Pray For MH370

Pray For MH370

SATU LAWAN SATU DI PRK BGN PINANG

Bagan Pinang: Pertandingan satu lawan satu BN-PAS

Pengumuman itu dibuat oleh pegawai pengurus pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang Abdul Wahab Shamsuddin (foto kiri)

11am: Masa bantahan tamat

10.23am: HPilihanraya kecil DUN Bagan Pinang akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon BN, Tan Sri Isa Samad dengan calon PAS Zulkefly Mohamad Omar.

10.14am: Hanya calon BN, Tan Sri Isa Samad dan calon PAS Zulkefly Mohamad Omar yang menyerahkan borang pencalonan. Tempoh serah borang pencalonan tamat jam 10 pagi.

Sebelum ini, Shahruddin tidak dapat menyerahkan kertas pencalonannya kepada penyokong bukan orang tempatan.

10.am: Ketegangan meningkat apabila kelihatan penyokong membaling botol air dari sebelah BN. Penyokong Pakatan Rakyat menjerit kepada pihak polis supaya mengambil tindakan.

9.42am: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan bahawa matlamat PAS adalah untuk menang bukan setakat mengurangkan majoriti BN di Bagan Pinang.

"Kita mahu menang," katanya kepada pemberita. Menurutnya, majoriti dalam pilihanraya umum 2008 adalah 2,000 lebih undi. Jadi tidak mustahil untuk pembangkang menang kali ini.

Bagaimanapun, beliau mengaku persaingan di Bagan Pinang adalah sengit bagi PAS, tetapi beliau yakin boleh menang.

9.40am: Penyokong kedua belah pihak semakin meningkat dan jumlahnya dianggar sama banyak.

9.33am: Calon bebas, Shahruddin Abdul Hamid keluar dari pusat penamaan calon selepas mendapati penyokongnya bukan dari Bagan Pinang. Pencadang penduduk Bagan Pinang.

9.31am: Keadaan menjadi agak tegang apabila penyokong kedua belah pihak bergerak hampir satu sama lain. Penyokogn BN dan Pakatan terus melaung antara satu sama lain. Polis cuba meredakan keadaan.

9.20am: Ketegangan meningkat. Kira-kira 50 anggota polis pencegah rusuhan membuat benteng antara penyokong BN dan Pakatan. Namun mereka terus melaung antara sama sama lain.

9.17am: Calon bebas, Shahruddin Abdul Hamid (foto bawah) memasuki pusat penamaan calon untuk menyerahkan pencalonannya.

9.16am: Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Dr Hatta Ramli ke kemah BN untuk bersalaman dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Hassan.

Antara pemimpin DAP yang hadir exco kerajaan Selangor, Ronnie Liu dan pengerusi DAP Negeri Sembilan, Anthony Loke yang ketua Pemuda DAP pusat (DAPSY).

Kelihatan pemimpin utama yang kelihatan berada dalam kemah BN termasuk Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat; Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu; Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon; Presiden PPP, Datuk M Kayveas, dan pemimpin utama Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Datuk Rais Yatim, Datuk Shahrizat Abdul Jalil, Datuk Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Mohd Ali Rustam.

9am: Calon BN, Tan Sri Isa Samad dan calon PAS Zulkefly Mohamad Omar masuk ke pusat penamaan calon. Calon bebas, Shahruddin Abdul Hamid belum kelihatan. Di luar, penyokong BN menyanyikan lagu 'Inilah barisan kita' manakala penyokong Pakatan melungkan 'rasuah, hidup rakyat dan hancur BN".

8.56am: Penyokong Pakatan seramai kira-kira 5,000 berkumpul di pintu masuk pusat penamaan calon, sambil melaung "julung rakyat, hancur BN, hancur ISA, hidup rakyat".

8.55am: Penyokong BN tiba di pusat penamaan calon. Mereka dipisahkan kira-kira 100 meter dari penyokong PAS.

8.45am: Penyokong BN dianggarkan seramai 3,000 mula bergerak ke pusat penamaan calon sejauh 1km. Hujan telah berhenti, tetapi orang ramai sudah basah lencun.

8.40am Hujan lebat menyebabkan orang ramai lari berlindung di bawah khemah yang disediakan di pusat penamaan calon. Ada yang menggunakan payung dan sesetengahnya menggunakan kain rentang untuk berlindung dari hujan.

8.30am: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin sudah sampai bersama calon BN, Tan Sri Isa Samad untuk bergerak ke pusat penamaan calon. Hujan mula turun

Manakala penyokong Pakatan sudah sampai ke pusat penamaan cal0n di pejabat daerah Port Dickson.

8.23am: Penyokong Pakatan mula bergerak ke pusat penamaan calon di pejabat daerah Port Dickson. Mereka melaung slogan "Tolak tolak rasuah, undi undi undi Islam" dan "Mansuhkan ISA".

Ada penyokong yang memakai baju-T bertulis "Tak Nak ISA", dipercayai merujuk kepada calon BN, Tan Sri Isa Samad.

Dengan dikawal oleh anggota unit keselamatan PAS, mereka berarak melalui kawasan perumahan menuju ke pusat penamaan calon .

Polis telah menyediakan dua tempat perhimpunan berasingan bagi penyokong Pakatan dan BN. Kedua-dua pihak juga menggunakan laluan yang berlainan menuju ke pusat penamaan calon bagi mengelak sebarang kejadian yang tidak diingini.

Malaysiakini

Read More “SATU LAWAN SATU DI PRK BGN PINANG”  »»

SPR & TENTERA HARUS TELUS DENGAN UNDI POS

Sama ada tutup lubang penipuan, atau tutup lubang keraguan di fikiran rakyat. Yang mana satu?

Lagi lubang penipuan undi pos dibongkar


TELUK KEMANG, 2 Okt: Dewan pemuda PAS Pusat (DPP) hari ini sekali lagi tampil dengan pendedahan terbaru dakwaan berkaitan penipuan dalam undi pos.

Rejimen Ke-2 Kor Armor Di Raja, Kem Sunggala, Port DickSon didakwa akan mengadakan latihan menembak di Melaka pada hari pengundian pos di adakan.

Perkara itu didedahkan Pengerusi Jawatankuasa khas berkaitan Undi Pos, Suhaizan Kayat dalam blognya www.kentong-suhaizan.blogspot.com hari ini.

Beliau ketika mengesahkan perkara itu berkata, mengikut maklumat diperolehi, latihan tersebut akan diadakan pada 7, 8 dan 9 Oktober ini.

Kesemua anggota terlibat dijangka hanya akan pulang semula ke kem sehari kemudian selepas selesai latihan.

"Tarikh tersebut hari anggota tentera mengundi pos, kalau pergi latihan, macam mana nak mengundi," katanya yang juga ketua penerangan DPP.

