Pray For MH370

Pray For MH370

Time for introspection=spiritual fill up

Read More “Time for introspection=spiritual fill up”  »»

Kasihan kakitangan jabatan dan agensi kerajaan yang ditanggung rakyat dibuli UMNO-BN yang takut DIBERSIHKAN oleh PR

Utama Berita Kolum Surat Video Mobilekini Buku SMS Hartanah Pekerjaan Pelancongan Juadah Saham Pendidikan Kereta Peta
Jual baju BERSIH: Penyokong ditahan polis
Aidila Razak
Jun 23, 11
12:32pm
Kongsi 413
Seorang ahli Pemuda PKR dicekup oleh polis dalam kejadian semalam ketika sedang menjual kemeja-T BERSIH 2.0.

Mengulas kejadian itu, ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata ahli jawatankuasa kawasan Gombak, Razali Ghafar ditangkap kerana menjual baju yang mempunyai logo BERSIH 2.0.

NONEKatanya, tindakan polis mengambil keterangan Razali kerana menjual baju-T berkenaan di sekitar Kajang malam semalam menyalahi undang-undang.

Malah apa yang lebih menghairankan, soalan yang diajukan polis kepada Razali lebih kepada siapa yang bertanggungjawab di sebalik himpunan BERSIH 2.0 yang dijadualkan pada 9 Julai ini.

"Maklumat yang beliau beritahu saya, soalan polis lebih kepada siapa yang (lagi) jual, siapa yang beri baju BERSIH, siapa yang suruh jual. Pertanyaan polis lebih menjurus untuk mencari siapa di sebalik penganjuran BERSIH ini?

"Ini satu perkara yang bercanggah dengan prinsip undang-undang dan perlembagaan kerana tidak ada satu kesalahan pun menjual baju dalam konteks undang-undang negara kecualilah kalau baju tersebut ada unsur lucah dan sebagainya,"," kata Shamsul kepada TV Selangor.

NONESementara itu, ketua penerangan PKR Selangor Shuhaimi Shafie ketika dihubungi Malaysiakini berkata ahli AMK itu didekati oleh anggota polis semasa ceramah Pakatan Rakyat di Sungai Merab, Sepang.

"Dia beritahu saya bahawa polis merampas dua kemeja-T dan mengheretnya ke balai dan bertanya di mana baju berkenaan diperolehi serta siapa yang menjualnya.

"Dia hanya peniaga kecil yang ingin mencari wang tambahan. Nampaknya kita tidak boleh mengeluarkan perkatan BERSIH lagi dan juga memakai atau menjual kemeja-T berwarna kuning,” katanya.

NONEShuhaimi, yang juga ADUN Sri Muda berkata seorang pegawai polis dari ibu pejabat polis Sepang pagi tadi meminta beliau memberikan kenyatannya.

"Besar kemungkinan saya akan beri kenytaan esok kerana saya tidak senang hari ini,” katanya.

Sementara itu, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) hari ini menggesa penyokongnya supaya berbaju kuning pada setiap Sabtu ini dan depan sehingga perhimpunan besar-besaran diadakan pada 9 Julai.

"Tidak perlu berhimpun (pada 25 Jun dan 2 Julai), tetapi di mana anda berada pakai t-shirt BERSIH pada hari-hari tersebut,” petik khidmat pesanan ringkas (SMS) itu.
malaysiakini.

Read More “Kasihan kakitangan jabatan dan agensi kerajaan yang ditanggung rakyat dibuli UMNO-BN yang takut DIBERSIHKAN oleh PR”  »»

ADUN SELAT KLANG sponsor gotong royong surau:Orang campak batu kita campak buah

Inilah tempat JPrU yang calon N45 SELAT KLANG tidak dibenarkan masuk ke tempat mengundi pada PRU12 yang lalu oleh ketua cawangan UMNO di peti undi KPG KERETAPI.Read More “ADUN SELAT KLANG sponsor gotong royong surau:Orang campak batu kita campak buah”  »»

Mudah-mudahan dirahmati Allah

Read More “Mudah-mudahan dirahmati Allah”  »»

First for unity to confuse non Malays, now for commercial to confuse the Malays.Poor Malaysians seMalaysia

Najib says 1 Malaysia more than just rhetoric
By Shannon Teoh
June 22, 2011

Najib said today that the 1 Malaysia concept will help improve the lives of the public through several initiatives. — file pic
KUALA LUMPUR, June 22 — Two years after coming to office with his 1 Malaysia concept, Datuk Seri Najib Razak said today that the slogan was more than empty rhetoric but a policy that will improve the lives of the public.

He said the 1 Malaysia concept promises to prioritise the people with improvements in public service delivery and economic reforms.

“1 Malaysia is also products and services which will lighten the burden of the people and improve their quality of life,” the prime minister said at the launch of the pioneer Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) thrift store at the Kelana Jaya LRT station today.

He said that this included other initiatives such as the Klinik Rakyat 1 Malaysia which provided affordable healthcare for all Malaysians.

The KR1M, mooted by the government but operated by local retail giants Mydin, promises essential goods at up to 50 per cent discount, in hopes of countering surging inflation.

