Pray For MH370

Pray For MH370

PERISTIWA YANG TIDAK AKAN DIBUKUSEJARAHKAN

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Augustine Paul dinaikkan sebagai Hakim Mahkamah Rayuan dan kemudiannya Hakim Mahkamah Persekutuan.

Manakala Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Pajan Singh Gill dan Datuk Richard Malanjum dinaikkan pangkat sebagai sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan.

Datuk Ariffin Jaka juga dinaikkan dari Hakim Mahkamah Tinggi menjadi Hakim Mahkamah Rayuan. Mereka dinaikkan pangkat lebih awal berbanding hakim-hakim yang lebih senior ketika itu seperti Gopal Sri Ram, Datuk Mokhtar Sidin, Datuk Denis Ong and Datuk Abdul Kadir Sulaiman.

Peguam Negara, Tan Sri Mohtar Abdullah dinaikkan pangkat sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan.

Pegawai penyiasat, (Tan Sri) Musa Hassan meroket dari SAC2 kepada SAC1, Pengarah Siasatan Jenayah dan kemudiannya Ketua Polis Negara.

Timbalan Pendakwaraya, Tan Sri Abdul Gani Patail dinaikkan sebagai Peguam Negara.


lAPORAN SELANJUTNYA DI SINI

Read More “PERISTIWA YANG TIDAK AKAN DIBUKUSEJARAHKAN”  »»

TAHNIAH BAGI YANG BERJAYA , YANG LAIN USAH PUTUS ASA

Terbaik dalam tempoh 4 tahun

PUTRAJAYA - Seramai 9,239 calon berjaya mendapat keputusan gred cemerlang dalam semua mata pelajaran bagi keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lepas berbanding 7,987 calon pada 2009 iaitu peningkatan seramai 1,252 calon.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abd Ghafar Mahmud ketika mengumumkan analisis keputusan SPM semalam berkata, keputusan itu adalah yang terbaik dalam tempoh empat tahun.

Beliau berkata, seramai 363 calon berjaya mendapat A+ bagi semua mata pelajaran yang diduduki berbanding 214 calon pada 2009 dan calon yang mendapat sekurang-kurangnya kepujian atau gred C bagi semua pelajaran juga meningkat iaitu daripada 60,114 calon kepada 68,114.

“Bilangan calon yang memperoleh pencapaian semua A, meningkat bagi calon yang mengambil sembilan dan sepuluh mata pelajaran sementara pencapaian calon yang mendapat semua A bagi yang mengambil 11 dan 12 mata pelajaran adalah menurun,” katanya.

Katanya, bilangan calon yang gagal atau memperoleh gred G bagi semua mata pelajaran pula katanya, menunjukkan penurunan seramai 104 calon iaitu seramai 2,773 pada tahun lepas berbanding 2,877 pada 2009.

“Jadi calon yang mendapat gred Cemerlang Tertinggi adalah masih terlalu sedikit berbanding bilangan calon yang gagal semua mata pelajaran iaitu 2,773 calon,” katanya.

Abd Ghafar berkata, pencapaian calon sekolah swasta dan calon sekolah tajaan agensi selain kementerian, seramai 40 calon berjaya memperoleh gred cemerlang semua mata pelajaran berbanding 41 calon pada 2009.

Bagi calon yang berkeperluan khas pula, 319 calon berjaya mendapat sijil SPM dan daripada jumlah itu tujuh calon mendapat keputusan semua A bagi semua mata pelajaran yang diduduki.

Mengenai pencapaian mata pelajaran pula 55 mata pelajaran menunjukkan peningkatan prestasi melebihi tiga peratus untuk gred cemerlang, 39 lagi stabil dan sembilan menurun.

Bagi gred kepujian (B+,B,C+,C) sebanyak 18 mata pelajaran meningkat, 43 stabil manakala 42 menurun dan kategori lulus pula (D dan E) sebanyak lima mata pelajaran adalah stabil dan 31 lagi menurun melebihi tiga peratus.

Abd Ghafar berkata, bagi kategori gagal (G) enam mata pelajaran menunjukkan penurunan, 93 stabil dan empat meningkat.