ImageMengikut kebiasaan, kesemua anggota yang terlibat yang tidak sempat mengundi pada dua hari yang ditetapkan tersebut, borang mengundi untuk mereka akan dihantar pada 10 Oktober.

Kemudian kesemua kertas undi itu akan dipos kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seblum jam 5 petang 11 Oktober.

"Kita dapat maklumat, mengikut amalan kebiasaan, kertas undi mereka yang terlibat latihan akan dipangkah oleh orang lain bagi pihak mereka.

"Orang yang pangkah itu kita panggil pengundi setan," katanya lagi.

Mengukut maklumat yang didedahkan juga, jadual undi pos bermula pada 7 Oktober iaitu hari pengeluaran kertas undi pos.

Tarikh 8 dan 9 haribulan pula adalah hari pengundian manakala 10 Oktober adalah hari kertas undi siap untuk di pos kepada SPR.

Kem Sunggala menempatkan anggota yang kedua teramai iaitu seramai 1,130 orang pengundi pos.

"Adakah ini muslihatnya untuk mempastikan sampul keutamaan hanya dipos sahaja ?

"Bila dipos ia akan memudahkan penipuan," ujarnya lagi.

Dalam blognya juga, dia turut mendedahkan jadual kempen Umno BN dalam kem.

Kempen dalam kem mereka bermula hari ini melibatkan Proses Culaan Jentera BN di Institud Kejuruteraan Tentera Darat (IJED), Kem Kg Sawah yang menempatkan seramai 847 pengundi pos.

Pada 5 haribulan pula, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi akan berkempen kepada Rejimen Ke-2 Kor Armor Di Raja, Kem Sunggala yang menempatkan sejumlah 1,130 anggota.

Manakala hari berikutnya, Zahid akan berkempen di Institut Pengurusan Tentera Darat (IPDA), Kem Si Rusa yang menempatkan 407 anggota.

"Suasana ini tidak adil kerana BN dibenarkan untuk berkempen tapi PAS tidak dibenarkan", katanya._

Nazri Abdullah/harakahdaily

Read More “SPR & TENTERA HARUS TELUS DENGAN UNDI POS”  »»

PAS - DAP BERTEMU UNTUK PERBINCANGAN (DWIBAHASA)


Pemimpin DAP, PAS S'gor bertemu 7 Okt

Dua parti yang bergabung dalam Pakatan Rakyat - PAS dan DAP di Selangor - akan bertemu untuk berbincang bagi mengatasi perbezaan pandangan di kalangan pemimpin kedua-dua parti pada 7 Oktober ini, kata Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

Menurut Mustafa, kemungkinan pertemuan tersebut turut menyentuh mengenai Jawatankuasa Pilihan Khas Keupayaan Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat).

"Akan ada pertemuan pimpinan peringkat negeri antara PAS dan DAP. Kalau ada sedikit sebanyak salah faham, akan diselesaikan. Pada saya, nampak macam dah reda," katanya Mustafa dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu pagi ini.

Menurut Mustafa, pertemuan tersebut hanya membabitkan pimpinan PAS dan DAP di peringkat negeri tersebut.

Manakala, pucuk pimpinan tertinggi kedua-dua parti tidak terlibat dalam pertemuan tersebut, tambahnya.

Bagaimanapun, Mustafa tidak menjelaskan di mana dan masa pertemuan itu berlangsung.

Beliau mengulas isu mengenai tindakan Pesuruhjaya PAS Datuk Dr Hasan Ali yang sebelum ini telah mengkritik Selcat yang didakwanya telah mengaibkan kakitangan kerajaan melalui siasatan awamnya..

Tindakan Dr Hasan yang juga exco Selangor itu dibantah pemimpin DAP Selangor yang menyifatkannya sebagai seorang "hipokrit" dan "mahu berlagak wira".

Mustafa juga berkata tidak berbangkit soal PAS akan meninggalkan Pakatan Rakyat.

"Berita itu tak tepatlah. Pada saya, isu itu bukan isu lagi. Cuma saya minta semua pihak dalam PAS dan yang lain, supaya tidak membuat kenyataan terbuka menghentam satu sama lain.

"Saya harap tidak dilakukan secara terbuka, apa-apa pun dibincangkan secara dalaman, kita ada mekanisme," katanya.

Mengulas lanjut berhubung pertemuan tersebut, Mustafa optimis kedua-dua pihak mampu mencari jalan pernyelesaian berhubung isu Selcat itu.

Dalam sidang media yang sama, Mustafa berkata beliau masih belum menerima laporan atau surat daripada PAS Selangor meminta tindakan displin diambil terhadap Yang Dipertua PAS Shah Alam, Khalid Samad.

Khalid yang juga ahli parlimen Shah Alam mengkritik Dr Hasan, yang juga ADUN Gombak Setia, berhubung isu Selcat itu.

Ditanya sama ada beliau bersetuju untuk mengambil tindakan displin ke atas Khalid, Mustafa berkata:

"Tak berbangkit isu ini, sebab saya tidak terima apa laporan. Tindakan displin ini hanya boleh dikenakan sekiranya jawatankuasa displin ada terima cadangan,dan ada cadangan apa nak buat.

"Pejabat saya tidak terima apa-apa laporan sama ada sama ada terhadap Khalid atau terhadap Hasan," katanya.


Abdul Rahim Sabri /malaysiakini
====================================================================================

PAS-DAP meeting to sort out problems in Selangor

PETALING JAYA (Oct 2, 2009): PAS and DAP leaders in Selangor, who have been locked in public verbal tussles via newspapers, will trash out their differences at a meeting on Oct 7.

PAS secretary-general Datuk Mustafa Ali told a press conference at the party headquarters today that he hoped these leaders will use the mechanism available to resolve problems and differences between themselves internally, and discontinue open public statements made to discredit one another.

He said this should be applied to inter-party differences and that between party leaders as their differences and contradicting statements may result in the perception that there are differences.

Mustafa said he spoke for PAS and it was up to the DAP and Parti Keadilan Rakyat to work towards engaging a similar mechanism at the Pakatan Rakyat (PR) level.

As for the problem in Selangor, Mustafa said: "The central party, be it DAP or PAS, will not interfere with the differences at state level."

He said the question of disciplinary action against Selangor PAS commissioner Datuk Dr Hasan Ali for making public statements without first speaking to coalition colleagues and his counterpart Shah Alam parliamentarian and branch president Abdul Khalid Samad for calling on Hasan to resign for his statements which contradicted PR policies did not arise.

"The central party and the disciplinary committee has not received any letter or report on this matter from anyone," he said, adding that he only heard of plans to refer the duo to the disciplinary committee from the media.