According to Mydin, the pilot store will sell 1 Malaysia-branded goods such as rice, milk and diapers without profit-motivation.

The move comes as Putrajaya was forced to make cuts to a subsidy bill that would otherwise have doubled to RM21 billion this year while it grapples with inflation that hit a two-year high of three per cent in March and continued climbing to 3.3 per cent last month.

If successful, the store will spawn more outlets in other rail stations that cater to lower income commuters, Mydin managing director Datuk Ameer Ali told reporters earlier this week.

“The cost of promotion usually adds 25 to 30 per cent to the price tag. With the 1 Malaysia brand, it is the PM himself who is providing the promotion,” he said.

Basic household goods such as sweetened creamer are being sold at KR1M at RM1.95 instead of RM2.80, and diapers at RM20.50 instead of over RM40 as found in Mydin stores.

Najib added that KR1M was an example of public-private partnerships that would help the poor and low-income group.

The prime minister is expected to call a general election within the year but recent hikes to fuel, electricity and sugar prices have sparked public anger, leading to protests from groups such as fishermen, whose recent strike caused a spike in seafood prices.

The government has repeatedly explained that it must cut subsidies to ensure that the budget deficit, which hit a two-decade high of seven per cent in 2009, is reined in to a projected 5.4
MALAYSIAN INSIDER

Read More “First for unity to confuse non Malays, now for commercial to confuse the Malays.Poor Malaysians seMalaysia”  »»

Bersih hati, Bersih cara, BERSIH SPR ,BERSIH PUTRAJAYA

Bersih’ wajib berjalan dengan bersih — Dr Mohd Asri Zainul Abidin
June 22, 2011 Malaysian Insider

22 JUN — Banyak pihak bertanya pendirian saya tentang kempen NGO “Bersih” menuntut Pilihanraya yang adil bagi negara ini. berikut adalah pendirian dan pandangan saya;

Sesuatu tindakan dalam urusan kehidupan muslim khususnya dilihat kepada dua perkara; tujuan dan cara. Jika tujuannya baik, dan caranya juga baik maka itu adalah amalan yang baik.

Jika tujuannya baik, caranya salah, maka pelakunya tetap bersalah kerana mengambil cara yang salah seperti mencuri dengan tujuan hendak bersedekah. Jika tujuannya buruk atau dosa, segala langkah ke arah tujuan itu dinilai berdosa.

Setiap individu yang hendak menyertai sesuatu aktiviti, hendaklah memastikan tujuannya itu halal atau mulia, dan caranya juga halal.

Setelah saya mendengar taklimat Bersih dan menilainya, saya dapati tujuannya baik, menuntut hak yang sepatutnya diperolehi oleh rakyat seperti yang dijanjikan oleh perlembagaan.

Jika ia berjaya, pada pandangan saya bukan untuk kemaslahatan parti tertentu sahaja, tetapi untuk keadilan berpolitik sepanjang masa, untuk semua pihak tanpa mengira parti.

Maka, saya tidak mempertikaikan Bersih di sudut tujuannya. Cuma saya bimbang jika ada parti tertentu yang cuba menzahirkannya dalam sifat kepartian, bukan untuk rakyat secara umum. Sedangkan tuntutan itu untuk semua dan baik untuk memastikan keadilan dalam pengurusan pilihanraya.

Adapun cara yang hendak dicapai iaitu dengan melakukan demonstrasi, pada asasnya ia sesuatu yang harus melainkan jika diiringi dengan perkara-perkara haram seperti kerosakan harta benda awam, pergaduhan dan penonjolan akhlak yang buruk. Nabi s.a.w dalam hadis pernah mengajar sahabat yang disakiti jirannya untuk membuat bantahan di jalan.

Dalam hadis itu sahabat tersebut mengadu kepada Nabi s.a.w: “Sesungguhnya jiranku menyakitiku”. Sabda Nabi s.a.w: “Keluarkan baranganmu dan letakkannya di jalan”. Maka lelaki itu mengambil barangannya dan letak di jalan. Lalu, setiap orang yang melintas bertanya: “apa yang berlaku kepadamu?”. Dia menjawab: “Jiranku menyakitiku”. Maka mereka berkata: “Ya Allah laknatilah dia, Ya Allah hinalah dia”.

Dengan sebab itu, jirannya berkata: “Kembalilah ke rumahmu, aku tidak akan sakitimu lagi”. (Riwayat al-Bazzar dan al-Hakim dalam al-Mustadrak. Ahmad Syakir menilainya sebagai sahih). Ini menunjukkan bahawa mengajak orang di jalan membantah kezaliman adalah dibolehkan. Dalam konteks politik hari ini, demonstrasi aman sebahagian dari cara pencegahan munkar politik yang telah terbukti keberkesanannya di banyak negara.

Namun, oleh kerana demonstrasi itu terdedah kepada bahaya dan porak peranda, maka demonstrasi hendaklah menjadi pilihan akhir setelah tuntutan yang adil tidak ditunaikan. Perbincangan, rundingan, seruan secara langsung, bantahan bertulis dan sebagainya hendaklah di utamakan. Saya difahamkan hal-hal itu telah dilakukan.