Mengenai pencapaian sekolah pula, sebahagian besar sekolah dirumuskan berada dalam kategori pencapaian sekolah cemerlang, baik dan memuaskan, hanya sebilangan kecil iaitu 66 sekolah memperoleh pencapaian berpotensi.

Beliau berkata, pencapaian calon mengikut lokasi turut meningkat dan jurang perbezaan antara bandar dan luar bandar dapat dikurangkan sebanyak 0.18 Gred Purata Nasional (GPN).

“Pencapaian calon luar bandar dalam mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sains adalah lebih baik daripada pencapaian di bandar sementara jurang prestasi dalam Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Pendidikan Islam dan Pendidikan Moral masih perlu dipertingkatkan,” katanya.

Bernama

Read More “TAHNIAH BAGI YANG BERJAYA , YANG LAIN USAH PUTUS ASA”  »»

SIFAT HAIWANIAH SERTA SYAITONIAH SESETENGAH PEMIMPIN KAUM MELAYU

 Menurut laporan Malaysiakini, 'Datuk T' - pendekan bagi perkataan "Trio " - adalah terdiri daripada  ahli perniagaan Shazryl Eskay Abdullah, bendahari Pertubuhan Pribumi Perkara (PERKASA) dan bekas senator, iaitu Datuk Shuib Lazim serta bekas ketua menteri Melaka Rahim Thamby Chik.


Video: Johari dakwa Rahim pujuk tinggalkan PKR

 Harakahdaily  

PETALING JAYA, 23 Mac: Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Datuk Johari Abdul mendakwa Pengerusi Risda, Tan Sri Rahim Thamby Chik memujuknya supaya meninggalkan parti selepas menyaksikan tayangan video seks.

Sepanjang penayangan video tersebut, katanya, Rahim yang merupakan bekas Ketua Menteri Melaka kerap mencelah dan membuat komen pendek yang memburukkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau yang juga ahli parlimen Sungai Petani menyatakan demikian dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini.

Berikut adalah kenyataan beliau
.

Saya dihubungi oleh seorang kenalan yang sangat rapat bermula sejak 15 Mac 2011 untuk berjumpa dengannya mengenai sesuatu yang penting.

Pada hari Isnin, 21 Mac 2011 lebih kurang jam 12.20 tengahari, saya mengesahkan bahawa saya ada ruang untuk bertemu beliau.

Saya berjumpa dengannya di Hotel De Palma Ampang jam 4 petang hari itu, sebelum dibawa di dalam sebuah kereta yang lain.

Kereta itu dipandu oleh dua orang yang saya tidak kenali.

Saya dibawa ke Hotel Flamingo Ampang, seterusnya dibawa ke sebuah bilik junior suite.

Saya bertemu Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Dato’ Eskay Shazril Abdullah yang telah menunggu di dalam bilik tersebut. Saya turut disertai oleh kenalan saya tadi.

Saya duduk di depan Tan Sri Rahim Thamby Chik sementara Dato’ Eskay Shazril Abdullah duduk di sebelah saya. Kenalan saya tadi duduk di atas katil di belakang di dalam bilik tersebut.

Dato’ Eskay Shazril Abdullah mula bercakap dan mengatakan bahawa saya (“Johari Abdul”) adalah ahli Parlimen yang pertama akan menyaksikan tayangan video yang sedang mula dimainkan itu. Dia juga meminta pandangan saya mengenai Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Sepanjang tayangan video tersebut, Dato’ Eskay Shazril Abdullah menjadi suara latar menerangkan beberapa perkara.

Contohnya, dia menyentuh bagaimana cara individu terbabit menanggalkan kondom selepas perlakuan berakhir mempunyai risiko air mani akan terpercik ke kawasan yang besar.

Menurutnya, tabiat itulah yang menyebabkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim sering meninggalkan bahan bukti seperti yang berlaku dalam kes liwat pertama tahun 1998 dulu.