Mustafa said: "Recently there has been a lot of misunderstanding but I think the situation has cooled off."

"The question of PAS leaving the PR coalition in Selangor does not arise at all," he said.

On the Bagan Pinang by-election, Mustafa said while it seems that PAS is entering the polls as the underdog, there are factors that are a boon to the party, just as the Barisan Nasional has it strong points.

From Umno’s point of view, they have chosen one who is strong, but the Pakatan Rakyat wants a candidate who is clean and has integrity, as a foil to BN's candidate, former Negeri Sembilan Mentri Besar Tan Sri Mohd Isa Samad who was punished after he was found guilty of money politics at the party (Umno) level.

Mohd Isa was suspended from the party for three years starting June 24, 2005 for money politicking in the 2004 party elections on appeal.

Earlier, Mustafa said not all of the 5,000 registered postal voters in Bagan Pinang were living in the camps located in the area.

"From our survey, only 1,200 are legitimate Bagan Pinang voters as others have either retired and are considered normal voters, or been transferred to other camps," he said adding that a total of 3,000 officers had retired.

Asked if there would be independent election observers stationed at the postal voting booths he said: "There is some discussion with the EC to allow the candidates' observers into the voting area, but nothing has been finalised yet."
sun2surf

Read More “PAS - DAP BERTEMU UNTUK PERBINCANGAN (DWIBAHASA)”  »»

SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN PMR &SPM

Bilik Gerakan PMR akan beroperasi dari 6.45 pagi hingga 7 malam dan ianya boleh dihubungi menerusi talian 03-88893601/3809/3582/3520/3551/3030/3095

Semua calon dinasihati supaya sentiasa merujuk jadual peperiksaan dan membawa kad pengenalan dan borang perakuan calon masing-masing ketika berada di dewan peperiksaan.

Ibu bapa diminta sentiasa menasihati anak-anak supaya mengikuti garis panduan kesihatan dan mengamalkan langkah-langkah pencegahan bagi menggelak penularan virus selesema A H1N1.

475,182 Calon Menduduki Peperiksaan PMR Bermula Rabu

KUALA LUMPUR, 2 Okt (Bernama) -- Seramai 475,182 calon akan menduduki peperiksaan bertulis Penilaian Menengah Rendah (PMR) bermula Rabu sehingga 13 Oktober.

Menurut kenyataan Kementerian Pelajaran hari ini daripada jumlah itu 442,611 orang merupakan calon sekolah bantuan penuh kerajaan, calon swasta (13,561), calon persendirian (338), calon MRSM dan Sekolah Perintis Tentera (4,150), Sekolah Agama Rakyat (1,288) dan Sekolah Agama Negeri (13,234).

Selangor merupakan negeri yang mencatatkan jumlah calon paling ramai iaitu 77,826 orang manakala Labuan mencatatkan jumlah calon paling sedikit iaitu 1,154 orang.

Seramai 28,028 petugas akan mengendalikan peperiksaan itu di 3,496 pusat peperiksaan di seluruh negara dan bagi mempastikan kelancarannya semua calon dikehendaki mematuhi semua syarat dan peraturan peperiksaan yang telah ditetapkan.

Semua calon juga dinasihati supaya sentiasa merujuk jadual peperiksaan dan membawa kad pengenalan dan borang perakuan calon masing-masing ketika berada di dewan peperiksaan.

Ibu bapa diminta sentiasa menasihati anak-anak supaya mengikuti garis panduan kesihatan dan mengamalkan langkah-langkah pencegahan bagi menggelak penularan virus selesema A H1N1.

Sepanjang tempoh peperiksan Bilik Gerakan PMR akan beroperasi dari 6.45 pagi hingga 7 malam dan ianya boleh dihubungi menerusi talian 03-88893601/3809/3582/3520/3551/3030/3095.

BERNAMA

Read More “SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN PMR &SPM”  »»

330 PENUNTUT MALAYSIA DI PADANG MUNGKIN DIPINDAH


Bilik gerakan telah dibuka di Konsul Malaysia di Medan sejak petang semalam untuk menyelaraskan maklumat mengenai para penuntut di Padang dan melayani pertanyaan para ibu bapa melalui talian 00626145531342

KL Timbang Pindah Semua 330 Penuntut Malaysia Di Padang

JAKARTA, 1 Okt (Bernama) -- Kuala Lumpur mempertimbang secara serius kemungkinan memindahkan semua 330 penuntut Malaysia di Padang ke tanah air sehingga keadaan selepas gempa bumi yang berukuran 7.6 pada skala Richter di ibu kota Sumatera Barat itu pulih.

Timbalan Ketua Perwakilan di Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia, Amran Mohamed Zain berkata kemungkinannya ialah dengan membawa mereka pulang menggunakan pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia sebaik Lapangan Terbang Minangkabau, Padang dibuka semula.

"Membawa mereka pulang merupakan pilihan terbaik kerana jika tetap di Padang pun, mereka tidak akan merasa nyaman dalam keadaan serba kekurangan. Apatah lagi semua kuliah juga sudah dibatalkan," katanya kepada BERNAMA di sini Khamis.

Katanya, kedutaan besar telah menghantar para pegawai Pejabat Konsul Malaysia di Medan dan Pekan Baru untuk ke Padang dan membuat penilaian keadaan tempat tinggal, bantuan pakaian dan bekalan makanan bagi para penuntut itu.

"Jika pasukan penilai ini mencadangkan supaya kita memindahkan para pelajar kita, kita akan selaraskan pergerakan dan jadual dengan Wisma Putra," katanya.

Sementara itu, sebuah bilik gerakan dibuka di Konsul Malaysia di Medan sejak petang semalam untuk menyelaraskan maklumat mengenai para penuntut di Padang dan melayani pertanyaan para ibu bapa melalui talian 00626145531342.

Kebanyakan penuntut Malaysia itu sedang belajar dalam bidang kedoktoran di Universiti Andalas, yang dilaporkan rosak teruk di semua bangunannya termasuk bangunan Fakulti Kedoktorannya, runtuh.

Sehingga malam tadi, mereka berada dalam keadaan selamat walaupun, menurut Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia di Indonesia Dr Junaidi Abu Bakar, "Mereka berkumpul dalam keadaan basah ditimpa hujan, tanpa makanan dan minuman."

Setakat pagi ini, katanya, seorang penuntut tahun dua yang hanya dikenali sebagai Fernisha, mendapat rawatan di Hospital Yodarso kerana kecederaan tulang belakang dan Yang Dipertua Persatuan Kebajikan Pelajar Malaysia di Indonesia, yang hanya dikenali sebagai Martaza pula pitam setelah jatuh dari motosikal ketika hendak melawat Fernisha.

Katanya, kedutaan sedang berusaha menyalurkan bantuan yang diperlukan para pelajar secepatnya.