Pihak SPR hendaklah menunai tuntutan yang adil itu bagi mengelakkan rakyat turut ke jalan yang mempunyai kemungkinan yang pelbagai.

Jika pihak SPR enggan, menjadi hak rakyat untuk menuntutnya secara aman. Aman adalah syarat utama, jika bertukar menjadi ganas maka ia sesuatu yang diharamkan oleh syarak.

Maka, sesiapa yang hendak menyertai demonstrasi Bersih hendaklah berazam bahawa mereka tidak akan mencetuskan kemusnahan harta awam, tidak mencederakan sesiapa, tidak memaki hamun, sebaliknya melafazkan slogan tuntutan dan berhimpun bagi menggambarkan kehendak dan rasa tidak puas hati.

Adalah haram mana-mana pihak, samada peserta demonstrasi atau polis memulakan provokasi yang boleh menyebabkan berlakunya rusuhan. Sebaliknya, pihak polis hendaklah sedar, selagi tuntutan itu baik untuk negara yang adil, polis juga termasuk dalam kalangan rakyat.

Maka sepatutnya mereka memudah cara agar proses situ berjalan dengan pantas dan dilangsaikan dengan segera. Para peserta demonstrasi juga hendaklah sedar bahawa tugasan polis mengawal keamanan, maka hendaklah tidak dimulakan apa-apa provokasi yang menimbulkan kemarahan mereka selagi mereka bertugas dengan betul menurut peratusan keselamatan. Sesiapa yang memulakan atau menyertai provokasi yang membawa rusuhan maka dia menanggung dosa.

Cita-cita rakyat itu tidak akan tertunai melainkan adanya kerjasama yang baik dari semua pihak. Polis, rakyat dan golongan atasan. Semua pihak hendaklah berfikir untuk memastikan negara kita adil, aman dan teratur.

Menyertai Bersih merupakan salah satu dari usaha yang mulia itu, dan memastikan Bersih itu Bersih dari kekacauan dan provokasi adalah tanggungjawab setiap pihak yang terlibat.

* Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin adalah ahli akademik dan bekas Mufti Perlis.

Read More “Bersih hati, Bersih cara, BERSIH SPR ,BERSIH PUTRAJAYA”  »»

Ukhuwwah fillah,sayangilah manusia samada Melayu, Cina, India dll kerana Allah

Read More “Ukhuwwah fillah,sayangilah manusia samada Melayu, Cina, India dll kerana Allah”  »»

Nasib sekolah agama, selalu jadi kambing hitam: Adakah ini politik BERSIH ?

Menteri bimbang salahguna maahad sebar JI
Norsyafinas Ahmah Sukri
Jun 22, 11
2:36pm
Kongsi 66
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom menyuarakan kebimbangannya terhadap penggunaan maahad atau sekolah agama untuk menyebarkan agenda kumpulan Jemaah Islamiah (JI).

NONEKatanya, penelitian polis mendapati memang wujud aktiviti sedemikian untuk merosakkan pemikiran pelajar sekolah.

"Kita bimbang ia ulangi peristiwa tak baik seperti Al-Maunah," katanya dalam sidang media selepas menyaksikan majlis penyerahan zakat perniagaan di sebuah hotel di Kuala Lumpur hari ini.

Utusan Malaysia semalam melaporkan, tiga sekolah agama di seluruh negara ditutup selepas dikesan menyebarkan fahaman Salafiah Jihadiah iaitu merekrut pelajar untuk terlibat dalam kegiatan militan Jemaah Islamiah (JI) bagi melancarkan jihad perang ke atas kerajaan yang didakwa tidak Islamik.

Jamil Khir berkata, tindakan penyalahgunaan sekolah terbabit oleh golongan terbabit boleh mengelirukan umat Islam.

"Penggunaan sekolah (sepatutnya) untuk melahirkan modal insan manusia yang memahami ilmu secara garapan yang benar, perkara ini (sebaliknya) berlaku secara tidak baik," katanya.

Noordin Mohammed Top terror suspect JI indonesia hideoutJamil Khir turut menegaskan bahawa pihak berkuasa agama dan polis konsisten memantau perkembangan yang menyentuh soal keselamatan negara dan agama, terutamanya yang melibatkan akidah.

"Pemantauan tetap berjalan antara pihak-pihak ini kerana antara polis dan jabatan agama Islam ada hubungkait yang begitu rapat.

"Inilah peranan utama yang dimainkan oleh pihak keselamatan negara termasuk jabatan agama," katanya.

Beliau juga menyatakan perkara tersebut merupakan soal keselamatan negara yang tidak boleh dipermainkan.

http://www.malaysiakini.com/news/167692

soalan cepu emas

1.Berapakah pelajar bukan MAAHAD yang terjebak dalam jenayah, gejala sosial, dadah dsb yang mengancam nyawa keluarga, masyarakat,negeri dan negara?

Kenapa menteri agama tidak utamakan?!

2.Berapa ramaikah yang anak kepada yang mengucap 2 kalimah syahadat menjual diri, anak, keluarga dan agama?
Kenapa menteri agama tidak hiraukan?!

Yang mana jumlah besar dan kritikal kalau adalah yang seperti disebutkan itu wujud.