Dia juga mendakwa bahawa dia selalu membawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke club house di mana berlakunya kejadian itu dan tempat-tempat lain di Thailand seolah-olah ini perkara yang kerap kali dibuat oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Menurutnya, setiap kali dia membawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke tempat itu, bilik itulah (yang dirakamkan) yang digunakan Dato’ Seri Anwar Ibrahim sementara dia (Dato’ Eskay) menggunakan bilik bersebelahan.

Dalam percakapan seterusnya, dia menyatakan kebimbangan kononnya rakaman-rakaman video seperti itu telah dipunyai oleh pihak perisikan Thai.

Sepanjang penayangan video tersebut, Tan Sri Rahim Thamby Chik kerap mencelah dan membuat komen pendek yang memburukkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Saya percaya beliau cuba meyakinkan saya bahawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim adalah seorang yang tidak bermoral dan tidak layak menjadi seorang pemimpin.

Selepas penayangan video tersebut, Tan Sri Rahim Thamby Chik mula bercakap. Dia memujuk supaya saya meninggalkan KEADILAN dan Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Dia berjanji untuk bbawa saya berjumpa dengan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak. Tan Sri Rahim Thamby Chik juga menyebut bahawa dia akan uruskan segala keperluan kewangan dan keselamatan saya.

Tan Sri Rahim Thamby Chik juga cuba meyakinkan saya untuk membawa dan memujuk lebih ramai Ahli Parlimen KEADILAN berjumpanya, supaya dapat dipujuk keluar parti.

Dia meminta saya mengepalai kumpulan Ahli-ahli Parlimen KEADILAN ini. Saya tidak memberikan komitmen, selain mendengar komen-komen yang dibuat.

Selepas itu, saya keluar dan diiringi oleh kenalan rapat saya itu. Di dalam lif, saya memeluknya dan memberitahu beliau, bahawa setelah menonton keseluruhan video tersebut, saya yakin bahawa orang di dalam video itu bukanlah Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Saya berkeyakinan bahawa pelakon itu bukan Dato’ Seri Anwar Ibrahim berlandaskan faktor berikut:

1. Pada awal rakaman, terdapat seorang lelaki lain yang sedang menguruskan rakaman video pada ketika orang yang mirip Dato’ Seri Anwar Ibrahim masuk ke dalam bilik. Sewajarnya orang itu (yang mirip Dato’ Seri Anwar Ibrahim) sedar bahawa perlakuannya akan dirakam. Mustahil sesiapa yang waras akan melakukan adegan sedemikian kecuali dia diupah.

2. Tempoh masa rakaman yang menunjukkan muka si pelaku adalah terlalu pendek. Ditambah dengan rakaman yang dibuat di dalam hitam putih; menyukarkan untuk betul-betul mengesahkan identiti si pelaku.

3. Bahu si pelaku terlalu lebar dan tegap berbanding bahu Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

4. Bahagian belakang si pelaku (punggung) juga berisi dan jelas berbeza dengan tubuh badan Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

5. Di akhir adegan, si pelaku bangun dan tubuh badannya dirakam dengan jelas. Perutnya adalah buncit dan terlalu besar jika dibandingkan dengan perut Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

6. Warna kulitnya adalah terlalu cerah dan hampir tidak dapat dibezakan dengan warna kulit wanita terlibat.

Selepas itu, saya menyatakan kesediaan untuk membawa beberapa orang ahli Parlimen KEADILAN agar mereka juga dapat menonton video dan berjumpa dengan Tan Sri Rahim Thamby Chik.

Saya dimaklumkan sessi tayangan seterusnya akan dibuat kepada ahli-ahli Parlimen KEADILAN pada jam 330 petang 22 Mac 2011.

Kami hadir semalam di Hotel Flamingo Ampang dan menunggu hingga jam 530 petang, oleh kerana mereka telah sahkan bahawa perjumpaan akan berlaku. Walau bagaimana pun, perjumpaan itu dibatalkan oleh pihak mereka.

Saya mengambil risiko membuat kenyataan ini di luar Dewan Rakyat kerana saya yakin bahawa episod terbaru ini adalah satu lagi rencana jahat untuk memfitnah Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

 Dalam perkembangan lain, bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik - yang mengakui antara tiga orang di sebalik penayangan video seks - mahu suruhanjaya diraja ditubuhkan bagi menentukan ketulenan klip itu.

