Pray For MH370

Pray For MH370

Apa warna baju raya anda?

Pakai baju kuning raya tahun ini
Harakahdaily

RAWANG, 19 Ogos: Pengarah Penerangan Selangor, Dr Badrul Amin Bahron mengajak semua rakyat negara ini memakai baju raya berwarna kuning tahun ini.

Beliau juga mencadangkan agar membuat kuih warna kuning sebagai juadah raya tahun ini.

(Iklan jual baju Melayu kuning untuk raya tahun ini...klik atas gambar untuk maklumat lanjut)

"Jangan lupa juga kita buat pulut kuning," kata Badrul ketika memberikan tazkirah Ramadhan di sebuah surau dekat sini sebaik sahaja selepas solat Terawih.

Cadangan Badrul Amin itu selaras dengan kempen Bersih 2.0 yang menuntut lapan perkara untuk memastikan pilihan raya di Malaysia bersih dan adil.

Warna kuning adalah warna rasmi kempen Bersih sesuai dengan warna diraja kerana mereka mahu menghantar memo tuntutan itu kepada Yang Dipertuan Agung.

Sebuah syarikat, KF Edaran, telah membuat iklan khasnya di Harakahdaily tentang projek mereka menjual baju Melayu warna kuning untuk raya tahun ini.

Mereka menjual sepasang baju Melayu kuning dengan harga RM75 dan yang menariknya ia akan dihantar terus ke rumah pembelinya.

Read More “Apa warna baju raya anda?”  »»

Mengata dulang paku serpih: Mengata UNISEL, siapa yang lebih?

Naib canselor: Laporan krisis UM tak tepat
Wong Teck Chi
Ogos 18, 11
2:03pm
Kongsi 218
Naib Canselor Universiti Malaya (UM), Tan Sri Ghauth Jasmon hari ini menafikan universiti yang diterajuinya sedang menghadapi krisis berikutan peletakan jawatan beramai-ramai staf akademik kerana dikatakan tidak berpuas hati dengan kepimpinannya.

Akhbar milik Umno - Utusan Malaysia pada tajuk utamanya hari ini mendakwa 146 kakitangan akademik UM telah meletakkan jawatan sejak 2009.

NONE"Laporan itu tidak tepat, terutama mengenai bilangan berkenaan. Pada jam 10.30 pagi esok, pihak universiti akan mengeluarkan angka sebenar,” kata Ghauth yang mempunyai latar belakang kemahiran dalam bidang kejuruteraan.

Memetik Presiden Persatuan Kakitangan Akademik UM (PKAUM), Prof Madya Azmi Sharom, Utusan mendakwa UM sedang mengalami krisis kemerosotan ilmuwan dan pakar berikutan peletakan jawatan 146 kakitangan akademiknya.

Mereka termasuk profesor dan profesor madya yang dikatakan membantah polisi akademik Ghauth dengan 'kegilaannya' meletakkan universiti UM dalam rangking 100 terbaik di dunia.

Antara yang meletakkan jawatan ialah 52 orang dari Fakulti Perubatan, 12 dari Fakulti Perakaunan, 10 Fakulti Sains dan 8 orang dari Fakulti Kejuruteraan, lapor Utusan.

Nafikan laporan

Bercakap kepada Malaysiakini, pagi ini, Ghauth mempertahankan polisinya yang memfokuskan penerbitan jurnal yang tersenarai dalam pangkalan data ISI dan Scopus yang kurang memberi tumpuan kepada penerbitan dalam bahasa Melayu.

"Mereka yang tidak suka saya mempunyai alasan yang lebih daripada tidak suka saya kerana saya sedang mentransformasikan UM menjadi sebuah universiti berkualiti yang lebih tinggi,” katanya.

azmi shahrom azmi sharom interview 140808Azmi (kiri) pula ketika dihubungi menafikan laporan Utusan itu dan berkata beliau tidak mengeluarkan kenyataan seperti yang dilaporkan dan menjadi mangsa 'salah laporan' oleh akhbar berkenaan.