Atau hanya membantu MENGHAPUS BERSIH atau sebagai alasan untuk BERTINDAK terhadap anak-anak ikhlas yang disulami tauhid?

Berapa kali lagi sekolah agama diugut dan dipertakutkan.Ini cara menteri Melayu UMNO membela Islam khususnya sekolah agama?

Read More “Nasib sekolah agama, selalu jadi kambing hitam: Adakah ini politik BERSIH ?”  »»

Berita hal ehwal akhirat(begin with the end in mind)

Hikmah di sebalik Israk dan Mikraj
Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

Marilah kita mendengar firman Allah Taala yang menceritakan tentang peristiwa agung yang berlaku dalam sirah perjuangan Nabi Muhammad s.a.w.

Walaupun para ulama telah bertelingkah di dalam menentukan bulan dan tahun berlakunya Israk tetapi ia adalah peristiwa yang benar-benar berlaku kepada Rasulullah s.a.w. kerana peristiwa ini dinyatakan oleh al-Quranul Karim dan diceritakan oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadis-hadisnya yang sahih, yang diriwayatkan oleh para ulama secara sahih lagi mutawatir sehingga tidak boleh dipertikaikan lagi.

Matlamat yang penting daripada peristiwa Israk dan Mikraj ini adalah pengajaran yang besar apabila Rasulullah s.a.w. dijemput oleh Allah SWT menjadi tetamu-Nya pada malam yang sangat bersejarah itu.

Firman Allah Taala (maksudnya): "Maha suci Tuhan yang telah menjalankan hamba-Nya pada waktu malam dari Masjidilharam (di Makkah) ke Masjidil Aqsa (di Baitulmaqdis) yang Kami telah berkati di sekelilingnya supaya Kami tunjukkan kepadanya ayat-ayat Kami (tanda-tanda kebesaran dan ketuhanan Kami), sesungguhnya Dialah Tuhan yang Maha Mendengar lagi Maha Melihat." (Surah Al-Israk: 1)

Peristiwa Israk dan Mikraj untuk menyatakan Rasulullah s.a.w. adalah benar seorang rasul yang dipilih oleh Allah SWT, membawa satu agama dan pengajaran yang bernama Islam, firman Allah (maksudnya): "Sesungguhnya agama di sisi Allah ialah Islam." (A-li Imran: 19).

Dan Allah menyatakan juga (maksudnya): "Dan sesiapa yang mencari (berpegang) dengan agama selain daripada Islam, maka Allah tidak akan menerima dan pada hari akhirat dia tergolong dalam orang-orang yang rugi." (A-li Imran: 85)

Pada malam yang bersejarah itu, Rasulullah s.a.w. dihimpun bersama dengan roh para nabi dan rasul 'alaihimus solatu wassalam di Masjidil Aqsa, mereka solat berjemaah bersama-sama dengan Nabi Muhammad s.a.w. menjadi imam kepada mereka.

Ini menandakan ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. adalah satu daripada mata rantai ajaran Islam yang bersambung-sambung dari seorang nabi dan rasul kepada nabi dan rasul yang lain, bermula dari Nabi Adam sehingga Nabi Muhammad s.a.w. yang merupakan nabi akhir zaman, tidak ada lagi nabi selepas Muhammad s.a.w.

Allah SWT memilih nabi-nabi dan rasul-rasul di kalangan manusia. Mereka terdiri daripada manusia yang memiliki akhlak yang luhur lagi tinggi, bersifat benar, amanah, menyampaikan, cerdik dan bijaksana di kalangan kaumnya dan dipelihara daripada melakukan kesalahan dan dosa.

Adapun mereka yang tidak memahami dan buta al-Quran tidak akan percaya kepada peristiwa Israk dan Mikraj, kerana pada malam Israk dan Mikraj, Rasulullah s.a.w. ditemukan dengan nabi-nabi dan rasul-rasul di kalangan Bani Israil dan nabi-nabi dan rasul di kalangan umat-umat yang lain, yang cerita-cerita mereka disebut dalam al-Quran, sebuah kitab Allah yang masih wujud sehingga hari ini. Ini menandakan kebenaran al-Quran.

Kebenaran al-Quran bukan sahaja menandakan betulnya Rasululah s.a.w. bahkan juga menjadi pengajaran kepada umatnya. Semua nabi adalah menganut agama yang satu iaitu agama Islam.

Semua mereka bersolat dalam keadaan menghadap Allah SWT dengan cara-cara solat yang diajar oleh Allah. Semua nabi berpegang dengan akidah tauhid lailahaillallah, tiada tuhan yang sebenar melainkan Allah, tuhan yang layak disembah kepada-Nya, tuhan yang menjadikan dan menguruskan alam ini. Alam ini tunduk di bawah undang-undang peraturan Allah, maka wajib manusia hanya tunduk kepada undang-undang dan peraturan Allah SWT. Itulah ajaran yang dibawa oleh nabi-nabi dan rasul-rasul yang terpaksa berjuang mengharungi perjuangan yang panjang.

Di dalam peristiwa itu juga ditunjukkan kepada Rasulullah s.a.w. rasul yang disertai oleh pengikut yang ramai. Ada rasul yang disertai oleh pengikut yang sedikit, ada yang berjalan seorang diri, ada nabi yang dibunuh dan ada yang dipenjara.