BERNAMA

Read More “330 PENUNTUT MALAYSIA DI PADANG MUNGKIN DIPINDAH”  »»

GEMPA BUMI 6.6 & 5.0 R.S MELANDA SUMATRA SELATAN SEBENTAR TADI

Read More “GEMPA BUMI 6.6 & 5.0 R.S MELANDA SUMATRA SELATAN SEBENTAR TADI”  »»

SPR KELUAR PERINGATAN PRK BAGAN PINANG (DWIBAHASA)

SPR akan menubuhkan tiga pasukan penguatkuasa kempen pilihan raya bagi memantau perjalanan pilihan raya kecil itu.

Wan Ahmad (pic kiri) berkata, pasukan ini akan terdiri daripada ketua pasukan, pegawai polis, pegawai pihak berkuasa tempatan dan wakil calon.

SPR Ingatkan Semua Pihak Patuhi Peraturan Pilihan Raya


PORT DICKSON, 30 Sept (Bernama) -- Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Rabu mengingatkan parti-parti dalam pakatan pembangkang, kecuali PAS, bahawa mereka tidak layak menaikkan bendera, simbol parti, gambar pemimpin atau apa saja dalam Pilihan Raya Kecil Negeri Bagan Pinang di sini.

"Larangan ini sebab mereka tidak membayar deposit bahan kempen, mereka tidak membayar deposit pilihan raya dan kenapa mereka nak tumpang?...tak boleh," kata Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

"Macam parti Barisan Nasional (BN). Dia gabungan 14 buah parti dan mereka berdaftar. Kalau pakatan pembangkang berdaftar, tak mengapalah," katanya.

Wan Ahmad bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan siri pertama taklimat kepada 277 pegawai yang akan menguruskan pilihan raya kecil itu.

Beliau berkata dalam istilah SPR Pakatan Rakyat tidak wujud sebab SPR hanya iktiraf parti yang berdaftar. Pakatan itu terdiri dari tiga parti - PAS, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Katanya, kalau media hendak sebut nama pakatan rakyat, itu hak media tapi 'legally speaking' tidak wujud, yang wujud hanya pakatan pembangkang, bukan pakatan rakyat.

"Saya pun hairan kenapa mereka tak berdaftar lagi? Kalau mereka betul berpakat, mereka berdaftarlah, tak payahlah mereka nak berkempen, nak taruh gambar pemimpin tapi tidak berdaftar...susahlah. Kita ada peraturan undang-undang yang perlu dipatuhi," katanya.

Dalam pada itu, SPR akan menubuhkan tiga pasukan penguatkuasa kempen pilihan raya bagi memantau perjalanan pilihan raya kecil itu.

Wan Ahmad berkata, pasukan ini akan terdiri daripada ketua pasukan, pegawai polis, pegawai pihak berkuasa tempatan dan wakil calon.

"Ketiga-tiga pasukan ini bertanggungjawab kepada pegawai pengurus pilihan raya. Ketiga-tiga pasukan ini akan dibahagikan kepada daerah-daerah mengundi iaitu mengikut pusat mengundi," katanya.

Mengenai pengundi pos, beliau berkata pilihan raya kecil itu kali ini melibatkan 4,604 pengundi pos.

"Pengundian pos yang dijalankan di dalam dewan kem tentera adalah sama seperti pengundian biasa, cumanya mereka mengundi awal, mungkin pada 8 atau 9 Okt...terserah pada pihak pengurusan kem," katanya.


BERNAMA

---------------------------------------------------------------------------------

EC: Three teams to monitor Bagan Pinang by-election

PORT DICKSON (Sept 30, 2009) :The Election Commission (EC) will set up three enforcement teams comprising officers from the EC, police and local authorities as well as individuals representing the candidates to monitor the campaign for the Bagan Pinang by-election.


EC deputy chairman Datuk Wan Ahmad Wan Omar said the teams would be answerable to the returning officer and would be deployed in polling districts throughout the constituency.

"They will be provided with work procedure guideline," he told reporters after a briefing session with 277 EC officers involved in the by-election, here today.

He reminded political parties that only contesting parties were allowed to put up campaign paraphernalia.

"I am calling for cooperation from parties, which are not contesting, not to complicate things by going against the law. If these parties are not contesting, they are not paying any election deposit; why then should they put up their campaign materials?" he asked.

Wan Ahmad said that in the case of Barisan Nasional (BN), it was a registered party comprising 14 component members.

As far as the EC was concerned, he said, Pakatan Rakyat was non-existent.

Saying that the EC only recognised registered parties, he said, it would be up to the media if they wanted to use the term "Pakatan Rakyat".

He stressed, however, that the pact was not a registered entity.

"Why they are still not registered puzzles me," he said.

Meanwhile, Wan Ahmad said, the EC would ensure the postal voting was carried out in accordance with the law.

He said the Bagan Pinang by-election would involve 4,604 postal voters "The polling process at army camps is the same; it's only that they cast their votes much earlier, probably by Oct 8 or 9. It's up to the camp management," he said.

He also said the EC would strive to address all doubts over the postal voting process. "It is the rights of armed forces personnel to vote in elections and the law under which they can exercise these rights is through postal voting," he said.

Wan Ahmad also said the EC would fully enforce the campaign prohibition during polling day on Oct 11.

The Bagan Pinang by-election is called following the death of Azman Mohammad Noor of BN on Sept 4. Nomination is on Saturday.
Bernama/sun2surf

Read More “SPR KELUAR PERINGATAN PRK BAGAN PINANG (DWIBAHASA)”  »»

MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR (MAIS) KELUAR GARIS PANDUAN PERIHAL KENYATAAN UMUM

Kenyataan umum berkaitan isu-isu pentadbiran hal ehwal agama Islam dan arahan kepada Pegawai Agama dan Pegawai Masjid hanya boleh dikeluarkan oleh Pengerusi MAIS, Setiausaha MAIS ataupun Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sahaja.

Lima pihak berkuasa agama berperanan dalam pentadbiran hal-ehwal Islam di negeri Selangor iaitu Sultan Selangor, MAIS, Jabatan Mufti Negeri Selangor, Mahkamah Syariah dan JAIS.

MAIS Keluar Garis Panduan Kawal Kenyataan Umum Berkaitan Hal-ehwal Islam

SHAH ALAM, 29 Sept (Bernama) -- Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) mengeluarkan garis panduan untuk mengawal sebarang kenyataan umum yang dikeluarkan kepada media berhubung isu-isu berkaitan agama Islam di negeri Selangor.

Pengerusi MAIS Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa berkata segala kenyataan umum berkaitan isu-isu pentadbiran hal ehwal agama Islam dan arahan kepada Pegawai Agama dan Pegawai Masjid hanya boleh dikeluarkan oleh Pengerusi MAIS, Setiausaha MAIS ataupun Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sahaja.