Azmi juga dilaporkan berkata, pihak pengurusan universiti telah melantik 576 pensyarah baru dengan 80 peratus daripada mereka dari negara lain seperti Bangladesh, Nigeria, Filipina, Sri Lanka, India dan Jordan.

Dalam pada itu, PKAUM, dalam satu kenyataan melahirkan rasa kecewa kerana presidennya telah dipetik sebagai jurucakap dan pendedah maklumat kepada isu yang dibangkitkan.

"Beliau (Azmi) merasa amat terkilan kerana terdapat pihak yang telah menyalahgunakan nama beliau.

"PKAUM menafikan maklumat yang diberikan dalam keratan tersebut sebagai kenyataan atau pendirian PKAUM," kata naib presidennya Rosli H Mahat.

Menurut beliau, Azmi selaku presiden PKAUM cuma berada pada sidang akhbar tersebut untuk melindungi hak ahli kesatuan yang bersuara dan kenyataan yang disiarkan adalah pandangan ahli tersebut.

"Maka PKAUM memohon agar kesilapan fakta ini dibetulkan dan disiarkan oleh Utusan Malaysia.

"PKAUM sebagai kesatuan yang mewakili ahli-ahli akademik dan pegawai Universiti Malaya, sentiasa menyokong usaha semua pihak untuk meletakkan UM sebagai Universiti bertaraf dunia tanpa mengabaikan kebajikan kakitangan dan pelajar," katanya.

Read More “Mengata dulang paku serpih: Mengata UNISEL, siapa yang lebih?”  »»

BUKTI-BUKTI UNDI POS ADALAH UNDI BN: Saya yang menurut perintah!

Bekas tentera mengaku "tolong pangkah" undi
Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 17 Ogos: Empat bekas anggota tentera mengakui pilihanraya di negara ini tidak bersih dan tidak adil, sehingga mereka sendiri mengakui pernah memangkah ribuan kertas undi pos anggota-anggota tentera lain dan kertas-kertas undi isteri anggota tentera, atas arahan pegawai atasannya.

Ketika itu, mereka melakukannya tanpa rasa bersalah setelah diarahkan berbuat demikian, tambahan pula mereka sendiri tidak pernah mengambil berat soal pilihanraya, pembuangan undi dan politik tanah air.

Seorang bekas tentera, Mohamed Nasir Ahmad, 50, mengakui pernah memangkah 400 kertas undi pos bagi pihak anggota tentera lain pada pilihanraya umum tahun 1986 lalu ketika bertugas di Sabah.

Menurut beliau, perbuatan itu dilakukan setelah menerima arahan pegawai atasannya dan arahan itu pula dilaksanakan dengan penuh tanggungjawab sesuai dengan disiplin tentera.

"Saya bertugas di bahagian perkeranian. Saya bertugas di Sabah selama 4 tahun. Sebelum bertugas di Sabah, saya pernah bertugas di Mindef dan kemudian di beberapa tempat lain lagi.

"Walaupun arahan dan pekerjaan itu hanya sekali sahaja saya terima dan saya lakukan sepanjang saya berkhidmat dalam tentera sehingga saya bersara cukup tempoh pada tahun 1998 lalu, tetapi saya tetap rasa bersalah sehingga sekarang," jelasnya pada sidang media di Pejabat Agong PAS, di sini, hari ini.

Seorang lagi bekas anggota tentera, Kamarulzaman Ibrahim, 53, mengakui telah memangkah ribuan kertas undi pos selama 3 hari sehingga lenguh.

Perbuatan tersebut dilakukan setelah menerima arahan dari pegawai atasannya pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-7 pada tahun 1986 lalu ketika sedang bertugas di Kem Terendak, Melaka.

Beliau yang bertugas sebagai kerani tadbir menjelaskan, selain memangkah kertas-kertas undi pos tentera sebanyak dua karung dengan angka ribuan itu, beliau turut menandatangan setiap borang yang dikepilkan bersama kertas-kertas undi tersebut.