Itulah nabi-nabi dan rasul-rasul yang membawa ajaran Allah yang berdepan dengan cabaran golongan manusia yang menjadi bala tentera iblis yang akan wujud sehingga hari kiamat.

Peristiwa Israk dan Mikraj untuk meningkatkan semangat Rasulullah s.a.w. supaya jangan takut dan gentar di dalam perjuangan Islam, kerana Islam yang dibawa itu ialah Islam Allah SWT.

Seluruh kuasa besar yang ada dalam dunia adalah habuk-habuk yang kecil yang boleh ditiup angin, bahkan ia lebih kecil lagi apabila berdepan dengan ketuhanan Allah SWT pada hari kiamat.

Seseorang yang menganut Islam hendaklah merasa mulia, tinggi dan hebat dengan Islam, dengan syarat mereka berpegang dengan Islam. Allah SWT memuliakan umat ini dengan Islam. Kehinaan yang menimpa umat ini apabila mereka meninggalkan Islam.

Ditunjukkan pada malam Israk dan Mikraj itu di mana perginya orang yang berpegang dengan Islam sehingga mati dan ke mana arah orang yang menyeleweng dan meninggalkan agama Islam.

Orang yang berpegang dengan Islam diletakkan di syurga dan mereka yang menyeleweng daripada Islam berada di dalam neraka. Hal ini digambarkan dengan jelas supaya diberitahu kepada umatnya sehingga kiamat.

Marilah kita menghayati peristiwa Israk dan Mikraj dengan bukan hanya kita mendengar cerita yang berlaku di dalamnya tetapi yang lebih penting ialah untuk menambah iman kepada Allah, Nabi Muhammad s.a.w. dan ajaran Islam untuk sehidup semati dengan Islam sebagaimana yang diperintah oleh Allah SWT.

Firman Allah (maksudnya): "Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar takwa dan jangan kamu mati melainkan dalam keadaan kamu menjadi orang-orang Islam." (A-li Imran: 102).

Read More “Berita hal ehwal akhirat(begin with the end in mind)”  »»

Naluri manusia semua nak yang BERSIH,makanan bersih,baju bersih,duit bersih ,politik pun nak BERSIH!!

Bancian 'Star' - 99% sokong himpunan BERSIH
Jun 21, 11 3:45pm
Kongsi 1471
Sejumlah 99 peratus daripada lebih sejuta responden menyokong perhimpunan BERSIH pada 9 Julai ini dalam bancian yang dijalankan oleh The Star Online.

Jumlah sebenar bilangan responden tidak dapat disahkan apabila portal berita berkenaan menghentikan banciannya kira-kira tengahari tadi.

NONEMenurut skrin yang dirakamkan oleh seorang pengguna Facebook, jumlah responden mencecah 1.3 juta pada jam 12.25 tengah hari berbanding 527,330 yang dicatatkan pada jam 6.11 pagi ini, yang dirakamkan menerusi laman Google Cache.

Soalan yang dikemukakan berbunyi 'Apa pandangan anda berhubung perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai?, 1,312,917 responden menjawap 'Ia sepatutnya dibenar diteruskan' pada 12.25 tengahhari.

Manakala pilihan satu lagi - 'Ia harus dibatalkan' - hanya dipilih oleh 14,222 responden.

Read More “Naluri manusia semua nak yang BERSIH,makanan bersih,baju bersih,duit bersih ,politik pun nak BERSIH!!”  »»

READING BREAK 10.45-11PG 26.6.11, JOM SEMUA BACAKalau ibubapa mahu anak suka membaca,anak-anak mestilah melihat ibu bapa,guru, ketua kampung, Imam, kakak, abang,peniaga membaca.

KEMPEN MEMBACA SERENTAK SELURUH SELANGOR!!Jnagan ketinggalan

Read More “READING BREAK 10.45-11PG 26.6.11, JOM SEMUA BACA”  »»

EXCO PEMBANGUNAN MODAL INSAN SELANGOR RASMI JELAJAH GeMS
Roadshow GeMS(Jawatankuasa menangani gejala Sosial Selangor)siri ke 8 berjaya dilaksanakan di daerah Kuala Langat dengan penyertaan pelbagai kaum dan pelbagai acara untuk semua golongan daripada kanak-kanak hingga dewasa dan melibat pelbagai jabatan dan agensi kerajaan seperti polis, jabatan kesihatan, AADK,Majlis daerah Kuala Langat,PPAS dan lain-lain.Program GeMS daerah Kuala Langat.Turut menyerikan majlis maskot perbadanan perpustakaan awam Selangor, Alif dan Anis yang berjaya mencuri hati kanak-kanak.

Read More “EXCO PEMBANGUNAN MODAL INSAN SELANGOR RASMI JELAJAH GeMS”  »»

Anak seorang OKU lemas apabila jatuh ke dalam kolam renang

Malaikat Izrail taat bekerja keras melaksanakan arahan oleh Tuhannya tanpa mengira umur, bangsa darjat serta keturunan.
Adakah anak Adam sedar dan bersedia?