Katanya, suruhanjaya itu perlu turut dianggotai tiga ketua parti pembangkang pembangkang, termasuk Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Turut hadir di sidang akhbar yang diadakan secara tergesa-gesa di ibu negara itu, seorang lagi anggota 'Datuk T' - pendekan bagi perkataan "Trio " - ialah ahli perniagaan Shazryl Eskay Abdullah.

Aggota ketiga - bendahari Pertubuhan Pribumi Perkara (PERKASA) dan bekas senator, Datuk Shuib Lazim - tidak hadir.

Video seks selama 20 minit itu memaparkan seorang lelaki melakukan aksi seks dengan seorang wanita dalam sebuah bilik hotel.

Suami Dr Wan Azizah yang juga ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan beliau sebagai lelaki dalam video tersebut.

Kerjasama apa sahaja

Sementara itu, Rahim mencadangkan anggota lain suruhanjaya diraja itu boleh melibatkan pemimpin NGO, peguam negara, pengamal media dan wakil negara luar.

"Semua ini supaya kebenaran yang ditemui nanti tidak boleh dipersoal," kata Rahim.

Dalam masa yang sama, Abdul Rahim meminta Anwar yang sering dirujuknya sebagai "si fulan itu" menimbang meletak jawatan seperti yang dilakukannya sebelum ini ketika berdepan dakwaan kes merogol pada 1994.

Abdul Rahim menegaskan, beliau meletak jawatan kerana dianggap sebagai beban kepada parti walaupun mahkamah memutuskan beliau tidak bersalah.

Sementara itu, mereka juga memberitahu akan memberikan kerjasama penuh kepada pihak polis yang menyiasat perkara itu.

"Kita akan berikan apa sahaja kepada pihak polis. Seluar dalam (sendiri) pun kita akan beri kalau dia mahu," selerohnya sambil disambut gelak ketawa kira-kira 50 pemberita dalam dan luar negara.

Sidang media itu menarik perhatian kira-kira 50 wakil media daripada dalam dan luar negara hadir membuat liputan walaupun mendapat notis di saat-saat akhir.

PKR dakwa Rahim Thamby Chik, Eskay terbabit

Read More “SIFAT HAIWANIAH SERTA SYAITONIAH SESETENGAH PEMIMPIN KAUM MELAYU”  »»

BUDAYA POLITIK ALA MACHIAVELLI: matlamat menghalalkan cara

 “Rancangan untuk mengadakan tayangan ini juga hanya didedahkan kepada ketua-ketua editor media arus perdana terlebih dahulu. Saya difahamkan acara tadi juga membabitkan ahli pasukan Special Branch (SB),” kata Anwar.

Anwar gesa henti segera politik kotor, lucah
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 21 Mac: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengecam konspirasi terbaru untuk memfitnah dan mengaibkan beliau serta keluarga.

Beliau berkata, visual yang ditayangkan tengah hari tadi di Carcossa merupakan satu rekayasa jahat musuh politik yang berhasrat untuk membantutkan kemaraan Pakatan Rakyat.

“Kita beri amaran kepada musuh politik Pakatan Rakyat agar hentikan segera politik kotor dan lucah ini. Jangan heret rakyat dan negara ini terjebak ke dalam politik kotor kamu,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh dalam satu kenyataan.

Tambahnya, tayangan tengah hari tadi kelihatannya dirancang dengan penuh teliti.

“Rancangan untuk mengadakan tayangan ini juga hanya didedahkan kepada ketua-ketua editor media arus perdana terlebih dahulu. Saya difahamkan acara tadi juga membabitkan ahli pasukan Special Branch (SB),” katanya.

Menurutnya, fitnah terbaru itu muncul pada ketika pendakwaan fitnah II pasti berkecai dan hampir pasti tewas.

Beliau menyifatkan kerana terdesak musuh politiknya, terpaksa mereka fitnah baru demi memburukkan serta menjejaskan reputasi beliau.