"Ketika memangkah kertas-kertas undi itu, saya terpaksa menggunakan tiga jenis pen berlainan warna bagi mengelak dikesan. Jumlahnya memang banyak, sebanyak 2 karung, tetapi saya tak tahu jumlahnya, yang nyata ribuan, hingga lenguh tangan.

"Pen tiga batang ada dalam kocek saya dan saya isu borang sampai terpaksa tanggal baju kerana panas sebab dulu mana ada kipas. Saya perlu isi banyak nama dan pangkah banyak borang, jadi pen nak kena banyak,” katanya yang bersara pada tahun 1991 lalu.

Beliau yang tinggal di Johor turut mengakui kertas-kertas undi pos yang dipangkahnya itu melibatkan anggota-anggota tentera di seluruh negara dan melibatkan pengundian untuk kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (Dun).

"Saya berbuat demikian kerana "sekadar menurut perintah." Kini saya sedar apa yang saya lakukan itu adalah salah. Jadi saya turut tampil membuat pengakuan pada hari ini supaya semua orang tahu mengenai kepincangan pilihanraya di negara kita," katanya.

Sementara itu, Mejar (B) Risman Mastor, 64, pula mengakui turut diarahkan memangkah puluhan kertas undi pos ketika bertugas di Kem Kampung Sawah, Port Dickson, Negeri Sembilan pada PRU tahun 1978 lalu.

"Jika kepada rakan-rakan saya yang lain, mereka diarahkan memangkah BN, kepada saya berbeza pula. Saya diarah oleh pegawai atasan saya supaya memangkah pembangkang sebagai tanda protes kepada kerajaan.

“Puncanya, ketika itu kami marah pasal gaji sebab ketika itu gaji kami sangat rendah jika hendak dibandingkan dengan guru. Kami dianaktirikan, kami berjuang demi negara, kawan-kawan kami ada yang kudung kaki, kami berjuang demi mempertahankan negara, tapi apa yang kami dapat?”

"Disebabkan tidak puas hati dengan perkara itu, pegawai atasan kami telah mengarahkan saya memberikan undi kepada pembangkang, walaupun jumlahnya sekitar 20 hingga 30 kertas undi sahaja," katanya yang bersara pada tahun 1996 lalu.

Manakala seorang lagi bekas tentera, Mohd Kamil Omar, 49, dari unit Komandor TUDM menjelaskan, meskipun tidak pernah menerima arahan memangkah kertas-kertas undi pos, tapi beberapa karung kertas undi pos yang telah dipangkah oleh rakan-rakannya bagi pihak rakan-rakan tenteranya yang lain pernah dilihat dengan jelas di hadapan matanya sendiri.

"Namun ketika itu, kami anggota tentera tidak mempedulikan sangat tentang politik, tentang pilihanraya. Kami tak pernah mengambil tahu sama ada pilihan raya di negeri kita besih atau tidak, adil atau tidak.

"Kini menerusi perjuangan Bersih 2.0, barulah banyak anggota tentera yang sedar mengenai perkara itu. Mujur jugalah adanya perjuangan Bersih 2.0. Kalau tidak banyak anggota tentera akan terus tidak mengetahui perkara itu, malah ada yang langsung tak tahu hak mereka sendiri dalam pilihanraya," ujar beliau.

Kunjungan mereka ke Pejabat Agung PAS ditemani Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi, Dewan Pemuda PAS Malaysia yang juga Ketua Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kaiat.

Read More “BUKTI-BUKTI UNDI POS ADALAH UNDI BN: Saya yang menurut perintah!”  »»

JOM BERLATIH SAMBUT LAILATUL QADR!

Read More “JOM BERLATIH SAMBUT LAILATUL QADR!”  »»

In the QUEST of lailatul qadr?!