Read More “Anak seorang OKU lemas apabila jatuh ke dalam kolam renang”  »»

ADUN SELAT KLANG FLAG OFF KONVOI MOTOR CROC RIDERS KE HULU LANGAT


SABTU 17.6.11
Pengakalan Batu, Klang.
ADUN SELAT KLANG, YB Dr Hjh Halimah melepaskan konvoi motor golongan belia DUN SELAT KLANG ke HULU LANGAT. Golongan muda perlu digalakkan menyalur tenaga kepada aktiviti yang positif

Read More “ADUN SELAT KLANG FLAG OFF KONVOI MOTOR CROC RIDERS KE HULU LANGAT”  »»

Bagaimana rakyat mahu bicara dengan sistem pemerintahan kuku besi?

TPM: Himpunan BERSIH untuk tumbangkan BN
Jun 18, 11 9:06pm
Kongsi 394
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan bahawa perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) pada 9 Julai ini bertujuan untuk menumbangkan kerajaan BN pada pilihan raya umum akan datang.

NONEKatanya, BERSIH adalah sebagai satu cubaan pihak Pakatan Rakyat untuk menjadikannya sebagai jalan pintas ke Putrajaya.

"Saya fikir tujuan mereka tidak baik. Ambiga (Pengerusi Bersih Datuk Ambiga Sreenevasan) itu kepala saja. Saya tahu di belakangnya ialah pihak-pihak pembangkang apabila Mohamed Sabu diletakkan sebagai timbalan pengerusinya," kata Muhyiddin kepada Bernama selepas merasmikan mesyuarat perwakilan Umno bahagian di Beaufort hari ini.

Timbalan presiden Umno itu berkata Pakatan Rakyat sebenarnya berselindung di sebalik badan bukan kerajaan itu yang mempertikaikan sistem pilihan raya umum di negara ini bagi merealisasikan niat mereka untuk menumbangkan kerajaan BN.

Katanya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah pun memberi penjelasan berkali-kali bahawa pilihan raya dijalankan secara teratur mengikut peraturan sedia ada.

bersih rally istana negara tv 101107 large crowd"Kalaulah mereka membangkitkan isu yang berkaitan pilihan raya kenapa sekarang mempertikaikan soal itu. Kenapa tidak mempertikainya pada pilihan raya lalu," katanya.

Menurut Muhyiddin lagi, tujuan BERSIH mengadakan perhimpunan itu bukan setakat mempersoalkan isu SPR atau perjalanan pilihan raya, tetapi kemungkinan juga sebagai platform untuk membangkit isu yang mungkin menjadi perhatian rakyat dan seterusnya membangkitkan kemarahan rakyat terhadap kerajaan.

Tolak kerajaan

"Mereka mungkin akan meneruskan momentum ini supaya apabila sampai pilihan raya nanti, kebencian rakyat akan mencapai ke tahap yang tinggi dan menolak kerajaan," katanya.

bersih rally 271207 04Beliau berkata demonstrasi jalanan bukan penyelesaian terbaik berkaitan dengan sistem pilihan raya negara, sebaliknya mereka boleh menggunakan demokrasi berparlimen untuk membetulkan keadaan.

Muhyiddin berkata pihak polis tidak meluluskan permit perhimpunan kerana tidak mahu kejayaan, kemajuan dan kemakmuran yang dicapai oleh negara selama ini akan terjejas hanya kerana kelompok kecil ini.

bersih rally 271207 06Justeru itu, beliau mengingatkan rakyat supaya tidak terpedaya dengan taktik pembangkang yang mengamalkan 'doube standard' yang mengunakan isu pilihan raya sebagai jalan pintas ke Putrajaya.

"Bila BN menang mereka pertikaikan. Bila mereka (pembangkang ) menang, mereka tidak pertikaikan," katanya.

Mengenai hasrat Pemuda Umno yang mahu mengadakan perhimpuan pada hari yang sama, Muhyiddin berkata ini adalah reaksi yang jelas bahawa banyak pihak tidak bersetuju dengan perhimpunan BERSIH itu.

Read More “Bagaimana rakyat mahu bicara dengan sistem pemerintahan kuku besi?”  »»

ADUN SELAT KLANG BERJAYA ANYAM BAKUL TELUR DLM 1JAM


Berlari-lari antara satu program ke satu program perkara yang biasa bagi wakil rakyat.YB Dr Hjh Halimah Ali, selaku ADUN SELAT KLANG sempat singgah ke PUSAT KOMUNITI WANITA SELAT KLANG di Kpg Delek untuk bersama-sama peserta kursus latihan kemahiran kraf tangan jangka pendek selama 2 hari.
Dr Halimah berjaya menganyam sebuah bakul telur dalam keadaan berdiri dalam tempoh masa satu jam.Peserta-peserta juga teruja dengan kursus yang menjadi lebih ceria dengan kehadiran ADUN mereka.

Read More “ADUN SELAT KLANG BERJAYA ANYAM BAKUL TELUR DLM 1JAM”  »»

Utusan tuduh ulamak bertaraf dunia lebih teruk daripada AYAH PIN yg sah sesat!!