"Mana-mana orang atau pihak selain daripada Pengerusi MAIS dan Setiausaha MAIS ataupun Pengarah JAIS yang ingin membuat kenyataan umum hendaklah mendapatkan persetujuan daripada Pengerusi MAIS.

"Garis panduan ini telah diperkenankan oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku (Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah) dan terpakai di dalam negeri Selangor bagi sebarang kenyataan umum berkaitan agama Islam yang dikeluarkan di negeri itu," kata beliau dalam satu kenyataan.

Terdapat lima pihak berkuasa agama yang berperanan dalam pentadbiran hal-ehwal Islam di negeri Selangor iaitu Sultan Selangor, MAIS, Jabatan Mufti Negeri Selangor, Mahkamah Syariah dan JAIS.

BERNAMA

Read More “MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR (MAIS) KELUAR GARIS PANDUAN PERIHAL KENYATAAN UMUM”  »»

GEMPABUMI 7.6 & 5.5 r.s DI SUMATRA BARAT PETANG TADI

Read More “GEMPABUMI 7.6 & 5.5 r.s DI SUMATRA BARAT PETANG TADI”  »»

ZULKEFLY MOHAMAD CALON PAKATAN DI PRK BAGAN PINANG

Zulkefly Mohamad Omar calon Pakatan Rakyat PRK Bagan Pinang

TELUK KEMANG, 29 Sept : Pakatan Rakyat mengumumkan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Zulkefly Mohamad Bin Omar, 45, sebagai calon mewakili PAS bagi Pilihan Raya Kecil N31 Bagan Pinang.

Pengumuman dibuat Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, pada majlis pengumuman calon julung kalinya diadakan di Pusat Gerakan Induk DAP di Batu 9 Teluk Kemang.

Zulkefly bakal berdepan calon Umno Tan Sri Isa Samad yang diumum Umno petang tadi.

Dengan pengumuman itu, Isa yang terpalit dengan beberpa kes rasuah dan salah guna kuasa dilihat berdepan laluan sukar menentang Zulkifli yang dilihat serba serbi bersih rekodnya.

Presiden PAS, dalam pada itu menyifatkan pemilihan Zulkifli adalah calon yang tepat mewakili rakyat Malaysia, rakyat Negeri Sembilan malah lebih penting calon terbaik Pakatan Rakyat.

Lebih 2,000 orang penyokong Pakatan Rakyat hadir memberi sokongan pada majlis pengumuman gilang gemilang sebentar tadi termasuk mereka dari luar negeri ini.

Mengiringi pengumuman tersebut tembakan bunga api yang menerangi seluruh kawasan perkarangan masjis tersebut.

Turut berucap pada majlis tersebut Pengerusi DAP, Lim Kit Siang dan Naib Presiden PKR Azmin Ali.

Hadir sama kesemua pimpinan tertinggi kesemua parti dalam Pakatan Rakyat.

Antaranya dari PAS, Timbalan Presiden Ust Nasharudin Mat Isa, Naib Presiden Datuk Mahfuz Omar dan Salahudin Ayub, Bendahari PAS, Dr. Hatta Ramli, Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Hassan Ali serta pimpinan PAS Negeri Sembilan.

Zulkefly merupakan lulusan Master Sains(UPM) dan Ijazah Komunikasi (UiTM) juga seorang ahli perniagaan. Beliau juga merupakan Pesuruhjaya Pas Negeri Sembilan sejak 2007 lagi.

Selain daripada itu, Zulkefly adalah seorang profesional yang mampu mengangkat umat dan bangsa.

Beliau dijangaka akan menaikkan maruah orang Melayu di kawasan Bagan Pinang.

PAS Negeri Sembilan sebelum ini mencadangkan tiga nama kepada kepimpinan pusat, iaitu Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefli Mohamad Omar, ketua PAS Teluk Kemang, Ramli Ismail dan bekas ketua Dewan Ulama PAS negeri, Kassim Tahir.

Pilihan raya ini dijangka menyaksikan persaingan satu lawan satu antara Umno dan PAS.

Penamaan calon ditetapkan pada hari Sabtu, 3 Oktober dan pengundian pada Ahad, 11 Oktober.

Pilihan raya kecil bagan Pinang diadakan ekoran kematian wakil rakyatnya daripada BN, Azman Mohammad Noor pada 4 September lalu.

Isu pengundi pos, sebanyak hampir 5,000 daripada 14,192 pengundi menjadi perhatian dalam pilihan raya ini, dengan PAS menuntut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membenarkan calon PAS menemui pengundi pos terbabit dan menjaga kerahsiaan identiti mereka.

Bagan Pinang penting kepada kedua-dua Pakatan Rakyat dan BN. Pakatan mahu meneruskan momentum kemenangan manakala BN mahu menang untuk membina kembali moral yang terjejas teruk sejak Pilihan Raya Umum ke-12.

Biodata lengkap calon Pas ini adalah seperti berikut :

NAMA: ZULKEFLY MOHAMAD BIN OMAR

PROFESION: AHLI PERNIAGAAN

UMUR: 45 TAHUN

TARIKH LAHIR: 14/5/1964

KELULUSAN: MASTER SAINS (UPM) & IJAZAH KOMUNIKASI (UITM)

NAMA ISTERI: SAEIAH BINTI TARMIZI

ANAK:6 ORANG

AHMAD FAKHRURAZI 20 TAHUN

FARAH WAHIDAH 18 TAHUN

MOHAMAD FADLI 14 TAHUN

MOHAMAD FADHIL 11 TAHUN

FADHLIN SAKINAH 8 TAHUN

MOHAMAD FAWWAS 4 TAHUN

JAWATAN DALAM PAS:

PESURUHJAYA PAS NEGERI SEMBILAN- 2 PENGGAL (2007 - HINGGA SEKARANG)

TIMBALAN PESURUHJAYA PAS NEGERI SEMBILAN - 1 PENGGAL - (2005 - 2007)

SETIAUSAHA BADAN PERHUBUNGAN PAS NEGERI SEMBILAN (2001-2005)

EXCO PEMUDA PAS PUSAT (2001 - 2005)

PEMANGKU KETUA PEMUDA PAS NEGERI SEMBILAN (2004 - 2005)

TIMBALAN KETUA PEMUDA PAS NEGERI SEMBILAN (2001 - 2004)

KETUA PENERANGAN PEMUDA PAS NEGERI SEMBILAN (1999 - 2001)

BENDAHARI DEWAN PEMUDA PAS SEREMBAN (1997 - 1999)

LAIN-LAIN JAWATAN:

1.PENGERUSI 'NO INCINERATOR' BROGA

2.TIMBALAN PENGERUSI TERAS KEUPAYAAN MELAYU NEGERI SEMBILAN

PENGALAMAN KERJA:

1.PENGARAH URUSAN, L & R ENTERPRISE SDN BHD.