Ini juga, katanya bertujuan untuk mengalih perhatian rakyat dari isu nasional serta pilihan raya negeri Sarawak.

Menurutnya, musuh politik Pakatan Rakyat terdesak untuk lari dari membahaskan rasuah dan kepincangan pentadbiran Taib Mahmud.

Maka, katanya tidak hairanlah sekiranya sekali lagi musuh politik bertindak menurut warisan politik usang yang jelik.

Pemimpin Pakatan label video seks 'taktik kotor'

Read More “BUDAYA POLITIK ALA MACHIAVELLI: matlamat menghalalkan cara”  »»

SIAPA YANG BERI PERMIT MENAYANGKAN VIDEO LUCAH


Dalam kes Chua Soi Lek yang rata-rata rakyat dari MCA dan UMNO sudah lupa, memiliki salinan pita tayangan adegan Soi Lek menjadi satu kasalahan di sisi undang-undang. Dalam kes terbaru ini, memanggil pemberita dan menayangkan video seolah-olah mendapat restu pihak berwajib.

Polis tak terlibat dalam pembikinan video seks

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengesahkan kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein bahawa polis tidak terlibat dalam pembikinan video yang didakwa mengandungi aksi seks seorang pemimpin pembangkang dengan seorang wanita di sebuah hotel.

"Saya ingin mengesahkan apa yang dikatakan oleh Hishammuddin, iaitu pihak polis tidak terlibat dengan rakaman video berkenaan," katanya dalam laman Twitter malam ini.

Petang tadi, Hishammuddin berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak terlibat dalam pembikinan video berkenaan, yang didedahkan kepada media hari ini.

Hishammuddin juga berkata setakat ini, polis belum menerima sebarang laporan berhubung video itu.

Terdahulu, satu kumpulan yang enggan dikenali mendakwa mereka memiliki klip video hitam putih yang memaparkan aksi seks pemimpin pembangkang berkenaan dengan seorang wanita di sebuah hotel di ibunegara yang menawarkan perkhidmatan seks.

Kumpulan itu diketuai seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Datuk T, berkata mereka akan menyerahkan pita video itu kepada pemimpin pembangkang tersebut dan isterinya dalam masa seminggu ini.

- BernamaTayangan 'meletup' di Carcosa Sri Negara

Read More “SIAPA YANG BERI PERMIT MENAYANGKAN VIDEO LUCAH”  »»

DAMAGED NUCLEAR PLANT POSES SERIOUS HEALTH HAZARDS WHO warns of "serious" food radiation in disaster-hit Japan

Read More “DAMAGED NUCLEAR PLANT POSES SERIOUS HEALTH HAZARDS”  »»

POLIS DUNIA TERMASUK QATAR BERTINDAK LAGI

Serangan udara yang dilancarkan dari kapal perang serta kapal selam US dan UK bermula pada Sabtu tengahari. Qatar juga turut terheret dalam krisis ini.

Campurtangan ini adalah yang terbesar selepas perang Iraq pada 2003. Polis Dunia menggunakan isu serangan Gadafi ke atas orang awam sebagai alasan untuk melibatkan diriAcion against Col Gaddafi's military began on Saturday afternoon with French air strikes against targets in the east of the country. A barrage of more than 100 cruise missiles, launched from US and UK war ships and submarines followed.

The intervention is the biggest against an Arab country since the 2003 invasion of Iraq. Withdrawal of Arab support would make it much harder to pursue what some defense analysts say could in any case be a difficult, open-ended campaign with an uncertain outcome.

Qatar is to send four planes to join the coalition enforcing the UN-mandated no-fly zone, the US and France have said.

The move would make Qatar the first Arab country to play an active part in the campaign against Col Gaddafi, who has been battling a month-long revolt.

Other Arab countries are also preparing to join the campaign against Col Gaddafi, Vice Adm Gortley said, adding that those governments would make their own announcements in due course.
Missile destroys Gaddafi building

A missile strike on Libyan leader Col Gaddafi's compound in Tripoli has destroyed a building which coalition officials said was a command centre.

Journalists were shown the wrecked building but it was not clear if there were any casualties.