Nik Aziz worse for Islam than Ayah Pin, says Utusan
By Yow Hong Chieh(malaysian insuder)
June 19, 2011

KUALA LUMPUR, June 19 — Umno-owned Utusan Malaysia continued its tirade against Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat today with its Sunday edition saying the PAS spiritual leader has done greater damage to Islam than even the deviant teachings of Sky Kingdom cult leader Ayah Pin.
The paper’s Mingguan Malaysia said Nik Aziz (picture) has a laundry list of offences against Islam, including giving support to Christians in the “Allah” issue, promising heaven to Muslims who vote for PAS and telling beautiful women not to work.
It also pointed out that Nik Aziz has rejected repeated overtures from “Islamic” Umno to form a unity government in favour of greater cooperation with DAP, a party dead set against the establishment of an Islamic nation.
“More confusion has been sown (in Islam) by Nik Aziz compared to other individuals including Ayah Pin, who is now being hunted by the authorities,” Awang Selamat — nom de plume of the Umno-owned paper’s editors — said today.

The paper was commenting on the “DAP-aping” decision by Nik Aziz, who is also Kelantan mentri besar, to ban the paper from covering the state assembly in response to the “Kekeliruan kes rogol” (Confusion in rape cases) cartoon it ran last week.

The two-panel comic strip on page 15 of Wednesday’s edition depicted a tudung-clad woman seeking advice after being raped.

“I only managed to record the incident with a handphone,” the sobbing woman is shown telling her serban-clad village head in the first panel.

“You were raped? Were there four witnesses?” he replies. “The recording device cannot be a witness because it has no ears and eyes. It’s only metal... enough, it’s better for you to drop the case.”

But the woman’s same complaint in the second panel to a figure resembling a police officer draws a different response.

“Superb... the tool can be used as evidence!” the moustachioed man informs her while appearing to type out a report.

Nik Abdul Aziz Nik Mat had described Utusan Malaysia as “Malaysia’s Denmark” for publishing the cartoon, which he said was an affront to Islam.

The Malaysian Islamic Youth Movement (Abim) and Persatuan Ulama Malaysia (PUM) have also condemned the cartoon for its inaccurate portrayal of Islam.
Follow the discussion
Comments (33)

Sort by: Date Rating Last Activity
+121
JoeA · 8 hours ago
The rakyat Malaysia knows better about Nik Aziz than Utusan Malaysia. The people of Kelantan love him.

peace Lover · 7 hours ago
Nik Aziz sir, I suggest you to ignore the remarks. There is a saying "Barking dogs never bites". Rakyats are watching.
MainDuaBola 132p · 7 hours ago
Friend I beg to differ, not only the people of Kelantan love him but the majority of the raayat of Malaysia love him too.

not only Kelantan , but people from all over the country have come to have a respect and high regards to Tok Guru. Beyond race and religion, we find him to be a man of principles and integrity as opposed to those who run him down...
Report
Reply
+7
yhappy's avatar - Go to profile

yhappy 120p · 1 hour ago
The world most immortal newspaper try to talk Islam .. Day in day out open eyes and frabicate stories ( instead of reporting the news ) and telling lies ...

Tak tahu malu .
Report
Reply
+84
New Deal's avatar

New Deal · 8 hours ago
Utusan Malaysia has completely exhausted all the issues it can use and now has gone on a wild run throwing all kinds of accusations against those who disagree with it.
Report
Reply
+66
Illuminati's avatar

Illuminati · 8 hours ago
As if Utusan a very Islamic paper. Utusan's integrity has flown out the window long ago.
Report
Reply
+80
1patriot's avatar

1patriot · 8 hours ago
Very soon even UMNO members will be ashamed to read Utusan because of its stupid comments!
Report
Reply
+74
Joseph Chong's avatar

Joseph Chong · 8 hours ago
Actually UMNO is the one that had done the most damage to Islam and when Utusan says doing harm to Islam it is so obvious what they mean is doing harm to UMNO.
Report
Reply
+50
Dol's avatar

Dol · 8 hours ago
utusan and umno have no more modal to make readers and the electorate to consider buying the paper or support umno, ignore them - confirm and double confirm!
Report
Reply
+59
decency's avatar

decency · 8 hours ago
Utusan and Ayahpin 2x5...says Malaysians...get lost Utusan Umno...look at yrself in the mirror b4 u spew nonsensical views at this decent old man in leadership for many decades...shame on Uuu...
Report
Reply
+67
MainDuaBola's avatar - Go to profile

MainDuaBola 132p · 8 hours ago
A bankrupt newspaper will do anything to please its master.
Report
Reply
+60
diba's avatar

diba · 8 hours ago
Utusan just wants to justify the squandering of the nation by the Malay elites. UMNO is a looting organization.
Report
Reply
+56
ibnuhussein's avatar

ibnuhussein · 8 hours ago
Oh my... oh my. Seems like the days are over for Utusang meloya. Disrespecting Islam, causing racial instability, junk... junk and junk.

