pegawai kerajaan juga terlibat sebagai pembuat keputusan," tegasnya.

Read More “TENDER RUNDING TERUS DIHAPUSKAN DI SELANGOR”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

 • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
  8 years ago
 • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
  8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com