2.PENGURUS KANAN, IS TECHNOLOGIES TELECOMMUNICATION SDN BHD.

3.PERANCANG PEMASARAN, TELEKOM MALAYSIA BERHAD.

4.EKSKUTIF PERHUBUNGAN KORPORAT, PUSAT ZAKAT SELANGOR.

5.PEGAWAI PERHUBUNGAN, KOPERASI CELCOM BERHAD.

6.PEGAWAI PERHUBUNGAN, BIRO ANGKASA

Hamdan MS & Nazri Abdullah/harakahdaily

Read More “ZULKEFLY MOHAMAD CALON PAKATAN DI PRK BAGAN PINANG”  »»

ISA SAMAD CALON BN DI PRK BAGAN PINANGMohd Isa Calon BN Di Bagan Pinang

PORT DICKSON, 29 Sept (Bernama) -- Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad telah dinamakan sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Bagan Pinang.

Pemilihan Isa, 59, yang pernah berkhidmat sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan selama 22 tahun dari April 1982 hingga Mac 2004, bukanlah sesuatu yang memeranjatkan kerana nama beliau disebut-sebut sebagai pilihan utama Umno bahagian Teluk Kemang, yang diketuai oleh beliau sendiri.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sewaktu mengumumkan nama calon BN itu di Pusat Operasi BN di sini petang ini, berkata pemilihan Mohd Isa dibuat selepas pucuk pimpinan parti mengambil kira kehendak rakyat di kawasan DUN itu.

Ia selaras dengan dasar 1Malaysia yang diamalkan kerajaan sekarang, iaitu rakyat didahulukan, katanya.

Beliau berharap dengan pemilihan calon itu, rakyat di Bagan Pinang akan memberi isyarat kuat menyokong BN melalui peti undi pada pilihan raya kecil kawasan DUN itu pada 11 Okt ini. Penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu akan berlangsung Sabtu ini.

Mohd Isa dijangka ditentang oleh calon PAS, yang akan diumumkan namanya oleh pucuk pimpinan parti itu Isnin malam.

Kerusi DUN Bagan Pinang yang dimenangi BN dengan majoriti 2,333 undi pada pilihan raya umum lepas, menjadi kosong berikutan kematian penyandangnya Azman Mohammad Noor pada 4 Sept lepas.

Muhyiddin, yang juga Timbalan Pengerusi BN meminta seluruh para anggota parti komponen BN supaya menyatukan kekuatan dan memberi tumpuan yang sepenuhnya bagi menentukan kemenangan besar parti itu pada pilihan raya kecil kali ini.

Beliau berharap Bagan Pinang akan menjadi titik permulaan kepada transformasi yang sedang dibawakan oleh Kerajaan BN kepada seluruh rakyat di negara ini.

Mohd Isa juga merupakan bekas Menteri Wilayah Persekutuan dan bekas Naib Presiden UMNO.

Dilahirkan di Melaka pada 14 Nov, 1949, beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Bagan Pinang, di sini sebelum melanjutkan pelajaran menengah di Sekolah Alam Shah, Kuala Lumpur.

Read More “ISA SAMAD CALON BN DI PRK BAGAN PINANG”  »»

CHEDET DAN KJ SEPENDAPAT KALI INI

Bagan Pinang satukan Mahathir dan Khairy

HARI ini (29 Sept 2009) mungkin hari bersejarah untuk penduduk Port Dickson apabila Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak menjejakkan kakinya ke pusat perlancongan antarabangsa itu.

Sebelum ini, Najib pernah ke sana. Namun, ketika itu nasibnya kurang baik. Beliau pun bukan lagi Perdana Menteri ketika itu.

Namun, beliau bernasib baik kerana mempunyai seorang rakan baik di sana iaitu Menteri Besar Negeri Sembilan ketika itu, Tan Sri Isa Abdul Samad. Dan masalahnya ketika itu berjaya di selesaikan.

Hari ini, Najib turun ke Port Dickson sebagai seorang Perdana Menteri. Beliau mendapat sambutan permaidani merah di sana.

Beliau menyertai para pemimpin Umno dan BN yang lain dalam majlis rumah terbuka BN di sana.

Dan hari ini juga, timbalan beliau, Tan Sri Muhyidin Yassin, mengumumkan Isa sebagai calon Umno Bagan Pinang. Walaupun mendapat tentangan dan bantahan secara terbuka dari bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir, ia tidak dihiraukan oleh Najib.

Pelbagai andaian dibuat kenapa Umno pimpinan Najib sanggup meletakkan Isa sebagai calon walaupun mendapat bantahan demi bantahan.

Yang paling ketara adalah pendapat bahawa Najib sangat memerlukan kemenangan yang besar dalam pilihan raya kecil ini selepas kalah dalam tujuh pilihanraya kecil sebelum ini.

Isa adalah taruhan utama untuk kemenangan ini. Ini kerana, golongan bawahan sangat-sangat mahukan Isa kembali ke persada utama politik tanah air selepas dijatuhkan hukuman oleh Lembaga Disiplin Umno kerana membeli undi dan merasuah perwakilan Umno.

Pemilihan ini bermakna Najib menolak pandangan, memilih Isa membolehkan Umno menang di Bagan Pinang tetapi akan mengalahkan Umno di seluruh negara.

Turut dijadikan sebab mengapa Isa dipilih adalah kempen-kempen yang dibuat di Bagan Pinang termasuk menaikkan kain rentang ugutan agar Umno memilih Isa sebagai calon.

Kain rentang itu berbunyi "Kami mahu Datuk Isa. Kalau tidak kami boikot'. Kain rentang ini dinaikkan di merata tempat dalam kawasan pilihan raya ini hatta di kampung Isa sendiri.

Namun, bagi pihak yang nakal, punca utama kenapa Isa dipilih sebagai calon adalah kerana peristiwa lama di Port Dickson itu.

Najib sanggup melawan Tun Dr Mahathir, orang yang memberikan tekanan kepada Tun Abdullah Badawi agar meletakkan jawatan dan melantik Najib sebagai PM.

Najib juga sanggup berbeza pendapat dengan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin, yang secara sindiran menolak Isa sebagai calon.

Dan mungkin ini adalah pertama kali, Mahathir mempunyai pendapat yang sama dengan anggota Parlimen Rembau itu iaitu menolak Isa sebagai calon, selepas sekian lama mereka berbeza pendapat.