LAILATUL-QADR
Its excellence is great, since in this night the Noble Qur'aan was sent down, which leads one who clings to it, to the path of honour and nobility, and raises him to the summit of distinction and everlasting life. The Muslims who adhere strictly to the Sunnah of Allaah's Messenger SAW do not raise flags on this night, nor suspend colourful decorations. Rather they vie in standing during it (Lailatul-Qadr) in Prayer out of sincere faith and hoping for reward. Here, O Muslim, are the Qur'aanic Aayaat and authentic prophetic ahaadeeth referring to this night:

* Its excellence

As regards its excellence it is more than sufficient to mention that Lailatul-Qadr is better than a thousand months, He, the Mighty and Majestic, says:

" Verily! We have sent it (this Qur'aan) down in the Night of Decree (Lailatul-Qadr). And what will make you know what the Night of Decree is? The Night of Decree is better than a thousand months. Therein descend the angels and the Rooh (i.e. Gabriel) by Allaah's Permission with all Decrees, Peace! until the appearance of dawn." (Al-Qadr 97: 1-5)

And in it every decreed matter for the year is conveyed, He, the Most High says:

" We sent it (this Qur'aan) down on a blessed Night. Verily, We are ever warning (mankind of Our Torment). Therein (that Night) is decreed every matter of ordainment. Amran (i.e. a command or this Qur'aan or His Decree of every matter) from Us. Verily, We are ever sending (the Messenger). (As) a Mercy from your Lord. Verily! He is the All-Hearer, the All-Knower." (Ad-Dukhaan 44: 3-6)

* When is it?

It is reported from the Prophet SAW that it is within the twenty-first, twenty-third, twenty-fifth, twenty-seventh, twenty-ninth or the last night of Ramadhan.

Imaam ash-Shaafi'ee, rahimahullaah, said: To me it is as the Prophet SAW used to answer according to the question posed, it would be said to him: "Shall I seek it in such and such night?" So he would reply: "Seek it in such and such night." And Allaah knows best. (Reported from him by al-Baghawee in Sharhus-Sunnah)

The most correct saying is that it occurs in the odd nights of the last ten nights of Ramadhan and this is shown by the hadeeth of 'Aa'ishah, RA, who said: "Allaah Messenger SAW used to practice I'tikaaf in the last ten nights and say: 'Seek out Lailatul-Qadr in the (odd nights) of the last ten days of Ramadhan." (Bukhari, Muslim )

However if the servant is too weak or unable, then he should at least not let the last seven days pass him by, due to what is reported from 'Ibn 'Umar, who said: Allaah's Messenger SAW said: "Seek it in the last ten, and if one of you is too weak or unable then let him not allow that to make him miss the final seven." (Bukhari, Muslim)

This explains his, SAW saying: "I see that your dreams are in agreement (that it is in the last seven) so he who wishes to seek it out then let him seek it in the last seven." (Bukhari)

It is also known from the Sunnah, that knowledge of the exact night upon which Lailatul-Qadr falls was taken up because the people argued, 'Ubaadah ibn as-Saamit, RA said: The Prophet SAW came out intending to tell us about Lailatul-Qadr, however two men were arguing and he said: "I came out to inform you about Lailatul-Qadr but so and so, and, so and so were arguing, so it was raised up, and perhaps that is better for you, so seek it on the (twenty) ninth and (twenty) seventh and the (twenty) fifth." (Bukhari)

Some ahaadeeth indicate that Lailatul-Qadr is in the last ten nights, while others indicate that it is in the odd nights of the last ten, so the first are general and the second more particular, and the particular has to be given priority over the general. Other ahaadeeth state that it is in the last seven - and these are restricted by mention of one who is too weak or unable. So there is no confusion, all the ahaadeeth agree and are not contradictory.

In conclusion: The Muslim should seek out Lailatul-Qadr in the odd nights of the last ten: the night of the twenty-first (the night before the twenty-first day), the twenty-third, the twenty-fifth, the twenty-seventh and the twenty-ninth. If he is too weak or unable to seek it out in all the odd nights, then let him seek it out in the odd nights of the last seven: the night of the twenty-fifth, the twenty-seventh and the twenty-ninth. And Allaah knows best.