It comes as a coalition of countries including the US, UK and France continue strikes to enforce a UN-mandated no-fly zone over Libya.

Col Gaddafi has been fighting a rebellion that broke out last month.

US officials have said Col Gaddafi himself is not a target of the air strikes, which they say are aimed at his armed forces and air defence systems.


Characteristically defiant, Col Gaddafi called the Libyan people to revolution. The country's weapons stores had been opened, he said. All the people had been armed to defend their country against imperialist and colonialists.

And in a reference to the rebels in the east, he said: we will eliminate the traitors who have joined forces with what he called the crusader alliance.

The government told us that the hospitals were filling up with wounded civilians, that ambulance crews were doing their best to save lives. Sixty-four civilians were dead, it said.

State television showed some of the bodies, all, apparently, of men, but did not say whether they were civilian or military.

It also showed some of the wounded in hospital - again, all men. One of them expressed his support for the Libyan leader.

Passionate and articulate supporters of Col Gaddafi have gathered all over the city with green flags and portraits of their leader. Their sincerity seems beyond dispute.

But what of the hundreds of thousands in Tripoli who do not join these demonstrations? What are they thinking in the quiet privacy of their own minds?

Publicly, a fervent patriotism is fused with devotion to the person of Col Gaddafi. He and Libya are the same thing. In this prevailing atmosphere, there is no public dissenting voice.

Western journalists taken by Libyan officials to the compound were shown a ruined three or four-storey building that the Libyans said had been bombed by the allied forces.

An official from one of the coalition countries, who asked not to be named, told journalists the strike destroyed Col Gaddafi's "command and control capability".

Earlier at the Pentagon, Navy Vice Adm William Gortney said the military action, which began on Saturday, had been "very effective in significantly degrading the regime's air defence capability".

He said ground forces moving on rebel positions were also open to attack. But he added that neither Col Gaddafi nor his residence would be targeted.

A US official cast doubt on a Libyan government claim that its armed forces were observing a ceasefire, despite claims to that effect on Friday and Sunday.

President Barack Obama's national security adviser Tom Donilon said the ceasefire "isn't true or has been immediately violated".

The BBC's Allan Little in Tripoli says pro-Gaddafi troops have tried to enter Benghazi and have been in action at Misrata.

A rebel spokesman in Misrata told the BBC that pro-Gaddafi forces had launched fresh attacks on Sunday with heavy shelling
hat the Arab League supports the no-fly zone
Build-up

The action against Col Gaddafi's military began on Saturday afternoon with French air strikes against targets in the east of the country. A barrage of more than 100 cruise missiles, launched from US and UK war ships and submarines followed.

US Defence Secretary Robert Gates has said that while the US will continue to play a part in military operations against Col Gaddafi's forces, it "will not have the pre-eminent role".

"I think there is a sensitivity on the part of the Arab League to being seen to be operating under a Nato umbrella," Mr Gates said. "And so the question is if there is a way we can work out Nato's command and control machinery without it being a Nato mission and without a Nato flag, and so on."
Pro-Gaddafi soldier shoots into the air in Tripoli (20 March 2011) Libya said it was ordering all its forces to observe an immediate ceasefire

Mr Gates also said a break-up of Libya would be a formula for instability. The east of the country, where the month-old revolt began, has historically been much more opposed to Col Gaddafi's rule, while the west and the area around Tripoli constitute his heartland.

Meanwhile, heavy gunfire and sporadic explosions were heard in the streets of the rebel stronghold of Benghazi on Sunday night, a witness told Reuters.

There were also unconfirmed reports of pro-Gaddafi fighters opening fire from cars in the city.

"Benghazi is not completely safe from attack but it is certainly under less threat than it was yesterday," he said.

Meanwhile, the build-up of forces to enforce the no-fly zone continues.

Qatar is to send four planes to join the coalition enforcing the UN-mandated no-fly zone, the US and France have said.

The move would make Qatar the first Arab country to play an active part in the campaign against Col Gaddafi, who has been battling a month-long revolt.