Sekurang-kurangnya, pilihan raya kecil Bagan Pinang menyatukan Mahathir dan Khairy, selepas sekian lama Mahathir memukul menantu Tun Abdullah itu._

Harakahdaily

Read More “CHEDET DAN KJ SEPENDAPAT KALI INI”  »»

SELCAT PERLU PERBAHASAN SIDANG DEWAN JIKA MAHU DIROMBAK

SELCAT Tidak Akan Di Rombak: MB

SHAH ALAM, 29 September- Kerajaan negeri Selangor malam tadi memutuskan untuk tidak merombak prosedur dan keanggotaan Jawatankuasa Pilihan Khas Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat).

Keputusan itu dibuat dalam perbincangan hampir dua jam membabitkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid, Barisan Exco Selangor termasuk Datuk Dr Hasan Mohamed Ali, Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS), Teng Chang Khim, Pegawai Daerah, Yang Dipertua pihak berkuasa tempatan (PBT), wakil rakyat dan ahli parlimen.

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim selaku Menteri Besar Selangor berkata, sebarang perubahan terhadap Selcat perlu dibincangkan dan dibahaskan pada sidang Dewan, jika perlu.

Beliau turut mengingatkan bahawa sebarang perbincangan mengenai Selcat tidak perlu dibincangkan dengan pihak luar.

Beliau berkata demikian selepas menpengerusikan mesyuarat tertutup itu di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SAAS) di Shah Alam.

Sebelum ini, Datuk Dr Hasan mengkritik prosedur Selcat yang menyoal pegawai daerah berhubung perbelanjaan peruntukan tahunan wakil rakyat pada sesi pendengaran, baru-baru ini.

Datuk Dr Hasan dilaporkan berkata, prosedur yang diamalkan oleh Selcat itu tidak sesuai dan seolah-olah cuba mengaibkan pegawai kerajaan terbabit.

Malah, beliau turut mencadangkan supaya rombakan ahli jawatankuasa selcat dilakukan bagi meningkatkan integriti jawatankuasa bebas itu.

Walaubagaimanapun ketika ditanya pihak media, beliau enggan mengulas mengenai keputusan perbincangan yang diputuskan itu.

KEMALIA OTHMAN TVSELANGOR

Read More “SELCAT PERLU PERBAHASAN SIDANG DEWAN JIKA MAHU DIROMBAK”  »»

TEMA LEMBU PILIHAN UMNO SELANGOR 09

Pengerusi Persatuan Penternak Ruminan Negeri Selangor, Samad Kassim merupakan ketua UMNO bahagian Puchong.

70 penternak sertai bantahan di SUK S'gorKira-kira 70 orang penternak mengadakan bantahan dengan membawa 30 lori bersama muatan lembu, kerbau dan kambing ke bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di Shah Alam hari ini.

Mereka juga turut mendesak exco kerajaan negeri Selangor yang bertanggungjawab terhadap bidang pertanian, Yaakob Sapari supaya meletak jawatan.

Penternak terbabit mendakwa, kerajaan negeri dan majlis tempatan tidak membantu selepas kejadian runtuh di tempat buangan sampah haram, telah mengorbankan ternakan mereka.

Pengerusi Persatuan Penternak Ruminan Negeri Selangor, Samad Kassim memberitahu pemberita bahawa dua ladang ternakan dihempap runtuhan sampah di situ, yang mengakibatkan 10 ekor lembu tertimbus.

Salah sebuah ladang tersebut mempunyai lesen manakala yang satu lagi terletak di kawasan simpanan TNB. Bagaimanapun, Samad berkata, tiada sebab kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan tidak membantu mereka.

"Kami merupakan salah satu penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi Selangor, tetapi mengapa mereka tidak berbuat sesuatu untuk membantu kami? Kami juga pelabur," katanya.

Rabu lalu, usaha untuk memadamkan kebakaran di kawasan buangan sampah haram di Kampung Sungai Kertas, Ulu Yam itu mengakibatkan sebahagian longgokan sampah runtuh, dan menimbus ternakan dan mencederakan seorang pekerja rakyat Bangladesh.

Bertan-tan sampah, tanah dan air runtuh dari ketinggian 40 meter dan menghempap dua ladang ternakan tersebut pada jam 8.30 malam Rabu lalu, mengakibatkan lembu dan kambing mati lemas.

Tiga minggu lalu, Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat telah menggali parit di situ untuk mengisinya dengan air dalam usaha memadamkan kebakaran yang berlaku sejak lima bulan lalu.

Samad berkata, bangkai ternakan masih tertimbus sampah kerana tiada pihak yang mahu membersihkannya.

Beliau bimbang keadaan itu boleh mengakibatkan berlakunya wabak penyakit di kalangan ternakan yang masih hidup, mengakibatkan lebih banyak yang akan mati.

Bagaimanapun, keadaan reda apabila setiausaha politik Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim muncul dari bangunan SUK dan berkata Yaakob bersetuju untuk menemui pemimpin persatuan itu yang mewakili peserta bantahan lain.


Rahmah Ghazali/Malaysiakini

Read More “TEMA LEMBU PILIHAN UMNO SELANGOR 09”  »»

SELCAT ISSUE DISCUSSED AT SPECIAL MEETING OF PAS STATE LIAISON COMMITTEE

After a 3 hour long meeting comprising 60 party members of the PAS Selangor liaison committee today, a resolution was passed in support of its commissioner Datuk Dr Hasan Ali over the Selcat controversy.

Selangor PAS backs Hasan over Selcat


SHAH ALAM, Sept 27 - The PAS Selangor liaison committee today passed a resolution in support of its commissioner Datuk Dr Hasan Ali over the Selcat controversy.

Hasan recently criticised the state’s select committee for competency, accountability and transparency (Selcat) for “bullying public servants” during a recent public inquiry.

The outburst by the PAS leader has reignited discussions on Hasan’s loyalty and his party’s commitment to Pakatan Rakyat in Selangor.

Hasan previously clashed with PR colleagues over the sale of beer at convenience outlets in Shah Alam, and a plan to empower mosque committee members and workers to police immoral activities in the state.

PAS state liaison committee secretary Mohd Khairuddin Othman has also issued a statement of the party’s support for Hasan and warned that the party was considering pulling out of the state government.

In its resolution today, PAS Selangor agreed that Hasan’s position as PAS Commissioner and executive councilor should not be questioned because the posts were decided by the party president and the Selangor mentri besar respectively.

The committee also supports the opinion of Hasan and stressed that state institutions like Selcat will not function properly if the party commissioner’s proposals are not considered.

The committee also urged the state government to take the necessary steps to reform Selcat to protect the state watchdog’s credibility.

Hasan explained that the meeting was held to discuss what he called a “little” controversy following the comments and statements he made on Selcat.