* How should a Muslim seek Lailatul-Qadr?

One who misses this blessed night then he has missed much good for no one misses it except one from whom it is withheld. Therefore it is recommended that the Muslim who is eager to be obedient to Allaah should stand in Prayer during this night out of Eemaan and hoping for the great reward, since if he does this, Allaah will forgive his previous sins.

He SAW said: "Whoever stands in (Prayer) in Lailatul-Qadr out of Eemaan and seeking reward then his previous sins are forgiven." (Bukhari)

It is recommended to supplicate a great deal in it, it is reported from 'Aa'ishah, RA that she said: "O Messenger of Allaah! What if I knew which night Lailatul-Qadr was, then what should I say in it?" He said: "Say: Allaahumma innaka 'affuwwun tuhibbul 'afwa fa'fu 'annee." (O Allaah you are the one who pardons greatly, and loves to pardon, so pardon me.) (at-Tirmidhi, Ibn Majah)

O brother! You know the importance of this night, so stand in Prayer in the last ten nights, in worship, detaching oneself from the women, ordering your family with this, and increasing in actions of obedience and worship in it.

From 'Aa'ishah, RA who said: "The Prophet SAW used to tighten his waist-wrapper (izaar) - (meaning detached himself from his wives in order to worship, and exerted himself in seeking Lailatul-Qadr), spend the night in worship, and wake the family in the last ten nights." (Bukhari, Muslim)

From 'Aa'ishah, RA: "Allaah's Messenger SAW used to exert himself in the last ten nights more than he would at other times." (Muslim)

* Its sign

[Many people believe in all sorts of superstitions about Lailatul-Qadr, and false beliefs from them are that the trees prostrate, and buildings sleep! And these things are clearly futile and baseless.] Allaah's Messenger SAW described the morning after Lailatul-Qadr, so that the Muslim may know which day it is. From Ubayy, RA who said: that he SAW said: "On the morning following Lailatul-Qadr the sun rises not having any rays, as if it were a brass dish, until it rises up." (Muslim, Abu Dawood, at-Tarmidhi, Ibn Majah)

From Abu Hurairah, RA who said: "We were discussing Lailatul-Qadr in the presence of Allaah's Messenger SAW, so he said: 'Which of you remembers (the night) when the moon arose and was like half a plate?'" (Muslim) [Qaadi 'Iyaad said: "It contains an indication that it was towards the end of the month - since the moon does not appear like that when it arises except towards the end of the month."]

From Ibn 'Abbaas, RA who said: Allaah's Messenger SAW said: "Lailatul-Qadr is calm and pleasant, neither hot nor cold, the sun arises on its morning being feeble and red." (at-Tayaalisee, Ibn Khuzaimah, al-Bazzaar with hasan isnaad)

Let us seek abundance rewards from our Creator by performing extra actions in these last few days of the noble month of Ramadhan as it could be our last...

Read More “In the QUEST of lailatul qadr?!”  »»