Other Arab countries are also preparing to join the campaign against Col Gaddafi, Vice Adm Gortley said, adding that those governments would make their own announcements in due course.

The French aircraft carrier Charles de Gaulle has left the Mediterranean port of Toulon for Libya, while Denmark and Norway are each sending six planes. Spain has sent at least three planes, plus a refuelling aircraft, while Italy also has jets ready to deploy. Canada has deployed six jets to Sicily and is preparing them for action.

The head of the Arab League, who supported the idea of a no-fly zone, has criticised the severity of the bombardment.

"What is happening in Libya differs from the aim of imposing a no-fly zone, and what we want is the protection of civilians and not the bombardment of more civilians," said Arab League Secretary General Amr Moussa.

Arab League support was a key factor in getting UN Security Council backing for the resolution authorising the move.

Col Gaddafi has ruled Libya for more than 40 years. An uprising against him began last month after the long-time leaders of neighbouring Tunisia and Egypt were toppled.

Western powers strike Libya; Arab League has doubts


Read More “POLIS DUNIA TERMASUK QATAR BERTINDAK LAGI”  »»

BN: TAK BERMARUAH SERTA TAK TAHU MALU

P'raya: PAS gesa BN henti peralat media


BESUT, 20 Mac: Kerajaan Barisan Nasional (BN) sekali lagi didesak agar menghidupkan amalan demokrasi secara yang lebih positif sebagaimana diamalkan negara-negara maju yang menggunakan sistem demokrasi.

Untuk itu, ia mesti menghentikan amalan menyalahgunakan media massa arus perdana untuk kepentingan politiknya, terutama dalam tempoh berlangsungnya sesuatu pilihan raya.

Desakan itu diluahkan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, pada sidang media sejurus selesai majlis penutup Himpunan Kebangkitan Rakyat – PAS Ganti Umno Siri Kedua (HKR-PGU II), malam tadi.

Perhimpunan anjuran Badan Perhubungan PAS Terengganu itu diadakan di Dataran PGU, Belakang Masjid Bandar Jertih, dekat sini. Ia berlangsung sejak Jumaat malam hingga malam tadi dan dipenuhi berbagai acara.

Menurut Abdul Hadi, media massa arus perdana mempunyai peranan penting memperbaiki amalan demokrasi negara. Untuk itu media tidak seharusnya menjadi alat propaganda bagi pihak BN semata-mata, sebaliknya perlu menyalurkan maklumat dan berita yang benar dan adil kepada rakyat.

“Rakyat adalah hakim. Media mesti meletakkan diri mereka sebagai saksi dan saksi hendaklah adil dan memberitahu hakim perkara sebenar,” ujarnya berkias.

Dalam ertikata lain, katanya, media mesti melaporkan kepada rakyat maklumat dan pandangan semua pihak, terutama melibatkan parti-parti yang bertanding dalam sesuatu pilihan raya.

“Di setiap kali pilihan raya kita lihat BN bertongkat kepada media arus perdana yang berat sebelah. Seluruh saluran media dipergunakan habis-habisan untuk kepentingan BN, untuk serang pembangkang.

“Sedangkan ruang untuk kita (Pakatan Rakyat) menjawab tak ada, kita hanya terhad kepada ceramah umum. Itu pun tertakluk kepada kebenaran pihak polis, yang selalunya menjaga kepentingan BN,” katanya.

Beliau turut menyifatkan tindakan BN memperalatkan media utama milik kerajaan untuk kepentingan politiknya sebagai tindakan tidak bermaruah dan menyalahguna wang rakyat.

“RTM (tv) masuk tiap-tiap buah rumah. Kita tengok sepanjang (tempoh kempen) pilihan raya, (tv) berkempen untuk BN. Sedangkan RTM ini (media kerajaan) beroperasi dengan duit rakyat.

“Bukan semua rakyat sokong BN, bukan semua rakyat setuju BN guna media burukkan pembangkang. Ini (manipulasi media kerajaan) bercanggah dengan kepentingan rakyat,” tegasnya.

Mohd Nasir Awang /Harakahdaily

Read More “BN: TAK BERMARUAH SERTA TAK TAHU MALU”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com