Why oh why they are not appologizing for tarnishing Islam? I sincerely do not understand those who still reads Utusang and support umNO
Report
Reply
+59
MainDuaBola's avatar - Go to profile

MainDuaBola 132p · 8 hours ago
It also pointed out that Nik Aziz has rejected repeated overtures from “Islamic” Umno to form a unity government in favour of greater cooperation with DAP, a party dead set against the establishment of an Islamic nation.

He reject UMNO's brand of Islam because of corruption and cronyism. It will go against his conscious if he join UMNO brand of Islamic State. He is too mulia to do that.
Report
Reply
+55
jacque's avatar

jacque · 8 hours ago
Utusan Malaysia challenge and make fun of what had been ordained by God. And now they are saying TG Nik is worse than Ayah Pin just because TG refused to form Kerajaan Perpaduan with the corrupt and thieving UMNO?

Hello Awang Tak Selamat. . ., look at yourself in the mirror before bad mouthing a pious and humble man!
Report
Reply
+47
JomUbah's avatar

JomUbah · 7 hours ago
Utusan the mouthpiece of UMNO has none more damage to Islam than any other papers on earth. It is high time for all the rural Malays to boycott this racist paper and make them go bankrupt and disappear from the street.
Report
Reply
+36
CorruptFree's avatar - Go to profile

CorruptFree 120p · 7 hours ago
Utusan had lost it's functions as a news media:- a watchdog to protect general public from government and corporate corruption, a scorekeeper to point out the losers and winners in politics and finally a gatekeeper for central source of information instead it has became an UMNO's flying guillotine.
Report
Reply
+41
aboi's avatar

aboi · 7 hours ago
Go Utusan...keep on condemning Nik Aziz. The more you condemn, the more people will hate Umno coz majority of Malays have a high respect to Ulama. Thanks to Utusan, fence sitting Malay will now have clearer pic who to vote in next election.
Report
Reply
han · 7 hours ago
For Utusan to say UMNO is islamic is the biggest bull of the year. My foot. This is UMNO's way of getting even with Nik Aziz for not wanting to form an unity government with it. It only shows the hypocrispy and falsehood of UMNO.
Report
Reply
entang · 7 hours ago
Just because Tok Guru firm stand on his principle not to join the corrupted UMNOPutra, this Utusan bark everyday.

Dear Comrade, the more this Utusan published the better, keep those DISTORTED articles then display them during election campaign and let Malaysian view who is the Real EVIL !!!
musica
Being a non-muslim, I have more faith in Nik Aziz than Utusan. At least he is a man of truth and not distortion like some newspaper claimed to be....
Nik Aziz is a holy and pious muslim while all the Utusan editors and news reporters are hiding behind the cloak of Islam. Utusan editors and reporters are real munafiqs claiming to be muslims.
ayoiapi 122p · 6 hours ago
Masya Allah Utusan. I am so disgusted by this article????!!!!!. It just makes me hate Utusan even more. So low lah....
Report
Tuan Guru Nik Aziz is the example for all Muslims to follow.

It is incredible that UMNO leaders can continue to allow the Utusan to be managed so badly by such immoral men for so long.
span · 3 hours ago
Anyone can say anything he likes, Nik Aziz is an exemplary leader everyone should follow. Utusan can run him down but the truth in him can't be ignored by everyone. I am an UMNO man but I have high respect for this grand leader. i shall miss him when he dies.
atimah juling · 2 hours ago
to them ayah pin's too holy than nik aziz ..so that's why he never been caught. we only hope that 1day they send utusan's ultraman bring back ayah pin from sky kingdom!
men32
I am a Malay, a Muslim and a thinking person. Nik Aziz is a person of high integrity. He is not a mad man. UM is worth only as toilet papers. Only idiots read this crap.
Hebat Tan's avatar
I am non muslim but UMNO have confused me whether I should utter the word ALLAH when I am in West Malaysia and shall be safe once I am in East Malaysia. Doesn't it confuse in the name of Islam.
sendipity hopeful
Utusan, who is the one who is using religion to stay afloat? Who is so afraid of Tok Guru solid standing in the Muslim community that it is using all it has got to discredit the Tok Guru?

Why are the Chinese losing the fear of PAS if Tok Guru is as bad as you are making him out to be? Why are more and more Malays and non-Malay getting wary of the BN and deserting it?
Utusan you are barking up the wrong tree. But people understand, you are just doing what you are paid to do.
Newchief · 1 hour ago
utusan has to make up stories becuase it is losing customers by the second !!! it targets bad mouth on the oppositions so that the oppositions will buy their newspapers and make noises or condeming about it . my suggestion : DON'T BUY their newspapers for good so that one day, najib will say, the government needs to bail utusan out by making use of our epf savings or by upping up fuel cost again !!!
Black Sheep's avatar
Nik Aziz is the true Islamic leader not only in Malaysia but in the world. He should be the head of OIC. World over yopu can see muslims living at peace and not war.
gopalraja · 1 hour ago
i suggest that umno sell utusan to other company and then ban its printing forever...with this umno can shut awang selamat big mouth and in same time gain profit from the selling of utusan merayu (if there is ppl to buy....)

Read More “Utusan tuduh ulamak bertaraf dunia lebih teruk daripada AYAH PIN yg sah sesat!!”  »»

Guru utama insan se dunia

Read More “Guru utama insan se dunia”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com