Pray For MH370

Pray For MH370

Sidang DUN Selangor esok setelah Angkat Sumpah minggu lepas


56 Adun Negeri Selangor Angkat Sumpah 

Selangorkini/admin

Seramai 56 anggota Dewan Negeri Selangor (DNS) secara rasmi mengangkat sumpah sebelum ber - mulanya persidangan Dewan Negeri Selangor (DNS) sesi ke-13, esok, Jumaat 28 Jun 2013. Kesemua 56 Adun itu mengangkat sumpah taat setia dalam memelihara, melindungi serta mempertahankan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor di hadapan Speaker DNS yang baru dilantik, Hannah Yeoh.

Majlis itu bermula dengan upacara mengangkat sumpah oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim diikuti tiga Exco Selangor, iaitu Datuk Teng Chang Khim, Iskandar Samad dan Rodziah Ismail. Ia kemudiannya disusuli dengan tujuh Exco Selangor yang lain dan kemudiannya diikuti oleh anggota dewan Pakatan Rakyat (PR) serta BN.

 Terdahulu, majlis dimulakan dengan cadangan Menteri Besar mengemukakan nama Hannah Yeoh sebagai Speaker DNS yang baru dan diikuti Teng yang mencadangkan Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad sebagai Timbalan Speaker. Pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang lalu, PR menang di Selangor dengan memperoleh majoriti lebih dua pertiga apabila menguasai 44 daripada 56.

Read More “Sidang DUN Selangor esok setelah Angkat Sumpah minggu lepas”  »»

Tiada Siapa Yang Mampu Menghalangnya

ADUN Kuala Besut meninggal dunia

Jun 26 2013  /maadlaysiakini/ admin  

Seorang anggota Exco kerajaan negeri Terengganu Dr A Rahman Mokhtar meninggal dunia hari ini, tujuh hari selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi di Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Laporan Bernama menyebut, A Rahman, 55, meninggal dunia pada jan 10.18 pagi ini akibat kanser paru-paru di hospital berkenaan di Kuala Terengganu.

Laporan itu memetik kenyataan Pengarah Kesihatan Terengganu Datuk Dr Anwa Sulaiman yang mengesahkan perkara itu.
Laporan selanjutnya di SINI


Read More “Tiada Siapa Yang Mampu Menghalangnya”  »»

Tetamu Yang Tidak Diundang MenyusahkanPelabuhan Klang bahaya, S'gor sangat tak sihat
  
10:09AM Jun 25 2013 /malaysiakini/   admin

Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Port Klang berada di paras bahaya dengan bacaan 487, sementara kualiti udara sangat tidak sihat seluruh Lembah Klang.Bacaan IPU Pelabuhan Klang itu semakin buruk berbanding 314 pada jam 3 petang semalam.

Read More “Tetamu Yang Tidak Diundang Menyusahkan”  »»

Isu Meritokrasi Timbul lagi Senyap selama Lima Tahun

Bekas NC UiTM cadang mansuh meritokras

  Jun 24 2013/Malaysiakini/admin
Cadangan bekas naib canselor UiTM Tan Sri Ibrahim Abu Shah untuk memansuhkan sistem meritokrasi yang diamalkan dalam pengambilan ke universiti menerima sokongan dari beberapa orang tokoh pendidikan Melayu.

Menurut Ibrahim, cadangan untuk menstruktur semula pendidikan itu, bermula di peringkat prasekolah hinggal ke peringkat pengajian tinggi, adalah untuk mengembalikan keadilan kepada pelajar Melayu.

Laporan Utusan Malaysia semalam memetik kenyataan Ibrahim yang mendakwa sistem meritokrasi tersebut “mewujudkan ketuanan Cina”.

“Tidak ada yang menguntungkan pelajar Melayu. Bayangkan pelajar Melayu di IPT kini hanya kira-kira 35 peratus dan selebihnya kaum Cina.

"Dalam aspek biasiswa pula, pelajar Melayu gagal menjadi dominan dalam merebut biasiswa kerana pada tahun lalu, sejumlah 80 peratus pelajar Cina menerima biasiswa kerana mendapat keputusan cemerlang berdasarkan penetapan kerajaan melalui meritokrasi," kata Ibrahim.

Ibrahim yang juga presiden Majlis Perundingan Melayu dilaporkan mendakwa demikian ketika berucap dalam Konvensyen Pendidikan Melayu dan Bumiputera pada hari Sabtu lalu.

Kenyataan tersebut disokong seorang lagi anggota panel, presiden Persatuan Pesara Pendidik, Datuk Raof Hussin yang mahu kerajaan mengkaji semula sistem meritokrasi.

"Selama ini kerajaan terlalu memikirkan kaedah mengambil hati kaum Cina dan India yang kononnya untuk kepentingan negara sehingga sebenarnya telah terlalu lama menganiaya orang Melayu,” kata Raof yang mahu kerajaan mengehadkan kuota pendidikan terutama untuk bukan bumiputera.

Akhbar berkenaan seterusnya hari ini memetik kenyataan bekas ketua pengarah kementerian pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom yang berkata keistimewaan perlu diberikan kepada pelajar luar bandar.

Beliau memberi alasan, pelajar luar bandar tidak menikmati kemudahan pendidikan seperti pelajar di bandar.

Sistem meritokrasi untuk pengambilan ke universiti diperkenal pada 2002 oleh perdana menteri pada masa itu, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menggantikan sistem kuota yang menetapkan tempat sebanyak 55 peratus untuk pelajar bumiputera.

Sistem berkenaan bagaimanapun tidak terpakai untuk institut pendidikan tinggi MARA dan kelas matrikulasi yang didominasi pelajar bumiputera.


    

Read More “Isu Meritokrasi Timbul lagi Senyap selama Lima Tahun”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com