“PAS Selangor would like to highlight that the relationship between the state government and civil servants must always remain at the best possible state.

"There was an overwhelming agreement of what we have discussed. This means that PAS agrees to what was said by the PAS Commissioner in other words it is the belief of PAS leaders including members and supporters of PAS,” he told reporters after chairing the 3 hour long meeting.

Hasan pointed out however that the party never released any statement saying it was going to leave Pakatan Rakyat.

“PAS will always be together with Pakatan Rakyat and this matter should not be questioned,” he noted.

He also admitted that it might have been his fault that certain parties did not understand his statement.

“All of Selcat’s pubic inquiries have been reported by newspapers. And after each inquiry, Selcat’s chairman will hold a press conference.

“The press conference is also given wide coverage such as the ineffectiveness of the district officer and how he is not fit to be a district officer. When this becomes public knowledge, I believe my statements were appropriate,” he explained.

He added that not only witnesses in the public inquiry were affected but also their families.

“You know how many people have their hearts broken because of this. I was told the wife of the Klang district officer is ashamed to go out and go to work because his image has been tarnished by proceedings in Selcat,” he said.

However Shah Alam MP Khalid Samad still believes that Hasan should not have discussed the matter publicly.

“There was a bit of discussion whether he should have made the statement before discussing it in the exco and there was some difference of opinion on that. Datuk (Hasan Ali) feels that he has the prerogative whether to discuss publicly.

“That is a matter of opinion (whether he has done anything wrong.) My personal opinion is that he should not have discussed it publicly and we will wait and see what happens after that,” he told reporters after the meeting which was attended by 60 party members.

He added that disciplinary action against Hasan was not discussed because it was not for state leaders but the national leadership to decide.

By Asrul Hadi Abdullah Sani/MalaysianInsider

Read More “SELCAT ISSUE DISCUSSED AT SPECIAL MEETING OF PAS STATE LIAISON COMMITTEE”  »»

HORMATI PRINSIP DEMOKRASI BUKAN SEKADAR PATUH ETIKA BERKEMPEN

UMNO/BN seharusnya (wajib) mengikut lunas-lunas demokrasi, keluhuran perlembagaan serta kedaulatan undang-undang. Janganlah jadikan "matlamat menghalalkan cara" sebagi prinsip perjuangan. Jangan jadikan SPR kuda tungganganmu serta PDRM budak suruhan.

Penceramah Pas patut patuhi etika berkempen

KUALA LUMPUR: Penceramah Pas seharusnya mengikut etika berkempen dalam pilihan raya dengan tidak menyerang peribadi lawan, tidak kira sama ada ketika umat Islam meraikan Aidilfitri atau tidak.

Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan, berkata bukan dasar Umno menyerang peribadi lawan hanya untuk mendapatkan undi sebaliknya lebih berminat menjelaskan dasar dan usaha yang akan dilakukan untuk rakyat.

“Kita harap mereka (penceramah Pas) ikut etika berkempen tidak kira bulan Syawal atau tidak seperti Umno yang tidak kira Aidilfitri atau tidak, tetap tidak akan menyerang peribadi lawan. Itu bukan cara kita.

“Biarlah kita berkempen secara berhemah, tunjuk apa yang kita boleh berikan kepada penduduk tempatan, pembangunan yang mahu dilakukan.. bukannya dengan cara penceramah Pas itu,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Mengenai persiapan kempen parti itu, Ahmad berkata, BN akan berkempen habis-habisan bagi memastikan kemenangan kekal milik BN.

Beritaharianonlin

Read More “HORMATI PRINSIP DEMOKRASI BUKAN SEKADAR PATUH ETIKA BERKEMPEN”  »»

PEMUDA PAKATAN RAKYAT PALU GENDANG PERANG

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar menggesa supaya pemuda Pakatan Rakyat bergerak pantas tanpa membuang masa untuk menjalankan gerak kerja kempen bagi mengalahkan Umno dan BN di kubu mereka.

Ketua Dewan Pemuda PAS, Ustaz Nasruddin Hassan at-Tantawi menyeru semua pemuda supaya turun beramai-ramai dan bekerja dengan optimis, tanpa bersikap terlalu yakin (over confident) dalam pilihan raya kecil ini.

Ketua DAPSY, Anthony Loke Siew Fook, melahirkan keyakinan pengundi-pengundi Cina di Bagan Pinang akan memilih calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat.


Pemuda Pakatan lancar jentera di Bagan Pinang


TELOK KEMANG, 27 Sept: Pemuda Pakatan Rakyat (PR) memulakan paluan "gendang perang" pilihan raya lebih awal dari jentera Barisan Nasional (BN) dengen melancarkan jentera pemuda Pajatan Rakyat di kampung Bagan Pinang dekat sini petang semalam, 26 September.

Ketiga-tiga ketua sayap pemuda parti komponen PR hadir dalam majlis perasmian dan pelancaran jentera serta pejabat gerak-gempur bersepadu pemuda parti-parti dalam Pakatan Rakyat.

Ketua Dewan Pemuda PAS, Ustaz Nasruddin Hassan at-Tantawi menyeru semua pemuda supaya turun beramai-ramai dan bekerja dengan optimis, tanpa bersikap terlalu yakin (over confident) dalam pilihan raya kecil ini selepas kemenangan demi kemenangan sebelum ini.

Manakala Ketua DAPSY, Anthony Loke Siew Fook, melahirkan keyakinan pengundi-pengundi Cina di Bagan Pinang akan memilih calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat.

Turut berucap adalah Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar, yang menggesa supaya pemuda Pakatan Rakyat bergerak pantas tanpa membuang masa untuk menjalankan gerak kerja kempen bagi mengalahkan Umno dan BN di kubu mereka ini.

Ketiga-tiga mereka juga menyeru semua pemuda Pakatan agar turun beramai-ramai ke sana terutama di hari penamaan calon 3 Oktober ini bagi memberikan sokongan moral kepada calon Pakatan dari PAS itu.

Pilihanraya kecil ini akan diadakan 11 Oktober ini selepas kematian Adun BN baru-baru ini.

Pakatan telah menyerahkan kepada PAS untuk meletakkan calon bagi pihak gabungan tiga parti itu dalam pilihanraya kecil ini selepas calon PAS bertanding dalam pilihan raya lalu.

30 peratus pengundi di sini adalah India dan Cina yang dijangka akan memihak kepada Pakatan manakala 30 peratus lagi pengundi pos yang bakal dikawal BN.

Perebutan kini adalah terhadap 40 peratus pengundi Melayu yang bakal menentu Pakatan atau BN yang akan menang dalam pilihan raya kecil ini.

Buletinonline/Harakahdaily

Read More “PEMUDA PAKATAN RAKYAT PALU GENDANG PERANG”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com