ADUN SELAT KLANG bawa 100 WARGA EMAS SHOPPING


KLANG

Pejabat ADUN Selat Klang sejak akhir-akhir ini menjadi tumpuan warga emas dan keluarga.Kalau dulu, pimpinan PAS, AJK JKKK dan penyokong Pakatan Rakyat yang membantu menguar-uarkan tentang SKIM MESRA USIA EMAS berupa khairat kematian berjumlah RM2500 yang akan diberi kepada waris si mati.Sekarang dengan pengumuman oleh kerajaan Selangor memberi baucar RM100 untuk setiap warga emas ramai yang tiba-tiba muncul dan proaktif mendaftar.
YB Dr Hjh Halimah Ali selaku ADUN SELAT KLANG turut bersama menyambut mereka bahkan melayan mereka di GIANT Bukit Tinggi Klang.Sebelum berlepas YB Dr Halimah memberi ucapan aluan dan menekankan kepada mereka walaupun jumlah RM100 tidak sebesar mana tetapi ianya merupakan penghargaan pihak kerajaan PAKATAN RAKYAT SELANGOR yang mengiktiraf dan menghargai sumbangan warga emas dalam membangun keluarga, masyarakat dan negeri Selangor.
Mereka rata-rata seronok dan teruja.Ada yang rasa janggal sebab sudah lama tidak ke pasaraya.Lazimnya pesankan anak cucu sekarang mereka bersama urusetia daripada pejabat ADUN dan PAS Selat Klang serta JKKK Kpg Sg UDANG.Ada yang membantu menyorong troli, ada yang mencari barang yang dihajati.Ada setengah warga emas ini sakit kaki tetapi semangat merasa pertama kali di'manjakan' ADUN mereka tidak mahu ketinggalan.Ada yang uzur dan perlu dibelikan untuk mereka.
Semua mengucap terima kasih berulang-ulang kali.
Indah melihat warga emas bersemangat dan ceria diberi perhatian yang amat didahagakan.

Read More “ADUN SELAT KLANG bawa 100 WARGA EMAS SHOPPING”  »»

ADUN SELAT KLANG sumbang barang dapur lelaki patah kaki
14Ramadhan 1432h
DUN SELAT KLANG

ADUN Selat Klang,YB Dr Hjh Halimah Ali bersama pimpinan PAS tempatan menziarahi 7 buah rumah orang marhaen, orang sakit sambil membawa sedikit keperluan dapur untuk mengurang beban keluarga mereka.
Seorang lelaki, bapa kepada 5orang anak berumur 49tahun ditimpa kemelangan Disember 2010.Tulang kaki kirinya remuk dan terpaksa dimasukkan besi yang menembusi kulit dalam rangka besi seperti bubu.Beliau tidak bekerja selama lebih 9bulan.Isteri pun tidak bekerja,3 orang anak bersekolah.
Seorang ibu tunggal yang tinggal bersama anak lelaki bujang yang tidak berapa normal.Anak dan cucu dirumah sekeliling masing-masing mempunyai bebanan keluarga dan berpendapatan rendah.
Seorang warga emas yang tidak dapat meluruskan kaki kanannya dan terlantar dilantai sudah tidak bertukar lampin 24 jam.Bau hancing menusuk hidung kami.Isterinya yang sakit buah pinggang menyatakan tak sanggup beli lampin pakai buang.Anaknya yang telah dewasa 2 orang tinggal bersama dan mereka tidak bekerja.Pencen sipesakit sebanyak RM700 untukbiayai makan anak isteri dan dirinya yang sakit kronik.
Kedatangan YB ADUN menceriakan si penderita dan memberi seribu harapan untuk terus menghadapi hidup masa depan dengan tabah dan isnyaallah pembelaan.

Read More “ADUN SELAT KLANG sumbang barang dapur lelaki patah kaki”  »»

ADUN SELAT KLANG santuni wanita kematian suami di KPG SG SIREHKPG SG SIREH
KLANG

Tidak sampai seminggu YB Dr Hjh Halimah Ali selaku ADUN Selat Klang dalam rangka program ziarah ke rumah Pak Atan yang sakit buah pinggang, beliau diberitahu PAK ATAN telah meninggal dunia.Baru minggu lepas beliau sempat bergurau dengan Pak Atan dan isterinya yang setia merawatnya.
Setiba YB ke rumah Pak Atan beliau dipeluk erat oleh isteri Allahyarham.Sayu...
Semoga roh Pak Atan dicucuri rahmatNya.

Read More “ADUN SELAT KLANG santuni wanita kematian suami di KPG SG SIREH”  »»

SHAHRUKH KHAN RUJUK AYAT QURAN


Read More “SHAHRUKH KHAN RUJUK AYAT QURAN”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com